Dodaj do ulubionych

mieszkanie na WRZECIONIE / MŁOCINACH ???

15.09.04, 12:42
Czy jest sens kupowania na Wrzecionie mieszkania? Czy myślicie, że ceny pójdą
w Górę po dojściu metra? Znalazłem gdzieś ciekawe wyliczenia, chyba na wątku
dom, które wskazywały, że to się obecnie opłaca w dużo większym stopniu, niż
np. kupno mieszkania na Ursynowie, czy Kabatach.
Obserwuj wątek
    • Gość: eva Re: mieszkanie na WRZECIONIE / MŁOCINACH ??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.09.04, 12:45
      To jedno z naniebezpieczniejszych miejsc w mieście,drechy i dużo elementu no i
      domy w stanie ruiny,nie polecam.
      • poshukiwacz Re: mieszkanie na WRZECIONIE / MŁOCINACH ??? 15.09.04, 12:49
        czy sa w duzo gorszym stanie, niz na Ursynowie?

Gość portalu: eva napisał(a):

> To jedno z naniebezpieczniejszych miejsc w mieście,drechy i dużo elementu no
        i
        > domy w stanie ruiny,nie polecam.
    • pan_pndzelek Re: mieszkanie na WRZECIONIE / MŁOCINACH ??? 15.09.04, 12:45
      Jeśli myślisz o kupnie mieszkania w blokach z lat '50-60-tych to zdecydowanie
      nie warto, ich stan techniczny jest taki, że prędzej czy później konieczne
      remonty "zeżrą" ci cały i tak na razie hipotetyczny zysk z tej operacji...
      • poshukiwacz przepraszam 15.09.04, 12:46
        przypadkiem wyslalem to trzy razy - nie wiem, czemu sie tak stalo
        • pan_pndzelek Re: przepraszam 15.09.04, 12:50
          To się nie opieraj o klawiaturę...

PS. Są w gorszym stanie niż najstarszy Ursynów...
    • lewe_oko Re: mieszkanie na WRZECIONIE / MŁOCINACH ??? 15.09.04, 12:56
      Trudno powiedzieć... Np. ceny mieszkań na Żoliborzu mimo, że stacja na
      pl.Wilsona tuż tuż - nie drgnęły. Co prawda i przedtem były bardzo wysokie...
      Sądzę, że mieszkania młocińskie będą droższe, ale metro nie zmieni ich
      standardu. Co do Ursynowa - pilnie śledzę wypowiedzi znawców rynku i twierdzą
      zgodnie, że na pewno w ciągu dekady nie straci na wartości. Potem zapewne tak.
      A poza tym Ursynów ma nie tylko metro - ma infrastrukturę. Sklepy, salony
      fryzjerskie, naprawy, usługi, baseny, a wkrótce ratusz. Jedynie trochę na
      bakier jest ze szkolnictwem - szkoły sa dobre, ale jest ich za mało. Wybór więc
      oczywiście nalezy do Ciebie, ale myślę, że minie jeszcze wiele lat zanim
      Wrzeciono sie ucywilizuje. O ile w ogóle to nastapi - przecież na świecie
      blokowiska to osiedla biednych, emigrantów, bezrobotnych. Prawdopodobnie
      Ursynów też to czeka, tyle że nowych domów już jest więcej niz bloków i ciągle
      powstają nowe :-)
      • poshukiwacz Re: mieszkanie na WRZECIONIE / MŁOCINACH ??? 15.09.04, 12:59
        a właśnie - a propos nowych domów - czy na Wrzecionie nic sie nie buduje?

bo jesli za 3 lata ma tam dotrzec metro, to przeciez tez sie ucywilizuje - jak
        Ursynow

a i ceny moga osiagnac ursynowski poziom? (jesli - jak napisalas - ceny na
        Ursynowie spadna)
        • pan_pndzelek Re: mieszkanie na WRZECIONIE / MŁOCINACH ??? 15.09.04, 13:05
          Z tym "ucywilizowaniem" to trochę nie tak... Ursynów się nigdy
          nie "ucywilizował" tylko zawsze był "cywilizowany inaczej"... O ile Wrzeciono
          zasiedla po prostu niecywilizowana hołota o niskich czółkach (bez nadziei
          na "ucywilizowanie" kiedykolwiek) o tyle na Ursynowie zawsze osiedlali się
          napływowi... o ile na Ursynowie raczej w ryj nie dostaniesz o tyle możesz
          trafić na sąsiada o dziwacznych przyzyczajeniach rodem z jego kapuścianych
          pól... a na Ursynowie widziałem np. BUTY ZOSTAWIANE PRZED WEJŚCIEM DO
          MIESZKANIA... Może trudno w to uwierzyć ale to fakt...
          • varsava Re: mieszkanie na WRZECIONIE / MŁOCINACH ??? 16.09.04, 11:36
            Z tym ludzkim badziewiem na Bielanach (czy nawet samym Wrzecionie) to bym nie
            przesadzal - mam tam znajomych, ktorzy sa wyksztalceni - po studiach na
            pasntwowej uczeli - i takich ludzi jest tam wiecej. Tym bardziej, ze ostatnio
            coraz wiecej sie takich wprowadza - dzielnica zielona, przyjemna...

pan_pndzelek napisał:

> Z tym "ucywilizowaniem" to trochę nie tak... Ursynów się nigdy
            > nie "ucywilizował" tylko zawsze był "cywilizowany inaczej"... O ile Wrzeciono
            > zasiedla po prostu niecywilizowana hołota o niskich czółkach (bez nadziei
            > na "ucywilizowanie" kiedykolwiek) o tyle na Ursynowie zawsze osiedlali się
            > napływowi... o ile na Ursynowie raczej w ryj nie dostaniesz o tyle możesz
            > trafić na sąsiada o dziwacznych przyzyczajeniach rodem z jego kapuścianych
            > pól... a na Ursynowie widziałem np. BUTY ZOSTAWIANE PRZED WEJŚCIEM DO
            > MIESZKANIA... Może trudno w to uwierzyć ale to fakt...
            • lewe_oko Re: mieszkanie na WRZECIONIE / MŁOCINACH ??? 16.09.04, 11:45
              Sorry, ale nie wierzę w to, że prowadzisz swoją kampanię bezinteresownie.
              • varsava Re: mieszkanie na WRZECIONIE / MŁOCINACH ??? 16.09.04, 12:29
                To nie kampania, ale przewidywania - i moim zdaniem calkiem zasadne.

To prawda, w przyszlosci zamierzam zamieszkac na Bialolece, bo bardzo mi sie
                podoba.

A co do moich rozwazan, to wynikaja one z obserwacji i ze znajomosci sytuacji
                na zachodzie i rynku warszawskiego, ktory jest bardzo slabo rozwiniety.
                • varsava Re: mieszkanie na WRZECIONIE / MŁOCINACH ??? 16.09.04, 12:33
                  a sorki - myslalem, ze odpowiadam na watek o bialolece - za duzo rzeczy na
                  raz :)

akurat na Bielanach mi jakos nie zalezy - zawsze bylem zwiazany z prawobrzezna
                  Warszawa - moja rodzina kilka pokolen temu przeprowadzila sie na prage -
                  najpierw bylo to centrum pragi, potem targowek, znowu praga, brodno itp.

a do Bielan mam tylko sympatie z przeszlosci - ale nie bede sie nad tym
                  rozwodzil :)))

- dla mnie po prostu jest to dzielnica o wiele bardziej warszawska, niz
                  ursynow - i tego nie zmienie.

varsava napisał:

> To nie kampania, ale przewidywania - i moim zdaniem calkiem zasadne.
                  >
                  > To prawda, w przyszlosci zamierzam zamieszkac na Bialolece, bo bardzo mi sie
                  > podoba.
                  >
                  > A co do moich rozwazan, to wynikaja one z obserwacji i ze znajomosci sytuacji
                  > na zachodzie i rynku warszawskiego, ktory jest bardzo slabo rozwiniety.
        • lewe_oko Re: mieszkanie na WRZECIONIE / MŁOCINACH ??? 15.09.04, 13:07
          poshukiwacz napisał:

> a właśnie - a propos nowych domów - czy na Wrzecionie nic sie nie buduje?
          >
          > bo jesli za 3 lata ma tam dotrzec metro, to przeciez tez sie ucywilizuje -
          jak
          > Ursynow
          >
          > a i ceny moga osiagnac ursynowski poziom? (jesli - jak napisalas - ceny na
          > Ursynowie spadna)

Ucywilizuje się albo i nie. Zalezy w jakim stanie są bloki na Wrzecionie.
          Obawiam sie, że bardzo złym. A po drugie budują nowe osiedla, ale chyba nie ma
          tam miejsca aż dla tylu nowych inwestycji. Jesli chce Ci sie czekać ok.7/8 lat,
          żeby sprawdzić czy zmieni sie na lepsze - ok. Mieszkam na Ursynowie 3 lata i
          pomieszkam jeszcze trochę, bo to jest najlepszy czas dla tej dzielnicy i chcę
          to wykorzystać. A nowe inwestycje warszawskie sprawiają, że są nadzieje na
          optymistyczna przyszłość. A poza tym jeśli będą rewitalizować bloki, to szanse
          na to ma w zasadzie jedynie Ursynów, no i może Bemowo. Rewitalizacja Wrzeciona
          byłaby nieporównywalnie droższa.
    • lewe_oko Re: mieszkanie na WRZECIONIE / MŁOCINACH ??? 15.09.04, 13:01
      A poza tym porównanie Wrzeciona i Ursynowa jest w ogóle nie trafione. Wrzeciono
      to bloki z lat 60tych budowane dla robotników z Huty, a Ursynów
      był "sztandarowa" inwestycją połowy lat 70tych. Mieszka tu dużo lepsze
      towarzystwo, chociaz oczywiście też "mieszanka". No i poziom budownictwa jest
      inny. A pomijając już to, że ktoś kto zrównuje te dwa osiedla nie byl chyba od
      lat na Ursynowie. To nie jest już ta sama dzielnica, co 6/7 lat temu.
      Naprawdę :-) Wrzeciono może stać się porównywalnym miejscem, ale za ładnych
      parę lat.
      • poshukiwacz Re: mieszkanie na WRZECIONIE / MŁOCINACH ??? 15.09.04, 13:09
        No wlasnie o to mi chodzi -

no bo jesli moze sie stac za 6,7 lat, to wowczas tez ceny mieszkan stana sie
        ursynowskie?

wiec jesli teraz jest taniej, to chyba oplpaca sie kupic?

a moze ktos tam mieszka - jak tam jest?

ja tylko widzialem, ze wokol blokow jest bardzo zielono, jest duzo sklepow itd.
        Co do towarzystwa to ciezko powiedziec - samochody moze gorsze, niz w centrum,
        ale tak po twarzach, to chyba ok?

lewe_oko napisała:

> Naprawdę :-) Wrzeciono może stać się porównywalnym miejscem, ale za ładnych
        > parę lat.
        • lewe_oko Re: mieszkanie na WRZECIONIE / MŁOCINACH ??? 15.09.04, 13:14
          Rób jak chcesz :-) Ale stanu technicznego budynków nie zmieni ani metro, ani
          koniunktura, ani parę artykułów w gazetach. Jeśli nie stać sie Cię na drogie
          mieszkanie, a nie przeszkadza Ci średnie towarzystwo kup mieszkanie na Pradze
          Pn albo nawet na Grochowie. To dzielnice ze znacznie wiekszą przyszłością niż
          okolice Huty. Albo Białołęka? To jest na pewno miejsce z przyszłością.
          • poshukiwacz Re: mieszkanie na WRZECIONIE / MŁOCINACH ??? 15.09.04, 13:36
            ok, dzieki

lewe_oko napisała:

>
            • Gość: goja Re: mieszkanie na WRZECIONIE / MŁOCINACH ??? IP: 217.8.186.* 15.09.04, 16:11
              Ja mieszkam na Wrzecionie ale w nowym bloku i z mojego punktu widzenie jest
              zupelnie ok. Te wszystkie straszne opinie o osiedlu traktuje z przymruzeniem
              oka i nie mam zamiaru sie nimi przejmowac.
              Osiedle jest niedoinwestowane to fakt. Stare bloki nie byly remontowane ale to
              moze sie zmieni jesli ludzie zaczna wykupywac na wlasnosc i wymagac od
              administracji wykonywania remntow.
              Podsumowujac jesli przymierzasz sie do kupmna mieszkania w nowym to smialo a
              jesli w starym to po prostu zobacz w jakim stanie technicznym jest budynek.
              Po tym poznasz jakich bedziesz mial sasiadow czy dbaja o otoczenie (sa takie,
              ktore maja wlasne ogrodki i kwatki) czy jest im wszystko jedno.

Ale sam musisz zdecydowac.
              Pozdrowka
              • aankaa Re: mieszkanie na WRZECIONIE / MŁOCINACH ??? 15.09.04, 19:34
                Gość portalu: goja napisał(a):

> Stare bloki nie byly remontowane ale to
                > moze sie zmieni jesli ludzie zaczna wykupywac na wlasnosc i wymagac od
                > administracji wykonywania remntow.

jak wykupią na własność to mogą od siebie (i reszty
                wspólnoty) "wymagać...wykonywania..."

> Po tym poznasz jakich bedziesz mial sasiadow czy dbaja o otoczenie (sa takie,
                > ktore maja wlasne ogrodki i kwatki) czy jest im wszystko jedno.

tia, takie ogródeczki wokół okna na parterze, otoczone rurkami "z odzysku" ...
                • aankaa zapomniałam dodać 15.09.04, 19:37
                  > jak wykupią na własność to mogą od siebie (i reszty
                  > wspólnoty) "wymagać...wykonywania..."

za kredyt, który muszą zdobyć w banku
                  • pan_pndzelek Re: zapomniałam dodać 15.09.04, 23:28
                    Taaa... dziewczynie się wydaje że jak wykupi za grosze lokal to nagle będzie z
                    niej wielka pani i od tej pory to administracja jej wszystko zrobi za swoje tj.
                    administracji pieniądze... O sancta simplicitas!!!
                    • Gość: goja Re: zapomniałam dodać IP: 217.17.46.* 16.09.04, 11:46
                      Jesli ta dziewczyna to bylo o mnie to informuje, ze jak kupilam mieszkanie od
                      developera wiec nie byly to grosze.
                      Ale zastanawia mnie skad tyle zlosci, wrogosci i agresji jest w niektorych
                      forumowiczach.
                      Ja zycze ludzim jak najlepiej i nawet gdy wykupuja mieszkania za grosze ale
                      pozniej czyja sie odpowiedzialni za swoja wlasnosc i dbaja o nia to sie z tego
                      ciesze. Bo ja tez z tego korzystam, gdy moge sobie poparzec na ladne domy.

Pozdrawiam
                      • pan_pndzelek Re: zapomniałam dodać 16.09.04, 12:34
                        Tak, to było do ciebie... jednakże w moim poście nie było "zlosci, wrogosci i
                        agresji" tylko ośmieszenie fragmentu wypowiedzi, który to fragment tylko na
                        ośmieszenie zasługiwał...
                        • lewe_oko Re: zapomniałam dodać 16.09.04, 12:40
                          Varsava - w jednym wątku twierdzisz, że blokowiska zamienia sie w slumsy, a w
                          drugim namawiasz na kupno mieszkań na Wrzecionie. Gdzie tu konsekwencja?

A co do warszawskości dzielnic - to jakieś okrutne stereotypy, Jasne jest mniej
                          warszawska, bo jest młodsza. Ale kto dziś pamieta, o tym, ze jeszcze nie tak
                          dawno Żoliborz był młodą dzielnicą. Ja na szczęscie kompleksów na punkcie
                          swojej warszawskości nie mam. I mieć nie będę - nawet gdybym mieszkała w tak
                          niewarszawskiej dzielnicy jak Białołęka ;-)))
                          • varsava Re: zapomniałam dodać 16.09.04, 18:04
                            lewe oko!

to było dobre :)

lewe_oko napisała:

> Varsava - w jednym wątku twierdzisz, że blokowiska zamienia sie w slumsy, a w
                            > drugim namawiasz na kupno mieszkań na Wrzecionie. Gdzie tu konsekwencja?
                            >
                            > A co do warszawskości dzielnic - to jakieś okrutne stereotypy, Jasne jest
                            mniej
                            >
                            > warszawska, bo jest młodsza. Ale kto dziś pamieta, o tym, ze jeszcze nie tak
                            > dawno Żoliborz był młodą dzielnicą. Ja na szczęscie kompleksów na punkcie
                            > swojej warszawskości nie mam. I mieć nie będę - nawet gdybym mieszkała w tak
                            > niewarszawskiej dzielnicy jak Białołęka ;-)))
                        • Gość: goja Re: zapomniałam dodać IP: 217.17.46.* 16.09.04, 13:42
                          piszac o wymaganiu wykonywania remontow nie malam na mysli by administracja ze
                          swoich pieniedzy (jakich) je finansowala jak to zasugerowales tylko by
                          rozliczala sie z tego co dostaje i gospodarowala rozwaznie.
                          W tej chwili budynkami zarzadza gmina. Mam kolezanke, ktora mieszka w
                          mieszkaniu komunalnym placi czynsz wyzszy niz ja, a budynek jest w oplakanym
                          stanie bo zarzadza tym dzielnica i nie dba o to na co ida pieniadze a
                          mieszkancy jako jedynie lokatorzy nie maja na to wplywu. Gdy kolezanka wykupi
                          mieszkanie bedzie mogla na rownych prawach (przynajmniej teoretycznie)
                          kontrolowac na co ida pieniadze i na co maja byc przeznaczone i czy wybrana
                          firma remontujaca oferuje korzystne warunki. I tylko to mialam na mysli piszac
                          o wymaganiach wobec administracji. Napisz gdzie tu jest smiesznosc?
                          A piszac o wrogosci mialam na mysli to jak piszesz o ludziach biednych.

pozdrawiam
                          • pan_pndzelek Re: zapomniałam dodać 16.09.04, 23:45
                            > piszac o wymaganiu wykonywania remontow nie malam na mysli by administracja
                            ze
                            > swoich pieniedzy (jakich) je finansowala jak to zasugerowales tylko by
                            > rozliczala sie z tego co dostaje i gospodarowala rozwaznie.
                            > W tej chwili budynkami zarzadza gmina. Mam kolezanke, ktora mieszka w
                            > mieszkaniu komunalnym placi czynsz wyzszy niz ja, a budynek jest w oplakanym
                            > stanie bo zarzadza tym dzielnica i nie dba o to na co ida pieniadze a
                            > mieszkancy jako jedynie lokatorzy nie maja na to wplywu. Gdy kolezanka wykupi
                            > mieszkanie bedzie mogla na rownych prawach (przynajmniej teoretycznie)
                            > kontrolowac na co ida pieniadze i na co maja byc przeznaczone i czy wybrana
                            > firma remontujaca oferuje korzystne warunki. I tylko to mialam na mysli
                            piszac
                            > o wymaganiach wobec administracji. Napisz gdzie tu jest smiesznosc?

O widzisz! To co teraz napisałaś jest nie tylko sensowne ale i KLAROWNE w 100%
                            a wcześniej użyłaś mocno niefortunnego skrótu myślowego...

> A piszac o wrogosci mialam na mysli to jak piszesz o ludziach biednych.

Wrogość do biednych? A kto to w ogóle ci biedni, bo nie znam...

Pozdrawiam i ja.
                      • varsava SKAD TYLE AGRESJI 16.09.04, 14:06
                        Ja mysle, ze wiem skad - chociaz oczywiscie nie chcialbym uogulniac. Duza czesc
                        osob kupila mieszkanie w Warszawie nie znajac miasta. To zrozumiale, trudno
                        miec taka wiedze po roku mieszkania tutaj. Dlatego wybrali zgodnie z zasadami
                        logiki tam, gdzie wydawalo sie najlepiej. To znaczy Ursynow - bo znany i dobrze
                        promowany.

Ale teraz pomieszkali dluzej i okazalo sie, ze mogli trafic o wiele lepiej -
                        taniej, przy niewiele gorszej lokalizacji - np. Brodno - gdzie liczba
                        inteligencji jest chyba srednio taka sama jak naUrsynowie, ceny o wiele nizsze,
                        bo nie byla to sztandarowa inwestycja upadajacego komunizmu, za to standard
                        mieszkan taki sam, do tego ladnie i zielono.

A teraz jeszcze okazuje sie, ze czesto lekcewazone i niedoceniane czesci miasta
                        moga pojsc w gore.

No wiec jak bys sie czula, gdybys nagle stwierdzila, ze moglas dokonac lepszego
                        wyboru?

Oczywiscie jest to do pewnego stopnia uogulnienie, ale cos na rzeczy jest...

Pozdrawiam

> Ale zastanawia mnie skad tyle zlosci, wrogosci i agresji jest w niektorych
                        > forumowiczach.
                        • varsava uogólnienie, oczywiście 16.09.04, 14:08
                          wymskło się
    • a2221 Re: mieszkanie na WRZECIONIE / MŁOCINACH ??? 15.09.04, 19:06
      Porównanie Ursynów - Wrzeciono. Co to za warszawiacy? O Ursunowie to po wojnie
      nikt nie słyszaŁ, a Bielany-to co innego. Ma swoja tradycję. A bloki budują się
      przez cały czas. Ze nie tyle co na Ursynowie to i dobrze. Bielany to nie
      rozbudowana Warszawa lecz po prostu Warszawa.To właśnie tu znajdzie sie
      najwięcej rodowitych warszawiaków.A ze system budowy lat 60 to nieskodzi.
      Wchodzą już i nowe bloki. A architektura zmienia si e co rok. Niestety będzie
      metro, trasa, most łączocy z drugą strony Wisły i zniknie ten kameralny wygląd
      Bielan.Ale nie zniknie AWF, las bielański, Uniwersytet Kardynała Wyszyńskiego
      itp. Poznajcie całe Bielany a nie kawałęk Wrzeciona. A tak na marginiesie, to
      dawnipracownicy Huty mieszkają też w blokach na Bemowie.I co z tego? Czy to
      byli ludzie gorsi? I tak wszyscy co mają pieniądze wolą Wesołą,
      Sulejówek,Łomianki itp. I oczywiście domki, a nie bloki. A tak naprawdę to
      każdy się cieszy co ma mieszkanie z wygodami.I dobrze, jak je ma i jest wstanie
      je utrzymać bo ma prace. Nie krytykujcie tego, czego nie znacie.
      • pan_pndzelek Re: mieszkanie na WRZECIONIE / MŁOCINACH ??? 15.09.04, 19:21
        a2221 napisała:
        > A ze system budowy lat 60 to nieskodzi.

Oj skodzi, skodzi...

> A architektura zmienia si e co rok.

To znaczy co rok zmieniają architekturę danego obiektu?

> A tak na marginiesie, to
        > dawnipracownicy Huty mieszkają też w blokach na Bemowie.I co z tego? Czy to
        > byli ludzie gorsi?

Nie BYLI a SĄ... Tak, są gorsi...

> A tak naprawdę to każdy się cieszy co ma mieszkanie z wygodami.

Zaiste NIESAMOWITA składnia, skończ może najpierw jakąś podstawówkę ok?

> I dobrze, jak je ma i jest wstanie je utrzymać bo ma prace.

No tak... szczyt marzeń to mieć "mieszkanie z wygodami" i móc je utrzymać,
        buehehehehe... i to już wszystko, koniec marzeń... palnij ty się w łeb... nie
        żyjemy w Bangladeszu, tu mieszkanie i pracę ma każdy... od tego się startuje...
        • sebpl Re: mieszkanie na WRZECIONIE / MŁOCINACH ??? 15.09.04, 19:31
          Dobrym pomysłem na Wrzeciono to ogrodzić ten teren i tak zostawić.
          Przecież to skansen jakich mało.
          Jak mi mało wrażeń po PRL-u to własnie tam jadę. Istne Sing-Sing no i te
          mieszkanka, gdzie sąsiad doskonale wie, którą szufladę właśnie otwierasz.

---
          Jest takie miejsce, gdzie przechodzą Cię dreszcze...
      • lewe_oko Re: mieszkanie na WRZECIONIE / MŁOCINACH ??? 15.09.04, 23:42
        a2221 napisała:

> Porównanie Ursynów - Wrzeciono. Co to za warszawiacy? O Ursunowie to po
        wojnie
        > nikt nie słyszaŁ, a Bielany-to co innego. Ma swoja tradycję. A bloki budują
        się

Po pierwsze to kolega pytał o Wrzeciono i Młociny, a nie całe Bielany, które w
        bardzo wielu miejscach są bardzo ładne. A po drugie - owszem nikt po wojnie nie
        słyszał o Ursynowie. Ale co z tego? Twoja rodzina od 60 lat mieszka w jednym
        mieszkaniu? To współczuję. Część mojej rodziny mieszka na Ursynowie (od
        dwudziestu lat), a starsze pokolenie - moi dziadkowie i rodzice na Mokotowie i
        Żoliborzu. Powstają nowe osiedla i ludzie sie przerowadzają. Ja akurat ciesze
        się, że Ursynów jest młodą dzielnicą. Sama jestem mloda i bardzo mi to
        odpowiada.
        • aankaa nowe osiedla na Młocinach - dla młodych 16.09.04, 00:12
          ambitnych, majętnych, (i chcących się szybko przeprowadzić)

osiedle "stoi" zaledwie od 2-3 lat a już pękają ściany, 2 razy wymieniano
          izolacje/kafle na balkonach

niedługo wkroczy ekipa od "kolejnych" poprawek wewnątrz
          • Gość: Dyzio To wszystko jest względne ... IP: *.starnettelecom.pl 16.09.04, 10:49
            Moi tesciowie mieszkają na Przy Agorze k/Wrzeciona, sam jestem mokotowianinem z
            okolic Racławicka / Kazimierzowska a od 14 lat mieszkam na Ursynowie a
            właściwie na Kabatach - mam więc pełny "przegląd". I właśnie dlatego wydaje mi
            się, że oceny "zalumpowienia" czy "zaslumsowania" Wrzeciona i "modności" Kabat
            są oparte na wyrwanych i wysoce subiektywnych ocenach. Jeśli chcę mieć czyste
            spokojne mieszkanie i średnio i zależy na tym jak wygląda mój blok bo tam tak
            naprawdę tylko nocuję to fajny i tani lokalik znajdę wszędzie - na Bielanach
            też. A jeśli chcę mieszkać "modnie", stać mnie na 4~5 tysiów za metr ale nie na
            apartamentowiec to będę starał się kupić coś na Kabatach. Z tym, że tu mam
            poważną szansę sąsiadować z burakiem, który uważa, że jak on balanguje to
            reszta ma siedzieć cicho (a potrafi to robić często) i nic nikomu do niego a
            resztę sąsiadów znać tylko z widzenia bo przychodzą tylko czasem na noc. Dzieci
            tu wychowywane (?!?) są bezstresowo co znaczy, że niezależnie od wieku uważają
            się za pępek świata a resztę mają gdzieś. Oczywiście tacy zdarzają się i na
            Wrzecionie - z tym, że jest ich duuuuuuużo mniej. Wybór należy do Ciebie.
            Howgh !!!
            • lewe_oko Re: To wszystko jest względne ... 16.09.04, 11:00
              Wydaje mi się, że na kiepskiego sąsiada to można wszędzie trafić. Jak
              mieszkałam na Mokotowie miałam sąsaidke, która przychodziła do mnie 6 razy
              dziennie twierdząc, ze jest głośno. Np. wtedy, kiedy cały dzień leżałam na
              łożku ucząc się do sesji ;-)
              • kixx Re: To wszystko jest względne ... 16.09.04, 12:38
                bo kułaś
          • Gość: anka1 Re: nowe osiedla na Młocinach - dla młodych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.04, 11:41
            No tu muszę się odwaznie podlaczyc:).Moj sliczny czteroletni bloczek przy
            stacji (prestiżowej??) Kabaty juz wymaga solidnych napraw i renowacji a moje
            zabetonowane podwóreczko-studnia nie daje perspektyw, ze za dziesiec lat bede
            sie nim mogla nacieszyc bardziej niz teraz. Developerom zależy na
            takich "prestizowych" opiniach a potem nikogo to nie obchodzi czy zaplecze i
            okolica ma jakiekolwiek "ręce i nogi" w sensie długofalowym. Nie mam
            najmniejszych podstaw do negowania hipotezy, że za te dziesięć lat to
            architektoniczne curiosum, bez żadnej idei ogólnej (wciąż powstaja nowe bloki)
            nie przegra z blokowiskiem typu Wrzeciono gdzie przynajmniej zasady odległości
            pomiędzy budynkami stwarzały jakies szanse normalności.
            • malevich Re: nowe osiedla na Młocinach - dla młodych 20.09.04, 11:51
              Ty piszesz o nowych osiedlach na Młocinach, a kolega pytał o stare bloki -
              przynajmniej ja tak zrozumiałam. Myslę, że mimo niedogodności, o których
              wspominasz Kabaty są mało porównywalne do bloków Wrzeciona. To totalnie inne
              miejsce, inny czas, inna architektura. A poza tym Kabaty to tylko CZĘŚĆ
              Ursynowa. Moim zdaniem - najmniej fajna. A argumentacja Varsavy... Mam sie
              męczyć 10 lat na Wrzecionie, bo a nuż za 10 lat będę mogła je stosunkowo (do
              jakości) drogo sprzedać? Przecież to absurd. Kupuję mieszkanie, żeby w nim
              mieszkać. Jesli bym sie wzbogaciła - może kupię drugie, jako lokatę finansową :-
              ) Chociaż moi znajomi, którzy tak czynią - nie kupują na Wrzecionie, ani w
              umiłowanej przez Varsavę Białołęce :-D
              • malevich Re: nowe osiedla na Młocinach - dla młodych 20.09.04, 11:54
                A jesli kiedykolwiek wierzyłaś, że Kabaty są prestiżowe... No cóż to świadczy
                tylko o Twojej naiwności. Ursynów to dzielnica klasy średniej, na Kabatach
                mieszka jej bogatsza część. A poza tym, ktos kto kupuje mieszkanie, bo wierzy
                że kupi sobie prestiż jest... ;-)
              • varsava Re: nowe osiedla na Młocinach - dla młodych 20.09.04, 15:29
                a gdzie ? to interesujace - moze tam warto zainwestowac :)

malevich napisała:

> ) Chociaż moi znajomi, którzy tak czynią - nie kupują na Wrzecionie, ani w
                > umiłowanej przez Varsavę Białołęce :-D
    • varsava i tu bloki i tu 16.09.04, 11:12
      Kilka uwag:

1. Ursynow i Wrzeciono bloki.
      2. Wrzeciono to kawalek wiekszych Bielan - z laskiem, willami itp.
      3. Ursynow same bloki.
      4. Chcesz luksusow - mieszkaj w domu na Bialolece albo w Milanowku.
      5. Za 10 lat ceny mieszkan na Wrzecionie i Ursynowie sie wyrownaja.
      6. Nie oplaca sie kupowac na Ursynowie, bo ceny sa wysokie.
      7. Oplaca sie kupowac na Bielanach (Wrzecionie) - bo ceny sa niskie.
      8. Z Bielan jedzie sie do centrum tyle, co z Ursynowa metrem.
      9. Metrem bedzie sie za 3 lata jechalo pod Rotunde 15 minut.
      10. Wybor jest dosc prosty.

• archi-tect Re: i tu bloki i tu 20.09.04, 10:35
        niezla wyliczanka

varsava napisał:

> Kilka uwag:
        >
        > 1. Ursynow i Wrzeciono bloki.
        > 2. Wrzeciono to kawalek wiekszych Bielan - z laskiem, willami itp.
        > 3. Ursynow same bloki.
        > 4. Chcesz luksusow - mieszkaj w domu na Bialolece albo w Milanowku.
        > 5. Za 10 lat ceny mieszkan na Wrzecionie i Ursynowie sie wyrownaja.
        > 6. Nie oplaca sie kupowac na Ursynowie, bo ceny sa wysokie.
        > 7. Oplaca sie kupowac na Bielanach (Wrzecionie) - bo ceny sa niskie.
        > 8. Z Bielan jedzie sie do centrum tyle, co z Ursynowa metrem.
        > 9. Metrem bedzie sie za 3 lata jechalo pod Rotunde 15 minut.
        > 10. Wybor jest dosc prosty.
        >
        >
    • a2221 Re: mieszkanie na WRZECIONIE / MŁOCINACH ??? 16.09.04, 15:10
      No i mamy dyskusję. Tak naprawde jałową.
      Wrzecio-Ursynów, Ktoś wspomniał o Mokotowie,I to są Warszawiacy,Kto z Was zna
      całą Warszawę.? Nie mówmy o całych Bielanach? Dlaczego? Przecież Wrzeciono jest
      ich cząstką. Małą- zgoda. A czy cały Ursunów jest taki sam.? Jest to miasto w
      mieście.Ktoś obraża pracowników huty.A sam skąd się wywodzi? Jeśli jego rodzice
      byli dużo "lepsi" to dlaczego mieszkają w blokach? Duże ambicje, a małe
      możliwości. Ktoś wspomniał o dzieciach. Własnie - jak teraz są chowani? A to
      jest przyszłe pokolenie. Bezstresowo? Może i tak i dlatego atakują w szkołach
      nauczycieli.A Rodzice ich - to własnie Oni ich chowają. Co reprezentują? Co
      mają? Co przekazują dzieciom? Nienawiść do dzielnic Warszawy? No to zmieńcie
      miasto.A może i kraj? Nie podoba się budownictwo komuny? Zgoda,ale z akilka lat
      nastepnemu pokoleniu nie będzie się podobało obecne budownictwo. Były kiedyś
      ciemne kuchnie - fakt. Teraz mamy aneksy kuchenne. Co to jest? W apartamencie
      może i śliczna rzecz, ale w 2 pokojach? Pokojo-kuchnia, a jak ją oddzielisz to
      będziesz miał ciemną kuchnię.I czym tu się chwalić? Kiedyś dorabiałeś się
      mieszkania pracą. Czekałeś długo, ale było one Twoje. A teraz dostaniesz kredyt
      i będziesz spłacał przez 20lat albo i dłużej, a jak Ci się noga powinie to fora
      ze dwora. A tak naprawde to skąd tyle nienawiści do hutników? do sąsiadów? itp.
      "element" wywodzi się z różnych środowisk. Często z tzw. dobrych rodzin.Tylko
      Rodzice nie chcą tego widzieć. Ale jaką wróży to przyszłość?
      • varsava Re: mieszkanie na WRZECIONIE / MŁOCINACH ??? 17.09.04, 11:05
        to, o czym piszesz, ma z reguly na celu polepszanie sobie samopoczucia przez
        lu,dzi, ktorzy wydali cala mase pieniedzy na mieszkanie i teraz musza sobie
        udowodnic, ze dokonali dobrego wyboru

najlepszym sposobem na to jest dyskredytowanie miejsc, gdzie mozna kupic
        taniej - ze tam mieszka 'element' itd

ale - jak slusznie zwracasz uwage - najwieksza przestepczosc wcale nie zawsze
        wywodzi sie z elementu

przeciez te cale mafie, czy tez gangi, organizowali czesto ludzie, ktorzy mieli
        bogatych rodzicow - czesto wyksztalconych itd.

wystarczy poczytac kroniki policyjne

a to syn adwokata, a to syn nauczyciela, a to syn lekarza...
      • poshukiwacz a z ekonomicznego punktu widzenia? 17.09.04, 16:34
        No nie do końca jałową, bo zawsze człowiek czegoś się dowiedział.

Zastanawia mnie jednak ekonomiczny punkt widzenia - czy rzeczywiście można
        spodziewać się wzrostu cen?

a2221 napisała:

> No i mamy dyskusję. Tak naprawde jałową.
        > Wrzecio-Ursynów, Ktoś wspomniał o Mokotowie,I to są Warszawiacy,Kto z Was zna
        > całą Warszawę.? Nie mówmy o całych Bielanach? Dlaczego? Przecież Wrzeciono
        jest
        >
        > ich cząstką. Małą- zgoda. A czy cały Ursunów jest taki sam.? Jest to miasto w
        > mieście.Ktoś obraża pracowników huty.A sam skąd się wywodzi? Jeśli jego
        rodzice
        >
        > byli dużo "lepsi" to dlaczego mieszkają w blokach? Duże ambicje, a małe
        > możliwości. Ktoś wspomniał o dzieciach. Własnie - jak teraz są chowani? A to
        > jest przyszłe pokolenie. Bezstresowo? Może i tak i dlatego atakują w szkołach
        > nauczycieli.A Rodzice ich - to własnie Oni ich chowają. Co reprezentują? Co
        > mają? Co przekazują dzieciom? Nienawiść do dzielnic Warszawy? No to zmieńcie
        > miasto.A może i kraj? Nie podoba się budownictwo komuny? Zgoda,ale z akilka
        lat
        > nastepnemu pokoleniu nie będzie się podobało obecne budownictwo. Były kiedyś
        > ciemne kuchnie - fakt. Teraz mamy aneksy kuchenne. Co to jest? W apartamencie
        > może i śliczna rzecz, ale w 2 pokojach? Pokojo-kuchnia, a jak ją oddzielisz
        to
        > będziesz miał ciemną kuchnię.I czym tu się chwalić? Kiedyś dorabiałeś się
        > mieszkania pracą. Czekałeś długo, ale było one Twoje. A teraz dostaniesz
        kredyt
        >
        > i będziesz spłacał przez 20lat albo i dłużej, a jak Ci się noga powinie to
        fora
        >
        > ze dwora. A tak naprawde to skąd tyle nienawiści do hutników? do sąsiadów?
        itp.
        > "element" wywodzi się z różnych środowisk. Często z tzw. dobrych rodzin.Tylko
        > Rodzice nie chcą tego widzieć. Ale jaką wróży to przyszłość?
      • Gość: wawrzyszewianin Re: mieszkanie na WRZECIONIE / MŁOCINACH ??? IP: *.sn.pl 04.04.05, 22:47
        Może przestaniesz w końcu Cipciu pisać te bzdety. Jeżeli masz jakąś misję czy
        dydaktyczne zapędy, to ucz dzieci w szkole, idź do zakonu wstąp do
        Komunistycznej Partii Chin albo bierz udział w Manifie (wedle wyboru). Ale
        przestań te swoje politycznie poprawnie poglądy wplątywać w dyskusje o
        opłacalności inwestycji w mieszkania czy w inne nieruchomości. NA TYM FORUM NIE
        OCENIA SIĘ ZACHOWAŃ LUDZI (one z reguły są Be!) TYLKO WARTOŚĆ NIERUCHOMOŚCI I
        OPŁACALNOŚĆ INWESTYCJI W NIE!!! I przestań pie..ć o nienawiści do hutników! Nie
        wiem "jaką wróży to przyszłość", ale Tobie nie wróżę dobrej.
      • Gość: wawzryszewianin Do drogiej J. (a2221) IP: *.sn.pl 04.04.05, 22:49
        Może przestaniesz w końcu Cipciu pisać te bzdety. Jeżeli masz jakąś misję czy
        dydaktyczne zapędy, to ucz dzieci w szkole, idź do zakonu wstąp do
        Komunistycznej Partii Chin albo bierz udział w Manifie (wedle wyboru). Ale
        przestań te swoje politycznie poprawnie poglądy wplątywać w dyskusje o
        opłacalności inwestycji w mieszkania czy w inne nieruchomości. NA TYM FORUM NIE
        OCENIA SIĘ ZACHOWAŃ LUDZI (one z reguły są Be!) TYLKO WARTOŚĆ NIERUCHOMOŚCI I
        OPŁACALNOŚĆ INWESTYCJI W NIE!!! I przestań pie..ć o nienawiści do hutników! Nie
        wiem "jaką wróży to przyszłość", ale Tobie nie wróżę dobrej.
    • horny7 Re: mieszkanie na WRZECIONIE / MŁOCINACH ??? 17.09.04, 16:41

www.zw.com.pl/apps/a/tekst.jsp?place=zw2_a_ListNews1&news_cat_id=11&news_id=44117

Pzdr.
      • marcinek00 Salon "PRZYTULNY DOM " 09.11.04, 13:50
        Szanowni Państwo!

W drugiej połowie listopada w pasażu handlowym przy ul. Obrońców Tobruku
        (inwestycja Mostostal Siedlce) zostanie otwarty salon „Przytulny DOM” a w nim:

· Drzwi wewnętrzne firm PORTA i INTERDOOR
        · Szafy wnękowe i zabudowa wnętrz
        · Rolety, Verticale, Żaluzje
        · Materace i Stelaże firm Koło, Dunlopillo, Relax
        · Meble sosnowe

Z nami zawsze porozmawiasz o rabatach !

Na hasło „Jestem z FORUM” 4 % rabatu na wszystkie produkty !

Serdecznie ZAPRASZAMY !!!!
    • Gość: Maniana Re: mieszkanie na WRZECIONIE / MŁOCINACH ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.04, 15:36
      podciągam dla żądnych lektury
      • Gość: ..ZapraszamY Salon " PRZYTULNY DOM " ** . IP: *.pajaczek.org.pl / 62.233.197.* 17.01.05, 15:03
        Szanowni Państwo!

SALON PRZYTULNY DOM JUZ OTWARTY !
        w pasażu handlowym przy ul. OSMAŃCZYKA 22 (inwestycja Mostostal Siedlce)

Bogata oferta :

Drzwi wewnętrznych firm PORTA i INTERDOOR
        Szaf wnękowych i zabudowy wnętrz
        Rolet, Verticali, Żaluzji
        Materacy i Stelaży firm Koło, Sembella, Dunlopillo, Schlaraffia
        Mebli sosnowych

Z nami zawsze porozmawiasz o rabatach !

Na hasło Jestem z FORUM” 4 % rabatu od cen katalogowych na wszystkie
        produkty !

zapraszamy na naszą stronę
        www.przytulnydom.com

Serdecznie ZAPRASZAMY !!!!