Dodaj do ulubionych

Bronią Feminy przed Biedronką. Konserwator: nie...

IP: *.merinet.pl 27.10.12, 14:13
Nie żebym był fanem Biedrony w tym miesjcu, ale gdyby wszyscy ci którzy tak gwałtownie protestują przeciwko likwidacji Feminy do tego kina chodzili to problemu by raczej nie było.
A właściciel zamyka ten biznes właśnie dlatego, że mu się nie opłaca jego prowadzenie.
Niestety znowu znalezalo się grono "społeczników", którzy chcieliby utrzymać trupa przy życiu za cudze pieniądze.
Co innego troska o zabytki, o miejsca cenne dla kultury.
Ale nie oszukujmy się, Femina to po prostu jedno z wielu kin w Warszawie, tyle tylko że jej właścicielowi znudziło się już dokładanie do interesu.
Aha, wyprzedzająco zanim co poniektórzy zaczna mnie od słojów wyzywać - jestem Warszawiakiem w 4 pokoleniu, a 300m od Feminy mieszka moja Babcia...
Obserwuj wątek
    • Gość: orient Bronią Feminy przed Biedronką. Konserwator: nie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.12, 14:17
      "- Pod petycją do władz dzielnicy i radnych podpisało się już ok. 700 osób."

Wszyscy w Agorze się podpisali?
      • Gość: 'oburzony' Re: Bronią Feminy przed Biedronką. Konserwator: n IP: *.warszawa.vectranet.pl 27.10.12, 19:31
        Mijeski Konserwator Zabytków wpisujący budynki do ewidencji rękami jakiegoś studenciny na umowę-zlecenie nie obroni Feminy. Przecież jest zajęty wpisywaniem do rejestru Emilki - nieprawdaż?
        Jak długo jeszcze banda niedouczonych pocitków i psiapsiółek Pani Płezydent będzie brać kasę z naszych podatków?
        Jak koleżnaka Tego Ustozłotego Samego Kłamczuszka będzie pośmiewiskiem naszego miasta?
    • Gość: orient Re: Bronią Feminy przed Biedronką. Konserwator: n IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.12, 14:27
      > Ale nie oszukujmy się, Femina to po prostu jedno z wielu kin w Warszawie, tyle
      > tylko że jej właścicielowi znudziło się już dokładanie do interesu.

To nie tak. Właścicielowi kina sie opłacało, tyle, że właścicielowi budynku bardziej opłaca Biedronka. A Zaangażowanie GW łatwo wyjaśnić następującym wersetem:

www.helios.pl/15,Lodz/CFHelios/
      Od 31.08.2010 roku Helios S.A. jest częścią Grupy Agora S.A.

Teraz już wszystko jasne? A Femina nigdy nie była dobrym kinem. Przed przebudową z parteru człowiek miał wrażenie, że ucina górna połowę ekranu a z balkonu, że dolną. Po przebudowie kino zrobiło się klaustrofobicznie ciasne a dźwięk swobodnie wędrował z jednej sali do drugiej przez tandetne ścianki z płyt KG.

• Gość: Granborough Re: Bronią Feminy przed Biedronką. Konserwator: n IP: *.dynamic.chello.pl 27.10.12, 17:00
        Gazeta.pl prezentuje ostatnio bardzo marny poziom. Artykulik na miarę przedszkola. Gdzie informacja o stanie faktycznym? Gdzie stanowisko właściciela kamienicy? Gdzie stanowisko urzędu? Gdzie stanowisko konserwatora? Gdzie stanowisko Biedronki? Nawet fotomontaż nie potrafili zrobić z aktualnym biedronkowym logotypem.
        Nie rozumiem tez, dlaczego takie pretensje do Biedronki, powinny one raczej być kierowane do właściciela budynku, który chce go odsprzedać. Chociaz ja osobiście uważam, ze lepsza Biedronka w tym miejscu, nic nieciekawe kino lub kolejny bank.
    • Gość: bebe Bronią Feminy przed Biedronką. Konserwator: nie... IP: *.wapgw.era.pl 27.10.12, 14:47
      Hmm. . . Przebudowa wnetrz nie zachwycila , dzis Femina jest nijaka

jesli oceniac to miejsce pod katem walorow uzytkowych
      Ale mino tego to miejce z tradycjami , kino bylo tu przed wojna i moze
      jednak warto kultywowac pewne tradycje bo one tworza klimat i historie .
      Biadolimy przy kazdej okazji ile to stracilismy podczas wojny , ile miejsc
      zginelo bezpowrotnie z mapy Warszawy ale jednoczesnie swiadomie sami
      niszczymy to co pozostalo. .

• Gość: Krzyś Bronią Feminy przed Biedronką. Konserwator: nie... IP: *.home.aster.pl 27.10.12, 15:37
      a ja jestem za tym żeby tam była biedronka, będę przynajmniej miał gdzie zakupy robić.

Mieszkam niedaleko od prawie 2 lat, w kinie tym byłem jeden raz i niczym mnie nie zachwyciło. Zresztą kilka kroków dalej jest kino muranów, które prezentuje sobą ma dużo więcej zabytkowych walorów.

Nie lubię takich akcji gdzie z łapanki byle kogo do podpisania biorą. Większość to ludzie, którzy w kinie nigdy nie byli, a podpisują bo im się wydaje że dobrze robią... kultura kulturą ale jeść też trzeba :P
      • Gość: dhmj Re: Bronią Feminy przed Biedronką. Konserwator: n IP: *.warszawa.vectranet.pl 27.10.12, 16:08
        Femina jest po prsotu kolejnym kinem w warszawie. repertuar taki sam jak gdzie indziej, jedyne co moze uratowac to mzoe jakas specjalizacja - typu kine europejskie itd. Jakby sie zaangazowała w jakies festiwale, czy tez inne imprezy kulturalne, to femina ma przyszlsoc. a tak ginie w otoczeniu multipleksów- kinoteka, złote tarasy, arkadia. Biedra moze zabic femine, ale nie tylko. Delikatesy takze. Ci co pisza, ze nie maja gdzie zakupy zrobic, sa w bledzie. jest gdzie (gorzej jest na mokotowie). sa deli, sa inne sklepy, jest arkadia, wiec bez przesady. niemniej jednak biedra moze byc konurencyjna dla Deli.
      • Gość: profes79 Re: Bronią Feminy przed Biedronką. Konserwator: n IP: *.dynamic.chello.pl 27.10.12, 16:34
        Do biedronki na Grzybowskiej masz bliżej od Feminy niż do kina Muranów...
        • Gość: Varshewer Re: Bronią Feminy przed Biedronką. Konserwator: n IP: *.play-internet.pl 27.10.12, 17:15
          Że co...? Tworzysz jakąś nową geografię miasta?
        • Gość: PW Bez żartów. To jest pseudo - biedronka. IP: *.tktelekom.pl 27.10.12, 18:15
          Wybór towarów żenujący, ciasno i wieczne kolejki. Po tym widać, że Biedronka z prawdziwego zdarzenia jest tu potrzebna.
          Teoretycznie w okolicy jest gdzie zrobić zakupy - w praktyce wszędzie drogo. Hala Mirowska to społem - przepłacanie na prezesów. Marcpol - przepłacanie na właściciela. Delikatesy - drogo, też społem. Bazarek - masakra, bo cała Warszawa przyjeżdża kupować. Arkadia z Carrefourem - drogo. Taniego sklepu brak. Niech więc powstanie.
          • Gość: biedronka Re: Bez żartów. To jest pseudo - biedronka. IP: 94.42.201.* 27.10.12, 19:08
            Masz biedronkę w Hiltonie na Grzybowskiej :)
          • Gość: gość Re: Bez żartów. To jest pseudo - biedronka. IP: *.free.aero2.net.pl 28.10.12, 11:00
            Przecież tam obok jest Carrefour (150 m dalej ?), zaraz za delikatesami które są na rogu JPII/Solidarności, i tuż przed delikatesami które są za skrzyżowaniem Solidarności/Żelazną !!!!
            Nikt mi nie udowodni, że w Biedronce jest taniej i lepiej, bo właśnie wczoraj wróciłam z jednej z "Biedronek".

Szkoda, że kino przegrywa ze spożywczakiem-dyskontem... Ale pewnie zawsze tak będzie, że sieciówka tego typu da więcej niż kino.
            Może właściciele kina mogliby rozwinąć biznes o jakiś bar kawowy w głównej części budynku, nawet z lekkim alkoholem. Położenie idealne, tyle, że miejsca w środku nie za wiele....
            Wielka szkoda.
            Niestety, kino bardzo kameralne. Kiedyś byłam na obsypanym nagrodami filmie, w tygodniu po południu, w ramach tanich czwartków czy wtorków, i na małej sali była dosłownie garstka ludzi. A bilety w normalnej cenie są nie do przełknięcia dla budżetów większości ludzi. Taka prawda.

Jak to swoją drogą było kiedyś, dawno temu w Ameryce, ale i w Europie, gdy do kina latali całymi rodzinami parę razy w tygodniu i robotnicy i sprzedawczynie i uczniowie, i nie był to dla nich szczególnie odczuwalny wydatek w budżecie...
      • 3krotek Re: Bronią Feminy przed Biedronką. Konserwator: n 27.10.12, 20:00
        > a ja jestem za tym żeby tam była biedronka, będę przynajmniej miał gdzie zakupy
        > robić.>
        > Mieszkam niedaleko od prawie 2 lat, w kinie tym byłem jeden raz i niczym mnie n
        > ie zachwyciło.

Bo jesteś burak i nawet nie wiesz, że biedronka istnieje od paru lat 100 metrów dalej w alei pana jana.
    • Gość: ministrant Bronią Feminy przed Biedronką. Konserwator: Nie... IP: *.dynamic.chello.pl 27.10.12, 17:02
      "Następny przystanek kino... wróć, Biedronka."
    • Gość: luksusem_jadę agora - dziennikarze dyslektycy IP: *.adsl.inetia.pl 27.10.12, 17:15
      podpis pod zdjęciem błędny (nie możemy w tym przypadku napisać 'jakby')

a feminę lubiłem, ale nie będę popierał protestów gazetki, zresztą biedronka jest bardziej kultowa od feminy :D
    • Gość: kadr Re: Bronią Feminy przed Biedronką. Konserwator: n IP: *.dynamic.chello.pl 27.10.12, 17:34
      Tomo!
      Nie znasz się na tym i zabierasz głos.Kino nie jest w żaden sposób dotowane.Samo zarabia na swoje utrzymanie.Powstanie Biedry wykończy nie tylko kino ale i okoliczne sklepiki,więc setki ludzi pójdzie na bruk.Jeśli chodzi o podpisy to są zbierane tylko i wyłącznie wśród widzów odwiedzających kino,a nie z łapanki.To że nie chodzisz do Feminy może i lepiej.Babcię mieszkająca 300m od kina pewnie odwiedzasz raz w roku ,bo sam mieszkasz na drugim końcu miasta,więc nie ma się co dziwić że za Feminą nie przepadasz i Ci nie zależy.
      • Gość: PW W okolicy nie ma żadnych sklepików... IP: *.tktelekom.pl 27.10.12, 18:02
        Jakaś maniera dziwna powstała, że o Śródmieściu i jego mieszkańcach chcą decydować na peryferiach. Teraz akurat mieszkańcy Ursynowa, Wilanowa czy innej Białołęki pragną kina Femina. ALE MY MIESZKAŃCY okolicy go nie chcemy. Chcemy mieć gdzie zrobić zakupy za normalne pieniądze. Nie w delikatesach na rogu, nie na bazarku przy Hali Mirowskiej, gdzie ceny są z kosmosu tylko w normalnej, taniej Biedronie.
        A kin nie brakuje. W promieniu 2km jest multipleks w Arkadii, drugi w Złotych Tarasach i fantastyczny, niezastąpiony Muranów dla tych, którzy naprawdę kochają kino. Tandetna Femina nikomu potrzebna nie jest, o czym świadczą pustki na seansach...
        • 3krotek Re: W okolicy nie ma żadnych sklepików... 27.10.12, 20:05
          Mów za siebie, nie wszyscy są tłumokami którzy jedzą byle gó... a by tylko tanio wyszło. Biedronkę masz 100 m dalej w pawilonach na JP, tam sobie możesz tego gówna nakupić do woli.
          • Gość: kadr Re: W okolicy nie ma żadnych sklepików... IP: *.dynamic.chello.pl 27.10.12, 21:09
            Brawo 3krotek!
            Te wszystkie opinie są wydawane przez słoików,którzy chcą w kapciach zasuwać po piwo.
            W budynku nad kinem mieszka ich całe mnóstwo.Wystarczy popatrzeć na parkingu na tyłach
            kina .Co drugi samochód z rejestracją nie z tego miasta-biedni studenci.Po kilku latach studiów
            zabiorą dupy w troki a Biedronkowy syf zostanie,w dodatku nie taki tani jak twierdzą.
            Przyjezdni nie powinni zabierać głosu w sprawach miasta w którym nie są stałymi mieszkańcami.
            Najpierw niech zaczną tu odprowadzać podatki a nie w swoich Pcimiach czy innych Pipidówach.
        • Gość: hfn Re: W okolicy nie ma żadnych sklepików... IP: *.warszawa.vectranet.pl 27.10.12, 22:01
          jak to nie ma? Delikatesy? Arkadia? Biedra na JP? Nie ma, w ogóle :/.
    • freya Bronią Feminy przed Biedronką. Konserwator: Nie... 27.10.12, 17:47
      Biedny konserwator nic nie rozumie: nie chodzi przecież o to, że zabytek, ale o to, że zamiast KINA, będzie znowu sklep (albo bank, albo "odzież na wagę", itp).
      Czy w tym mieście kultura musi zawsze przegrywać z mamoną?
      • Gość: m Re: Bronią Feminy przed Biedronką. Konserwator: N IP: *.adsl.inetia.pl 27.10.12, 19:35
        Zawsze możesz założyć własne kino i wyświetlać filmy za darmo i poniżej kosztów jak się nie podoba.
    • Gość: leveller Bronią Feminy przed Biedronką. Konserwator: Nie... IP: *.ip.netia.com.pl 27.10.12, 17:48
      Panie dziennikarz, trochę chronologi:
      1. II wojna światowa
      2. lata 50 XX wieku
    • Gość: przypadkowy_ciąg Bronią Feminy przed Biedronką. Konserwator: Nie... IP: *.warszawa.vectranet.pl 27.10.12, 17:54
      Pani/Panie autorze wkk, proszę o podanie pełnego imienia i nazwiska. Być może skorzystam, gdy będę chciał mieć stronniczy tekst pisany na zamówienie, a opublikowany na tym portalu. Proszę również o zastanowienie się nad ceną, bo rozumiem, że ten artykuł pisany był w ramach obowiązków służbowych w Agorze.
    • nf123 Bronią Feminy przed Biedronką. Konserwator: Nie... 27.10.12, 18:02
      nie chodzi o żadne zabytki, tylko o robienie z ludzi bydła wpie...jącego popcorn, albo w ogóle nie oglądającego filmów
    • Gość: PW Nowa maniera - prowincja decyduje o Śródmieściu... IP: *.tktelekom.pl 27.10.12, 18:11
      Jakaś maniera dziwna powstała, że o Śródmieściu i jego mieszkańcach chcą decydować na peryferiach. Jakieś słoiki z Białołęki i Ursynowa ciągle wiedzą najlepiej, czego potrzeba Śródmieściu i jego mieszkańcom. Oni wiedzą, że Marszałkowską trzeba zwęzić, że przejścia podziemne trzeba zlikwidować, że niepotrzebne są dyskonty, że trzeba znieść ciszę nocną, że kina mają działać, że knajp i nocnych klubów powinno być jeszcze więcej...
      A ja wam mówię - wypad do siebie i u siebie te "atrakcje" planujcie. Niech wasze dzieci przebiegają przez ruchliwe ulice zamiast bezpiecznymi przejściami podziemnymi. Niech wasze dzieci nie śpią po nocach bo wy się bawić chcecie. Sami przepłacajcie w sklepikach zamiast robić zakupy w dyskontach i marketach.
      Mamy samorządnośc lokalną. To mieszkańcy będą decydować, co dla nich lepsze a nie aktywiści z innych dzielnic. A mieszkańcy Śródmieścia chcą normalnie żyć, mając pod bokiem normalne sklepy. Choćby i Biedronkę.
      • Gość: luksusem_jadę Re: Nowa maniera - prowincja decyduje o Śródmieśc IP: *.adsl.inetia.pl 27.10.12, 18:35
        wiesz femina to były obszar getta, może stąd to zaangażowanie na czerskiej ;-)
      • Gość: warsza wypraszam sobie! IP: *.play-internet.pl 27.10.12, 20:57

Mieszkam na Białołęce i nie jestem żadnych słoikiem. Moja rodzina od końca XIX wieku mieszka w Warszawie, a przodkowie spoczywają na Powązkach i Bródnowskim!
      • mroczny.tramwajarz Re: Nowa maniera - prowincja decyduje o Śródmieśc 28.10.12, 07:10
        Marszałkowska jest ulicą miejską - decydować o niej powinno całe miasto. Tak, jak o Puławskiej, Modlińskiej czy Górczewskiej.
        • Gość: warszawiak Re: Nowa maniera - prowincja decyduje o Śródmieśc IP: *.play-internet.pl 28.10.12, 08:25

marszalkowska ma status drogi powiatowej, jesli nie krajowej. :)
          • mroczny.tramwajarz Re: Nowa maniera - prowincja decyduje o Śródmieśc 28.10.12, 08:32
            krajowej raczej nie (no bo której? 7 idzie Wisłostradą), ale mnie chodzi przede wszystkim o rangę (i zarządcę - ogólnomiejski ZDM, a nie dzielnicę).

No chyba, że robi totalne liberum veto i mieszkańcy, powiedzmy, Górczewskiej mają prawo zwęzić ją do jednego pasa w każdą stronę, porobić światła co 100 metrów (albo co 50, a co) i pobierać myto od rejestracji WZ?
        • ilanek Re: Nowa maniera - prowincja decyduje o Śródmieśc 28.10.12, 15:35
          mroczny.tramwajarz napisał:

> Marszałkowska jest ulicą miejską - decydować o niej powinno całe miasto.

O wykorzystaniu budynku powinno decydować nie "miasto", tylko jego właściciel.
      • Gość: Flip Jestem stąd IP: *.warszawa.vectranet.pl 28.10.12, 09:09
        Mieszkam w okolicy od 89r. Nie jestem słoikiem i uważam, że tam powinno pozostać kino, bo jest potrzebne lokalnej społeczności, która nie chce się toczyć do "fabryki" masowego przeżuwania czołowieka w Arkadii czy gdzie indziej. Dyskonty, markety, supersamy itp masz pod dostatkiem także w tej okolicy: Carrefour Express, czy właśnie Biedronkę kilka ulic dalej (nie podam gdzie, znajdź sobie).
    • Gość: benek z benkowa Re: Bronią Feminy przed Biedronką. Konserwator: n IP: *.free.aero2.net.pl 27.10.12, 18:25
      krytyke polityczną tam upchnijcie. albo zbudujjcie jej tratwe i spuśćcie do wisły
    • kemot696 Bronią Feminy przed Biedronką. Konserwator: Nie... 27.10.12, 18:57
      Czemu nie protestowano gdy w 1994 roku niszczono fantastyczne wnętrza z lat 50tych ( takie jak w Muranowie)? Nie obwiniajcie dziś konserwatora zabytków bo trudno żeby bronił on tandetnego multipleksu. jeśli chcemy tam kultury to miejmy pretensje do wydziału kultury Ratusza
    • Gość: andel W sumie wolę Feminę... IP: *.dynamic.chello.pl 27.10.12, 19:44
      ...od Emilii.
    • Gość: Lysy Femina jest własnością Agory :D IP: *.klaudyny.waw.pl.174.23.193.in-addr.arpa 27.10.12, 20:47
    • Gość: Nina Sentymentalnie... IP: *.aster.pl 27.10.12, 22:01
      Pamiętam jak wiele lat temu całą noc stałam pod tym kinem po bilety na Konfrontacje filmowe(chyba tak to się wtedy nazywało). Tam obejrzałam Mechaniczną pomarańczę, Odyseję kosmiczną i Wielkie żarcie, a także pierwszy film "dla dorosłych", musiałam pokazać legitymację, że mam 16 lat;). Pod Feminą umawiałam się z pierwszymi miłościami. Dużo wspomnień. Jestem wychowana na takich kinach jak Femina, Muranów czy Kultura.
      Dziś mieszkam w innej części miasta, chodzę do multipleksu (bo najbliżej), ale często przejeżdżam koło Feminy, głupio trochę będzie widzieć w tym miejscu Biedronkę:/
    • ilanek Zamiast protestować ... 27.10.12, 23:00
      Zamiast protestować niech się zrzucą na to kino, bo za czyją kasę to niby ma być ?

Podpisywać protesty za cudze pieniądze jest tanio. Gdyby ludzie rzeczywiście chcieli chodzić do kina, to by nie było problemów ze sprzedażą biletów ani z kasą na lokal.
      • Gość: Laska Re: Zamiast protestować ... IP: *.warszawa.vectranet.pl 28.10.12, 08:38
        ale kino przynosi jakiś zysk, więc o co ci chodzi koleś? Orientujesz się w ogóle w temacie o co kaman?
        • ilanek Re: Zamiast protestować ... 28.10.12, 15:37
          Gość portalu: Laska napisał(a):

> ale kino przynosi jakiś zysk, więc o co ci chodzi koleś? Orientujesz się w ogól
          > e w temacie o co kaman?

siema laska. jak przynosi zysk, to niech się dogada w właścicielem budynku co do ceny wynajmu i pozamiatane.
    • tom_aszek "Następny przystanek - kino Biedronka"? 27.10.12, 23:42
      Nazwa "Femina" to niezły znak ułatwiający lokalizację. Femina jest w Warszawie jedna a Biedronek dużo...
    • mroczny.tramwajarz Re: Bronią Feminy przed Biedronką. Konserwator: n 28.10.12, 07:06
      No bo tak. Jak miasto chce zrobić wiaty przystankowe - to konserwator narzuca jakieś dziwadła jak na Trakcie Królewskim, które głównie wyglądają, ale nie chronią. Jak miasto chce tam tramwaj przywrócić - to konserwator bredzi, że "nie pasują do historycznego charakteru ulicy" (sic!). I wszyscy słuchają potulnie...

Ale jak parowozownię prywaciarz chce zburzyć, albo kino na dyskont przerobić, to nagle konserwator "nie może", albo nie chce nic zrobić. Wiadomo - urząd to może pismami prosić, prywaciarz może "prosić" inaczej...
    • Gość: Tirinti I znowu lewackie roszczenie IP: *.toya.net.pl 28.10.12, 23:49
      Porobili buspasy, fotoradary i ścieżki rowerowe to ludzie do kina jeżdżą do centrów handlowych.
      Biedronka też tam długo nie wytrzyma bo ostatnio ma ambicje być premium a nie dyskontem.

Aby w mieście nie były same kebaby, lumpexy i banki oferujące kredyt, trzeba zadbać o dobrą infrastrukturę dla samochodów.
    • Gość: niedla biedronki Re: Bronią Feminy przed Biedronką. Konserwator: n IP: *.tg.com.pl 30.10.12, 14:03
      Popieram petycje!
      Wy też Poprzyjcie petycje!
      epetycje.pl/petycja/22/Kino_Femina___TAK__Biedronka___%EF%BF%BD_NIE___
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka