Gość: Marud IP: *.warszawa.vectranet.pl 17.03.13, 07:07 Przecież w tej całej hucpie ze śmieciami nie chodzi o śmiecie. Mieszkasz w domu znaczy się masz kasę to się podziel. Bufet trzeba wyżywić a tani nie jest Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: aasfj "Śmiecą ludzie, nie budynki. Zróbcie jak w Berl... IP: *.adsl.inetia.pl 17.03.13, 07:19 Niby to wszystko prawda i powinno to być naliczane inaczej, ale dość już mam wysłuchiwania o tych biednych i niewinnych emerytach, którzy: kompostują, oddają makulaturę i bóg wie co jeszcze. Prawda jest natomiast bardziej skomplikowana. Mieszkam w sąsiednim Miedzeszynie, też w małym domku, między samotnymi emerytami i niestety to zagospodarowywanie we własnym zakresie wyglądało raczej tak, że śmieci wyrzucano do lasu, palono je w piecach lub notorycznie podrzucano pod publiczne małe śmietniki stojące wzdłuż ulic. Jeden sąsiedni emeryt był nawet łaskaw podrzucać śmieci sąsiadom. Więc dobrze protestujmy, ale skończcie już z tą śpiewką o biednych i niewinnych emerytach, bo to wcale nie niewiniątka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szybkowolno Re: "Śmiecą ludzie, nie budynki. Zróbcie jak w Be IP: *.adsl.inetia.pl 17.03.13, 07:56 Rozumiem twoje rozgoryczenie, ale co proponujesz? Może jednak zrobić tak jak w blokach opłata od ilości osób, z tym że odbiór plastików, szkła itp nie co tydzien tylko raz w miesiącu? Wtedy zmniejszyłby się koszt przejazdu śmieciarek (po puste worki z odpadami plastykowymi lub zapełnione w 1/4) i odpadłby argument że wywóz z domków jest droższy bo jest rzadka zabudowa. Zresztą to śmieszny argument. Na mojej ulicy (klimontowska) są zarówno domki jak i bloki, śmieciarka będzie ta sama w czasie jednego kursu a opłaty od 3 osób dwukrotnie wyższe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: słoik święta prawda IP: *.adsl.inetia.pl 17.03.13, 08:45 Gadanie o kompostowaniu śmieci w domu jednorodzinnym zlokalizowanym na przedmieściu to totalna bzdura. Śmieci z takich domów latem lądują głównie w okolicznych lasach, bo nikt nie chce płacić za dobrowolny do tej pory wywóz, a zimą w piecach, zazwyczaj opalanych czym się da. Proponuję zwłaszcza w mniejszych miejscowościach przejechać się po nich zimą i zobaczyć czym dymią kominy, białym dymem z pieców gazowych czy czarnym ze wszelkiego gówna jakim w nim palą. Poprawę sytuacji śmieciowej w lasach zapewni wyłącznie przymusowa opłata za odbiór śmieci, zwłaszcza na "prowincji". amen Odpowiedz Link Zgłoś
obojetnie_co_bedzie Re: święta prawda 17.03.13, 09:24 Niektórzy palą węglem, rzadziej peletami, drewnem. Nie zapominaj o tym, że to legalne. > Gadanie o kompostowaniu śmieci w domu jednorodzinnym zlokalizowanym na przedmie > ściu to totalna bzdura. > Śmieci z takich domów latem lądują głównie w okolicznych lasach, Uwielbiam takie generalizowanie :) Odnoszę wrażenie, że nie wiesz o czym mówisz. Chocby nawet ktoś to, co wrzuciłby na kompost wywiezie do lasu, to widzisz w tym jakiś problem? >a zimą w piecach, zazwyczaj opalanyc > h czym się da. Kolejny przykład generalizowania. Wiesz, ile m^3 śmieci (bądź "czego się da") musiałby mieć taki człowiek, aby nimi napalić? > Poprawę sytuacji śmieciowej w lasach zapewni wyłącznie przymusowa opłata za odb > iór śmieci, zwłaszcza na "prowincji". A przeczytałeś to, pod czym komentujesz? Ci ludzie CHCĄ płacić. Nie zgadzają sie tylko ze złodziejskimi stawkami, wielokrotnie wyższymi niż w bloku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ehh... święta głupota IP: *.adsl.inetia.pl 17.03.13, 10:40 obojetnie_co_bedzie napisał(a): > > Gadanie o kompostowaniu śmieci w domu jednorodzinnym zlokalizowanym na pr > zedmie > > ściu to totalna bzdura. > > Śmieci z takich domów latem lądują głównie w okolicznych lasach, > > Uwielbiam takie generalizowanie :) > Odnoszę wrażenie, że nie wiesz o czym mówisz. Chocby nawet ktoś to, co wrzuciłb > y na kompost wywiezie do lasu, to widzisz w tym jakiś problem? Osobiście widzę problem- organizowałem społeczne akcje sprzątania terenów zielonych i notorycznie natykałem się między innymi na szczelnie zawiązane worki z liśćmi, chwastami z pielenia ogródków etc odpadkami. Ludzka bezmyślność jest porażająca!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kościesza Re: święta prawdazie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.13, 11:00 Proszę nie uogólniać. Tam gdzie ja mieszkam (Stary Wawer), gdzie posesje mają po 800-1500 m2, wszyscy kompostują liście, resztki organiczne. Domy sa ogrzewane gazem ziemnym. Nikt nie spala śmieci w piecach lub ogniskach. Na mojej ulicy nie ma nawet jednego domu, gdzie by kompostowania nie robiono. Teraz po prostu nie będzie się opłacać kompostowanie. Czy o to chodzilo ratuszowi i radnym platformy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rentier Re: "Śmiecą ludzie, nie budynki. Zróbcie jak w Be IP: *.dynamic.chello.pl 17.03.13, 15:21 Nie ma dobrej metody. Jeżeli od osoby to dla przykładu - mieszkam w budynku w centrum Wa-wy, w którym większość mieszkań to 1 i 2 pokojowe. Kawalerki wszystkie !!! są wynajmowane. Zgadnijcie ilu tam mieszka ludzi? Oficjalnie mieszka jedna!!! Dlaczego więc rodzina ma płacić "uczciwie" za śmiecie produkowane przez wynajmujących. Inna sprawa to nieprawdą jest tak do końca, że rodzina 4 osobowa produkuje blisko 3- krotnie więcej śmieci niż 1-2 osobowe gospodarstwo. Właśnie 1 osoba produkuje blisko 70% śmieci takiej większej rodziny! Ta cała "reforma śmieciowa" to jest jeden przekręt i wyrwanie kolejnej kasy. Bardzo dużej kasy. A wystarczyło może najpierw zacząć budować spalarnie, kompostownie, itp a potem wdrażać stopniowo reformy. Bo teraz to jest tak, że koszty pójdą o 100 % ale jakości nie znajdziesz w tych usługach. To wszystko jest PO... dolone. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misiaczek "Śmiecą ludzie, nie budynki. Zróbcie jak w Berl... IP: *.dynamic.chello.pl 17.03.13, 07:27 ciekawe jak to by za tzw.komuny działało? Mysle ze jesli by było potrzeba bydowy spalarni smieci to by ją poprostu zbudowano. Bez konsultacji społeczych bo to tylko burdel wprowadza. Powiem tak gdyby dziś ktos chciał wybudowac trase łazienkowską to by sie to nie udało. Nie ma szans. A PRL dał rade. Odpowiedz Link Zgłoś
robertmatycz "Śmiecą ludzie, nie budynki. Zróbcie jak w Berl... 17.03.13, 07:56 z opłatami to są głupoty i wielkie bzdury. Kapitalizm z wieloma sprawami nie radzi sobie, za to komuna by sobie poradziła. I chwała jej za to. Odpowiedz Link Zgłoś
hektor51 "Śmiecą ludzie, nie budynki. Zróbcie jak w Berl... 17.03.13, 08:32 Co i rusz jakiś emeryt(emerytka) ogłasza, ze nowy system opłat śmieciowych jest dla nich niesprawiedliwy. Tylko dlaczego w Krakowie nie da się już żyć, bo biedni emeryci zamiast oddawać śmieci palą nimi w piecach (nawet plastykami). Dlaczego lasy są pełne śmieci. U mnie na osiedlu spółdzielnia kilka lat temu zamknęła śmietniki, ale szybko się wycofali bo rano nie można było dojść do śmietnika. Można oczywiście udawać, że to krasnoludki. Przykład Berlina nietrafiony _ Niemcy to chyba jedyny kraj gdzie obowiązek meldunkowy traktowany jest na serio. Ja przez kilkanaście lat wynajmowałem mieszkania i nigdzie nie byłem zameldowany. Naliczanie opłat na podstawie liczby osób zamieszkałych w danym lokalu to głupota i szaleństwo, podobnie jak na podstawie zużytej wody. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XXX Re: "Śmiecą ludzie, nie budynki. Zróbcie jak w Be IP: *.warszawa.supermedia.pl 17.03.13, 09:15 Palą nie dlatego że odbiór śmieci jest drogi tylko dlatego że śmieci to OPAŁ. Jak każesz im płacić po 1000 zł na rok to będą zbierać śmieci i tym bardziej nimi palić bo nie będą za co mieli sobie kupić innego opału. Odpowiedz Link Zgłoś
qwww Re: "Śmiecą ludzie, nie budynki. Zróbcie jak w Be 17.03.13, 13:46 hektor51 napisał: > Co i rusz jakiś emeryt(emerytka) ogłasza, ze nowy system opłat śmieciowych jest > dla nich niesprawiedliwy. Tylko dlaczego w Krakowie nie da się już żyć, bo bie > dni emeryci zamiast oddawać śmieci palą nimi w piecach (nawet plastykami). Dlac > zego lasy są pełne śmieci. U mnie na osiedlu spółdzielnia kilka lat temu zamknę > ła śmietniki, ale szybko się wycofali bo rano nie można było dojść do śmietnika widzę własne doświadczenie hektora51, zdecyduj się więc, czy palisz śmieci, czy je podrzucasz do lasu, czy podrzucasz do śmietników? może, troll-fleja hektor51 tak dużo śmieci, że wszystkie 3 opcje na raz + dodatkowo ten nie-meldowany nigdzie słoik z III Rzeszy wywala śmieci przez okno, a jego flaszki po wódzie i pety walają się na całej trasie jego przejścia współczuję jego sąsiadom... Odpowiedz Link Zgłoś
hektor51 Re: "Śmiecą ludzie, nie budynki. Zróbcie jak w Be 17.03.13, 14:18 Dzięki stary za chwile szczerości. Piszesz o sobie i swoich problemach. Ja pozwalam ci się uwolnić od twoich uporczywych myśli. W psychologii to zjawisko określane jest jako projekcja siebie na inną osobę. Odpowiedz Link Zgłoś
qwww Re: "Śmiecą ludzie, nie budynki. Zróbcie jak w Be 18.03.13, 01:04 hektor51 napisał: > Dzięki stary za chwile szczerości. Piszesz o sobie i swoich problemach. Ja pozw > alam ci się uwolnić od twoich uporczywych myśli. W psychologii to zjawisko okre > ślane jest jako projekcja siebie na inną osobę. i nie dość, że śmieciarz, to jeszcze komuch... najgorsze połączenie współczuję też rodzinie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zupaidrugiedanie Re: "Śmiecą ludzie, nie budynki. Zróbcie jak w Be IP: *.warszawa.vectranet.pl 17.03.13, 19:22 Dlaczego rozliczanie za śmieci w Warszawie na podstawie zużycia wody to bzdura? Zużycie wody na cele bytowe jest na pewno wprost proporcjonalne do liczby zamieszkujących osób. Przyjęcie opłat śmieciowych na podstawie zużycia wody eliminuje problem niezameldowanych osób! Mimo że ilość powstających śmieci nie ma związku z ilością zużywanej wody, to i tak przyjęcie systemu rozliczania za śmieci na podstawie zużycia wody jest lepsze niż na podstawie osób zameldowanych, zwłaszcza że przecież już wkrótce ma być zniesiony obowiązek meldunkowy, a i teraz nikt w praktyce tym się nie przejmuje. Odpowiedz Link Zgłoś
eizoo Re: "Śmiecą ludzie, nie budynki. Zróbcie jak w Be 18.03.13, 09:48 hektor51 napisał: > dni emeryci zamiast oddawać śmieci palą nimi w piecach (nawet plastykami). Plastykami raczej nie palą - raz że trudno o tylu plastyków (mimo popularności uczelni artystycznych) a dwa że to nieco barbarzyńskie... Co do opłat od domów - jakim cudem trzyosobowa rodzina w domu ma nazbierać 120l odpadków plastikowych??? Odpowiedz Link Zgłoś
wlodzimierz.iljicz PO - złodzieje, wyzyskiwacze, łajdacy. 17.03.13, 08:44 Specjaliści od nakładania na bezbronnych ludzi bandyckich haraczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marceli_39 Re: PO - złodzieje, wyzyskiwacze, łajdacy. IP: *.dynamic.mm.pl 17.03.13, 10:48 Ale ty masz robaczywy mózg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: okrągły stół wiecej,jeszcze wiecej podatków. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.13, 08:54 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziadek "Śmiecą ludzie, nie budynki. Zróbcie jak w Berl... IP: *.31.118.134.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 17.03.13, 11:10 Tak, smieca ludzie i w dodatku tym więcej im więcej zarabiają bo śmieci to resztki tego co kupują. Samotny emeryt czy rencista nie zapełni 480 litrów miesięcznie nawet gdyby wszystko co jest w stanie kupić wyrzucił na śmietnik. Platformo, nie zapomnimy ci tego. Odpowiedz Link Zgłoś
eltinu Śmieci, a konkurecja 17.03.13, 11:11 Zupełnie nie rozumiem, czemu kojarzy się obowiązek wyrzucania śmieci z haraczem na rzecz gminy. Ludzie powinni mieć obowiązek wykupienia usługi wyrzucania śmieci w jednej z licznych konkurujących ze sobą firm. Cenę powinien wyznaczyć rynek, a nie bufetowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zupaidrugiedanie Re: Śmieci, a konkurecja IP: *.warszawa.vectranet.pl 17.03.13, 19:29 Ależ teraz tak właśnie jest i czy to dobry system, to widać w podwarszawskich lasach. Nie sądzę, aby śmieci tam wywozili mieszkańcy bloków, natomiast jak najbardziej właściciele domów jednorodzinnych, którzy mają indywidualne umowy na wywóz śmieci! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Włodek "Śmiecą ludzie, nie budynki. Zróbcie jak w Berl... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.13, 11:13 Słusznie. Czy głupki ustalające opłaty tego nie widzą ? Cieszyłem się z wprowadzenia zmian za wywóz śmieci z powodu zaśmiecania lasów, ale widzę że to kolejna szansa dla dupków-urzędasów na oszukanie ludzi za których pieniądze mają swoje pensyjki Odpowiedz Link Zgłoś
w_v_w Re: "Śmiecą ludzie, nie budynki. Zróbcie jak w Be 17.03.13, 11:39 ...troszke naiwne myslenie, jesli chodzi o bande z pelo. Wawerka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: filut z Pragi bandziorki z mafii + Bufet = 500% haracz na smieci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.13, 11:24 chodzenie z bejsbolami po sklepach czy restauracjach juz nie jest popularne w mafiach - teraz lepiej niech sprzedajni bufeciarze zbiora haracz pod pozorem "prawa" a potem pojdzie dzialkowanie - tak dzialaja nowoczesne Kamorry Odpowiedz Link Zgłoś
tutul Re: bandziorki z mafii + Bufet = 500% haracz na s 17.03.13, 11:58 Radni w Warszawie są jsnowidzami. Ogłosili stawki za wywóz i utylizację śmieci ZANIM ogłosili przetarg .Czyli jak zwykle z d...strony. Ciekawe,JAKA FIRMA zostanie wybrana? Bo nie jest powiedziane ,ze najlepsza.Dla mieszkńców i dla środowiska ( o które tak bardzo radni się troszczą) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: seven77 Re: "Śmiecą ludzie, nie budynki. Zróbcie jak w Be IP: *.Netcominternet.pl 17.03.13, 12:03 Czy zgraja gamoni z PO chociaż raz zrobiła coś co nie byłoby bublem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eF. uwielbiam generalizowanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.13, 12:18 mieszkam w bloku. czy produkuję więcej śmieci, bo nie kompostuję? otóż nie, z mojej kuchni nie wychodzą żadne odpadki organiczne, bo mam młynek do odpadków i zmielone śmieci spływają do kanalizacji (za którą oczywiście płacę). za to kompostownik sąsiada przez całe lato skutecznie zatruwa powietrze na naszym podwórku, bo sąsiad nie raczył postawić go pod swoim oknem, tylko odsunął najdalej od siebie - pod nasze ogrodzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kościesza Re: uwielbiam generalizowanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.13, 16:25 Liście z podwórka zbierasz i też przez ten twój młynek.....? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eF. Re: uwielbiam generalizowanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.13, 18:40 a co to ma do rzeczy? sugerujesz, że właściciele domków jednorodzinnych kompostują wszystkie liście? to ciekawe skąd w takim razie te jesienne ogniska, ktore zasmradzają powietrze w okolicy? ja za wywóz liści płacę. za odpadki organiczne nie muszę, mimo że mieszkam w bloku i nie mam kompostownika. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: realista "Śmiecą ludzie, nie budynki. Zróbcie jak w Berl... IP: *.dynamic.chello.pl 17.03.13, 15:13 Chyba tylko ruscy sa bardziej bezczelni przy przekretach w majestacie prawa. Naszym jedynie slusznym politykom niewiele brakuje do nich. Tak jak oni traktuja nas ,my powinnismy traktowac ich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zz "Śmiecą ludzie, nie budynki. Zróbcie jak w Berl... IP: *.netfala.pl 17.03.13, 16:21 U ciebie na wsi wszyscy kompostuja, a u mnie na wsi kompostuja i segreguja tylko przyjezdni. Wiocha pali i wyrzuca do lasu. Odpowiedz Link Zgłoś