Dodaj do ulubionych

Nowy pomysł ZDM: pasy na jezdni odblokują skrzy...

• cometto-pl Zmienne programy nie mają nic do liczników... 24.01.13, 13:15
      No ale skoro "Warszawa jest miastem nowoczesnym" no to faktycznie nie ma szans. Na nowoczesnych ciemniaków i ich "niedasię" nie poradzę.
    • Gość: WARSZAWIANKA odnośnie pieszych IP: *.rev.snt.net.pl 24.01.13, 14:08
      Wielu pieszych wymusza pierszeństwo, ale fakt faktem, że pozostała część pieszych jest zaszczuta przez kierowców.
      Ile razy, gdy zatrzymuję się przed przejściem, aby ludzie mogli przejść, piesi szybko przebiegają, żebym przypadkiem nie traciła czasu. Aż chce mi się czasami krzyknąć: "Spokojnie, niech pani/pan tak nie biegnie, przecież panią/pana przepuszczam!".

A może po prostu doceniają, że ich przepuściłam i w podzięce szybko chcą pezbiec? Nie wiem. Wolałabym jednak, żeby nie przebiegali. Dziwnie się z tym czuję. Tak jakbym ich przepuszczała, ale TYLKO SZYBKO, RUCHY! A przecież tak nie jest :)
      • johanna_haase Polska-Szwecja 24.01.13, 18:54
        W Kalmar, w Szwecji, zatrzymałam się idąc ulicą z dzieckiem, niedaleko przejścia, żeby mu wytrzeć zasmarkany nos. Kiedy skończyliśmy, koło nas stało pod pięć samochodów z obu stron, cierpliwie czekających, czy może zechcemy przejść na drugą stronę. Wystarczyło, że podeszliśmy do przejścia dla pieszych, a te samochody się już zatrzymały, BO TAKI JEST OBOWIĄZEK.

Szwedzi wdrażają teraz program "zero ofiar na przejściach", więc jeszcze bardziej drobiazgowo kontrolują zachowanie kierowców na drogach. Żeby mieć jakieś pojęcie: w roku 2005 w Szwecji (9 mln mieszkańców) zginęło 50 pieszych, a w Polsce (38 mln mieszkańców, czyli 4,2 raza więcej) - 1756 osób (ponad 35 razy więcej). Do 2015 w Szwecji ma ginąć 0 (ZERO) pieszych; ile uda nam się "wyciągnąć" w Polsce? 1500 trupów?
        • Gość: xr4ti Szwedzi to jednak durny naród IP: *.dynamic.chello.pl 24.01.13, 20:01
          Nie potrafią otworzyć okna i zapytać "idziesz czy nie" tylko stoją jak te barany i nie wiedzą co mają ze sobą zrobić.
          • Gość: assssa a kiedy wreszcie koniec Galasa? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.13, 22:55
            a kiedy wreszcie koniec Galasa?
            Kiedy wreszcie przeczytam tę radosną informację w gazetach że ten [autocenzura] Galas wreszcie spadł ze stołka?
          • Gość: Boddoxx Może i durny, ale pieszych mało ginie. IP: 194.8.126.* 28.02.13, 14:47
            Obyśmy byli tacy durni jak oni, jeśli chodzi o podejście do bezpieczeństwa na drogach.
          • toxicwaltz Jak stracisz kiedyś kogoś z rodziny w wypadku, 04.03.13, 15:46
            to zatęsknisz za rozwiązaniami z durniej Szwecji.
      • Gość: Mary Re: odnośnie pieszych IP: *.dynamic.chello.pl 25.01.13, 20:29

Ja mam podobne odczucia. Sama widzę po sobie że jak samochód się zbliża do przejścia to automatycznie przyśpieszam kroku. Ale to zwyczajnie ze strachu, choć wiem że samochód musi się zatrzymać. No i sporo jest takich, którzy mimo to przejeżdżają mimo że weszło się już na ulicę. Najwięcej takich chyba w centrum miasta widziałam - wiadomo, spieszy się każdemu, ale na drogach dojazdowych to samo. W Powsinie koło mnie też są takie sytuacje, kierowcy z Warszawy skracają sobie drogę Rosochatą i oczywiście nie przestrzegają ograniczeń, a tam normalnie chodzą ludzie, bo chodnik tylko z jednej strony i do tego zimą zwykle nieodśnieżany. jakiś czas temu policja chyba ratując życie tym ludziom postawiła radary i trochę się zmieniło, ale i tak mam wrażenie że kierowcy robią łaskę przepuszczając pieszych, jakby jazda poniżej 50 w ogóle urągała ich godności ;)
    • Gość: Boddoxx "Ludzie nie myślą, nie patrzą i ciągle pędzą" IP: 194.8.126.* 28.02.13, 14:45
      Świetna diagnoza odnośnie zachowania kierowców.
    • Gość: jack1 Nowy pomysł ZDM: pasy na jezdni odblokują skrzy... IP: *.182.97.126.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 02.03.13, 10:24
      odliczanie sekundowe na sygnalizatorach to bardzo dobra rzecz
      w plocku sa takie swiatla i jakos sie nie robia korki bo kazdy widzi czy zdazy zjechac ze skrzyzowania czy nie
      druga sprawa mozna postawic fotoradar jak przy batorego zamiast na spacerowej
    • toxicwaltz Niejasna jest definicja "wtargnięcie". 04.03.13, 15:45
      Ludzie równie to interpretują. Niektórzy uważają, że jeśli zdejmą nogę z gazu, żeby pieszy mógł bezpiecznie przejść, to już mu "wlazł" czy też "wtargnął".

No i łatwo powiedzieć, że pieszy wtargnął, jak pieszy właśnie stygnie na asfalcie.
    • Gość: czx kiedy wreszcie koniec Galasa???!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.13, 22:15
      "Miejski inżynier ruchu chce wprowadzić strefy zakazu postoju na skrzyżowaniach, ale nie zgadza się na sekundniki odliczające czas do czerwonego światła."

za to powinien wylecieć ze stołka z wilczym biletem. Co to znaczy "nie zgadza się na sekundniki"!!!!!!! No qrvica jeż człowieka bierze na tego &^%&^%&#$.
    • a.ba Zawęzić pasy ruchu do jednego metra. 22.06.13, 17:03
      i drugim kołem jechać po chodniku - będzie najbezpieczniej.
      Przy szerszych pasach jadę możliwie blisko środka - nie ochlapię pieszego i mam więcej czasu na reakcję jak coś się dzieje. Zimą odgarnięty śnieg leży na części pasa i części chodnika - jak będą wąskie to cała breja z ulicy wyląduje na chodniku.
      W mniejszych miastach (na takich samych skrzyżowaniach jak w Warszawie czy Wrocławiu) nikt nie blokuje skrzyżowania wjeżdżając na już zapchane skrzyżowanie i blokując je na amen przy zmianie świateł. Szkoda pieniędzy na farbę - jak brak kultury i myślenia to farba nic nie pomoże trzeba walić mandaty.
      Mniej inteligentnym pomogły by sekundniki pokazujące czas do zmiany (nawet te 5sprzed końcem - pan inż. ruchu twierdzący że "się nie da" bo "inteligentne światła" sam inteligencji nie posiada.

• Gość: kierowca KOŃCZ WAŚĆ !!! IP: *.warszawa.vectranet.pl 21.07.13, 17:07
      "Miejski inżynier ruchu (...) nie zgadza się na sekundniki odliczające czas do czerwonego światła."

Cóż, czas odejść - i zatrudnić takiego, który to wprowadzi bo jest to doskonałe i sprawdzające się rozwiązanie w innych krajach.
    • pa3dlo_z_warszawy czemu pani HGW utrzymuje tego ynrzyniera od ruchu 16.10.13, 19:20
      tak debilna wypowiedź, że liczników czasu nie można instalować, bo w Warszawie są programy zmieniające cykl świateł w zależności od ruchu, czy jemu we łbie nie mieści się, że ten sam program może zmieniać wskazania licznika czasu, a co do strzałek to trzeba mieć nawalone w okolicach rozumu, aby instalować je w miejscach, gdzie jezdnie nie idą prosto tylko łukiem (coś w rodzaju ronda), gdzie nie widać, czy nadjeżdżający samochód jedzie pasem na który zamierzasz wjechać czy innym, np. skrzyżowanie Hynka z Żwirki i Wigury czy Hynka z Al. Jerozolimskimi

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka