Dodaj do ulubionych

Słone opłaty za śmieci. Nowa propozycja ratusza

IP: *.agora.pl 28.02.13, 17:11
Czyli firmom nadal będzie się opłacać wywozić śmieci do lasu. Gdzie ta rewolucja zatem?
Obserwuj wątek
    • Gość: Gre Słone opłaty za śmieci. Nowa propozycja ratusza IP: *.164.metrointernet.pl 28.02.13, 17:12
      Wiele szumu o nic. Stawki podobne do dotychczasowych. Trzeba tylko umieć sprawozdania ze spółdzielni czytać (Żoliborz).
      • Gość: Paweł Re: Słone opłaty za śmieci. Nowa propozycja ratus IP: *.com 28.02.13, 18:03
        Wiele hałasu o nic. Płaciłem na Żoliborzu 9 zł, zapłacę 19 co miesiąc. Trzeba tylko umieć czytać sprawozdania ze społdzielni. A teraz idź uderz główką w ścianę.

--
        Precz z RUTĄ, ten nieudolny urzędnik musi odejść z Ratusza!
        • asperamanka Re: Słone opłaty za śmieci. Nowa propozycja ratus 28.02.13, 19:41
          Załóż czteroosobową komunę. Wtedy za 4 osoby w gospodarstwie domowym zapłacisz 56 złotych, czyli 14 od łba, i jesteś na każdej osobie o 5,50 do przodu.

Swoją drogą to ciekawa interpretacja; wychodzi na to, że im więcej osób mieszka ze sobą, tym mniej każda z nich produkuje śmieci.

I drugie pytanie, czy "gospodarstwo domowe" to jest tylko "legalne" małżeństwo ze ślubnymi dziecmi, a jak mieszka para hetero lub homo ze sobą na kocią łapę to są dwa oddzielne "gospodarstwa"? Trzeba o to koniecznie zapytac ministra Gowina albo pastora Godsona, bo coś chyba warszawska PO pokpiła sprawę, nie wyjaśniając tego w uchwale :-D
          • Gość: abc ja płacę 34 zl za 4 osoby IP: *.legionowodom.pl 28.02.13, 21:28
            dom. jabłonna. spokojnie się wyrabiam. ciekawe ile bedzie kosztowalo po reformie.
          • Gość: pryk Re: Słone opłaty za śmieci. Nowa propozycja ratus IP: *.dynamic.chello.pl 28.02.13, 22:05
            Cospodarstwo domowe
            • Gość: sojers1 Re: Słone opłaty za śmieci. Nowa propozycja ratus IP: *.dynamic.chello.pl 28.02.13, 23:15
              Oczywiscie, ze im wiecej osob w gospodarstwie to srednio na glowe produkuja mniej smieci, efekt skali. Sa pewne rodzaje smieci (ot na przyklad mozna kupowac wieksze mleko a nie dwa male) ktore sa wspolne
              • Gość: mm Re: Słone opłaty za śmieci. Nowa propozycja ratus IP: *.free.aero2.net.pl 01.03.13, 23:33
                Jak oni chca ustalic ilosc osob mieszkajacych w gospodarstwie?
                Ma zostac zniesiony obowiazek meldunkowy. Zaraz sie okaze, ze cala Warszawa jest zamieszkiwana tylko przez samotnych ludzi.
        • Gość: szczypan Re: Słone opłaty za śmieci. Nowa propozycja ratus IP: *.dynamic.chello.pl 28.02.13, 20:22
          > Wiele hałasu o nic. Płaciłem na Żoliborzu 9 zł, zapłacę 19
          Niby tak, ale rocznie to już 120 zł więcej. A i tak jakby nie liczyć to jednak ponad 100 %, u mnie ciut więcej. Ale weź pod uwagę że są rodziny 3, 4, 5 - osobowe i dla nich to się zaczyna robić różnica
          • pafkas Re: Słone opłaty za śmieci. Nowa propozycja ratus 28.02.13, 20:53
            jak dla mnie to jest o co... płacę jakieś 30 coś zł /m-c (duża warszawska firma która pracuje również dla miasta) a będę płacić ~90... segreguję śmieci, skoszoną trawę kompostuję i generalnie dbam i zostaje "nagrodzony" za to... w efekcie będzie pewnie robić to ta sama firma tylko jeszcze po drodze będzie trzeba wykarmić stado bezmyślnych urzędasów i dyrektorów osadzonych z politycznych koneksji... wkorfia mnie to strasznie (jak coraz więcej innych spraw w "naszym" kraju)
            gratuluje "zieloni"... oby tak dalej a już nikt nie będzie po stronie waszej stronie (wiem że to UE nakazuje ale jak zawsze wszystko to kwestia interpretacji... )
            • Gość: Jasio Re: Słone opłaty za śmieci. Nowa propozycja ratus IP: *.bchsia.telus.net 02.03.13, 07:17
              O co ci chodzi? 89 zlotych miesziecznie od domku jednorodzinnego? Ja place w tym roku ok. $360 rocznie za smiecie i podobna kwote za wode (i scieki). Za smieci wychodzi ok. $30 miesiecznie. Razy 3 i mamy ok. 90 zlociszy. A co? w Polsce ma byc taniej? (Powinno byc zdziebelko taniej, bo robocizna tansza, ale za to wiecej biurokracji i premie trzeba wyplacic.)
        • Gość: ula Re: Słone opłaty za śmieci. Nowa propozycja ratus IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.13, 20:47
          19 zł + 40% za nieposegregowane jak do tej pory.
          Trzeba umieć czytać :)
        • Gość: Babcia klozetowa A dobrze policzyłeś ? IP: 194.165.48.* 01.03.13, 10:52
          Gość portalu: Paweł napisał(a):
          Wiele hałasu o nic. Płaciłem na Żoliborzu 9 zł, zapłacę 19 co miesiąc. Trzeba tylko umieć czytać sprawozdania ze społdzielni. A teraz idź uderz główką w ścianę.

Płaciłeś 9 zł od osoby, ja płacę obecnie 11,50 (Ursynów - spółdzielnia). Tyle że po podwyżce zapłacisz nie 19 zł od osoby ale 27 zł,, bo jak w bloku posegregujesz śmieci ? Liczysz że
          Spóldzielnia zbuduje ci trzy dodatkowe zsypy czy załatwisz z sasiadami by nosili wszystko w pięciu różnych woreczkach i grzeczniutko ustawiali rządkiem w śmietniku ?
      • saikokila Re: Słone opłaty za śmieci. Nowa propozycja ratus 28.02.13, 19:18
        U mnie podwyżka o 160% (czyli: razy 2,6) więc manipulujesz, uogólniając swój przypadek na wszystkich.
        • Gość: Paweł Re: Słone opłaty za śmieci. Nowa propozycja ratus IP: *.com 28.02.13, 21:29
          Chyba nie do końca niektóre półgłówki rozumieją moją ironię. Więc podkreślę: Ratusz - łachudry. Cena za śmieci rośnie skandalicznie.

--
          Precz z RUTĄ, niech nie ośmiesza jednostek budżetowych ratusza!
          • Gość: mm Re: Słone opłaty za śmieci. Nowa propozycja ratus IP: *.free.aero2.net.pl 01.03.13, 23:30
            Znaczy, ze do tej pory firmy ktore odbieraly smieci prowadzily dzialalnosc charytatywna??
            Przeciez tyle dokladaly do biznesu, z ktorego zyly. Oplacalo im sie za pol ceny?!
    • darq Słone opłaty za śmieci. Nowa propozycja ratusza 28.02.13, 17:13
      A w Zielonce ponoć wyjdzie 7 zł od osoby, i to w domach jednorodzinnych. Ciekawe, skąd te drobne różnice...
    • Gość: sue Słone opłaty za śmieci. Nowa propozycja ratusza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.13, 17:20
      Czyli ja mieszkająca sama w domu jednorodzinnym mam płacić 89 pln co miesiąc? Teraz płacę 39 za dwa pojemniki w miesiącu, a i tak oddaję je zapełnione tylko do połowy. Na mniej niestety nie mogę zawrzeć umowy. A moi sąsiedzi (rodzina 4 osobowa) oddają 2 takie pojemniki w tygodniu. I będziemy płacić tyle samo? Super sprawiedliwość.
      • Gość: ndof Re: Słone opłaty za śmieci. Nowa propozycja ratus IP: *.free.aero2.net.pl 28.02.13, 17:48
        Zakładaj firmę:)
      • Gość: Paweł Re: Słone opłaty za śmieci. Nowa propozycja ratus IP: *.com 28.02.13, 21:31
        Jak to oddajesz pół-puste pojemniki? I tak będziesz płacić znacznie więcej! W tym wszystkim chodzi o to, by zachęcić cię do produkcji jeszcze większej ilości śmieci. A przy okazji urzędasy zedrą skórę.

--
        RUTA! Kompromitacja!
      • Gość: jotes Re: Słone opłaty za śmieci. Nowa propozycja ratus IP: *.205.67.142.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 01.03.13, 13:50
        I na tym polega idiotyzm proponowanych opłat, jak również "wodogłowie" osób podejmujących decyzje. Powstaje bowiem m. in. takie pytanie: czy osoba mieszkająca w domu jednorodzinnym wyrzuca do śmieci 4 razy więcej opakowań po jogurcie, mleku, folii opakowaniowych, torebek, przeczytanych gazet itp., niż osoba mieszkająca w domu wielorodzinnym?
        Otóż nie! Nie można traktować posiadaczy domów jednorodzinnych jak krezusów. W domach tych mieszkają bowiem bardzo często ludzie starszy, żyjący z ubogiej emerytury lub renty (niestety dzięki temu Państwu, marnotrawiącemu środki finansowe płacone do ZUS), którym "nie starcza do 1-szego.
        W domach wielorodzinnych (popularnie "apartamentach") z reguły mieszkają ludzie młodzi, często dobrze zarabiający, posiadający również dzieci, które produkują największą ilość odpadów w postaci opakowań po produktach spożywczych, higienicznych, zabawkach itd.
        Jestem mieszkańcem domu jednorodzinnego (segment w zabudowie szeregowej) o sporej powierzchni ogólnej - ponad 200 m2. Od 2 lat nie korzystam z firmy wywożącej odpady:
        - odpady organiczne (trawa z ogródka, usunięte rośliny itp.) - kompostuję
        - drobne organiczne odpady kuchenne - mielę w młynku zamontowanym pod zlewem i odprowadzam do kanalizacji miejskiej (za którą płacę oddzielnie),
        - papier, plastiki, szkło - po ich segregacji wrzucam do przeznaczonych dla tego celu ogólnodostępnych pojemników. Krótko mówiąc - nie zgadzam się na proponowane przez miasto opłaty i apeluję do podobnych mi abyśmy zawiązali koalicję w celu przeciwstawienia się tym niecnym zamiarom.
    • Gość: Bob Słone opłaty za śmieci. Nowa propozycja ratusza IP: *.dynamic.chello.pl 28.02.13, 17:21
      Bzdura, bzdura, bzdura !!!!!!!!!
      Oni chyba nie wiedzą ile osób jest niezameldowanych w mieszkaniach.
      np. w mieszkaniu 3 pokojowym zameldowana jest 1 osoba, która wynajmuje mieszkanie dla 6 studentów
      Jeszcze raz bzdura!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

• Gość: mnyk Re: Słone opłaty za śmieci. Nowa propozycja ratus IP: *.warszawa.vectranet.pl 28.02.13, 20:39
        Ale dlaczego zameldowane?
        Spółdzielnia ma ilość osób w lokalu.
        U nas mieszkają 3 osoby, a żadne z nas nie jest w tym mieszkaniu zameldowane.
        Oczywiście ilość osób jest spółdzielni zgłoszona.
        Moim zdaniem sprawa opiera się o uczuciowość Polaków, której brak i dlatego tak gmina ucieka od normalnych kosztów zależnych od ilości osób w mieszkaniu i kombinuje na różne sposoby.
        Mieszkańcy domów jednorodzinnych potrafią podrzucać śmieci do osiedlowych śmietników.
        • Gość: jacek podrzucanie śmieci IP: *.warszawa.vectranet.pl 01.03.13, 00:47
          Na moim osiedlu notorycznie widzę panie albo panów przychodzących od strony ulicy z workami śmieci, chociaż z miejsca w którym się znajdują nie może pojawić się żaden mieszkaniec mojego bloku (zakładam że nie jest idiotą i nie biega po ulicy z workiem śmieci).
          Ustawa jest do bani, ale uczciwość i świadomość społeczna (zwłaszcza mieszkańców miast) Polaków jest na koszmarnie niskim poziomie, będzie tak jak zwykle, zarobią cwaniacy i złodzieje...
        • Gość: Grażyna M. Re: Słone opłaty za śmieci. Nowa propozycja ratus IP: 195.117.255.* 01.03.13, 08:13
          A po co zgłaszaliście aż tyle osób? Logiczniej byłoby zgłosić jedną... (joke!)
          Po pierwsze - jeśli coś jest dekarowane (jak liczba zamieszkujących lokal), to dla wielu będzie sposobem na zaoszczędzenie (zadeklaruję mniej - zapłacą za mnie sąsiedzi).
          Po drugie - jak Twoja spółdzielnia kontroluje, czy deklaracje nie mijają się z prawdą? Czy w ogóle kontroluje?... A jak kontrola trafi na imprezę imieninową, to dopisze Ci do stanu zamieszkania wszystkich gości?
          Po trzecie - w mojej wspólnocie mieszkaniowej nikt niczego nie zgłasza. Wspólnota nie wie ilu ma mieszkańców. Wiedzieć nie chce i nie musi. Czy teraz miasto zmusi wspólnoty do przeprowadzanis spisów mieszkańców i kontroli deklaracji? A kto za to zapłaci?!...
      • Gość: olek Bzdura IP: 94.75.119.* 28.02.13, 22:13
        Bzdura, każdy jest gdzieś zameldowany.
        Jak nie zapłaci w Warszawie, to w innym mieście.

Tego bym się akurat nie czepiał. Gdybym wynajmował komuś mieszkanie też bym wolał go nie meldować. W razie czego bardzo trudno jest się takiego delikwenta pozbyć z mieszkania. Nawet jeśli nie płaci za wynajem.
        • avadoro Płacić się ma od liczby zgłoszonych mieszkańców 01.03.13, 00:42
          Ale płaci się nie od liczby zameldowanych, ale ZGŁOSZONYCH MIESZKAŃCÓW. Czyli: pięciu studentów mieszka w mieszkaniu, w którym oficjalnie zgłoszono jedną osobę. A w swoich rodzinnych domach są zameldowani, ale jest zgłoszone, że nie mieszkają.
          A nawet gdyby byli zgłoszeni w Bydgoszczy czy pod Lublinem, to nie są zgłoszeni w Warszawie, a śmieci produkują - i zapłacić za nich będą musieli stali mieszkańcy Warszawy :/
    • Gość: taaak..? Słone opłaty za śmieci. Nowa propozycja ratusza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.13, 17:31
      Ponad 1000 zł rocznie za śmieci - opłata dla jednej osoby??!
      To za kogo ja płacę??? za jakie 3 inne osoby??? Skąd te koszty???

Chyba na szybko policzyli, że w domach jednorodzinnych mieszka mniej wyborców.
      Oj, my wyborcy też wam policzymy. I rozliczymy.
    • 3e3 Słone opłaty za śmieci. Nowa propozycja ratusza 28.02.13, 17:31
      Mega logika!! osoba w domu smieci 4 x wiecej niz osoba w mieszkaniu....???
      • greg.waw Re: Słone opłaty za śmieci. Nowa propozycja ratus 28.02.13, 17:39
        Zauważ, że nawet jeżeli osoba w domu jednorodzinnym śmieciłaby tak samo jak osoba w bloku (a tak nie jest), to koszt wywiezienia śmieci z bloku z 200 rodzinami jest wielokrotnie niższy niż objechanie 200 domów.
        W domu jednorodzinnym są śmieci, których ilość w niewielkim stopniu zależy od liczby mieszkańców, np. liście.
        Uważam jednak, że stawki w domach też powinny być jakoś zróżnicowane.
        • Gość: tak, ale Re: Słone opłaty za śmieci. Nowa propozycja ratus IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.13, 17:57
          Zgadzam się, że koszt "wyprawy śmieciarką" jest zapewne niższy w przypadku bloku, ale w skali miesiąca liczy się również częstostliwość!
          Obecnie wymuszono na mnie odbieranie śmieci 2x w miesiącu, spokojnie wystarczyłby raz. Natomiast w blokach, zwłaszcza w szeroko pojętym centrum miasta, gdzie pewnie jest bliżej, więc i taniej dojechać śmieciarce, oszczędza się na wielkości śmietników. W kondekwencji, w moim poprzednim miejscu zamieszkania, śmieciarka przyjeżdżała codziennie (w każdy dzień roboczy). Czyli 10 razy częściej, niż do domku jednorodzinnego.

Reasumując, przy tych częstostliwościach wywozu i nowych stawkach, jednorazowy wywóz śmieci kosztuje:
          - 44.5 zł w domku
          - 1.9 zł w bloku w centrum miasta (dla jednej osoby)

Więc coś chyba nie halo..?
          • Gość: jac Re: Słone opłaty za śmieci. Nowa propozycja ratus IP: *.xdsl.centertel.pl 28.02.13, 18:41
            W tej chwili segreguję śmieci i w domku jednorodzinnym płace 45 zł miesięcznie...
            • Gość: kixx Re: Słone opłaty za śmieci. Nowa propozycja ratus IP: *.dynamic.chello.pl 28.02.13, 20:16
              za segregowane smieci gmina Wilga bedzie pobierala oplate 5 zl od osoby bez wzgledu na ilosc smieci.Oczywiscie mozna tez zadeklarowac iz odbior smieci bedzie konieczny tylko w w poszczegolnych miesiacach,np letnich
          • Gość: fileiro Re: Słone opłaty za śmieci. Nowa propozycja ratus IP: *.play-internet.pl 28.02.13, 21:20
            W nowo uchwalonym regulaminie czystości minimalna częstotliwość wywozu, także dla domków jednorodzinnych, to raz na tydzień. Podejrzewam, że większości odbiorców w domkach wolałaby częstotliwość wywozu raz na dwa tygodnie, taka jaka była maksymalna w poprzednim regulaminie czystości, i wtedy można by zejść z opłatą miesięczną do np pięćdziesięciu kilku złotych, co byłoby już w miarę racjonalna wysokością.
        • 3e3 Re: Słone opłaty za śmieci. Nowa propozycja ratus 28.02.13, 18:49
          Mieszkam w domu, segereguje smieci i 3 osoby produkuja tygodniowo 120 litrow smieci, rachunek za ostatnie 3 miesiace - 200 zl. czyli 1/3 mniej niz proponowane oplaty.
          Liscie i gabaryty gmina odbiera raz w roku. Nie wyrzucam lisci i trawy do smieci. Dla mnie to jest absurdalne logika leninowska, stac ich na dom niech placa wiecej. A czy przypadkiem wielkosc domu nie ma wplywu na ilosc kurzu, ktory produkuje ?:) Policzmy to koniecznie.:)
          • Gość: A.K. Re: Słone opłaty za śmieci. Nowa propozycja ratus IP: 194.246.124.* 01.03.13, 10:49
            To coś słabo segregujesz, skoro Ci tyle wychodzi :)
        • Gość: toja a małe domy np. dwurodzinne? IP: *.free.aero2.net.pl 28.02.13, 23:28
          Czy ktoś poda jakiś racjonalny argument za tak ogromnym zróżnicowanie cen w budynku formalnie jednorodzinnym a stojącym obok dwurodzinnym ale zwykle i tak z oddzielnym śmietnikami?

• Gość: Kaśka Słone opłaty za śmieci. Nowa propozycja ratusza IP: *.warszawa.vectranet.pl 28.02.13, 17:32
      W tej chwili płacę 6 zł od osoby w bloku, czyli 12 zł za moje mieszkanie. W jaki sposób to się opłaca firmie z którą spółdzielnia ma umową skoro miasto sobie policzyło za te same śmieci 47 zł?! Przez przeróżne podwyżki i składki mój czynsz przez 2 miesiące został podniesiony o prawie 100 zł! Nie mogę się doczekać nowej opłaty za śmieci... Nie wspominając o droższych biletach, rosnących cenach, podwyżka za wodę.... Tylko jakimś dziwnym trafem tylko moja pensja coraz niższa.
    • Gość: eeeeeeeeeeee Słone opłaty za śmieci. Nowa propozycja ratusza IP: *.warszawa.vectranet.pl 28.02.13, 17:36
      Miały być zniżki dla bezrobotnych. Teraz płacę jako samotna osoba 7 zł, segreguję śmieci. Makulaturę i metal odnoszę do punktu skupu, tylko plastik wrzucam do specjalnego pojemnika. Ilość śmieci mi się nagle nie zwiększy z 4 małych reklamówek zmieszanych miesięcznie, więc za co taka wysoka opłata?
      • Gość: Gość portalu za spalarnie IP: *.dynamic.chello.pl 28.02.13, 17:48
        "Nowoczesne" spalanie śmieci jest wielokrotnie droższe zarówno od ich recyklingu jak i wywożenia na wysypisko. Warszawa ma ambicję spalać śmieci, mieszkańcy zapłacą.
        • Gość: ndof Re: za spalarnie IP: *.free.aero2.net.pl 28.02.13, 19:00
          Jakieś źródło tej rewelacji?
          Bo na logikę wożenie warszawskich śmieci na wysypisko pod Mławą do najtańszych nie należy...
          Poza tym spala się to, co nie nadaje się do recyklingu.
          Ech...
          • Gość: bezrobotny Re: za spalarnie IP: *.warszawa.vectranet.pl 28.02.13, 21:29
            Właśnie o tym pisałem. Jestem bezrobotny. Makulaturę i metal oddaję w punkcie skupu. I nawet zbieram po śmietnikach, żeby coś zarobić na chleb albo ziemniaki i żeby z głodu nie umrzeć. Opieka społeczna łaskawie da ze 200 zł raz na 2 miesiące, bo nie jestem namolny. Mam 70% dodatku mieszkaniowego na czynsz, resztę muszę dopłacić a raczej koleżanka z liceum dopłaca. Do tej pory w czynszu (w kawalerce w bloku) było za śmieci 7 złotych. Dlaczego teraz mam płacić więcej? Jedynym sprawiedliwym kryterium byłoby kryterium dochodów. Nikt o tym nie POmyslał? Jeżeli ktoś jest bezrobotny to normaly6m jest, że mniej kupuje i tym samym mniej produkuje śmieci. Czy kto to wziął POd uwagę?
      • Gość: Robson Re: Słone opłaty za śmieci. Nowa propozycja ratus IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.13, 19:33
        ale na kabloweczke to sie ma co? taka biedna.. O matko...
    • Gość: toomaas Słone opłaty za śmieci. Nowa propozycja ratusza IP: 213.77.28.* 28.02.13, 17:46
      Ciekawe czy liczba osób zamieszkujących = liczba osób zameldowanych?
    • Gość: Tridlle Re: Słone opłaty za śmieci. Nowa propozycja ratus IP: *.dynamic.chello.pl 28.02.13, 17:52
      Cała dyskusja jest bez sensu. Tak samo jak ustawa i ci co ją wymyślili.
      Śmieci biorą się ze sklepów. Nie moja wina, że produkty są pakowane w ogromne opakowania, które są w połowie puste. Czy mogę kupić bez opakowania? Niestety nie.
      Kto więcej kupuje więcej śmieci. Zależność jest prosta. Każdy towar powinien zostać obłożony podatkiem śmieciowym. Więcej opakowań to więcej śmieci. Sprawiedliwie.
      Odbiór z posesji powinien być wyliczony jako koszt samego transportu i za to powinni zapłacić właściciele. W przypadku braku segregacji koszt powinien być wyższy.
      • Gość: Paweł Re: Słone opłaty za śmieci. Nowa propozycja ratus IP: *.com 28.02.13, 18:01
        Dokładnie. Opłata śmieciowa powinna być doliczana do zakupów. Do każdego słoika opłata 20 gr za utylizację szkła, do każdej paczki chipsów po 15 gr za cośtam itp. Ludzie przestaliby kupować rzeczy w małych opakowaniach. A tak... będzie kombinatorstwo i deklarowanie, że się samemu mieszka w 4-pokojowym mieszkaniu.
        Że już nie wspomnę jakie będą afery jak urzędasy będą naliczać wyższe opłaty, bo firmy śmieciowe na podstawie papierów w śmieciach będą ustalać, kto źle segreguje/nie segreguje śmieci.
        Cyrk. A najlepiej na tym wyjdą... urzędasy HGW które odpowiednio zagospodarują nadwyżkę z horrendalnych opłat.
        Oczywiście nie wiadomo, czy obecny projekt dojdzie do skutku. Hania Waltz - jak zwykle już - wali najpierw projektem szokującym, by potem przynieść pseudo ulgę w postaci nieco mniejszych podwyżek. Jak ktoś płacił 20 zł za 2 osoby to i tak będzie miał znaczącą podwyżkę.
        • mirekmm Re: Słone opłaty za śmieci. Nowa propozycja ratus 28.02.13, 19:17
          Taka opłata jest już od kliku lat pobierana. Patrz "opłata produktowa".
          • Gość: gość Re: Słone opłaty za śmieci. Nowa propozycja ratus IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.13, 08:07
            mirekmm napisał:

> Taka opłata jest już od kliku lat pobierana. Patrz "opłata produktowa".

No i bardzo dobrze. Znaczy że mamy gotowe rozwiązanie. Teraz trzeba wysokość tej opłaty zwiększyć 10 razy. Ulga byłaby dla tych co przetworzą śmieci wprowadzone do obrotu. Proste.
        • Gość: mnyk Re: Słone opłaty za śmieci. Nowa propozycja ratus IP: *.warszawa.vectranet.pl 28.02.13, 20:51
          Gość portalu: Paweł napisał(a):
          Hania Waltz - jak zwykle już - wali najpierw projektem szokującym, by potem przynieść pseudo ulgę w postaci nieco mniejszych podwyżek.
          To akurat znany zabieg socjotechniczny z kategorii wpływania na ludzi. Zauważ, że przy zakupie np.: marynarki sprzedawca oferuje najpierw najdroższą jaka ma, a potem tańszą. Przez taki zabieg ta druga wydaje dużo tańsza niż jest w rzeczywistości i skłania klienta do zakupu.

• Gość: Paweł Słone opłaty za śmieci. Nowa propozycja ratusza IP: *.com 28.02.13, 17:54
      Od lipca nic się nie zmieni jeśli chodzi o realne koszty wywozu śmieci. Zmieniają się przepisy. Zamiast śmierciarkom wkracza pośrednik - urzędas. Ratusz sobie dorobi. Z nadwyżek Będzie na paliwo dla limuzyny Hani Waltz. Wczoraj po Hanię, jak co dzień, zajechała limuzyna ale nie zawiozła jej na Bankowy. Zawiozła ją na stację SKM Stadion gdzie Hania z umówionymi reporterami cykała sobie fotki jak to jedzie nowo kupioną SKM-ką. Hania wysiadła na SKM Ochota, tam już czekała limo która dalej powiozła Hanię na Bankowy.

--
      RUTA musi wylecieć z etatu w Ratuszu i rady nadzorczej MZA aby cokolwiek się poprawiło w tym kantorku!
    • wlodzimierz.iljicz Gronkiewicz uczyniła sobie z opłat za wywóz 28.02.13, 17:59
      śmieci nowe źrodło luksusowego dochodu.
      Będzie na premie dla swoich!
      • robert_wwa Re: Gronkiewicz uczyniła sobie z opłat za wywóz 28.02.13, 18:12
        Kwestia kontroli. Bo w odróżnieniu od wszystkiego innego. Ratusz nie może tych pieniędzy wydać na nic innego jak obsługa systemu tak samo jak nie wolno mu według ustawy dokładać do systemu. Więc tu dość łatwo będzie patrzeć na ręce.
        • Gość: leon Ty to będziesz kotrolował? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.13, 18:56
          nie ośmieszaj się tubo bufeciary
          • robert_wwa Re: Ty to będziesz kotrolował? 28.02.13, 18:57
            Nie ma to jak siła argumentów. Brawo, przekonałeś mnie.
            • Gość: leon Re: Ty to będziesz kotrolował? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.13, 19:00
              no własnie, prawda boli co? więc już daj sobie sPOkój z tą PrOpagandą PełOwską to wam najlepiej wychodzi i durne lemingi to kupią, ale mam nadzieję że rozliczy się was już niedługo i nie będzie to czułe klepnięcie w tyłk
              • robert_wwa Re: Ty to będziesz kotrolował? 28.02.13, 19:04
                ?? Chyba nie na mój post odpisałeś. Ale spoko pisz sobie jak czujesz taką potrzebę. Bo prawda używasz takich argumentów, żer po prostu nie sposób dyskutować. Aż szkoda, że ludzie twojego pokroju do władzy nie dochodzą. Szkoda naprawdę szkoda. Kultura by na salony wkroczyła.
                • Gość: leon Re: Ty to będziesz kotrolował? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.13, 19:11
                  jasne, mam odnosić się do złodziejskich decyzji w sposób kulturalny, ja mam dość tych złodziejskich pseudorządów, kumasz? jeśli Tobie jest dobrze to ok. ale nie rób tu propagandy, wystarczy że robi to co dzień TVN, Polsat i inne Gó...ane media
                  • robert_wwa Re: Ty to będziesz kotrolował? 28.02.13, 19:14
                    Kultura jest niezależna albo masz albo nie. Jak widzę Tuska, Kaczyńskiego czy Kwaśniewskiego to dokładnie w takim samym stopniu nie mam chęci napluć im w twarz pomimo, że nie wszystkich szanuje za ich rządy. A wręcz odwrotnie jednego z nich uważam za szkodnika ale co to zmienia? Nic nie miałbym problemu z nim gadać. Kultura jest lub jej nie ma. Jeśli obrażasz to najwyraźniej jej nie masz i już.
                  • Gość: jaski Re: Ty to będziesz kotrolował? IP: *.adsl.inetia.pl 28.02.13, 19:36
                    w miasteczku w ktorym kiedys mieszkalem kupowalo sie takie naklejki, naklejalo na smiecia i wystawialo, firma raz w tygodniu sobie zabierala. co jest o tyle lepsze, ze place rzeczywiscie za smiecia a nie jakies powalone ryczalty. wiecej wywalam to wiecej place
                    • mecenas_misiura Re: Ty to będziesz kotrolował? 28.02.13, 21:09
                      Ale biorąc pod uwagę uczciwość polaków-katolików taki system powodował, że zamiast zapłacić za wywóz śmiecia, taniej idzie wywieść go do lasu. Stąd ryczałt ma zniechęcać do tego, bo tylko idiota będzie wywoził do lasu, skoro i tak płaci za wywóz. Kwestia realizacji systemu oczywiście jest dyskusyjna.
                      • Gość: ccv Re: Ty to będziesz kotrolował? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.13, 21:25
                        wystarczył by wymóg podpisania umowy z firmą wywożącą.
                        Ryczałt miał być tańszą :)))) alternatywą. No bo hurtowo, bo przetargi, bo wszyscy. A stał się legalnym źródłem finansowania mafii. Lepszym niż narkotyki i sutenerstwo razem wzięte.
                      • lesher Re: Ty to będziesz kotrolował? 28.02.13, 21:28
                        Otóż mylisz się. Ustawa nie obejmuje odpadów pobudowlanych, w ich przypadku nadal trzeba będzie zamawiać kontenery.
                        Poza tym opłatami nie będą obciążani właściciele domków letniskowych.

A odpady z tych "źródeł" stanowią większość śmieci w lasach (wystarczy przejść się i zobaczyć). Właściciele mieszkań przeprowadzający remonty zamiast zamówić kontener KP pozbywają się gruzu i odpadów zlecając "panu Zdzisiowi" który go przeprowadza żeby "jakoś to załatwił". No i pan Zdzisio załatwia sprawę w wiadomy sposób.

Właścicielom domków letniskowych też często "nie opłaca się" zawierać umowy z firmą wywożącą śmieci - prościej wyrzucić do lasu.

Poza tym nie we wszystkich gminach zostanie też rozwiązany problem śmieci gabarytowych (stare meble, sprzęty, itp.). Owszem, gminy będą obowiązane zapewnić odbiór takich odpadów, ale nie wszędzie będą one odbierane w miejscu zamieszkania. A ludziom nie chce się zawozić kilka/kilkanaście kilometrów starej meblościanki (a już tym bardziej płacić za transport!) - prościej wyrzucić kilkaset metrów dalej do lasu.

Tych problemów w żaden sposób nie załatwi nowa ustawa śmieciowa.
                        No ale przecież nie o to chodziło w tej zabawie, ważne że ci którzy kupili ustawę zarobią na pasożytowaniu na nas wszystkich, a przy okazji przyjaciele królika dostaną posadki w administracji (co pójdzie w koszty funkcjonowania systemu śmieciowego).
                        • Gość: gość Re: Ty to będziesz kotrolował? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.13, 08:19
                          W pełni się zgadzam z przedmówcą.
                          Ustawa to gniot i mentalności ludzi nie zmieni. W pewnym sensie zalegalizuje wywalanie śmieci gdziekolwiek.

A do do kontroli urzędników jak to ktoś pisał powyżej to nie bądź śmieszny kolego.
                          Masz na to czas i pieniądze? Ludzie głupiej dziury w jezdni nie zgłaszają.
                          Nie wspomnę o tym, że radni uchwalają głupie budżety, a lemingi i tak na nich głosują, bo tego nie czytają. Może czas wolny poświęcają na oglądanie głupot w tv lub czytają propagandę.
                          • Gość: Jasio Re: Ty to będziesz kotrolował? IP: *.bchsia.telus.net 02.03.13, 07:22
                            I tak jest na calym swiecie i nic tu nie zmienisz. Amen.
                      • Gość: Radson Re: Ty to będziesz kotrolował? IP: 81.219.252.* 01.03.13, 10:11
                        Po co to "katolików"? Nie wystarczy "polaków"?
                      • Gość: jaski Re: Ty to będziesz kotrolował? IP: *.adsl.inetia.pl 01.03.13, 12:34
                        no nie wiem, patrzac po sobie (w-wa) to mi sie jezdzic do lasu nie bardzo oplaca, raz, ze daleko, dwa benzyna droga no i czasu nie bardzo mam, zeby sobie wycieczki ze smieciem urzadzac. poza tym bardzo lubie las. zauwazylem tez, ze chyba najwiecej syfu w lesie jest w okolicach wiosek, a ich mieszkancy z zalozenia i tak zadnych podatkow nie placa.zreszta problem smieci w lesie mozna spoko rozwiazac, gdyby tylko sluzbie lesnej, naszej kochanej policji tudziez inspekcji transportu drogowego sie naprawde chcialo, a mandat by powazny byl albo i konfiskata bryki jak srodka popelnienia przestepstwa.
        • Gość: warszawiak Re: Gronkiewicz uczyniła sobie z opłat za wywóz IP: *.dynamic.chello.pl 28.02.13, 20:49
          zastanów się... wystarczy, że część urzędników "przesunie się" na odcinek "śmieciowy" i już ich pensje odciążą budżet miasta. A zaoszczędzone pieniążki mogą być przeznaczone na premie ... proste?
          I z zestawień wyjdzie, że opłaty pokrywają koszty a miasto nic nie zarabia ...
    • robert_wwa Re: Słone opłaty za śmieci. Nowa propozycja ratus 28.02.13, 18:07
      A jak zostaną policzone te osoby? Jedna płaci a wynajmują pokój jeszcze dwie inne. I co?
      • Gość: traktorek Teraz się obudziłeś? Tak zwalczałeś krytykujących IP: *.free.aero2.net.pl 28.02.13, 18:26
        ustawę. Dziesiątki wpisów!
        Ja mam podwyżkę o 50%, a dotąd uczciwie płaciłem, segregowałem i nie wywoziłem do lasu.
        I nie opowiadaj bajek o kontroli kosztów w gminie. Nagoda roczna dla prezesa MPO to też koszt, odsetki od kredytów (zaraz się znajdą niezbędne inwestycje, nie miej złudzeń), absolutnie konieczne analizy i ekspertyzy, oraz kampanie reklamowe...
        Życzę jeszcze większego zadowolenia z naszego fantastycznego rozwiązania. I wysokiego rachunku.
        • robert_wwa Re: Teraz się obudziłeś? Tak zwalczałeś krytykują 28.02.13, 18:35
          Gdzie ty wyczytałeś, że przyłączam się do krzyczących i krytykuje ustawę? Ustawa jak najbardziej idzie w dobrą stronę. Poza faktem, że Ratusz załatwia sprawę nieodpowiedzialnie. Ale sama komunalizacja śmieci jak najbardziej.
    • jhbsk Słone opłaty za śmieci. Nowa propozycja ratusza 28.02.13, 18:19
      Samotna osoba 89 złotych? Coś się w złodziejskich główkach w ratuszy chyba poprzestawiało. Pod Warszawą stawki są po kilkanaście złotych od osoby ( przy segregacji odpadów).
      • Gość: aster LUDZIE zróbmy coś z tymi złodziejami !!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.13, 18:49
        Jakim prawem segreguje się ludzi na mieszkających "w mieszkaniu" i "w domu jednorodzinnym"?!!!!! Stawka za dom 89zł to złodziejstwo w biały dzień!!! Byś bierze 22 złote i mu się opłaca!!!!
        Ludzie, trzeba zrobić protest, wszelkimi prawnymi sposobami się bronić, rozpocząć akcję obywatelskiego nieposłuszeństwa!!!!
        • robert_wwa Re: LUDZIE zróbmy coś z tymi złodziejami !!!!!! 28.02.13, 18:54
          Bysiowi nie do końca się opłaca. Ten Byś nie korzysta z sortowni w takim stopniu w jakim by mógł bo gdyby to zrobił musiałbym podnieść ceny. A wtedy przegrałby z konkurencją. Więc Byś oferuje to co inni byle taniej. Klient zadowolony bo tanio, Byś w jakimś stopniu bo zarabia. A śmieci na górkę jadą i nic z nimi się nie dzieje.
          Choć oczywiście 89zł od domku to jakiś absurd.
          • Gość: warszawiak Re: LUDZIE zróbmy coś z tymi złodziejami !!!!!! IP: *.dynamic.chello.pl 28.02.13, 20:42
            Przeczytaj ze zrozumieniem. Proponowana stawka jest stawką za śmieci posegregowane. Jeśli będę wyrzucać jak leci (czyli jak do tej pory) a BYŚ będzie wywoził śmieci na górkę to za to samo wywożenie zapłacę kilka razy więcej niż do tej pory.
            • Gość: sojers1 Re: LUDZIE zróbmy coś z tymi złodziejami !!!!!! IP: *.dynamic.chello.pl 28.02.13, 23:31
              Roznica miedzy stawkami w blokach i adomkach wynika z tego, ze jedna smieciarka moze w takim samym czasie obsluzyc albo kilka blokow (zamiezzkanych przez dziesiat jak nie set ludzi) lub kilka, ew. Kilkanascie domkow. Proste.
              • jhbsk Re: LUDZIE zróbmy coś z tymi złodziejami !!!!!! 01.03.13, 09:07
                Brednie. W domach jest mniej odpadów - ludzie mają kompostowniki. Poza tym śmieciarka może przyjechać raz na dwa tygodnie. Do bloków codziennie.
      • Gość: amx głosowaliście na Hannę Podwyżka-Waltz to macie IP: *.dynamic.chello.pl 28.02.13, 19:09
        to macie...

ja przynajmniej nigdy na nią nie głosowałem...
    • Gość: Podatnik Słone opłaty za śmieci. Nowa propozycja ratusza IP: *.dynamic.chello.pl 28.02.13, 18:46
      Dlaczego w tym chorym kraju nie można płacić po prostu za ILOŚĆ WYRZUCONYCH ŚMIECI?
      • robert_wwa Re: Słone opłaty za śmieci. Nowa propozycja ratus 28.02.13, 18:48
        A jak w bloku to naliczysz?
        • Gość: POkemonski Re: Słone opłaty za śmieci. Nowa propozycja ratus IP: *.dynamic.chello.pl 28.02.13, 19:04
          Mamy z żoną trzy mieszkania.
          W jednym zameldowana jest żona.
          W drugim ja i dwójka dzieci.
          W trzecim, największym - gdzie wszyscy mieszkamy - nikt.
          W jaki sposób będzie weryfikowana ilość mieszkańców?
          • robert_wwa Re: Słone opłaty za śmieci. Nowa propozycja ratus 28.02.13, 19:08
            Tak jak napisałem wcześniej. Nie mam pojęcia jak ratusz to chce wyliczać. W małych ośrodkach miejskich ok. Ale w Warszawie? Skąd będą wiedzieli, że to trzecie stoi puste a nie jest duże i wynajmowane 4 osobom? Nie ma sposobu policzenia tego chyba aby to było realne i dało się naliczyć "podatek".
      • Gość: fgbf Bruksela tutaj teraz rządzi IP: *.warszawa.vectranet.pl 28.02.13, 19:34
        Zapytaj się w Brukseli. Oni teraz sponsorują Polskę i wydają decyzje, które są tutaj wykonywane. Jak się głosowało tak się ma...Było wiadome czym będzie UE.
    • Gość: gonzo KONIEC wywożenia śmieci do lasów! IP: *.dynamic.chello.pl 28.02.13, 18:59
      • antygronkowiec [...] 28.02.13, 19:05
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • Gość: A. Re: Słone opłaty za śmieci. Nowa propozycja ratus IP: *.adsl.inetia.pl 28.02.13, 19:05
      Super po prostu. Obecnie w domku płacę około 50 PLN za 4 worki w miesiącu (w tym 2 na odpady segregowane). Nie zapełniamy ich całkiem we dwoje, ale taka częstotliwość odbioru nam odpowiada. Teraz zostaniemy uszczęśliwieni opłatą 89 zł. Podobnie jak mieszkająca jednoosobowo sąsiadka. I podobnie jak sąsiedzi zamieszkujący analogiczny dom w 8 osób. PARANOJA
    • saja33 Słone opłaty za śmieci. Nowa propozycja ratusza 28.02.13, 19:21
      naszych radnych pogięło! Jak się za coś wezmą urzędasy bedzie gorzej i drożej. Teraz płacę 35 zł mies, będzie 89! Oczywiście musi być drożej, bo wzrośnie zatrudnienie w urzędach. Coraz częściej myślę, że żyję w porąbanym kraju zarządzanym przez gromadę osłów!
    • Gość: J.M. Słone opłaty za śmieci. Nowa propozycja ratusza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.13, 19:36
      Inna opłata dla mieszkańców domów jednorodzinnych, inna dla mieszkańców bloków. A gdzie konstytucyjna zasada równości obywateli wobec prawa? Mieszkam w domu jednorodzinnym. Znaczną część śmieci przetwarzam na kompost. Oddaję na wysypisko 2 pojemniki miesięcznie (mniej nie można - to też podobno uchwała RADY WARSZAWY), często niepełne. Płacę za śmieci nieco ponad 40 zł miesięcznie. Obecnie zmusza się mnie żebym wywoził 4 pojemniki miesięcznie, czyli żebym więcej śmiecił (a nie mniej, co było by logiczne i godne pochwały). Czy rzeczywiście chcemy, by wysypiska rosły coraz prędzej? Poza tym, chciałbym zrozumieć, jak można uchwalać wysokość stawki za wywóz śmieci, jeśli nie było jeszcze przetargu i nie wiadomo ile firmy typu MPO będą chciały za ten wywóz? A może ta ceny zupełnie od siebie nie zależą, a miasto po prostu chce zarobić?
    • extrafresh Gomorra 28.02.13, 19:42
      Kiedy w końcu szaraczki zrozumiecie, że wywóz/utylizacja śmieci to żyła złota dla mafii!

Wystarczy wpisać w google "mafia Neapol śmiecie".

Wszystko jasne.
    • obojetnie_co_bedzie Słone opłaty za śmieci. Nowa propozycja ratusza 28.02.13, 19:42
      Właściciela domu jednorodzinnego łatwiej namierzyć, jeśli będzie "źle" segregował śmieci. Z moich obserwacji wynika też, że właściciele domów postępują ze śmieciami bardziej odpowiedzialnie, bo to co i jak wyrzucają przekładało się do tej pory w sposób bezpośredni na ich opłaty. Pomijam to, że wielu (ja również) zakłada przydomowe kompostowniki, co pomaga w rozsądnym "zagospodarowaniu" odebranych odpadów.

W bloku ta odpowiedzialność jakoś się rozmywa. Zsyp rozleniwia, a jeszcze wiele wody w wiśle upłynie, zanim wszystkie zsypy zostaną zlikwidowane.
      Czasem poziom ignorancji (głupoty?) poraża - w kontenerze lądują 5-litrowe niezgniecione, zakręcone butelki PET. Podaną sytuację obseruwję regularnie przy bloku Bryły 4.

Ale co tam, lepiej do****lić właścicielowi domu jednorodzinnego. Ukarać wysoką opłatą tego, kto "od zawsze" płacił za wywóz. Czemu ma to służyć? Ukróceniu wywożenia śmieci do lasu?
      • Gość: lolo Re: Słone opłaty za śmieci. Nowa propozycja ratus IP: *.adsl.inetia.pl 28.02.13, 20:28
        "Odpowiedzialni" właściciele domków jednorodzinnych gremialnie pozbywają się śmieci, wyrzucając je do koszy na przystankach autobusowych, albo do lasu. Ci z bloków tego nie robią.
        • Gość: tak..? Re: Słone opłaty za śmieci. Nowa propozycja ratus IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.13, 21:43
          Gość portalu: lolo napisał(a):

> "Odpowiedzialni" właściciele domków jednorodzinnych gremialnie pozbywają się śm
          > ieci, wyrzucając je do koszy na przystankach autobusowych, albo do lasu.

Nie mierz wszystkich swoją miarą.
          Ja segreguję i kompostuję, bo właśnie w domku mam na to warunki.

A swoją drogą, to nie rozumiem, po co miałabym wyrzucać śmieci do lasu, skoro to nie zmienia w żaden sposób opłaty - obecnie 49 złotych za 2 wywózki miesięcznie (a zapełniam może 1/3 tego, za co płacę). I chyba w całej Warszawie tak jest..?
          Natomiast absurdem jest, że dodatkowo płacę 11 zł za każdy worek posegrerowanych śmieci.
    • Gość: warszawiak Słone opłaty za śmieci. Nowa propozycja ratusza IP: *.play-internet.pl 28.02.13, 19:58
      Teraz 19 zł, potem 56 zł. PO-skie złodzieje z ratusza! 4-krotna podwyżka!

Mam pytanie, czy BYŚ, który teraz odbiera śmieci z mojej wspólnoty wywozi śmieci do lasu i czy nowa firma będzie traktowała je inaczej? 4-krotnie ekologiczniej?

Skoorw...yny z ratusza!
    • Gość: ula Słone opłaty za śmieci. Nowa propozycja ratusza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.13, 20:13
      segregacja, w bloku? :))))
      wystarczy że jeden pijaczek nie będzie segregował a pozostałe kilkadziesiąt rodzin będzie płaciło 40% drożej.
      już widzę te tłumaczenia urzędników. "To przecież wina mieszkańców że płacą tak dużo, mogą segregować"
      • avadoro Re: Słone opłaty za śmieci. Nowa propozycja ratus 01.03.13, 00:46
        Nieprawda, nie będą płacili wyższej stawki. Jest określony minimalny odsetek śmieci posegregowanych - jeden pijaczek tu nic nie zmieni.
        • Gość: Grażyna M. Re: Słone opłaty za śmieci. Nowa propozycja ratus IP: 195.117.255.* 01.03.13, 09:12
          No dobrze. A jeśli w mojej wspólnocie ja i dalsze 10% mieszkańców będzie segregować, a 89% nie będzie? Czy wciąż nie osiągniemy zakładanego wskaźnika? A jeśli osiągniemy, to czy taka sytuacja może uzasadniać dowalanie mi - osobie segregującej swoje śmieci - 40% zwyżki?!...
    • Gość: ja Słone opłaty za śmieci. Nowa propozycja ratusza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.13, 20:48
      A dlaczego roznicuje sie miszkancow blokow i domow jednorodzinnych, produkcja smieci jes t podobna- gdzie rownosc obywatelska-bloki produkuja wiecej smieci, rowne oplaty dla wszystkich
      • Gość: Tomo Re: Słone opłaty za śmieci. Nowa propozycja ratus IP: *.merinet.pl 28.02.13, 21:40
        Ale koszt odbioru od 200 mieszkańców korzystających z 1 śmietnika jest ciut inny niż od takich samych 200 mieszkańców mieszkających w 50 domach jednorodzinnych tłumoku.
        • Gość: J.M. Re: Słone opłaty za śmieci. Nowa propozycja ratus IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.03.13, 08:13
          Tomo - widzę że jesteś zupełnie niezorientowany. Wyjaśniam: mieszkańcy domów jednorodzinnych w większości mają ogródek przydomowy, w większości produkują kompost (to takie coś, co pozwala spożytkować odpady biologiczne, zmniejsza ILOŚĆ ŚMIECI i pozwala nawozić wspomniany ogródek w sposób najbardziej EKOLOGICZNY). Ilość produkowanych śmieci w domku jest znacznie mniejsza niż w bloku. Tak naprawdę nie chodzi tu o faktyczne koszty, a o to że właściciele domów jednorodzinnych to "posiadacze" "bogacze" i można ich łupić.
          • kilovolt Re: Słone opłaty za śmieci. Nowa propozycja ratus 01.03.13, 16:40
            Gość portalu: J.M. napisał(a):

> Tomo - widzę że jesteś zupełnie niezorientowany. Wyjaśniam: mieszkańcy domów je
            > dnorodzinnych w większości mają ogródek przydomowy, w większości produkują komp
            > ost (to takie coś, co pozwala spożytkować odpady biologiczne, zmniejsza ILOŚĆ Ś
            > MIECI i pozwala nawozić wspomniany ogródek w sposób najbardziej EKOLOGICZNY). I
            > lość produkowanych śmieci w domku jest znacznie mniejsza niż w bloku. Tak napra
            > wdę nie chodzi tu o faktyczne koszty, a o to że właściciele domów jednorodzinny
            > ch to "posiadacze" "bogacze" i można ich łupić.
            Ależ sądzę że jest dobrze zorientowany, oczywiście pewna część tak robi ale tylko część i wcale nie jest to większość. Jest niestety bardzo duża ilość osób, którym się nie chce bawić w takie kompościki i produkują śmieci w znacznie większych ilościach i to niestety z powodu tej grupy osób jest to naliczane.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka