Gość: Greg IP: *.ip.netia.com.pl 23.05.12, 11:36 POLSKA, tutaj wszystko urzędasy robią bez myślenia. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: franz malkontent IP: *.acn.waw.pl 23.05.12, 11:40 zaczynają otwierać drogi a ten marudzi... sygnalizacja zostanie wyregulowana i będziemy śmigać. ja bym zadał pytanie dziennikarzowi czemu nie zadzwonił do nadzorcy ruchu i nie spytał sie o to? Odpowiedz Link Zgłoś
wolfgang87 Re: malkontent 23.05.12, 11:48 A czemu nadzorca ruchu tego nie przewidział? Czemu nikt po otwarciu autostrady nikt tam nie zaglądał, nie czuwał, nie zerkał? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Greg Re: malkontent IP: *.ip.netia.com.pl 23.05.12, 11:55 > A czemu nadzorca ruchu tego nie przewidział? Czemu nikt po otwarciu autostrady > nikt tam nie zaglądał, nie czuwał, nie zerkał? Bo to Polska jest właśnie! Zapomniałeś gdzie żyjesz? Urzędas wszystko tutaj robi zza biurka bo po co ruszać tyłek? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: malkontent IP: *.swietochlowice.vectranet.pl 23.05.12, 12:48 a wam wydaje się , że po zbudowaniu autostrady naraz wszystko będzie cacy? bzdury! na ślasku autostrady mamy od lat i to kilka. ale po oddania każdego odcinka zmienia się natęzenie ruchu wokół niej i dalej bedzie się zmieniało po otwarciu następnego. teraz rola miast i powiatów by dostosowac swoje drogi do ruchu po zmianach , a zmian tego ruchu nie przewidzą nawet jasnowidze! łącznikiem miała być bracka w katowicach , a ludziska upodobali sobie chorzó batory , trzeba było przebudować drogę , teraz trwa przebudowa drogi w rudzie sląskiej......dopiero wtedy układ drogowy wokół autostrady będzie zamknięty. a to może trwać 3-5 a nawet 10 lat! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Greg Re: malkontent IP: *.ip.netia.com.pl 23.05.12, 12:52 A wiesz co to są komputery i symulacja ruchu drogowego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jooas Re: malkontent IP: *.warszawa.vectranet.pl 23.05.12, 12:57 Niestety zachowania kierowców (szczególnie polskich) nie jest w stanie za symulować żaden komputer :) Odpowiedz Link Zgłoś
wolfgang87 Re: malkontent 23.05.12, 13:26 Nie znam dokładnie okolicy, ale czasami można wiele przewidzieć na 90%. A jeśli nie, to po prostu trzeba monitorować! I reagować! Natychmiast! A nie po tygodniu. A jeśli nie da się, bo coś tam, coś tam, to chociaż policję postawić, żeby rozładowała ręcznie natłok pojazdów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kogut koko koko euro spoko ! IP: *.star.net.uk 23.05.12, 15:33 Wazne zeby dostarczyc przyjezdnym kibicom niezpomnianych przezyc. Juz widze jak kibice roznych narodowosci ktorzy utkneli w upale na tzw "autostradzie" w korku opuszczaja swoje samochody, zbieraja sie na poboczu i sluchajac polskiego radia probuja na migi wydobyc od miejscowych co oznacza podniesiony ton glosu sprawozdawcy... Odpowiedz Link Zgłoś
twoj_aniol_stroz Re: malkontent 23.05.12, 23:23 W Pruszkowie, tam gdzie kończy się autostrada jak najbardziej można było przewidzieć. Tam są dwa składy celne, w tym jeden niedaleko skrzyżowania na którym dziś był ten dziki korek. I co panowie drogowcy wymyślili? Lewoskręt, który prowadzi do tego składu ma bardzo krótki pas (na 2,5 TIR'a) i światła ustawione są tak, że najwyżej dwa samochody przejeżdżają przy jednej zmianie. Efekt nietrudny do przewidzenia: odcinek 2 km pokonałam dziś w zabójczym czasie 50 minut. Tak trudno było wymyślić, że do składu celnego jadą ciężarówki? Nawet gdy był tam plac budowy to nie było takich korków jak dziś. Jeżdżę tamtędy od wielu lat i czegoś takiego jeszcze nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: malkontent IP: *.task.gda.pl 23.05.12, 14:11 W Gdańsku jak urzędnicy zakorkowali skrzyżowanie, to tłumaczyli się, że kierowcy jeżdżą inaczej niż symulacja pokazała. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rosew Re: malkontent IP: *.astral.lodz.pl 24.05.12, 21:01 A jak już ruszy tyłek, to dostaje kilkanaście tysięcy nagrody, bo się bardzo zaangażował w sprawę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Greg Re: malkontent IP: *.ip.netia.com.pl 23.05.12, 11:52 > zaczynają otwierać drogi a ten marudzi... > sygnalizacja zostanie wyregulowana i będziemy śmigać. ja bym zadał pytanie dzie > nnikarzowi czemu nie zadzwonił do nadzorcy ruchu i nie spytał sie o to? Pojedź sobie do Niemiec i zobacz ile kilometrów, w jakiej jakości i w jakim czasie się robi, czy są korki na zjazdach i wjazdach i czy autostardy są płatne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Greg Re: malkontent IP: *.ip.netia.com.pl 23.05.12, 11:59 > Owszem korki bywają potężne. Tylko w dużych miastach jak Hamburg a nie takim jak Pruszków i przy jakiej liczbie pojazdów? Odpowiedz Link Zgłoś
macgregorwawa Re: malkontent 23.05.12, 12:16 Owszem. Parę razy stałem w korkach na niemieckich autostradach pod Monachium, tylko że tam korkiem nazywa się w miarę płynny ruch z prędkością 80-100km/h a u nas jak się stanie, to permanentnie w jednym miejscu na godzinkę i więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asdf Re: malkontent IP: *.adsl.inetia.pl 23.05.12, 12:21 Plynna jazda 80 - 100 km/h to jednak jazda w duzym natezeniu ruchu a nie korek. Po Niemiecku stau czy jakos tak. Stalo sie stalo czesto w korkach. tzn godzine dwie bez ruchu. Najczesciej w okolicach Hanoveru no ale tam osobowka moze uciec na B65 rownolegla do autostrady. Podobnie w Anglii. Jazda w duzym natezeniu ruchu niemalze zderzak w zderzal z predkoscia 70 - 90 km/h to nadal jazda. Traffic to jest jak stoisz na M25, M20 , A3 przez godzine lub dwie. Najlepsza odmiana traffic jest gridlock traffic. Czyli po naszemu mowiac totalna blokada wszystkich drog w okolicy autopstrady drog A (nasze ekspresowki) drog B(nasze wojewodzkie) i wszystkich innych w promieniu ilus tam km (lub mil jak wolisz) wszystko stoi i coz nic nie zrobisz Odpowiedz Link Zgłoś
macgregorwawa Re: malkontent 23.05.12, 12:37 OK, masz rację. To się nazywa "Stau" i taki właśnie komunikat pojawia się na tablicach świetlnych... tyle, że marzą mi się takie "korki uliczne" :-) W Polsce często-gęsto nie da się jeździć ze średnią 70-80km/h po teoretycznie przejezdnych drogach. Jednak jednego Niemcom i wielu innym, zachodnim narodowościom (Austryjakom, Szwajcarom) nie można zarzucić: że ich autostrady i ich oznakowania to dzieła sztuki. Zjazdy, rozjazdy, krzyżówki, info o stanie dróg, wszystko działa perfekt. Autostrady są zadbane (we Francji i we Włoszech jest z tym gorzej). Często widać służby techniczne. A to skoszą trawkę, naprawią barierki... Owszem, nasze nowe autostrady też ładne, tylko ile czasu będą tak wyglądać. U nas zawsze wygląda to podobnie, oddać i zapomnieć, niech niszczeje, ale do brania pieniędzy to każdy chętny. Odpowiedz Link Zgłoś
simonh Re: malkontent 23.05.12, 18:49 chłopie jakbyś miał możliwość budowac dobrobyt przez 200 lat jak oni to byłoby to samo ! Przez 20 lat raju na ziemi nie stworzysz, więc zejdz na ziemię i nie pitol Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asdf Re: malkontent IP: *.adsl.inetia.pl 23.05.12, 12:17 w okolicach Berlina, Hamburga czy Hanoveru, korki a prawie caly czas czestoi jadac z zachodu Niemiec zjezdzalem na B65 az do Peine albo i dalej co by ominac korek na autostradzie. Tak wiec korki sa. Co do platnosci ciezarowe placa. Osobowe tez niedlugo zaczna. Nie popieram tego i uwazam to za zlodziejstwo tak jak w Polsce ale coz taki jest stan faktyczny Odpowiedz Link Zgłoś
simonh Re: malkontent 23.05.12, 18:44 Latem ub. roku byłem służbowo miesiąc w Norymberdze i musiałem jeżdzić 2 razy tygodniowo do Heilbronn. Bywało tak, ze stałem bez ruchu 1-2 godz ! Wiec nie picuj koleś Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Admiral Re: malkontent IP: 195.216.250.* 23.05.12, 12:02 I są płatne - częściowo. Dla ciężarówek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Greg Re: malkontent IP: *.ip.netia.com.pl 23.05.12, 12:09 > I są płatne - częściowo. Dla ciężarówek. No i bardzo dobrze, przynajmniej płacą za uszkodzenia polskich tirowców, którzy rozkręcają barierki na autostradach bo się pomylił i musi zawrócić a następny nawrót za 50km. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacko Re: malkontent IP: 89.174.57.* 23.05.12, 12:06 Człowieku, co ty porównujesz nas do Niemiec. Najpierw pracuj tak jak Niemcy i niech reszta Polaków robi to samo, może za 20-30 się zbliżymy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Greg Re: malkontent IP: *.ip.netia.com.pl 23.05.12, 12:11 > Człowieku, co ty porównujesz nas do Niemiec. Najpierw pracuj tak jak Niemcy i n > iech reszta Polaków robi to samo, może za 20-30 się zbliżymy. Nie zbliżymy sie do Niemców nawet za 200-300 lat bo będziemy tanią siłą roboczą w fabykach dla Nimieckich firm, które mają 3 miejsce na świecie w liczbie zgłaszanych patentów. A my które mamy? Odpowiedz Link Zgłoś
simonh Re: malkontent 23.05.12, 18:46 gosciu (greg) nie kompromituj sie swymi bzdurami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poz Re: malkontent IP: *.mnc.pl 23.05.12, 12:14 widać nie byłeś w Niemczech... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: malkontent IP: 213.76.128.* 23.05.12, 11:53 liczne poprawki niedoróbek kosztują... Ciebie również. Odpowiedz Link Zgłoś
guyritchie odpowiedzialność slużbowa inżyniera ruchu 23.05.12, 12:21 mam nadzieję, że dziennikarze nie odpuszczą! Przecież to nie pierwszy taki przypadek! Stryków przez kilka lat był zablokowany, bo ktoś "nie przewidział" co zrobią z miasteczka tiry stojące na kolejnych światłach. Po zjeździe z A1 pod Toruniem trafiamy na ciąg świateł! Kiedyś nie mogłem wyjechać tam z bramki, a korek narastał za mną już na autostradzie. Proszę pociągnijcie ten temat, kto wpada na pomysł świateł zaraz za zjazdami z autostrady Toż to nie trzeba być "inżynierem" aby wiedzieć, że to się zakorkuje! Faktem jest, że ktoś z nadzoru ruchu powinien dzisiaj monitorować wszystko co dzieje się wokół otwartej autostrady i odcinka S8. Przecież to ich obowiązek, taką mają pracę. Proszę nie odpuszczajcie! W Wawie jedno skrzyżowanie na Górczewskiej (z Elekcyjną) zablokowało Bemowo, bo tak inż. Galas (to kuriozalna osoba na swoim stanowisku) ustawił światła. Tzzy dni trwał horror i korki od elekcyjnej do Ratusza i dopiero po tym jak TVN Warszawa postwiła przed kamerą Galasa to zmieniono rytm świateł. Przed tym wywiadem "sięniedało", bo komputer wyliczył, bo nie mają ludzi do monitorowania, bo "sięnieda". Dość dyktatu głąbów na stanowiskach odpowiedzialnych za ruch samochodowy. Zakorkować autostradę w dzień otwarcia! Toż to nadaje się na dyscyplinarkę! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Greg Re: odpowiedzialność slużbowa inżyniera ruchu IP: *.ip.netia.com.pl 23.05.12, 12:25 > W Wawie jedno skrzyżowanie na Górczewskiej (z Elekcyjną) zablokowało Bemowo, bo > tak inż. Galas (to kuriozalna osoba na swoim stanowisku) ustawił światła. Tzzy > dni trwał horror i korki od elekcyjnej do Ratusza i dopiero po tym jak TVN War > szawa postwiła przed kamerą Galasa to zmieniono rytm świateł. Przed tym wywiade > m "sięniedało", bo komputer wyliczył, bo nie mają ludzi do monitorowania, bo "s > ięnieda". Dodam tylko, że te światła jak i reszta w Warszawie są zupełnie nie zsynchronizowane ze sobą, ale Pan Galas (mam to na piśmie) twierdzi, że są. Odpowiedz Link Zgłoś
mroczny.tramwajarz Re: odpowiedzialność slużbowa inżyniera ruchu 23.05.12, 21:33 No bo jak się jedzie "bezpieczną 70" a koordynacja (nie synchronizacja, synchronizacja to coś zupełnie innego) ustawiona na przepisowe 50, to nic dziwnego, że "nie działa"... :> Odpowiedz Link Zgłoś
guyritchie Re: odpowiedzialność slużbowa inżyniera ruchu 24.05.12, 13:28 No tak, kolejny uczestnik ruchu drogowego, dla którego 70 km/h to piractwo. Czyżbyś należał do tych, którzy po S8 środkowym pasem "śmigają" ach! O bosze! Szaleństwo! 80km/h? I dobrze wiesz, że nie o zieloną falę chodzi, a o ustawienie przepustowości skrzyżowań. Dwa dni temu o godz. 5 rano jechałem ul. Maczka prosto w Powązkowską. Na dwa razy... bo światła o 5 rano działają, przepuszczają pieszych, których nie ma, a nawet jakby byli, to mają przyciski. Nic nie jedzie, a ja sobie stoję, patrzę na wschodzące Słońce... O jest zielone! Wjeżdzam na rondo i staję bo pali się czerwone. Nic nie jedzie, nikt nie idzie, a ja sobie stoję. O 5 rano! Tak, tam MUSZA działać swiatła bo przecież te kilkanaście samochodów na kilkanaście minut musi przejeżdzać to skrzyżowanie "na dwa razy"! :) O to mi chodzi. Tylko o to, że jakiś za przeproszeniem cymbał coś sobie umyśli, wymyśli, a potem nawet nie sprawdza jak to działa i czy przypadkiem nie wadzi ludziom. Bo "sięnieda" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: buhaha Re: malkontent Buhahaha IP: *.acn.waw.pl 23.05.12, 12:37 Ale burdel, to było do przewidzenia. To samo sie dzieje w morach przy zjeżdzie na poznańska. Korki w 90% sa przez debilne SWIATLA nic innego. Ustawienia nie maja tu nic wspolnego. W PRL bis nie nauczono sie robic zjazdow i wezlow bezkolizyjnych. Swietny przyklad to rondo przy zachodnim w wawie, pamietam jak zapowiadali, ze buduja wezel to po to, zeby nie bylo korkow :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek.08 Re: malkontent IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.12, 16:02 ZTM wie swoje. Kiedyś wysłałem mail z informacją, że światła sygnalizacji miejskie obok mojego domu (wyłącznie przejście dla pieszych) są źle ustawione. Światło zielone włączało się gdy zarówno z jednej, jak i z drugiej srony nie jechały samochody, bo zwyczajnie na swoich skrzyżowaniach miały czerwone świało. Gdy ruszały, na przejściu dla pieszych udawało się przejechać wyłącznie tym pierwszym, całą resztę zarzymywało światło czerwone. W odpowiedzi na mail otrzymałem informację, że światła zostały ustawione we właściwy sposób i nie planują żadnej zmiany. I faktycznie, tak jest do dziś: czerwone włącza się w samym środku fali jadących w obu kierunkach samochodów. Widocznie tak ma być. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: belzepup Re: malkontent IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.05.12, 16:13 Może to dlatego, że źle wysłałeś maila? ZTM to nie to samo co ZDM... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MAciej Typowy Polski burdel... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.12, 12:02 Nie można było zsynchronizować otwarcia z inżynierią ruchu... Nawet teraz - zamiast wysłać tam policję do kierowania ruchem i inżyniera do poprawek, wszyscy mają to głęboko w urzędniczej dupie. Grunt, że kolejny polityk podpromował zakłamaną gębę w zaprzyjaźnionej telewizji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: max Chciał chłopak dobrze... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.05.12, 12:08 a teraz go zlinczują..................... TAKA JEST POLSKA, TACY SĄ POLACY !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zadowolony A tak w ogóle, to IP: *.dynamic.chello.pl 23.05.12, 12:14 Spora grupa narodu zachowuje się tak, jakby miała wykitować z dniem rozpoczęcia Euro. Jak autostrada oddana będzie tydzień później - to już narodowa klęska panie. Mnie o wiele bardziej interesuje, dla kogo w ogóle te autostrady będą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szymon Wstyd mi za narzekaczy ktorym zycie nie wyszlo IP: 213.25.166.* 23.05.12, 12:17 Wieczni narzekacze juz rozpoczeli szczekanie - a gazeta wie, ze jak sama poszczeka, to ogladalnosc wieksza a i wplywy z reklam klikanych... Przykre to po prostu, bo na jeden sukces, znajda zawsze po kilka malych "niedociagniec" ktore maja popsuc cale swieto - a na forum narzekacze zrobia reszte - aby tylko odwrocic uwage od swojego malego, nieudanego zycia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Greg Re: Wstyd mi za narzekaczy ktorym zycie nie wyszl IP: *.ip.netia.com.pl 23.05.12, 12:22 A mi wstyd za takich Polaków, którzy niczego nie potrafią zrobić porządnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nakręcany_czołg i to nieprawda... IP: *.dynamic.chello.pl 23.05.12, 14:28 że dach przeciekał, zwłaszcza, że prawie wcale nie padało Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hahaha Re: Wstyd mi za narzekaczy ktorym zycie nie wyszl IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.05.12, 12:40 Przykre to jest po prostu, że po ponad 20 latach oczekiwania na A2, są tacy ludzie jak "Gość portalu: Szymon", którzy uważają za sukces otwarcie 7km autostrady. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziad_spieprzajacy Re: Wstyd mi za narzekaczy ktorym zycie nie wyszl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.12, 15:57 W Niemczech w 1945 roku, kiedy upadł pierwszy i ostatni przywódca narodowo-socjalistyczny było w użytkowaniu 3896 km "autobahnów". W Polsce w 2007 roku, kiedy upadł pierwszy i ostatni przywódca narodowo-socjalistyczny było 880 km autostrad i ekspresówek. Teraz, po 5 latach rządów "nieudaczników" mamy 1633 km autostrad i eSek oraz 1260 następnych w budowie (większość na ukończeniu). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: art_lo Nie jedźcie tą autostradą. Węzeł Pruszków to pu... IP: *.scansafe.net 23.05.12, 12:18 A ja uważam że regulacja świateł niewiele da. Ten węzeł jest wadliwie zaprojektowany. I nie jest to wina urzędnika, a projektanta. To on powinien przewidzieć przepływ strumieni samochodów. A pułapką jest nie tylko zjazd z autostrady, ale też wjazd na nią od strony Pruszkowa. Jechałem tam dzisiaj - koszmar. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Greg Projekt IP: *.ip.netia.com.pl 23.05.12, 12:21 >A ja uważam że regulacja świateł niewiele da. Ten węzeł jest wadliwie zaprojektowany. I nie jest to wina urzędnika, a projektanta. A jak myslisz, kto zatwierdza projekty drogowe w Polsce? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jooas Re: Projekt IP: *.warszawa.vectranet.pl 23.05.12, 12:27 A Ty Greg, to co, przetarg przegrałeś na budowę tego odcinka, labo gazeta Ci płaci za czepianie się wszystkiego? W Niemczech są KORKI korki, w Polsce mamy koreczki, pod Hanoverem to korków tylko nocą nie ma, a ciekawe jakie byłyby korki tam, gdyby wszystkie auta musiały zjechać na jednym zjeździe? Tutaj na razie dalej autostradą się jechać nie da, więc cały strumień samochodów wjeżdża na ten węzeł i stąd korki, a po drugie, kierowcy się dopiero uczą tej drogi i to normalne, że są tam korki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Greg Re: Projekt IP: *.ip.netia.com.pl 23.05.12, 12:32 Następny, weź sobie rocznik statystyczny i zobacz ile jest mieszkańców i ile samochodów (użytkowanych) w obu krajach a potem sobie pomyśl co by było w Polsce gdyby przenieść Niemców do Polski i na odwrót. P.S. Już więcej tego nie będę tłumaczył. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jooas Re: Projekt IP: *.warszawa.vectranet.pl 23.05.12, 12:42 A Ty nawet nie starasz się zrozumieć o co chodzi, tylko Niemcy maja wspaniałe drogi i wspaniałych kierowców, którzy kiedyś przez to że na zjeździe na parking stuknęły się lekko dwa samochody zrobili korek na dwie godziny stania. Gdyby nawet samochód było tyle samo w Polsce i w Niemczech a autostrada A2 kończyła się w Hanoverze, to efekt byłby taki sam jak teraz mamy w Pruszkowie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Greg Re: Projekt IP: *.ip.netia.com.pl 23.05.12, 12:48 > A Ty nawet nie starasz się zrozumieć o co chodzi, tylko Niemcy maja wspaniałe d > rogi i wspaniałych kierowców, którzy kiedyś przez to że na zjeździe na parking > stuknęły się lekko dwa samochody zrobili korek na dwie godziny stania. Gdyby n > awet samochód było tyle samo w Polsce i w Niemczech a autostrada A2 kończyła si > ę w Hanoverze, to efekt byłby taki sam jak teraz mamy w Pruszkowie. No faktycznie, nie rozumiem, może mi wytłumaczysz dlaczego w Polsce nie da się zrobić takich autostrad jak w Niemczech i bez durnego systemu naliczania opłat (za grubą kasę) aby ciężarówki zamiast autostradą jeździły drogami krajowymi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jooas Re: Projekt IP: *.warszawa.vectranet.pl 23.05.12, 12:54 Jeżeli myślisz, że za ten stan rzeczy odpowiadają obecni urzędnicy, to masz bardzo ograniczony horyzont myślowy. Trzeba cofnąć się conajmniej do roku 1945 i prześledzić historię Polski i Niemiec krok po kroku a wtedy się wszystko wyjaśni a i bez znaczenia nie jest sama mentalność Polaków, ale jak sam widzisz, to grubszy problem niż "polscy urzędnicy". Ale mnie się już nie chce się denerwować, mamy piękny majowy dzień, lato się zbliża, kwiaty pachną :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Greg Re: Projekt IP: *.ip.netia.com.pl 23.05.12, 12:58 > Jeżeli myślisz, że za ten stan rzeczy odpowiadają obecni urzędnicy, to masz bar > dzo ograniczony horyzont myślowy. Trzeba cofnąć się conajmniej do roku 1945 i p > rześledzić historię Polski i Niemiec krok po kroku a wtedy się wszystko wyjaśni > a i bez znaczenia nie jest sama mentalność Polaków, ale jak sam widzisz, to gr > ubszy problem niż "polscy urzędnicy". No to mnie rozbawiłeś, dzięki. Wszystkiemu winni są Niemcy bo zniszczyli nasze drogi i Ruscy bo wprowadzili komunizm adzielni polscy urzędnicy naprawiają to wszystko w pocie czoła już przez 20 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
perseveratio Re: Projekt 23.05.12, 13:44 No i co to jest 20 lat? Między 1950 r. a 1960 r. Niemcy wybudowali 423 km autostrad. Do 1965 r. następne 700 km. Mamy zbliżone tempo. Odpowiedz Link Zgłoś
simonh Re: Projekt 23.05.12, 18:57 faciu , juz ci pisalem, zebys przestal sie kompromitowac tymi bzdurami i przestal Polske porownywać z Niemcami. Jesli nie rozumisz kontekstu historycznego, z ktorego ta różnica wynika to nie ma sensu z takim ignorantem jak ty polemizować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: buha Re: Projekt IP: *.acn.waw.pl 23.05.12, 12:41 a wiesz co by sie dzialo, gdyby niemcy u siebie tak projektowali jak tutejsze urzedasy ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jooas Re: Projekt IP: *.warszawa.vectranet.pl 23.05.12, 12:44 Ciągle się mówi "urządasy" ale to właśnie my jesteśmy urzędasami, bo to "my" pracujemy w tych urzędach, Polacy!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: buha Oczywiscie masz racje IP: *.acn.waw.pl 23.05.12, 12:39 Zadna regulacja swiatel nic nie pomoze. Debile nie nauczyli sie robic wezlow bezkolizyjnych. Najprosciej to wpierniczyc swiatla gdzie sie da, jelopy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Oczywiscie masz racje IP: *.dynamic.chello.pl 23.05.12, 13:39 Właśnie to samo chciałem napisać. Węzeł w Pruszkowie przypomina mi jeden z węzłów na obwodnicy Trójmiasta. Tam też zawsze były korki na zjazdach. Na węźle Pruszków duży ruch będzie w kierunku Warszawy, więc co najmniej na tym kierunku węzeł powinien być bezkolizyjny. No i z tego co widzę na planie zrobili dodatkowy bezkolizyjny skręt w kierunku Warszawy, zrobili nawet 2 pasy do zjazdu z kierunku Warszawy, ale o tym aby zrobić bezkolizyjny zjazd z tego kierunku to już zapomnieli. No to teraz będą korki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fred Kampinos Nie jedźcie tą autostradą. Węzeł Pruszków to pu... IP: 195.42.249.* 23.05.12, 12:19 Autostrada Warszawa - Pruszków otwarta! Wreszcie Warszawa ma bezpośrednie połączenie autostradowe z dużym europejskim miastem! Hurra! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hobbit Re: Nie jedźcie tą autostradą. Węzeł Pruszków to IP: *.netia.pl 23.05.12, 15:12 hehehe Odpowiedz Link Zgłoś
awonek Program tv - galas za kierownicą 23.05.12, 12:36 Proponuję PROGRAM TV - GALAS ZA KIEROWNICĄ, gdzie internauci będą proponować trasy przejazdu, a Pan Galas i inni celebryci będą jeździć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosciu Re: Program tv - galas za kierownicą IP: *.skynet.net.pl 23.05.12, 12:44 A może "Inżynier Ruchu na tropie"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Program tv - galas za kierownicą IP: *.skynet.net.pl 23.05.12, 12:52 Może Kuba Powiatowy na tropie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bastian Re: Program tv - galas za kierownicą IP: *.internettv.atman.pl 23.05.12, 13:45 Galasa przenieśli do Pruszkowa? A w Warszawie kto go zastąpi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: belzepup Nie ma co narzekać. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.05.12, 12:37 Przez tydzień (do otwarcia kolejnego odcinka) będzie kocioł, ale później się to częściowo rozładuje. Światła (szczególnie na DK2) mam nadzieję zostaną poprawione. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hahaha Re: Nie ma co narzekać. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.05.12, 12:46 Już wole narzekać niż być tak infantylnym aby gadać głupoty, że za tydzień się rozładuje. A jak si ę zakorkuje to już za kilka miesięcy znowu się rozładuje. A jak nie to za kilka lat gdy powstanie kolejna autostrada na pewno się rozładuje, A jak nie to... Człowieku - po ponad 20 latach oczekiwania ludzie mają dosyć ciągłe wodzenia za nos. No chyba, że ktoś ma 16 lat i wydaje mu się że jest taki światowy jak nie narzeka - wtedy to co innego... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: belzepup Re: Nie ma co narzekać. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.05.12, 12:59 Czekasz 20 lat, to te dodatkowe 3 tyg. do przejezdności całego nowego odcinka A2 nie powinny Ci zrobić wielkiej różnicy. Skąd wiesz o 16 latach? Dokładnie od takiego czasu mam prawo jazdy. Prorok czy jak? Sam jesteś infantylny, jeżeli uważasz, że otwarcie fragmentu autostrady rozwiąże wszystkie lokalne problemy komunikacyjne... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: belzepup Re: Nie ma co narzekać. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.05.12, 13:01 Przypomnę Ci tylko jeszcze stare porzekadło, że "nie należy debilowi pokazywać nieukończonej pracy". Odpowiedz Link Zgłoś
marac Galas to prawdziwy ...as inżynierii 23.05.12, 12:40 "Przyczyną blokady jest źle zaprogramowana sygnalizacja świetlna" No cóż za niespodzianka! Źle zaprojektowana sygnalizacja w okolicach Warszawy? Niesłychane rzeczy! Jak to mogło się stać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bastian Re: Galas to prawdziwy ...as inżynierii IP: *.internettv.atman.pl 23.05.12, 13:47 Przyczyną blokady jest to, że cała ta autostrada wpada na razie w jeden pas. Tu żadne światła nie pomogą. Chyba, żeby w całkowitym zablokowaniu drogi 701. W poprzek głównego potoku też trzeba ruch puszczać! Forumowi krzykacze chyba uważają, że inżynier ruchu, gdyby tylko chciał, wydłużył minutę do 90 sekund. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: śmieć Re: Galas to prawdziwy ...as inżynierii IP: *.adsl.inetia.pl 23.05.12, 14:17 Ale niezatapialny. Ma widać układ z HGW. Facio sparaliżował debilnymi decyzjami całą Warszawę - Górczewska od czerwonego do czerwonego, Wisłostrada pod starym miastem korek na 1000 pojazdów a z mostu nie zjeżdża nikt. Wszędzie są światła. ABW powinna zbadać, kto ma ciche udziały w firmach instalujących i konserwujących pączkujące światła. Może tu jest pies.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gostek Re: Galas to prawdziwy ...as inżynierii IP: *.dynamic.chello.pl 23.05.12, 17:22 Ano tak się stało, skoro HGW toleruje w swojej ekipie takich miglanców jak ten palant Galas. Miejmy nadzieję, że w końcu podzieli los swoich kolesiów. Piotr D., naczelnik wydziału sygnalizacji i oświetlenia Zarządu Dróg Miejskich, i Piotr D., jego zastępca, najbliższe trzy miesiące spędzą w areszcie. Tak zadecydowała prokuratura okręgowa. W środę zatrzymali ich funkcjonariusze Centralnego Biura Antykorupcyjnego. Mężczyźni są oskarżeni o branie łapówek za montaż i instalację sygnalizatorów świetlnych m.in. na ul. Radzymińskiej, Trockiej, Wybrzeżu Szczecińskim, Zwycięzców, Sobieskiego czy na pl. Unii Lubelskiej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :)) Re: Galas to prawdziwy ...as inżynierii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.12, 21:45 si - za to potrafi piętrzyć problemy żeby udowodnić ze jego biuro jest zarobione po pachy . Spróbuj uzgodnić organizację ruchu dla kawałka zjazdu albo drogi: kilka miechów i odsyłąnia od kwitka po kwitek. zero efektywności. ile środków wrzucisz wynik będzie ten sam: korek na drodze, korek w urzędzie. Odpowiedz Link Zgłoś
jurek7 Nie jedźcie tą autostradą. Węzeł Pruszków to pu... 23.05.12, 12:41 Nie mogę znaleźć aktualnej mapy tego odcinka i zjazdów. Może ktoś się orientuje czy oddanie tego odcinka zmieniło/ułatwiło cokolwiek w możliwości dostania się z Ursusa/Skoroszy na S8 w stronę Bemowa? To co kojarzę to przejazd przez tory w Gołąbkach (trochę można postać), wjazd na Poznańską (tłoczno) i potem skręt na S8. Czy pojawiła się jakaś nowa opcja? Odpowiedz Link Zgłoś
kapitanvon Re: Nie jedźcie tą autostradą. Węzeł Pruszków to 23.05.12, 12:53 Czy pojawiła się jakaś nowa opcja? w pewnym sensie - mozesz sobie postac 30-60 minut dluzej w Gołąbkach (jak dzisiaj rano) taki ponury dowcip, ale szlag mnie trafia ze po raz kolejny "mialo byc tak pieknie a wyszlo jak zwykle" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: Nie jedźcie tą autostradą. Węzeł Pruszków to IP: 195.248.72.* 23.05.12, 13:22 Z Pruszkowa jakiś czas temu można było wyskoczyć na Duchnice. Oficjalnie droga była zamknięta, ale w praktyce w pełni przejezdna i puściutka. Teraz niestety korek do wjazdu na autostradę skutecznie eliminuje tę drogę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZetZet Re: Nie jedźcie tą autostradą. Węzeł Pruszków to IP: 80.50.234.* 23.05.12, 12:54 Skorosze to się może udrożnią jak obwodnica będzie otwarta. Raczej nic nie pomoże ten odcinek A2. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KKK Re: Nie jedźcie tą autostradą. Węzeł Pruszków to IP: *.aster.pl 23.05.12, 13:20 Nic się nie zmieniło. I tak będziesz stac i tak będziesz stac. róznica kilometrów duża i juz lepiej na rowerze do pracy jechać ... Odpowiedz Link Zgłoś
yesiotr najszybciej aktualizowana mapa Polski 23.05.12, 15:14 to UMP-pcPL: mapa.ump.waw.pl/ump-www/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nomysz Nie jedźcie tą autostradą. Węzeł Pruszków to pu... IP: *.ip.netia.com.pl 23.05.12, 12:54 W naszym kraju chłop, który ma dwa traktory i rower jest w stanie zablokować ruch w centralnej Polsce... Pana, któremu z parkingu przed naszym centrum handlowym skradziono samochód zapraszamy na stoisko z rowerami... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Nie jedźcie tą autostradą. Węzeł Pruszków to pu... IP: 195.248.72.* 23.05.12, 13:19 Zasadniczo to zmiana świateł kompletnie nic nie zmieni. Pruszków ma jeden wiadukt i tu jest pies pogrzebany. Dziś rano korek był w obie strony (od ronda do świateł, jakieś 2km, oraz od świateł do ronda). Cały ruch, nawet po zmianie świateł, i tak trafi na rondo które i bez autostrady się dławiło, a zaraz za nim na kolejne światła przy stadionie Znicza, gdzie korek jest standardem. Nie ma żadnej drogi która by wyprowadziła tak duży ruch na drogę 719, czy gdziekolwiek indziej. Za chwilę zakorkuje się żbikowska ul. 3 Maja i wszystkie inne. A tak na marginesie, to ja niespecjalnie narzekam ;) Pas dla motocykli tradycyjnie w miarę pusty a i kierowcy dziś byli bardzo mili i puszczali środkiem, więc przejazd korka był płynny. Dzięki autostradzie dojazd do pracy skrócił mi się o jakieś 10 minut, z 30 na 20 minut. To sporo. Polecam dwa kółka :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nn Re: Nie jedźcie tą autostradą. Węzeł Pruszków to IP: *.pl 23.05.12, 14:51 Oczywiście, ten wiadukt kompletnie nie pomaga - a wręcz utrudnia. W zimie tiry się na nim ślizgają i już się zdarzyło tak, że 719 przez tydzień z powodu tirów była nieprzejezdna. To co z tego, że jest autostrada jak formalnie na nią nie da się wjechać? Rozwiązaniem jest ewentualnie dojazd to Tesco w piastowe i z drugiej strony torów dojazd do Żbikowa, lub też obok Parzniewa i za torami w prawo. Konieczny jest drugi wiadukt przez tory bo będzie kicha przez najbliższe parę lat do czasu zbudowania wjazdu na południową obwodnicę Warszawy. Na razie mieszkańcom Pruszkowa będzie ciężko... Odpowiedz Link Zgłoś
guyritchie widok z kamer GDDKiA w Konotopie 23.05.12, 13:21 www.traxelektronik.pl/pogoda/gddkia/dat/kamery_zb411.htm Widzicie jakiś obraz? Może nie mają się czym chwalić. Na stronie GDDKiA w ogóle nie ma też obrazów z kamer na S8 a były... Odpowiedz Link Zgłoś
cornee Nie jedźcie tą autostradą. Węzeł Pruszków to pu... 23.05.12, 13:27 Warszawka się rzuciła na pierwszy kąsek autostrady w okolicy? Przecierają oczy ze zdumienia i testują. Założę się, że całe miasto z rodzinami stoi w korku - wybrali się na zwiedzanie 7km. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nakręcany_czołg Re: Nie jedźcie tą autostradą. Węzeł Pruszków to IP: *.dynamic.chello.pl 23.05.12, 14:27 pochwal się swoją wsią, pętaku. też się pośmiejemy :) Odpowiedz Link Zgłoś
cornee Re: Nie jedźcie tą autostradą. Węzeł Pruszków to 24.05.12, 22:07 Mieszkam 10km od węzła Sośnica A1-A4, po trzy pasy w każdą stronę. Możesz się śmiać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antycornee Re: Nie jedźcie tą autostradą. Węzeł Pruszków to IP: 62.29.172.* 23.05.12, 16:28 Typowy frustrat. Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Nie jedźcie tą autostradą. Węzeł Pruszków to pu... 23.05.12, 13:28 coś mi tu nie gra: "Przyczyną blokady jest źle zaprogramowana sygnalizacja świetlna na skrzyżowaniu dróg wojewódzkich nr 701 i 718 w Żbikowie" to jest roboty na pół godziny. wiec jak sie to ma do tego: "Wygląda na to, że zanim nie zostanie otwarty następny fragment autostrady do węzła koło Grodziska Maz., lepiej z niej w ogóle nie korzystać." Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
manx999 Nie jedźcie tą autostradą. Węzeł Pruszków to pu... 23.05.12, 13:28 Galas ty ślepy pacanie, nawet tam światła spieprzyłeś? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bastian Re: Nie jedźcie tą autostradą. Węzeł Pruszków to IP: *.internettv.atman.pl 23.05.12, 13:44 A to od kiedy Pruszków należy do miasta stołecznego Warszawy? Co tu ma do rzeczy Galas?!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: suchy Re: Nie jedźcie tą autostradą. Węzeł Pruszków to IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.12, 15:30 he he, brawo!!! Odpowiedz Link Zgłoś
snowbird1 Nowosc 23.05.12, 13:29 Wszyscy warszawiacy od razu chcieli zobaczyc co to takiego jest ta autostrada Odpowiedz Link Zgłoś
rzep3 drzemiący horror Młociny 23.05.12, 13:38 Zjazd z Mostu Północnego czyli MCS koło Metra Młociny: zero przelotowości zjazdu za mostem w stronę Krasickiego i Conrada (brak synchronizacji 4 świateł na odcinku 200 m, jedno pasmo dla lewoskrętów, blokujące się na przejeździe przez tory tramwajowe), zaś Nocznickiego prosto to kolejne niesynchronizowane światła a na końcu podporządkowany i bez świateł zjazd w Wólczyńską, stale tu zakorkowaną, czyli czekanie na litość innych. Chwała Bogu, że most jest prawie nieużywany, bo byłby tu kataklizm. Też chyba nikt z władz Miasta nie obejrzał organizacji ruchu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bielany Re: drzemiący horror Młociny IP: *.ip.netia.com.pl 23.05.12, 17:12 i bardzo dobrze - bedzie kiedys TMP to bedziecie sobie jezdzic bez zatrzymywania, teraz trzeba troche zastopowac ten ruch z bialoleki przez bielany Odpowiedz Link Zgłoś
wj_2000 Nie jedźcie tą autostradą. Węzeł Pruszków to pu... 23.05.12, 13:45 Właśnie wróciłem z wycieczki: Rondo ONZ, Al. Solidarności, Al. Prymasa, S2, A2 zjazd na 718 i zaraz potem w Domaniewską do Domaniewa, Mszany, Brwinowa drogami powiatowymi (z dwoma przejazdami przez autostradę) i do Podkowy Leśnej, a następnie powrót z Podkowy do Pruszkowa, tam wjazd na wiadukt, ulicą Poznańską (czyli znów 718) i w autostradę. Korków żadnych nie było. Obie drogi zajęły mi po 36 minut - ta przez Brwinów okazała się o 2 km dłuższa. We wcześniejszych godzinach mogła być pułapka, w południe było OK. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bastian Re: Nie jedźcie tą autostradą. Węzeł Pruszków to IP: *.internettv.atman.pl 23.05.12, 13:51 Dziwnie podejrzewam, że tak naprawdę nie jechałeś ani S2, ani przez Mszanę. Odpowiedz Link Zgłoś
wj_2000 Re: Nie jedźcie tą autostradą. Węzeł Pruszków to 23.05.12, 14:04 Bardzo śmieszne podejrzenie!!!!!!!!!!! O mało z fotela nie spadłem. Wiesz, kiedyś jeden kolega (przy okazji konkurent do tej samej dziewczyny) założył się ze mną, że ja nie mogłem urodzić się w tym roku, który podawałem. Jak mu pokazałem legitymację studencką, nie mógł wyjść z podziwu, że jednak przegrał. Chętnie bym posłuchał jakiejś przesłanki skłaniającej Cię do posądzenia mnie o konfabulację!! Bo jeśli chodzi o tamtego jelenia to porównał rok studiów na którym byłem z moim deklarowanym wiekiem i już był pewny. A nie wziął pod uwagę, że nie było wtedy niczym nadzwyczajnym pójście rok wcześniej do szkoły. Odpowiedz Link Zgłoś
wj_2000 Re: Nie jedźcie tą autostradą. Węzeł Pruszków to 23.05.12, 14:07 Znaczy się! Oczywiście przejęzyczyłem się, bo Pólnocna Obwodnica to nie S2, a jakoś dziwacznie albo S7 albo S8 się nazywa. Ale to z kontekstu było jasne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nn Re: Nie jedźcie tą autostradą. Węzeł Pruszków to IP: *.pl 23.05.12, 14:54 Także przez Mszanę kolego nie mogłeś jechać bo to nie ta część kraju.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bee Re: Nie jedźcie tą autostradą. Węzeł Pruszków to IP: 193.59.103.* 23.05.12, 15:13 przez Mszanę też nie mogłeś jechać... Ta wieś nazywa się niedwuznacznie Moszna Odpowiedz Link Zgłoś
wj_2000 Re: Nie jedźcie tą autostradą. Węzeł Pruszków to 26.05.12, 18:12 Wrodzona skromność spowodowała prawdopodobnie podświadome podstawienie w miejsce autentycznej nazwy, odczytanej w trakcie jazdy, innej - podobnej, lepiej mi znanej:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: Nie jedźcie tą autostradą. Węzeł Pruszków to IP: 195.248.72.* 23.05.12, 14:31 Mszana brzmi ładniej, ale z Domaniewa do Brwinowa to przez Mosznę ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AS nawigacji Re: Nie jedźcie tą autostradą. Węzeł Pruszków to IP: 80.50.234.* 23.05.12, 14:48 a może to Mława? i to wszystko w 36minut :) Jak w nocy z Woli sie jedzie około 30tu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mawu Nie jedźcie tą autostradą. Węzeł Pruszków to pu... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.12, 13:58 przecież Galas to rządzi w Warszawie, a nie tam, więc to wyjatkowo nie jego wina. Po drugie wiadomo, ze przez pierwsze dni ruch na tym kawałku bedzie znacznie wiekszy niż potem, bo dzis i jutro wszyscy co mają chwilę wolnego czasu jadą sprawdzic jak ona wygląda. Ja tez się wybieram, choc mi to zupełnie nie po drodze. Odpowiedz Link Zgłoś
mroczny.tramwajarz Re: Nie jedźcie tą autostradą. Węzeł Pruszków to 23.05.12, 21:38 Dodatkowo odcinek D będzie uruchomiony na dniach. Nie ma sensu na max dwa tygodnie robić czasowej organizacji ruchu, przecież większość tych, co dziś wyjeżdżają na Pruszków i dalej na Grodzisk czy Poznań pojedzie dalej... Odpowiedz Link Zgłoś
lukask73 Warszawski punkt widzenia 23.05.12, 14:31 Pierwszy odcinek A2 otwarto pod Poznaniem. Natomiast odcinek warszawski jest najdłużej budowanym odcinkiem, ponieważ pierwsze prace prowadzono już w latach 70. Jakiś idealista w PZPR wyobraził sobie, że powstanie autostrada, którą Europa pojedzie na olimpiadę w Moskwie. De facto pierwszy odcinek autostrady w miejscu, gdzie dziś jest A2, to odcinek Września - okolice Goliny - rok 1986. To się wtedy udało. Wspomniany odcinek pod Pruszkowem nie jest pierwszym tylko jednym z ostatnich. Odpowiedz Link Zgłoś
japolak Re: Warszawski punkt widzenia 23.05.12, 15:08 Taaa. Pamiątkami po tamtej olimpiadzie 1980 roku były zajazdy i gościńce, po części do dziś działające. Odpowiedz Link Zgłoś
mroczny.tramwajarz Re: Warszawski punkt widzenia 23.05.12, 21:34 A jaki punkt widzenia ma być na warszawskim dodatku Gazety? Lubelski, z racji miejsca pochodzenia stażystów? :p Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wawak Z A2 są dwa pasy do zjazdu na Pruszków IP: *.warszawa.mm.pl 23.05.12, 15:14 GDDKiA przewidywała duży ruch na zjeździe bo wyjątkowo zrobiono dwa a nie jeden pas do zjazdu na Pruszków. Więc przebudowy wymaga ukad drogowy w samym Pruszkowie. Odpowiedz Link Zgłoś
cotokoniaobchodzi Zza biurka to wyglądała zapewne wspaniale... 23.05.12, 15:34 Żaden warszawski i podwarszawski drogowy urzędas(!) od lat nie opuścił stołka i wszelkie zatwierdzenia ( a właściwie zatwardzenia) czyni na podstawie planów. I jest pięknie i są premie...Prezydentowa ceni biernych i miernych, byli byli partyjni. Odpowiedz Link Zgłoś