Dodaj do ulubionych

Warszawa wprowadzi kartę dającą zniżki mieszkańcom

IP: 195.85.196.* 29.05.13, 14:08
Tylko że zameldowanie nie ma wiele wspólnego z rozliczeniem podatków. W PIT deklaruje się miejsce ZAMIESZKANIA na 31 grudnia rozliczanego roku. Można zadeklarować Warszawę nie będąc w niej zameldowanym i odwrotnie, mając meldunek warszawski można rozliczać w innym mieście.
Obserwuj wątek
    • rydzyk_fizyk Warszawa wprowadzi kartę dającą zniżki mieszkańcom 29.05.13, 14:08
      Wystarczy zsynchronizować wprowadzenie karty ze styczniową podwyżką biletów tak by nie objęła zameldowanych w Warszawie.
      • Gość: warszawiak Re: Warszawa wprowadzi kartę dającą zniżki mieszk IP: *.sm-gorczewska.com.pl 29.05.13, 14:20
        Właśnie tak to powinno zostać zrobione.
        • asperamanka Re: Warszawa wprowadzi kartę dającą zniżki mieszk 29.05.13, 16:54
          Jasne, tylko nie zdziw się, jak nam Gargamel ze Świętokrzyskiej opodatkuje PIT-em różnicę w cenie biletu dla mieszkańca i dla przyjezdnego, jako niewątpliwy nasz przychód. Żeby tego uniknąć, należałoby wprowadzić nie wyższe ceny biletów dla nie-mieszkańców, ale obłożyć ich przejazdy zbiorkomem taksą klimatyczną ;-)

Biznes-plan dla Fotoatelier Tusk & Nowak nie spiął się, i wpływy wynoszą jakieś 2% zakładanych, a niezbędne potrzeby władzy opędzić jakoś trzeba.
          • tom_aszek Re: Warszawa wprowadzi kartę dającą zniżki mieszk 29.05.13, 18:04
            asperamanka napisał:

> Żeby tego uniknąć, należałoby wprowadzić nie wyższe ceny biletów
            > dla nie-mieszkańców, ale obłożyć ich przejazdy zbiorkomem taksą klimatyczną ;-)

I zmienić nazwę miasta na Warszawa-Zdrój? :)
            • Gość: miu Rozliczenie?! IP: *.fbx.proxad.net 29.05.13, 19:55
              Ciekawe ile osob kupuje bilety miesieczne a ile jednorazowe i jakie to daje przychody, ze nasza skladka pokrywa ledwie 20% kosztow komunikacji miejskiej. Ceny biletow jednorazowych sa juz takie jak w bogatych panstwach Zachodu, a wyzsze niz w Portugalii!

Mam przynajmniej nadzieje, ze tramwajarze zarabiaja z 10 tys zl miesieczne (jak Niemcy-tramwajarze). Caly tabor zapewne mamy najlepszy w Unii, skoro koszty utrzymania warszawskiej komunikacji sa tak astronomiczne. Zwlaszcza, ze wiekszosc nowych autobusow i tramwajow zafundowala nam Brukselka, ktora zaplacila 75% ceny oraz tyle samo palci za druga linie metra.

Jest gdzies w necie dostepne rozliczenie wplywow i kosztow utrzymania warszawskiego ZTM?!
              • Gość: Paweł Re: Rozliczenie?! IP: *.com 29.05.13, 23:02
                A jakie znaczenie ma cena jednorazowego? Jak ktoś jeździ od czasu do czasu to głównie na gapę, no chyba, że metrem, albo tramwajami po Jerozolimskich i JP2.
              • sunday Telewizorki wyświetlające logo, losowanie godzin.. 30.05.13, 00:11
                No co Ty, przecież panoramiczne telewizory wyświetlające wyłącznie logo ZTM/SKM, zdjęcia taboru i wiadomości sprzed tygodnia musiały trochę kosztować. Nie mówiąc już o kosztach losowania godzin odjazdu tramwajów przez System Informacji Pasażerskiej od Grójeckiej do dworca i dalej.
              • Gość: Dr House Re: Rozliczenie?! IP: *.dynamic.chello.pl 30.05.13, 08:25
                W którym portugalskim mieście są tańsze jednorazowe bilety niż w Warszawie?

Byłem w zeszłym tygodniu w Porto i Lizbonie i gwarantuję, że nie są.

Ps.
                Co nie zmienia faktu, że jest u nas drogo.

• aegis_of_heart Po co kłamiesz? 31.05.13, 09:44
                Ceny biletow jednorazowych sa juz takie jak w bogatych panstwach Zachodu, a wyzsze niz w Portugalii!

Dawno nie czytałem większej bzdury. Sprawdź sobie może ile kosztują te bilety w takiej Lizbonie, Londynie, Wiedniu, Helsinkach (tam dopiero było drogo), a dopiero potem mów, O.K.?

Inna sprawa, że transport warszawski super gospodarny nie jest - patrz zarzuty wobec przyspawanego prezesa metra - Lejka.
      • Gość: PO_tworek Re: Warszawa wprowadzi kartę dającą zniżki mieszk IP: 195.164.124.* 29.05.13, 14:21
        Kiedy w Warszawie będą karty prepaid, takie jak londyńska OYSTER?

Ładujesz i kasujesz, kasownik pobiera koszt biletu jednorazowego przy każdym przejeździe, ale do kwoty równej kosztowi biletu dobowego?

• monoekann Re: Warszawa wprowadzi kartę dającą zniżki mieszk 29.05.13, 15:03
          bilety przyjazne czlowiekowi pozwalajace mu oszczedzic pieniadze?
          zartujesz chyba ;)
    • Gość: Jiles Warszawa wprowadzi kartę dającą zniżki mieszkańcom IP: *.dynamic.chello.pl 29.05.13, 14:12
      WRESZCIE
    • Gość: tytus Warszawa wprowadzi kartę dającą zniżki mieszkańcom IP: 85.17.141.* 29.05.13, 14:12
      To liczenie budżetu to trochę jak dzielenie skóry na niedźwiedziu. Na pewno jest sporo osób które nie są zameldowane w Warszawie jednak z tymi 300 tysiącami to moim zdaniem przesadzili. Do tego co z osobami które nie są zameldowane w Warszawie ale w Warszawie odprowadzają podatki? Już Rostowski policzył ile to wpłynie do budżetu z mandatów, a tu jak 50% będzie wykonane to cud. Policzył też ile wpłynie do kasy po podniesieniu akcyzy, a tu znowu d..a zbita bo ludzie albo rzucili albo z przemytu palą. Niech wprowadzą jeszcze podatek od miejsca zameldowania to zaraz te 3 miliony rodaków za granicą zerwie ostatnią nitkę łączącą ich z krajem.
      • Gość: warszawiak Re: Warszawa wprowadzi kartę dającą zniżki mieszk IP: *.sm-gorczewska.com.pl 29.05.13, 14:25
        Miejsce płacenia podatków jest neutralne dla podatnika pod względem kasowym. Z kolei wzrost akcyzy wpływa na cenę towaru. To są 2 różne kwestie.
      • robert_zoliborz Re: Warszawa wprowadzi kartę dającą zniżki mieszk 29.05.13, 16:19
        300 tyś to są bardzo ostrożne szacunki, większość badań w tym również spis powszechny mówią o ponad 500 tyś. Wykonuje usługi w postaci opieki informatycznej systemów księgowych, płacowych itd i zazwyczaj jest tak że w większych firmach ponad połowa zatrudnionych osób nie ma meldunku i nie płaci podatków Warszawie, lub w pod warszawskich gminach.
        • Gość: Jan Re: Warszawa wprowadzi kartę dającą zniżki mieszk IP: *.dynamic.chello.pl 29.05.13, 19:11
          nie opowiadaj głupot, mieszkam w Warszawie od wielu lat, płacę tutaj podatki a jestem zameldowany 200 km dalej, co ma wspólnego płacenie podatków z meldunkiem?

mogę pokazać PITa, że płacę podatki w Warszawie, po cholerę komu mój meldunek? Gdybym miał mieszkanie w Warszawie to miałbym i meldunek, ale że wynajmuję to meldunku w Warszawie nie mam

• robert_zoliborz Re: Warszawa wprowadzi kartę dającą zniżki mieszk 15.06.13, 21:46
            W system płacowych jest zapisany urząd skarbowy w którym pracownik się rozlicza i po tym wiem że tak dużo osób nie płaci tutaj podatków, a co niektórzy nawet ostentacyjnie się z tym obnoszą, że nie będą w Warszawie płacić, bo u siebie mają lepiej i znajomości itd.
        • Gość: MiraSiad Re: Warszawa wprowadzi kartę dającą zniżki mieszk IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 30.05.13, 12:58
          Ja od pieciu lat place podatki (w) Warszawie, od trzech nie mam w ogole meldunku i dalej tu place. Mieszkanie wynajmuje - kto zamelduje najemce chocby czasowo? Nie znalazlam jeszcze takiego wlasciciela. Jesli zostanie wprowadzona karta dla osob ZAMELDOWANYCH w Warszawie to bede placic podatki w jakimkolwiek innym miescie w Polsce (bede oswiadczac w PIT rocznym,ze na 31 grudnia mieszkalam np. w Pcimiu Dolnym). Skoro miasto stoleczne uwaza wlasnego podatnika za malo wartosciowego a tego, ktory ma tu meldunek (i niekoniecznie tu placi podatki) nagradza znizkami - to ja bede wspomagac swoim podatkiem inne gminy.
          Przepraszam za brak polskich liter - usterka komputera.
          • rydzyk_fizyk Re: Warszawa wprowadzi kartę dającą zniżki mieszk 30.05.13, 13:16
            "Mieszkanie wynajmuje - kto zamelduje najemce chocby czasowo?"

Przecież obowiązek meldunkowy nie ciąży na właścicielu lokalu więc dlaczego on miałby kogokolwiek meldować.

Bierzesz umowę i sam meldujesz się w urzędzie.
            • Gość: jdfjls Re: Warszawa wprowadzi kartę dającą zniżki mieszk IP: 78.9.176.* 03.06.13, 16:52
              Tylko jeszcze trzeba mieć umowę, bo spora część wynajmujących jej nie ma ;)
    • Gość: k. Warszawa wprowadzi kartę dającą zniżki mieszkańcom IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.05.13, 14:13
      jestem słoikiem, a z tym pomysłem się zgadzam. mam tylko nadzieję, że różnica w cenie to nie będzie 100% :) podatków i tak nie zacznę płacić w Warszawie do momentu kupna mieszkania, a do tego daleko.
      • Gość: xxl Re: Warszawa wprowadzi kartę dającą zniżki mieszk IP: 62.29.251.* 29.05.13, 15:43
        o la la, co za uprzejmość! podatki i bez mieszkania możesz płacić w Warszawie, skoro i tak niestety korzystasz z infrastuktury :/
    • artur74 HGW rozdaje kiełbasę wyborczą! 29.05.13, 14:21
      Już niedługo wybory samorządowe, więc taki gest w stronę mieszkańców nosi znamiona kiełbasy wyborczej!
      • Gość: służbista Re: HGW rozdaje kiełbasę wyborczą! IP: *.mokotow.waw.pl 29.05.13, 14:26
        dla mnie może to być nawet parówka, bardzo słuszna idea, a powiązanie jej z podwyżkami cen biletów w 2014 r. to byłby majstersztyk. Jak ktoś się nie chce meldować to niech więcej
        • Gość: kasik Re: HGW rozdaje kiełbasę wyborczą! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.13, 14:57
          bardzo słuszna bardzo..... jestem zameldowana w Warszawie, ale w niej nie mieszkam i nie płacę tu podatków. zamelduję jeszcze męża i będziemy sobie na kartach warszawiaka zasuwać w granicach miasta za półdarmo, do granicy miasta podjedziemy samochodem, a za nasze podatki i tak będą remontować ulice kawałek od stolicy. co ty na to?

pic na wodę fotomontaż i tyle

Gość portalu: służbista napisał(a):

> dla mnie może to być nawet parówka, bardzo słuszna idea, a powiązanie jej z pod
          > wyżkami cen biletów w 2014 r. to byłby majstersztyk. Jak ktoś się nie chce meld
          > ować to niech więcej
          • Gość: abc Re: HGW rozdaje kiełbasę wyborczą! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.13, 16:29
            Gość portalu: kasik napisał(a):

> bardzo słuszna bardzo..... jestem zameldowana w Warszawie, ale w niej nie miesz
            > kam i nie płacę tu podatków. zamelduję jeszcze męża i będziemy sobie na kartach
            > warszawiaka zasuwać w granicach miasta za półdarmo,
            Jak ktoś ma oszustwo we krwi to już nic się nie poradzi.
          • Gość: ekh Re: HGW rozdaje kiełbasę wyborczą! IP: *.dip0.t-ipconnect.de 29.05.13, 17:54
            Czyli najlepiej oszukiwa, klamac i wjsc na tzw. swoje. Jak moze byc w kraju dobrze, jak wiekszosc kombinuke, jak cos zachachmecic.
          • Gość: orient Re: HGW rozdaje kiełbasę wyborczą! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.13, 00:17
            > co ty na to?

To, że nie ma systemu w 100% szczelnego i zawsze znajdą się oszuści w twoim i twojego mało szacownego męża, rodzaju.
            • Gość: kasik Re: HGW rozdaje kiełbasę wyborczą! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.13, 19:10

jeśli już wprowadzać taki bełkot jak ta karta, to tylko i wyłącznie uzależniony od miejsca płacenia podatków! bo w ten sposób po dupie mają ci, co nie mogą sie w Warszawie zameldować a podatki chcą płacić bądź już płacą, a ci, którzy będą mogli się zameldować bądź są zameldowani a nie mieszkają bezprawnie będą korzystać!

i zamiast wyzywać człowieka to byście się zastanowili nas błędami systemu, które w sarkastyczny sposób zostały podane w moim poście
              • Gość: jdfjls Re: HGW rozdaje kiełbasę wyborczą! IP: 78.9.176.* 03.06.13, 16:53
                Obowiązek meldunkowy leży po twojej stronie, bierzesz umowę wynajmu mieszkania i idziesz do urzędu. A jak kombinujesz i nie masz umowy to faktycznie, masz problem.
    • Gość: hgw link do odwolania hgw IP: *.ip.netia.com.pl 29.05.13, 14:26
      link do odwolania hgw
      wws.org.pl/referendum/
      • Gość: służbista Re: link do odwolania hgw IP: *.mokotow.waw.pl 29.05.13, 14:28
        siebie lepiej odwołaj człowieku, za co niby ją odwoływać, przez 2 kadencje zrobiła więcej niż 3 ostatnich prezydentów tego miasta, a że wpadki są, zdarza się. Komuchy i konopiarze nie mają siły przebicia to tym chcą zasłynąć, co za długo od koryta i boli?
        • Gość: malg Re: link do odwolania hgw IP: 195.117.71.* 29.05.13, 16:46
          To co wyprawia HGW nazywasz wpadkami? Całe centrum rozkopane od kilku lat, zalany tunel (już od prawie roku) z którym nie wiadomo co zrobić, koszmarne opóźnienia praktycznie wszystkich inwestycji itd. Głupi remont skrzyżowania na Domaniewskiej ciągnie się i ciągnie a korki coraz większe. Faktycznie wspaniałe inwestycje. A jak już coś się udało zbudować to okazuje się że głównie do tego dopłacamy i to ciężkie miliony- patrz Stadion Narodowy. Gdzie te wielkie osiągnięcia? Jedynym jakie widzę to totalnie sparaliżowane miasto i Hania od której wali taką pychą i arogancją że aż nie da się już na to patrzeć.
          • jhbsk Re: link do odwolania hgw 29.05.13, 21:51
            Czepiać się trzeba z sensem. Od kiedy to Warszawa finansowała Stadion Narodowy?
      • Gość: Warszawa Hanka musi odejść! IP: *.yourproxyhost.com 29.05.13, 15:56
        Wynocha do Płocka!
    • Gość: asc Warszawa wprowadzi kartę dającą zniżki mieszkańcom IP: *.233.60.65.static.msgaz.pl 29.05.13, 14:28
      no to się słoiki wkurzą ;)
      • Gość: Warszawiak Re: Warszawa wprowadzi kartę dającą zniżki mieszk IP: *.dynamic.chello.pl 29.05.13, 15:43
        > no to się słoiki wkurzą ;)

Faktycznie - twoja mama z tatą zapewne wpadną w szał :)
    • Gość: maggda Re: Warszawa wprowadzi kartę dającą zniżki mieszk IP: *.stegny.2a.pl 29.05.13, 14:28
      dokładnie tak, ja nie jestem zameldowana w Warszawie a od 7 lat płacę podatek właśnie w Warszawie, zameldowana nie jestem bo nie mam gdzie :) ciągle i ciągle wynajmuję :)
      • Gość: prasa kłamie nie trzeba żadnego meldunku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.05.13, 14:45
        Żeby wyrobić tą kartę wystarczyć ma samo płacenie podatków - nie trzeba będzie wykazywać się meldunkiem. Dziennikarze jak zwykle nie wiedzą o czym piszą.
      • Gość: mcyack Re: Warszawa wprowadzi kartę dającą zniżki mieszk IP: *.warszawa.vectranet.pl 29.05.13, 15:24
        jesli wynajmujesz legalnie, to co za problem isc do urzedu i sie samemu zameldowac czasowo (do konca trwania umowy najmu)?
        Ciagle tylko slychac, ze nie bedzie ktos placil podatkow tutaj, bo nie moze sie zameldowac - wlasciciel mieszkania nie chce. A prawda jest taka, ze samemu mozna zrobic jedno i drugie, do placenia podatkow meldunek nie jest potrzebny, a nawet gdyby to mozna sie ruszyc do urzedu osobiscie, bez wlasciciela
    • Gość: rzmija Re: Warszawa wprowadzi kartę dającą zniżki mieszk IP: *.dynamic.chello.pl 29.05.13, 14:33
      Ja z mężem nie jesteśmy zameldowani ale podatki płacimy w Warszawie. I tylko teraz zastanawiam się po co skoro i tak meldunek się liczy a nie kasa którą zostawiamy w tym mieście.
    • czesiu.wisniak Warszawa wprowadzi kartę dającą zniżki mieszkańcom 29.05.13, 14:37
      Pierdu pierdu, jak ludzie zaczęli zbierać podpisy pod wnioskiem o odwołanie Bufetowej ta zaczyna rzucać jakieś obietnice. Miała na to ponad sześć lat i co zrobiła? WONT Z RATUSZA!
      • nessuno Re: Warszawa wprowadzi kartę dającą zniżki mieszk 29.05.13, 14:53
        czesiu.wisniak napisał:

> Pierdu pierdu, jak ludzie zaczęli zbierać podpisy pod wnioskiem o odwołanie Buf
        > etowej ta zaczyna rzucać jakieś obietnice. Miała na to ponad sześć lat i co zro
        > biła? WONT Z RATUSZA!

I masz rację w 100% czesiu, ale spójrz,co kilka postów powyżej pisze niejaki służbista, zachwycony bufeciarą i jej "osiągnięciami" Aparatczyczków i przymułów u nas nie brakuje ;)
    • Gość: nn Warszawa wprowadzi kartę dającą zniżki mieszkańcom IP: *.dynamic.chello.pl 29.05.13, 14:39
      przy tych cenach biletów to lepiej jeździć samochodem
      • Gość: geordi Re: Warszawa wprowadzi kartę dającą zniżki mieszk IP: *.itsa.net.pl 29.05.13, 14:43
        albo rowerem.
        W dodatku dziadek Ruta starym PeKaPowym zwyczajem rozklada oferte. Tak rozkladowa, jak i taryfową. Pewnie mysleli ze po likwidacji biletow miedzyszczytowych i tygodniowych ludzie rzuca sie na miesieczne. Takiego wala...
      • Gość: nocoty Re: Warszawa wprowadzi kartę dającą zniżki mieszk IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.05.13, 14:48
        A utrzymanie jakiego samochodu kosztuje 960 zł rocznie? Tyle to za OC zapłacisz.
    • Gość: mms Wreszcie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.13, 14:43
      300tys. to kwota bardzo niedoszacowana.
      W każdej firmie, w której pracowałem , a było tego ostatnio sporo, 80% pracujących byli słoikami. Na moim tanim osiedlu na peryferiach miasta jest 99% przyjezdnych. Jeden samochód na 100 jest przerejestrowany na tablice warszawskie.
      Nie zdziwiłbym sie gdyby przyjezdnych było 3 mln a nie 300 tys. , bo takie są proporcje na warszawskich ulicach (sorry, ale w 90% przypadkach przyjezdnych widać z daleka)
      • Gość: Warszawiak Re: Wreszcie! IP: *.dynamic.chello.pl 29.05.13, 15:33
        Sądząc po tym jak nie potrafisz pisać poprawnie po polsku, pochodzisz zapewne z jakiejś małej wioski na wschodzie? Nic dziwnego, że tak często zmieniałeś pracę - ja matołów, którzy są na bakier z językiem ojczystym zwalniam po maksymalnie miesiącu.
    • nessuno Warszawa wprowadzi kartę dającą zniżki mieszkańcom 29.05.13, 14:48
      hehe, bufeciara POczuła pietra i zaczyna nam serwować kiełbachę wyborczą.
    • wolfgang87 Re: Warszawa wprowadzi kartę dającą zniżki mieszk 29.05.13, 14:49
      Jak będzie tylko dla zameldowanych to pierwsze co zrobię, to zabiorę stad swoje podatki :)

Nie dość, że ryży oszukał i zniesienie meldunku chce zrobić od 2078 roku (pewnie znowu to przesuną, i potem znów przesuną), to jeszcze takie coś. Good luck Warszawo.
      • Gość: pacwok Re: Warszawa wprowadzi kartę dającą zniżki mieszk IP: *.ip.netia.com.pl 29.05.13, 14:55
        No więc płyn z Wisłą!

Byle szybko...
        • wolfgang87 Re: Warszawa wprowadzi kartę dającą zniżki mieszk 29.05.13, 14:59
          gościnność miejscowych w całej krasie :)
          • Gość: Buncol Re: Warszawa wprowadzi kartę dającą zniżki mieszk IP: *.warszawa.vectranet.pl 29.05.13, 15:28
            gościnność przyjezdnych w całej krasie :)
          • Gość: wars Re: Warszawa wprowadzi kartę dającą zniżki mieszk IP: *.ip.netia.com.pl 29.05.13, 15:30
            szacunek przyjezdnych w całej krasie :)
            • wolfgang87 Re: Warszawa wprowadzi kartę dającą zniżki mieszk 29.05.13, 18:31
              No ale dziw, ze sami nie rozumiecie, ze pretensje to nie do ludzi, tylko do ryżego, który obiecał, co obiecał - a akurat ta sprawa to nie podatki i z kasą wielką się nie wiąże. Jeśli ludzie muszą przechodzić gehennę, aby się zameldować, to nie będą tego robili. A wy dalej szczujcie się sami na przyjezdnych zamiast zaadresować pretensje tam, gdzie trzeba.
      • Gość: ALL Re: Warszawa wprowadzi kartę dającą zniżki mieszk IP: *.dynamic.chello.pl 29.05.13, 21:49
        A nikt cie tu nie trzyma
    • Gość: Hendryk Warszawa wprowadzi kartę dającą zniżki mieszkańcom IP: *.energis.pl 29.05.13, 14:57
      No i wreszcie te wszystkie durnowate słoiki będą musieli tutaj przenieść swoje podatki :-) Skończy się rzeźbienie na OC (taniej na prowincji) - chcesz jeździć komunikacją taniej - płać tutaj podatki słoiku!!

Popieram i nie mogę się doczekać, aż słowo stanie się ciałem.
      • Gość: bufet_won kolejna pijarowa zagrywka bufeciary POd publiczkę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.13, 14:59
        widać pali się koło doopska bufetowej i zaczyna kolejne kłamstwa i bzdury lansować, oczywiście lemingo to łykną jak pelikany :-)
        • Gość: Hendryk Re: kolejna pijarowa zagrywka bufeciary POd publi IP: *.energis.pl 29.05.13, 15:03
          pamiętaj pisowcu, że do wyborów jeszcze ponad rok czasu. To po pierwsze. Zobaczymy kogo wystawi do wyborów twoja formacja polityczna. Bo jeśli takiego czesława jak ostatnio, to mimo całej słabości i mizerności Bufetu, nie wygra z nią :)
          • Gość: Gość Re: kolejna pijarowa zagrywka bufeciary POd publi IP: *.dynamic.chello.pl 29.05.13, 15:35
            Jeden baran kłóci się z drugim baranem o to którego krócej strzygą. Ależ wy jesteście śmieszni w tych swoich pisowo peowo sldowo pslwowo podobnych wojenkach.
      • Gość: słoik Hrubieszów Re: Warszawa wprowadzi kartę dającą zniżki mieszk IP: *.dynamic.chello.pl 29.05.13, 18:23
        Oj jaki Warsawiak nie doinformowany, bo meldunek mądralo nie zobowiązuje do płacenia podatków....ale o tym ci nikt nie powiedział....
    • lukasz.slowak To dopiero poczatek!! 29.05.13, 15:00
      Wreszcie!! Koniec z podziałem na "Kozaków" co szczycą się, że są z Lubelszczyzny i nie płacą podatków i frajerów co płaca podatki!!
      Możecie sobie drogie słoiki płakać najlepiej pod neonem, ale teraz za waszą arogancję, butę i plucie na Warszawę, zapłacicie i to z własnej kieszeni. Rzadny sąd, żadna konstytucja wam nie pomoże i możecie się żalić, ale praw wyborczych w tym mieście nie macie!!! Nikt was słuchać nie będzie, bo i po co !
    • miob Warszawa wprowadzi kartę dającą zniżki mieszkańcom 29.05.13, 15:01
      Oczywiście jestem za, o ile Warszawiacy będą więcej płacili za każdym razem jak pojadą do innego miasta/wsi. Hipokryci.
      • Gość: TST Re: Warszawa wprowadzi kartę dającą zniżki mieszk IP: *.warszawa.vectranet.pl 29.05.13, 15:31
        To niech inne miasta też wprowadzą sobie taką kartę i po problemie. Czemu ma płacić więcej? Promuje się ludzi, zameldowanych w WWA i oni płacą MNIEJ ! Ty jak przyjezdny nie płacisz przecież WIĘCEJ.
        MNIEJ i WIĘCEJ - czaisz różnicę? Ogarniasz?
        I tak to jest z polaczkami, jednemu lepie to ściągnąć go w dół. A potem MI SIĘ NALEŻY !
        Wyjdziecie Wy ludzie z tego PRLu czy dalej będziecie w nim tkwili umysłowo?
        • Gość: XTC Re: Warszawa wprowadzi kartę dającą zniżki mieszk IP: *.dynamic.chello.pl 29.05.13, 15:37
          Meldunek nie ma związku z miejscem płacenia podatku - myśl to nie boli.
        • Gość: occam Re: Warszawa wprowadzi kartę dającą zniżki mieszk IP: *.30.170.172.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 30.05.13, 13:44
          Błagam... Po Polsku...................
      • Gość: grecz Re: Warszawa wprowadzi kartę dającą zniżki mieszk IP: 93.154.129.* 29.05.13, 16:04
        A jadąc do jakiegoś miasta jesteś tam 30 dni i więcej? Bo o takich biletach jest mowa.
      • tom_aszek Optymista... 29.05.13, 18:03
        miob napisał:

> Oczywiście jestem za, o ile Warszawiacy będą więcej płacili za każdym razem jak
        > pojadą do innego miasta/wsi. Hipokryci.

Myślisz, że przy twojej wyżej okazanej 'gościnności' ktoś chciałby przebywać w twojej miejscowości minimum 30 dni (bo o takich biletach tu mowa)? Optymista...
      • Gość: occam Re: Warszawa wprowadzi kartę dającą zniżki mieszk IP: *.30.170.172.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 30.05.13, 13:43
        Spoko , jeśli cała bieda zrezygnuje z warszawskiego janosikowego. Pasi ? To cicho siedzieć bo nie bedzie nawet na zamiatanie ulic w Twoim mieście/wsi.
    • zdziwiony1980 Warszawa wprowadzi kartę dającą zniżki mieszkańcom 29.05.13, 15:02
      no to zaczęło się mydlenie oczu

Bufet pod realną groźbą odwołania z wielką fetą i łaską proponuje kartę warszawiaka,
      okaże się pewnie że możemy otrzymać od 1.01.2014 r. 10% zniżki na bilety

tylko że w okresie 2006 -2014 r ceny biletów wzrosły o ponad 100%

więc nie cieszcie się za wcześnie
    • hammerdin Co ma tu zameldowanie do rzeczy? 29.05.13, 15:04
      Halo! Kto niby twierdzi że podatki płaci się wg zameldowania? To jakaś bzdura. Zameldowanie nie wprowadza obowiązku opłacania tam podatku ani niczego takiego nie gwarantuje. Kolejna kula w płot HGW...
      • m_gol Naucz się czytać... 31.05.13, 15:44
        No właśnie nie wiem, co ma zameldowanie do rzeczy. Chodzi o to, gdzie płacisz podatki, a nie o to, gdzie jesteś zameldowany, to nie są tożsame rzeczy.

Sam strzelasz kulami w płot.
    • Gość: p Warszawa wprowadzi kartę dającą zniżki mieszkańcom IP: *.dynamic.lte.plus.pl 29.05.13, 15:09
      bu hahahaha!
    • Gość: piotr Warszawa wprowadzi kartę dającą zniżki mieszkańcom IP: *.ip.netia.com.pl 29.05.13, 15:14
      Ciekawe, jak ilu z tych, którym kiełbaska bufetowa się tak spodobała, to słoje?
    • gregsmile Warszawa wprowadzi kartę dającą zniżki mieszkańcom 29.05.13, 15:20
      dla PIT potrzebne jest podanie miejsca zamieszkania, więc nie trzeba być zameldowanym w Warszawie, żeby tutaj złożyć PITa rocznego.
      natomiast nie widzę sensu takiej inicjatywy. płacąc podatki w Warszawie ja i moja rodzina kompletnie NIC z tego nie mamy. przedszkole i szkoła prywatnie, lekarze prywatnie, nie korzystamy z publicznej komunikacji, weekendy zwykle poza Warszawą. za bilety wstępu w Warszawie wszędzie i tak trzeba zapłacić. co mi więc da karta Warszawiaka, która mi być może da jakieś 10% zniżki na komunikację miejską, z której nie korzystam? karta Warszawiaka dająca zniżki na wszystkie bilety w Warszawie, to już by było coś!
      • Gość: Hendryk Re: Warszawa wprowadzi kartę dającą zniżki mieszk IP: *.energis.pl 29.05.13, 15:26
        a jakie przywileje miałbyś płacąc podatki w swoim Białymstoku czy innym Łukowie? ;-) oczywiście przy założeniu, że nadal mieszkasz w Warszawie.
      • Gość: gosc Re: Warszawa wprowadzi kartę dającą zniżki mieszk IP: *.dynamic.chello.pl 29.05.13, 15:26
        a czy ta karta da mi zniżkę na usługi elektrociepłowni Żerań? albo chocby w RWE? o ZTM nie wspominając... oczywiscie znam odpowiedz, ale pomazyc mozna.
      • wajego Noszk.. co za matoł! 29.05.13, 15:33
        płacąc podatki w Warszawie ja i moja rodzina kompletnie NIC z tego nie mamy

Nie macie: chodników, trawników, strażników miejskich, imprez plenerowych, ulic osiedlowych, kanalizacji.... No nic, zupełnie nic. Aha, i oczywiście cena biletu do teatru czy muzeum rekompensuje koszt wystawy i daje jeszcze zysk. Boszzzz......
        Co te gimnazja i balcerowiczowska papka zrobiły z ludźmi....
        • gregsmile Re: Noszk.. co za matoł! - mocne! 29.05.13, 15:54
          karmią Was tą samorządową kiełbasą wyborczą a Wy tak na oślep byle za nimi :)
          powtórzę, ja i moja rodzina za płacenie podatków w Warszawie nie mamy NIC. za chodniki, trawniki, nawet drogi i kanalizacje tam gdzie mieszkam zapłacił developer, a miasto nie chce tego przejąć bo za drogo developer wycenił, kilka lat już tak trwa.
          sztuka szuka przede wszystkim sponsorów, a bilety i tak drogie pokrywają zwykle część kosztów.
          imprezy plenerowe? korzystasz? wolę wyjechać z Warszawy na weekendy.
          Balcerowicza się nie czepiaj, jest bardziej szanowany poza Polską jak w niej. dla obrońców HGW to już normalne chyba jest używanie języka niecenzuralnego na forach publicznych? Ratusz coś za takie posty Wam dopłaca czy jak?
          • Gość: Hendryk y IP: *.energis.pl 29.05.13, 16:28
            zakładamy więc, że masz rację, w warszawie nic z tych podatków nie masz. a co masz z płacenia swoich podatków w białystoku, mieszkając jednocześnie w warszawie? :)
          • wutang4eva Re: Noszk.. co za matoł! - mocne! 29.05.13, 19:08
            Z ulic, parków itp też nie korzystasz? Do pracy to po czym jeździsz? To pewnie całe życie 24/h siedzisz w swoim bloku. A nie, przecież wyjeżdżasz na weekend, tylko że jak wyjeżdżasz to i tak korzystasz z infrastruktury finansowanej przez płacących tutaj podatki. I nie przepadam za HGW. To chyba pierwsza jej mądra propozycja przez 2 kadencje. Chociaż nie do końca przemyślana, bo przyjezdny powinien płacić nie 10% więcej, lecz pokryć cenę rynkową komunikacji, czyli 300 zł/miesięcznie. Inaczej to Warszawiak płaci na komunikację 5 razy więcej,co jest jawną dyskryminacją Warszawiaków.
        • Gość: anty bufet Re: Noszk.. co za matoł! IP: *.warszawa.vectranet.pl 29.05.13, 15:59
          > Nie macie: chodników, trawników, strażników miejskich,

To ostatnie akurat jest jak najbardziej zbędne, kolejny aparat terroru nam niePOtrzebny.
    • Gość: Warszawianka Płacisz podatki? Będą tańsze bilety w komunikac... IP: *.ip.netia.com.pl 29.05.13, 15:39
      Gdyby na prawdę takie rozwiązanie miało wejść w życie , jestem za !
      Głównie z tego powodu że w Warszawie jest ogrom osób napływowych które podatki płacą gdzie indziej a tak naprawdę korzystają z rzeczy opłacanych przez podatki warszawiaków
      • Gość: Warszawiak Re: Płacisz podatki? Będą tańsze bilety w komunik IP: *.dynamic.chello.pl 29.05.13, 15:45
        Nie udawaj, że jesteś warszawianka - warszawiacy potrafią poprawnie pisać po polsku.
        • Gość: słój Re: Płacisz podatki? Będą tańsze bilety w komunik IP: *.energis.pl 29.05.13, 15:51
          a kto to jest warszawiak?
          • Gość: Warszawiak Re: Płacisz podatki? Będą tańsze bilety w komunik IP: *.dynamic.chello.pl 29.05.13, 17:43
            Warszawiak to taki ktoś, kto potrafi udokumentować swoje pochodzenie od momentu przyznania praw miejskich temu miastu. Wszystko inne to element napływowy z tym, że jedni przyjechali później a inni wcześniej. Różnica żadna a już na pewno nie jest tu żadnym wyznacznikiem samo tylko miejsce urodzenia.
    • zdziwiony1980 Płacisz podatki? Będą tańsze bilety w komunikac... 29.05.13, 15:50
      haha chyba tylko lemingi tym się podniecają

w latach 2006-2013 ceny biletów wzrosły o 100%
      więc te parę procent zniżki może sobie HGW gdzieś wsadzić

ja.rafi.pl/2011/08/17/nawet-o-58-drozsze-bilety-ztm-warszawa/
      • Gość: plumb Re: Płacisz podatki? Będą tańsze bilety w komunik IP: *.tonetic.pl 30.05.13, 12:38
        Najlepiej - zamiast tamponu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka