Gość: anka IP: *.143.161.194.rev.kbt.pl 06.03.13, 11:12 Niech bufetowa z bul bulem płacą za śmieci ile chcą....ale od nas won! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jhbsk Dzielnica się buntuje: "Nie" dla podwyżek za śm... 06.03.13, 11:17 Napisałam do radnych co myślę o proponowanej podwyżce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hiPOkryzja 07.03.2013r. godz.10.00, PKiN, wejście od Kinoteki IP: *.static.chello.pl 06.03.13, 11:26 Proponowany porządek obrad LI sesji Rady m.st. Warszawy w dn. 7.03.2013 r.: 1. Przyjęcie porządku obrad LI sesji Rady m.st. Warszawy. 2. Projekt uchwały Rady m.st. Warszawy w sprawie wskazania kandydatów na członków Warszawskiej Rady Działalności Pożytku Publicznego – druk nr 1678 3. Projekt uchwały Rady m.st. Warszawy w sprawie wyboru metody ustalenia opłaty za gospodarowanie odpadami komunalnymi, ustalenia stawki takiej opłaty oraz ustalenia stawki opłaty za pojemnik o określonej pojemności – druk nr 1679 4. Projekt uchwały Rady m.st. Warszawy w sprawie określenia wzoru deklaracji o wysokości opłaty za gospodarowanie odpadami komunalnymi oraz warunków i trybu składania deklaracji za pomocą środków komunikacji elektronicznej – druk nr 1680 5. Projekt uchwały Rady m.st. Warszawy w sprawie określenia terminu, częstotliwości i trybu uiszczania opłaty za gospodarowanie odpadami komunalnymi – druk nr 1681 .... Odpowiedz Link Zgłoś
w_a_w_a_s_a_w_a Dzielnica się buntuje: "Nie" dla podwyżek za śm... 06.03.13, 11:28 Co do wysokości zaproponowanych opłat oraz całego tego bajzlu które nam funduje PO z HGW, na mocy ustawy wprowadzonej również przez PO to pełna zgoda, ale jak do licha "Oburzony mieszkaniec Warszawy" w czteroosobowej rodzinie gromadzi niespełna jeden 120 l worek raz na dwa tygodnie?!?!?! W takim samym gospodarstwie u nas odbierają raz na tydzień i to PEŁNY pojemnik 240 l, czyli w sumie ponad 4 razy więcej. Co on tylko chleb i masło wcina?Uważam, że jeżeli chodzi o domki jednorodzinne to tam jest największa szara strefa, pomimo, że stanowią raptem 13% zabudowań i słusznie postanowiono się za to wziąć - inna sprawa, że totalnie nieudolnie. W przypadku bloków jednak jest zupełnie inaczej - nikt z mieszkańców zabudowań wielorodzinnych nie wyrzucał i nie będzie wyrzucał odpadów do lasu bo zwyczajnie mu się to nie opłaci. Co więcej nie mają też oni wpływu na ilość, bo np. jeden sąsiad może wypełnić wszystkie pojemniki kartonami po meblach, a zapłacą wszyscy. Tak więc tam NIKT nie kombinuje na wywozach i dlatego jeżeli dzisiaj średnia stawka wynosi u nich 9 zł/os. to przekrętem jest wartość ponad dwa razy wyższa. Odpowiedz Link Zgłoś
ceziu75 Re: Dzielnica się buntuje: "Nie" dla podwyżek za 06.03.13, 11:35 Najwięcej nie zameldowanych w Warszawie mieszka w blokach w wynajmowanych mieszkaniach. Przestań szczekać . Najpierw pomyśl, potem pisz... Po drugie skoro przy dzisiejszych stawkach opłaci się wywozić śmieci i te też od nie zameldowanych.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pete Re: Dzielnica się buntuje: "Nie" dla podwyżek za IP: *.182.43.235.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 06.03.13, 11:54 > Najwięcej nie zameldowanych w Warszawie mieszka w blokach w wynajmowanych miesz > kaniach. I oni niby wywożą śmieci do lasu??? Czy może za nich płacą inni mieszkańcy bloku? Więc skoro płacą, to dlaczego mają płacić JESZCZE WIĘCEJ?????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec Re: Dzielnica się buntuje: "Nie" dla podwyżek za IP: 62.29.168.* 06.03.13, 11:56 a ja wiem z praktyki, że jeśli się segreguje, to pojemnik na odpady komunalne jeden wystarcza. Sam tak robię ale mam dodatkowo 6 do 8 worków ze śmieciami posegregowanymi (najwięcej z plastikami) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc W domkach śmieci wyrzuca się na kompost IP: *.centertel.pl 06.03.13, 11:59 > ale jak > do licha "Oburzony mieszkaniec Warszawy" w czteroosobowej rodzinie gromadzi ni > espełna jeden 120 l worek raz na dwa tygodnie?!?!?! W takim samym gospodarstwie > u nas odbierają raz na tydzień i to PEŁNY pojemnik 240 l, Nie wiem jak Tobie udaje się wyprodukować prawie 1000 litów śmieci miesięcznie. Ja w czteroosobowej rodzinie w domku, produkuję miesięcznie 2 w połowie zapełnione pojemniki, czyli ok. 120 litrów. Tylko u mnie: 1) wszystkie odpady są segregowane 2) wszystkie odpady organiczne idą na kompost A teraz zrób eksperyment. Spróbuj przez tydzień wrzucać wszystkie odpady organiczne i nadające się do segregacji do innego pojemnika - ze zdziwieniem odkryjesz, o ile mieszkaniec domku mający możliwość kompostowania, może produkować mniej śmieci. Warunek jest tylko jeden - opłata musi zależeć od ilości wyrzucanych śmieci. Jeśli opłata będzie ryczałtowa, to kompostować się po prostu nie opłaca. Odpowiedz Link Zgłoś
miguell Re: W domkach śmieci wyrzuca się na kompost 06.03.13, 12:25 Nie mogę się bardziej zgodzić. Mnie najbardziej irytują opakowania typu Tetra (konglomerat aluminium i kartonu) Nikt tego gó*na odbierać nie chce. Gdyby nie to świństwo osiągnąłbym wynik sortowania ok 97% - lepszy niż skandynawowie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gwaizdka Re: W domkach śmieci wyrzuca się na kompost IP: 212.160.172.* 06.03.13, 12:36 dołączam się do głosu. Ja segreguję: papier, gazety, ulotki, wszelkie kartonowe pudełka i opakowania po rajstopach, kosmetykach, końcówki tekturowe papieru toaletowego i ręczników kuchennych, WSZYSTKIE plastikowe torebki, której znajduje się żywność, opakowania po mleku, kefirach, szamponach, kosmetykach, puste torebeczki po kosmetykach, puszki po piwie, tuńczyku, kukurydzy itp, folie aluminiowe, butelki po winie i piwie, słoiki po ogórkach itp, oddzielnie nakrętki plastikowe po butelkach, oddzielnie nakrętki- weki (metal), wszystkie stare garnki, noże i inne przedmioty zawierające metal (azbierają to bezpośrednio z domu to panowie złomiarze raz na 2 miesiące)... Mam kontynuować? to jest ponad 80% śmieci. ogródek też mam i mogę kompostować, ale po co? Co 2 tygodnie muszę płacić 12 zł za 120 l worek śmieci niesegregowanych, bez względu na to, czy go mam, czy nie. Więc na wysypisko śmieci idzie trawa i liście... I to jest chore. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Babcia klozetowa Oczywiście że 60 l. śmieci na tydzień to fikcja IP: 194.165.48.* 06.03.13, 12:31 Gość portalu: gosc napisał(a): Nie wiem jak Tobie udaje się wyprodukować prawie 1000 litów śmieci miesięcznie. Ja w czteroosobowej rodzinie w domku, produkuję miesięcznie 2 w połowie zapełnione pojemniki, czyli ok. 120 litrów. Tylko u mnie: 1) wszystkie odpady są segregowane 2) wszystkie odpady organiczne idą na kompost Nawet jeżeli "kompostujesz" resztki jedzenia (zresztą ciekawe czy zgodnie z prawem, tzn. w hermetycznym, nie wypuszczajacym smrodu i odizolowanym od gruntu kompostowniku ?), to w celu uzyskania takiego "wyniku" część śmieci prawdopodobnie palisz, co jest niedozwolone lub podrzucasz do miasta co jest zwykłym , choć powszechnie przez "jednorodzinnych" stosowanym q-restwem.... A wiem to po sobie, bo "w bloku", w dwuosobowej rodzinie produkuję zależnie od aktywności towarzyskiej od 3 do 8 worków po 30 l. na tydzień. Płacę dziś za miesiąć 13 zł/osobę przy coddziennym odbiorze, a będę płacił dwa razy więcej (39zł+40% za niesegregację). Segregować nie będę, bo w blokach jest to po prostu nie realne ! Ani na poziomie mieszkania - bo gdzie trzymać 5 worków czy pojemników, ani na poziomie śmietnika, bo mi przecież czterech zsypów nie zbudują ! I tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Oczywiście że 60 l. śmieci na tydzień to fikc IP: *.static.chello.pl 06.03.13, 12:46 U nas wychodzi 120l na dwa tygodnie przy trzech osobach dorosłych. Niczego nie palimy, ani nie wywozimy do lasu czy do cudzych śmietników. Kupujemy w miarę rozsądnie, nie spożywamy ton napojów z plastikowych butelek i kartonów, czipsów i innego śmiecia, nie zamawiamy pizzy i chińszczyzny. Opakowania szklane idą do powtórnego użycia (przetwory). Nie mamy zwierząt, dzieci, nie prowadzimy bogatego życia towarzyskiego i naprawdę nie ma jak tych śmieci wyprodukować... Te 89 zł to jakaś brednia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Oczywiście że 60 l. śmieci na tydzień to fikc IP: *.static.chello.pl 06.03.13, 12:50 A surowce wtórne zanosimy do skupu za rogiem :) Lub wystawiamy przed posesję, gdy jest ogłoszona akcja zbiórki (co jakiś czas są odbierane: makulatura, złom, elektrośmieci, ubrania). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: Oczywiście że 60 l. śmieci na tydzień to fikc IP: 212.180.148.* 06.03.13, 13:31 Babciu klozetowa nie masz bladego pojęcia o procesie kompostowania - wróć do szkoły, albo skorzystaj z wikipedii. A poza tym - W moim małym 8-mio mieszkaniowym bloku, każdy z sąsiadów ma własną umowę z firmą odbierającą odpady. Poza tym miasto (podwarszawskie) odbiera raz w miesiącu selektywnie zebrane surowce wtórne. Przy dokładnym wysegregowaniu surowców nie jestem w stanie zebrać 120 l odpadów komunalnych w miesiącu przy 3 osobach dorosłych i 3-gu dzieci, w tym jednym pieluchowym. Odpadów nie palę (nie mam pieca), nie podrzucam nikomu, bo po co dokładać sobie roboty skoro własny kosz jeszcze niepełny. A teraz jeszcze będziemy osobno zbierać odpady zielone oraz do surowcowych dokładać kartony po sokach (gminy będą miały ustawowy obowiązek zbierania również i tych odpadów), to będzie ich znacznie mniej. Ilość odpadów zależy od stylu życia, ale także od wyborów dokonywanych już przy półce w sklepie. Także nie dziw się, że ktoś mniej produkuje odpadów niż ty. Moi sąsiedzi - 3-osobowa rodzina produkuje więcej śmieci niż moja sześcioosobowa i często jeszcze użyczam im miejsce w swoim koszu, bo w ich (120l, wywóz raz w tygodniu) już nie ma miejsca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Babcia klozetowa To widocznie posługujemy się "innymi" litrami IP: 194.165.48.* 06.03.13, 14:35 Gość portalu: xyz napisał(a): " .... Przy dokładnym wysegregowaniu surowców nie jestem w stanie zebrać 120 l odpadów komunalnych w miesiącu przy 3 osobach dorosłych i 3-gu dzieci, w tym jednym pieluchowym...." To widocznie posługujemy się "innymi" litrami... Już sam jeden zasikany pampers, to ok 0,3 litra. U mnie przy wnuku wychodziło ok 8-10 na dobę - chyba że swoje dziecko trzymasz aż pampers osiągnie "odpowiednia wagę" :-). Więc same pampersy to już minimum 100 litrów w miesiącu - i to przy dobrym "zrolowaniu" ! Oczywiście na wszystko sa sposoby. Część odpadów można wrzucać do klozetu, skąd sobie popłyną poza ewidencją. Do tego dochodzą wyrzucane na bieżąco (czyli przy kazdym wyjściu z mieszkania) odpady organiczne, bo nie sadzę żebyś segregował i tym samym "kisił" w mieszkaniu po parę dni ogryzki, obierki, skórki od owoców, niedojedzone ziemniaki czy "wysmarkane" husteczki i zużyte podpaski (jeżeli tak robisz to podziwiam, ale sam mam "nieco" inne preferencje higieniczno-sanitarne). Można jeszcze tłuc w drobne kawałki szklane opakowania, wtedy z litrowego słoika zrobi się i 30 razy mniej :-) A tak w ogóle, to można chodzić do rzeźnika z kawałkiem upranej szmaty i prosić o zawinięcie w nią mięsa, zamiast włożenia go do torebki foliowej, można wychodząc z apteki od razu wyrzucić do ulicznego kosza wszystkie pudełka i ulotki od lekarstw, można wykreślić z jadłospisu wszystkie napoje poza domowym kompotem i wodą z kranu oraz "czynić" wiele, wiele innych podobnych "oszczędności"... A tak w ogóle, to czytając te "śmieciowe fora" odnoszę wrażenie, że z tymi śmieciami jest jak z Komuną. Bo jak dzisiaj pytać Polaka czy za komuny chodził na pochody i czy należał do Partii, to każdy powie że on nie.... A śmiecie do lasu najwyraźniej wyrzucają krasnoludki ! Odpowiedz Link Zgłoś
stedo Re: To widocznie posługujemy się "innymi" litrami 07.03.13, 13:30 Babciu, podobno poważna z Waszmości kobieta, babcia wnukom a "pieprzysz" jak młodzieniec;)) Szkło i plastyki oddaje się osobno jako śmieci segregowane, z reguły raz na miesiąc po dwukrotnie niższej cenie w stosunku do niesegregowanych, albo oddaje się do skupu. W mojej 3os. rodzinie 120l. worek co dwa tygodnie oddaję nie do końca pełny. W sumie kosztuje mnie to ok. 40zł. Hanka bufetowa też mieszka w Wawrze i powinna zasięgnąć języka u sąsiadów co i jak, skoro sama jest taka śmiecioproduktywna.Skoro tak lubi to otoczenie sąsiedzkie może jej zapewnić dostatek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Oczywiście że 60 l. śmieci na tydzień to fikc IP: *.centertel.pl 06.03.13, 14:31 > Nawet jeżeli "kompostujesz" resztki jedzenia (zresztą ciekawe czy zgodni > e z prawem, tzn. w hermetycznym, nie wypuszczajacym smrodu i odizolowanym od gr > untu kompostowniku ?), to w celu uzyskania takiego "wyniku" część śmieci prawdo > podobnie palisz, co jest niedozwolone lub podrzucasz do miasta co jest zwykłym > , choć powszechnie przez "jednorodzinnych" stosowanym q-restwem.... Kompostowanie i palenie śmieci jest dopuszczone zgodnie z regulaminem utrzymania porządku w mojej gminie www.nieporet.pl/gmina3/pliki/ekologia/regulamin_porzadku_2008.pdf par. 7.2 i par 7.3 Podrzucać śmieci nie potrzebuję, bo i tak pojemnik mam w połowie pusty. W systemie w którym płaci się za ilość śmieci, opłaca się segregować i kompostować. Jeśli mieszkasz w bloku i płacisz ryczałtem, to nie masz żadnej motywacji do zmniejszania ilości śmieci. Dlatego Ty produkujesz prawie 10 razy więcej śmieci niż ja. Ta ustawa nie ma na celu ochrony środowiska, ale jedynie zwiększenie przychodów branży śmieciarskiej. Śmieci będzie więcej bo nie opłaca się segregacja, a o wyborze firmy będzie decydował urzędnik (można windować bezkarnie cenę, bo indywidualnego klienta przekupić się nie da, a urzędnika można przekonać do wyboru odpowiedniej firmy). Całym procesem legislacyjnym przy tej ustawie powinno zająć się CBA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Babcia klozetowa Czytaj dokładnie IP: 194.165.48.* 06.03.13, 15:03 Z tej Uchwały wynika, że palić możesz jedynie czysty papier i nielakierowane drewno i to raczej w piecu do ogrzewania. Spalanie czegokolwiek na wolnym powietrzu samo w sobie jest już uciążliwe dla innych a przy niewielkich posesjach może kolidować z przepisami przeciwpożarowymi. Natomiast kompostowanie w zwykłych, nie izolowanych dołach czy pryzmach, powoduje skażenie wód gruntowych. Tylko kogo to obchodzi, skoro 95%szamb w Polsce wykonane jest w wersji ekonomicznej, czyli "wsiakającej w grunt" ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Czytaj dokładnie IP: *.centertel.pl 06.03.13, 15:48 > Z tej Uchwały wynika, że palić możesz jedynie czysty papier i nielaki > erowane drewno i to raczej w piecu do ogrzewania. Oraz wszystkie odpadki powstałe w ogrodzie - np. gałęzie, liście i sucha trawa itp. > Natomiast kompostowanie w zwykłych, nie izolowanych dołach czy pryzmach, > powoduje skażenie wód gruntowych. Dokładnie takie samo "skażenie" powoduje nawożenie nawozami organicznymi - obornikiem i kompostem (oczywiście kompostownie przemysłowe to inna sprawa). Istniejące w Polsce przepisy dotyczą kompostowników o pojemności powyżej 10m3. Mniejszych kompostowników dotyczy jednie przepis o odległości od granicy działki (ewentualnie mogą być dodatkowo regulowane w prawie lokalnym - uchwały gmin). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wuk Re: Czytaj dokładnie IP: *.vizja.pl 06.03.13, 18:48 Święte słowa CBA do tej ustawy. teraz płace 42 zł za 3 osoby, będę 89 , wszyscy płaca powinno być więc taniej, a jest dwa razy drożej, wniosek jeden, ktoś tą kasę ukradnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Oczywiście że 60 l. śmieci na tydzień to fikc IP: *.cebit.com.pl 06.03.13, 16:01 Nie wiem, skąd ta ironia co do kompostowania. Ano jest to możliwe, wystarczy sobie poczytać. Nie każdy ogródek ma wymiar chusteczki do nosa. To samo ze skoszoną trawę i liśćmi. I nie trzeba nic nikomu podrzucać, bo worki z posegregowanymi odpadami odbierane są na żądanie (lub nieposegregowanymi, ale do segregowania, vide MPO na Marsa) za 7, czy 8 złotych worek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Thusz Re: W domkach śmieci wyrzuca się na kompost IP: *.home.aster.pl 06.03.13, 12:45 Już widzę te kompostowniki przy willach! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wesoły_Borsuk Oczywiście, że ich nie ma IP: 213.158.221.* 06.03.13, 19:35 Ale nie znaczy to, że nie ma ich wogóle! Wiadomo, że nie każdy chce sadzić pietruszkę, marchewkę i inne badziwie naookoło domu, ale są tacy, którzy to wręcz kochają więc nie rozumiem do końca Twoją wypowiedź... Odpowiedz Link Zgłoś
ceziu75 Te Stawki ustala Rada Warszawy 06.03.13, 11:31 a nie Dzielnicy, ale Zarząd Dzielnicy ma wpływ na swoich kolegów partyjnych z PO w Radzie. Oprócz stawek jest sporo innych kwestii, które nas zaskoczą nie korzystnie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hiPOkryzja Ceziu. Zarządy Dzielnic nie mają żadnego wpływu na IP: *.static.chello.pl 06.03.13, 11:35 partyjnych kolegów w Radzie Warszawy. Nie wiem kto ci takich głupot nagadał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tali Dzielnica się buntuje: "Nie" dla podwyżek za śm... IP: *.dynamic.chello.pl 06.03.13, 12:01 Stać cię na dom to płać ! W pełni popieram. Odpowiedz Link Zgłoś
jhbsk Re: Dzielnica się buntuje: "Nie" dla podwyżek za 06.03.13, 12:16 Stać cię na mieszkanie to płać! Odpowiedz Link Zgłoś
fileiro Re: Dzielnica się buntuje: "Nie" dla podwyżek za 06.03.13, 12:30 Rozwiązanie dla domków jest proste - skoro największy koszt to logistyka, to należy przywrócić możliwość odbioru co 2 tygodnie, jak do tej pory było, za opłata około 50 zł/mies. Ew. dla chętnych/potrzebujących raz na tydzień za 89 zł/mies. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wesoły_Borsuk Dobrze, że głupota nie ma ceny bo..... IP: *.31.61.211.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 06.03.13, 19:28 ... osiągnąłbyś maksimum i byłbyś najbogatszy na świecie! Jakie to ma znaczenie czy stać kogoś na dom? Przykład moich Rodziców: dom zbudowali dość dawno temu, jak jeszcze byłem gnojkiem. Bez żadnych kredytów czy pożyczek - budowali rok po roku, tak jak im pozwalały fundusze. Ma niemal 300m2. Teraz mieszkają we dwoje, czemu mają za śmieci płacić więcej niż dziecioroby mieszkająca na 50 czy 60m2 w piątke? Myśl troszkę zanim coś napiszesz... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Zamiast do lasu trzeba będzie zapłacić... IP: 212.160.172.* 06.03.13, 12:48 Witam, Wielu mieszkańców naszej dzielnicy nawet nie ma kontenerów na śmieci. Worki ze śmieciami wrzucają do samochodów i te worki w przedziwny sposób znikają.... A tak na poważnie to, teraz wielu mieszkańców nic nie płaci za śmieci, a teraz będą musieli płacić. Piotrek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Zamiast do lasu trzeba będzie zapłacić... IP: *.centertel.pl 06.03.13, 14:38 > Witam, > Wielu mieszkańców naszej dzielnicy nawet nie ma kontenerów na śmieci. Worki ze > śmieciami wrzucają do samochodów i te worki w przedziwny sposób znikają.... A u mnie w gminie w takiej sytuacji, wystarcza jeden telefon do straży gminnej i następnego dnia delikwent ma wizytę strażników i musi okazać aktualną umowę z firmą śmieciarską. No, ale w mojej gminie straż gminna nie ma fotoradarów i musi się zajmować takimi przyziemnymi sprawami, jak egzekwowanie obowiązującego prawa. Odpowiedz Link Zgłoś
hektor51 Dzielnica się buntuje: "Nie" dla podwyżek za śm... 06.03.13, 12:56 120-litrowy kosz opróżniany raz na dwa tygodnie, przy 4-osobowej rodzinie i domku jednorodzinnym?To chyba jakiś żart? Do tego śmieci nie są segregowane, bo to się nie opłaca.To są najmocniejsze argumenty za nowym systemem. Przecież każdy głupi wie, że w takiej sytuacji jak opisana w liście, wszystkie papiery, szmaty i plastyki idą w kosmos przez komin, albo są podrzucane w okolicznych spółdzielniach (nie wiadomo co gorsze). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A Re: Dzielnica się buntuje: "Nie" dla podwyżek za IP: *.static.chello.pl 06.03.13, 13:11 zwłaszcza w kosmos przez komin przy piecu gazowym :P Odpowiedz Link Zgłoś
jhbsk Re: Dzielnica się buntuje: "Nie" dla podwyżek za 06.03.13, 13:33 Owszem są segregowane. I tych niepodlegających segregowaniu bardzo niewiele zostaje. Odpowiedz Link Zgłoś
izzunia Re: Dzielnica się buntuje: "Nie" dla podwyżek za 06.03.13, 13:34 hmm papier, jeśli nie jest lakierowany spokojnie można spalać w "gospodarstwie domowym"... u nas wychodzi 120 l kosz co tydzien - ale raz jest bardziej pełny raz bardziej pusty, ale... odpady, które można kompostować są kompostowane, odpady szklane są wyrzucane do odpowiednich pojemników, a papier segregowany i to co nadaje się do spalenia jest palony. reszta to śmieci niesegregowane, ale np. butelki, kartony po płynach są zgniatane więc zajmują znacząco mniej miejsca w koszu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mycha Re: Dzielnica się buntuje: "Nie" dla podwyżek za IP: *.pgi.gov.pl 06.03.13, 13:40 Ja nie chce nikomu zaglądać do kubła i sprawdzać co i jak posegregowane wyrzuca. (Szczególnie do lasu albo do pieca) Natomiast mieszkańcy domków (szczególnie Ci samotni) muszą zrozumieć że wywiezienie śmieci z osiedla domków jedno rodzinnych wymaga kilkudziesięciu-kilkuset "odbiorów" śmieci a na blokowisku tę samą ilość gospodarstw domowych załatwia się przy 3 - 10 śmietnikach (lub kilkunastu zsypach <- acz te już odchodzą w niepamięć bo nie wolno ich w nowych blokach budować). Dlatego oplata jest inna. (A samotnym proponuję wynająć pokój innej samotnej osobie i po problemie) Zgadzam się jednak że mieszkańcy powinni mieć wybór jak często śmieci są odbierane. Ja bym wolała płacić 15zl więcej ale żeby moje kosze do segregacji były opróżniane częściej. Bo we wtorek na woli się nie da wyrzucić plastiku i wszystko się wala w okol pojemnika! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mokotowianin Re: Dzielnica się buntuje: "Nie" dla podwyżek za IP: *.181.173.221.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 06.03.13, 14:10 Ekstra, tylko do domków śmieciarka może przyjechać raz na dwa tygodnie, czyli powinno być 2x taniej. W domkach jest mniej śmieci, bo jak mieszka duża rodzina to stara się kupować produkty w opakowaniach zbiorczych, organiczne kompostować a resztę segregować. Dlaczego od firm można odbierać śmieci za opłatą "od kosza" a od domków ryczałt? Firmy śmieci do lasu nie wyrzucą? Odpowiedz Link Zgłoś
portwajn1 Re: Dzielnica się buntuje: "Nie" dla podwyżek za 07.03.13, 22:48 Mycha, ale musisz zrozumieć, że u mnie w Radości firma Byś chce 13 PLN za cotygodniowy odbiór kubła 120l (a 15 PLN przy odbiorze co dwa tygodnie) i wiesz co? jeszcze na tym ma zysk...! Zatem jasne jest, że jeszcze inne koszty są tu przemycane, i niestety wiadomo jakie - płacenie za śmieciuchów bez umowy, i sprzątanie śmieci z lasów. Problem w tym, ze jakoś nie dowierzam, ze jeśli koszty będa niższe to ten parapodatek zostanie obniżony... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Dzielnica się buntuje: "Nie" dla podwyżek za IP: *.cebit.com.pl 06.03.13, 15:56 A niby dlaczego "w kosmos". U mnie (domek, 5 osób) wystarczy wywóz pojemnika raz na dwa tygodnie + doraźnie worków z odpadami segregowanymi (wtedy, kiedy są pełne). Szkła mam niewiele, bo jest wykorzystywane do robienia przetworów, papier wywożę do skupu makulatury, organiczne częściowo kompostuję (okolica jest skanalizowana, nie ma studni). Obecnie płacę 38 zł + od czasu do czasu ok. 7, o ile pamiętam, za worki. Elektrośmieci sama wywożę do MPO na Marsa. Może się dowiem, dlaczego teraz mam płacić ponad 2 razy tyle? Teraz istotnie nie będzie się opłacało segregować. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
portwajn1 Re: Dzielnica się buntuje: "Nie" dla podwyżek za 07.03.13, 22:44 Bredzisz, przyjacielu. Osiągam podobny rezultat - jeden kubeł 120l śmieci "ogólnych", po segregacji i lekkim ugnieceniu, raz na dwa tygodnie. Wcześniej mieliśmy umowę na odbiór co tydzień, ale kubeł wyjeżdżał niekiedy na wpół pusty. Przy - uwaga - sześcioosobowej rodzinie. Koszt: 30 PLN/m-c. Oczywiście coś za coś: - plastiki - zgniatane i do osobnego worka, mniej więcej raz w miesiącu dodatkowy odbiór worka odpadów plastikowych (bodajże 10 PLN) - szkło - do osobnego worka, mniej więcej raz na kwartał odbiór (czyli ca 3 zł/m-c) - kompost - oczywiście, wszystkie odpady organiczne roślinne trafiają do kompostownika; co dwa-trzy dni wynoszę tam osobny, mały kubełek i sam jestem zdumiony, jak to się ubija. Na skoszoną trawę i spadłe liście mam osobny, otwarty kompostownik (pryzmę) - kiedyś paliłem, jak większość sąsiadów, ale zmądrzałem - papier i karton - zimą trafia na rozpałkę do kominka, latem zbiera się w tym celu - metal - puszki czekają na okazję (festyn ekologiczny i wymiana na sadzonki, albo odbiór w skupie, 4 zł/kg, raz na rok się uzbiera na duże lody dla wszystkich) - stare ciuchy i buty trafiają do kontenerów Wtórpolu. I prosze nie sugerować, że się nie da, bo się da. Czyli teraz zamiast ca 43 zł/m-c będziemy płacić ponad dwa razy tyle. Krótko mówiąc, zapłacimy za tych ćwoków, którzy umów nie mają i śmiecą do lasu, tak? Żeby było jasne - rozumiem sens powszechności i wyższego kosztu (bo nie tylko odbiór z domu, ale i gabaryty, i oczyszczanie okolicy - prawda -...??), ale miasto pograło nie fair z domkami. Jak za peerelu, bij burżuja z willi - a prawda jest taka, ze w Wawrze są i wille, a są i bieda-domki, parterowe klocki z dwójką emerytów. Osobne standardy dla budownictwa jednorodzinnego są nie fair; 56 zł/m-c (jak dla rodziny czteroosobowej i więcej) są wg mnie jeszcze do przełknięcia. Odpowiedz Link Zgłoś
ganro Za takie pieniądze to proponuję zanosić śmieci pod 06.03.13, 13:14 RATUSZ. Pieniądze urzędasom nie śmierdzą ale śmieci mogą :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stary pijak Po co płacić kiedy tyle lasów dookoła IP: 176.111.229.* 06.03.13, 13:58 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jula Dzielnica się buntuje: "Nie" dla podwyżek za śm... IP: 192.193.116.* 06.03.13, 13:59 Mieszkałam 10 lat na Gocławiu, tuż przy trasie. Regułą było, że pod nasz śmietnik przyjeżdżały samochody z rejestracjami z Wawra i z samochodów tych zgrabnie wyskakiwali pasażer lub kierowca i wyrzucali worki śmieci do wspomnianego śmietnika. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wesoły_Borsuk A podasz litery rejestracji Wawra? IP: 213.158.221.* 06.03.13, 19:39 Chrzanisz jak nawiedzony i tyle. Oczywiście są jednostki, które tak robią ale czy to powód żeby oceniać cały Wawer? Tak jak w tytule - podaj początek rejestracji to MOŻE uwierzę... Poza tym wystarczyło zrobić zdjęcie, zadzwonić gdzie trzeba i gwarantuje Ci, że więcej by taki delikwent nie podjechał... PS. też mieszkam w okolicy i jakoś tego nie widziałem.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wawak A nie można od wielkości domu? IP: *.dynamic.mm.pl 06.03.13, 14:00 Np. za dom do 100 m2 opłata 40 zł za dom 100-200 m2 opłata 70 zł za dom 200-300 m2 opłata 100 zł za dom powyżej 300 m2 opłata 130 zł Odpowiedz Link Zgłoś
jhbsk Re: A nie można od wielkości domu? 06.03.13, 15:07 Metry kwadratowe nie wytwarzają odpadów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wesoły_Borsuk Większej bzdury daaaaawno nie słyszałem! IP: 213.158.221.* 06.03.13, 19:02 Moi Rodzice mieszkają w niemal 300-tu metrowym domu WE DWÓJKĘ, niby czemu mają płacić od metra kwadratowego? Sugerujesz, że produkują więcej śmieci niż pięcio czy sześcioosobowa, dzieciorobna rodzinka mieszkająca na 50-ciu czy 60-ciu metrach? Kpisz, czy w uja walisz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A. Dzielnica się buntuje: "Nie" dla podwyżek za śm... IP: *.iimcb.gov.pl 06.03.13, 14:42 Czytam i się dziwię - nowa nagonka i sianie niezgody między ludźmi - ja w bloku, ja w domku. Nieuczciwie śmieci podrzuca, porzuca, pewnie kilka procent ogółu. Wszyscy moi sąsiedzi mają podpisane umowy, wszyscy sortują i kompostują, 90% ma gazowe piece, więc choćby chcieli nic nie spalą. Ale dowalmy wszystkim - stać ich na domy niech płacą. Licytacja - kto, co i jak sortuje - da się, nie da się. Gdyby mieszkaniec bloku musiał samodzielnie zapłacić za wywóz odpadów komunalnych, to by się zastanowił ile ich produkuje i jak bardzo da się ich nie produkować. W domkach osobno płaci się np. za wywóz gruzu czy odpadów wielkogabarytowych - nie wystarczy ich postawić pod altanką śmieciową. Ale w blokach ładnie działa efekt skali, więc się mieszkaniec bloku zastanawiać nie musi. W przypadku tego systemu też miał zadziałać efekt skali - odbierają od wszystkich, 10 firm się nie mota po osiedlu bez sensu, więc miało być taniej. Zmuszają mnie do zapłacenia więcej za taką samą usługę - raczej nikt się nie ucieszy - efekt skali nie zadziała. Koszty będą niższe, czyli ktoś się uwłaszczy i ten ktoś powinien być 'przeciwnikiem' w dyskusji. Tym bardziej, że opłata w blokach też w większości przypadków wzrośnie, w imię nie wiadomo czego. A nie walka miedzy mieszkańcami bloków a domków. I jeszcze typowo polaczkowe podejście - cieszę się, że sąsiadowi krowa zdechła, ma lepiej, mieszka w domku, chociaż mu opłatę większa dowalili. Po pierwsze większe opłaty i tak płaci się w związku z podatkami lokalnymi mieszkając w domu, ale tu wiadomo za co - użytkuję/dzierżawię/posiadam większą powierzchnię, logiczne, że płace więcej. Po drugie - to będzie jakieś 40 zł więcej, mieszkańcy domków (w swoim ogóle) jakoś dotkliwie tego nie odczują (co innego samotni emeryci, ale co taki emeryt mieszkańca bloku obchodzi). Czyżby ujadający na forum mieszkańcy bloków myśleli, że od moich 40 zł coś im przybędzie? Informuję, że nie przybędzie. A mi nie ubędzie, dalej będę mieszkała w domku i budziła (jak widać na forum) zawiść. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dzikie dzikie wysypiska IP: *.ip.netia.com.pl 06.03.13, 15:30 wystarczy popatrzeć na lasy za takim wołominem, dzikie wysypiska, syf, że drzew nie widać, ciekawe skąd je wywiewa, a teraz nagle trzeba będzie za to płacić, może będzie czyściej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: dzikie wysypiska IP: *.centertel.pl 06.03.13, 15:54 > wystarczy popatrzeć na lasy za takim wołominem, dzikie wysypiska, syf, że drzew > nie widać, ciekawe skąd je wywiewa, a teraz nagle trzeba będzie za to płacić, > może będzie czyściej. Większość dzikich wysypisk w lasach nieporęckich jest zawalona śmieciami budowlanymi. Prawdopodobnie w ten sposób śmieci pozbywają się firmy remontowo-budowlane. Zmiany w przepisach nie dotyczą firm, więc płacić będziesz drożej, ale na czystość lasów to nie wpłynie. PS. Drugą dużą kategorią śmieci w lesie są części samochodowe wyrzucane przez złodziei. Odpowiedz Link Zgłoś
miedzylesianin1 Re: dzikie wysypiska 06.03.13, 15:54 ja obecnie płacę MPO po 16 zł z grosami za worek 120l śmieci nieposegregowanych!! Wywózka raz na tydzień przy 4 osobowej rodzinie. Papiery zabiera prywatna firma średnio 1-2 razy w miesiącu uprzedzając nas na karteczkach wrzucanych do skrzynek. Nie mam zamiaru płacić więcej tylko po to, aby HGW mogła sobie kupić więcej ciastek - pani Haniu, pani wie z której cukierni ;-) A to, że las jest brudny? Jest właściciel lasu, niech go pilnuje. Są Lasy Państwowe - mogą wynająć firmę, mogą wreszcie zmusić SM do pilnowania okolic. Zamiast spać w samochodzie z fotoradarem, nich pokręcą się po okolicy. Będzie więcej pożytku. GENERALNIE TRZEBA WYJŚĆ NA ULICĘ TAK JAK W RUMUNII. NIE DAJMY SIĘ OKRADAĆ TŁUSTYM POLITYKOM. DOPÓKI SIEDZIMY W DOMACH A NIE NA ULICY - INO MAJĄ NAS W CZARNEJ D..E. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qrwa Re: dzikie wysypiska IP: *.dynamic.chello.pl 06.03.13, 16:02 "Nie" dla podwyżek za śmieci te wasze protesty zdają się psu na budę . wszystko jest już ustalone . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jasio Dzielnica się buntuje: "Nie" dla podwyżek za śm... IP: *.bchsia.telus.net 06.03.13, 17:01 > "Miejscy urzędnicy zaproponowali, żeby właściciele domów jednorodzinnych płacili 89 zł miesięcznie za odbiór śmieci,......" Warszawa Kanada sie staje. Tam tez (w przeliczeniu) sa bardzo podobne oplaty za wywoz smieci. Odpowiedz Link Zgłoś
saja33 Dzielnica się buntuje: "Nie" dla podwyżek za śm... 06.03.13, 17:11 w Warszawie rzadza idioci. I to wszystko w tym temacie.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasio Re: Dzielnica się buntuje: "Nie" dla podwyżek za IP: *.bchsia.telus.net 06.03.13, 17:34 Ale ci idioci chca zrobic z Warszawy kanadyjskie miasto, jak mozna sadzic z proponowanych kosztow wywozu smieci (jak powyzej). Odpowiedz Link Zgłoś
bandher Skrzyknijmy się! 06.03.13, 17:38 Masz ciekawy pomysł na wydarzenie, spotkanie, wspólny wyjazd bądź happening? Wejdź na skrzyknijmysi.pl. Znajdź w okolicy ludzi chętnych się zaangażować Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miły Dzielnica się buntuje: "Nie" dla podwyżek za śm... IP: *.dynamic.chello.pl 06.03.13, 17:42 U mnie to samo przez miesiąc produkuje pojemnik na śmieci 120 litrów na miesiąc na 3 osoby. Dodatkwo worek szkła, worek plastików i worek papierów. Część rzeczy kompostuje (ale niewielką bo mi się nie chce) w tym momencie niech mnie pocalują w trąbke, nie będe zagracał sobie garażu i komplikował zycia segregowaniem. Wszystko będzie jechało jednym kontenerem co tydzień. Złodzieje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wesoły_Borsuk Konia z rzędem temu, kto mi wyjaśni.... IP: *.31.111.108.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 06.03.13, 18:44 ... po jaką cholerę mam segregować śmieci! Czemu tak uważam? Podam to na przykładzie mojego bloku: w zeszłym roku zaspawano nam zsypy (niby niebezpieczne - dla kogo ja się pytam???) a w komorze śmieciowej na parterze zrobiono "wysypisko", które na pierwszy rzut oka wygląda bardzo ładnie - terakota na podłodze i ścianach (w śmietniku? po jaką cholerę?), zamykane na klucz drzwi metalowe (też nie wiem po jaką cholerę - rok wcześniej wymieniali stare drewniane na nowe, też drewniane), w środku piękne, nowitkie pojemniki: na śmieci ogólen, na szkło, na papier, na plastik itp. Teoretycznie wszystko ładnie i pięknie, bo i posrańcy z eko(nie)logicznych instytucji zadowoleni, i jakaś tam niby-segregacja jest, i spełnione normy unijne itepede. Pytanie jest jedno: po cholerę mam segregować cokolwiek, skoro wszystkie te pojemniki odbiera jedna (!!!!) firma i pakuje do jednego, tego samego śmieciowozu! Po jaki uj mam oddzielać jeden rodzaj śmiecia od drugiego, skoro wszystko (!!!!) idzie do jednego kontenera??? Tak samo jest z niby-pojemnikami na wielu osiedlach/ulicach/aglomeracjach - przyjeżdża jeden samochód z HDS-em (to taki dźwig do unoszenia tychże pojemników jak ktoś nie wie) i pakuje WSZYSTKO do jednego kontenera???? O stawkach za śmieci się nie wypowiadam, bo po co powtarzać to co uważają wszyscy? Rozbój w imię prawa i tyle! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: woltron Re: Dzielnica się buntuje: "Nie" dla podwyżek za IP: *.dynamic.chello.pl 06.03.13, 18:46 Bardzo podoba mi się, że reformę śmieciową zaczynamy od strony portfeli podatników, a nie jak np. w Niemczech od propagowania segregacji śmieci przy pomocy różnego rodzaju zniżek. No tak, ale Niemcy to kraj w którym wymuszono np. na producentach butelek plastikowych by nie miały naklejek, dzięki czemu plastik segreguje się łatwo, prosto i przyjemnie. Swoją drogą śmieszne, że będę płacić za śmieci dwa razy mniej niż moi rodzice w Wawrze. Od sprawiedliwość dziejowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grażyna M. Regulamin - znacie? IP: *.warszawa.vectranet.pl 06.03.13, 19:11 Jeśli ktoś zainteresowany - TUTAJ LINK do projektu Regulaminu. Poczytajcie i skomentujcie twórczość miasta, zamiast zwalczać się nawzajem! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AnnaM Ten Regulamin to jaksś paranoja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.13, 20:30 Regulaminem, który wydalił z siebie nasz Ratusz jacyś dziwni ludzie usiłują zorganizować mi mój czas i podporządkować go swoim wydumanym regułom. Nie mam ochoty pamiętać, że : - np. w każdy pierwszy wtorek miesiąca mam wystawić worek ze szkłem i w tym celu przez cały miesiąc gromadzić u siebie odpady szklane - np. w każdy trzeci czwartek miesiąca mam przygotować worek z makulaturą - np. w każdy drugi piątek mogę wystawić śmieci zmieszane ( o dzięki ci wszechpotężny ratuszu, że nie co dwa miesiące! ) NIE, NIE MAM ochoty robić spełniać tych zachcianek ułatwiających życie urzędnikom i działającym z nimi w zmowie firmom. Jeżeli obowiązkiem miasta jest jest zbiórka i zagospodarowanie odpadów - proszę bardzo. - Najpierw przetarg i wybór firm. - W warunkach przetargu - taka organizacja zbiórki śmieci, aby zrobić to najsprawniej i najwygodniej dla mieszkańców. - Zbiórka odpadów segregowanych powinna być za darmo - bo firmy oczyszczające sprzedają je dalej jako surowce wtórne. - Odbiór śmieci z posesji raz w tygodniu, ma być to odbiór wszystkich śmieci jakie wystawi mieszkaniec, żadnych kretyńskich pierwszych wtorków i trzecich czwartków !!! Jak w warunkach letnich mam przetrzymywać śmieci mieszane dwa tygodnie ? - Wybór firm zależny oczywiście od stawek na odbiór śmieci zaoferowanych w przetargu !!!! Podsumowując - ten regulamin to układanie wygodnego życia MPO, zapewniającego ciepłe posadki i schronienie wszelkim politycznym nieudacznikom. To nie ma nic wspólnego z myśleniem o rozwiązaniu śmieciowego problemu Warszawy sprawnie, dobrze organizacyjnie i z pożytkiem dla mieszkańców. Ten Regulamin to Antyregulamin skierowany przeciw mieszkańcom Warszawy i sprowadzający ich do roli upierdliwych petentów , którym władza jak zechce to zabierze śmieci a jak nie zechce to ich ukarze np. orzekając przez swojego "śmieciowego funkcjonariusza" z MPO, że śmieci były nieposegregowane - bo zawartość jakiejś frakcji przekraczała 85% ............ I to bez prawa reklamacji ! To nie da droga , zarządzający Warszawą utracili kontakt z rzeczywistością Uwierzyli , że zawsze będą mieli większość i zawsze przegłosują co będą chcieli. Próbki tego wielokrotnie już widzieliśmy - ale problem śmieciowy ich przerósł. Już lepiej, żeby uchwalili, że w tym roku nie będzie maja tylko od razu po 30 kwietnia rozpocznie się czerwiec. Są do tego zdolni - obowiązuje dyscyplina partyjna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grażyna M. Re: Ten Regulamin to jaksś paranoja IP: *.warszawa.vectranet.pl 06.03.13, 21:16 W pełni się z Tobą zgadzam. :) A to widziałaś?!... "Worki przeznaczone do zbierania odpadów komunalnych powinny spełniać następujące wymagania: 1) pojemność 60 litrów lub 120 litrów, 2) wykonane z folii polietylowej LDPE lub równoważnego materiału o grubości zapewniającej odporność na rozerwanie, bez dodatku kadmu, ołowiu i innych pierwiastków szkodliwych dla środowiska, 3) odporne na działanie promieni UV, niskich temperatur oraz środków chemicznych, 4) przezroczyste lub półprzezroczyste, umożliwiające wizualną kontrolę zawartości. 2. Worki przeznaczone do zbierania odpadów komunalnych powinny być oznakowane w następujący sposób: 1) worki przeznaczone do zbierania odpadów segregowanych suchych - w kolorze czerwonym; 2) worki przeznaczone do selektywnego zbierania szkła opakowaniowego - w kolorze zielonym; 3) worki przeznaczone do zbierania odpadów zielonych - w kolorze brązowym. 3. Podmioty odbierające odpady komunalne zapewniają właścicielom nieruchomości możliwość nabycia worków spełniających powyższe kryteria." Gdzie ja w mojej kuchni 2x2 m zmieszczę worki na 60 czy 120 litrów?... :( Skąd będę wiedziała, że te które kupię w Biedronce są wykonane z wykonane z folii polietylowej LDPE lub równoważnego materiału?... :( Skąd będę wiedziała, że nie zawierają kadmu czy ołowiu i że mają grubość zapewniającą nierozerwalność?... :( O ja biedna!... Ale nie! Przecież jest ratunek! Za odpowiednią opłatą (trzykrotny wzrost kosztu to za mało!...) łaskawa firma śmieciozbiorna mi je dostarczy! Jeszcze kilka przepisów i będę zarabiała na bilet miesięczny ZTM i podatek śmieciowy! Jak żyć, Pani Prezydent?! Jak żyć?!... Odpowiedz Link Zgłoś
lesher Re: Ten Regulamin to jaksś paranoja 06.03.13, 21:53 Ten regulamin to jest chyba stara wersja (tzn. uchwalony przez Radę jeszcze w styczniu). Ja sam złożyłem dwa pisma z wezwaniem do uchylenia konkretnych zapisów (ze względu na brak delegacji ustawowej). Podobno spółdzielnie znalazły w nim tony uchybień, więc jeżeli Rada go nie poprawi to zostanie zasypana pozwami do WSA i NSA - a uwzględnienie skarg oznaczałoby że SIWZy do przetargów byłyby nieważne, a więc i wyniki przetargów również. Także nie gorączkowałbym się tym (na razie!!!), bo ostateczna wersja będzie pewnie całkowicie przeredagowana. Ale czujność warto zachować, choćby po to żeby go ewentualnie skarżyć później. Odpowiedz Link Zgłoś
qwww Re: Ten Regulamin to jaksś paranoja 06.03.13, 23:31 Gość portalu: Grażyna M. napisał(a): > 4) przezroczyste lub półprzezroczyste, umożliwiające wizualną kontrolę zawartoś > ci. ci pajace nie pojmują, że do przezroczystego worka można włożyć kilka mniejszych nieprzezroczystych ? i co wtedy z "wizualną kontrolą zawartości" ? aj-waj Hajke Grunberg... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m To oczywiste że wielka dzielnica płaci więcej IP: *.adsl.inetia.pl 06.03.13, 20:01 Duża powierzchnia, mało mieszkańców. Duże koszty wywozu śmieci przypadają na niewielu podatników. Do tego niezameldowani. Chyba nietrudno zrozumieć że będzie drogo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PJl Dzielnica się buntuje: "Nie" dla podwyżek za śm... IP: *.centertel.pl 12.03.13, 09:50 Oto oni-radni PO-głosowali za opłatami Zapamiętaj ich: 1. Szostakowski Jarosław 2. Trębicka Zofia 3. Lech Paweł 4. Zbińkowska Dorota 5. Bitner Michał 6. Chmielewska Izabela 7. Czaykowski Michał 8. Czerwosz Magdalena 9. Dubiel Zbigniew 10. Gajewska Aleksandra 11. Gruszka Jolanta 12. Hoffman Marcin 13. Jakowicka Agnieszka 14. Jaworski Lech 15. Jezierska Marta 16. Kalbarczyk Piotr 17. Lutomirska Dorota 18. Łukaszewicz Maria 19. Makles Agnieszka 20. Malinowska-Grupińska Ewa 21. Masny Ewa 22. Mazurek Piotr 23. Nehrebecka-Byczewska Anna 24. Pabisiak Anna 25. Rabczon Mariola 26. Sheybal-Rostek Aleksandra 27. Szreder Maria 28. Wiśniewska-Najgebauer Joanna 29. Wujastyk Iwona 30. Wyszyński Maciej 31. Zakrzewska Małgorzata 32. Żuber-Zielicz Małgorzata Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lewy Wawer/Wesoła-królestwo HGW i Ligii Krajewskiej! IP: *.centertel.pl 12.03.13, 09:59 Niech się do swoich faworyt zgłoszą...;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maglarka HGW bierze odwet,Wawer nie bardzo głosował za nią IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.13, 12:10 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AnnaM Stanowisko Wawra nie zostało przekazane! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.13, 11:54 Sesja Rady Wawra 12.03.2013 i ciekawe informacje. 1. Stanowisko Radnych Wawra a dokładnie sprzeciw w sprawie "Uchwały śmieciowej" , które wawerscy radni uchwalili 6 marca 2013r nie zostało formalnie przekazane do Rady Warszawy przed sesją Rady Warszawy 7.03.2013 na której ustalano opłaty za wywóz śmieci. Radny Wawra A. Krasnowolski złożył interpelację w tej sprawie i zażądał od Burmistrz Wawra odpowiedzi, kto odpowiedzialny jest za nieprzekazanie Radzie Warszawy tego tak ważnego stanowiska wawerskich Radnych, którzy tym razem zagłosowali prawie jednomyślnie i jak rzadko wyrazili pogląd mieszkańców w tej sprawie. Nie liczyłabym na odpowiedź. Nadzwyczajna wawerska sesja z 06.03.2013 w sprawie opłat za śmieci zwołana na żądanie Radnych PIS zmusiła wprawdzie Radnych PO do podniesienia ręki i uchwalenia sprzeciwu - ale już czujny Przewodniczący Rady a i pewno Burmistrz dopilnowali, aby akt ten pozostał tylko propagandowy chwytem. Nie można przesądzać, czy Rada Warszawy wzięłaby stanowisko Radnych Wawra pod uwagę, ale brak oficjalnego przekazania tego stanowiska pozwala Radzie Warszawy na tłumaczenie się brakiem odzewu rady Wawra co do publikowanej wcześniej propozycji opłat. Cała sprawa to jawne lekceważenie wszystkich przez partyjnych funkcjonariuszy PO pełniących funkcje Przewodniczącego Rady Wawra i Burmistrza Wawra. PS. Radni Warszawy Tomasz Zdzikot i Maciej Maciejowski w swoich wystąpieniach w czasie obrad sesji Rady Warszawy mówili o uchwalonym stanowisku i sprzeciwie Rady Wawra w sprawie opłat śmieciowych - co nie zmienia faktu, że oficjalnie Rada Warszawy tego stanowiska nie otrzymała a Przewodniczący Rady Wawra nie pofatygował się na sesję do Pałacu Kultury aby je przedstawić. Odpowiedz Link Zgłoś
w_v_w To bardzo budujące... 13.03.13, 13:28 ...podjąc uchwalę i schowac do szuflady. Pożarli słonych paluszków, popili wody zainkasowali diety za sesję "wilk syty i owca cała" Sztukmistrze psia krew! :( Wawerka Odpowiedz Link Zgłoś