Gość: niszt IP: 194.180.104.* 31.07.01, 08:35 36 km wedle Opolo, niy powiym fajnie sie jedzie ( jo jechoł wcora ) ale naprowda niy mo premiyr co robić ino skuli tego robić impreza? chyba mu sie pirońsko musi nudzić, jak niy mo ważniyjszych spraw. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Snake Re: Autostrada, tataaa, hurrraaaaa - to einfach psinco, Poloki. IP: 212.191.129.* 01.08.01, 11:57 Staaary, a teraz przepisz to na czysto i po Polsku, bo sam widzisz, ze nikt nie kuma tego narzecza pogibonsi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Widok 9 Re: Autostrada, tataaa, hurrraaaaa - to einfach psinco, Poloki. IP: 195.117.228.* 01.08.01, 12:02 Ty na rozżarzonym węglu siedzisz? Pisz po polsku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niszt Re: psinco - sam mocie ........ IP: 194.180.104.* 01.08.01, 19:40 A niy piernic mi tukej gorolski hahorski snobie pamponiu na nos szfornych Szlonzokuf, dej pozur Edzio, bo ci szibna staro apelgribsza w twojo gupio gusza, a potym ci, pieronski podciepie, voll fest wsuja to zaroski sie wylonacys ganz na lang na trotuar i twoj szpetny cyferblat pudzie direkt na totalszmelc bez co beztaniesz sam endlich smolic taki durny szajs jak te hadziaje aus der Polska, co nos ino gnymbi !!! Jezzzyna, verdammt, mojtykusze, pierombol, verflucht, jesys, kurrrmac, verflixt, psiakoc, szajsdrekmist !!!!!!!!!! I tyla znad Rawy (Reden) KOCHANO STOLICO. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tuzin Re: psinco - sam mocie ........ IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 01.08.01, 21:53 Najlepsze jest to ze jak zawsze czytam wypowiedzi takich "szfornych Szlonzokuf" to ich o kant dupy potluczona gwara zawsze wyglada inaczej :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bor''ka Re: psinco - sam mocie ........ IP: *.umultowo.sdi.tpnet.pl 01.08.01, 23:07 Nie, najlepsze jest to, ze jak do Reichu wyjada, to ich wszyscy Niemcy uwazaja za Polokow, co by o swojej niemieckosci nie opowiadali. Cyrk. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niszt Re: psinco - sam mocie ........ IP: 194.180.104.* 02.08.01, 07:30 A wasza gwara ? Wasz dialekt ? Wasz "koloryt regionalny" ? Wasze zakorzenienie ? Tozsamosc ? Patryjotyzm lokalny ? WYRAZY WSPOLCZUCIA BIEDNA DWUMILIONOWA CEPELIO! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bor''ka Re: psinco - sam mocie ........ IP: *.umultowo.sdi.tpnet.pl 02.08.01, 09:12 Patriotyzmu lokalnego mamy az za duzo, jak twierdza ..hmm ..niektorzy. Korzeni dorabiamy sie powoli od 44, moj "niemiecki" kolego. A za gwara raczej nie przepadamy, chwilowo wolimy Polski. A Wasze korzenie, przepraszam gdzie, w Unna-Massen, czy moze we Friedlandzie? Juz Ty, przyjacielu, bedziesz znal te dwie stolice Ausiedlerow... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qba Re: psinco - sam mocie ........ IP: *.crt.tpsa.pl 02.08.01, 11:52 Gość portalu: Bor''''ka napisał(a): > Patriotyzmu lokalnego mamy az za duzo, jak twierdza ..hmm ..niektorzy. > Korzeni dorabiamy sie powoli od 44, moj "niemiecki" kolego. > A za gwara raczej nie przepadamy, chwilowo wolimy Polski. Ejjj! Mow za siebie. Ja uwielbiam gware (kazda). Jest to niestety zanikajace zjawisko. > A Wasze korzenie, przepraszam gdzie, w Unna-Massen, czy moze we Friedlandzie? > Juz Ty, przyjacielu, bedziesz znal te dwie stolice Ausiedlerow... Osobiscie mam rodzine na Slasku. Uwazaja sie za 100% Polakow. Dziadek brata ciotecznego bral udzial w Powstaniu Slaskim etc. Wiec prosze nie sadzcie Slazaka na podstawie odosobnionych przypadkow. Inna sprawa z emigracja. Tak to juz w naszym biednym kraju jest, ze go niektorzy (jak wolne elektrony) opuszczaja. Widocznie nigdy nie czuli sie z nim zwiazani. pozdrawiam qba Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bor''ka Re: psinco - sam mocie ........ IP: *.umultowo.sdi.tpnet.pl 02.08.01, 13:15 Rowniez mam rodzine na Slasku. Mam powazne watpliwosci, co do patriotyzmu wspolczesnych Slazakow, ich polskiego patriotyzmu. Oczywiscie sytuacja nie jest czarno-biala. Ausiedlerzy, czyli emigranci "na pochodzenie" zachowuja sie czesto w sposob obrzydliwy, opluwajac "byly" kraj bez bez wyraznej potrzeby. A gwara to rzeczywiscie rzecz gustu. Ja warszawskiej (jesli isnieje) nie lubie. Symbolizuje dla mnie subkulture lumpenproletariatu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niszt Re: psinco - sam mocie ........ ---> kilka myslow lo tem IP: 194.180.104.* 02.08.01, 19:27 > Mam powazne watpliwosci, > co do patriotyzmu wspolczesnych Slazakow, > ich polskiego patriotyzmu. "Cos w tym jest", warto sie nad tym zastanowic. Pytanie ale, "kto za tym stoi ?", "co sie za tym kryje ?". Trzyli co bylo piyrsze - jajco trzy kura ? Tlumaczenie dla siusiufpanusiuf ze sTOLICY : Trzy Slonzok jest w PL niykochany, bo je taki jaki (trzasami) je abo je taki jaki je, bo sie trzuje (trzynsto ewidentne) w PL niykochany ? NO ????? CO ????????????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotrus Re: psinco - sam mocie ........ IP: *.proxy.aol.com 02.08.01, 21:04 Gość portalu: Bor''''ka napisał(a): > Rowniez mam rodzine na Slasku. > Mam powazne watpliwosci, co do patriotyzmu wspolczesnych Slazakow, ich > polskiego patriotyzmu. Co znaczy "wspolczesnych Slazakow",wydaje ci sie ze kiedykolwiek Slazak zaczynal dzien od odspiewania ,trzymajac sie za serce "Jeszcze Polska....".Slazacy byli i sa przedewszystkim lokalnymi patriotami i Polska jest im obojetna. Tylko mi nie wyjezdzaj z powstaniami itp. > Oczywiscie sytuacja nie jest czarno-biala. > Ausiedlerzy, czyli emigranci "na pochodzenie" zachowuja sie czesto w sposob > obrzydliwy, opluwajac "byly" kraj bez bez wyraznej potrzeby. A nie wydaje ci sie ze "byly kraj "zachowywal sie w sposob obrzydliwy w stosunku do wszystkich mniejszosci?A ci Aussidlerzy i Emigranci opisuja stan faktyczny? > A gwara to rzeczywiscie rzecz gustu. > Ja warszawskiej (jesli isnieje) nie lubie. Symbolizuje dla mnie subkulture > lumpenproletariatu. Zakladajac ze 3/4 ludnosci dzisiejszej Warszawy to ludnosc pochodzaca ze wsi i ich potomkowie ,to rozumiem ze niektorzy sie wstydza powiedziec gdzie sa ich korzenie . Piotrus Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niszt Re: psinco - sam mocie ........ IP: 194.180.104.* 02.08.01, 13:17 "sprawa Slaska" - "slaska sprawa" ........ Duzo gadacie, nic nie kapujecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bor''ka Re: psinco - sam mocie ........ IP: *.umultowo.sdi.tpnet.pl 02.08.01, 13:26 A co tu jest do "kapowania", jasne jak slonce. Przypisujecie winy komunizmu Polsce i Polakom. A "Nimce" to z was takie, ze pusty smiech bierze, kiedy czasem slucham waszego "niemieckiego" gaworzenia. I chocbyscie w Niemczech dalej opowiadali o potwornych przesladowaniach ze strony Polakow, za plecami beda sie z was smiac. Sptkalem kiedys takiego orla: 10 lat w Castorp-Rauxel, po polsku juz nie umie, po niemiecku jeszcze sie nie nauczyl. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niszt Re: psinco - sam mocie ........ IP: 194.180.104.* 02.08.01, 17:30 A ty nie tylko umiesz, ale nawet wszysko wiesz i rozumiesz, aha, haha. Takich jak ty to ja tez spotkalem - chorobliwie mondre ......... z W-wy ! Dyc skuli tego tyz wos bohatruf wszyndzie tak lubiom, pra. No toc. Fe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bor''ka Re: psinco - sam mocie ........ IP: *.umultowo.sdi.tpnet.pl 02.08.01, 18:17 Nie boj, nie boj! Ja potrafie sie dopasowac do roznych poziomow. A ze wszystko wiem, to nie moja wina. Taki sie urodzilem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotrus Re: psinco - sam mocie ........ IP: *.proxy.aol.com 02.08.01, 21:14 Gość portalu: Bor''''ka napisał(a): > Nie boj, nie boj! > Ja potrafie sie dopasowac do roznych poziomow. > A ze wszystko wiem, to nie moja wina. > Taki sie urodzilem. Czlowieku ,niestety ty wiesz niewiele ,w swoich postach uzywasz tylko oklepanych sloganow pod adresem Slazakow i nic wiecej. Wiecej skromnosci! Piotrus Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotrus Re: psinco - sam mocie ........ IP: *.proxy.aol.com 02.08.01, 20:36 Gość portalu: Bor''''ka napisał(a): > Patriotyzmu lokalnego mamy az za duzo, jak twierdza ..hmm ..niektorzy. > Korzeni dorabiamy sie powoli od 44, moj "niemiecki" kolego. > A za gwara raczej nie przepadamy, chwilowo wolimy Polski. > > A Wasze korzenie, przepraszam gdzie, w Unna-Massen, czy moze we Friedlandzie? > Juz Ty, przyjacielu, bedziesz znal te dwie stolice Ausiedlerow... Co maja do rzeczy te dwie nazwy obozow przejsciowych dla Aussidlerow. Jesli chciales zaimponowac -to ty biedaczek jestes. Gdyby Polska choc jeden taki zorganizowala,przyjela rocznie przynajmniej 10000 swoich rodakow ze wschodu,pomogla w starcie w nowym srodowisku itd.to moze tacy jak ty nie pisali by bzdur. Ale jak to jest ,chwalic sie ze Polacy sa w kazdym zakatku swiata to tak ale jak idzie o pieniadze i pomoc to sie nikogo nie zna. Piotrus Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bor''ka Re: psinco - sam mocie ........ IP: *.umultowo.sdi.tpnet.pl 02.08.01, 21:11 Panie Piotrus, nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi, sposob wyrazania mysli masz taki bardziej niespojny. Bo mnie chodzilo o to, iz Unna czy Friedland, to teraz jakby "korzenie" dla wielu Slazakow. A jesli bede chcial sie chwalic, to wymysle cos lepszego. Ciao. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dyzio Do Volkswagendeutscha inicjującego ten wątek ... IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 02.08.01, 18:54 Zawsze miałem co najmniej mieszane uczucia jak stykałem się z przedstawicielami grupy zwanej w Reichu Volkswagendeutsch. Oni nie są u siebie ani w Polsce ani w Niemczech. No jeszcze w "radosnych" czasach PRLu mogli szpanowac markami zarobionymi przy zmywaniu w knajpie w dokach Hamburga ale teraz "to se ne vrati". I dlatego taki V-deutsch ma grosse schadenfreude, że Polakom coś nie wychodzi. Ale niestety przypomina to jako żywo dowcip gdy facet mówi babce "ale Pani jest brzydka !", "Pan jest pijany, proszę odejść" , "Ale ja wytrzeźwieję a Pani dalej będzie brzydka". Czyli - my w Polsce wyjdziemy na swoje a taki zakompleksieniec i tak będzie dalej tylko V-deutschem. Taka prawda i wszelka dalsza dyskusja jest li i jedynie moczopędna ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niszt Re: Do Volkswagendeutscha inicjującego ten wątek ... - odp. IP: 194.180.104.* 02.08.01, 19:11 Ale niestety przypomina to jako żywo dowcip gdy facet mówi babce .... my w Polsce wyjdziemy na swoje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niszt Re: Do Volkswagendeutscha inicjującego ten wątek ... - odp.2 IP: 194.180.104.* 02.08.01, 19:12 Ale niestety przypomina to jako żywo dowcip gdy facet mówi babce .... my w Polsce wyjdziemy na swoje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DYZIO2 Re: Do Volkswagendeutscha inicjującego ten wątek ... - odp.3 IP: 194.180.104.* 02.08.01, 19:15 Ale niestety przypomina to jako żywo dowcip gdy facet mówi babce .... my w Polsce wyjdziemy na swoje. hehe! dzidziidzsiewyspacalegibko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lol Re: Autostrada, tataaa, hurrraaaaa - to einfach psinco, Poloki. IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 02.08.01, 19:20 Gość portalu: niszt napisał(a): > 36 km wedle Opolo, niy powiym fajnie sie jedzie ( jo jechoł wcora ) > ale naprowda niy mo premiyr co robić ino skuli tego robić impreza? > chyba mu sie pirońsko musi nudzić, jak niy mo ważniyjszych spraw. Przetłumaczę: 36 km koło Opola, nie powiem fajnie się jedzie (jechałem aczoraj) ale naprawdę premier nie ma się czym zajmować tylko robić z tego uroczystość? Chyba mu się bardzo nudzi, skoro nie ma ważniejszych spraw :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niszt Re: Autostrada, tataaa, hurrraaaaa - to einfach psinco, Poloki. IP: 194.180.104.* 02.08.01, 19:33 Teee, poznaniok, tumatrz (to much): SKULI = Z POWODU (ale: skuli miye = niy mom nic przeciwko tymu, "mi wisi"). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lol Re: Autostrada, tataaa, hurrraaaaa - to einfach psinco, Poloki. IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 02.08.01, 21:05 Gość portalu: niszt napisał(a): > Teee, poznaniok, tumatrz (to much): > SKULI = Z POWODU (ale: skuli miye = niy mom nic przeciwko tymu, "mi wisi"). > Hehe my spod Niemca :) więc sie rozumiemy :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niszt Re: Autostrada, tataaa, hurrraaaaa - to einfach psinco, Poloki. IP: 194.180.104.* 02.08.01, 23:48 Przeczytajcie historyczny opis bitwy pod Grunwaldem (=zielonym lasem, hihi). Dowiecie sie np. z ciezkostrawnej staropolskiej wersji, ze my Slazacy nie bylismy juz wtedy po ("dobrej"?) polskiej stronie. Jest mowa o kilku szla- checkich + szlachetnych rycerzach slaskich. Typowe dla malych narodow na pograniczu wielkich mocarstw: Bylismy juz wtedy na dwoch stolkach, a raczej pomiedzy - ci rycerze niemieckiej kultury, ale obydwoch jezykow wystepuja tam jako wyslannicy krzyzaccy i jako posrednicy w konflikcie. PS: O Warszawiakach nie tam ani slowa ......... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bor''ka Re: Autostrada, tataaa, hurrraaaaa - to einfach psinco, Poloki. IP: *.umultowo.sdi.tpnet.pl 03.08.01, 00:03 Bo my tacy skromni jestesmy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: max Re: Autostrada, tataaa, hurrraaaaa - to einfach psinco, Poloki. IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 03.08.01, 00:05 i tom ci w ogóle ni zrozumioł Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bor''ka Re: Autostrada, tataaa, hurrraaaaa - to einfach psinco, Poloki. IP: *.umultowo.sdi.tpnet.pl 03.08.01, 00:10 A to czasem lepiej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bula Re: Autostrada, tataaa, hurrraaaaa - to einfach psinco, Poloki. IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 03.08.01, 00:47 Gość portalu: Bor''''ka napisał(a): > A to czasem lepiej... Kurwa skończcie te jałowe dyskusje bo to bez sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Widok 9 Re: do Buli IP: 195.117.228.* 03.08.01, 09:47 Pisz K..wa, jest to grzeczniej. Po za tym masz rację, dyskusja z P...dem jest bes sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tzsin Re: Autostrada, tataaa, hurrraaaaa - takjest! IP: 194.180.104.* 03.08.01, 11:50 Podciongom tuzas posta na samo gura, bo mi sie podoba, co tyn niszt sam szkrobie. Dyc tyn gizd mo recht, no toc. Bezco nalyzy mu sie pus ganz na wierch, pra. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grama Re: Autostrada, tataaa, hurrraaaaa - takjest! IP: *.chello.pl 03.08.01, 12:02 Czy można prosić o przetłumaczenie Twojej powyższej wypowiedzi, tzsin ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tzsin Re: Autostrada, tataaa, hurrraaaaa - hyntnie IP: 194.180.104.* 03.08.01, 13:05 Podciongom tuzas posta na samo gura, bo mi sie podoba, co tyn niszt sam szkrobie. = Podciagam temat teraz znowu na sama gore, = bo mi sie podoba, co ten niszt tutaj gryzmoli. Dyc tyn gizd mo recht, no toc. Bezco nalyzy mu sie pus ganz na wierch, pra. = Przeciez ten szelmowski kolega ma racje, a jakze. = Dlatego powinien pojsc calkiem na gore, nie prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vinc Re: Autostrada, tataaa, hurrraaaaa - hyntnie IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 03.08.01, 13:09 gadaj po polsku ty niemiecko-czeska mieszanko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grama Re: Autostrada, tataaa, hurrraaaaa - hyntnie IP: *.chello.pl 03.08.01, 13:16 Dzięki za tłumaczenie. Nie znam Ślązaków , ale mi się śląska gwara podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasha Re: Autostrada, tataaa, hurrraaaaa - hyntnie IP: *.polkomtel.com.pl 03.08.01, 13:19 Może powinniście mieć jeszcze, drodzy koledzy z Południa, jakąś specjalną czcionkę, to by było dopiero ciekawie was czytać. Znaczy tak samo nieciekawie- ni w zub nie panjał Odpowiedz Link Zgłoś