Gość: dudu Re: Zmieniają nazwę stacji metra Świętokrzyska. N IP: *.skarzysko.vectranet.pl 13.10.11, 10:25 MAKARON ŚWIĘTOKRZYSKI - heheh Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Zmieniają nazwę stacji metra Świętokrzyska. Na ... IP: *.155.rev.vline.pl 13.10.11, 10:26 Chyba już do 25 wieku będzie nas przesladował martyrologiczny duch..umazany pastą...:/ masakraaaa!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Warszawiak wystarczy upamietniania IP: 31.62.23.* 13.10.11, 10:28 Chory pomysl !!! Tworzenie maszkaronow jezykowych - bo jakis radny chce sie wykazac i nie umie inaczej. Chyba juz dosc upamietniania kombatatntow - nie wystarcza tablice , pomniki , ulice skwery etc...??? Odpowiedz Link Zgłoś
three-gun-max Niech oni już powymierają 13.10.11, 10:36 Zrobili swoje, fajnie ale niech już swoją starczą demencją nie robią z miasta cyrku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmena Zmieniają nazwę stacji metra Świętokrzyska. Na ... IP: *.89.67.170.static.crowley.pl 13.10.11, 10:37 Nie dosc, ze sp... Rondo Babka to teraz jeszcze dobrali sie do metra. Dosc rozpamietywania wojen. Zyjemy dzis i teraz. O wojnach uczymy sie na historii, ale nie ma powodu by zyc nimi w dniu dzisiejszym. Kombatanci niech zrozumieja, ze dla wiekszosci zyjacych II wojna powownywalna jest z bitwa pod Grunwaldem. I jedno, i drugie niewiele nas obchodzi, bo bylo wieki temu. Nie zyjemy tymi wydarzeniami i mamy dosyc ciaglego umartwiania sie, rozdzierania szat i przypominania o tzw. bohaterstwie i patriotyzmie. Skupiamy sie na patriotyzmie dnia codziennego, bo wazniejsze jest dla nas to by partiotycznie nie zasmiecac Polski wyrzucajac smieci do kosza a nie na ulice, niz to by umartwiac sie, bolec i permanetnie rozpamietywac to co bylo lata temu. "Przeciwnie, Anna Nehrebecka stwierdziła, że w wielu miastach nazwy stacji bywają dwuczłonowe. Jeden z takich przykładów znaleźliśmy w Paryżu, gdzie linie 2 i 4 krzyżują się na przystanku Barbes-Rochechouart." Jesli bedziemy miec takie linie metra / kolejki rer jak maja w Paryzu to bedziemy mogli sie na nich powolywac, jak narazie powinnismy polozyc uszy po sobie i nie osmieszac sie przykladami Francji. "Świętokrzyska Pasta nikomu nie powinna kojarzyć się z pastą do butów - uznała radna Nehrebecka." A jednak sie kojarzy. Moze nie wszystkim, bo mnie skojarzylo sie z pasta do zebow, ale wiekszosci kojarzy sie inaczej niz zamierzali urzednicy. Nazwa jest osmieszajaca a zmiana wprowadzona bezsensownie. Dlaczego ta komisja jeszcze istnieje? Odpowiedz Link Zgłoś
stefaniszyn Zmieniają nazwę stacji metra Świętokrzyska. Na ... 13.10.11, 10:40 Pomysł jest fatalny. Wiele głosów wyżej wyjaśniło już dobrze - dlaczego. I co chwila słyszę o jakichś chorych pomysłach w dziedzinie nazewnictwa. Dopiero co była afera z pętlą na Okęciu. Do kombatantów nie należy mieć pretensji. Mogą o coś występować, mają prawo. Są jednak garstką osób w takim wieku, że trzeba mieć tolerancję dla ich nie zawsze fortunnych pomysłów. Natomiast dziwię się radnym. Nie liczą się z opinią mieszkańców, nie liczą się z opinią fachowców... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zewsząd i znikąd Re: Zmieniają nazwę stacji metra Świętokrzyska. N IP: 178.73.48.* 13.10.11, 10:48 stefaniszyn napisał: > Nie liczą się z opinią mieszkańców, nie liczą się z opinią fachowców... Bo co tam mieszkańcy czy fachowcy... prawdziwy autorytet (także nazewniczy) to kombatanci!! Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Zmieniają nazwę stacji metra Świętokrzyska. N 13.10.11, 11:20 > Sąjednak garstką osób w takim wieku, że trzeba mieć tolerancję dla ich nie > awsze fortunnych pomysłów. Nie trzeba. Nie wiem skąd bierze się ta pobłażliwość ze względu na podeszły wiek, jak ktoś palnie coś durnego, to starość w żadnym razie nie powinna chronić go przed krytyką. A w naszym cuchnącym martyrologią kraju takie pomysły trzeba udupiać w zarodku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jack Następny będzie pl. Wilsona IP: 195.42.249.* 13.10.11, 10:43 Następny będzie pl. Wilsona zmieniony na Pl. Lecha Kaczyńskiego.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marian Otóż nie bo to będzie: Wilson burak IP: *.na.cust.bahnhof.se 15.10.11, 01:02 O Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d. Re: Zmieniają nazwę stacji metra Świętokrzyska. N IP: *.superkabel.de 13.10.11, 10:43 Nie świętokrzyska pasta, tylko pasta świętokrzyska. Tak jak paprykarz szczeciński i majonez kielecki. Odpowiedz Link Zgłoś
six_a Re: Zmieniają nazwę stacji metra Świętokrzyska. N 13.10.11, 10:44 taniej byłoby, gdyby inicjatorzy dodali sobie do swoich nazwisk "Pasta". i jaka wspaniała reklama historii every krok: anna nehrebecka-pasta ładnie i historycznie, pasta dwa w jednym. Odpowiedz Link Zgłoś
kerkopithekion wiesz co... 13.10.11, 10:44 "idea anonimowości" nie upadnie bo na niej opiera się net ale ja - urodzona w wawie, nosząca bardzo znane w tym mieście nazwisko, córka i wnuczka powstańców warszawskich i patriotów jeszcze starszego pokolenia (czego potwierdzenie znaleźć można w dowolnym podręczniku historii) - więc ja jestem przeciwna dodawaniu tej PAST-y do nazwy stacji metra w starej wawie trudno znaleźć nawet metrowy zakątek, gdzie nic się nie wydarzyło w czasie wojny obronnej, okupacji, powstania... albo wcześniej po co teraz na siłę upamiętniać te miejsca, wmuszając ludziom takie dodatki do nazw świetnie już funkcjonujących w świadomości społecznej? ps. rodzicieli-pastuchów miała w moim domu gosposia sprowadzona spod łowicza... bardzo przyzwoita osoba, nie obrażaj bez sensu pastuchów bo też są potrzebni Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam1984 Re: Mam nadzieję, że idea anonimowości w internec IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.11, 10:45 Ale o co ci chodzi menago w tej mętnej wypowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olobolo przedstaw sie nam ! IP: *.dynamic.chello.pl 13.10.11, 10:47 menago1916 napisał: > ...wkrótce upadnie. Każdy upubliczniając swoje poglądy, będzie musiał się przed > stawić z imienia, nazwiska i pochodzenia. I idę o zakład, że zdecydowana większ > ość, którym ta nazwa przeszkadza albo przyjechała do stolicy na wozie drabinias > tym ojca, albo ich rodziciele porzucili życie pastuchów, przenosząc się do wiel > kiego miasta. Pozostała część to zapewne komuszki i ich potomstwo, albo ci co s > późnili się na Gdański w 68. Twoje obraźliwe i pogradliwe poglądy o Warszawiakach już znamy, teraz przedstaw sie nam z imienia i nazwiska. Jestem warszawiakiem od kilku pokoleń i uważam że ta nazwa jest idiotyczna, bo jest wbrew logice i jest niepraktyczna. Nazwa stacji metra lub przystanku to nie jest szyld reklamowy albo tablica pamiątkową ! Nie przyjęły się inne bzdury typu Ratusz-Arsenał, AK Radosław itp to i ta się nie przyjmie. Czekam jeszcze na jakąś idiotyczną nazwę mostu północnego de facto już nazwanego przez mieszkańców. Odpowiedz Link Zgłoś
jaklucz Parę propozycji 13.10.11, 10:48 Moża pasta miętowa? Albo Pasta al dente? Debile... Odpowiedz Link Zgłoś
ukos I wrzaśnij, idioto, że żadnego powstania nie było 27.10.11, 14:13 jaklucz napisał: > Moża pasta miętowa? Albo Pasta al dente? Debile... A jeszcze nie dość, że nie było, to jeszcze było takie okropnie niepostępowe, antyradzieckie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: etam Re: Mam nadzieję, że idea anonimowości w internec IP: 193.111.166.* 13.10.11, 10:50 Droga/i "menago1916", a gdzie Twoje imie, nazwisko i pochodzenie? Skoro chcesz, zeby to bylo upublicznione, to zacznij od siebie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Do-zębów Zmieniają nazwę stacji metra Świętokrzyska. Na ... IP: *.ibdim.edu.pl 13.10.11, 10:53 widać staruszkom się we łbach pogrzmociło na dobre, a może by tak "Pasta Świętokrzyska -Kombatant" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: `t Nowy punkt dla warszawskiego Ruchu Palikota IP: *.dynamic.chello.pl 13.10.11, 10:58 Nowy punkt dla warszawskiego Ruchu Palikota: Sprzeciwienie się terrorowi kombatantów. I mają mój głos. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek Odczepcie się od świętokrzyskiej pasty !!!! IP: *.tktelekom.pl 13.10.11, 11:00 "Mój pradziadek był ze świetokrzyskiego. W 43 przyjechał do Warszawy i w trakcie Powstania niemiecki CKM przerobił go na pastę. A dokładnie to na miazgę. Pasta powstała dopiero później , jak przejechał po nim niemiecki Pz III. " I tak się to kończy. Przez idiotyczne upamiętnianie Powstania. Mam na myśli tendencje do ilości kosztem jakości. Teraz wszyscy się śmieją z Świętokrzyskiej pasty. Zdemenciałych kombatantów mogę zrozumieć. Ale radnych z PO już nie. Odpowiedz Link Zgłoś
a_weasley Tylko powinno się pisać PAST 13.10.11, 11:01 A z Arsenałem sprawa jest oczywista, bo wskutek przesunięcia stacji ona jest pod Arsenałem, nie przy Ratuszu. Stara nazwa została nadana jeszcze na etapie planów, kiedy na samym Pl.Bankowym miała być stacja Ratusz, a przy Świętojerskiej stacja Muranów, z której potem zrezygnowano. Odpowiedz Link Zgłoś
jhbsk Zmieniają nazwę stacji metra Świętokrzyska. Na ... 13.10.11, 11:02 Odbiło im i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pastafarianka Latający Potwór Spaghetti rulezzz! IP: *.praga.podlaczamy.net 13.10.11, 11:05 To pierwszy sukces pastafarian w stolicy. Starą metodą rewolucjonistów zaczynamy od przejęcia dworców, poczty i telegrafu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vega Re: Latający Potwór Spaghetti rulezzz! IP: *.aster.pl 13.10.11, 12:05 Miałam takie samo skojarzenie. Może radni w domowych zaciszach od dawna czczą Potwora? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pastafarianka Re: Latający Potwór Spaghetti rulezzz! IP: *.praga.podlaczamy.net 13.10.11, 12:35 Tak, sprawa się rypła. Teraz na obraz i podobieństwo Jego Macek zawęźlają i plączą linie komunikacji miejskiej! Odpowiedz Link Zgłoś
dd_heretyk Zmieniają nazwę stacji metra Świętokrzyska. Na ... 13.10.11, 11:06 Nie no... Warszawa zamienia się w jedno wielkie muzeum za sprawą tych kombatantów! Dość już tej martyrologii!!! Ileż można znieść?! Czy te dziadki - kombatanci do reszty zdurnieli?! Odpowiedz Link Zgłoś
dd_heretyk Zmieniają nazwę stacji metra Świętokrzyska. Na ... 13.10.11, 11:08 Jeszcze jedna sprawa. KTO za to ma zapłacić?! Zmiana tabliczek z nazwami stacji, zmiana nazw w rozkładach, zmiana w zapowiedziach lektora... Przecież to są gigantyczne pieniądze! Skoro tym "kumbatantom" tak cholernie na tym zależy, to niech płacą ze swoich własnych pieniędzy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rosomak Pasta znaczy włoska knajpa? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.11, 11:12 Rozumiem co ma oznaczać Świętokrzyska Pasta, rozumiem intencje, ale gdybym była przyjezdną, to pomyślałabym, że to reklama świętokrzyskiego makaronu, a chyba nie o to chodziło Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Zmieniają nazwę stacji metra Świętokrzyska. Na ... 13.10.11, 11:17 Czy te cholerne dziady kombatanty nie mogłyby już wreszcie wymrzeć? Nawywijali w '44, doprowadzili do rozpirzenia całego miasta i śmierci 200 tys. cywilów, a brandzlują się tym do dzisiaj i jeszcze domagają się z tej okazji specjalnego traktowania. Hak im w dziób. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: r Re: Zmieniają nazwę stacji metra Świętokrzyska. N IP: 193.201.167.* 13.10.11, 17:15 Nie wiesz co piszesz. ja rozumiem, że dla przyjezdnego wsioka nie ma znaczenia poświęcenie na jakie zdobyli się Ci ludzie... nawet jeżeli pomysl się nie podoba, to wszystkim którzy brali udział w powstaniu nalezy się szacunek ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michau Re: Zmieniają nazwę stacji metra Świętokrzyska. N IP: *.dynamic.chello.pl 14.10.11, 01:46 Chwała nieśmiertelnym bohaterom Armii Krajowej! Odpowiedz Link Zgłoś
ferdek_bagietka Re: Zmieniają nazwę stacji metra Świętokrzyska. N 12.11.11, 00:24 Lenin jest nieśmiertelny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Holgerhans Z rondo Babka zrobili Rondo Zgrupowania Radosław IP: *.dip0.t-ipconnect.de 14.10.11, 09:26 A ze Świętokrzyskiej zrobią Pastę. Czyli wszystko nadal kulinarnie... :-) Odpowiedz Link Zgłoś
computerro Czy dzisiaj jest 1 kwietnia? 13.10.11, 11:25 To wygląda na primaaprilisowy żart. Pasta to pasta. Każdy wie, co to znaczy. Zapytajcie Karola Strasburgera z Familiady Warszawiakom robi się siano z mózgu. Od dzisiaj mają wiedzieć, że pasta to metro. Jeszcze parę takich zagrywek a wszystko dadzą sobie wcisnąć. Eksperyment socjologiczny się powiedzie Odpowiedz Link Zgłoś