Dodaj do ulubionych

GLOBI nie stać na terminale do kart płatniczych ?

26.03.02, 12:43
Często zrobiłbym zakupy w sieci Globi, mam sklep koło domu. Nici z tego, ta
duża sieć handlowa nie posiada terminali do obsługi kart płatniczych. Do
bankomatu mam spory kawałek drogi, a zatem kupuję w co prawda drogim, lecz
akceptującym plastik Costcutterze.
Obserwuj wątek
    • ann.k Re: GLOBI nie stać na terminale do kart płatniczych ? 26.03.02, 13:23
      ja mam globiego kolo stacji metra, wiec musze sie o niego "otrzec" idac do
      domu, ale na otarciu sie konczy; nienawidze tego sklepu, bo:
      -jest drogi
      -jest beznadziejnie zaopatrzony
      -jest beznadziejnie zorganizowany (rzadko kiedy pracuja wiecej niz dwie panie
      kasjerki, kiedy reszta kas stoi pusta, co zwlaszcza jest uciazliwie ok 17 jak
      wszyscy wracaja z pracy i robia zakupy po drodze z metra do domu)
      -nie akceptuje kart platniczych

po prostu nie pojmuje jak ten sklep sie utrzymuje; podejrzewam, ze wiekszosc
      rodakow po prostu jest bardziej leniwa niz nerwowa i woli stac pol godziny w
      kolejce i zaplacic kilka zlotych wiecej, niz isc do sklepu, ktory jest pol
      kilometra dalej;
      • tomjakub Re: GLOBI nie stać na terminale do kart płatniczych ? 27.03.02, 00:38
        Powiem tak, ze to zalezy jaki kierownik jest na sklepie. Mialem okazje pracowac
        w Globi jako kasjer. I przy mojej kierowniczce, ktora zdajsie obecnie urzeduje
        w Globi na Klaudyny, a wczesniej na Modzelewskiego, bylo to niedopomyslenia.
        Jesli nie miala kasjerow, sama siadala na kasie. Tylko czemu zacalem ja
        doceniac, dopiero po odejsciu z firmy to nie wiem. ;-)

Tomasz "Jakubek" Jakubowski
    • Gość: Raffix Prawdopodobnie nie chodzi o terminale IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 26.03.02, 13:25
      Chodzi zapewne o chęć zaoszczędzenia na prowizjach płaconych firmie
      rozliczającej (w Polsce chyba głównie Polcard) od każdej transakcji. W Niemczech
      kart kredytowych nie przyjmują nawet sieci typu Media Markt czy Saturn -
      akceptują tylko karty płatnicze EC, prawdopodobnie ze względu na niższą prowizję.

Może analitykom z Globiego wyszło, że koszt utraty klientów "karcianych" jest
      niższy niż koszt płaconych prowizji.

• tomjakub Re: Prawdopodobnie nie chodzi o terminale 27.03.02, 00:40
        Watpie. Obecnie szefami Globi sa ludzie z Carreffoura. W tych supermarketach
        jakos sa terminale.

• qubacz Re: Prawdopodobnie nie chodzi o terminale 27.03.02, 00:55
          tomjakub napisał(a):

> Watpie. Obecnie szefami Globi sa ludzie z Carreffoura. W tych supermarketach
          > jakos sa terminale.

Nie teminale tylko duzo tansze w obsludze systemy kasowe z autoryzacja po stalych
          laczach. Cos takiego lub podobnego zostanie wprpwadzone w globi po zamianie
          wszystkich globi na championy i wymianie sprzetu kasowego.

• tomjakub Re: GLOBI nie stać na terminale do kart płatniczych ? 27.03.02, 00:36
      Ten problem juz byl ponad 5 lat temu, jak tam pracowalem. Wtedy byla to firma
      belgijska. Obecnie wykupil go Carreffour, czy jak to sie tam pisze.

• tassman Re: GLOBI nie stać na terminale do kart płatniczych ? 27.03.02, 07:39
      sloggi napisał(a):

> Często zrobiłbym zakupy w sieci Globi, mam sklep koło domu. Nici z tego, ta
      > duża sieć handlowa nie posiada terminali do obsługi kart płatniczych. Do
      > bankomatu mam spory kawałek drogi, a zatem kupuję w co prawda drogim, lecz
      > akceptującym plastik Costcutterze.

Sloggi,
      Widzę, że jesteś pogodzony z tą sytuacją. W czym więc problem -naświetl to mi !!

tassman:)

• cubic Re: GLOBI nie stać na terminale do kart płatniczych ? 27.03.02, 07:50
        Jak pięknie się składa, bo ja również mam Globusa zaraz koło domu:)))
        I nie mogę zgodzić się, że jest to drogi sklep, wprost przeciwnie, nawet w
        porównaniu z Hitem czy Auchanem tam jest tanio. Co do wspomnianej kierowniczki
        to właśnie teraz pracuje ona na Klaudyny i wyszło to klientą na dobre.
        Pzdr sąsiada przez Globusa Sloggiego :))))))))
        Cubic
        • tomjakub Re: GLOBI nie stać na terminale do kart płatniczych ? 27.03.02, 09:19
          Toc napisalem ze teraz robi na Klaudyny. Przeniesli ja z Modzelaka jakies 4
          lata temu. I trzeba przyznac, ze kobieta zna sie na rzeczy.

• Gość: Skolmi Re: GLOBI nie stać na terminale do kart płatniczych ? IP: 62.89.121.* 27.03.02, 09:51
            Globi staje się powoli droższą wersją Biedronki!!!
            • tomjakub Re: GLOBI nie stać na terminale do kart płatniczych ? 27.03.02, 10:02
              > Globi staje się powoli droższą wersją Biedronki!!!

To ze drozsze jest Globi od biedronki to sie nie dziwie. Ale co do jakosci
              towaru, to biedronka nie umywa sie do Globiego. Ja bym powiedzial ze w Globi, w
              porownaniu z Biedronka, masz towary najwyzszej jakosci.

• sloggi Re: GLOBI nie stać na terminale do kart płatniczych ? 27.03.02, 10:04
                Nie pracujesz już, ale nadal jesteś wierny ex-firmie.
                • tomjakub Re: GLOBI nie stać na terminale do kart płatniczych ? 27.03.02, 10:14
                  > Nie pracujesz już, ale nadal jesteś wierny ex-firmie.

To zle? A po drugie dlaczego wierny? Wyrazam swoje zdanie, gdyz znam sporo ludzi
                  z Globi. Wiele osob, ktorzy zaczynali prace w tym samym okresie co ja, teraz sa
                  kierownikami lub pracuja w biurze. ;-)
                  A tak poza tym pracowalem w tej firmie prawie rok. A potem zmienilem dlatego, ze
                  trafila mi sie lepsza, przynajmniej tak mi sie wydawalo. Teraz, po ponad 4
                  latach, twierdze ze nie byl to najlepszy pomysl, bo obstawiam, ze musialbym
                  harowac, ale mialbym wiecej kasy niz mam teraz. Jedno musze przyznac, Ci ktorzy
                  dobrze w Globi pracowali, mieli mozliwosc rozwoju, byli czesto przenoszeni na
                  wyzsze stanowiska, itd. Ja np. awansowalem z kasjera na rozliczeniowca i to po
                  pol roku pracy.

• Gość: Ted Re: GLOBI nie stać na terminale do kart płatniczych ? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 28.03.02, 20:13
        Solidaryzuje sie ze Sloggim. tez mam Globiego pod domem i uwazam ze jest
        beznadziejny. Ma ze 2000 metrow, a artykolow jest tam tyle co w lepiej
        zaopatrzonym sklepiku. Maly wybor i wszystko jakies takie pospolite. Czesto nie
        ma co kupic. Ceny w porownaniu z bazarkami wysokie. No i nie rozumiem dlaczego
        zawsze na 5 kas czynne sa tylko 2.
        W dodatku oszukuja piszac na plastikowych reklamowkach, ze ekologiczne, bo...
        mozna je spalic (!) - patrz dzisiejsza stoleczna.
        Chodze tam zwykle po to by przejrzec gazety, wybrac naiciekawsza i kupic ja w
        kiosku obok. Wole swoje pieniedze wydac u sasiada, ktory jutro kupi cos u mnie,
        niz w jakiejs miedzynarodowej mafii.
    • Gość: Joanna Re: GLOBI nie stać na terminale do kart płatniczych ? IP: *.cab.pl / 10.10.10.* 27.03.02, 16:41
      Nie lubię Globi, ale na Mokotowie (przy Al. Lotników)można płacić kartą.
      • tomjakub Re: GLOBI nie stać na terminale do kart płatniczych ? 28.03.02, 00:16
        > Nie lubię Globi, ale na Mokotowie (przy Al. Lotników)można płacić kartą.

Na Modzelewskiego????????? Jestem w szoku. A jednak tam pod kierowniczka Halina,
        cos sie zmienilo???

• sloggi Re: GLOBI nie stać na terminale do kart płatniczych ? 28.03.02, 13:22
          Wszystkie Haliny to równe dziewczyny :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka