Dodaj do ulubionych

przegubowiec

IP: *.dynamic.chello.pl 01.06.12, 20:13
Czy ktoś wie co się stało ze stroną przegubowiec.com?
Obserwuj wątek
    • Gość: asasa Re: przegubowiec IP: *.dynamic.chello.pl 01.06.12, 21:29
      "Z powodu braku osób chętnych do tworzenia, finansowania oraz brania odpowiedzialności za stronę, a także za sprawą roszczeń osób trzecich, działalność serwisu Przegubowiec z dniem 1.06.2012 r. została zawieszona."

Nie rozumiem argumentu o braku chętnych do tworzenia. Galeria była prawie codziennie aktualizowana. Ostatnie zdjęcia wrzucone były 31 maja. Miała wiele odwiedzin, a co za tym idzie wystarczyło umieścić jakieś reklamy typu AdSense i była by kasa na hosting i domenę. Aspekt finansowy również jest dla mnie niejasny. Poza reklamami mogli umieścić jakiś apel o datki czy coś w ten deseń. A tu nic, z dnia na dzień strona znika. Chyba przeważyły tutaj te "roszczenia osób trzecich" i kwestie personalne, bo takie strony nie znikają ot tak. Wielka strata, bo była to potężna baza danych i źródło wiedzy o komunikacji warszawskiej, z którego korzystałem niemal codziennie. Szkoda, że zawczasu nie pojawiła się żadna informacja na stronie, tylko tak nagle zamknęli. Tak się nie robi z użytkownikami...
    • mk968 Re: przegubowiec 01.06.12, 21:42
      szkoda
    • Gość: asasa Re: przegubowiec IP: *.dynamic.chello.pl 01.06.12, 23:00
      Sytuacja ogólnie niejasna, szczątkowe informacje są do znalezienia na wawkom.waw.pl/forum/viewtopic.php?t=752&postdays=0&postorder=asc&start=435
    • Gość: Miroslav Dahemski Redakcja GW doskonale wie o co chodzi. IP: *.130.112.103.dsl.sta.telnor.net 01.06.12, 23:41
      Cóż... 14 lat współpracy i korzystania za free z informacji ludzi tworzących Przegubowca nie ma znaczenia. Jedyny merytoryczny serwis trzeba zniszczyć, bo ktoś działając w dobrej wierze popełnił drobny błąd. A więc zamiast chwili rozmowy wystawiono sforę prawników naprzeciwko grupce z której wiedzy korzystało się bezczelnie przez te wszystkie lata pisząc artykuły. Bo to dzięki bezpłatnej pomocy tych ludzi panowie dziennikarze GW mogą się poszczycić wysokim poziomem merytorycznym artykułów.
      • angelcorpse Re: Redakcja GW doskonale wie o co chodzi. 02.06.12, 21:09
        Gość portalu: Miroslav Dahemski napisał(a):

> Cóż... 14 lat współpracy i korzystania za free z informacji ludzi tworzących Pr
        > zegubowca nie ma znaczenia. Jedyny merytoryczny serwis trzeba zniszczyć, bo kto
        > ś działając w dobrej wierze popełnił drobny błąd. A więc zamiast chwili rozmowy
        > wystawiono sforę prawników naprzeciwko grupce z której wiedzy korzystało się b
        > ezczelnie przez te wszystkie lata pisząc artykuły. Bo to dzięki bezpłatnej pomo
        > cy tych ludzi panowie dziennikarze GW mogą się poszczycić wysokim poziomem mery
        > torycznym artykułów.

ciśnie się tylko jedno na usta: sk....y
        • Gość: Rychu Re: Redakcja GW doskonale wie o co chodzi. IP: *.warszawa.vectranet.pl 03.06.12, 15:39
          > ciśnie się tylko jedno na usta: sk....y

Biznes. Dawali informacje za free - cacy, możemy na nich zarobić - cacy.
          • angelcorpse Re: Redakcja GW doskonale wie o co chodzi. 03.06.12, 19:23
            Gość portalu: Rychu napisał(a):

> > ciśnie się tylko jedno na usta: sk....y
            >
            > Biznes. Dawali informacje za free - cacy, możemy na nich zarobić - cacy.

co racja to racja
            • Gość: Rychu Re: Redakcja GW doskonale wie o co chodzi. IP: *.warszawa.vectranet.pl 14.06.12, 01:13
              > co racja to racja

Mam wrażenie, że to się niestety nie opłaci. Miłośnicy nie zamierzają współpracować z GW. Odcięcie od słodkich informacji z 1 ręki może być bolesne - konkurencja będzie lepsza.
      • tw.zecik Re: Redakcja GW doskonale wie o co chodzi. 04.06.12, 10:05
        Gość portalu: Miroslav Dahemski napisał(a):

>Bo to dzięki bezpłatnej pomo
        > cy tych ludzi panowie dziennikarze GW mogą się poszczycić wysokim poziomem mery
        > torycznym artykułów.

No z tą merytoryką, to bym nie przesadzał :)
        • jurek_dzbonie Re: Redakcja GW doskonale wie o co chodzi. 04.06.12, 14:49
          > No z tą merytoryką, to bym nie przesadzał :)

Teraz dorównamy Super Expresowi i Życiu Warszawy.
    • Gość: Śledź Re: przegubowiec IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.12, 21:45
      To co własciciele serwisu zrobili było chamskie.
      • Gość: Gosc Re: przegubowiec IP: *.146.94.33.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 05.06.12, 12:44
        Bylo to bardzo biznesowe, w stylu Balcerowicza, Bieleckiego i Belki...
        • pawel.777 Re: przegubowiec 14.06.12, 09:07
          A możecie powiedzieć co było chamskiego itp. w działaniu właścicieli "Przegubowca".
          • tw.zecik Re: przegubowiec 14.06.12, 11:56
            Nie chcieli odpalić kasy Gazecie Wyborczej, za korzystanie z jej artykułów.
            • jurek_dzbonie Re: przegubowiec 14.06.12, 14:13
              > Nie chcieli odpalić kasy Gazecie Wyborczej, za korzystanie z jej artykułów.

A Wyborcza nie chciała wcześniej odpalić kasy za korzystanie przez 14 lat ze świeżych informacji spod stołu.
              • sibeliuss Re: przegubowiec 14.06.12, 14:15
                To samo dzieje się z komunikacja.krakow.pl
                • Gość: Rychu Re: przegubowiec IP: *.warszawa.vectranet.pl 15.06.12, 01:00
                  > To samo dzieje się z komunikacja.krakow.pl

Akcja walki z portalami trwa. Żeby jeszcze to byli przeciwnicy polityczni to bym zrozumiał. Ale mszczenie się na miłośnikach od których się przez kilkanaście lat wyciągało co ciekawsze informacje jest chamstwem.
              • tw.zecik Re: przegubowiec 14.06.12, 15:02
                jurek_dzbonie napisał:

> A Wyborcza nie chciała wcześniej odpalić kasy za korzystanie przez 14 lat ze św
                > ieżych informacji spod stołu.

A tego to już nie wiem, jak widać, niestety duży może więcej.
    • Gość: Pablo Re: przegubowiec IP: *.makton.pl 20.06.12, 08:02
      Z powodu braku osób chętnych do tworzenia, finansowania oraz brania odpowiedzialności za stronę, a także za sprawą roszczeń osób trzecich, działalność serwisu Przegubowiec z dniem 1.06.2012 r. została zawieszona.

• jurek_dzbonie To może przeczytać każdy. 20.06.12, 11:01
        Nic nowego nie odkryłeś.
        • tw.zecik Re: To może przeczytać każdy. 20.06.12, 11:04
          Tak to jest, jak ktoś pisze byleby pisać.
    • Gość: hobbysta Re: przegubowiec IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.12, 11:32
      Czyżby brak dobrej woli dogadania się i znalezienia kompromisu? Tak wiem - koncern - monolit z tabunami asystentek broniących dostępu do swoich szefów, sytuacja na dzień dobry robiąca wrażenie "nieda się bo nie i już"
      Z tym, że tam też pracują ludzie a nie cyborgi, mający swoje hobby i pasje bedące często ponad biurokratyczną machiną. Może któryś z decydentów ma 'odpowiednie' hobby?
      Podam przykład - jestem hobbystą lotniczym/komunikacyjnym i mieszkam nieopodal lądowiska helikopterów medycznych, do którego prowadził korytarz przebiegający centralnie i nisko nad domami.
      Lądowisko generujące coraz większy ruch stawało się coraz bardziej uciążliwe, szczególnie nocne loty dawały się we znaki.
      Pewnego letniego dnia zapadła decyzja aby coś z tym zrobić, podzieliłem się tym z innymi ale nie wierzyli że coś można zdziałać w tej sprawie.Niektórzy przywykli przez lata do hałasu, odwodzili mnie od pomysłu argumentami 'musisz zebrać xxx podpisów, odpuść sobie' itp.
      Wszystko zaczęło się od telefonu do odpowiedniego głównego urzędu i pierwsze "odbicie się" od sekretarki, kolejna próba po 2 tygodniach w szczycie sezonu urlopowego.
      Tym razem nie było sekretarki, telefon odebrał wysoki rangą urzędnik i od słowa do słowa okazało się że także jest pasjonatą lotnictwa. Nastąpiła wymiana maili, z propozycją korekty miejsca zniżania,trasy podejścia i startu na nieco dłuższą ale za to z przeciwnej strony do obecnej, nad terenem przemysłowym a nie mieszkalnym.
      W 2 tygodnie później śmigłowce miały zmienioną trasę podejścia oraz przesunięty punkt zniżania. Większość nadlatuje od strony przemysłowej, te zaś które przylatują od strony budynków robią to na wys. ok 1000 metrów i wytracają ją krążąc nad przemysłowymi terenami.
      Tak więc drodzy właściciele Przegubowca - warto spróbować dogadać się.
      • jurek_dzbonie Re: przegubowiec 22.06.12, 17:00
        > Z tym, że tam też pracują ludzie a nie cyborgi, mający swoje hobby

Ich hobby to kasa.
        • d.z Re: A Ja tęsknię za Przegubowcem... 22.06.12, 17:15
          Niestety to głównie wina koncernu medialnego, że Przegubowiec zniknął.
          Kopalnia wiedzy o komunikacji warszawskiej, ogrom zdjęć, nigdzie nie publikowane informacje o wtyczkach i roszadach brygadowych...
          Padło, bo jeden koncern chce pieniędzy za zrzuty swoich artykułów, które być może parę procent zawartości Przegubowca stanowiły.
          Szkoda, ze koncern nie pomyślał o barterze i nie zaproponował sobie pierwszeństwa w dostępie do informacji, w zamian za artykuły...
          Jestem zdziwiony, że koncern medialny, którego dziennikarze - bez jakichkolwiek opłat - garściami czerpali z wiedzy zawartej w Przegubowcu nie "zachował się" i nie zaproponował polubownej opcji zerowej...
          Kasa zakryła oczy...
          Szkoda, ale cóż jeśli koncern zrobił to i ostatecznie pozbawił mnie lektury jednej z ulubionych stron, to pewnie i ja będę mógł pożegnać się z publikacjami koncernu i jego forum...
          • Gość: Rychu Re: A Ja tęsknię za Przegubowcem... IP: *.warszawa.vectranet.pl 23.06.12, 00:09
            > Jestem zdziwiony, że koncern medialny, którego dziennikarze - bez jakichkolwiek
            > opłat - garściami czerpali z wiedzy zawartej w Przegubowcu nie "zachował się"
            > i nie zaproponował polubownej opcji zerowej...

I korzystali z lukratywnych podstołowych informacji ludzi Przegubowca
          • kilovolt Re: A Ja tęsknię za Przegubowcem... 25.06.12, 23:14
            A własciciele przegubowca nie mogli po prostu zdjąć ze stron tych zrzutów artykułów skoro stanowiły tylko parę procent? Powód roszczenia zniknąłby i nie byłoby sprawy. A tak dziwne się to wszystko wydaje.
            • Gość: Rychu Re: A Ja tęsknię za Przegubowcem... IP: *.warszawa.vectranet.pl 25.06.12, 23:31
              > Powód roszczenia zniknąłby i nie byłoby sprawy.

Prawnicy lewicującej gazety pomimo zdjęcia artykułów i tak uważają, że sprawa jest.
          • Gość: Anonim Re: A Ja tęsknię za Przegubowcem... IP: *.dynamic.chello.pl 07.08.12, 21:07
            Gówno Warta gazeta
    • wacek69 Re: przegubowiec 23.06.12, 21:27
      I bardzo dobrze! Strona redagowana prżez amatorow, po kilka miesiecy stare newsy jako najnowsze, pomieszanie smieci, staroci i nowosci. Moze teraz ktos powazny sie za to weźmie bo szkoda fantastycznych informacji i zdjeć z historii komunikacji
      • jurek_dzbonie Syndrom małego Wacka się odezwał? 25.06.12, 16:08
        > Strona redagowana prżez amatorow,

Ciebie nie poprosili, co?
        • wacek69 Re: Syndrom małego Wacka się odezwał? 25.06.12, 22:00
          Tak, dokladnie! Nie poprosili i teraz sie mszcze!
    • malkontent6 Re: przegubowiec 25.06.12, 21:10
      Szkoda, świetna strona, redagowana przez pasjonatów.
    • Gość: niepoprawny polity Re: przegubowiec IP: *.free.aero2.net.pl 02.09.12, 21:59
      Z powodu braku osób chętnych do tworzenia, finansowania oraz brania odpowiedzialności za stronę, a także za sprawą roszczeń osób trzecich, działalność serwisu Przegubowiec z dniem 1.06.2012 r. została zawieszona.

Dziękujemy za wiele lat wspólnej podróży!
      • Gość: udar Re: przegubowiec IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.12, 16:52
        a gdzie teraz znajdę info ile ikarusów jest na redutowej?
        • tw.zecik Re: przegubowiec 08.09.12, 18:18
          Gość portalu: udar napisał(a):

> a gdzie teraz znajdę info ile ikarusów jest na redutowej?

Na "Redutowej" nie mają już Ikarusów.
          • Gość: udar Re: przegubowiec IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.12, 16:02
            a ile tam stoi jeszcze jelczy 120?
            • tw.zecik Re: przegubowiec 15.09.12, 17:35
              Gość portalu: udar napisał(a):

> a ile tam stoi jeszcze jelczy 120?

Zobacz tutaj :)
      • raftor Re: przegubowiec 16.02.13, 09:40
        A ma może ktoś z Was ściągnięte Podróże przegubowca? Świetne opisy wypraw tam były i klimatyczne zdjęcia... Szkoda by to przepadło... Zapisałem sobie tą stronę w 2009 roku... Może ma ktoś nowszą wersję?
        • tw.zecik Re: przegubowiec 16.02.13, 10:17
          raftor napisał:

> A ma może ktoś z Was ściągnięte Podróże przegubowca? Świetne opisy wypraw tam b
          > yły i klimatyczne zdjęcia... Szkoda by to przepadło... Zapisałem sobie tą stron
          > ę w 2009 roku... Może ma ktoś nowszą wersję?

Sprawdź [url=http://web.archive.org/web/20110715125721/www.przegubowiec.com/]TUTAJ[/url]
          • raftor Re: przegubowiec 17.02.13, 16:26
            Ciekawe - nie wiedziałem o czymś takim ;-)
            Szkoda tylko że nie można już pobrać sobie całej strony wraz z fotkami tych tramwajów...
            pozdrawiam
        • afrykata Re: przegubowiec 04.04.13, 15:52
          Co z galerią przegubowca? Czy została gdzieś przeniesiona, można ją zobaczyć? Albo namierzyć osoby, które ją współtworzyły?
          Były tam świetne archiwalne zdjęcia, fajnie byłoby móc je wykorzystać w Cyfrowym Archiwum Bemowa, ale przez archive.org nie sposób dotrzeć do opisów zdjęć i chociażby informacji o autorach.
          • angelcorpse Re: przegubowiec 04.04.13, 20:23
            Od 1 lipca byłbym w stanie udostępnić nieodpłatnie autorom tej strony miejsce na serwerze. 25GB to co prawda nie wiele na tak potężną bazę zdjęć jaka tam była ale myślę że na początek by wystarczyła. Też nie za bardzo wiem kogo i gdzie szukać :/
    • zylam1 Re: przegubowiec 30.09.13, 22:09
      Czy naprawdę cała strona przepadła? Nikt jej nie zarchiwizował? twórcy przegubowca odezwijcie się! Przecież relacje z waszych podróży można wydać w formie przewodnika.
      • zylam1 Re: przegubowiec 30.09.13, 22:46
        znalazłem to ale bez zdjęc ...web.archive.org/web/20110909041628/http://www.przegubowiec.com/travel/menu.htm
    • Gość: zzz Re: przegubowiec IP: *.dynamic.chello.pl 08.10.13, 15:20
      Agora zabiła przegubowca zydy jebane

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka