Dodaj do ulubionych

Kruk- pomocy

IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 13.09.04, 23:46
Od kilku miesięcy prześladuje mnie firma windykacyjna Kruk. Przysyłają mi
wezwania do zapłaty za sprawę sprzed kilku lat- Rozwiązałem umowę z Ideą, a
oni pomimo tego wystawiali mi przez kilka miesięcy f-ry. Wysłałem do Idei
pismo i sprawa ucichła. W zeszłym roku dostałem pismo z Intrum justitia (też
windykator)z wezwaniem do zapłaty. Wysłałem pismo do Intrum z wytłumaczeniem
całego zajścia i Frma ta zaniechała windykacji. W czerwcu dostałem pismo z
Kruka wzywające do zapłaty za f-ry Idei. Napisałem pismo do nich (powtórzyłem
pismo sprzed roku do Intrum justitia) i wysłałem faxem. Po 2 miesiącach
dostałem kolejne wezwanie do zapłaty (wysłałem więc pismo mailem za
potwierdzeniem odczytu). Niestety nawet nie raczyli kliknąć wyślij
potwierdzenie odczytu. Ostatnio dostałem znów pismo z wezwaniem do zapłaty
wraz z kolejną groźbą. Nie dociera do nich, że „niby dług” który chcą
ściągnąć za wszelką cenę jest bezzasadny i powstał na skutek burdelu w Idei.
Może ktoś miał z nimi do czynienia i wie w jaki sposób można wymusić na nich
zaprzestania nękania mnie bezzasadnymi groźbami (sprawą sądową, czy
zamieszczeniem na liście dłużników).

Co do Idei to też są sku...ny- czekają 2 lata i sprzedają „niby dług” firmie
windykacyjnej. Ta po zapoznaniu się ze sprawą rezygnuje z windykacji.
Złodzieje(Idea) czekają kolejny rok i ... sprzedają „niby dług” kolejnej
firmie (może liczą, że Klient wyrzuci dokumenty potwierdzające jego racje?).
Obserwuj wątek
    • krzysztofplebs Re: Kruk- do prokuratury 13.09.04, 23:51
      Do prokuratury z nimi! Jest wyrok w tej sprawie WSA, więc kopa w dupę i niech
      cwaniaczki spadają, bo działają bezprawnie
      • sebpl Re: Kruk- do prokuratury 14.09.04, 01:48
        Hmm... oprócz normalnej sądowej drogi proponuję Ci alternatywną. Spisujesz nr
        faxu do Idei i do wyndykatora.
        Najpierw grzecznie wysyłasz im po jadnym faxie. Nie rozumieją. Ok.
        Wysyłasz dwa. Nie rozumieją, to wysyłasz cztery za jedym zamachem. I tak
        systemem algorytmicznym potęgujesz liczbę faxów z tą samą treścią, aż przestaną
        nadążać z wymianą papieru faxowego.
        Już przy 32 kopii powinno zacząć działać.

Pozdr.
        • Gość: ii Re: Kruk- do prokuratury IP: *.aster.pl / *.aster.pl 14.09.04, 11:37
          Dobre! :-)))
          • pacio Re: Kruk- do prokuratury 14.09.04, 22:55
            Gość portalu: ii napisał(a):

> Dobre! :-)))

do dupy, jaka korporacja posiada fax analogowy ???
    • jurek7 Re: Kruk- pomocy 14.09.04, 11:43
      Gość portalu: antek napisał(a):

>
      > Co do Idei to też są sku...ny- czekają 2 lata i sprzedają „niby dług̶
      > 1; firmie
      > windykacyjnej. Ta po zapoznaniu się ze sprawą rezygnuje z windykacji.
      > Złodzieje(Idea) czekają kolejny rok i ... sprzedają „niby dług” kol
      > ejnej
      > firmie (może liczą, że Klient wyrzuci dokumenty potwierdzające jego racje?).

Hmm... jeżeli jest tak jak piszesz, to trochę ryzykownie działają, Bo jeżeli po
      2 latach nie wniosą pozwu to według nowego orzecznictwa roszczenie przedawni
      się (dotychczas były to 3 lata ).
      • pan_pndzelek Re: Kruk- pomocy 14.09.04, 11:54
        Przedawnia się tzw. świadczenie okresowe czyli w tym przypadku sam "goły"
        abonament ale już opłaty za dokonane połączenia chyba nie...

Poza tym jeśli dobrze zrozumiałem Idea rozpoczęła windykację wcześniej niż po
        upływie dwóch lat i to zdaje się także zamyka sprawę "przedawnienia"...
        • jurek7 Re: Kruk- pomocy 14.09.04, 12:34
          pan_pndzelek napisał:

> Przedawnia się tzw. świadczenie okresowe czyli w tym przypadku sam "goły"
          > abonament ale już opłaty za dokonane połączenia chyba nie...

No nie wydaje mi się. Płaci się po prostu za sprzedaż usługi. Zgodnie z art 554
          K.C. również takie roszczenia przedawniają się z upływem 2 lat.
          Dodam od razu, że palnąłem wcześniej głupotę. Ponieważ te rozbieżności (2 czy 3
          lata) dotyczyły przedawnienia odsetek, a nie samego roszczenia.

> Poza tym jeśli dobrze zrozumiałem Idea rozpoczęła windykację wcześniej niż po
          > upływie dwóch lat i to zdaje się także zamyka sprawę "przedawnienia"...

Z tego co napisano wynika, że windykatorzy przesyłają ciągle jakieś wezwania do
          zapłaty itp. Sprawę przedawnienia zamknęłoby wniesienie sprawy do sądu, ale
          wtedy nie mielibyśmy do czynienia z odbieraniem wezwań do zapłaty, tylko z
          koniecznością wniesienia odpowiedzi na pozew, czy też zarzutów od nakazu
          zapłaty.
          • Gość: antek Re: Kruk- pomocy IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 14.09.04, 13:36
            Umowa wygasła 5-07-2001 (wysłałem do Idei pismo z 30 dniowym wyprzedzeniem-
            zgodnie z zapisem w regulaminie).
            W listopadzie 2003r. dostałem pismo z Intrum justitia, że sprawie nadano tryb
            postępowania przedsądowego i bla, bla o całej reszcie. Tego samego dnia
            wysłałem do windykaatora pismo, że zaległości o których piszą powstały na
            skutek błędnego naliczania abonamentu (po rozwiązaniu umowy!). To im
            wystarczyło- zaprzestali jakiejkolwiek korespondencji. Myślałem, że już
            nastanie spokój.
            Jakież było moje zdziwienie, gdy 15-06 tego roku dostałem wezwanuie do zapłaty
            od firmy Kruk.
            Postanowiłem wysłać im to samo pismo co do poprzedniego windykatora zmieniając
            datę i nazwę firmy. Zrobiłem to faxem w dniu 08-07-04.
            29-07-04 dostałem OSTATECZNE WEZWANIE DO ZAPŁATY (czyli albo w Kruku nie umieją
            czytać, albo jak już się przyzssają to nie popuszczą. 18-08-04 wysłalem do nich
            to samo pisemko mailem wraz z żądaniem odczytu wiadomości (siebie zrobiłem jako
            UDW-czyli wiem że zostało dostarczone). Niestety odpowiedzią jest kolejne
            pismoz 30-08-2004 OSTATNIA SZANSA POLUBOWNEGO ZAŁATWIENIA SPRAWY gdzie również
            straszą zamieszczeniem moich danych w Ogólnopolskiej Giełdzie Wierzytelności.
            Gdyby Kruk mieścił się bliżej mojego miasta pojechałbym i chyba ich rozstrzelał.
            Zastanawiam sie ile jeszcze czasu będą próbowali mnie nękać i w jaki sposób do
            nich przemówić aby dotarło, że ich dzaiłania są bezzasadne.
            • pacio Re: Kruk- pomocy 14.09.04, 23:01
              Gość portalu: antek napisał(a):

> Umowa wygasła 5-07-2001 (wysłałem do Idei pismo z 30 dniowym wyprzedzeniem-
              > zgodnie z zapisem w regulaminie).
              > W listopadzie 2003r. dostałem pismo z Intrum justitia, że sprawie nadano tryb
              > postępowania przedsądowego i bla, bla o całej reszcie. Tego samego dnia
              > wysłałem do windykaatora pismo, że zaległości o których piszą powstały na
              > skutek błędnego naliczania abonamentu (po rozwiązaniu umowy!). To im
              > wystarczyło- zaprzestali jakiejkolwiek korespondencji. Myślałem, że już
              > nastanie spokój.
              > Jakież było moje zdziwienie, gdy 15-06 tego roku dostałem wezwanuie do
              zapłaty
              > od firmy Kruk.
              > Postanowiłem wysłać im to samo pismo co do poprzedniego windykatora
              zmieniając
              > datę i nazwę firmy. Zrobiłem to faxem w dniu 08-07-04.
              > 29-07-04 dostałem OSTATECZNE WEZWANIE DO ZAPŁATY (czyli albo w Kruku nie
              umieją
              >
              > czytać, albo jak już się przyzssają to nie popuszczą. 18-08-04 wysłalem do
              nich
              >
              > to samo pisemko mailem wraz z żądaniem odczytu wiadomości (siebie zrobiłem
              jako
              >
              > UDW-czyli wiem że zostało dostarczone). Niestety odpowiedzią jest kolejne
              > pismoz 30-08-2004 OSTATNIA SZANSA POLUBOWNEGO ZAŁATWIENIA SPRAWY gdzie
              również
              > straszą zamieszczeniem moich danych w Ogólnopolskiej Giełdzie Wierzytelności.
              > Gdyby Kruk mieścił się bliżej mojego miasta pojechałbym i chyba ich
              rozstrzelał
              > .
              > Zastanawiam sie ile jeszcze czasu będą próbowali mnie nękać i w jaki sposób
              do
              > nich przemówić aby dotarło, że ich dzaiłania są bezzasadne.

spoko, niech zamieszczają w ogólnopolskiej giełdzie wierzytelności (pod
              warunkiem że nie brałeś na firmę) a jak zamieszczą niech prześlą linka z twoimi
              danymi adresowymi. teraz tylko dobry radca i jesteście bogatsi o kilka tysięcy
              odszkodowania i kosztówe zastępstwa.

zgodnie z orzeczeniem z czerwca 2003 odsetki przedawniają się po dwóch latach,
              tak jak wierzytelność główna.
              powodzenia
              • pan_pndzelek Re: Kruk- pomocy 14.09.04, 23:09
                pacio napisał:
                > zgodnie z orzeczeniem z czerwca 2003 odsetki przedawniają się po dwóch
                latach,
                > tak jak wierzytelność główna.

A jakie działania wierzyciela mogą przerwać bieg przedawnienia?
          • Gość: antek Re: Kruk- pomocy IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 14.09.04, 22:07
            Dziękuję.
            Dziś wysłałem maile do Idei i Kruka- czekam na efekt.
            Pozdrawiam
            • Gość: Antek Re: Kruk- pomocy IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 27.09.04, 21:18
              Dostałem takie pismo:

BIURO DETEKTYWISTYCZNE KRUK
              DECYZJA O PRZEKAZANIU SPRAWY DO BIURA DETEKTYWISTYCZNEGO
              Dotyczy : podjęcia dochodzenia w sprawie spłaty zadłużenia przez Biuro
              Detektywistyczne

Uporczywa zwłoka dłużnika w spłacie zadłużenia wobec KRUK Sp. z o.o. z tytułu
              świadczenia usług telekomunikacyjnych przez PTK sprawiła ze sprawa została
              skierowana do Biura detektywistycznego KRUK. Po otrzymaniu zlecenia sprawę
              prowadził będzie detektyw XXXXXXX licencja numer XXXXXXX.
              Na dzień dzisiejszy DLUG wynosi XXX. zł zgodnie z art 481 kodeksu cywilnego
              wzrasta on codziennie o przysługujące wierzycielowi odsetki ustawowe,
              zlekceważenie niniejszego wezwania sprawi ze zgodnie z art 447 ust.1
              kodeksu cywilnego wierzyciel może żądać niezależnie od wykonania
              zobowiązania naprawienia szkody wynikłej ze zwłoki której wysokość wynosi
              obecnie 50 zł.
              Licencjonowani detektywi przeprowadzą wobec dłużnika czynności określone w
              ustawie z dnia 6 lipca 2001 o usługach detektywistycznych :
              poszukiwanie mienia, poszukiwanie osób ukrywających się uzyskanie i
              przekazywanie informacji o osobach ,przedmiotach i zdarzeniach , realizowane w
              zakresie niezbędnym dla dochodzenia spłaty DLUGU z wykorzystaniem urządzeń do
              rejestracji obrazu i dźwięku, badanie wykonywania przez dłużnika zobowiązań
              majątkowych zdolności płatniczych lub wiarygodności.
              Art 8 ust 1 powołanej wyżej ustawy uprawnia DETEKTYWA do przetwarzania danych
              osobowych zebranych w toku wykonywanych przez niego czynności bez zgody osób
              których dane dotyczą:
              Działania detektywów doprowadzą do ujawnienia i wskazania właściwemu
              komornikowi składników majątku dłużnika. Niezwłocznie po uzyskaniu przez KRUK
              tytułu wykonawczego i wszczęciu egzekucji zostania one zajęte i zbyte na
              poczet spłaty DŁUGU. Dług wynoszący obecnie XXXX. zl zostanie powiększony o
              koszty dochodzenia i roszczenia przed sądem sięgając łącznie kwoty do XXXX zł
              NIEPRZEKRACZALNY TERMIN SPLATY ZADŁUZENIA MIJA 24.09.24
              wpłaty należy dokonać korzystając z załączonego blankietu przelewu na rachunek.

Niestety ani Idea ani Kruk nie raczyli odpisać mi na maila, w którym po raz
              kolejny tłumaczyłem, że umowa została zawarta na czas określony, a zadłużenie,
              które wykazuje Idea powstało po wygaśnięciu umowy.

Wygląda na to że Kruk postanowił za wszelką cenę ściągnąć ze mnie kasę.
              Zastanawiam się czy czyni to zgodnie z prawem, ktore jeszcze chyba w Polsce
              obowiazuje.
              • Gość: stryjek dobra rada Re: Kruk- pomocy IP: *.com.pl 28.09.04, 11:37
                olej- masz kwity to olej,
              • Gość: xxx Re: Kruk- pomocy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.09.04, 13:49
                A o jaka chodzi kwote? Jezeli pareset zl, to zaplac im, a nastepnie pozwij ich do
                sadu o niezasadne wyludzenie pieniedzy i zazadaj zwrotu + odsetki +
                odszkodowanie.

Pytanie tylko, czy nalezy pozwac idee, czy kruk'a? W sumie mozna by pozwac
                obydwie firmy :)
                • miltonia Re: Kruk- pomocy 28.09.04, 15:54
                  Olac i nie dawac sie. Mnie w podobny sposob scigala jakas firma windykacyjna z
                  Bydgoszczy za rzekomy dlug wobec t.k Aster czy jak jej tam. Wzmiankowana Aster
                  przysylala mi przez kilka miesiecy rachunki, mimo ze podpisalam w ich siedzibie
                  rezygnacje i telewizja byla odcieta. Rachunki wywalalam. Windykatorom raz
                  wyslalam fax z ta rezygnacja ale ich to nie zadowolilo, wydzwaniali, przysylali
                  prosby i grozby, jakas kancelaria prawna tez mnie czyms straszyla, a ja to
                  wszystko do kosza. Na razie cisza, nie wiem czy dlatego, ze kwota byla
                  niewysoka czy z innego powodu.
                  Aha, a jak zaczna grozic i dawac do zrozumienia, ze zrobia kuku (bo i takie
                  metody stosuja), to zglosic na policje.
              • Gość: TPSA Re: Kruk- pomocy IP: 81.219.8.* 28.09.04, 16:06
                Gość portalu: Antek napisał(a):
                > Dostałem takie pismo:
                >
                > BIURO DETEKTYWISTYCZNE KRUK
                > DECYZJA O PRZEKAZANIU SPRAWY DO BIURA DETEKTYWISTYCZNEGO
                > Dotyczy : podjęcia dochodzenia w sprawie spłaty zadłużenia przez Biuro
                > Detektywistyczne

Też parę razy dostawałem takie bzdety. Ostatnio od TP SA (efekt działania
                Błękitnej Linii).

Oficjalnie odpisałem, że w przypadku dalszych prób wymuszania i zastraszania
                skieruję sprawę na drogę sądową i obciążę ich kosztami. Na razie cisza.

Tylko NIC nie płać!!!

Zwracam uwagę na zapis.

> Niezwłocznie po uzyskaniu przez KRUK
                > tytułu wykonawczego i wszczęciu egzekucji zostania one zajęte i zbyte na
                > poczet spłaty DŁUGU.

Co jasno oznacza przyznanie, że takiego tytułu wykonawczego nie ma. Koniec
                kropka.

No, a na koniec składasz skargę do ministerstwa gdzie dostali
                to "detektewistyczne " zezwolenia, z powodu współdziałania w wymuszeniu.
      • agnieszka.hassa Re: Kruk- pomocy 09.11.04, 10:15
        jurek7 napisał:

> Gość portalu: antek napisał(a):
        >
        > >
        > > Co do Idei to też są sku...ny- czekają 2 lata i sprzedają „niby dłu
        > g̶
        > > 1; firmie
        > > windykacyjnej. Ta po zapoznaniu się ze sprawą rezygnuje z windykacji.
        > > Złodzieje(Idea) czekają kolejny rok i ... sprzedają „niby dług̶
        > 1; kol
        > > ejnej
        > > firmie (może liczą, że Klient wyrzuci dokumenty potwierdzające jego racje
        > ?).
        >
        > Hmm... jeżeli jest tak jak piszesz, to trochę ryzykownie działają, Bo jeżeli po
        >
        > 2 latach nie wniosą pozwu to według nowego orzecznictwa roszczenie przedawni
        > się (dotychczas były to 3 lata ).
        >
        tu się nie zgadzam, roszczenie faktycznie wygasa po 2 latach ale jeśli wysłane
        było pismo w tej sprawie jest ono uznawane jako wyznanie woli i przerywa bieg
        przedawnienia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka