Gość: jliber IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.12, 09:11 Banda jełopów, a wydawali się tak sensowni ludzie kiedyś. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jakbukda Re: Zmienią nazwę nowego mostu? Bo powstają wulga 22.02.12, 09:19 w warszawskiej tradycji nazewniczej nie występują nazwy pochodzące od stron świata", a wybitni patroni - owszem. Berling na przykład Odpowiedz Link Zgłoś
asperamanka Tradycja nazewnicza 22.02.12, 09:33 Berlinga nie ma już od jakichś 10 lat. A co do tekstu, że "w warszawskiej tradycji nazewniczej nie występują nazwy pochodzące od stron świata", to ja się pytam, czy nazwy Praga Północ i Praga Południe, Ursynów Północny, Żerań Wschodni, Łazienki Północne, ulica Wschodnia na Targówku, czy dworce Wschodni, Zachodni, i kiedyś Południowy, do warszawskiej tradycji nazewniczej nie należą? Co za banda patafianów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: warszawiak Re: Tradycja nazewnicza IP: *.abe.pl 22.02.12, 09:42 Berlinga i może nie ma, ale Okopow cały czas jest. Dziwne to, bo zlikwidowali Komarowa, ale Okopowa cały czas bez zmiany. Odpowiedz Link Zgłoś
rydzyk_fizyk Re: Tradycja nazewnicza 22.02.12, 09:49 Gość portalu: warszawiak napisał(a): > Berlinga i może nie ma, ale Okopow cały czas jest. Dziwne to, bo zlikwidowali K > omarowa, ale Okopowa cały czas bez zmiany. :) "Ekspertom przypomina, że "w warszawskiej tradycji nazewniczej nie występują nazwy pochodzące od stron świata", a wybitni patroni - owszem." Powiedział wsiadając do pociągu na Dworcu Wschodnim? :P A może przypomni jak się nazywa cmentarz komunalny w dzielnicy Bielany? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torro to moze niech bedzie most Nehrebecki? IP: *.dynamic.chello.pl 22.02.12, 10:09 od tej radnej po co wpuscila nas w te nazewnicze gowno . tylko co powie mąż tej pani ze szarga sie jego nazwisko? Odpowiedz Link Zgłoś
fedorczyk4 Re: to moze niech bedzie most Nehrebecki? 22.02.12, 10:14 Nic bo ma na nazwisko Byczewski:-)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: frankyy może po prostu Most Bielański ??? IP: *.dynamic.chello.pl 22.02.12, 16:27 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mkk Re: może po prostu Most Bielański ??? IP: *.centertel.pl 22.02.12, 16:53 Most Bielański jest OK. Zaraz na poczatku awanturki o nazwe mostu internauci pisali na tym forum, ze glupio powiedziec: "przelecisz pan Sklodowska a potem na lewo". Chwala, ze jacys specjalisci sie JUZ polapali! Zdrowy rozsadek ludu to za malo, bez komisyji ani rusz... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fnsdiubsv Może jednak Most Białołęcki ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.12, 09:36 dla mnie nie jest OK. Wolałbym most białołęcki. Albo żeby było sprawiedliwie Białołęcko-Bielański. Poza tym Bielański to jest szpital. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaz Re: Może jednak Most Białołęcki ??? IP: *.dynamic.chello.pl 25.02.12, 01:54 Gość portalu: fnsdiubsv napisał(a): > dla mnie nie jest OK. > Wolałbym most białołęcki. > Albo żeby było sprawiedliwie Białołęcko-Bielański. > Poza tym Bielański to jest szpital A białołęckie - więzienie :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Tylko Tuska, może wtedy go w końcu otworzy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.12, 11:57 j.w. Geniuszu, autorytecie, ekscelencjo... premierze! Otworzysz w końcu ten p... most czy nie?!?!?!?!? Odpowiedz Link Zgłoś
asperamanka Re: Tradycja nazewnicza 22.02.12, 09:50 Gorzej, że są też Aleje Jerozolimskie. To wprowadza w błąd, bo przecież nie prowadzą do Jerozolimy. Ulice "zgodnie z warszawską tradycją nazewniczą" nazywano od miejscowości, do których prowadziły: Aleja Krakowska, a wcześniej Krakowskie Przedmieście, Raszyńska, Tarczyńska, Puławska, Trakt Lubelski. Co więcej, Piwna i Pawia wcale nie prowadzą na Kolską. To wszystko skandal, i coś z tym trzeba koniecznie zrobić ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SR Re: Tradycja nazewnicza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.12, 11:03 Al.Jerozolimskie prowadziły do wsi Nowa Jerozolima. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: warszawiak Re: Tradycja nazewnicza IP: *.abe.pl 22.02.12, 12:27 Ty antysemito! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ArekMiz Taaaaa.... IP: *.warszawa.vectranet.pl 22.02.12, 19:29 Jaaaasneeee.... Suwalska NIE idzie na Suwałki. Toruńska NIE idzie na Toruń Łojewska nie idzie na Łojewo A Chodecka na Chodecz... :-) Odpowiedz Link Zgłoś
dorasia Re: Tradycja nazewnicza 22.02.12, 10:03 Gość portalu: warszawiak napisał(a): > Berlinga i może nie ma, ale Okopow cały czas jest. Dziwne to, bo zlikwidowali > Komarowa, ale Okopowa cały czas bez zmiany. Zmienią hurtem. Razem ze Stalową. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wolik randki "na rogu biskupa i kosmonauty trupa" IP: *.warszawa.vectranet.pl 22.02.12, 17:43 i komu to przeszkadzało, inna rzecz, że wszyscy i tak mówili o ulicy Komarowej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mirek Re: Tradycja nazewnicza IP: 192.55.55.* 22.02.12, 19:55 Okopowa ma uzasadnienie historyczno-geograficzne wiec nie bardzo rozumie w czym problem Odpowiedz Link Zgłoś
junk92508 Re: Tradycja nazewnicza 22.02.12, 10:43 > A co do tekstu, że "w warszawskiej tradycji nazewniczej nie występują nazwy poc > hodzące od stron świata", to ja się pytam, czy nazwy Praga Północ i Praga Połud Tyle że mosty były właśnie nazywane geograficznie - z grubsza im bardziej na północ tym bardziej północna nazwa geograficzna: Północny, Toruński, Gdański, Śląsko-Dąbrowski, Świętokrzyski, Poniatowskiego, Łazienkowski, Siekierkowski I to jest bardzo fajna konwencja i ja przy niej pozostanę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JJ Re: Tradycja nazewnicza - Asperamanka podsumowała IP: *.play-internet.pl 22.02.12, 11:15 Myślę, że bardzo trafnie całą tradycję nazewnictwa i oznaczania kierunków geograficznych w Warszawie podsumowała Asperamanka - zatem argumenty, że nie było takiej tradycji są do "bani". W społeczeństwie w sposób NATURALNY PRZYJĘŁA SIĘ NAZWA MOST PÓŁNOCNY i władze powinny to uszanować, bo społeczeństwo Warszawy (i nie tylko) będzie z tego mostu korzystać, zaś władza dziś jest, a jutro może jej nie być. A Nehrebecka niech wraca sobie do Bytomia i tam zmienia co chce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Eva Re: Tradycja nazewnicza - Asperamanka podsumowała IP: *.warszawa.vectranet.pl 22.02.12, 12:38 Wszyscy mówili na ten most MOST PÓŁNOCNY. Nie rozumiem dlaczego nie miałoby tak pozostać. Dla mnie ten most już do końca świata będzie Mostem Północnym i jestem przekonana, że gdy jakiegoś Warszawiaka zapytam o Most Północny, to każdy będzie wiedział o czym mówię. Odpowiedz Link Zgłoś
szerszen0 Re: Tradycja nazewnicza - Asperamanka podsumowała 22.02.12, 18:49 ja tam zawsze mówiłam (i mówić będę) Rondo Babka, Plac Bankowy (w czasie kiedy go nie było), Pomnik Śpiących (był i nie ma), a teraz Most Północny. I kto mi zabroni? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jhdbgsdfg Re: Tradycja nazewnicza - Asperamanka podsumowała IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.12, 09:41 @Eva Bzdury gadasz. Pamiętasz gdzie był Most Syreny. I co nazywasz go Syreny, nie. Bo to teraz most Świętokrzyski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaz Re: Tradycja nazewnicza - Asperamanka podsumowała IP: *.dynamic.chello.pl 25.02.12, 02:02 Most Syreny został rozebrany, bo był wybudowany przez saperów na czas budowy Mostu Świętokrzyskiego. Swoją drogą szkoda, że nie pozostawiono nazwy M.Syreny dla nowego mostu, bo ten Świętokrzyski to nie wiem skąd się wziął. Lobby jakieś regionalne zadziałało w tamtym czasie? Może wróćmy do nazwy Most Syreny ? Odpowiedz Link Zgłoś
wj_2000 Re: Tradycja nazewnicza 22.02.12, 15:53 Istnieją też OFICJALNIE dwa następujące subrejony dzielnicy Śródmieście: Śródmieście Północne i Śródmieście Południowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DP Re: Zmienią nazwę nowego mostu? Bo powstają wulga IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.02.12, 09:52 akbukda napisał: > w warszawskiej tradycji nazewniczej nie występują nazwy pochodzące od stron > świata", a wybitni patroni - owszem. Taaa... np. Dworzec Zachodni, Dworzec Wschodni, Cmentarz Północny, Praga-Południe, itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fan M.Skłodowskiej Re: Zmienią nazwę nowego mostu? Bo powstają wulga IP: *.dynamic.chello.pl 22.02.12, 15:06 jakbukda napisał: > w warszawskiej tradycji nazewniczej nie występują nazwy pochodzące od stron > świata", a wybitni patroni - owszem. > To czas najwyższy, by i tego typu nazwy mogły być stosowane. Tym bardziej, że proponowana przez Pana Zielińskiego nazwa "Most Północny im. Marii Skłodowskiej-Curie" jest dobrym kompromisem w powstałej sytuacji. Każda inna zmiana, a zwłaszcza odejście od nazwy M. Skłodowskiej-Curie byłoby kompromitujące nas jako rodaków słynnej Polki. Przypuszczam, że wówczas cały świat wziąłby nas na języki. A po co nam to? Nazwę mostu przyjęto - jak przypuszczam - nie w celu zrobienia na złość PIS-owi, jak ktoś próbuje nam to wmówić, lecz w celu uczczenia najwybitniejszej Polki i kobiety w ogóle, w wymiarze światowym i historycznym, w roku jubileuszowym Marii Skłodowskiej-Curie. Dlatego jestem za rozszerzeniem nazwy i wygaszeniem kolejnego ogniska polskiego piekła. Apeluję zwłaszcza do "betonu" różnej maści politycznej. Tylko kompromis pozwoli nam wyjść z tego z honorem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blackeye Re: Zmienią nazwę nowego mostu? Bo powstają wulga IP: *.lukman.pl 22.02.12, 15:48 Apeluję zwłaszcza do "betonu" różnej maści pol > itycznej. Tylko kompromis pozwoli nam wyjść z tego z honorem Apeluj do PO bo ma większość w radzie. Nie znasz realiów, nie wiesz że to gra przedszkolaków między sobą. Nie wiesz jak ci ludzie się nie cierpią i jak się zwalczają. My się nie liczymy. To wciągająca gra dla gry. Skoro najważniejsze że "PO się podoba", to niechże PO założy sobie jakąś miniradkę partyjną, którą opłaca za własne pieniądze. I niech radzą o swoich wewnętrznych sprawach. Niech wezmą się za rozwiązywanie NASZYCH problemów a nie czczenie czegokolwiek. Od czczenia są grupy wyznaniowe. Na wyświetlaczach w metrze, w artykułach prasowych jest dalej Most Północny. Żenada, że też nawet w takiej drobnej sprawie trzeba uparcie olewać społeczeństwo.... :((((( Odpowiedz Link Zgłoś
pa3dlo_z_warszawy do abdukty warszawiaku z przyrodzenia 22.02.12, 17:52 a co z ULICAMI WSCHODNIĄ, PÓŁNOCNĄ i POŁUDNIOWĄ Odpowiedz Link Zgłoś
gamaja Re: Zmienią nazwę nowego mostu? Bo powstają wulga 22.02.12, 17:58 Tylko Północny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hahaha Zmienią nazwę nowego mostu? Bo powstają wulgarn... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.12, 09:19 Platforma i jej fani to bardzo zabawni ludzie - gdzie pójdą to ich wyśmieją :))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mytu i dlatego juz na PO nie zaglosuje IP: *.acn.waw.pl 22.02.12, 09:20 ignoranci. most północny i tak zostanie juz Odpowiedz Link Zgłoś
wmc-33 To rzeczywiście wielki problem 22.02.12, 09:24 Nie będę jeździł po Kurii, bo mi nie po drodze. Po Grocie też nie jeżdżę, bo Grot jest zatłoczony. Czasami jeżdżę po Poniatowskim. Czy zdaniem ekspertów Zespołu Nazewnictwa Miejskiego postępuję ordynarnie? Jeśli tak, to będę korzystał tylko z Łazienkowskiego, żeby mimochodem nie szargnąć jakiejś świętości. Odpowiedz Link Zgłoś
alik-w-plomieniach Re: To rzeczywiście wielki problem 22.02.12, 09:35 Mam rozwiązanie: powinniśmy jechać po tych cymbałach z komisji nazewnictwa jak po łysej kobyle. Może do nich dotrze. Może. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: To rzeczywiście wielki problem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.12, 10:01 Oto jak paru debili marnotrawi poparcie społeczne. Nauczyli się buty od Tuska, ale Tusek już zmiękł jak mu spadły słupki co wyraźnie widać np. w sprawie AKTA. W artykułach o moście północnym do znudzenia podkreślane jest, że mieszkańcy i dzielnice chcą tej nazwy. Panowie i Panie z PO - obudźcie się! Ludzie i tak będą mówić "północny" (tak jak mówią rondo Babka), a wam do następnych wyborów nie starczy czasu na odzyskanie poparcia. Ruszą młodzi i wygra lewica. Czy naprawdę tego chcecie? Nie zależy wam na stołkach? BTW: ten kompromis (most północny im. M.S-K) jest zupełnie sensowny i pozwala PO na wyjście z twarzą z tej idiotycznej sytuacji... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dziki Zmienią nazwę nowego mostu? Bo powstają wulgarn... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.12, 09:24 choćby nie wiem jakie wygibasy wyczyniała radna nieporada Nehrebecka, to i tak ten nieszczęsny most będzie przez wszystkich nazywany Mostem PÓŁNOCNYM. I pora się z tym pogodzić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zieeeeeeeew jak pis nie daj boziu dojdzie do władzy IP: *.warszawa.vectranet.pl 22.02.12, 09:25 to w Warszawie będziemy mieli co drugą szkołę, skwery, parki, ulice i aleje im. kaczyńskiego. o pomnikach i obrazach nie wspominając. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PIS proponęęęu IP: *.ip.netia.com.pl 22.02.12, 11:31 Most Matki Boskiej Bolesnej Cierpiącej Zawsze Dziewicy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tolerant Re: jak pis nie daj boziu dojdzie do władzy IP: *.abe.pl 22.02.12, 12:53 Oo, jasnowidz. Wie co zrobi pis po wygranej. Może też potrafisz przewidzieć numery w Lotto? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fan kremówkowca Zmienią nazwę nowego mostu? Bo powstają wulgarn... IP: 193.201.167.* 22.02.12, 09:29 A jest w wawie jakiś most nazwany imieniem smakosza kremówek? Jeżeli nie, to trzeba to nadrobić. Do tego pryskanie świętą wodą, tak z 750.000PLN + co łaska. Ale żeby razem poniżej 3-4 baniek nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
fedorczyk4 Re: Zmienią nazwę nowego mostu? Bo powstają wulga 22.02.12, 09:34 A rogi i skrzyżowania Jana Pawła im nie przeszkadzają? A wylot Prymasa Tysiąclecia? Odpowiedz Link Zgłoś
warzaw_bike_killerz Re: Zmienią nazwę nowego mostu? Bo powstają wulga 22.02.12, 13:53 Rogi Jana Pawla daloby sie jakos obronic, ale wylot Prymasa Tysiaclecia dopiero teraz nabral dla mnie nowego znaczenia :)))))) 100/100. Odpowiedz Link Zgłoś
fedorczyk4 Re: Zmienią nazwę nowego mostu? Bo powstają wulga 22.02.12, 22:05 warzaw_bike_killerz napisał: > Rogi Jana Pawla daloby sie jakos obronic, ale wylot Prymasa Tysiaclecia dopiero > teraz nabral dla mnie nowego znaczenia :)))))) > > 100/100. Ba, kiedyś była mowa o przywróceniu nazwy ulicy Gęsiej niestety skrzyżowanie Jana Pawła II z Gęsią nie przeszło:-) Odpowiedz Link Zgłoś
dorasia Zmienią nazwę nowego mostu? Bo powstają wulgarn... 22.02.12, 09:31 "w warszawskiej tradycji nazewniczej nie występują nazwy pochodzące od stron świata", a wybitni patroni - owszem. Coś podobnego. To przy Trasie W-Z to szacowne gremium też zamierza majstrować? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szczypan Re: Zmienią nazwę nowego mostu? Bo powstają wulga IP: 178.73.49.* 22.02.12, 09:45 Pragi Północ i Południe też na celowniku? Odpowiedz Link Zgłoś
ukos Powinny być Praga i Grochów 22.02.12, 12:54 Gość portalu: szczypan napisał(a): > Pragi Północ i Południe też na celowniku? A nie jakieś dziwolągi. Odpowiedz Link Zgłoś
dorsai68 Re: Zmienią nazwę nowego mostu? Bo powstają wulga 22.02.12, 13:48 dorasia napisała: > Coś podobnego. To przy Trasie W-Z to szacowne gremium też zamierza majstrować? Ona się nazywa Aleja "Solidarności" (nie Solidarności, ale "Solidarności" właśnie). Nazwy "Trasa W-Z" nie ma w MSI. I to jest dopiero cyrk. Odpowiedz Link Zgłoś
dorasia Re: Zmienią nazwę nowego mostu? Bo powstają wulga 22.02.12, 14:39 dorsai68 napisał: > dorasia napisała: > > > Coś podobnego. To przy Trasie W-Z to szacowne gremium też zamierza majstr > ować? > > Ona się nazywa Aleja "Solidarności" (nie Solidarności, ale "Solidarności" właśn > ie). Nazwy "Trasa W-Z" nie ma w MSI. > I to jest dopiero cyrk. Stara jestem, więc dla mnie Świerczewskiego to Leszno, a w drugą mańkę Trasa W-Z. A Aleja "Solidarności" to tylko na papierze. I niech mi komisja od nazywania na puklerz naskoczy. Odpowiedz Link Zgłoś
a_weasley Jaka gazeta, taki sondaż. Jak zwykle. 22.02.12, 09:31 Nie ma odpowiedzi najoczywistszych - "most Curie-Skłodowskiej" (nic nie dłuższe od "Most Śląsko-Dąbrowski" albo "most Poniatowskiego") albo też prawdopodobne "most Skłodowskiej" (tak jak obok jest "most Grota" i nikomu nie kojarzy się z żadną grotą, wszyscy wiedzą, o co, a raczej o kogo chodzi). Odpowiedz Link Zgłoś
asperamanka Re: Jaka gazeta, taki sondaż. Jak zwykle. 22.02.12, 09:44 Jest pewna subtelna różnica. Kiedy oddano most Toruński, on był zbudowany na wyrost. Prawie nikt nim nie jeździł, bo prowadził w zasadzie znikąd donikąd, bo wokół były pola, i jedynym większym osiedlem w pobliżu było Bródno właśnie, ale skomunikowane nieźle z Centrum przez Most Gdański, a przez nowy most jechało się naokoło. Robocza nazwa od ulicy Toruńskiej na Bródnie się nawet przyjęła, tyle że to na żądanie mieszkańców za pierwszej Solidarności nadano mu nazwę Mostu Grota, a powstającej trasie - nazwę Trasy Armii Krajowej, żeby była równowaga do ulicy Armii Ludowej w ciągu Trasy "Ł". A z Mostem Północnym sprawa jest taka, że Bufet pokazał mieszkańcom wała, i udowodnił, kto tu rządzi. A co do Kaczyńskiego, argument jest żałosny, bo jest jeszcze kilka innych mostów w Warszawie, nazwanych "geograficznie" (Siekierkowski, Łazienkowski, Świętokrzyski, Śląsko-Dąbrowski, Gdański), które zwolennicy Lecha mogliby przemianować w try miga w każdej chwili. Odpowiedz Link Zgłoś
wanda43 Re: Jaka gazeta, taki sondaż. Jak zwykle. 22.02.12, 14:41 I dopiero byly by jaja, bo tak jak o moście Poniatowskiego mowi sie Poniatoszczak, tak o moscie im. Lecha Kaczynskiego z pewnoscia mowilo by sie most kaczora. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jfndfsn Grota zachodnia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.12, 09:54 Nie ma w Warszawie mostu Toruńskiego, jest most Grota-Roweckiego. I nie prawdą jest rówież, że wszyscy ludzie wiedzą, że to nie grota. Na CB-radio bardzo często słychać (wypowiedź ekstremalna, rzeczywista): "Mobilki, jak grota w kierunku zachodnim", a powino być chyba "Mobilki, jak Grot do zachodniego". Odpowiedz Link Zgłoś
rlnd Re: Jaka gazeta, taki sondaż. Jak zwykle. 22.02.12, 17:51 No i przede wszystkim nie ma odpowiedzi "Most Polnocny" (bez dopiskow) - nazwy, ktora wygrala w sondazu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 2wb Zmienią nazwę nowego mostu? Bo powstają wulgarn... IP: *.kielce.net.pl 22.02.12, 09:35 Jak juz nazwia ten most imieniem Kaczynskiego to go pewnie zaraz oszolomy zamka bo to nieprzystoi tak jezdzic samochodami i tramwajami po tak zacnym patronie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aszawes Re: Zmienią nazwę nowego mostu? Bo powstają wulga IP: *.teleperformance.pl 22.02.12, 10:53 a spróbował byś rżnąć Lechem.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KoLiber Re: Zmienią nazwę nowego mostu? Bo powstają wulga IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.02.12, 09:45 Kto się wydawał sensowny? Jakoś nie zauważyłem? Te durne bęcwały naprawdę się chyba nudzą. Był most Północny i było dobrze, to biurokraci wzięli się z a"ulepszanie" bo przecież urzędnik wie lepiej co jest dobre dla obywatela. Komuna nie padła... a na pewno nie w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RoGer Zmienią nazwę nowego mostu? Bo powstają wulgarn... IP: *.acn.waw.pl 22.02.12, 09:55 Jak niema byc nazwany ''Północnym'' to może dac nazwę ''Młocińsko-Tarchomiński''? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Eternit To trzeba kuć póki gorące IP: *.pl.netia.com.pl 22.02.12, 09:56 Proponuję na stacje metra mówić przystanek pasty do butów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MowaPotoczna Czy jakis ćwierćingeligent z szacownej komisji IP: *.128.33.188.static.crowley.pl 22.02.12, 10:05 zastanawiał sie nad praktycznością danej nazwy, jak tę ich przeforsowaną nazwę będzie sie wymawiać? najbardziej irytujące w tym wszystkim jest olanie głosu podatników-wyborców, włodarze wiedzą najlepiej, acta, facta, skłodowska, wszystko dla naszego dobra :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tom Zmienią nazwę nowego mostu? Bo powstają wulgarn... IP: *.home.aster.pl 22.02.12, 10:05 We władzach miasta powinno zasiadać więcej ludzi kochających Warszawę, a mniej imbecyli, którym chodzi o doraźne korzyści. Najpierw Most Skłodowski, a teraz jeszcze Świętokrzyska Pasta (czekam aż jakaś knajpa wprowadzi taką pozycję do menu, myślę, że byłaby hitem). Banda idiotów. Odpowiedz Link Zgłoś
wj_2000 Zmienią nazwę nowego mostu? Bo powstają wulgarn... 22.02.12, 10:18 Przypominam swój post z grudnia zeszłego roku: Będzie most kur.wy Skłodowskiej Autor: wj_2000 ☺ 06.12.11, 08:09 Dodaj do ulubionych Skasujcie Odpowiedz cytując Odpowiedz Prognozuję, że tak będzie mówić młodzież. Obym się mylił. kiedyś moją sygnaturką było "Jak ja nie lubię mieć stale racji". Ludzi to denerwowało, więc zmieniłem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zargon_CB_radio Przeleciałem Skłodowską, czysto było IP: *.agora.pl 22.02.12, 10:21 to chyba dobrze będzie świadczyć o noblistce ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gari Siekierkowski Łazienkowski Świętokrzyski... IP: 83.238.72.* 22.02.12, 10:22 "w warszawskiej tradycji nazewniczej nie występują nazwy pochodzące od stron świata", a wybitni patroni - owszem" Siekierkowski, Łazienkowski, Świętokrzyski, Śląsko-Dąbrowski, Gdański - jakich patronów mają te mosty? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rebel Re: Siekierkowski Łazienkowski Świętokrzyski... IP: *.182.89.129.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 22.02.12, 10:29 Łazienkowski miał Berlinga ale sie nie przyjał, ale wtedy most Grota nazywal sie Toruński ;) Odpowiedz Link Zgłoś
2bjp3 Zmienią nazwę nowego mostu? Bo powstają wulgarn... 22.02.12, 10:25 Zawsze będę mówił Most północny. Lokalizuje jednoznacznie położenie poza tym Warszawiacy już się do tej nazwy przyzwyczaili. Dlaczego nie mógłby być "Most północny imienia MC-S" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hiPOkryzja Most Impotencji Intelektualnej Zespołu Nazewnictwa IP: *.home.aster.pl 22.02.12, 10:28 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gt Zmienią nazwę nowego mostu? Bo powstają wulgarn... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.02.12, 10:30 pomylka nie kurii tylko kur... wi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kot A może Most im. Anny Pasty Nehrebeckiej? IP: *.biznes.mm.pl 22.02.12, 10:30 Myślę, że Anna Pasta Nehrebecka byłaby najbardziej odpowiednią patronką mostu. Odpowiedz Link Zgłoś
rydzyk_fizyk Re: A może Most im. Anny Pasty Nehrebeckiej? 22.02.12, 10:36 Proponuję jednak rozważyć nazwę: Most Zgrupowania Pasta-Nehrebeckiego im. Marii Curie-Skłodowskiej (w latach parzystych Skłodowskiej-Curie). Odpowiedz Link Zgłoś
marac Re: A może Most im. Anny Pasty Nehrebeckiej? 22.02.12, 11:13 No i zaplułem monitor, ty łotrze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wawa Zmienią nazwę nowego mostu? Bo powstają wulgarn... IP: 178.73.48.* 22.02.12, 10:34 "Ulica MSC za mała, a muzeum mało popularne", twierdzi Pani HGW i ma rację. Tylko dlaczego to muzeum jest tak mało popularne, gdy np Centrum Kopernik święci triumfy, a i Muzeum Chopina nie narzeka na brak zwiedzających. Odpowiedź jest prosta: bo muzeum MCS jest mało interesujące. Może lepiej byłoby zmodernizować muzeum, zmienić jego formułę tak, aby uczynić przekaz bardziej atrakcyjnym dla zwiedzających zamiast na siłe uszczęśliwiać warszawiaków takimi długimi i skomplikowanymi nazwami. Bo "jeżdżę po Skłodowskiej" nie wynika z despektu dla noblistki tylko z naturalnej tendencji do upraszczania. Odpowiedz Link Zgłoś
lnsj Zmienią nazwę nowego mostu? Bo powstają wulgarn... 22.02.12, 10:40 "Jest coś zgniłego w tym królestwie duńskim" cytat z Hamleta, trzeba przerobić !! Tam budują 20 kilometrowy przeprawy w ciągu 6-8 lat, i to bez udziału prawników, i komisji nazewnictw. Pozdrawiam Duńczyk z 18-letnim stażem w W-wie Odpowiedz Link Zgłoś