Gość: gosc IP: *.dynamic.chello.pl 03.04.12, 13:20 dokładnie tak. A ponadto co z rollkarzami ?!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Chris To dopiero inteligent. Ja żądam asfaltu pod Wisłą! IP: *.rev.snt.net.pl 03.04.12, 13:27 Yntęligentny rowerzysta chce zaasfaltowania wszystkiego co popadnie? Dla poratowania pożal się boże wiedzy chciałem ynteligenta oświecić, że asfalt nie jest materiałem ekologicznym, nie przepuszcza wody, woda go niszczy, po pół roku ścieżka by nadała się do kompleksowego remontu. Odpowiedz Link Zgłoś
mroczny.tramwajarz Re: To dopiero inteligent. Ja żądam asfaltu pod W 03.04.12, 14:04 Woda niszczy asfalt? No, jak nie robi się odwodnienia, to oczywiście, ale nie przesadzajmy. Są zresztą także tzw. asfalty drenażowe, w których wręcz zasadą działania jest przepływ wody. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Ogólnie szlaki w Polsce to tragedia IP: *.164.metrointernet.pl 03.04.12, 13:28 Ogólnie stan ścieżek rowerowych w Polsce to skandal i tragedia. Wjedźcie na szlaki na północ od Warszawy (Kampinos) albo na południe (Konstancin) - brak oznaczeń, ŻADNEGO utrzymania - koleiny, dziury, bagna. Nawet rowery górskie nie dają rady. Żeby pojechać poza miasto, trzeba być fanem ekstremalnych przygód. Bo to nawet standardów ścieżek dla MTB nie spełnia. Może ktoś by się wreszcie wziął za to, żeby szlaki turystyczne i rowerowy zacząć dbać? Popędzić na cztery wiatry leśnych dziadów z PTTK, odebrać im dotacje i przeznaczyć forsę na doroczne wyrównywanie szlaków i ścieżek! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Zły pomysł. IP: *.abg.com.pl 03.04.12, 13:29 Dokładnie. Po ścieżce po prawej stronie da się przynajmniej jechać na nartorolkach. Po kruszywie można co najwyżej rowerem górskim... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vanaker Nawierzchnia jest tymczasowa! IP: *.multimo.pl 03.04.12, 13:33 Za dwa lata wał przeciwpowodziowy na Łuku Siekierkowskim, po którym wytyczono ścieżkę, będzie remontowany. Bez sensu było by kłaść asfalt na dwa lata tylko po to, żeby go potem zrywać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lotar Nowa ścieżka nie dla wszystkich. Żwir wygrał z ... IP: 194.59.172.* 03.04.12, 13:34 Podobnie było na Bemowie, w jednym miejscu zbudowano taką ścieżkę, jeździło się po niej koszmarnie, nawet rowerem crossowym. Jakiś osiął pewnie pomyślał, że to będzie "bliżej natury" tak jak w lesie. Tylko niestety, to nie był las tylko środek miasta. Na szczęście później to zmieniono, teraz jest ok. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wst Re: Nowa ścieżka nie dla wszystkich. Żwir wygrał IP: *.acn.waw.pl 03.04.12, 21:14 Mówisz o ścieżce wzdłuż Powstańców? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 100krotka we łbie się przewraca? IP: 62.29.248.* 03.04.12, 13:36 rozumiem, że każdy lubi wygodę, ale to chyba przesada? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciman Nowa ścieżka nie dla wszystkich. Żwir wygrał z ... IP: *.warszawa.vectranet.pl 03.04.12, 13:38 Bo nikt normalny na szosówce nie jeździ po drogach rowerowych? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Io Re: Nowa ścieżka nie dla wszystkich. Żwir wygrał IP: 62.181.161.* 03.04.12, 14:22 Mam rower miejski na wąskich oponach i też sobie nie pojeżdżę. Nie rozumiem takiej prowizorki. Po co robić taką inwestycję na pół gwizdka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Thomas Re: Nowa ścieżka nie dla wszystkich. Żwir wygrał IP: *.unknown.vectranet.pl 03.04.12, 16:55 zebys mial powod do narzekania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bob Re: Nowa ścieżka nie dla wszystkich. Żwir wygrał IP: 217.96.70.* 03.04.12, 13:41 Nie przesadzajmy z tym asfaltem. Nadwiślańska ścieżka rowerowa jest poprowadzona jak by nie patrzeć w lesie (wśród nadwiślańskich krzaków). Rowery miejskie są do tego by nimi jeździć po asfalcie/kostce. Równie dobrze można by wyasfaltować lasek bielański, las kabacki i puszczę kampinoską. Oczywiście żwirowy szlak nadwiślański nie zwalnia władz miasta ze stworzenia asfaltowej ścieżki wzdłuż ulic Wybrzeże Szczecińskie, Helskie itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Thomas Nowa ścieżka nie dla wszystkich. Żwir wygrał z ... IP: *.unknown.vectranet.pl 03.04.12, 13:42 a dlaczego niektorzy umieja tylko narzekac? :) no po prostu juz taki ten swiat jest... a czy oni tego zwiru nie beda ubijac ? i nie bedzie to twarda nawierzchnia? swoja droga taki zwir bardziej estetyczny jest od asfaltu/baumy i innych badziwi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pat Nowa ścieżka nie dla wszystkich. Żwir wygrał z ... IP: *.warszawa.vectranet.pl 03.04.12, 13:43 "jakiegoś powodu drogi dla samochodów budowane są tak, że można po nich jeździć samochodami różnych rodzajów - od sportowych po terenowe. " Uhum. Taka np. Trasa Łazienkowska dobrze, że stoi przez większość dnia bo jak jest pusto to już przy "ustawowych" 80 km/h można stracić oponę na niskim profilu i felgę.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dex Nowa ścieżka nie dla wszystkich. Żwir wygrał z ... IP: *.arr.gov.pl 03.04.12, 13:43 Na Hel też wymyslili taka scieżkę, efekt jest taki że wiekszosc ludzi jeździ wąską ulicą... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jędrek Re: Nowa ścieżka nie dla wszystkich. Żwir wygrał IP: *.aster.pl 03.04.12, 14:03 arr.gov.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: divad Nowa ścieżka nie dla wszystkich. Żwir wygrał z ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.04.12, 13:45 To kruszywo jest utwardzone. Dla rowerów szosowych pewnie to nie jest wystarczające, ale dla pozostałych w zupełności wystarczy. Przed chwila widziałem, jak po nim się jeździ i nie wygląda to źle. Szkoda tylko, że kończy się ślepo przy stacji pomp, bo de facto nic nie da w obecnym kształcie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Thomas Re: Nowa ścieżka nie dla wszystkich. Żwir wygrał IP: *.unknown.vectranet.pl 03.04.12, 13:51 No z ta stacja pomp jest podobno problem, bo ani to objechac ani przeskoczyc :) byl projekt tunelu (kladki?) ale wyszlo ze by to kosztowalo 22mln :) wiec maja probowac sie dogadac jakos, tylko ze tam na tym terenie sa drogi wewnetrzne i ruch sie odbywa samochodowy, wiec z tym problem jest ze nie da sie bezkolizyjnie tego przeprowadzic Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: POdatnik Ważne, że jest kasa na otwarcie mostu! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.04.12, 13:59 I premie dla urzędników. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa To nie jest tak, że dla górali... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.12, 14:02 Współczesny rower górski ma blokadę amortyzatora, po to żeby wydajnie jechać po płaskiej drodze. Logiczne wydaje się włączenie takiej blokady na ścieżce rowerowej. Blokada jednak sprawia że taki widelec staje się bardziej delikatny od całkowicie pozbawionego amortyzacji. I na takiej koślawej ścieżce rowerowej łatwo o złamanie widelca, właśnie w góralu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cyklista Nowa ścieżka nie dla wszystkich. Żwir wygrał z ... IP: *.xdsl.centertel.pl 03.04.12, 14:19 Bo tak jest taniej! Szlaki rowerowe robi się na odczepkę, władza najchętniej by nie dała na to ani grosza, ale jak już musi to jak najmniej. Gdybyż choć 1% wydatków na drogi stanowiły pieniądze przeznaczone na drogi nie dla samochodów. 1) nie chodzi tylko o to, ze żwir jest dla górali. Ludzie mniej sprawni (starsi-przybywa ich) też przez taka nawierzchnię będą eliminowani bo większy wysiłek jest potrzebny na takiej drodze 2) osoby przykute do wózków! Wózki maja coraz częściej własny napęd. Trasa nad Wislą powinna być też dla ludzi na wózkach! 3) Rolki. Dlaczego trasa nad Wisłą nie ma slużyć rolkarzom? 4) Kwestia szerokości: w gazecianych notkach ani słowa o tym. Pewnie będzie 2 m, przynajmniej 3x za wąsko, zeby sie wygodnie zmieścili wszyscy chętni nawet gdyby nawierzchnia była gładka!!!!!!!!!!!!!!!!!! 5) Biadolą wszyscy, ze miasto od rzeki odwrócone rufą. Nawet ten żwirowy szlak "odwróci" miasto ku rzece. Im więcej osób z trasy będzie korzystać, tym bardziej się odwróci. Same korzyści. A koszt mniejszy niż robienie kamiennej pustyni na 2 km (czyli bulwary) Odpowiedz Link Zgłoś
tom_aszek Pozostawić nierówną nawierzchnię żwirową! 03.04.12, 14:30 Wtedy nie będzie tam mamuś z wózkami dziecięcymi. One chodzą ścieżkami rowerowymi bo twierdzą, że chodniki obok są nierówne. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K O co chodzi temu gościowi? IP: 212.180.165.* 03.04.12, 14:41 Jak sobie kupił rower szosowy, to niech jeździ - jak sama nazwa wskazuje - po szosie, a nie wale. To jest ścieżka robiona na takiej samej zasadzie jak ta po praskiej stronie Wisły i bardzo dobrze, że powstaje. Z tych narzekaczy - czy ktoś z was jechał tym wałem wcześniej? Na 100% nie, bo wiedzielibyście jak duży to postęp w stosunku do tego co było. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Thomas Re: O co chodzi temu gościowi? IP: *.unknown.vectranet.pl 03.04.12, 14:44 bo to Polska Panie, kazdemu trzeba dac, ZA DARMO a pozytek z takich rowerzystow zaden, bo to ani OC/AC nie placi, ani benzyny nie kupuje. Tylko budowac im za free sciezki bo maja kaprsy zeby jezdzic :) dla debili ktorzy nie wiedza co to ironia, to to powyzej wlasnie bylo :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dw Re: O co chodzi temu gościowi? IP: *.ip.netia.com.pl 03.04.12, 15:01 > Z tych narzekaczy - czy ktoś z was jechał tym wałem wcześniej? Jeśli piszesz o Wale miedzeszyńskim, to jeździłem tamtędy zanim dokonali tego barbarzyństwa i z fajnej gruntowej, przyjemnej ścieżki zrobili wykostkowaną alejkę. Ścieżka straciła cały swój urok i od tamtej pory przestałem nią jeździć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K Re: O co chodzi temu gościowi? IP: 212.180.165.* 03.04.12, 16:10 Dlatego lepsze takie kruszywo niż fatalna kostka. Ja tam jechałem ale dawno - pamiętam że od pewnego momentu do wyboru zostawała albo jazda wałem - gdzie było mega nierówno, albo z samochodowym syfem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arti36 Nowa ścieżka nie dla wszystkich. Żwir wygrał z ... IP: *.entel.pl 03.04.12, 14:46 "4) Kwestia szerokości: w gazecianych notkach ani słowa o tym. Pewnie będzie 2 m, przynajmniej 3x za wąsko, zeby sie wygodnie zmieścili wszyscy chętni nawet gdyby nawierzchnia była gładka!!!!!!!!!!!!!!!!!! " Za szeroka tez nie może być, bo samochody z wędkarzami i turystami będą po niej jeździć, tak jak ma to miejsce na szlaku do Nieporętu wzdłuż Kanałku Żerańskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
dziedzicznacytadelafinansjery Dajcie se spokój z tym "ścieżkami" 03.04.12, 16:48 Ja za to nie mogę zrozumieć, dlaczego metro na odcinku południowym przystosowane jest dla niepełnosprawnych tylko połowicznie, dlaczego w niektórych miejscach nie da się przesiąść na tramwaj, dlaczego trzeba omijać centralne skrzyżowania z wózkiem dziecięcym, bo nie wiadomo, czy akurat zasikane pseudowindy raczą być czynne. I jeżeli miasto ma wolne środki, to raczej na to powinno je wydawać, a nie na spełnianie fanaberii lobby miłośników dwóch pedałów. To jest najbardziej roszczeniowa grupa w tym mieście - i wiecznie niezadowolona. A to kostka nie taka, a to krawężniki za wysokie, a to zakręty za ostre, a to znowu płotek za blisko. A i tak nawet jak są pobudowane te ścieżki, to się obok nich rozbijają po chodnikach albo po jezdniach. Proponuję czynnikom miejskim nie zawracać sobie głowy malkontentami-krzykaczami i pieniądze publiczne wydawać na rzeczy potrzebne wszystkim mieszkańcom, a nie garstce hobbystów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K Re: Dajcie se spokój z tym "ścieżkami" IP: 212.180.165.* 03.04.12, 17:18 Wypowiedź bez sensu - winda dla wózków jest tak samo potrzebna "wszystkim" jak ścieżka rowerowa. Natomiast w obu sprawach chodzi tak naprawdę o to samo - źle zaprojektowana (położona) winda, zepsuta, fatalna nawierzchnia ścieżki, źle zaprojektowany zakręt - na to wszystko wydał kasę i zaakceptował ten sam urzędas. I z nim trzeba walczyć i od niego wymagać jakości za wydane z naszych podatków pieniądze, a nie szczuć się na siebie nawzajem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: badrel I dobrze IP: *.aster.pl 03.04.12, 18:07 Ciekawie będzie. Czy wszędzie musi być tak samo? A poza tym można odwrócić pytanie? Czemu wszystkie ścieżki mają być takie same i nudne? A co dla tych co mają porządne rowery a nie damki i ukrainy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: filut z Pragi widac jakis Bufeciarz ma kamieniolom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.12, 08:09 i teraz bedzie wiecej zwirowanych sciezek pod swiatlym kierownictwem Bufetu, mordo ty moja Odpowiedz Link Zgłoś
jestem-z-miasta Ratusz jest w posiadaniu wspaniałego opracowania 04.04.12, 10:48 dotyczącego ścieżek rowerowych. Szkoda, że nikt z niego nie korzysta. Polecam: Standardy projektowe... Odpowiedz Link Zgłoś