krakus.mp 25.03.04, 22:16 Musiałem wymienić całe pióra wycieraczek.Kupiłem oryginalne fordowskie. wycierają cacy i mają cuś takiego jak sygnalizację zużycia. Zgadnijcie,jak ta sygnalizacja wygląda. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
krakus.mp Re: punkcik ktory zmienia kolor!/nt 25.03.04, 22:24 tralalumpek napisała: Tak! Punkcik,zmieniający barwę w miarę upływu czasu chyba. Pozdrawiam. Odpowiedz Link
sherlock_holmes Re: Wymieniłem pióra 25.03.04, 22:20 Jakies pole na gumce i zmienia kolor z czasem? gdzies cos takiego widzialem Odpowiedz Link
mejson.e5 Sygnalizacja 26.03.04, 11:01 krakus.mp napisał: > Musiałem wymienić całe pióra wycieraczek.Kupiłem oryginalne fordowskie. > wycierają cacy i mają cuś takiego jak sygnalizację zużycia. > Zgadnijcie,jak ta sygnalizacja wygląda. Proste - zaczynają mazać jak się zużyją... :) Piórka i płyn spryskiwacza to naprawdę ważna rzecz. Po 20kkm zrobionych w sezonie jesienno-zimowym mam wyraźnie porysowane szyby zgodnie z ruchem wycieraczek. Piórka założyłem nowe na jesieni ale "niefirmowe", płyn brałem na jednej stacji i nie wiem, co mi porysowało szybę. Podobno niektóre płyny mają śmieci a może winne jest to draństwo, które sypali na drogi w zimie? Nie uśmiecha mi się wymiana szyby ale szlag mnie trafia w słońcu albo w nocy - niedługo będą efekty jak w "Seksmisji" - zwróciliście uwagę na zastosowane filtry robiące "krzyżyk" z każdego punktu świetlnego? Nie wiem, czy zaradzi temu np. polerowanie szyby? Pozdrawiam, Mejson Odpowiedz Link
bisnesmen Re: Sygnalizacja 27.03.04, 10:29 Mejsonie, zarysowania jesienno-zimowe częściej niż z płynów są pochodną piasku i brudu, który spod kół wyrzucają jadące przed nami pojazdy. Dlatego należy jak najczęściej myć przednią szybę, najlepiej po/przed każdym wyjazdem. Dobrze jest również po przyjeździe do domu włączyć maksymalny nawiew i obficie wytrzeć ją wycieraczkami, jeśli już nie można zwyczajnie wypucować szmatką. Trzeba też zwrócić uwagę na czyszczenie samych piór wycieraczek - tam zbiera się piasek. Polerowanie szyb... Temat rzeka. Ja tego nie polecam z prostej przyczyny: szyba będzie zwyczajnie nierówna. To znaczy gładka, ale z "górami i dolinami". Kto widział, ten wie. Ja kiedyś jeździłem autem z tak oporządzoną przednią szybą i zapewniam Cię, że to tylko półśrodek. Pozdrawiam. Odpowiedz Link
jaki71 Re: Sygnalizacja 27.03.04, 11:40 Problemem jest to, ze niektore toczydelka maja taki wynalazek jak automatyczne wycieraczki przy pryskaniu plynem. Wyobraz sobie ze ten z przodu wrzycil ci kilo blota na szybe. Odruch jest taki ze wlaczasz spryskiwacz a tu zanim zplynie bloto z szyby w ruch ida wycieraczki i slyszysz przerazliwy zgrzyt. Nie mozesz nic zrobic bo czy chcesz czy nie wycieraczki musza 3 razy machnac. Jedynay ratunek to wylaczenie zasilanie - przy 90km/h w deszczu to raczej odpada. Ja mialemn ta przyjemnosc ze cofalem i sam sobie szybe zablocilem ;( I samsobie porysowalem przez ten pieprz... automat ;( JAki Odpowiedz Link