Gość: mr.pen IP: *.toya.net.pl 08.04.13, 09:26 POstep, POstep, POstep przedewszystkim Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: autor Metro zwalnia do 15 km na godz. Tory się odkszt... IP: *.ip.netia.com.pl 08.04.13, 09:32 To wszystko przez tych co dojeżdżają na Służewiec... Gdyby nie zjadali tyle kanapek to i wagony byłyby lżejsze.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: Metro zwalnia do 15 km na godz. Tory się odks IP: *.dynamic.chello.pl 08.04.13, 09:59 Każdy kilogram obywatela z wyższym wykształceniem szczególnym dobrem narodu! Więc kanapki zabrać tylko tym z niższym i średnim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szczupak Re: Metro zwalnia do 15 km na godz. Tory się odks IP: *.adsl.inetia.pl 08.04.13, 09:57 o ile wiem, to nie PO budowało ten fragment, a raczej zbieranina różnych ludzi, przez lata. Nie cierpię PO, ale czasem też nie bardzo chwytam komentarza w stylu "POstęp". Inna sprawa - te tory to tak nagle się odkształciły? W nocy, same z siebie? Musi działać na nie jakaś siła, czyli być jakaś przyczyna - coś w konstrukcji podłoża? Niksa jakość szyn? Zły montaż i konserwacja? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: securitate Re: Metro zwalnia do 15 km na godz. Tory się odks IP: *.dynamic.chello.pl 08.04.13, 10:04 albo sabotaż... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oy Re: Metro zwalnia do 15 km na godz. Tory się odks IP: *.dynamic.chello.pl 08.04.13, 10:07 ruscy, ruscy na 100% coś tam rozpylali, a potem było słychać strzały Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MM Re: Metro zwalnia do 15 km na godz. Tory się odks IP: *.cst.tpsa.pl 08.04.13, 11:21 albo szyny, które nie są równe, albo szyny były złe a podwozie podwozie podwozie też było złe Odpowiedz Link Zgłoś
skomentowawszy Re: Metro zwalnia do 15 km na godz. Tory się odks 08.04.13, 10:06 zapewne jakaś kurzawka się zakradła późną nocą. powinniśmy się cieszyć, że tylko odkształciła tory a nie podmyła gruntu, bo by zamknęli na pół roku jak wisłostradę. Odpowiedz Link Zgłoś
tpepe Re: Metro zwalnia do 15 km na godz. Tory się odks 08.04.13, 10:17 Hehe, one nie odkształciły się zapewne w nocy, tylko w nocy dokonano kontroli torowiska i odkształcenie odkryto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MM Re: Metro zwalnia do 15 km na godz. Tory się odks IP: *.cst.tpsa.pl 08.04.13, 11:15 @szczupak "Musi działać na nie jakaś siła[...]" Nie wiem jak w metrze, ale przyrodzie występują 4 rodzaje oddziaływań: 1. grawitacyjne 2. elektromagnetyczne 3. słabe 4. silne :) Odpowiedz Link Zgłoś
asai1978 Metro zwalnia do 15 km na godz. Tory się odkszt... 08.04.13, 10:23 Awarie czasem się zdarzają. Tylko w Warszawie nie ma komunikacyjnie nic oprócz TEJ linii metra to i AWARIA robi się wielka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sas56 Re: Metro zwalnia do 15 km na godz. Tory się odks IP: *.centertel.pl 08.04.13, 11:40 asai 1978 Nie mam zwyczaju zwracania się w ten sposób do bliźnich, ale tym razem porażony powyższym tekstem po prostu muszę. Posłuchaj więc baranie, a nazywam cię tak ponieważ albo świadomie łżesz, albo nic nie wiesz a mądrzysz się. Po pierwsze: awaria wcale nie jest wielka. Jechałem dziś rano metrem do pracy. Pociąg rzeczywiście w pewnym momencie zwolnił, trwało to może ze trzy minuty, po czym przyspieszył i dowiózł mnie na czas do mojej docelowej stacji. Po drugie: to rzekome warszawskie "komunikacyjne "nic" to poza mertem jedna znajwiększych w Europie sieć linii tramwajowych z wyremontowanymi torowiskami, po których w większości jeżdżą już nowoczesne Swingi (najstarsze składy 13M wycofano w końcu ubiegłego roki), to linia średnicowa z kursującymi na przemian co kilka minut Kolejami Mazowieckimi i SKM oraz jeżdżące punktualnie i po całym mieście autobusy ZTM. Aha i jeszcze nowa linia kolejowa na lotnisko Szopena z tunelem i podziemną stacją obok hali odlotów. Ładne "nic" prawda? Daj Boże, by taką komunikację miało każde polskie miasto. Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: Metro zwalnia do 15 km na godz. Tory się odks 08.04.13, 14:20 Gość portalu: sas56 napisał(a): > Daj Boże, by taką komunikację miało każde polskie miasto. daj boże, żeby taką komunikację miało choć jedno poza warszawą polskie miasto.. niestety, jak to w trzecim świecie bywa, centralna dojarka wysysa wszystko z całego kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krg Re: Metro zwalnia do 15 km na godz. Tory się odks IP: *.warszawa.vectranet.pl 08.04.13, 14:27 A pozniej ta dojarka musi wyplacac sloikom janosikowe, wiec bilans jest na 0 Odpowiedz Link Zgłoś
jhbsk Re: Metro zwalnia do 15 km na godz. Tory się odks 08.04.13, 14:33 Nieprawda. Warszawa jest stanowczo na minusie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krg Re: Metro zwalnia do 15 km na godz. Tory się odks IP: *.warszawa.vectranet.pl 08.04.13, 14:38 No widzisz, jeszcze lepiej... Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: Metro zwalnia do 15 km na godz. Tory się odks 08.04.13, 15:16 wolno ci wierzyć w co zechcesz, nawet w zamach w smoleńsku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nick Re: Metro zwalnia do 15 km na godz. Tory się odks IP: *.warszawa.vectranet.pl 09.04.13, 00:24 A tobie wolno karmić swoje kompleksy nawet taką bajką, że bez pieniędzy z twojego pipidówka największe miasto w kraju zbankrutowałoby. Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: Metro zwalnia do 15 km na godz. Tory się odks 09.04.13, 09:10 wku... mam, nie kompleksy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sas56 Re: Metro zwalnia do 15 km na godz. Tory się odks IP: *.centertel.pl 08.04.13, 15:44 Nieprawda ! Kolejny nawiedzony mądrala. Remont torowisk, zakup Swingów, Solarisów i nowych składów dla SKM i KM, budowę linii kolejowej na lotnisko i dokończenie pierwszej linii metra (odcinek żoliborski) finansował Ratusz przy wsparciu unijnych dopłat. Drugą linię metra też buduje Ratusz za somorządową i unijną kasę. W dobie obecnej Warszawa więcej daje niż otrzymuje i mimo tego jeszcze starcza Jej na dynamiczny rozwój. Taka jest prawda, a nie jakieś brednie o "centralnej dojarce". Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: Metro zwalnia do 15 km na godz. Tory się odks 09.04.13, 08:42 a skąd się niby owa "samorządowa" kasa bierze? ano, ze stołeczności. wszystko musi być w stolicy, tak działa centralna dojarka i to właśnie nazywam trzecim światem. Odpowiedz Link Zgłoś
hrabia_piotr Re: Metro zwalnia do 15 km na godz. Tory się odks 09.04.13, 09:07 Tak, oczywiście. Całe 1.7 mln osób nie robi nic, tylko leży na hamaku i popija drinki, a raz w miesiącu odbiera rentę "stołeczną" wypracowaną przez pozostałe 37 mln harujących wołów. Fajny masz stereotyp. W sumie szkoda, że nieprawdziwy. Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: Metro zwalnia do 15 km na godz. Tory się odks 09.04.13, 09:09 nie zrozumiałeś, czy udajesz? Odpowiedz Link Zgłoś
hrabia_piotr Re: Metro zwalnia do 15 km na godz. Tory się odks 09.04.13, 09:21 Pod hasłem "dojarka" zrozumiałem, że (według Ciebie) my (ogół mieszkańców W-wy) wykorzystując to, że W-wa jest stolicą Polski pracujemy mniej, a czerpiemy więcej, niż wynikałoby to z naszej pracy. W skrajnym przypadku nie pracujemy w ogóle, a czerpiemy wszystko tylko z pracy Polaków spoza W-wy. Jest to oczywiście wierutna bzdura. Może coś innego miałeś na myśl, ale jeśli mówisz (piszesz) skrótami myślowymi (tudzież "pojemnymi hasełkami"), to nie dziw się, że możesz być źle zrozumiany. EOT, bo artykuł jest o spowolnieniu jazdy pociągów metra, a nie o tym, czy według Tymona99 warszawiacy "doją" resztę Polski, czy nie, cokolwiek to miałoby znaczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: Metro zwalnia do 15 km na godz. Tory się odks 10.04.13, 14:56 czyli nie zrozumiałeś i nie masz takiego zamiaru. trudno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sas56 Re: Metro zwalnia do 15 km na godz. Tory się odks IP: *.centertel.pl 11.04.13, 11:48 Ze stołeczności to bierze się to, że Warszawa z tego co wypracuje oddaje janosikowe (ostatnio ok. 800 mln). Ale na szczęście nie jest to 100% wypracowanego zysku. Pieniądze, które po opłaceniu janosikowego zostają w kasie miasta, to właśnie są samorządowe środki. Warszawa nie wyzyskuje całej Polski. To cała Polska obżera Warszawę i jeszcze Jej za to nienawidzi. To też koszt stołeczności. Bo co kolwiek złego wydarzy się w polityce, to zaraz Warszawa jest chłopcem do bicia. A nikt nie patrzy, że prawie wszystkie najważniejsze stanowiska w instytucjach centralnych opanowali przybysze. Od rządu poczynając, na prezesie Narodowego Centrum Sportu kończąc - przybyszu z Lublina, przez którego debilizm Stadion Narodowy do dziś nazywa się "basenem narodowym" Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: Metro zwalnia do 15 km na godz. Tory się odks 11.04.13, 12:59 rzeczy ze słowem "narodowy" w nazwie - to tylko jeden sposób pompowania pieniędzy z całej polski w stolicę. czy znasz np. jakiś duży bank, który przetrwałby mając centralę poza warszawą? w mojej branży trzy największe firmy powstały w katowicach, toruniu i wrocławiu - i wszystkie trzy musiały przenieść się do warszawy z powodu dyskryminacji ze względu na siedzibę. Odpowiedz Link Zgłoś
hrabia_piotr Re: Metro zwalnia do 15 km na godz. Tory się odks 11.04.13, 18:02 No to, skoro nie zamierzasz wysłowić się w zrozumiały sposób, to czuj się niezrozumiany ;) A opowiedz coś szerzej o tej dyskryminacji, bardzom ciekaw :) Kto, kogo, jak dyskryminował i co się zmieniło po przenosinach centrali firmy do Warszawy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M. G. Metro zwalnia do 15 km na godz. Tory się odkszt... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.04.13, 10:29 Stały nadzór podstawą wysokiej jakości usług. Jak zwykle gdy nadzór jest okazjonalny to i jakość jest mierna. Szkoda, że podczas jazdy maszyniści nie czuli tego odkształcenia tylko wyszło to dopiero po pomiarach. Przez to niedopatrzenie miałem 4 minuty dłuższą podróż a do pracy spóźniłem się 5 minut. Całe szczęście, że od razu tramwaj jechał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: normalnie_potwór Re: Metro zwalnia do 15 km na godz. Tory się odks IP: *.dynamic.chello.pl 08.04.13, 15:29 to potworne..całe pięć minut się Pan spóźnił....hańba! ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M. G. Metro zwalnia do 15 km na godz. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.04.13, 10:33 Od razu też było widać błędy w zarządzaniu ruchem. Jak można było puścić ze stacji Imielin skład w stronę Młocin w tunel jak peron na Stokłosach był zajęty??? Zawsze wydawało mi się, że zielone światło zapala się wtedy gdy pociąg na następnej stacji opuści peron. Chyba coś zmieniło się na gorsze i lepiej też zawczasu poprawić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krg Re: Metro zwalnia do 15 km na godz. IP: *.warszawa.vectranet.pl 08.04.13, 11:35 Tak mozna puscic, ze przed stacja Stoklosy jest zwrotnica oslaniana semaforem, w zwiazku z czym pociag moze normalnie opuscic Imielin i poczekac chwile przed Stoklosami robiac miejsce kolejnemu na Imielinie. Bledy w zarzadzaniu to masz u siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
peppers01 Jaka przyczyna? 08.04.13, 10:42 A jaka była przyczyna owego odkształcenia? Wpyadek? Zmęczenie materiałuł? Małe trzęsienie ziemi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gari Re: Jaka przyczyna? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.04.13, 10:45 Wszystko się zużywa, to normalne. Odpowiedz Link Zgłoś
hrabia_piotr A może przy okazji... 08.04.13, 10:43 A może przy okazji wyremontowaliby tory przed stacją Wilanowska (w kierunku od Wierzbna na Ursynów), które są odkształcone od jakichś 3 lat i pociągi zwalniają na ostatnie 100 metrów do 15 km/h? No dobra, i tak wiem, że tego nie zrobią. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: THX1138 Metro zwalnia do 15 km na godz. Tory się odkszt... IP: *.net.pbthawe.eu 08.04.13, 11:44 warsiawskie metro zwalnia... Świat wstrzymał oddech. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zamknąć trzeba zamknąć do lipca metro IP: *.ip.netia.com.pl 08.04.13, 14:11 to kryzys odkształca tory, zamknąć metro i zasypać skoro przynosi straty :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pracuś Metro zwalnia do 15 km na godz. Tory się odkszt... IP: *.dynamic.chello.pl 08.04.13, 17:14 ja tam żadnego zwalniania nie zauważyłem. Może motorniczy pociągu którym jechałem akurat o tym zapomniał? Odpowiedz Link Zgłoś
hrabia_piotr Poziom Onetu 09.04.13, 09:12 Znów poziom Onetu (może to ta sama osoba, której wczorajszy "onetowy" komentarz mod słusznie wyciął?) Jadąc Wierzbna na Wilanowską, wyraźnie czuć (i widać), że pociąg zwalnia i ostatnie 100-200 metrów jedzie tak wolno, że można się dokładnie przyjrzeć chodnikom technicznym, drzwiom do pomieszczeń, jakiemuś wózkowi technicznemu stojącemu między torami, a potem tuż przed samą stacją jest kilka "stuknięć", jak na kolei. Kup bilet 20-minutowy za 3.40 i pojeździj w kółko między tymi stacjami, to też to zobaczysz. Chyba, że pracujesz w Metrze i musisz tak pisać... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k Re: Poziom Onetu IP: *.warszawa.vectranet.pl 09.04.13, 21:30 Semafor, nierzadko czerwony, za maly odstep miedzy kolejnymi pociagami, dodatkowo wilanowska to stacja z torami odstawczymi. Mowi ci to cos? a stukniecia to faktycznie sa, ale za stacja, na rozjazdach. Tak, pracuje w metrze i musze tak pisac bo z poziomu salonu faktycznie widzisz wiecej niz ja z kabiny. Poza tym widze ze wyjatkowo precyzyjnie jestes w stanie okreslic predkosc, gratuluje takiej umiejetnosci. Odpowiedz Link Zgłoś