Dodaj do ulubionych

Protest w obronie biletów. "Wozimy ludzi do pracy"

14.05.13, 20:26
Pracuję w Urzędzie Skarbowym. Dlaczego cała rodzina musi płacić podatki?
Obserwuj wątek
    • intransigent Protest w obronie biletów. "Wozimy ludzi do pracy" 14.05.13, 20:27
      Strajk włoski? Żadnego przejeżdżania na wczesnym czerwonym, skręcania z pasa do jazdy prosto, spychania rowerzystów i do tego jeszcze kierowcy/motorniczowie będą kulturalni? To zbyt piękne, żeby było prawdziwe...
      • Gość: pm Re: Protest w obronie biletów. "Wozimy ludzi do p IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.13, 00:03
        niebywałe! będą czekać na każdego pasażer? żadnego zamykania drzwi przed nosem?!

a niech strajkują jak najdłużej!

"Nawet hitlerowcy nam ich nie odebrali - mówił ze sceny jeden ze związkowców. "

tym argumentem to sobie prze**ali

"- Ja mam 37 lat i od 37 lat jeżdżę za darmo, bo mój tata też jeździł tramwajami - mówi mi Wojtek, motorniczy z 17-letnim stażem. - Nigdy nie kasowałem biletu. Ja sobie nawet nie wyobrażam, że muszę iść do kiosku i go kupić.
        "

no właśnie! i o to chodzi. pora by część dotąd uprzywilejowanych zaczęła wreszcie kupować bilety. ja też sobie nie wyobrażałem, że bilet jednorazowy może kosztować ponad 4 zeta, a kosztuje. od grudnia będzie jeszcze drożej.

• Gość: pasażer Protest w obronie biletów. "Wozimy ludzi do pracy" IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 14.05.13, 20:34
      Ja pracuje u dewelopera - może mi kupi mieszkanie. W końcu mi się należy za to ze u niego pracuje
      • wojtek.08 Re: Protest w obronie biletów. "Wozimy ludzi do p 14.05.13, 21:43
        >>- Nawet hitlerowcy nam ich nie odebrali - mówił ze sceny jeden ze związkowców

Nie ma to jak rzeczowy argument...
        • Gość: cynik Re: Protest w obronie biletów. "Wozimy ludzi do p IP: *.dynamic.chello.pl 14.05.13, 21:52
          Do tego zapomnieli jeszcze dodac, że legitymacja tramwajarza chroniła przed wyjazdem na roboty do Reichu. A dziś nie chroni; może by jakiegoś przywileju w zamian zażądali? ;-)
        • Gość: ja Re: Protest w obronie biletów. "Wozimy ludzi do p IP: *.piaseczno.vectranet.pl 14.05.13, 22:14
          wojtek.08 napisał:

> Nie ma to jak rzeczowy argument...

Zapewne potrafisz go łatwo podważyć? :D
      • Gość: ja Re: Protest w obronie biletów. "Wozimy ludzi do p IP: *.piaseczno.vectranet.pl 14.05.13, 22:24
        Gość portalu: pasażer napisał(a):

> Ja pracuje u dewelopera - może mi kupi mieszkanie. W końcu mi się należy za to
        > ze u niego pracuje

To nawet nie potrafiłeś tego wynegocjować w umowie przy przyjmowaniu się o pracę? Dałeś ciała... :D
    • Gość: 222 słusznie - trzeba również ogłosić protest IP: *.warszawa.vectranet.pl 14.05.13, 20:37
    • Gość: traktorek Powinien być zakaz jakichkolwiek "deputatów" IP: 78.30.83.* 14.05.13, 21:05
      Ustawowy i konsekwentnie egzekwowany.
      Wynagrodzenie wypłaca się w złotych (względnie walucie wymienialnej) i tylko tak!

Każdy "deputat": darmowe przejazdy, węgiel, odzież, zniżka na prąd, abonament medyczny, bony towarowe, przedpłacone karty kredytowe, cokolwiek innego niż pieniądz - tylko zaciemnia obraz na rynku pracy i tak naprawdę służy kombinowaniu. Kombinują oczywiście obie strony i to źle służy gospodarce rynkowej, jak każda kombinacja niewolnokonkurencyjna.
      Przy tym zazwyczaj wygrani są duzi pracodawcy, którzy zaniżają w ten sposób wypłatę - "dostanie Pan mniej na rękę, ale dajemy darmowy abonament na siłownię i tenisa" itp. Trudniej też porównać wynagrodzenia i to też służy częściej pracodawcom.
      Kiedyś pracodawcy płacili nagminnie bonami do wykorzystania tylko w sklepiku pracodawcy i ciężką walkę z tym stoczono na początku XXw. Dlaczego się cofamy?
      Powinien być ustawowy zakaz. Obecne umowy i zwyczaje powinny być traktowane na bazie indywidualnej, generalnie - szacunkowo (z uwzględnieniem m.in. historii, tj. jak dawno są w mocy w danym kształcie) przeliczone na złotówki i dodane do pensji.
      • Gość: jlb Re: Powinien być zakaz jakichkolwiek "deputatów" IP: 89.68.87.* 14.05.13, 21:49
        Deputatów najbardziej bronią związki zawodowe. Wiesz dlaczego? Bo one są niezmienne, niezależnie od wysokości inflacji i płac nominalnych. Dam ci krótki przykład - w energetyce pracownikowi należy się deputat w wysokości 3.000 kWh rocznie na dwa dowolnie wskazane gospodarstwa domowe. Może byc twoje, matki, kochanki, itp. Od dawna były próby przeliczenia tego na pieniądze i wypłacenia pracownikom równowartości tych kilowatogodzin, bo obliczanie tego, rozliczanie z dystrybutorem, dopisywanie do PIT-a, itp., jest w obsłudze kosztowniejsze dla firmy, niż wartośc tego prądu (w hurcie u producenta kWh kosztuje ok. 16 groszy), ale no way, pracownicy wiedzą swoje. 3 tysiące kWh jest 3 tysiące kWh i dziś, i za 10 lat, a jak się tę energię przeliczy na pieniądze, to za 10 lat kupi się za nie połowę tej energii, bo wartośc już niekoniecznie będzie indeksowana.

Zapewne o to samo chodzi z biletami wolnej jazdy - nawet gdyby je dziś przeliczyc na złotówki i wypłacac pracownikom, za dwa lata za te pieniądze kupi się pół biletu.
    • Gość: krwiodawca Protest w obronie biletów. "Wozimy ludzi do pracy" IP: *.dynamic.chello.pl 14.05.13, 21:17
      Jestem za tym by odebrano im te bilety, nie są lepsi od lekarzy, górników czy ekspedientek. Idąc tropem myślenia strajkujących, dlaczego ekspedientki nie mają bezpłatnych zakupów? Darmowe przejazdy ztm powinny być formą uznania dla kogoś, kto robi coś wartościowego, ja mam 27 lat i od 3 mam bezpłatne przejazdy za ponad 20 litrów krwi więc jeśli jaśnie państwo kierowcy, motorniczy i ich familie chcą jeździ za darmo to niech oddają krew!
      • Gość: Motorniczy Re: Protest w obronie biletów. "Wozimy ludzi do p IP: *.piaseczno.vectranet.pl 15.05.13, 14:30
        Nie rozumiem czemu masz przejazdy komunikacją za darmo? Krwiodawstwo to Twoja decyzja a nie społeczności miejskiej- nie chcesz, nie rób tego. Wg tego co napisałeś nie oddajesz krwi tylko sprzedajesz ją za bilet wolnej jazdy...
        • Gość: krwiodawca Re: Protest w obronie biletów. "Wozimy ludzi do p IP: *.dynamic.chello.pl 15.05.13, 16:15
          Przywilej bezpłatnej jazdy zasłużeni krwiodawcy mają od wielu lat, nie biorą za to pieniędzy, ratują życie. Ciekawe czy dalej będziesz taki kozak jeśli wylądujesz w szpitalu Ty abo Twoi bliscy i nie będzie krwi potrzebnej do leczenia. Zobaczysz jak będziesz prosić dawców w kolejkach by oddali na Twoje nazwisko. Tak, to moja decyzja ale robię to dla dobra wspólnego. Nie, nie sprzedaję krwi za bilety bo jeżdzę za darmo od 15 litrów a oddałam ponad 20 i nie przestaję. Bądź zdrów.
          • Gość: TWTWTW Re: Protest w obronie biletów. "Wozimy ludzi do p IP: *.warszawa.vectranet.pl 17.05.13, 15:42
            Pies ogrodnika ,kuwa, innym odbierze ale swojego nie da.
    • cjk.5004 Protest w obronie biletów. "Wozimy ludzi do pracy" 14.05.13, 21:36
      Proponuję: noga, d.pa, brama. Niech idą do roboty i zarobią na bilety. Tak mści się zawsze utrzymywanie komunistycznych firm, niezależnie czy państwowych czy miejskich.
    • Gość: asert pracuje w banku, czemu nie mam damowych kredytów? IP: *.jmdi.pl 14.05.13, 21:55
      moja znajoma w spółdzielni i czemu nie ma darmowego mieszkania?
      inny w mercedesie a mercedesem za darmo sie nie wozi
      To nie są wasze autobusy. przejdzcie sobie ba dzialalnosc, kupcie swoje autobusy, rozliczajcie sie z kazdego pasazera i wtedy bedziecie sobie wozic siebie, swoje rodziny i rodziny kolegow i kolezanek z pracy za darmo. zobaczymy jak bedziecie na tym wychodzic!
      NIC WAM SIE NIE NALEZY! ZA SWOJA PRACE DOSTAJECIE PENSJE I FINANSUJCIE SOBIE BILETY ZE SWOJEJ KIESZENI A NIE Z KIESZENI NAS PASAZEROW!!!
      • Gość: ja Re: pracuje w banku, czemu nie mam damowych kredy IP: *.piaseczno.vectranet.pl 14.05.13, 22:18
        Gość portalu: asert napisał(a):

> moja znajoma w spółdzielni i czemu nie ma darmowego mieszkania?
        > inny w mercedesie a mercedesem za darmo sie nie wozi
        > To nie są wasze autobusy. przejdzcie sobie ba dzialalnosc, kupcie swoje autobusy,
        > rozliczajcie sie z kazdego pasazera i wtedy bedziecie sobie wozic siebie, swoje
        > rodziny i rodziny kolegow i kolezanek z pracy za darmo. zobaczymy jak bedziecie
        > na tym wychodzic!

To jest wzorzec Londynu, czyli prywatyzacja usług. Skończyło się to tam na horrendalnych cenach. Kto nie zna londyńskich cen, niech tam pojedzie i wróci z "gołym tyłkiem" :D Jesteś pewien, że chcesz i tutaj tego? :D
        • Gość: marzyciel Re: pracuje w banku, czemu nie mam damowych kredy IP: *.warszawa.vectranet.pl 14.05.13, 22:45
          A ja marzę o tym, żeby komunikacja w Warszawie była w 100% prywatna!!!

Ceny jak w Londynie, tabor jak w Grodzisku Mazowieckim a trasy i godziny TYLKO takie jakie będą się opłacać panu przedsiębiorcy :)

Na przystanku wszyscy wsiadają pierwszymi drzwiami i po kolei wyskakują z kasy. Dopiero jak wszyscy zapłacą, autobus rusza do następnego przystanku. I tak co pięćset metrów – minuta jazdy i dziesięć minut stania. A jak pan kierowca zbierze komplet to po prostu nie zatrzymuje się na kolejnych przystankach i niech sobie pasażerowie sami kombinują jak dojadą do pracy.

Zdecydowane TAK, dla prywatyzacji komunikacji miejskiej!!! Nareszcie będą mieli „jak na zachodzie” :)))
          • Gość: emde Re: pracuje w banku, czemu nie mam damowych kredy IP: *.warszawa.vectranet.pl 15.05.13, 11:07
            żałosne są te teksty że ceny za zbiorkom są w Warszawie takie jak w Londynie...
            a propos Twojej 'marzycielu' wypowiedzi
            bilet 1-dniowy w Londynie na 1 strefe - 8,8 funtow x 4,80 = 42 zł
            bilet 1-dniowy w Londynie na wszystkie strefy - 16,4 x 4,80 = 144 zł
            bilet 1-miesieczny w Londynie na 1 strefe - 116,8 funtow x 4,80 = 560 zł
            bilet 1-miesieczny w Londynie na wszystkie strefy - 213,6 funtów x 4,8 = 1022 zł
            Co Ty pier...sz, że w Warszawie są takie ceny za bilety komunikacji miejskiej jak w Londynie???
            Taaa... napisz teraz że standard nie taki sam... Zakompleksiony 'marzycielu'...
            a propos protestu - nie popieram
            • Gość: zakompleksiony Re: pracuje w banku, czemu nie mam damowych kredy IP: *.warszawa.vectranet.pl 15.05.13, 12:02
              Na maturze z języka polskiego nie było czytania ze zrozumieniem? ;)
          • Gość: wolny rynek Re: pracuje w banku, czemu nie mam damowych kredy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.13, 12:57
            nic dodać nic ująć, kiedy taka normalność u nas?
      • Gość: Rychu Pięknie dajecie się manipulować - tłuszcza kupuje. IP: *.warszawa.vectranet.pl 14.05.13, 22:18
        Miasto nic z tego zabrania mieć nie będzie W zamian za pracowników na mocy tej samej uchwały Rady Miasta bilety dostaną uchylający się od pracy menele który z zasiłkiem z MOPS. Czyli zabrać tym, którzy pracują i dokładają się do wspólnego gara, a dać tym, którzy korzystają z pracy innych po najmniejszej linii oporu.
        ROZUMIECIE TO? Wyborcza wam tego nie napisze, bo bufet każe siedzieć cicho.
        • anika1983 Re: Pięknie dajecie się manipulować - tłuszcza ku 19.05.13, 18:03
          Gość portalu: Rychu napisał(a):

> Miasto nic z tego zabrania mieć nie będzie W zamian za pracowników na mocy tej
          > samej uchwały Rady Miasta bilety dostaną uchylający się od pracy menele który z
          > zasiłkiem z MOPS. Czyli zabrać tym, którzy pracują i dokładają się do wspólneg
          > o gara, a dać tym, którzy korzystają z pracy innych po najmniejszej linii oporu
          > .
          > ROZUMIECIE TO? Wyborcza wam tego nie napisze, bo bufet każe siedzieć cicho.

Nie to, żeby się czepiać, ale przeczytałam wzór uchwały oraz obecną listę ulg i co do MOPSu czy teraz MOPRu, t ta uchwała zmian nie wprowadza, bo darmowe przejazdy już są obecnie dla tej grupy.
          • Gość: Rychu Re: Pięknie dajecie się manipulować - tłuszcza ku IP: *.warszawa.vectranet.pl 25.05.13, 07:34
            Przeczytaj załączniki...
    • Gość: Rychu Wytyczne od HGW spełnone panie redachtorze? IP: *.warszawa.vectranet.pl 14.05.13, 22:09
      Będzie premia, będzie - popieranie bufetu za każdą cenę to naczelne zadanie Wyborczej nawet kosztem największych manipulacji.
    • Gość: ja Re: Protest w obronie biletów. "Wozimy ludzi do p IP: *.piaseczno.vectranet.pl 14.05.13, 22:19
      meliszka napisała:

> Pracuję w Urzędzie Skarbowym. Dlaczego cała rodzina musi płacić podatki?

Bo bez kierowcy autobus nie pojedzie... A bez ciebie podatki i tak będą ściągane :D
      • Gość: konkabena Re: Protest w obronie biletów. "Wozimy ludzi do p IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.13, 22:43
        Gość portalu: ja napisał(a):

> meliszka napisała:
        >
        > > Pracuję w Urzędzie Skarbowym. Dlaczego cała rodzina musi płacić podatki?
        >
        > Bo bez kierowcy autobus nie pojedzie... A bez ciebie podatki i tak będą ściągan
        > e :D

Be rodziny motorniczego, a w szczególności jego konkubiny też nie pojedzie?
      • Gość: K. Re: Protest w obronie biletów. "Wozimy ludzi do p IP: *.warszawa.vectranet.pl 14.05.13, 22:43
        Jakby wszyscy z US odeszli, to nie miałby kto ściągać. A kierowca zamiast protestującego się znajdzie.
        • Gość: Rychu Re: Protest w obronie biletów. "Wozimy ludzi do p IP: *.warszawa.vectranet.pl 14.05.13, 22:46
          > A kierowca zamiast protestującego się znajdzie.

Powodzenia w znalezieniu 1000 kierowców od ręki.
    • Gość: AndyWawa Jestem z Wami!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.13, 22:55
      Zawsze bilet wolnej jazdy był legitymacją pracowniczą. Jestem z MZK związany od 1977 roku. Pracowałem, teraz współpracuję i wiem jaka jest specyfika tych Zakładów. Ludzie zrozumcie, że obecne władze chcą ukraść ciężko pracującym Ludziom kolejne pieniądze tylko po to aby wsypać do swojego żłoba. Ogranicza się ilość pracowników do przeglądów, kontrole taboru robione są po łebkach. Trzeba jakiejś spektakularnej tragedii aby sytuacja wróciła do normy??? Jakby UM Warszawa "odchudził" się z nepotycznych stanowisk, jakby na rozroście pierdzistołków zaoszczędzić miliony, nie trzeba by było kraść przywilejów eMZetKowcom, czyli MZA i TW. Warszawa przed 2007 bardzo dobrze funkcjonowała. ZTM liczył kilkudzisięciu pracowników, teraz ponad 700. W większości totumfaccy ruty i hgw, z pensjami znacznie ponad przeciętną. A po co ten cały ztm. Za dyr. kani czy Ptaszkowskiego MZK woził warszawiaków i było OK. Pomyślcie trochę zanim zaczniecie siać demagogię.
      • podobny_do_nikogo Re: Jestem z Wami!!! 14.05.13, 23:13
        Czyli ja - jako pracownik drukarni powinienem mieć gratis prasę i książki ?? Fajnie.
      • robert_wwa Re: Jestem z Wami!!! 14.05.13, 23:40
        A co ma piernik do wiatraka? Ucinanie przywilejów nie ma żadnego związku z ZTM. Tzn wszyscy którzy są za ograniczeniem darmowej jazdy byli by tak samo albo i jeszcze bardziej za ograniczeniem ilości urzędników w mieście. Ale pisanie zabierzcie się za tamtych nas zostawcie w spokoju bo my wolimy ludzi do pracy to jest demagogia.
        • Gość: Rychu Demaggią jest ucinanie głośno jednym a danie innym IP: *.warszawa.vectranet.pl 14.05.13, 23:49
          W zamian za pracowników na mocy tej samej uchwały Rady Miasta bilety dostaną uchylający się od pracy menele dostający zasiłki z MOPS.
          • robert_wwa Re: Demaggią jest ucinanie głośno jednym a danie 14.05.13, 23:51
            A z taką retoryką nawet nie podejmę tematu. Ktoś kto bierze zasiłek z MOPS nie musi być menelem. A ktoś kto tak pisze nie zasługuje na odniesienie się do swoich słów.
            • Gość: Rychu Re: Demaggią jest ucinanie głośno jednym a danie IP: *.warszawa.vectranet.pl 15.05.13, 00:22
              > A z taką retoryką nawet nie podejmę tematu.

Lepiej nie podejmować tematu tylko hodować pasożyty żerujące na pracy innych i dawać im coraz więcej.
            • qnegunda Chyba wyraźnie napisał o kogo chodzi... 15.05.13, 07:27
              > A z taką retoryką nawet nie podejmę tematu

Łatwiej nie podejmować tematu, bo jeszcze by się napisało co się myśli, a to przecież niepoliityczne.

> uchylający się od pracy menele dostający zasiłki z MOPS.

Przekaz jest jasny. Lepiej zabrać ludziom pracującym uczciwie, a dać utrzymywanym przez społeczeństwo pasożytom, które nie splamiły się żadna pracą.
            • metron1 Re: Demaggią jest ucinanie głośno jednym a danie 15.05.13, 08:54
              Akurat miałem wątpliwą przyjemność mieszkać w pobliżu MOPS pod Warszawą. Powiem wprost ludzi którzy naprawdę potrzebują pomocy jest garstka, reszta to różnego rodzaju patologia począwszy od alkoholowej skończywszy na cwaniakach którym nie chce się pracować
              Ludzie ci mają jedną wspólną cechę, doskonale znają warunki jakie muszą spełniać aby dostać zasiłki i świadczenia i potrafią to wymusić
              Nie wierzę że zdrowy byk nie może znaleźć w Warszawie pracy , teraz to towarzystwo kosztem pracujących którzy i tak płacą za ich pasożytnictwo dostanie jeszcze darmowe bilety
              • robert_wwa Re: Demaggią jest ucinanie głośno jednym a danie 15.05.13, 09:36
                A widzisz różnicę między tym co napisał Rychu a ty? Z tobą nie miałbym najmniejszych problemów dyskutować ale z kimś kto wszystkich wrzuca do jednego wora jako meneli już nie jest dla mnie partnerem do rozmowy. Tyle.

Bo jeśli tak jest, że mają mieć za darmo to jest do idiotyzm. Jednym zabrać a drugim dać. Ale też i nie słyszałem, że mają dostać za darmo (choć może po prostu nie słyszałem).
                • Gość: Mirek Re: Demaggią jest ucinanie głośno jednym a danie IP: *.dynamic.chello.pl 15.05.13, 10:59
                  Tu masz link do projektu zmian
                  mkz-solidarnosc.escsa.com.pl/images/stories/pismo_ZTM_bilety.pdf
                • qnegunda Re: Demaggią jest ucinanie głośno jednym a danie 15.05.13, 11:25
                  > A widzisz różnicę między tym co napisał Rychu a ty?

Rysiek napisał to samo. Tyle, że ostrzej. I tyle.

> Bo jeśli tak jest, że mają mieć za darmo to jest do idiotyzm.

Widzisz - teraz rozumiesz na czym polega ta hucpa. Żadnych dochodów nie będzie.
                  • robert_wwa Re: Demaggią jest ucinanie głośno jednym a danie 15.05.13, 13:33
                    Rychu nie napisał ostrzej, a Rychu jest chamem i tyle. Ostrość nie ma tu nic do rzeczy.
                    • Gość: Rychu Re: Demaggią jest ucinanie głośno jednym a danie IP: *.warszawa.vectranet.pl 15.05.13, 23:53
                      > Rychu jest chamem i tyle

Bo menelstwo nazywam menelstwem. Cóż - nic nie poradzę na to, że nazywam sprawy po imieniu. Czerwone zapijaczone mordy oprócz zasiłków z MOPSu wydawanych na gorzałę, a płaconych z moich ciężko zapracowanych podatków, jeszcze bilety wolnej jazdy.
                      • robert_wwa Re: Demaggią jest ucinanie głośno jednym a danie 16.05.13, 18:24
                        Rychu jest chamem, to teraz wszystkie Ryśki mam nazywać chamami? O to chodzi menel to menel, ale nie każdy co do jednego korzystający z MOPS do nich należy. Ale i tak nie zrozumiesz.
                        • Gość: Rychu Re: Demaggią jest ucinanie głośno jednym a danie IP: *.warszawa.vectranet.pl 16.05.13, 18:40
                          Napisałem o menelach żyjących z MOPS a nie o tym, że każdy na zasiłku stamtąd to menel. Ale skoro nie rozumiesz tego co czytasz to mogę być dla ciebie chamem i mam to w nosie.
                          • robert_wwa Re: Demaggią jest ucinanie głośno jednym a danie 16.05.13, 23:20
                            "uchylający się od pracy menele dostający zasiłki z MOPS." nie tu nie było słowa o tych innych nie menelach.
                            • qnegunda Re: Demaggią jest ucinanie głośno jednym a danie 20.05.13, 11:08
                              > "uchylający się od pracy menele dostający zasiłki z MOPS." nie tu nie było słow
                              > a o tych innych nie menelach.

Ja nie widzę wskazania, że wszyscy pobierający zasiłki to menele uchylające się od pracy. Nadinterpretujesz.
    • Gość: Tomala Protest w obronie biletów. "Wozimy ludzi do pracy" IP: *.dynamic.chello.pl 14.05.13, 23:01
      Dziennikarka nie wykazała się obiektywizmem i próbą zrozumienia drugiej strony. Wręcz pokazała swoje wrogie nastawienie.

Argument na rzecz utrzymania biletów dla części! rodzin jest prosty - to jest PENSJA.

Jeśli przychodzę do pracy za np. 2500 zł, a pracodawca zachęca mówiąc, że w ramach pensji dostanę np. bony do teatru, to odebranie bonów oznacza po prostu obcięcie pensji.

A przy okazji, najbardziej protestują korpoludki, którym pracodawcy dopłacają do opieki medycznej. Że co? Że państwowy nie może? A dlaczego?
      • Gość: orient Re: Protest w obronie biletów. "Wozimy ludzi do p IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.13, 23:33
        Zrozum, pajacu, że gratisy od firmy to są gratisy a nie pensja. Dziś są a jutro ich nie ma. Nie odpowiada ci, to złóż wymówienie.
        • qnegunda Re: Protest w obronie biletów. "Wozimy ludzi do p 15.05.13, 07:29
          > Zrozum, pajacu

Dowiedz się pajacu, że bilet służbowy pracownicy komunikacji mają wpisany do warunków zatrudnienia i nie jest to ochłap rzucany przez firmę ku uciesze tłuszczy.
    • podobny_do_nikogo Dziadostwo 14.05.13, 23:10
      Postkomunistyczne dziadostwo. Na tej samej zasadzie dzieci nauczyciela nie powinny się uczyć. Ostatnio jakiś debil z wąsami w TVP info powiedział: "Większość z nas decydowała się podjąć tutaj pracę dla tych ulg (powiedział prościej, bo tak umiał)." Co za chamówa.
    • robert_wwa Re: Protest w obronie biletów. "Wozimy ludzi do p 14.05.13, 23:34
      Argumenty są porażające. Wozimy do lekarza i moja żona musi też za darmo bo wozi córkę do lekarza? A ja jeżdżę do pracy to też mi się za darmo należy? Każdy kto jedzie do pracy, szkoły czy lekarza jeździ wg pana za darmo?
      A z tym Hitlerem to już jakaś jakiś kompletny debilizm się na niego powoływać w czymkolwiek. Ogólnie w kraju miał dyscyplinę to co wracamy do tematu?
      • Gość: nikt Re: Protest w obronie biletów. "Wozimy ludzi do p IP: *.internettv.atman.pl 15.05.13, 13:32
        jak sam jeżdzisz samochodem i Twoja rodzina to masz taki własnie pomyślunek
    • Gość: art_cik Protest w obronie biletów. "Wozimy ludzi do pracy" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.13, 00:34
      "Wojtek, motorniczy z 17-letnim stażem. - Nigdy nie kasowałem biletu. Ja sobie nawet nie wyobrażam, że muszę iść do kiosku i go kupić.". A ja sobie wyobrażam. Pracuję w dużej spółce akcyjnej, w której pracownicy 'szeregowi' zarabiają mniej niż Pan Wojtek. I nikomu nie przychodzi do głowy żeby usługi świadczone przez pracodawcę były dostępne za darmo członkom rodziny. Więcej - te usługi nie są oferowane samym pracownikom. To tak, jakby na przykład pracownik rafinerii i jego rodzina mieli przywilej tankowania za darmo, albo pracownik fabryki co miesiąc dostawał pralkę dla siebie, żony i dzieci. To przecież jakiś absurd.
      I jeszcze jedno - za każdym razem gdy ktoś próbuje zrobić porządek z zaszłościami, podnosi się krzyk że gdyby nie przywileje, to ktoś nie zdecydowałby się na tę konkretną pracę. To zapraszam motorniczych, kierowców autobusów, policjantów, żołnierzy czy górników do pracy np. w magazynach logistycznych. Niech zobaczą jaka im się 'krzywda' dzieje w tych uprzywilejowanych zawodach.
    • marco_materazzi Protest w obronie biletów. "Wozimy ludzi do pracy" 15.05.13, 07:28
      A Pietrzak to chyba jakiejś demencji dostał, czy co? Czas mu stanął w roku 1980.
    • Gość: Metrowiec Re: Protest w obronie biletów. "Wozimy ludzi do p IP: 194.181.188.* 15.05.13, 07:29
      A to, że zawsze pierwsi wiecie co sobie odpisać w PIT to pikuś???
    • Gość: TOM Protest w obronie biletów. "Wozimy ludzi do pracy" IP: *.dynamic.mm.pl 15.05.13, 07:42
      Z naszych podatków pracownicy komunikacji mają wynagrodzenia. Dlaczego jeszcze mamy płacić za dodatkowe osoby.
      • qnegunda Od 80 lat kosztuje to 0 zł. 15.05.13, 07:49
        Więc co i kto płaci?
        • Gość: gonzo nie ma czegoś takiego jak darmowe bilety IP: *.dynamic.chello.pl 21.05.13, 10:51
          NIC NIE JEST ZA DARMO, to tylko socjalistyczna propaganda twierdzi, że przywileje socjalne nic nie kosztują
          • Gość: Rychu Re: nie ma czegoś takiego jak darmowe bilety IP: *.warszawa.vectranet.pl 25.05.13, 07:42
            Bilety dla pracowników są bezkosztowe dla miasta, a są częścią wynagrodzenia pracowników.
    • Gość: Ryneczek Dane i wyliczenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.13, 08:12
      - których bardzo mi brakuje, a które odnalazł Rynek Kolejowy: www.rynek-kolejowy.pl/43412/Warszawa_liczy_wirtualne_korzysci_zodebrania_ulg_pracownikom_.htm - może to pozwoli naświetlić problem:

Uprawnionych do darmowych przejazdów jest w sumie blisko 31 tysięcy osób, z czego połowa przypada na Miejskie Zakłady Autobusowe. Liczba kierowców i innych zatrudnionych pracowników wynosi 4820, pozostałe uprawnione grupy to: małżonkowie i dzieci pracownika (6046 os.), konkubenci (111 os.), emeryci i renciści (3767), matki / teściowe, ojcowie / teściowie (310 os.).

W Tramwajach Warszawskich jest 9719 uprawnionych, z czego 3502 stanowią osoby zatrudnione w oparciu umowy o pracę. Pozostałe grupy to: małżonkowie i dzieci (3562 os.), pasierbowie bądź dzieci przysposobione (1 os.), konkubenci (81 os.), emeryci i renciści (1139 os.), członkowie rodzin emerytów i rencistów (951 os.), wdowy, wdowcy oraz dzieci po pracownikach, emerytach i rencistach (186 os.), matki / teściowe, ojcowie / teściowie (297 os.).

Liczba uprawnionych w Metrze Warszawskim wynosi 4465, z czego 1733 to pracownicy. Pozostałe grupy to: małżonkowie, zamieszkujące wspólnie z pracownikami niepracujące matki bądź teściowe, dzieci i wychowywani przez pracownika pasierbowie (2257 os.), osoby pozostające w stałym związku pozamałżeńskim (53 os.), emeryci i renciści (253 os.), małżonkowie emerytów i rencistów oraz ich dzieci (169 os.).

W Szybkiej Kolei Miejskiej do darmowych przejazdów uprawnieni są tylko pracownicy (236 osób). Pozostaje jeszcze Zarząd Transportu Miejskiego (1398 osób), w którym uprawnione grupy to: pracownicy (703 os.), przebywający na urlopach wychowawczych (6 os.), małżonkowie i dzieci (581 os.), pasierbowie oraz dzieci przysposobione (5 os.), emeryci, renciści oraz członkowie ich rodzin (93 os.), wdowcy, wdowcy oraz członkowie rodzin po zmarłych pracownikach, emerytach i rencistach (10 osób). Wszystkie dane liczbowe przedstawiają stan na 1 stycznia br.
    • Gość: tom Protest w obronie biletów. "Wozimy ludzi do pracy" IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 15.05.13, 08:47
      Ja również jestem za ukróceniem przywileju darmowych przejazdów ale nie podoba mi się styl w jakim chce się je odebrać. Czy ktoś słyszał o jakimś dialogu z pracownikami? I właśnie z okazji tej buty i braku szacunku ze strony władz liczę, że skończy się strajkiem generalnym. Z przyjemnością zobaczę wtedy konferencję Pani Prezydent Hanny, na któtej gęsto się tłumaczy z mediacji jakie poczyniono, by do strajku nie doszło. Aczkolwiek nie liczę, że wykarze się taką odwagą. Okop za murami Ratusza już pewnie na ukończeniu.

Z resztą jestem przekonany, że jest to arogancja na pokaz. 'Popatrzcie jacy jesteśmy twardzi'. Po dwóch dniach paraliżu władze przyjdą do strajkujących na kolanach.
    • Gość: skandal Re: Protest w obronie biletów. "Wozimy ludzi do p IP: *.dynamic.chello.pl 15.05.13, 09:00
      Pracuję w Urzędzie Skarbowym.

to powinnaś płacić dwa razy większe za skubanie ludzi
    • Gość: EWCIA Re: Protest w obronie biletów. "Wozimy ludzi do p IP: *.toya.net.pl 15.05.13, 09:39
      Kierowca, żona dzieci mają darmowe przejazdy i to jestem w stanie zrozumieć, ale teściowie z obu stron, konkubiny to wielka przesada i absolutnie nie do przyjęcia. Kierowca komunikacji miejskiej to naprawdę bardzo ciężka i odpowiedzialna praca - dziesięć godzin w kabinie, w korkach w upale albo w ciężkich zimowych warunkach, jak coś uszkodzą w samochodzie, jak z ich winy zostanie np. urwane lusterko to płacą z własnej kieszeni - ale o tym się nie pisze. Ciągle mają kontrole nadzoru komunikacji, co chwila upomnienia, nagany, i za byle co po premii!! Wielu kierowców jest po studiach ... i zna języki obce bo to już nie te czasy , że kierowca kojarzył się z prostym słabo wykształconym obywatelem. Dziś liczy się chęć i możliwość pracy a praca ta jest odpowiedzialna i naprawdę ciężka więc zostawienie kierowcy jego żonie i dzieciom ich przywilejów jest dla mnie całkowicie zrozumiałe pod warunkiem że zabrane zostaną teściom i konkubinom, które można zmieniać jak przysłowiowe rękawiczki. Warto zwrócić uwagę kto jeszcze oprócz pracowników ma przywileje do darmowych przejazdów oraz tych z 50% zniżką a jest tego bardzo, naprawdę bardzo dużo i w większości przypadków niezrozumiałe. Należy kierowcom ich żonom i dzieciom bezwzględnie zachować ich przywileje bo jest tego dosłownie jak kropla w morzu w porównaniu z tymi grupami ludzi które je też posiadają i są dotowane z budżetu miasta a o nich jakoś nikt nie wspomina!!!
      • Gość: gość Re: Protest w obronie biletów. "Wozimy ludzi do p IP: 194.181.188.* 15.05.13, 11:15
        Proszę poczytać uchwałę dotyczącą przywilejów biletowych , proszę przeczytać ze zrozumieniem !
        oto link dla tych co piszą bezwiednie...głupoty
        bip.warszawa.pl/NR/rdonlyres/000d07b8/gcpraikkllekkzfxyuenniqmkfpgpwih/tekstujednoliconyuchwa%C5%82yNrXLIII10402004douchwa%C5%82yNrXXXII7692012.pdf
      • Gość: Rychu Re: Protest w obronie biletów. "Wozimy ludzi do p IP: *.warszawa.vectranet.pl 15.05.13, 23:56
        > ale teściowie z obu stron

Najpierw się zapoznaj kiedy teść może dostać bilet - dopiero wróć i nie chrzań głupot.
        • Gość: EWACIA Re: Protest w obronie biletów. "Wozimy ludzi do p IP: *.toya.net.pl 16.05.13, 17:47
          ja naprawdę jestem po stronie tych co strajkują ,bardzo żałuję, że masz ograniczony zasób słownictwa i kultury...
          a jednak zgonie z tym co jest napisane cyt. w Zarządzie Transportu Miejskiego uprawnieni do bezpłatnych przejazdów są: ....
          h) - matka (teściowa) pracownika lub ojciec (teść) pracownika, o ile nie jest zatrudniony (a) i prowadzi mu gospodarstwo domowe,
          wpis wzięty ze strony
          www.ztm.waw.pl/?c=142
          pretensje kieruj do masowych środków przekazu...

• Gość: Rychu Re: Protest w obronie biletów. "Wozimy ludzi do p IP: *.warszawa.vectranet.pl 16.05.13, 18:37
            To nie pisz,że teściowie z obu stron jak bilet może dostać max 1 osoba z grupy rodzice/teściowie i to przy specjalnych warunkach. W skali Warszawy teściów jest 17 osób. I pracownicy są za zdjęciem im tego przywileju.
            • Gość: EWCIA Re: Protest w obronie biletów. "Wozimy ludzi do p IP: *.toya.net.pl 16.05.13, 20:03
              OK... sorry może źle się wyraziłam i tak wyszło ale wiem jedno, że zawsze szuka się oszczędności nie tam gdzie powinno. Nadal podkreślam że pracownikom i ich najbliższej rodzinie bezwzględnie należą się przywileje a Ci, którzy domagają się ich zabrania niech sami spróbują tej "wspaniałej pracy" i tych według nich wysokich zarobków. Ja uważam, że za taką pracę, za odpowiedzialność z nią związaną, za stres, za narażenie życia przy tylu szalonych pasażerach, za warunki pracy, za te cudowne toalety na krańcówkach ( ale nie na wszystkich ale częściej dla wszystkich ) pogoń w korkach a później brak i tak krótkich przerw na złapanie oddechu i tak dalej.... należą się dwu a może trzykrotnie wyższe wynagrodzenia. Czemu nikt nie wspomina jak duża jest rotacja, że nowi kierowcy jak zasmakują tych kokosów szybko biorą nogi za pas, kolejnych - nowych przyjmuje się a zostają Ci starzy. Społeczeństwo bezustannie jest wrogo nastawione, a kierowca dla większości to potencjalne zło a wszystko to wynika z tego, że nie mówi się jak ta praca naprawdę wygląda a można by na ten temat wiele pisać.
    • Gość: seb Re: Protest w obronie biletów. "Wozimy ludzi do p IP: *.warszawa.mm.pl 15.05.13, 12:05
      A płacisz za rozliczanie pita ?
      Dostajesz urzędowe nagrody ?
      Użerasz się z na wpół nieprzytomnymi pijakami ?
      Grożą ci w pracy nożem lub ciężkim pobiciem ?
      Jak popełnisz błąd grozi ci 10lat więzienia ?
      Odpowiadasz za autobus wart 1,5miliona złotych?
      Odpowiadasz za życie i zdrowie 2000tyś osób dziennie?
      Możesz w pracy skorzystać z czystej toalety ?
      Masz w pracy miejsce i czas żeby zaparzyć sobie świeżą herbatę ?
      Jak musisz odebrać nagle dziecko wcześniej możesz się urwać 30min wcześniej ?
      Czy pracownik w sklepie rowerowym płaci za rower cene detaliczną ?
      I tak dalej…………………

Tą pracą żyje cała moja rodzina i ten bilet dla mojego dziecka to tylko drobna nagroda za odpowiedzialność i stres z którym się borykam na co dzień za ok. 2400zł .

Kto jak kto ale ty ?
      Włodarze naszego miasta mają niezły ubaw widząc jak ludzie starają się wyrwać innym te ochłapy z ich stołu.
      Zabierzmy wszystko wszystkim !!! JAKIE TO POLSKIE

• Gość: tym.on Re: Protest w obronie biletów. "Wozimy ludzi do p IP: *.ip.netia.com.pl 15.05.13, 12:20
      meliszka napisała:

> Pracuję w Urzędzie Skarbowym. Dlaczego cała rodzina musi płacić podatki?

Za to w majestacie prawa możesz zrujnować kogo chcesz i kiedy chcesz - bezpłatnie.
    • Gość: gość Protest w obronie biletów. "Wozimy ludzi do pracy" IP: *.dynamic.chello.pl 15.05.13, 17:45
      Pracuję w kulturze (w instytucji państwowej utrzymywanej z podatków) i nie mam darmowych biletów np na wystawy, choć ich znajomość jest konieczna do wykonywania mojej pracy.
      Przywileje dla całych rodzin to logika prlu, rozumiem jeszcze darmowe przejazdy dla kierowców ale tylko dla nich, a nie całych rodzin - to tak jak ja bym żądała biletów na wystawy nie tylko dla siebie ale i męża i dzieci i rodziców i całej licznej rodziny.
      Dodatki do pensji w firmach prywatnyc to zupełnie inna historia, one nie obciążają kieszeni podatników czyli nas wszystkich, nie należy mieszać tych pojęć!
      • Gość: Rychu Re: Protest w obronie biletów. "Wozimy ludzi do p IP: *.warszawa.vectranet.pl 15.05.13, 23:55
        > Dodatki do pensji w firmach prywatnyc

TW, MZA, SKM i MW - to samodzielne spółki prawa handlowego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka