Dodaj do ulubionych

Most Grota zamkną na dwa lata? Praga bez trzech...

• p-iotr Re: Most Grota zamkną na dwa lata? Praga bez trze 18.11.11, 10:46
      > moje mieszkanie na Bródnie straci poważnie na wartości bo przez dług
      > ie miesiące nie będzie jak do niego sensownie dojechać i to zupełnie nie z moje
      > j winy
      Jak byś kupił na Mokotowie albo Żoliborzu to nie miałbyś tego problemu. Niech zgadnę - wybrałeś superatrakcyjną opcję na Bródnie, bo deweloper powiedział "Panie, stąd do Centrum to 15 minut"? (tylko zapomniał dodać że chodzi o noc z soboty na niedzielę?)
      Ale co zaoszczędziłeś to Twoje ;)
      • Gość: niezłośliwy;) Re: Most Grota zamkną na dwa lata? Praga bez trze IP: *.ip.netia.com.pl 18.11.11, 10:55
        p-iotr napisał:

> Jak byś kupił na Mokotowie albo Żoliborzu

Piotrze, niestety problem dotyczy również lewego brzegu.
        Niektórzy mieszkają na przykład na Starych Bielanach, tam raczej oszczędni nie kupowali a teraz dostaną z cenami "po tyłku". Już w tej chwili ceny na Bielanach lecą na mordkę.
        Po zamknięciu "Grota" poważnie ucierpi też Żoliborz jako dzielnica tranzytowa:(
      • greg.waw Re: Most Grota zamkną na dwa lata? Praga bez trze 18.11.11, 12:06
        Kiedy kupowałem mieszkanie na Bródnie to do centrum (no prawie do centrum, bo dokładniej to na Wolę) jechałem właśnie 15-20 minut. Mój rekord był 12 minut, gdy wyjechałem przed godziną 8. To było 9 lat temu.
        Teraz Bródno jest praktycznie odcięte od reszty Warszawy. Jedyny sensowny dojazd do Centrum to most Gdański. Od mostu Grota Bródno zostało odcięte (nawet w weekendy trzeba stać w korku). Na południe Pragi prowadzi tylko 1 pas Wybrzeżem Helskim + przejazd wąską Strażacką.
      • Gość: Tarchominiarz Re: Most Grota zamkną na dwa lata? Praga bez trze IP: *.warszawa.vectranet.pl 18.11.11, 13:02
        > Jak byś kupił na Mokotowie albo Żoliborzu to nie miałbyś tego problemu.
        Po pierwsze to chyba dawno nie byłeś na Żoliborzu, po drugie, to pokaż mi GDZIE na Mokotowie jest tyle miejsca aby wybudować tam Tarchomin..:-))) (Tylko proszę bez numerów typu: Wilanów i Ursynów to część Mokotowa...)
        W zasadzie po za jednym dużym osiedlem przy Żwirki / Racławickiej , to nowe są pojedyncze bloczki.. W zasadzie jakbyś chciał zebrać wszystkie bloki z Mokotowa wybudowane po 2000 roku to wątpię abyś uzbierał 1/50 Tarchomina.
        Kolejną rzeczą jest miasto i zarządzanie nim, powiedz mi jak uważasz: czy miasto wydając pozwolenia na budowę - czyli wiedząc x lat wcześniej o ilości mieszkańców i istniejącej infrastrukturze drogowej - powinno sukcesywnie budować drogi odpowiednio planując ich przepustowość ?? Czy też (jak w obecnym modelu) mieć wszystko w d... ??
        Skoro taka Modlińska obsługuje północno-wschodnią okolicę Warszawy + Tarchomin i kończy się w zasadzie 1,5 pasmowym wjazdem na most to chyba trochę słabo..prawda??
        Co mają powiedzieć odcięci mieszkańcy Bródna ?? Jeden wielki korek na 1 pasie na Grota i 1 pas na Gdański i w zasadzie koniec... na kilkunastotysięczną (jak nie kilkudziesięcio...) dzielnice.. wiesz troszkę mało, jakby nie patrzeć..
        Pozostałym "dumnym Warszawiakom" przypominam, że jakieś 60 lat temu Pola Mokotowskie to były lotnisko zadupie Warszawy więc opowieści typu: mieszkam tu z dziada pradziada są ... warte..
        • Gość: nakręcany_czołg Re: Most Grota zamkną na dwa lata? Praga bez trze IP: *.dynamic.chello.pl 18.11.11, 14:56
          Pola to masz u siebie na wsi. To jest Pole Mokotowskie.

A po drugie, to fakt, że było tam lotnisko, nie oznacza, że dookoła nie było osiedli. Jednym słowem - w dupie byłeś, gó... wiesz, słoiku.
          • gumbalabaja Re: Most Grota zamkną na dwa lata? Praga bez trze 18.11.11, 15:46
            I ponownie pojawia się powszechna na stołecznym forum odmiana trolla - 'prawdziwy Warszawiak', ze swoim ulubionym nieodzownym terminem "słoik". I już na wieś wszystkich wysyła, i już najlepiej żeby w ogóle nikt nie przyjeżdżał, zamknąć drogi wjazdowe, lotnisko, dworce, Warszawa dla Warszawiaków! Kto nie skacze ten z Radomia, hop hop hop!

• Gość: zgrywus Re: Most Grota zamkną na dwa lata? Praga bez trze IP: *.warszawa.vectranet.pl 18.11.11, 17:21
            Taaakk z pewnością las osiedli wokół lotniska, a samoloty lądowały na dachach pionowo w 1930 zanim Anglicy zdążyli wymyślić harriera :-)))
      • tomjani Re: Most Grota zamkną na dwa lata? Praga bez trze 22.11.11, 09:58
        p-iotr napisał:

> > moje mieszkanie na Bródnie straci poważnie na wartości bo przez długie miesiące
        > > nie będzie jak do niego sensownie dojechać i to zupełnie nie z mojej winy

> Jak byś kupił na Mokotowie albo Żoliborzu to nie miałbyś tego problemu.

Ale w czym właściwie problem? Mieszkanie straci na wartości na czas odbudowy mostu, a po 2 latach ją odzyska. Jeśli kupił je po to aby mieć gdzie mieszkać - wartośc mieszkania nie powinna mieć znaczenia. Jeśli zaś kupił je po to aby w te pędy odsprzedać je z zyskiem - dostanie po doopie, tak jak na to zasłużył.
    • Gość: niezłośliwy;) Re: Most Grota zamkną na dwa lata? Praga bez trze IP: *.ip.netia.com.pl 18.11.11, 10:49
      Gość portalu: Bródno napisał(a):

> Kto kupi teraz mieszkanie ba Bródnie/Targ
      > ówku/Białołęce przy zapowiedziach totalnego paraliżu komunikacyjnego?

Dodaj jeszcze do tych lokalizacji Bielany, przez które będzie przejeżdżał cały Tarchomin:(
    • Gość: marschal Most Grota zamkną na dwa lata? Praga bez trzech... IP: *.polcard.com.pl 18.11.11, 10:52
      Mieszkam na Białołęce, nie pochodzę z Warszawy, chociaż jestem już ponad 15 lat w tym mieście. Czytam wpisy mądralińskich i myślę sobie, że chyba rzeczywiście czas stąd iść gdzie indziej inwestować swój czas, umiejętności i pieniądze. Bo niby po co płącę tu od 15 lat podatki? Po to, żebym nie mógł spokojnie przejechać trasy praca - własne mieszkanie? Czy po to, by śmierdzące kompleksami "jedymi i prawdziwi warszawiacy" mówili mi wieśniaku? Jestem dumny ze swej toższamości mazurskiej i utwierdzony w przekonaniu, że W-wa to taka sama wiocha jak każda inna tylko buraków tu znacznie więcej...
      • Gość: Szympans Re: Most Grota zamkną na dwa lata? Praga bez trze IP: *.home.aster.pl 18.11.11, 11:15
        Ehhh takie małe wtrącenie sobie pozwole. Warszawiacy szanują wszystkich ludzi ze wszystkich stron Polski pod warunkiem, że są dumni (jak Ty) z własnej tożsamości zamiast fałszować obraz rzeczywistości...
        Tak się właśnie bowiem składa, że "wieśniactwo" to nie określenie miejsca pochodzenia a zwyczajna prostacka mentalność.
        Wiele osób, którzy nie szanują wartości, tradycji, etc właśnie udają, że to wielcy oni są z "Warszawy" ...
        Czemu? Nie mam pojęcia, ale chyba właśnie z komleksu to wynika.
        Ja coprawda Warszawiak, ale Kocham Polską wieś i wszystkie uroki jakie w sobie posiada tak samo jak Mazury za tysiące walorów, których trudno szukać W Stolicy.
        Mam wielu przyjaciół ze wszystkich stron Polski i są czasem bardziej charakterni czytaj Warszawscy niż niektóre z przeproszeniem miejscowe dziwolągi.
        Bez napinki Kolego! Pozdrawiam.
        • kubla_chan Re: Most Grota zamkną na dwa lata? Praga bez trze 18.11.11, 16:11
          Hehe śmieszą mnie wasze problemy, bylem rodowitym warszawiakiem, wyprowadziłem się na wieś i już nie martwię się dojazdami do pracy (której niestety nie ma:).
          Warszawiakiem jest każdy kto tam mieszka nieważne czy tydzień czy 30 lat, ja nie mówię o sobie, że pochodzę z Wawy tylko ze wsi w której obecnie mieszkam.
      • Gość: Ferro Re: Most Grota zamkną na dwa lata? Praga bez trze IP: *.home.aster.pl 18.11.11, 11:24
        To bierz kolegów i wypier... budować dobrobyt na Mazurach, skoro masz taki potencjał, umiejętności i pieniądze.
        • Gość: wars Ferro, a ty bierz swoich kolegów i wypie...j do IP: *.134.130.147.static.crowley.pl 18.11.11, 11:49
          Ferro, a ty bierz swoich kolegów i wypie...j do swoich warsztatów samochodowych, administracji spółdzielni, sklepów nocnych, kiosków z tanimi fajkami, zajezdni autobusowych, stróżowek, pakamer, bazarów... a nie głos zabierasz w rozmowach ludzi mądrzejszych od siebie.

jestem warszawiakiem od 5-6 pokoleń, dziadkowie i pradziadkowie bardzo wykształceni (znalazłbyś ich w encyklopediach), rodzice już mniej, bo w ciężkich czasach wychowywali dzieci. Warszawę znam jak własną kieszeń, ale za takich debili jak ty to mi wstyd.
          • a_weasley Re: Ferro, a ty bierz swoich kolegów i wypie...j 18.11.11, 12:04
            Gość portalu: wars napisał(a):

> Ferro, a ty bierz swoich kolegów i wypie...j do swoich warsztatów samochodowych
            > , administracji spółdzielni, sklepów nocnych, kiosków z tanimi fajkami, zajezdn
            > i autobusowych, stróżowek, pakamer, bazarów... a nie głos zabierasz w rozmowach
            > ludzi mądrzejszych od siebie.

> jestem warszawiakiem od 5-6 pokoleń, dziadkowie i pradziadkowie bardzo wykształ
            > ceni (znalazłbyś ich w encyklopediach),

Nie wymieniaj ich nazwisk, bo to, że taki burak jest ich potomkiem, chwały im nie przynosi.
            • Gość: wars ?? IP: *.134.130.147.static.crowley.pl 18.11.11, 12:17
              ??
      • Gość: kooler Re: Most Grota zamkną na dwa lata? Praga bez trze IP: *.dynamic.chello.pl 18.11.11, 11:57
        Ja sie zastanawiam kto podchodzi do tak powaznch kwestii na podstawie komentarzy debili w komentarzach internetowych.
        Poza tym wszystkie miasta to spolecznosi otwarte, bez tego dalej byly by osadami rybackimi. To do malych wsi i miasteczek jako ze sa zamknietymi spolecznosciami pasuje mentalnosci podzialowa.
      • Gość: Drewnis Re: Most Grota zamkną na dwa lata? Praga bez trze IP: *.static.entel.pl 18.11.11, 11:59
        A ja jestem z Warszawy i denerwują mnie ludzie z poza Warszawy którzy dali się developerom nabić w butelkę. Tarchomin to było i jest zadupie. Póki nie pobudowali tych slamsów dla biedaków to most grota był przejezdny. Ale nagle postawili olbrzymią dzielnicę bez połączenia z centrum i jest klops. To samo robią teraz na Białołęce. Te cholerne osiedla skrabki z gór czy kolejnego etapu Lewandów. Za kilka lat będzie płacz że trasa Toruńska jest za wąska. że zjazdów za mało itd. A tymczasem w granicach centrum jest mnóstwo ogródków działkowych. Pustych palców. Choćby wielki Port Praski. Plac Defilad. Okolice dworca Głównego czy Zachodniego. O okolicach Stadionu narodowego nie wspominając. Tych gruntów jest mnóstwo. Do tego tereny nad tunelem średnicowym czy trasą łazienkowską. A ile jest terenów na Powiślu. Czernikowie. Ale nie trzeba stawiać bloki na podmokłych łąkach wilanowa, na nowodworach, w babicach. W jakimś józefosławiu czy na polach Białołeki. A potem płacz że korki że trudny dojazd że drogie mieszkania. Ludzie myślcie jak kupujecie mieszkania. W warszawie jest mnóstwo ciekawych dzielnic. Choćby Stare Bielany, Chomiczówka, Wawrzyszew, Grochów, Stara Wola i Stara Praga i wiele wiele innych. Gdzie jest dojazd przedszkola sklepy, tramwaje. Ja pamiętam jak developerzy sprzedając mieszkania na tarchominie rysowali wymyślone stacje metra, mosty i szerokie arterie zielone parki itp. Wiec jak uwierzyliście w te bajki to sorry. Chciało się zaoszczędzić na racie 200 zł to teraz zapłacicie to w cenie benzyny. Coś za coś.
        PS. Nie krytykuję ludzi których naprawdę nie było stać na nic więcej jak mieszkanie na nowodworach 38m 2 pokoje z kuchnią. Ale do właśnie dla nich powinny być takie peryferyjne osiedla i to nie oni kiszą się w samochodach w korkach.
        • Gość: dhf Re: Most Grota zamkną na dwa lata? Praga bez trze IP: *.134.130.147.static.crowley.pl 18.11.11, 12:34
          a jeśli ktoś woli mimo to wszystko mieszkać na Tarchominie i pogardzanych Lewandowach niż na Starej Woli (wiem, słowo stara dodaje prestiżu), o której się od dziesięcioleci mówi, ze tam ku.wa i złodziej mieszkają, Starej Pradze, w starej kamienicy bez centralnego ogrzewania, albo obok starej kamienicy, w tłumie, smrodzie, hałasie, przy obsranych trawniczkach, bez miejsc do zaparkowania samochodu, w okolicy banków, lumpeksów i aptek?
          Jak chcesz umieścić 200-300-400 tysięcy nowych mieszkańców osiedli na Bemowie, Białołęce, Wilanowie, Ursynowie na Starej Ochocie, Grochowie, Starych Bielanach?

Ja mieszkam na Brzezinach, nowe osiedle koło Derbów... 30-45 min jestem w centrum (jakieś 15 min dłużej niż ze Starej Woli), w zasięgu 10-15 min mam wszystko, co potrzebuję do życia. A do tego mam spokój, młodych normalnych sąsiadów, porządek, zero patologii, alkoholików, żuli ćpających po klatkach, czystość i mam gdzieś to, że ktoś woli mieszkać gdzie indziej. Mnie się podoba. Mieszkałem na Woli, Bemowie, Mokotowie, w Śródmieściu i mam porównanie.

Jak bym miał wybrać jeszcze raz, zrobiłbym podobnie. Chyba, że bym wygrał w totka 6 baniek.
          Aha, jestem z Warszawy, podobnie jak kilka pokoleń moich poprzedników.
          • Gość: zgrywus Re: Most Grota zamkną na dwa lata? Praga bez trze IP: *.warszawa.vectranet.pl 18.11.11, 14:19
            dhf - popieram, mam tak samo.
            Wychowałem się na Ochocie, ale tak miałem dość okolicznych mieszkańców i ich rozrywek, że się wyniosłem na Tarchomin na zasadzie, byle dalej od starych bloków..
            Poza dojazdami, uważam Tarcho za całkiem dobrą dzielnicę do życia, natomiast strasznie śmieszą mnie "prawdziwi Warszawiacy" - "w realu" nie spotkałem ŻADNEGO, który by był z Warszawy i się tym chwalił.... więc Ci "prawdziwi" na forum to raczej tacy ludzie leczący kompleksy, podbudowujący swoją niską samoocenę i innego rodzaju frustraci..
            W ogóle kiedyś zastanawiałem się jakim trzeba być głąbem aby nie rozumieć, że zachowanie typu: "jestem z Wawy , a wy jesteście wieśniaki" - jest jednym z największych możliwych zachowań wieśniaka - brak zrozumienia tej prostej zależności wśród "prawdziwych" jest naprawdę fascynujący :-)))
        • a_weasley Re: Most Grota zamkną na dwa lata? Praga bez trze 18.11.11, 14:19
          Gość portalu: Drewnis napisał(a):

> Plac Defilad.

Człowieku, nikt teraz nie zbuduje osiedla mieszkaniowego na Placu Defilad. A gdyby nawet, wątpię, by Cię było stać. Za drogi grunt.

> W warszawie jest mnóstwo ciekawych dzielnic. Choćby Stare Bielany,
          > Chomiczówka, Wawrzyszew, Grochów, Stara Wola i Stara Praga

Mhm. Zwłaszcza Stara Praga jest bardzo ciekawa. Jeśli chodzi o mnie, wolałbym mieszkać w jakiejś nudniejszej dzielnicy.
          Aczkolwiek różni mają różnie, zważywszy, że na różnych zakazanych Stalowych i innych Strzeleckich powstają w plombach nowoczesne kamienice i ktoś tam się przecie wprowadza.
    • Gość: Eddy Re: Most Grota zamkną na dwa lata? Praga bez trze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.11.11, 10:54
      > moje mieszkanie na Bródnie straci poważnie na wartości

A po remoncie mostu zyska na wartości i to z nawiązką. Więc zaciśnij poślady na te dwa lata i przestań głupio kłapać dziobem.
      • Gość: uhaha Re: Most Grota zamkną na dwa lata? Praga bez trze IP: 178.73.49.* 18.11.11, 19:52
        sorry ale przez najbliższe 25-30 lat żadne mieszkanie nie zyska na wartości możliwe są tylko wolniesze lub szybsze spadki.No chyba że zamontuje się np. złote klamki.
    • Gość: gość Most Grota zamkną na dwa lata? Praga bez trzech... IP: *.centertel.pl 18.11.11, 11:00
      raczej żoliborz odcięty od świata. powinni najpierw remontować północną część mostu a potem południową lub odwrotnie aby go całkiem nie zamykać!!!
    • Gość: nie warszawiak Re: Most Grota zamkną na dwa lata? Praga bez trze IP: 193.0.126.* 18.11.11, 11:05
      "Jak w
      > spomniałem moje mieszkanie na Bródnie straci poważnie na wartości bo przez dług
      > ie miesiące nie będzie jak do niego sensownie dojechać i to zupełnie nie z moje
      > j winy. Od zjeba Galasa mam się domagać rekompensaty? "

i co z tego? kogo to obchodzi prócz ciebie? Sprzedaj zanim zamkną most, to może nie stracisz.
    • inder Most Grota fragmentem obwodnicy? To jakiś żart! 18.11.11, 11:38
      Obwodnica - co się samo przez się rozumie - omija coś. Trasa AK, której fragmentem jest most Grota, wcale Warszawy nie omija, tylko przedziera się przez miasto, całkiem niedaleko Centrum. Już i tak musimy słuchać huków tirów mknących tą trasą. Dziękujemy za to, że dzięki mądrym decyzjom ten huk będzie jeszcze większy. W końcu na co komu taki przeżytek jak spokój i cisza?
    • Gość: Kryszak siedzibę TVN ma po drodze IP: 193.113.57.* 18.11.11, 11:45
      Bufetowa nie jeździ mostami. A siedzibę TVN ma po drodze
      • jurek_dzbonie Pudło misiu, bo jeździ. 18.11.11, 15:25
        Z Wawra na Bankowy jedzie się przez most.
    • Gość: MAM WIZJE to wpłynie na uwolnienie energii Wawiaków IP: 80.50.234.* 18.11.11, 11:50
      będą realizować projekty small businessu:
      1. przerzucać mosty linowe importowane z Wietnamu
      2. emerytowani saperzy zorganizują mosty pontonowe
      3.z okolic Sandomierza zbankrutowani Sadownicy ściągną prom osobowo samochodowy o ładownosci 4000kg i beda kasować po 40 zł od autka
      5.managerowie ds kolejki na Kasprowy (wiadomo o których górali chodzi) szybko wprowadzą
      wjazd komercyjny na prom do którego kolejka bedzie sięgała Ząbek
      6. zimą wędkarze będa pracowac jako przewodnicy przerzucający ludzi przez skuta lodem Wisłę
      Pan Sob. lub Pan dr K. przedstawia wielki projekt koleiki nadwislańskiej, który jedynie czego potrzebował będzie od rządu to bezpłatnej dzierżawy terenów i gwarancji bankowych

itd itd
      polska to dziwny kraj

• Gość: galas_precz Najlepiej zamknąć wszystkie mosty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.11.11, 11:54
      Po co ma wjeżdżać do kochanej Warszawy Galasa jakieś chamstwo zza Wisły? Zamknie się wszystkie mosty, to będzie luźno na ulicach po dobrej stronie rzeki i spokój. Dla wybranych będą oczywiście przepusteczki, jak teraz dla ciężarówek. Reszta zapłaci myto, jak chce zanieczyszczać powietrze swoim smrodem. Dobrze mówię, panie Galas?
      Co do koordynacji prac na mostach, to ich stan jest znany wszystkim od dawna. Można było zrobić jakiś plan prac, ale po co? Lepiej do bufeciku na drugie śniadanko. Co mnie, jako kierowcę, obchodzi, że "kasa przepadanie"? Czy to komuna, że był plan roczny a potem koniec świata? Albo są pieniądze, albo nie. A jeśli urzędasy coś zabagniły z terminami, to wywalić ich na zbity pysk, a nie premie brać, panie Galas, "inżynierze ruchu" ...
      • Gość: gosc Re: Najlepiej zamknąć wszystkie mosty IP: *.acn.waw.pl 18.11.11, 11:57
        pojebalo ich chyba...
    • uzdek98 warszawiakom zachcialo sie walza a dostali stolza. 18.11.11, 12:04
      ooo jak tak mozna krytykowac..przeciez ryzy obiecywal, ze zrobia wiecej... no to robia... dlaczego wyksztalcony, wielkomiejski elektorat placze... czyzby teraz przejrzal na oczy....
      za pozno... lodziarnia rozpoczeta...
      • aerobat Warszawiaków przeproś ! 18.11.11, 14:42
        Grundbaum wybrała warszawka i gmina !

uzdek98 napisał(a):

> ooo jak tak mozna krytykowac..przeciez ryzy obiecywal, ze zrobia wiecej... no t
        > o robia... dlaczego wyksztalcony, wielkomiejski elektorat placze... czyzby tera
        > z przejrzal na oczy....
        > za pozno... lodziarnia rozpoczeta...
    • Gość: sledzik Re: Most Grota zamkną na dwa lata? Praga bez trze IP: *.dynamic.chello.pl 18.11.11, 12:06
      No i dobrze. Teraz z Rzeszowa będę musiał jechać przez Ukrainę, Białoruś ... do Kaliningradu, żeby od pólnocy się wedrzeć do Łomianek. No to dziękuję Bierutowi i innym s-synom, że odmówili planowi Marschalla dla Polski. Czy pogrobowcy ZSRR czyli obecna Rosja nie powinna za to zapłacić ????
    • Gość: Buli510 Most Grota zamkną na dwa lata? Praga bez trzech... IP: *.ip.netia.com.pl 18.11.11, 12:42
      Widzę tutaj wszyscy znawcy i każdy wie co trzeba zrobić żeby było lepiej:) Eh tylko marudzić i marudzić a prawda jest taka że człowiek do każdej zmiany się przystosuje trochę sie pomęczy a po remoncie będzie zafascynowany jak to wszystko fajnie i szybko teraz idzie:P

Może nie jestem zbyt obiektywny bo mieszkam na Bemowie i tak za bardzo nie interesują mnie pieniacze z pragi i brudna, jedyne co mogę powiedzić oj joj jak mi przykro z waszej niedoli hehe
    • nemo80 Nadrabiamy zapóźnienie cywilizacyjne po rządach 18.11.11, 12:46
      Lecha "Wawelskiego". Dlaczego nikt o tym nie wspomni? Przecież, gdyby wówczas rządzili odpowiedzialni ludzie, a nie zgraja pochlebców i nieudaczników zastraszonych paranoją swojego szefa, to dziś most północy byłby już dawno stał, a metro byłoby bardziej zaawansowane o rok-dwa. Kto rozliczy tych partaczy? (poza wyborcami, którzy odsunęli już ich od władzy?)
      • Gość: karol Re: Nadrabiamy zapóźnienie cywilizacyjne po rząda IP: *.unknown.vectranet.pl 18.11.11, 13:36
        Z czego synku niby te mosty w twojej wyobraźni miałyby powstać? Ten wyśmiewany przez ciebie Lech rządził tylko rok po wstąpieniu do UE i o żadnych stamtąd funduszy nie było mowy. Teraz są, ale czy nie można lepiej skoordynować tych prac, a nie wprowadzać totalny bajzel. Np. drążenie II nitki metra ma się zacząć na wiosnę, ale już od miesiąca główna trasa praska jest zamknięta.
        • nemo80 Dziadku 18.11.11, 14:49
          Ś.P. Lech miał widocznie za co budować, bo jego magistrat ogłosił na most północny przetarg (to było jeszcze przed wielką bańką na rynku nieruchomości, więc ceny były niższe i kosztorys zamknął się pewnie mniejszą niż dzisiaj kwotą - to też jest marnotrawienie publicznych pieniędzy, bo nie budowaliśmy wtedy, kiedy było tanio, a musimy teraz, gdy ceny są znacznie wyższe). Tylko, że przetarg był źle przygotowany (sic!!) i musiano go UNIEWAŻNIĆ.
      • a_weasley Re: Nadrabiamy zapóźnienie cywilizacyjne po rząda 18.11.11, 13:50
        nemo80 napisał:

> Lecha "Wawelskiego". Dlaczego nikt o tym nie wspomni?

Bo musiałby to jakoś uzasadnić. Ja wiem, że od pięciu lat jest na kogo zwalić i tak będzie jeszcze do końca tej kadencji co najmniej, ale wiadomo, ile rządził Kaczyński, a ile od tego czasu minęło i wszystkiego się tym wytłumaczyć nie da.
        Na przykład chora decyzja o kopaniu drugiego metra teraz zaraz na ura to już jest autorski pomysł Bufetowej.
        • nemo80 Re: Nadrabiamy zapóźnienie cywilizacyjne po rząda 18.11.11, 14:53
          tu się zgadzam, że nie wszystko można zwalić na poprzednie władze. jednak na pewno byłoby nam lżej, gdyby rządzili nami kompetentni ludzie. i niech zarabiają nawet kilkadziesiąt tysięcy miesięcznie jeśli dzięki swoim działaniom zaoszczędzą miliony (w tym także czas i dobre samopoczucie Warszawiaków, które nie są pozycją budżetową, ale pewnie dałoby się ją przeliczyć na pieniądze).
      • Gość: Z Bielan Re: Nadrabiamy zapóźnienie cywilizacyjne po rząda IP: *.aster.pl 18.11.11, 14:07
        Nemo, czy masz jakieś fobie? To można leczyć:)
        Przez ostatnie prawie 20 lat w Warszawie rządzi SLD+PO (tak wiem kiedyś te mutacje nazywały się inaczej) i widać jak dobrze rządzą miastem. Tylko niecałe 3 lata przypadły na prezydenturę spoza tych przemiłych ugrupowań.
        Chociaż przyznaję Piskorski potrafił coś zrobić.
        • nemo80 Re: Nadrabiamy zapóźnienie cywilizacyjne po rząda 18.11.11, 14:56
          nie, żadnych fobii :-) po prostu uważam, że na sprawę trzeba spojrzeć z szerszej perspektywy. infrastruktury miasta nie buduje się w jedną kadencję.
        • sportif Re: Nadrabiamy zapóźnienie cywilizacyjne po rząda 19.11.11, 16:07
          "Chociaż przyznaję Piskorski potrafił coś zrobić."
          Piskorski wybudował tunel wzdłuż rzeki
          • tomjani Re: Nadrabiamy zapóźnienie cywilizacyjne po rząda 22.11.11, 10:10
            sportif napisał:

> "Chociaż przyznaję Piskorski potrafił coś zrobić."
            > Piskorski wybudował tunel wzdłuż rzeki

Oraz Water Gate zamykającą basen byłego Portu Czerniakowskiego, za sprawą której cały Cypel Czerniakowski utracił status terenu zalewowego, co zapaliło zielone światło developerce która wkroczy tam niezwłocznie po tym jak lodziarnia bufeciarnia wygryzie Ja Wisłę.
      • piotrwieinc Re: Nadrabiamy zapóźnienie cywilizacyjne po rządac 05.12.11, 22:58
        Brawo!!! nie raz mówiłem to samo moim znajomym. Doradcą Pana Prezydenta byl jego brat, poseł Jarosław Kaczyński. Warto tu wspomnieć o słowch min. R. Sikoprskiego na temat wyników tej współpracy w europejskich kategoriach. Rola Niemiec w dzisiejszej Europie to skutek działań doradcy, to Pan Prezydent podpisał traktat, który nadał kształt dzisiejszej Europie.
        Kilka lat cierpliwości i w nowej Warszawie mniej będzie wyników przemyśleń tych braci. rzeba nadrobić stracony czas i to się dziś dzieje.
    • Gość: m Bielany - totalny paraliż IP: *.chomiczowka.waw.pl 18.11.11, 12:48
      Ciekawe jak ten cały ruch z mostu północnego rozejdzie się po Bielanach. Już widzę jak te wszystkie Tiry mieszczą się na Conrada i dalej na Reymonta ...
      • Gość: Z Bielan Re: Bielany - totalny paraliż IP: *.aster.pl 18.11.11, 14:09
        Gość portalu: m napisał(a):

> Ciekawe jak ten cały ruch z mostu północnego rozejdzie się po Bielanach. Już wi
        > dzę jak te wszystkie Tiry mieszczą się na Conrada i dalej na Reymonta ...

Na Bielanach będzie koszmar, prawdopodobnie Bielany staną się równie "atrakcyjną" dzielnicą jak Białołęka, zresztą wystarczy popatrzeć na ruch cen mieszkań w naszej dzielnicy:(
        A na Sokratesa i Nocznickiego dalej budują "apartamenta"
    • kacze_buty można było wcześniej ale kampania wyborcza 18.11.11, 13:20
      oślepiła i tak już ślepych
    • zdzisiek66 Re: Brac poki Unia daje kase na remont! 18.11.11, 14:52
      Raczej przeprawy promowe i wypożyczalnie kajaków. To jest pomysł na biznes, rano wypożyczasz kajak po stronie Pragi, zostawiasz po drugiej stronie, a wieczorem zwracasz znów na Pradze.
      • tomjani Re: Brac poki Unia daje kase na remont! 22.11.11, 10:13
        zdzisiek66 napisał:

> Raczej przeprawy promowe i wypożyczalnie kajaków. To jest pomysł na biznes, ran
        > o wypożyczasz kajak po stronie Pragi, zostawiasz po drugiej stronie, a wieczore
        > m zwracasz znów na Pradze.

Taki biznes już funkcjonuje. Można wypożyczyć kajak lub rower wodny na polowej przystani zlokalizowanej nad Kanałem Żerańskim przy Osiedlu Regaty. I ludzie z tego korzystają, oczywiście rekreacyjnie.
    • jurek_dzbonie I o co kwik??? 18.11.11, 15:25
      Nie będzie Grota, będzie Północny. 1:1.
      • a_weasley Re: I o co kwik??? 18.11.11, 16:42
        jurek_dzbonie napisał:

> Nie będzie Grota, będzie Północny. 1:1.

Primo o to, że Północny miał Grota odciążyć, a nie zastąpić.
        Secundo, o to, że na razie jesteśmy (wobec stanu sprzed roku) na minusie, bo odpadł Śląsko-Dąbrowski, więc z Północnym jest na 0, a bez Grota znowu –1.
        Tertio, o to, że ma jeszcze odpaść Łazienkowski.
        • sportif Re: I o co kwik??? 19.11.11, 16:11
          przecież po Ś-D nie jeżdżą tylko auta prywatne. Autobusy, tramwaje, taksówki jeżdżą normalnie - ba nawet szybciej, bo nie ma korków. Mi się poprawiło, jestem wcześniej w pracy.
      • Gość: Z Bielan Re: I o co kwik??? IP: *.aster.pl 18.11.11, 20:02
        Jurku, czemu się powtarzasz, już to pisałeś. Czyżby początki demencji?
        A poza tym tytuł z kwikiem to od ojcowych świnek wziąłeś?
    • Gość: cocosh Re: Most Grota zamkną na dwa lata? Praga bez trze IP: 212.160.172.* 18.11.11, 16:00
      DOKŁADNIE!!!
      HGW zamiast mostu Krasińskiego wybrała stadion Legii! Na c.h*j on mieszkańcom? Jest dla kilku tysięcy chuliganów/zadymiarzy/bandytów!!!!!
      Nigdy na HGW nie zagłosuję - za ten most!!!
    • Gość: cocos zburzyć wszystkie mosty i założyć dwa miasta... IP: 212.160.172.* 18.11.11, 16:23
      zburzyć wszystkie mosty i założyć dwa miasta Wars i Sawa jak dawniej, tyle że ODIZOLOWANE od siebie:-)

Nie będzie problemów z przeprawą z jednej strony na drugą... a jeszcze prawą stronę otoczyć wysokim płotem!!!

Jakby ktoś się czepiał to jestem z Pragi:-)
    • Gość: Anonim Most Grota zamkną na dwa lata? Praga bez trzech... IP: *.wolomin.net 18.11.11, 17:48
      Tak jescze niech zamkną świętokrzyski i rozkopią dojazdy do Mostu Poniatowskiego. Po co nam jeździć ze wschodu do Centrum.Tylko mam wrażenienie, że Pani Prezydent to chyba mieszka w ratuszu i się w ogóle nie przemieszcza po tym colernym mieście. Duża część jednak ludzi musi jeździć samochodami bo ma taka pracę i nie tyczy się to tylko firm kurierskich i taksówkarzy....Paranoja.
      Wyremontujecie najpierw Łazienkowski, a potem zamykajcie Grotta, i oddajcie Śląsko-Dąbrowski.
    • Gość: adamu2000pl Trasa Toruńska IP: *.acn.waw.pl 18.11.11, 21:48
      z jednej strony to fajnie, mieszkam na Brodnie, często jeżdżę trasą AK, wiec super, że będzie nowa...ale martwi mnie, to, że trasą, którą można się stosunkowo łatwo przemieścić w obecnym stanie (choć ze słabą nawierzchnią) będzie remontowana, a nie buduje się nowych dróg, wielka szkoda - prawdziwa wydolność GDDKiA objawia się jak daje sobie radę z inwestycjami przy budowie nowych dróg, a to leży - choćby wylotówka na Kraków, przedłużenie obwodnicy Warszawy koło Marek, trasa na Gdańsk przez Bemowo...
    • chriswaw Przez 60 lat nie budowano niemal NIC i było CACY ! 19.11.11, 16:43
      Teraz, kiedy buduje się więcej dróg, niż kiedykolwiek, na decydentach wiesza się psy.
      Nieudaczników: Liberackiego, Pola, Polaczka i wawelskiego Lecha jakoś nikt nie tyka.
      Kraina wiecznych MALKONTENTÓW. I dziennikarzy - siewców tego malkontenctwa.
      Przecież każda budowa niesie z sobą niewygody. Cierpliwości!...
      Tych, na których dziś wylewa się wiadra pomyj, kiedyś wspominać się tu będzie, jak legendarnego min.Kwiatkowskiego - budowniczego COP-u i Gdyni.
      • Gość: cocosh niech rozkopią wszystkie drogi na raz... IP: 212.160.172.* 21.11.11, 09:23
        Twoim tokiem rozumowania, niech rozkopią wszystkie drogi na raz, przez rok lub dwa nie będziemy się w ogóle poruszać, ale potem będą drogi nówki sztuki!
    • tomjani Most Grota zamkną na dwa lata? Praga bez trzech... 22.11.11, 09:12
      Strach się bać ileż to kasy idzie na budowę i remonty a właściwie burzenie i budowę od nowa infrastruktury drogowej a już zwłaszcza wewnątrzmiejskich autostrat (pisownia zamierzona). I niech mi tu ciemnoty więcej nie wciskają że wystarcza na to kasy z opłat wnoszonych przez użytkowników blachosmrodów a już zwłaszcza TIRanozaurów, rujnujnujących jezdnie i estakady setki tysięcy razy intensywniej od każdej osobówki. Zmiast topić publiczne środki w asfalcie i betonie należy rozwijać transport i komunikację kolejową, przyjazną środowisku, zajmującą o wiele mniej miejsca, a kosztujacą więcej wyłącznie za sprawą postawionego na głowie rachunku ekonomicznego.
    • Gość: skaut Praga bez trzech mostów IP: *.acn.waw.pl 01.12.11, 13:23
      Wynika z tego, że jak zamkną most, to lepiej się przenieść na lewą stronę Wisły, bo tam liczba mostów pozostanie bez zmian. Pół kija ma jeden koniec?
      • Gość: rrrr Re: Praga bez trzech mostów IP: 178.73.48.* 20.12.11, 22:18
        nie przeniesc na lewa strone, tylko zostac po prawej i sobie tam gnic. nikt was tu nie zaprasza

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka