Gość: Wentyl Gorący spór: Grochów to nie Praga Południe IP: *.gts.entel.pl 09.01.13, 17:55 Skoro zniknie Praga Południe to Praga Północ jaka ma nosić nazwę? Przy okazji osiedle Ostrobramska do Witolin i jeszcze nie zapominajmy o Skaryszewie który uzyskał prawa miejskie wcześniej niż Praga. A tak w ogóle rządzi Kamionek i jego 10 wieków historii na prawym brzegu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RJW Re: Gorący spór: Grochów to nie Praga Południe IP: *.adsl.inetia.pl 09.01.13, 19:31 Praga Północ miała być Praga i tylko nazwanie Grochowa Pragą Południe zmusiło ją do rezygnacji z właściwej nazwy. Kamionek ma swój wkład. Między innymi promujemy herb oparty o herb burgundzki. Odpowiedz Link Zgłoś
stas_g Re: Gorący spór: Grochów to nie Praga Południe 13.01.13, 12:26 Muszę się wtrącić! Ostrobramska to Grochów! Witolin jest tam gdzie pętla Gocławek - tramwajarze w latach 30-tych ub. wieku naknocili i tak już zostało. A Gocławek jest tam gdzie stacja Gocławek. Ale to wszystko nic - przejedź się gadającym tramwajem po mieście - to dopiero się zdziwisz. Czasem sam nie wiem, czy aby jeszcze jestem w Wawie. Staś Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miki O co walczymy? IP: *.adsl.inetia.pl 11.01.13, 22:57 Praga czy Grochów,jakie ma to znaczenie? Od wielu lat dzielnice znajdujące się po prawej stronie Wisły są piątym kołem u wozu dla włodarzy miasta. Decyzje urzędników wyrażnie dają nam do zrozumienia,że Warszawa jest tam gdzie urzęduje Prezydent Warszawy i jej urzędnicy,czyli po lewej stronie Wisły. Mieszkający na Pradze i Grochowie tak naprawdę dostają tylko ochłapy z pańskiego stołu. Zamiast prowadzić spory o nazwę może warto przyjąć wspólny front i powalczyć o wspólne władze dla Pragi i Grochowa niezależne od władz po drugiej stronie Wisły. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RJW Re: O co walczymy? IP: *.adsl.inetia.pl 12.01.13, 05:13 Jak to jakie? To ma podkreślić prawdę (informacyjnie np.), ale też rolę śródmiejską jaką zyskują te dzielnice. O to też walczymy. M. in. o to by nie pchać tramwaju "na Gocław" wg starego projektu, a zrobić porządnie. O tym na blogu też jest. Odpowiedz Link Zgłoś
wajego 4 12.01.13, 11:29 1. Nie ulega wątpliwości, że obecna nazwa "Praga Południe" jest nadana błędnie historycznie i nieprawidłowo z punktu widzenia zasad obowiązujących w reszcie miasta. 2. Nie ulega wątpliwości, że, gdyby likwidując dawną gminę Centrum nadano temu obszarowi nazwę zgodną z zasadami, byłby to "Grochów". 3. Nie ulega też wątpliwości, że nazwy innych części naszej dzielnicy są też bardzo dobre, wartościowe i zasługują na wyróżnienie. Propozycja (choć raczej to dopiero luźny pomysł) zmiany nazwy dzielnicy słusznie wywołuje opory. 4. Mimo błędów historycznych nie ulega wątpliwości, że obecna nazwa dzielnicy w ramach Warszawy funkcjonuje najdłużej. Te tereny przyłączono do Warszawy 100 lat temu, z których nazwa Praga Południe funkcjonuje lat 80 (cyfry mniej więcej). Konkluzja: zmiana nazwy dzielnicy jest średnio uzasadniona (2:2). Gdyby za takową opowiedziała się większość mieszkańców w referendum, to proszę bardzo. Ja będę głosować za. Ale nie indoktrynujmy ludzi i nie odmawiajmy im prawa do własnej opinii, Panie Wodzicki zwłaszcza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RJW Re: 4 IP: *.adsl.inetia.pl 12.01.13, 12:39 Długość funkcjonowania nazwy jest tu nieważna. Jest to czwarte wcielenie (ono funkcjonuje krótko i jest wynikiem dominacji ludzi bez wiedzy nad tymi co dobrze projektowali), co wprowadza dodatkowy zamęt . Błędy należy poprawiać, tym bardziej, że jest to nazwa administracyjna. Chyba, że zaszły jakieś trwałe zmiany. Problematykę opisałem na blogu ze wszystkich stron. Jestem fachowcem od eksploatacji systemów i mama inną wiedzę, co pozwala na dodatkowe projektowanie powiązań. Uporządkowanie jest niezbędne z różnych powodów. Do pewnego momentu też nad tym się nie zastanawiałem... Odpowiedz Link Zgłoś
wajego Re: 4 12.01.13, 14:18 Ale mogę się z Panem nie zgadzać? Czy Pańska "inna wiedza" nie pozwala? Tym bardziej, że nie zgadzam się dopiero od połowy. Tak, obecna nazwa dzielnicy jest zła z historycznego i, niech Panu będzie, porządkowego punktu widzenia. Tutaj pełna zgoda. I tylko tutaj. Natomiast rozmowa dotyczy "czy zmieniać (na siłę) nazwę". I tu się nie zgadzamy. Powody podałem w poprzednim poście. P.S. Nie odważę się nazwać siebie fachowcem od czegokolwiek i posiadaczem jakiejś wiedzy tajemnej. Od urodzenia mieszkam na Grochowie, teraz Gocławiu, moja mama też jest rodowitą Warszawianką, a babcia spoczywa na Powązkach. I znam dzielnicę całkiem dobrze. A zwłaszcza opinie ludzi, którzy tu mieszkają. P.S.2. Proponuję przemianować Gniezno na Gniezdno. Tak będzie historycznie bardziej uzasadnione. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RJW Re: 4 IP: *.adsl.inetia.pl 12.01.13, 15:03 Nie zgadzać się przecież każdy może. Mnie inna wiedza przeszkadza jak najbardziej. Jakość polega m. in. na nie utrzymywaniu bez potrzeby błędów. Gniezdno nie ma nic do rzecz: jest to forma dawna i tyle. Podobnie było Grochowo i Gościsław, a to jest oczywiście przebrzmiałe. Podobnie nie ma się co kłócić o Park Skaryszewski, który jest na Saskiej Kępie historycznej. Natomiast uzasadniać dlaczego trzeba nazewnictwo Grochowa i w ogóle Warszawy doprowadzać do porządku po raz kolejny nie będę. Jest to opisane szczegółowo. Natomiast wymiana myśli na pewno służy wszystkim i za to bardzo dziękuję. Najgorsze jest nie bo nie i ja wam pokażę. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
reality_show Jak zmiany to zmiany... 16.01.13, 10:55 Zauważyłem, że w 1918 roku było Brudno, a w 1939 roku i obecnie jest Bródno. Może wrócimy do prawidłowej pisowni. Zawsze intrygował mnie ten błąd ortograficzny w nazwie, który w świetle tych faktów nie ma podstaw istnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RJW Re: Jak zmiany to zmiany... IP: *.adsl.inetia.pl 16.01.13, 12:30 Te sprawy są wyjaśnione. Trzeba tylko poszukać. Odpowiedz Link Zgłoś
lilith76 Re: Jak zmiany to zmiany... 16.01.13, 15:19 > Zauważyłem, że w 1918 roku było Brudno, a w 1939 roku i obecnie jest Bródno. Mo > że wrócimy do prawidłowej pisowni. Zawsze intrygował mnie ten błąd ortograficzn > y w nazwie, który w świetle tych faktów nie ma podstaw istnienia. Żaden błąd ortograficzny - Bródno od brodu wiślanego. Są tam najstarsze ślady osadnictwa w Warszawie. Na prawym brzegu, o zgrozo ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwiatek Re: Jak zmiany to zmiany... IP: *.dynamic.chello.pl 24.01.13, 11:30 Nazwa Bródno pochodzi od BRODU przez Wisłę który był w tych okolicach Nie należy mylić z BRUDEM przez "u" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emm Gorący spór: Grochów to nie Praga Południe IP: *.marquard.pl 16.01.13, 15:26 Friedrichshain-Kreuzberg - tej nazwy nikt nie używa, mówi się po prostu Kreuzberg. Odpowiedz Link Zgłoś