olecky 04.04.13, 17:54 "Przez wiele lat mieszkaliśmy w Rzymie, a tam ten zwyczaj jest rozpowszechniony" - fajnie, ale w Rzymie kawa kosztuje ~1 euro. W Warszawie kawa jest dobrem luksusowym, podobnie jak komunikacja publiczna. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: lewy Nowa akcja w kawiarniach: płacą za dwie kawy, p... IP: *.rzeczpospolita.pl 04.04.13, 17:56 Zwyczaj pochodzi z południa Włoch, a nie z Ukrainy. Polecam lekturę en.wikipedia.org/wiki/Caff%C3%A8_sospeso Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ki Re: Nowa akcja w kawiarniach: płacą za dwie kawy, IP: *.free.aero2.net.pl 04.04.13, 23:19 Na Sycylii za kawe placilismy 0,80 €, czyli 3,30 zl. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gizmo Nowa akcja w kawiarniach: płacą za dwie kawy, p... IP: *.adsl.inetia.pl 04.04.13, 17:59 Poprawny adres to: www.zawieszonakawa.eu/ Przy okazji - jak ktoś zawiesi dla mnie coś mocniejszego, to proszę o sygnał, gdzie mam się udać. Odpowiedz Link Zgłoś
burina Re: Nowa akcja w kawiarniach: płacą za dwie kawy, 07.04.13, 03:03 A Ty co dla kogo zawiesiłeś/aś? W akcji chodzi o to, żeby się dzielić, a nie o to, żeby banda naiwniaków, których stać fundowała coś bez przerwy cwaniaczkom, którzy uważają, że nie muszą nic od siebie dać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wolf Ej! Redaktory! link poprawcie! IP: *.dynamic.chello.pl 04.04.13, 18:00 www.zawieszonakawa.eu a nie "zawiszona". Odpowiedz Link Zgłoś
billy.the.kid Re: Ej! Redaktory! link poprawcie! 04.04.13, 18:11 jak będzie kawa w kawodajni po 5 zł. to owszem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stary pijak Re: Ej! Redaktory! link poprawcie! IP: 176.111.229.* 04.04.13, 18:16 zakiszona Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc a co z podatkiem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.13, 18:11 Wszak taka "zawieszona" kawa stanowi przychód obdarowanego? Odpowiedz Link Zgłoś
polskirozlamacz Ewidentnie. 04.04.13, 18:26 Ale kto tu w zasadzie daje świadczenie? Ten co kupił kawę, czy jednak kawiarnia? Jak dla mnie - kawiarnia. A kawa przekazana za darmo na cele reklamowe będzie zwolniona z podatku, tak jak każde świadczenie reklamowe o wartości do 200 zł. Problem solved. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika Re: Ewidentnie. IP: 62.233.211.* 07.04.13, 08:22 Tak Ci sie tylko wydaje. Twoj podstawowy blad polega na mylnej ocenie kto daje. Otoz daje ten kto za nia zaplacil czyli ten klient co zawiesil (bo za co innego przedplacil jak nie za te kawe, nawet paragon na to dostanie) . To podobnie jak z bonami podarunkowymi - kto daje? Ten kto go przedplacil czy firma ktora wystawila? Zatem nie ma mowy o reklamie tylko o swiadczeniu. I kwestia podatku wraca. Odpowiedz Link Zgłoś
jpelczar Re: a co z podatkiem? 04.04.13, 18:57 To jest taki sam przychód jak brak raka mózgu ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wincent Dzięki za cynk! IP: *.dynamic.chello.pl 04.04.13, 19:22 Jutro MF zajmie się tematem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Skarb Owy Re: a co z podatkiem? IP: 83.238.101.* 04.04.13, 19:57 Słusznie - już wdrażam śledztwo. Dziękuję za obywatelską troskę. Odpowiedz Link Zgłoś
nienietak6 kawa za droga 04.04.13, 18:18 Jak wspomniał jeden z przedmówców, kawa na zachodzie Europy to koszt około 1 euro (w droższych miejscach do 2 euro), a nie 10, 12 czy nawet 16 zł jak w Warszawie. To dopiero jest chore. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kim Re: kawa za droga IP: *.free.aero2.net.pl 04.04.13, 23:27 W Niemczech cappucino kosztuje 1,80-2,20 euro. Robotnik zarabia 1800-2000 euro (7-8 tys zl), pracownik na kasie 1300 euro (5 tys zl), mlody inzynier 3500 euro (18 tys zl). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dojcz Re: kawa za droga IP: *.ip.netia.com.pl 05.04.13, 08:30 napisz, ile kosztuje miejsce w przedszkolu, ubezpieczenie samochodu i wynajem mieszkania. skończce z tym durnym przeliczaniem euro na zł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kim Re: kawa za droga IP: *.free.aero2.net.pl 05.04.13, 15:07 Wynajem normalnego mieszkania kosztuje od 500 euro miesiecznie, student na spartanskie warunki zalapie sie za mniej. Za przedszkole placi sie w zaleznosci od zarobkow przecietnie od 20 euro do 100. Jak zarabiasz z zona 4000 euro (17 tys zl), to stac cie. Ubezpieczenie samochodu wychodzi srednio drozej, bo Niemcy jezdza zdecydowanie drozszymi samochodami niz Polacy. Najtaniej mozna jednak placic 3OO euro rocznie (jezdzisz bezwypadkowo, itd.), srednio rocznie ok. 1000-1200€. Za te kwote dostajesz jednak zupelnie co innego niz w Polsce. Ubezpieczalnie naprawde placa za naprawy, a nie kombinuja jak sie od tego wykrecic. Zywnosc jest w tych samych cenach co w Warszawie lub tansza - o ile porownujemy te sama jakosc (szynka parmenska do szynki parmenskiej, ten sam ser, itd.). Produkty ekologiczne sa w Niemczech znacznie tansze niz w Polsce, np. maslo ekologiczne 250 g kosztuje 5 zl. Drozsze sa owoce i niektore warzywa. Dzemy rownie podlej jakosci co w Polsce sa w tej samej cenie. Drozsze sa dzemy wysokiej jakosci (75-100% owocow, czyli 100 g dzemu wyprodukowano ze 140 g owocow; w Polsce jakims cudem 100 g dzemu powstaje z 50 g owocow). Odpowiedz Link Zgłoś
podkocem Re: kawa za droga 06.04.13, 10:12 Wielka Brytania, Londyn. Kawa w centrum 3 funty, na obrzeżach 1,5 funta. wynajem mieszkania (2 bed - min dla rodziny) 1000 - 1300 funtów przedszkole - bardzo zróżnicowane, ale srednio 800 miesięcznie rachunki i CT - min 250 miesięcznie ubezpieczenie samochodu - 100 bilety na metro (na osobę) - 150 Jaki dochód musi miec rodzina, żeby sobie móc na to pozwolić i żyć przyzwoicie żeby zostało nie tylko na jedzenie, ale też na ubrania, rozrywkę i wakacje? Srednia pensja wynosi 2000. Nawet jesli są 4k na rodzinę, to naprawdę kokosów nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A. Re: kawa za droga IP: *.dynamic.mnet-online.de 06.04.13, 15:48 Gość portalu: kim napisał(a): > Wynajem normalnego mieszkania kosztuje od 500 euro miesiecznie, student na spar > tanskie warunki zalapie sie za mniej. > > Za przedszkole placi sie w zaleznosci od zarobkow przecietnie od 20 euro do 100 > . Jak zarabiasz z zona 4000 euro (17 tys zl), to stac cie. > Podaj to cudowne miejsce, gdzie małżeństwo zarabia 4000 i za mieszkanie płaci 500 euro. W normalnych warunkach żona pracuje max. na pół etatu bo żadno przedszkole nie jest otwarte od rana do wieczora, jak pracuje na pełen etat to płaci za opiekę do dziecka bardzo dużo. Wynajem mieszkania 3 pokojowego (nie socjalne, na wolnym rynku, przy dochodach 4000 socjalne się nie należy) to koszt ok. 1200-1300 euro w dużym mieście, w którym ww. dochody są realne. Przedszkole kosztuje (przy ww. dochodach) 180 -220 euro miesięcznie. Żłobek to koszt ok. 500 euro. Więc jak masz dziecko w wieku do lat 3 i pracującą żonkę to połowa dochodów idzie na mieszkanie i żłobek. Wyższe są również koszty ubezpieczeń, koszty paliwa, koszty biletów na komunikację miejską, wstępu do kina czy teatru i wiele innych rzeczy. Nie ma prostego przelicznika. Jasne, że mimo wszystko w Niemczech żyje się wygodniej i spokojniej, ale nie ma takiej kolosalnej różnicy jak sugerujesz. Inżynier w Polsce też zarobi sensownie i też będzie mu sie w Polsce wygodnie żyło, humanista w Niemczech też będzie miał problemy za znalezieniem pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kim Re: kawa za droga IP: *.free.aero2.net.pl 06.04.13, 21:45 Jesli nie jestes w Niemczech obywatelem drugiej kategorii, to zarobki rzedu 3500 euro na osobe miesiecznie sa norma dla wyksztalconego czlowieka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: kawa za droga IP: *.20-2.cable.virginmedia.com 05.04.13, 11:18 A wynajem mieszkania kosztuje 1000 euro (4200 zł) miesięcznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kim Re: kawa za droga IP: *.free.aero2.net.pl 05.04.13, 15:16 50 m² w Berlinie za 2600 zl, to drozej niz w Warszawie? berlin.homecompany.de/objektdetails/oid_idb2/AG113099 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Kg Re: kawa za droga IP: *.ip.netia.com.pl 06.04.13, 09:55 Berlin jest pod tym względem tanim miastem. W tzw. "starych landach" wynajęcie mieszkania jest zdecydowanie droższe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: kawa za droga IP: *.214-103-94.adsl.internet.lu 06.04.13, 19:20 młodszy inżynier zarabia 3,5 tys. euro. Tyle że brutto. Jeżeli młodszy inżynier nie ma dzieci na utrzymaniu, to z brutto robi się jeszcze mniejsze netto. Co akurat nie zmienia faktu, że siła nabywcza 3,5 tys. euro brutto pozwala na przyzwoite to i owo. Odpowiedz Link Zgłoś
q_vw Re: kawa za droga 06.04.13, 14:01 Gdzie na mitycznym zachodzie Europy masz kawę za 1 euro ?! Ludzie, nie świrujmy ! 2 euro płaciłem 10 lat temu we Francji ! Fakt, ceny się trzymają, ale za 1 euro nie ma dobrej kawy nigdzie, nawet na francuskim zadupiu ! 2 euro to normalna cena, a widuje się i wyższe, sporo wyższe. Pytaniem jest, za jaką ilość kawy w Polsce płacimy daną cenę, bo, póki co, nie odbiegamy od owego mitycznego zachodu Europy. Inna sprawą są marże, o tym można podyskutować, biorąc dodatkowo pod uwagę siłę nabywczą pieniądza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hground_sydney Re: kawa za droga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.13, 12:29 u nas wcale nie jest tak drogo (choc i tak za duzo, jak na kieszen studenta). w Australii najtansza kawa kosztuje ok.4$, latte to juz koszt okolo 5$. Odpowiedz Link Zgłoś
johanna_haase Re: Nowa akcja w kawiarniach: płacą za dwie kawy, 04.04.13, 18:20 olecky napisał: > "Przez wiele lat mieszkaliśmy w Rzymie, a tam ten zwyczaj jest rozpowszechniony > " - fajnie, ale w Rzymie kawa kosztuje ~1 euro. Chyba w tanich żarłodajniach dla bezdomnych Polaczków. 1 EUR kosztuje w Rzymie wypita na stojąco malutka espresso, taki jeden shot z naparstka rzędu 20-30 ml. Średnio kawa normalnych rozmiarów (warszawska kawa typu M czy L to ponad pół litra kawy) kosztuje w Rzymie 2,35 EUR (dane za rok 2012). Jak zamówisz w prawdziwej kawiarni prawdziwą kawę, to może kosztować nawet 6 EUR (np. w Gilli we Florencji). Do tego nieraz dochodzi "coperto", np. 2 EUR od osoby. I normą jest napiwek. Lubię te gó...ane, wyssane z palucha opowieści Polaczków, jak to jest tanio na Zachodzie, snute przez smutasów, którzy tam żarli chińskie zupki i gotowali ziemniaki grzałką w wannie, w mieszkaniu na zadupiu wynajętym w piętnastu. Tylko, że normalni ludzie to nie są brudasy i żebracy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sraweł Mnie natomiast interesuje bardzo, kiedy na Przasny IP: *.dynamic.lte.plus.pl 04.04.13, 18:34 Przasnyskiej i Elbląskiej pojawią się mikrobusy i SKM, bo mam do przystanku 500 metrów i nie chce mi się chodzić. pozdrawiam, Robert. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: urzędniczka Re: Mnie natomiast interesuje bardzo, kiedy na Pr IP: *.dynamic.chello.pl 04.04.13, 21:33 Proszę się dowiadywać na forum, dzisiaj Panu nie powiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ruta Re: Mnie natomiast interesuje bardzo, kiedy na Pr IP: *.dynamic.chello.pl 04.04.13, 23:02 Na Dzielnej właśnie planujemy aby poprowadzić metro na Przasnyską i Elbląską (przejazd bez zatrzymania do Centrum) Odpowiedz Link Zgłoś
ciotka_ltd Bryty to nie sa kawosze, ale... 04.04.13, 18:39 Nasci cennik, "hrabino": www.thisismoney.co.uk/money/bills/article-1700623/Coffee-prices-in-Britain-vs-elsewhere.html Wprawdzie to tylko Starbucks, ale moje zapytanie cenowe pozostaje i tu zasadne: czemu w Polsce cena taka sama lub wyzsza przy nizszych kosztach pracy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Bryty to nie sa kawosze, ale... IP: *.20-2.cable.virginmedia.com 04.04.13, 19:04 Kawa w starbucksie kosztowała mnie ostatnio ponad 2 funty. Mówię o Londynie, być może gdzieś na angielskiej wsi jest taniej. Odpowiedz Link Zgłoś
nienietak6 nie kompromituj sie prosze 04.04.13, 18:45 A ja lubię opowieści tych, co nie wiedzą, że we Włoszech pija się małą kawę w maleńkich filiżaneczkach, a nie w kubłach czy korytach, w których się mieści PÓŁ litra kawy. "...Średnio kawa normalnych rozmiarów (warszawska kawa typu M czy L to ponad pół litra kawy..." Błagam, nie kompromituj się takimi opowiastkami o "normalnych rozmiarach" kawy... Tak przy okazji, z dziesięć lat temu jakiś podobny człowiek zażądał w kawiarni kawę w dużym kubku, bo nie spodobała mu się espresso. Kelnerka oburzona odpowiedziała, że tu nie podają "amerykańskiej" kawy... :-) Bo to, że Ty czy inni podobni umieją pić tylko półlitrowe banie kawy nie oznacza, że jesteście normą albo wzorcem. O nie. Na szczęście nie. Odpowiedz Link Zgłoś
nessuno Re: nie kompromituj sie prosze 04.04.13, 22:31 nienietak6 napisał: > A ja lubię opowieści tych, co nie wiedzą, że we Włoszech pija się małą kawę w m > aleńkich filiżaneczkach, a nie w kubłach czy korytach, w których się mieści PÓŁ > litra kawy. Dokładnie, ta kretynka chciała tu zabłysnąć, a pokazała swoje prostactwo i nic poza tym. Odpowiedz Link Zgłoś
olecky Re: Nowa akcja w kawiarniach: płacą za dwie kawy, 04.04.13, 18:48 być może w jakiś stricte turystycznych miejscach jest tak jak piszesz. Pamiętam, raz zapłaciłem 3 euro za kawę na rynku w Bolonii. Ale w centrum Rzymu, od dworca Termini po Trastavere, normą jest raczej 0,80 - 1,30 euro. A wcale nie jestem przekonany, że we włoskim espresso jest mniej kawy niż w pół litra warszawskich popłuczyn. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ma va' Re: Nowa akcja w kawiarniach: płacą za dwie kawy, IP: *.dynamic.chello.pl 04.04.13, 18:58 johanna_haase napisała: > olecky napisał: > > > "Przez wiele lat mieszkaliśmy w Rzymie, a tam ten zwyczaj jest rozpowszec > hniony > > " - fajnie, ale w Rzymie kawa kosztuje ~1 euro. > > Chyba w tanich żarłodajniach dla bezdomnych Polaczków. 1 EUR kosztuje w Rzymie > wypita na stojąco malutka espresso, taki jeden shot z naparstka rzędu 20-30 ml. > Średnio kawa normalnych rozmiarów (warszawska kawa typu M czy L to ponad Tak, jednak normalny Włoch nie jest idiotą i nie będzie płacił za przygotowanie stołu (to właśnie oznacza coperto) oraz napiwku za zwykłą kawę, którą wypija kilka razy dziennie. Gratuluję, że zapłaciłaś za kawę jak prawdziwa turystka, ale jak już byłaś we Florencji, trzeba było odwiedzić Paszkowskiego - to właśnie najlepsza kawiarnia (serio). Najwyraźniej Polaczki jednak lepiej wiedzą od jednodniowych turystów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Heinrich Ceny na Zachodzie niższe IP: *.unitymediagroup.de 05.04.13, 00:54 Nie wiem jak we Włoszech, ale w Niemczech ceny w sklepach - zwykłych nie "dla Polaczków" (zarówno spożywcze, jak i ubrania czy elektrotechnika) są niższe niż w Polsce, z kawiarniami juz róznie bywa. zarobki - wiadomo - 4 razy wyższe niż w Polsce. Pozdrawiam rozgoryczonych i zestresowanych Polaków z Polski :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edek Re: Nowa akcja w kawiarniach: płacą za dwie kawy, IP: 79.97.57.* 05.04.13, 01:35 I odezwal sie polaczek zastaw sie a postaw sie to twoje gilli ma zalosne opinie na tripadvizor i jest to lokalik dla zburaczonych pajacow ktorzy placa 8e za cole i15e za kanapke buahaha co do kawy w italii za 2 e jest ok nie trzeba placic nie wiadomo ile al Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tumy Re: Nowa akcja w kawiarniach: płacą za dwie kawy, IP: *.rudaslaska.vectranet.pl 06.04.13, 10:17 €dek szko/a davvno konczyI ?pisać nie umi? normalnie oczy bolą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zadycha Re: Nowa akcja w kawiarniach: płacą za dwie kawy, IP: 193.109.225.* 05.04.13, 09:30 W Starbucks'e cena kawy "dużej" do której porównujesz cenę 2,35 EUR kosztuje ok. 16-20zł. Porównaj jeszcze różnicę zarobków w Polsce i masz pogląd ile kaw może kupić średnio zarabiający we Włoszech a ile w Polsce, i nie musisz od razu obrażać innych. Popracuj trochę nad swoją kulturą, bo wstyd Cię wypuszczać gdziekolwiek... Odpowiedz Link Zgłoś
podkocem Re: Nowa akcja w kawiarniach: płacą za dwie kawy, 06.04.13, 10:19 > Średnio kawa normalnych rozmiarów (warszawska kawa typu M czy L to ponad pół l > itra kawy) To nie jest kawa NORMALNYCH rozmiarów, tylko napój kawopodobny. Kawa to napoj którym się delektuje, a nie siorbi pół litra z papierowego kubka z plastikowym wieczkiem. W Hiszpanii nauczyłam się pić prawdziwą kawę. Nikt tam nie pije rozpuszczalnej, a kawiarnie podaja w małych filiżankach, nie ma kaw połlitrowych. W każdym domu jest ekspers do kawy. Teściowa kupuje kawę ziarnista i mieli rano przed samym zaparzeniem. Mocnej, aromatycznej kawy pije się najwyżej 100 - 150ml, a nie pół litra! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Venezia Re: Nowa akcja w kawiarniach: płacą za dwie kawy, IP: *.ncsgroup.it 06.04.13, 14:33 np. kawa na Placu sw Marka kosztuje 20 euro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LOL Re: Nowa akcja w kawiarniach: płacą za dwie kawy, IP: *.dynamic.chello.pl 03.05.13, 11:07 chyba babo byłaś, ale we WŁOCHACH pod warszawą... najgorszy rodzaj polskiej (polaskawej raczj) mendy z kompleksami. we włoszech póllitrowa "kawa" to jakies kuriozum, więc sie nie kompromiruj, przygłupie. wracaj na zmywak, sio! Odpowiedz Link Zgłoś
ciotka_ltd A czemu w Wawie kawa kosztuje 2xtyle ile w Rzymie? 04.04.13, 18:22 Przeciez surowiec ma w EU taka sama cene, a w Polsce koszty pracy sa ze 3 razy nizsze. Myslal o tym ktos? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: buntownik Re: A czemu w Wawie kawa kosztuje 2xtyle ile w Rz IP: *.dynamic.chello.pl 04.04.13, 21:52 Nie wiem, nie dojde. w ramach bycia przeciw poprostu bojkotuje bo i drozsza i duuuuuuzo gorsza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jakub Nowa moda w kawiarniach: płacą za dwie kawy, pi... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.13, 18:22 Tak się zastanawiam, czemu jest gigantyczna moda na kopiowanie tematów felietonów czy artykułów, które nie dotyczą tak zwanych "najważniejszych" wydarzeń. Bo niemal identyczny tekst znalazłem na stronie wawalove.pl/Zawieszona-kawa-wspaniala-inicjatywa-a8835 i on się ukazał o wiele wcześniej niż w Gazecie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marian Będę pił kawę w kawiarniach jeśli będzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.13, 18:36 tak dobra jak ta którą robię w domu i do tego będzie kosztować góra 3zł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yadzka jakiś typowo hipsterski pomysł od czapy IP: *.204.42.204.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 04.04.13, 19:01 Jak kogoś nie stać na kawę w sieciówce to niech pije w domu te 5 do 12 zł można przeznaczyć na pomoc naprawdę potrzebującym Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tirinti Co w tym nowego IP: *.toya.net.pl 04.04.13, 18:55 W Warszawie już od dawna aby wypić jedną kawę trzeba zapłacić co najmniej za dwie. Dlatego nie kupuję. Odpowiedz Link Zgłoś
nick_do_komentarzy "Akcja nabiera tempa" 04.04.13, 19:00 "(..) Przy barze jest informacja o możliwości kupienia "zawieszonej" kawy, ale zainteresowanie jest średnie. - Bywało, że dziennie kupowano tak pięć kaw, teraz może jedną - przyznaje. " "Informacja o akcji jest na stolikach, ale potrzebna jest większa reklama w mediach - zauważa Magda (...)" Bo u nas to po zobaczeniu ulotki wszyscy stwierdzają, że "akurat zabrakło mi te 6/10 zł" i czekają na zawiesinę :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rumpelsztyk Nowa moda w kawiarniach: płacą za dwie kawy, pi... IP: *.dynamic.chello.pl 04.04.13, 19:08 Chętnie skorzystam z zawieszonej "Lornety z meduzą" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xfgh Re: Nowa akcja w kawiarniach: płacą za dwie kawy, IP: *.warszawa.vectranet.pl 04.04.13, 19:53 ja z chęcią wejdę i skorzystam :).A co... nie stać mnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Nowa akcja w kawiarniach: płacą za dwie kawy, IP: *.warszawa.vectranet.pl 04.04.13, 19:53 To jakaś bzdura. Odpowiedz Link Zgłoś
kapitan.kirk Nowa moda w kawiarniach: płacą za dwie kawy, pi... 04.04.13, 20:21 Nie lubię kawy i nie pijam, więc pytam z czystej ciekawości: W jaki sposób ludzie, którzy płacą za "zawieszoną" kawę mogą sprawdzić, czy rzeczywiście została ona następnie zaserwowana komuś uboższemu? Bo jeśli nie można tego sprawdzić, to w moim do cna przeżartym złem sercu rodzi się myśl, że po prostu chodzi o skłonienie klienta żeby zapłacił za kawę dwa razy więcej, i tyle. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Nowa moda w kawiarniach: płacą za dwie kawy, IP: *.dynamic.chello.pl 04.04.13, 20:53 Słusznie, mnie również ciekawi czy jest jakaś ewidencja zawieszonych kaw i co się dzieje z zawieszonymi, których nikt nie odebrał - przechodzą do nowej puli? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lorl Re: Nowa moda w kawiarniach: płacą za dwie kawy, IP: *.adsl.inetia.pl 04.04.13, 21:01 Też mam wrażenie, że to jakiś chory zwyczaj, a największym zwycięzcą jest tu kawiarnia. Bogol płaci podwójnie i się ciszy, że się poseł przed towarzystwem, a co się z ta drugą kawa dzieje to już Bóg jeden wie. W końcu nawet w artykule stoi, że prawo ich nie wydają. Bo przecież byliby chorzy gdyby wydawali. Ważne, że zapłacona. To ja już woje iść ze znajomym na piwo i powiedzieć "dostałem premie, dziś ja stawiam". To przynajmniej rozumiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yadzka Re: Nowa moda w kawiarniach: płacą za dwie kawy, IP: *.204.42.204.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 05.04.13, 08:21 Wwłaśnie, skoro już funduje się kawę najbardziej potrzebującym (dla mnie to jak dawanie ciasteczek głodującym - zawsze się czymś na trochę najedzą,ale żyć się na tym nie da) powinien być jakiś system kuponów. ktoś płaci za kawę zawieszoną i dostaje kupon, który może przekazać potrzebującym (ciekawe czy żebrak z dworca byłby zainteresowany i czy wpuściliby go do eleganckiej kawowej sieciówki albo hipsterskiej kawiarenki). Dla mnie ta cala akcja to wsparcie tych, których wcześniej było stać na pijanie kawy w takich kawiarniach, a teraz ich nie za bardzo stać na to, bo np frank podrożał,ale jest im wstyd, ze ich nie stać żeby codziennie kupić kawę w kawiarni. Może wprowadźmy kupowanie zawieszonego barszczu ukrainskiego, zupy pomidorowej lub ogórkowej w barach mlecznych - są tańsze od 250 ml kawy - a na pewno jest więcej ludzi, którzy byliby zadowoleni mogąc sobie taka zawieszona zupę pobrać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: włącz myślenie Nowa moda w kawiarniach: płacą za dwie kawy, pi... IP: *.dynamic.chello.pl 04.04.13, 21:31 Jak to widzę. 1. Jak Cię nie stać na kawę w kawiarni, to pijesz w domu „Wosebę” albo „Pedrosa”. 2. Jak Cię nie stać na kawę, bo jesteś zwyczajnie biedny, to zapewne masz inne priorytety niż picie kawy w kawiarni. Litości zatem. Co to za "inicjatywa"? Odpowiedz Link Zgłoś
jacekzwawy Ministerstwo: to przestępstwo 04.04.13, 21:52 Jak informuje Ministerstwo Finansów osoba dostająca za darmo cokolwiek otrzymuję DAROWIZNĘ, od której musi zapłacić stosowny PODATEK, w przeciwnym razie podlega ściganiu za przestępstwo skarbowe! Odpowiedz Link Zgłoś
polskirozlamacz Polecam lekturę ustawy o PIT 05.04.13, 00:58 art. 21 ust. 1 pkt 68a. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nana Re: Nowa akcja w kawiarniach: płacą za dwie kawy, IP: *.180.153.52.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 04.04.13, 22:06 czy my musimy wszystko małpować? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcos Nowa moda w kawiarniach: płacą za dwie kawy, pi... IP: *.warszawa.vectranet.pl 04.04.13, 22:13 Zupełnie, jakby kawa była niezbędna do przeżycia. Wolałbym 6zł dać komuś na chleb, a nie na kawę... Zawieszona kawa to jakieś ostre nieporozumienie... Że już nie wspomnę, że tak naprawdę co druga zawieszona kawa powędruje do kieszeni barmanów. Na bank Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nana Re: Nowa moda w kawiarniach: płacą za dwie kawy, IP: *.31.207.92.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 04.04.13, 22:59 i pewnie dlatego uważam, ze to marketing a nie akcja spoleczna. ktoś to musial sprytnie wymyslec. ja nie wierze w bezinteresowny biznes. nawet organizacje charytatywne musza z czegos "zyc" i ludzi własnych utrzymywać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ff czekam na zawieszone wizyty w burdelach! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.13, 22:25 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxxxxxxxxxxxxxxxxx Nie dość, że żadna ci nie da za darmo IP: *.dynamic.chello.pl 28.05.13, 12:24 to jeszcze nie stać cię na płatny seks... Na twoim miejscu bym się zabił. Odpowiedz Link Zgłoś
naprawdetrzezwy Matematyka na maturze winna być przymusowa! 04.04.13, 22:26 Głąb: „No i tacy, których stać na wydanie 20, 30 złotych na zakup dwóch lub trzech kaw.” Normalny: „No i tacy, których stać na wydanie 30, 40 złotych na zakup dwóch lub trzech kaw.” ;>>> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jerry Re: Nowa akcja w kawiarniach: płacą za dwie kawy, IP: *.31.207.92.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 04.04.13, 23:17 jeśli to nowa moda... to w to wchodzę. wszak trza być modnym i lans uskuteczniać ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: boToPolska Nowa moda w kawiarniach: wymysł kawiarni IP: *.centertel.pl 05.04.13, 08:41 Kolejny pomysł jak naciągnąć ludzi na większy wydatek, ludzie kupią 5 zawieszonych przyjdzie bezdomny czy potrzebujący to i tak będzie musiał zapłacić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: freeman A może by tak IP: *.dynamic.chello.pl 05.04.13, 08:44 Nie przesadzać z cenami kawy to więcej ludzi będzie na nią stać. Na 8,10,12 zł to niewielu stać. Tyle to kosztuje słoik kawy w markecie która starcza na prawie miesiąc. Ale pazerność "przedsiębiorców" w naszym kraju nie zna granic. Odpowiedz Link Zgłoś