Gość: phisyk IP: *.229.145.100.openlife.pl 27.09.12, 19:14 Tak trzymać! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Michal Re: Zamknęli pas Marszałkowskiej, żeby wpuścić ta IP: *.dynamic.chello.pl 27.09.12, 19:27 W koncu ktos zauwazyl i pokazal, ze miasto ma w powazaniu pieszych. To nie jest tylko kwestia na budowie metra. W wielu miejscach zamykaja chodniki i nie ma nawet zadnych informacji jak to obejsc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: major tom Re: Zamknęli pas Marszałkowskiej, żeby wpuścić ta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.12, 19:39 Hola hola. Marszałkowska to nie tylko samochody. To też komunikacja miejska. Wszystko chcecie zatrzymać? Samochody stworzono do szybkiego i wygodnego przemieszczania się w przestrzeni. Jak ktoś nie jeździ, to niech od razu nie zamienia się w wielkiego przeciwnika motoryzacji. Samochody to zło konieczne? Nie, to najlepszy wynalazek od czasów koła. My - kierowcy też cierpimy. Nie mamy wielu ulic, utrudniono przejazd Wisłostradą, ciężko jest zaparkować. Trudno, takie życie. Ale motoryzacja to nie tylko cztery koła i spaliny, ale też hobby i przyjemność. Jedni wolą czytać książkę w autobusie, inni słuchać radia w swoim aucie. Od razu trzeba walczyć o wszystko? Połączenie ruchu pieszych i aut to nie jest wielkie wyzwanie, wymaga jedynie OGARNIĘTYCH i ZDOLNYCH ludzi, którzy są w stanie zaprojektować trasy/chodniki dostosowując je do ruchu oraz łącząc prawa kierowców i pieszych. Ot co. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wini Re: Zamknęli pas Marszałkowskiej, żeby wpuścić ta IP: 195.150.224.* 27.09.12, 19:57 > . Ale motoryzacja to nie tylko cztery koła i spaliny, ale też hobby i przyjemno > ść. No proszę , a wszędzie słyszę jacy to biedni i zapracowani są kierowcy a na rowerach to jeżdżą ludzie >dla hobby< którym się wcale nigdzie nie śpieszy (bo wtedy by wsiedli do samochodu ... i stali w korkach :D) >Jedni wolą czytać książkę w autobusie, inni słuchać radia w swoim aucie. Od > razu trzeba walczyć o wszystko? Połączenie ruchu pieszych i aut to nie jest wi > elkie wyzwanie, wymaga jedynie OGARNIĘTYCH i ZDOLNYCH ludzi, którzy są w stanie > zaprojektować trasy/chodniki dostosowując je do ruchu oraz łącząc prawa kierow > ców i pieszych. Ot co. Chodniki mają być tylko dla pieszych. Tylko i wyłącznie. Nie na 'parkingi" (jak nie masz gdzie parkować to znajdź najbliższy PŁATNY parking,a nie wpi**** się na chodnik. A jak cię nie stać na parking to sprzedaj samochód), nie dla rowerzysów - dla pieszych. W tejc chwili "ogarnięci ludzie" projetują całą infrastrukturę tylko i wyłaćżeni pod kierowców. Wszystko dla jadących samochodami osobowymi nic dla pieszych- pieszy to taki śmieć co tylkozawadza biednym i uciskanym kierowcą i jeszcze się denerwuje że biedny kierowca zastawia chodnik. Więc sorry, ale twoje pieprzenie brzmi jak "o co chodzi tym murzynom, co oni od nas chcą?' I jak tu się nie zgadzać że warszawa to azjatyckie miasto? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: choho Re: Zamknęli pas Marszałkowskiej, żeby wpuścić ta IP: *.adsl.net.t-com.hr 27.09.12, 20:07 twój poziom jest poniżej chodnika, poniżej ulicy, to szambo... zniże się do niego prze chwilę - ulica powinna byc tylko i wyłącznie dla aut, nie dla ROWERÓW nie dla PIESZYCH dziko przechodzacych przez jezdnię lub przechodzących na czerwonym świetle... idąc dalej twoim tokiem rozumowania dojdziemy do paranoi... pieczywo będziesz piekł u siebie w domu bo w najbliższym sklepie nie będzie bo nikt go nie dowiezie, chyba że na piechotę przyniesie :-p Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: major tom Re: Zamknęli pas Marszałkowskiej, żeby wpuścić ta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.12, 22:44 Czy ja mówię o parkowaniu na chodniku? Wyznaję zasadę - jeżdżę - płacę. Nigdy nie zaparkuje Ci po "Polsku" na chodniku 3m od wejścia. Dużo bym dał za gigantyczne podziemne parkingi, a nad nimi eleganckie skwery i parki. Ogarnięci ludzie... Oj człowieku, ze zrozumieniem czytaj! Dlaczego za granicą da się pogodzić infrastrukturę rowerową/samochodową/dla pieszych? Bo oni wiedzą jak to zrobić. A my wciąż tkwimy gdzieś na poziomie pierwszych dróg w starożytnym Rzymie. Nie chcę wchodzić pieszym w paradę - o nie, nigdy w życiu! Sam lubię spacerować i mieć przestrzeń, lubię przejechać się autem po komfortowej i dobrze zaprojektowanej drodze, a także lubię wsiąść na rower i przejechać miasto bezpieczną trasą która nie koliduje z ruchem pieszych i kierowców. Wszystko się da, jak nie bierze się do łapy... Może po prostu zamknijmy centrum dla aut? Niech wszystko przeniesie się na już przepełnioną komunikację miejską oraz na tabor który pozostawia wciąż wiele do życzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pepe Re: Zamknęli pas Marszałkowskiej, żeby wpuścić ta IP: *.free.aero2.net.pl 28.09.12, 06:15 > Może po prostu zamknijmy centrum dla aut? Jestem za, ale nic to nie da - taka np. Chmielna jest zamknięta (poza wyliczonymi przypadkami oraz godzinami), i co? I nic, nikt się tym nie przejmuje, nikt tego nie egzekwuje. Szoferzy ze swoimi rzęchami są przez całą dobę, na całej długości i całej szerokości Chmielnej. Pokaż mi analogiczną sytuację w tych "ogarniętych" krajach na które się powołujesz, że [ulica z aspiracjami na] reprezentacyjny deptak miejski jest traktowany w taki sposób. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Romek Re: Zamknęli pas Marszałkowskiej, żeby wpuścić ta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.12, 10:24 Gdyby tabor nie stał w korkach powodowanych przez samochody, to mógłby jeździć częściej, bo ten sam autobus czy tramwaj robiłby w ciągu dnia na przykład 12 kursów a nie 10. I dzięki temu nie byłby tak przepełniony. W centrach miast niemieckich czy holenderskich dobrze zaprojektowane drogi trudno nazwać komfortowymi dla kierowców - najczęściej są ślepe, wąskie, mają podniesione tarcze skrzyżowań, przejścia dla pieszych po progach spowalniających, trzeba jeździć zygzakiem bo parkowanie pojazdów (na jezdni oczywiście) wyznaczone jest naprzemiennie, czasem na środku umieszczą klomb, drzewko lub wysepkę... W Berlinie ponad 70% ulic to strefy tempo 30. W Polsce chyba tylko Gdańsk powoli zbliża się do 30% Inna sprawa to fakt, że w Niemczech i Holandii mnóstwo ludzi jeździ po mieście rowerem (także zimą). Odpowiedz Link Zgłoś
maremarmar Re: Zamknęli pas Marszałkowskiej, żeby wpuścić ta 27.09.12, 19:30 Taki sam problem (a czasowo jeszcze większy) jest na rondzie Daszyńskiego! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kierowca Gnębienie kierowców IP: *.30.30.205.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 27.09.12, 19:33 Gnębienie kierowców to domena obecnych władz. Nic by mnie nie zaskoczyło, nawet tak idiotyczny pomysł jak zamknięcie jednego pasa na Marszałkowskiej w celu zrobienia przejścia dla pieszych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wdr Re: Gnębienie kierowców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.12, 19:35 to kierowcy gnębią miasto tworząc korki, hałas i smród. mniej samochodów to lepszy poziom życia. jeden pas wystarczy, szczególnie, że pieszych jest tam bardzo dużo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: __ Re: Gnębienie kierowców IP: *.adsl.inetia.pl 27.09.12, 20:05 Ja mam nadzieję, że kiedyś naprawdę ktoś zacznie ich tępić. Przecież kierowcy nawet wymóg przestrzegania przez nich prawa prawa uważają za gnębienie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: choho Re: Gnębienie kierowców IP: *.adsl.net.t-com.hr 27.09.12, 20:15 a ja mam nadzieję że kiedyś doczekam takiego dnia że nikt nikogo nie będzie gnębić, nikt nikogo nie będzie trkatował jak wroga! kierowcy sa tak samo jak piesi częścią całego "systemu" miejskiego i kazdy powinien mieć podobne prawa... dlaczego kierowcom zabiera się pas na TŁ w celu stworzenia buspasa, skoro TŁ jest swojego rodzaju obwodnicą centrum, jesli trzeba w centrum zrobić przejscie dla pieszych prosze bardzo (osobiści uważam ze podziemne ciągi komunikacyjne sa dużo lepsze, nie musze się zatrzymywac na zmianę świateł, nie obchodzi mnie deszcz - poprostu idę...) - jednak u nas jest tak, Zielone Mazowsze walczy o buspasy w całej warszawie i przejścia dla pieszych, faworyzując tylko jedną grupę użytkowników przestrzeni publicznej... to jest żenujące! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Re: Gnębienie kierowców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.12, 08:00 Dlatego się go zabiera bo jak był to też stał na nim korek a w korku stały też autobusy. Jak mam stać w korku w autobusie to wolę stać we własnym samochodzie - tak myśli wiele osób i korek rośnie. Jak komunikacja jest szybsza od samochodów, to część rozsądnych wybiera komunikację i korki maleją a w samochodach zostają ci co muszą i najbardziej zatwardziali fanatycy. Trasa Łazienkowska to nie jest obwodnica tylko ulica przez centrum miasta - obwodnicę masz przez Trasę Siekierkowską. Ruch tranzytowy nie powinien iść przez centrum tylko niektórym "miszczom" kierownicy szkoda paru litrów beznyny, LPG lub ON na przejechanie z Remertowa na Ochotę przez Siekierkowską - nie pomyślą, że i tak w korku spalą więcej. Autobus przewozi 100-150 osób a zajmuje tyle miejsca co 5-6 samochodów, w których z reguły jest tylko kierowca. Dlatego komunikacja powinna mieć zawsze bezwzględne pierwszeństwo. Piesi też powinni być uprzywilejowani - samochód może bez wysiłku kierowcy nadłożyć kilka km drogi a dla pieszego kilkanaście metrów to spory dystans. Niestety u nas tylko kierowcy są biedni i poszkodowani a pieszy musi nakładać drogi opłotkami bo muszą być 2 pasy dla aut. Żebyś nie myślał, że jestem jakimś fanatykiem - to na co dzień jeżdżę samochodem ale mam w centrum miejsce do parkowania tam stawiam samochód i poruszam się po centrum pieszo lub tramwajami bo szybciej i nie stresuje mnie brak miejsc do parkowania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Gnębienie kierowców to byłoby, gdyby IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.12, 09:43 zamknięto im oba pasy. Przez 15 minut kierowcy mieli jeden pas i piesi mieli przejście. Wg kierowców to jest gnębienie?? Powariowali czy co? Miasto to nie autostrada. I kto tu jest roszczeniowy?? Piesi? Zielone Mazowsze? Kierowcy są najbardziej roszczeniową grupą. Chcą wszystkiego, mają prawie wszystko i wystarczy im zabrać cokolwiek i zaraz podnoszą wrzask... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bronco Billy Zamknęli pas Marszałkowskiej i wpuścili tam pie... IP: 178.73.49.* 27.09.12, 19:35 "Właśnie wczoraj miałam taki dylemat - opowiada pani Anna. - Nie mogłam się spóźnić, więc wybrałam przejście na dziko" Nie lepiej zawczasu POMYŚLEĆ i wyjść dosłownie dwie minuty wcześniej? Nie, to za trudne. Trzeba pogadać przez telefon, polansować się chwilę, odhaczyć się na fejsie... Odpowiedz Link Zgłoś
mariatg8 głupota ludzka rozlewa sie tym kraju 27.09.12, 19:42 jak przepełnione szambo . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Zamknęli pas Marszałkowskiej, żeby wpuścić ta IP: *.skynet.net.pl 27.09.12, 19:43 Niestety budowa metra jest bardzo uciążliwa dla pieszych, człowiek porusza się w labiryncie między płotami, oznaczenia są fatalne i jeśli pójdzie się w złą stronę, trzeba nadrobić sporo drogi, żeby zawrócić i dojść do celu. Zastanawiające, że na Marszałkowskiej nie dało się wydzielić nawet 1m, żeby zrobić na tak krótkim odcinku bezpieczne przejście dla pieszych. Przy rondzie ONZ zrobiono "chodnik' na około ronda, za to przejście nim kończy się tym, że buty są białe od pyłu, a przy wylocie Twardej to nawet w błocie nawiezionym przez pojazdy z budowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kapt przestancie promowac wariatow IP: *.30.61.59.board.xm.fj.dynamic.163data.com.cn 27.09.12, 20:10 Ci ludzie prezentuja glupote graniczaca z debilizmem, ktory jest choroba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Zamknęli pas Marszałkowskiej i wpuścili tam pie... IP: *.dynamic.chello.pl 27.09.12, 20:17 Czegoś tu nie rozumiem. Piesi gardzą kierowcami, tworząc całą ideologie dlaczego to są lepsi, ale jednocześnie nie chce im się chodzić wokół skrzyżowania bo to za daleko. W końcu fajnie przemieszczać się w ten sposób czy nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Brawo dla Zielonego Mazowsza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.12, 20:19 Miastu należy się bura za takie traktowanie pieszych. Podobno jesteśmy w Europie, a wygląda to bardziej jak Moskwa.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bart Zamknęli pas Marszałkowskiej i wpuścili tam pie... IP: *.jmdi.pl 27.09.12, 21:55 Nareszcie ktoś sie tym zajął przecież to jest dramat co miasto wyprawia z pieszymi na Swietokrzyskiej !!! A dostać sie na nowy Swiat to już całkiem sie nie da. Jeszcze niedawno informowali ze w sierpniu bedzie otwarte przejscie krakowskie przedmieścia a swietokrzyska i co..... chyba czas zastanowić sie nad tym czy to jest dobra władza ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rychu Zielune Roszczeniowsze znów atakuje... IP: *.warszawa.vectranet.pl 27.09.12, 22:07 głupota tych państwa nie zna granic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: orient Re: Zielune Roszczeniowsze znów atakuje... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.12, 22:22 No, ale co to przy twojej. Rychu, jesteś bezkonkurencyjny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janek To kierowcy są roszczeniowi, a nie piesi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.12, 09:47 Dla samochodów dwa szerokie pasy a dla pieszych zero metrów chodnika. Oto wykorzystanie przestrzeni publicznej w centrum miasta. Więc kto tu jest roszczeniowy? Brawa dla Zielonego Mazowsza, że zadbało o najbardziej dyskryminowaną i jednocześnie najliczniejszą w mieście grupę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zjelonek Górczewska/Lazurowa - zagrodzony chodnik z kartką IP: *.scansafe.net 28.09.12, 13:03 "przejście przez pętle" - to jakies 300m dalej, a jest miejsce i intensywność robót żadna Na dodatek po drugiej stronie wygląda na to że chodnika nie będzie i po przebudowie - nowopołożona kostka kończy się krawęznikiem na końcu zatoki przystankowej. Odpowiedz Link Zgłoś