Dodaj do ulubionych

Czekamy na pytania od Komagane

12.10.04, 10:45
Gość portalu: Komagane napisał(a):

>
> Przy okazji, ja tez waszemu towarzystwu zadałam szereg pytań i tylko na
jedno
> (co do obwodnicy ronda) doczekałam sie odpowiedzi.

Czy masz na myśli SISKOM?
Gdzie te pytania? My jakoś ciebie na naszym forum nie widzimy.
Jeśli te pytania bez odpowiedzi są gdzies indziej, to je wskaż.
Może nikt z nas ich po prostu nie zauważył. Nie mamy obowiązku przdelatywania
wszystkich twoich postów, których multum co dzień wysyłasz. Może nam coś
umknęło.

Jeśli wiec piszesz prawdę z tymi pytaniami bez odpowiedzi, to umieśc te
pytania w osobnym wątku tytułowanym do SISKOM. Napewno odpowiemy. Albo pokaż
gdzie i w jakim wątku zadawałas nam pytania.

> Oczywiscie pozostałe pytania towarzystwo zignorowało (niewygodne?).

To poważny zarzut. My żadnych pytań nie ignorujemy. Nie ma też dla nas
niewygodnych pytań.
Wskaż prosze te pytania, a dostaniesz odpowiedź.

> Mam zreszta gdzies brak waszych odpowiedzi, bo odpowiadając uczciwie
> musielibyscie sie podkładac, a od odpoiwedzi nieuczciwych roja sie wasze
posty.

Proszę o przykłady.
Nie możesz pisać czegoś takiego, nie podając przykładów.
Obserwuj wątek
    • Gość: jacek [...] IP: *.u.mcnet.pl 12.10.04, 10:50
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • Gość: Dina Re: spadajcie do swojego gnoju IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.04, 11:29
        jacku dziękuje za jakże jak zawsze merytoryczną odpowiedź.
        A teraz jacek odpowie jaki ma wpływ jeleń na tokowisku na wzrost produkcji
        pamięci na Tajwanie. Następnie jacek rozwiąże problem trójkątu bermudzkiego
        (jak wiadomo to miejsce spotkac Sisskom), oraz wyjaśni morderstwo Kennedy`ego
        (był przeciwko obwodnicy warszawskiej). Potem błyskotliwie zauważy że Hitler i
        Stalin mieli w planach budowę obwodnicy i dlatego w 1936 r. oddelegowali
        Komorowskiego do rozpętania powstania warszawskiego. Do spisku na pewno należał
        również niejaki Mieszko I który chciał budować autostradę do czech dlatego
        zawiązał spółkę joint-venture z Dabrówką.
        Następnie jacek odpowie jaki jest związek pomiędzy liczebnością wśród gwiazd
        przedstawicieli typu widmowego G2 a życiem płciowuym u okrzemków. A na
        zakończenie jacuś znajdzie jak zawsze błyskotliwe odpowiedź dlaczego jego
        wnuczka dłubie w nosie, a on sam w innym miejscu, czemu na pewno nie omieszka
        się pochwalic przed całym forum. Skro publicznie udowadnia brak dobrych manier
        i pewne kłopoty natury intelektualnej (wysoki poziom inteligencji
        inaczej:)))...:)))))))))))))))))))))))))
        • Gość: jacek [...] IP: *.u.mcnet.pl 12.10.04, 11:30
        • Gość: V Re: spadajcie do swojego gnoju IP: *.aster.pl / *.aster.pl 14.10.04, 23:07
          swietny tekst - tego szmatławego buraka napewno trafia wscieklizna :-)
    • Gość: jacek [...] IP: *.u.mcnet.pl 12.10.04, 16:15
    • vampi_r Panowie, panowie - spokój. 12.10.04, 16:18
      Jeśli rzeczywiście Komagane napisała wiele pytan do SISKOM i nie dostała
      odpowiedzi, jak twierdzi, to już dawno by wskazała gdzie.

Nam chodzi o merytoryczną dyskusję.
      • Gość: jacek [...] IP: *.u.mcnet.pl 12.10.04, 16:20
        • vampi_r Jak zwykle dziękujemy ci za konstruktywną krytyke. 12.10.04, 16:32
          Gość portalu: jacek napisał(a):

> zadawac sie z zaklamancami ???
          >
          > zeby uwiarygadniac ich forum uporiow ???

Która zmotywowała juz nas do powołania SISKOM i prowadzenia szerszych działan
          na rzecz obwodnicy w Warszawie.
          To dzięki tobie Jacku, powstało SISKOM.
          Jestesmy ci niezmiernie wdzięczni za miłe słowa pod naszym adresem i tradycyjne
          wypowiedzi merytoryczne i na temat.
          Działaj tak dalej, a działania te przyniosa wreszcie całkowicie odwrotny skutek.

Komagane wypowiedziała jakies treści, które godziły w dobre imie SISKOM.
          Prosimy więc albo o podanie faktów, albo o wycofanie się z tych stwierdzeń.
          Zapewniamy też, że odpowiemy na kazde jej pytanie w sposób mozliwie jak
          najbardziej merytoryczny. Oczywiście w miarę posiadanej wiedzy lub dostępnych
          źródeł.
          Bo jeśli zapyta nas kto zamordował Kenedyy'ego, to niestety będziemy musieli
          tylko puścić wodze fantazji.
    • Gość: PIOTR NIESAMOWICIE !!! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 12.10.04, 16:30
      niesamowicie intelektualny jest poziom tej dyskusji. NIESAMOWICIE !!!
      Czy podobny "poziom" mają inne dyskusje z udziałem siuśkomów ???
      • vampi_r PIOTRZE 12.10.04, 16:37
        Tradycyjnie dziękujemy ci za krytyczne uwagi, które zostaną wzięte pod uwage.
        Jakbys jeszcze wskazał posty siskomowców w tym watku, które odbiegaja poziomem
        od ogólnie przyjętych norm i poziomów, których ty jesteś najlepszym
        wyrazicielem, bylibysmy ci szczególnie wdzięczni.
        • Gość: jacek nie mozna ich wskazac - zostaly wykasowane IP: *.u.mcnet.pl 12.10.04, 16:39
          przez admina

z waszej strony nie bylo reakcji na grubianstwo jasioo -a skierowne przeciw
          mnie
          • vampi_r Re: nie mozna ich wskazac - zostaly wykasowane 12.10.04, 16:45

> przez admina
            >
            > z waszej strony nie bylo reakcji na grubianstwo jasioo -a skierowne przeciw
            > mnie

Przepraszam bardzo, ale nasz kolega siskomowiec Yasioo, to nie jasioo.
            j- cztaj Jot, to zupełnie co innego, niż Y - czytaj Igrek
            Ale mimo to dziękuję ci w imieniu SISKOM za wzięcie udziału w dyskusji, tylko
            szkoda, że wszystkie twoje posty zostały uzuniete. A przeciez to były posty
            dobitnie określające poziom twojej inteligencji i merytorycznych argumentów
            które od dawana reprezentujesz na tym forum.

Dziękuję w imieniu grupy SISKOM.
            • Gość: jacek nie mozna ich wskazac - zostaly wykasowane IP: *.u.mcnet.pl 12.10.04, 16:49
              jesli was popiera (albo udaje ze o to nie on) to jedna swolocz

to ze nie potrafisz zrozumiec - nie znaczy ze jest zle
        • vampi_r Re: PIOTRZE 12.10.04, 16:40
          No niestety nie bedziesz mógł wskazac wypowiedzi siskomowca, które odbiegały od
          ogólnie przyjętych norm, bo własnie wszystkie wypowiedzi Jacka zostały usuniete.
          A szkoda, wielka szkoda, bo to bardzo mądre wypowiedzi były i na bardzo wysokim
          poziomie.
          • Gość: jacek manipulacja w stylu wampira IP: *.u.mcnet.pl 12.10.04, 16:45
            zostaly usuniete bez sladu wypowiedzi jasioo - obelzywe - pod moim adresem

• niech Jabcek - nie daj sie! 12.10.04, 16:47
              Przeciez prawda zawsze zwycieza! Pokaz Agorze kto ma racje!
              • Gość: jacek posty ci sie niechu pomylily IP: *.u.mcnet.pl 12.10.04, 16:48
                albo agorze
                • niech Jabcek naszym Janosikiem! 12.10.04, 16:49
                  Samotny Jabcek kontra AMS! Prawda i uczciwosc zwycieza!
            • vampi_r Re: manipulacja w stylu wampira 12.10.04, 16:50

> zostaly usuniete bez sladu wypowiedzi jasioo - obelzywe - pod moim adresem
              >

Jak zwykle dziękuję za ustosunkowanie się do mojej wypowiedzi.
              Nie jestem w stanie ustalić, co się stało z postami pod którymi podpisany był
              ponoc niejaki jasioo. Ty twierdzisz, że takie posty były i ponoc obelżywe
              wobec ciebie. Ja takich tu nie widziałem, podobnie jak i nikt inny.
              Czy może masz w planach w najbliższym czasie odwiedzenia specjalisty od wad
              głowy?
              • niech Superjabcekman! 12.10.04, 16:52
                Warto zyc uczciwie! Tak jak on!
                • vampi_r Re: Superjabcekman! 12.10.04, 17:00
                  niech napisała:

> Warto zyc uczciwie! Tak jak on!

Warto, warto.
                  Ja sobie ten jego apel wziąłem głeboko do serca. Jacek w ogóle za serce
                  chwytający jest. Wielka szkoda, że niewielu jest takich jak on - wrażliwych,
                  uczciwych, elokwentnych, inteligentnych.... ech... wiele możnaby wymieniać.
                  • niech Re: Superjabcekman! 12.10.04, 17:01
                    Poza tym to jakis amant. Zlamal komagane serce.
                    • vampi_r Re: Superjabcekman! 12.10.04, 17:03
                      Och... może nie mówmy o tych sprawach, bo to nie przystoi (no i zaczęlo mnie
                      lekko mdlić na myśl samą).
                      • Gość: slater fam-piłek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.04, 19:00
                        ale! ale! ale!
                        krzyknęła francuzka jazda
                        nono! nono! nono!
                        odkrzyknął wellington

całuski fampirek
                        mój ty "boszku" wojny (o autostradę ma się rozumieć)
                        "tenskiem bałdzo"...
        • Gość: PIOTR vampirowi i tylko jemu IP: *.aster.pl / *.aster.pl 12.10.04, 17:53
          dalibóg nie wiesz o czym piszesz.

A poziomem (i to zdecydowanie w dól) odbiegają wszystkie posty powyżej mojego.

Przepraszam,ale odnoszę wrażenie że zajmujecie się tylko zwalczaniem wszystkich
          i wszystkiego co jest innego zdania niż SIUŚKOMY. Czy mozna miec wogóle inne
          zdanie niż stowarzyszenie SIUŚKOMÓW ??? Czy mozna jeszcze powiedzieć ,ze
          jest się przeciw autostradzie przez srodek naszej dzielnicy , by nie zostac
          zruganym od najgorszych. I to ,wybacz że piszę, ale przez ludzi z Wierzbna.
          Dalibóg ,nikt nie zamieszcza bardziej wyważonych i kulturalnych postów niż
          komagane. Ty (vampir z Wierzbna) ,jakis facet z góry kalwari czy nieszczęsna
          radna rugacie ją od najgorszych.Uczyniliscie z tego forum sciek , a własciwie
          rynsztok. To ewidentna zasługa was , siuśkomów.

Czy mieliscie w tym jakis cel? Pewnie tak.

A mnie pozostanie wielki NIESMAK. Moglismy rozmawiać jak ludzie! A wyszło po
          polsku.
          I jak na innym forum emigrant w Kanadzie pisze mi o polskim bagnie to mnie na
          mysl przychodzi głównie wasze stowarzyszenie. Nie dlatego ze macie jakis cel (z
          którym się zresztą nie zgadzam),ale dlatego że stosujecie tylko i wyłacznie
          metody rynsztokowe. Tylko i wyłącznie !!!!

A teraz napisz do jakiegos z kalwari ,krakowa czy wrocławia by mnie sflekował.
          • vampi_r Re:PIOTROWI i tylko jemu 12.10.04, 18:15
            Dziekuję ci, że tak bardzo troszczysz sie o poziom dyskusji i dobry smkak,
            czego wieloktotnie przejawem były twoje posty, ot chocby ten:
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=643&w=16018731&a=16428846
            To w zasadzie moja odpowiedź na twój post, ale z cytowaniem ciebie.
            Mam tez szczerą nadzieję, że ten emigrant z Kanady piszac o polskim bagnie
            zupełnie nie miał na mysli tego twojego postu (i wielu wielu innych twoich
            postów). Nie miał tez na mysli postów Jacka.
            Bo wtedy napisałby nie o bagnie, tylko o g....

Tradycyjnie dziękuję ci za, jak zawsze, merytoryczne wypowiedzi z pełnym
            odniesieniem się do argumentów twojego przedmówcy.
            Ty jesteś człowiekiem, który wykazuje zawsze wielką siłę argumentów.
            Tak trzymaj. Potrzeba nam ludzi o takiej wiedzy i o takim poziomie wysławiania
            się, jak ty.
            Takich dwóch - PIOTR i Jacek na tym forum to bardzo dobra lekcja dobrego
            wychowania, poprawności języka polskiego, kultury i inteligencji.

I to dzięki wam powstał SISKOM. Dziękujemy.
            • Gość: Dina Re:PIOTROWI i tylko jemu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.04, 18:27
              Dobrze że admin zaczął wykasowywać chamskie wypowiedzi jacka:)))
              • vampi_r Re:PIOTROWI i tylko jemu 12.10.04, 18:33
                Gość portalu: Dina napisał(a):

> Dobrze że admin zaczął wykasowywać chamskie wypowiedzi jacka:)))

Moim zdaniem źle, a nawet bardzo źle. Bo potem Komagane stwierdzi, że wszyscy
                na jacusia się uwzieli, a on taki grzeczny i spokojny.

PS. Ja chyba jakiś miesiąc temu (może 3 tygodnie temu - nie pamietam)
                poprosiłem Komagane o przytoczenie postów Jacka w których byłyby traści mądre i
                w pełni odnoszące sie do argumentów przedmówcy (bo zarzucała nam, że Jacek ma
                wyższe studia i zna 4 języki, a my go nazywamy debilem).

Nie doczekałem się odpowiedzi od Komagane.
                Albo jeszcze szuka.....
              • Gość: PIOTR Re:PIOTROWI i tylko jemu IP: *.aster.pl / *.aster.pl 12.10.04, 23:28
                mogłby tez wyciąć podobne twoje
                • Gość: v Re:PIOTROWI i tylko jemu IP: *.aster.pl / *.aster.pl 14.10.04, 23:28
                  w kazdym razie nie ulega watpliwosci kto rozpoczoł burdy na forum, i kto
                  probuje je zakonczyc a kogo admin wywala za bluzgi...tak jakos wychodzi ze ty i
                  twoi oczywiscie bezinteresowni kumple jestescie ci zli. a moze ty wiesz jakie
                  to pytania komagane zadała i nie uzyskała na nie odpowiedzi?
            • Gość: PIOTR PIOTROWI i tylko jemu IP: *.aster.pl / *.aster.pl 12.10.04, 18:52
              niemożliwe.
              Co jak co ,ale byłes w jakiś sposób spontaniczny. Jakbys taki nie był ,to bym z
              tobą wogóle nie polemizował.

I nagle takie sformalizowane wypowiedzi?. Czy jakis komisarz zadziałał?
              To mnie ,a nie emigrantowi , przychodzi na myśl bagno jak patrzę na to forum.

> Ty jesteś człowiekiem, który wykazuje zawsze wielką siłę argumentów.
              > Tak trzymaj. Potrzeba nam ludzi o takiej wiedzy i o takim poziomie
              >wysławiania się, jak ty. <

Na boga - nie załuguję na takie pochwały. Tak naprawde to potrzeba wam ludzi
              potwierdzajace wasze racje. I każdy co napisze że jest ZA autostradą bedzie
              mile widziany. Tylko co to zmienia?

> Takich dwóch - PIOTR i Jacek na tym forum to bardzo dobra lekcja dobrego
              > wychowania, poprawności języka polskiego, kultury i inteligencji.
              >
              > I to dzięki wam powstał SISKOM. Dziękujemy

Cos głupiego gadasz. Bo tak naprawde ,to my sie sprzeciwiamy autostradzie
              przez nasza dzielnicę. A tę koncepcję zaczęła lansować wasza "tata-
              mama". "Bezinteresownie" oczywiscie
          • jaa_ga Re 12.10.04, 18:30
            Rozumiem, że protestujesz PRZECIWKO:
            Płaskowickiej W TUNELU
            A jesteś ZA:
            Płaskowickiej BEZ TUNELU
            No comments.
            • Gość: PIOTR vampirowi i nie tylko IP: *.aster.pl / *.aster.pl 12.10.04, 19:38
              wykrakałem tego komisarza?

jaa_ga napisała:

> Rozumiem, że protestujesz PRZECIWKO:
              > Płaskowickiej W TUNELU
              > A jesteś ZA:
              > Płaskowickiej BEZ TUNELU
              > No comments.

Absolutnie NIE.

Ja protestuję przeciw autostradzie przez moją dzielnicę. Jak napisałaś ,tez i
              TWOJĄ DZIELNICĘ.
              I te wszystkie próby,które wielkorotnie podejmowałaś, nazwania tej autostrady
              obwodnicą , nie robią na mnie żadnego wrażenia. To tylko słowa.

Można rozważać drogę międzydzielnicową wzdłuz Płaskowickiej.
              Oczywiście ,byłoby wspaniale gdyby była w tunelu. Tylko ze to nie ma byc
              AUTOSTRADA MIĘDZYNARODOWA.

Jeśli to ma byc jednak autostrada to chcemy by ominęła nasz Ursynów. Czy
              także twój?

I takie pytania zadaję ci jako mieszkaniec Ursynowa.
              I jeszcze inne. Czy jako radna , reprezentująca Ursynowian nie powinnaś
              słuchac co mówią wyborcy??? Czy nie powinnaś mówić ich głosem? To
              przecież psi obowiazek każdego radnego.

Czy wyobrażasz sobie radnego co do swojej dzielnicy chce ściągnąć
              hutę ,lotnisko i autostradę????

A ja znam takiego radnego na Ursynowie. Nie uwierzysz? Spójrz w lustro.

Wiec może się uspokój. I przemyśl co wyrabiasz.
              Mieszkasz tu 27 lat i pewnie tez będziesz tu mieszakać. To co pomyślą o tobie
              sąsiedzi jak im sprowadzisz takie nieszczęście jak autostrada??
              Będą cię lubieć? Wątpliwe. To co chcesz zrobić?
              Jesteś Ursynowianką ,czy nie???
              Oto jest pytanie.
              • Gość: jaa_ga Re: vampirowi i nie tylko IP: *.aster.pl / *.aster.pl 12.10.04, 20:35
                O mnie się nie martw, ok?
                Jednym słowem -
                JESTEŚ PRZECIWKO TUNELOWI
                JESTEŚ ZA PŁASKOWICKIEJ BEZ TUNELU
                Bo taką mamy alternatywę, rozumiesz? Innej NIE MA.
                NIE MA. Rozumiesz?
                PS. NIE JESTEM RADNĄ.
                • niech Pytanie do Piotra 12.10.04, 20:42
                  Kogo z radnych masz na mysli:
                  www.ursynow.waw.pl/ratusz/2_2_2.php#s
                  • Gość: jaa_ga Re: IP: *.aster.pl / *.aster.pl 12.10.04, 20:52
                    Jesteś niezastapiony:)
                    • Gość: jasiooo a gdzie jabcek? IP: *.aster.pl 12.10.04, 21:04
                      musi mieszkac w jakiejs okropnej pipidowie, kiedy nie ma internetu. Dlatego
                      jabcek wyzywa sie w pracy na koszt pracodawcy, pasozyt jeden.
                      • niech Re: a gdzie jabcek? 12.10.04, 21:07
                        On chyba nawet telefonu nie ma. Czasami pisze laczac sie przez modem ale to
                        chyba wtedy kiedy odwiedza komagane. Musimy zaczekac az maz komagane pojedzie w
                        delegacje.
                        • kalwaryjczyk Re: a gdzie jabcek? 12.10.04, 22:05
                          niech napisała:

> On chyba nawet telefonu nie ma. Czasami pisze laczac sie przez modem ale to
                          > chyba wtedy kiedy odwiedza komagane. Musimy zaczekac az maz komagane pojedzie w
                          >
                          > delegacje.

czy myslisz, ze ona ma męża? ja raczej obstawialbym ze to stara panna.
                          przynajmniej z jej charakterku to wynika. A jesli ma męża, to ...
                          biedny człowiek.
                          • niech Re: a gdzie jabcek? 12.10.04, 22:06
                            Chwalila sie ze ma...
                            • Gość: kalwaryjczyk Re: a gdzie jabcek? IP: *.visp.energis.pl 12.10.04, 22:09
                              ona sie tez chwali, ze jest światowa bo mieszkala w Japonii.
                              I co z tego?
                              ja sie chwale, ze mam milion zł na koncie. to taka sama prawda jak to ze
                              Komagane jset światowa
                              • Gość: PIOTR Bóg nie popiera pijaństwa w Górze Kalwari IP: *.aster.pl / *.aster.pl 12.10.04, 23:40
                                wiesz kalwaryjczyk,jakbys ty miał milion złotych to cała wieś (i ty) byłaby
                                pijana w sztok przez miesiąc. I juz bys nie miał tego miliona złotych. Skad to
                                wiem? Takie sa zwyczaje w GK.
                                Wiec dobry Bóg,wiedząc to co ja, nigdy ci nie da tego miliona złotych.
                                Dlaczego? Bo Bóg nie popiera pijaństwa w Górze Kalwari. W pełni się z nim
                                zgadzam ,jak i wiekszość mieszkańców GK.

A propos - ja mieszkałem w Peru i Indiach. Ale masz temat!!!!!!!
                                Zapomniałbym - i w Turcji. Nie ,ale masz szanse do sponiewierania!!!
                                • Gość: Automobilista Re: Bóg nie popiera pijaństwa w Górze Kalwari IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.04, 15:19
                                  > A propos - ja mieszkałem w Peru i Indiach.

No tak, w Indiach zafascynowały cię riksze, a w Peru juczne osiołki. Dlatego
                                  jestęs przeciwnikiem autostrady. To wszystko tlumaczy.
                      • wydra10 Re: a gdzie jabcek? 12.10.04, 22:17
                        Gość portalu: jasiooo napisał(a):

> musi mieszkac w jakiejs okropnej pipidowie, kiedy nie ma internetu. Dlatego
                        > jabcek wyzywa sie w pracy na koszt pracodawcy, pasozyt jeden.
                        On mieszka gdzieś na Odolanach - tam chyba nie ma nic oprócz torów kolejowych.
                        Dlatego marzy o tirach na kołach, żeby ciekawiej mu się zrobiło w życiu.
                        W
                        • Gość: jacek ale z was popaprańce IP: *.visp.energis.pl 12.10.04, 22:21
                          Jacek jest tu od wielu minut, tylko pisze jako Kalwaryjczyk
                          • Gość: jacek spadaj podszywko IP: *.u.mcnet.pl 13.10.04, 10:03
                            nie masz swojego nicka ???
                    • Gość: jaa_ga Re: IP: *.aster.pl / *.aster.pl 12.10.04, 21:10
                      To zupełnie nowa strona Ursynowa:))
                      Czyż nie jest piekny??
                • Gość: PIOTR byłej radnej IP: *.aster.pl / *.aster.pl 12.10.04, 23:21
                  Ciesze się z jednego,ze nie jesteś radną.
                  Przeczytaj co napisałem i nie przypisuj mi twierdzeń,których nie wypowiedziałem.
                  Może to ty nie chcesz zrozumieć ,że są też pozytywne alternatywy tej
                  nieszczęsnej A2 przez Ursynów.
                  I szanse ich realizacji byłyby wieksze gdyby nie twoja destrukcyjna działalność.

Tak a propos skad taka szaleńcza determinacja??
                  >Bo taką mamy alternatywę, rozumiesz? Innej NIE MA.
                  > NIE MA. Rozumiesz?<

Mozesz to przemysleć jeszcze raz??
                  Mam nadzieję ,że to nie znaczy- Kulczyk decides causa finita ??
                  Odwagi kobieto , przynajmniej w myśleniu.

• niech Re: byłej radnej 13.10.04, 00:34
                    Nie odrozniasz radnej od bylej radnej? No, misiu, to ty do bystrych nie
                    nalezysz...
                  • Gość: feelek Re: byłej radnej IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 13.10.04, 03:00
                    skad taka szaleńcza determinacja??
                    odpowiem bo sam też mam tę determinację:
                    1. nie jestem jak byscie chcieli p. Piotrze zadną tam gddia- jaczejką
                    2. mam juz po dziurki kretyńskiego uporu rozmaitych rozżalonych, że mieszkając
                    w mieście nie pozwalają go rozwijać a mnie w nim mieszkać
                    ps.1. mam rację Jaa_ga?
                    ps2. Odpowiedz Piotr ale tak z ręką na sercu: wiedziałęś o autostradzie/ czy
                    jak ją tam zwał jakeś sobie kupował tam mieszkanie? A jak nie wiedziałeś to
                    dlaczego skoro każdy wszędzie może o takie rzeczy spytać? A jak wiedziałeś to
                    czemu do cholery teaz udajesz Greka?
                    Bo zawsze ci co w Polsce głośno krzyczą dostają w końcu to co chca?
                    Taka motywacja?
                    Odpowiedz Acan!!!!!
                    • Gość: PIOTR byłej radnej i feelkowi IP: *.aster.pl / *.aster.pl 13.10.04, 08:46
                      oj feluś,felus. Skad ci przyszło do głowy ze ja tam mieszkam?
                      Owszem na Ursynowie mieszkam,ale sporo od planowanej autostrady. Ja mam
                      zwyczajnie inną koncepcję miasta. Bez lotnisk autostrad i hut. I wiem ze jest
                      ona przyszłościowa. Bo miasta naszych dzieci to cisza,zieleń i brak spalin.
                      Jeszcze feluś o tym nie wiesz,ale taka jest przyszłość. I to wy broniąc
                      lotniska czy autostrady w mieście, krzyczycie za minionym czasem. Czy nie
                      moglibyscie obejrzeć sobie jakiejś koncepcji miasta z lat pięćdziesiątych? Też
                      były jakieś siuśmaki ,którym sie podobały te ostro dymiace kominy i wspólna
                      toaleta na końcu korytarza. I też mówiły,że takie jest zycie w mieście. A dziś
                      huty powoli zdychają,przyjdzie też czas na miejskie lotniska. To po co budować
                      w mieście takiego smrodziucha jak autostrada?
                      Czy ja ci sugeruję żeś gddia jaczejka? Ty po prostu widzisz te sprawy mocno
                      tradycyjnie. A miasto buduje się na potrzeby XXI ,a nie IXX wieku.Swoją drogą
                      oprócz ciebie są tu ewidentnie osoby pracujace na potrzeby gddia i jego
                      głównego koncesjonariusza.I to jest jaczejka.

P.S. Wielu z was siuśmaki uzywa permanetnie argumentu "mogłeś sobie nie kupować
                      tam mieszkania". To ja chcę przypomnieć że prawie cała Płaskowicka została
                      zabudowana jeszcze za komuny. A wtedy ludzie nie kupowali sobie mieszakań gdzie
                      chcieli,ale brali gdzie dawano. I byli szczęśliwi.A dziś nie mają środków by
                      zamienić je na inne.
                      To samo z lotniskiem. Jak ja sie tu sprowadzałem to lotnisko miało byc
                      przenoszone a nie rozbudowywane. I pewnie by sie tak stało ,gdyby nie silne
                      lobby pracowników Okecia i Lotu.
                      • Gość: feelek PIOTROWI IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 13.10.04, 22:41
                        PIOTR napisał:
                        "Ja mam zwyczajnie inną koncepcję miasta. Bez lotnisk autostrad i hut. I wiem
                        ze jest ona przyszłościowa"
                        taką masz koncepcję?
                        oszczędzę sobie uszczypliwości i zadam najbanalniejsze pytanie:
                        kto powiedział, że ta Twoja koncepcja spodoba się tym co tych lotnisk,
                        autostrad najzwyczajniej potrzebują:
                        wg nas mieszkańcom
                        wg Was lobby przemysłowo-transportowemu (huty zostawiam tam gdzie są, wszyscy
                        wiedzą, co choć trochę wiedzą p. PIOTRze, że nie są one ekologicznym problemem
                        a straszakiem bo np. obecnie prowadzona obróbka indukcyjna nie jest związana z
                        emisją czegokolwiek do atmosfery)
                        PS. już wiem marzy Ci się Oregon(? sorry jeśli coś pomyliłem), z ekologicznym
                        tramwajem, mieszkańcami przyjaznymi środowisku etc. etc. To fajnie żyć utopią,
                        sęk w tym że nam (:zwolennikom akcji: "jeździć po ludzku") szkoda na Twoje
                        utopie życia
                        pzdr.
              • Gość: v a twoim psim obowiazkiem jest wiedziec kto IP: *.aster.pl / *.aster.pl 14.10.04, 23:33
                jest radnym w twojej/naszej dzielnicy. akurat jaga NIE JEST RADNA. i to jest
                doskonały przykład ktory obrazuje przeciwnikow budowy tunelu - brak
                elementarnej wiedzy i niekompetencja - no i oczywiscie odpornosc na argumenty!
                chcociaz jak juz gdzies napisałem zakładam ze jestes człowiekem myslacym a nie
                ignorantem(jesli jest odwrotnie to poprwa mnie) i dlatego to ze np.
                wielkorotnie zadajesz te same pytania nie siwiadczy o niezrozumieniu tekstu a o
                złej woli
            • Gość: Karolina Re: Re IP: *.acn.waw.pl 12.10.04, 23:16
              Pani Jaago. My glosujemy przeciw lokalizacji kilkudziesiecio kilometrowej trasy
              ciagnacej pod naszymi oknami przez nieomal cala warszawe!
              2600 czy 2900metrowy tunel jest jej mala,(choc bardzo kosztowna) czescia.
              Prosze budowac sobie ten tunel, nawet dwa! mnie nic do tego!
              Prosze zrozumiec - negatywne stanowisko nie tyczy tunelu a trasy.
              Odbieracie nam prawo wypowiadania naszych leków...? bo na czym polega tu cala
              dyskusja? Panstwo mieszkajacy przy plaskowickiej walcza o trase-maja obiecany
              tunel, wiec przy duzej dozie optymizmu moga zalozyc, ze jak im ten tunel
              zrealizuja, to nic im sie na niekorzysc nie zmieni, moga tylko zyskac.
              My niestety nie mielismy tego szczescia byc uwzglednionymi w planach
              tunelowych! Ciezko wiec nam dostrzegac jakiekolwiek pozytywy, ale gdy
              wypowiadamy sie na lamach FORUM - spotykaja nas zarzuty ciemnoty, ograniczenia
              itp!
              W zorganizowanej grupie urosliscie w sile..Miazdzycie wszystkich, którzy maja
              inne od siskomu zdanie jadem i ironia. ech, szkoda gadac
              • Gość: v Re: Re Pani Karolino polecam IP: *.aster.pl / *.aster.pl 16.10.04, 16:13
                To nie tak, nie zabraniamy nikomu mowienia o jego lekach czy obawach.chetnie
                bedziemy dyskutowac merytorycznie z kazdym i chetnie podzielimy sie tym co
                wiemy.a bedac razem jako siskom bedziemy mogli zwracac sie z pytaniami do
                roznych instytucji w tych aspektach sprawy o ktorych wiemy bardzo mało.
                zapraszamy na nasze forum, mozna pisac o wszytkim, dyskusje i polemiki
                szczegolnie wskazane.a chyba tez zgodzisz sie ze mna ze nie bardzo jest z kim
                na tym forum zeczowo i merytorycznie dyskutwoac bo spotykamy sie z reakcjami
                typu jacek lub piotr.jest to o tyle niekorzystne ze uniemozliwia normalne
                rozmowy i wyjasnienie wielu przeciez waznych dal nas kwestii
        • Gość: v nie zgadzam sie :-) IP: *.aster.pl / *.aster.pl 14.10.04, 23:14
          Vampirze pozwole sie z Toba nie zgodzic.Straznikiem i wyrazicelem kultury i
          szeroko (nawet bardzo szeroko) rozuminej netykiety był zawsze jacus. co prawda
          od dawana go nie czytam, ale zauwazyłem ze jego posty zostały wielokrotnie
          wykasowane(w tym watku chyba pobił rekord) wiec zapewne wzbija sie wprost na
          wyzyny wlasnego intelektu.a piotrus to tylko mniej udana kopia jabcusia...
    • komagane Re: Czekamy na pytania od Komagane 12.10.04, 23:18
      1. Którędy pojedzie tranzyt z zachodu na wschód? Przez Ursynów czy przez droge
      nr 50 (przez Górę Kalwarię)?

2. Czy trasa ekspresowa (autostrada) przez miasto musi mieć obszar
      ograniczonego użytkowania? Jak wielki musi byc ten obszar? Jak szerokie pasy
      ochronne? Czego moga sie domagac mieszkańcy tego obszaru? Ile to będzie
      kosztować?

3. Jak rozwiązać problem Wrześni, tj. nadmierny ruch ciężkiego transportu po
      drogach niższej kategorii, ponieważ autostrada jest za droga? Jat ten problem
      objawi sie w okolicach Warszawy, gdy autostrada dojdzie juz do Konotopy?

4. Gdzie powinny byc lokowane hurtownie? Gdzie nowe hurtownie? Jesli za
      miastem, to dlaczego lokowane sa w środku miasta, przy drogach bez dobrego
      dojazdu? Co samorząd powinien zrobic z tym problemem?

5. Jak tranzyt z południa na północ i połnocny wschód ma ominąć miasto?

6. Którędy maja jechać tiry z Błonia do Łomianek?

7. Czy tesco, Wola Park, Auchan, Arkadia, Carrefour Wileńska, Złote Tarasy,
      hale Marcpolu przy pałacu Kultury, Sadyba Best Mall leżą przy aktualnej bądź
      planowanej autostradzie?

8. Czy tiry wieloosiowe z naciskiem 11,5 tony na oś powinny jeżdzić po Al.
      Jerozolimskich (Złote Tarasy), Al. Solidarności (Carrefour), alei KEN (Tesco)
      itp. ulicach? Czy powinny jeździć po moscie Poniatowskiego i Śląsko-Dąbrowskim,
      bo tamtędy prowadzi najkrótsza droga?

9. Jaki procent mieszkańców Ursynowa jest przeciwnych drodze lokalnej z
      ograniczeniem tonażu samochodów wzdłuż ul. Płaskowickiej, łączącej Ursynów z
      Wawrem i Ursusem? Czy takie pytanie padnie w planowanym referendum?

10. czy autostrada bądź trasa ekspresowa nie może mieć łuków i zakrętów
      (oczywiscie, odpowiednio wyprofilowanych)?

11. czy trasa nr 50 wystarczy jako Europejski Korytarz Transportowy? Kiedy nie
      wystarczy? I co wtedy powinno sie zrobić? Wybudowac autostrade ptrzez Górę
      Kalwarię czy powiększyć trase przez Ursynów do 8 pasów w każda stronę?

12. Jakiego rodzaju droga powinna przechodzic przez burzliwuie rozwijające sie
      miejscowosci podwarszawskie: Brwinów - Wolica - Piaseczno - Konstancin -
      Józefów? Taka jak obecnie? W jakim usytuowaniu? Czy most przez Wisłę na tym
      szlaku nie jest potrzebny?

13. Dlaczego tekst o (niedokończonych) rezultatach badań firmy Atkins, datowany
      na 27 stycznia 2004 r., ukazał się 12 października 2004 r.? Dlaczego ten tekst
      nie jest uaktualniony? Jakie są ostateczne rezultaty badan Atkinsa? Dlaczego -
      waszym zdaniem - początkowo optował za drogą przez Brwinów, a potem (rzekomo)
      zmienil zdanie i juz woli autostrade przez Ursynów? Jakie czynniki na to
      wpłynęły?

14.Kiedy będzie przykryta Trasa Łazienkowska na odcinku zagłębionym w wykopie?
      Kiedy będa zrobione ekrany wyciszające na odcinkach biegnących po gruncie?

15. Dlaczego oponenci z SISKOMu nigdy nie dostrzegają cienia słuszności w moich
      postach? Czyżbym była aż tak głupia? (och, och, chyba sie zapłaczę!!) Dlaczego
      oponenci zarzucają mi kłamstwo, łapownictwo i oszczerstwa? Czy nieznajomość
      zawartości strony Piechocińskiego jest kłamstwem? Kiedy i kogo oczerniłam? (no,
      może "farbowanego" kalwaryjczyka, ale cóż, takie jest moje głębokie
      przekonanie, więc pisze to w całkowicie dobrej wierze) Od kogo żądałam łapówki?
      Czy nie powinnam teraz żądac od Admina odtajnienia danych osób pomawiających
      mnie o takie rzeczy i żądania satysfakcji? [W kodeksie moralnym, którym sie
      kieruje w zyciu, kłamstwo to bardzo powazne wykroczenie]

Jak doczekam sie sensownych odpowiedzi na te pytania, napisze nastepne.

• vampi_r Re: Czekamy na pytania od Komagane 13.10.04, 01:16
        Czy to są te pytania które wielokrotnie zadawałaś, a na które nie chcieliśmy odpowiedzieć? To pokaż jeszcze gdzie je przedtem zadawałaś?

komagane napisała:

) 1. Którędy pojedzie tranzyt z zachodu na wschód? Przez Ursynów czy przez droge
        ) nr 50 (przez Górę Kalwarię)?

Trasą numer 50 (ale z ominięciem Góry Kalwarii). Po to właśnie trasa ta jest modernizwoana. Obecny ruch 50-tką to 180 tir na godzinę z czego (popraw mnie bo piszę z pamięci) około 1/3 to ruch TIR zagranicznych, 1/3 to ruch lokalny TIR, 1/3 to ruch TIR z Polski. Szerzej omówione to było na ostatniej sesji rady Warszawy.
        Według mnie, jak i mojej grupy SISKOM, dla tak małego ruchu nie ma sensu budować autostrady za kilka miliardów zł. Autostrada może tam powstać, ale dopiero po wybudowaniu i uporządkowaniu obwodnic w Warszawie. Naszym zdaniem (podkreślam - naszym) ewentualna autostrada w okolicach Góry Kalwarii powinna powstać nie wcześniej jak za 10 lat, ale powinna być odsunieta na południe o parę kilometrów, by całkowicie ominęła Mazowiecki Park Krajobrazowy.
        Jak już wiesz, planowana jest też obwodnica Góry Kalwarii na trasie 50, ale nie tylko, bo i wielu innych mieścin. Których? Mam zamiar napisac większy artykuł w naszym forum na temat 50-tki. Szukam materiałów. Myślę, że może za około tydzień coś umieszczę z powołaniem się na źródła.
        )
        ) 2. Czy trasa ekspresowa (autostrada) przez miasto musi mieć obszar
        ) ograniczonego użytkowania? Jak wielki musi byc ten obszar? Jak szerokie pasy
        ) ochronne? Czego moga sie domagac mieszkańcy tego obszaru? Ile to będzie
        ) kosztować?

Na to pytanie lepiej i szczegółowiej odpowie ci Yasioo. Ja tylko uprzedzam, że używane przez was wciąż określenie "autostrada" na opisanie tej trasy, jest dużym nadużyciem. Równie dobrze ja mogę nazywac trasą szybkiego ruchu tą waszą dwupasmówkę wierzchem z Konotop do Wawra, która planujecie puścić ursynowiakom.
        I myślę, ze będzie to bliższe prawdy, niż nazywanie POW autostradą.

)
        ) 3. Jak rozwiązać problem Wrześni, tj. nadmierny ruch ciężkiego transportu po
        ) drogach niższej kategorii, ponieważ autostrada jest za droga? Jat ten problem
        ) objawi sie w okolicach Warszawy, gdy autostrada dojdzie juz do Konotopy?

Ten kto zapłaci, pojedzie do Konotop. Kto będzie chciał jechac darmo, pojedzie normalną szosą. Tyczy sie to i samochodów osobowych i cieżarowych. W tej dziedzinie nie ma większych różnic, czy autostrada pójdzie w okolicach GK, czy dojdzie do Konotop. Problem płatnej autostrady i jej unikania, jest taki sam. A nawet wiekszy w przypadku A2 pod GK. Do Warszawy będzie większy ruch samochodów osobowych, a te raczej wybiorą autostradę. Na problem wysokich opłat na autostradach nic nie poradzimy. Według mnie powinny być bezpłatne, bo wszyscy od lat płacimy w paliwie za ich budowę. Ale nie pójde z transparentem na A2 i nie przypne się kajdankami do pasa, w proteście przeciw opłatom.

)
        ) 4. Gdzie powinny byc lokowane hurtownie? Gdzie nowe hurtownie? Jesli za
        ) miastem, to dlaczego lokowane sa w środku miasta, przy drogach bez dobrego
        ) dojazdu? Co samorząd powinien zrobic z tym problemem?

Hurtownie powinny być lokowane tam, gdzie jest na nie miejsce. Warszawa rozrasta sie na wszelkie strony. Kiedyś hurtownie ulokowane na Słuzewcu Przemysłowym były praktycznie poza miastem. Teraz są niemal w sercu stolicy.
        Środek miasta, to złe sformułowanie. W ścisłym centrum Warszawy nie ma hurtowni. Ja przynajmniej nic o tym nie wiem. Samorząd powinien coś zrobić z tym problemem. W ciągu roku, czy dwóch nie przeniesiesz hurtowni z Warszawy.
        Trzeba czynić działania, ale czy to da jakiś efekt? Samo apelowanie do hurtpowni by się wynosiły gdzies indziej, to mało. No i problem z infrastrukturą - hurtownia która ma w Warszawie wielkie hale, nie wyniesie sie nagle na pole. Hurtownie są w warszawie i nic na to nie poradzisz. A jesli uważasz że poradzisz, to spróbuj usunąc choc jedną.
        O tym problemie możnaby ksiązkę napisać. Na razie więc tyle, ale wiem, ze nie wyczerpałem tematu.

) 5. Jak tranzyt z południa na północ i połnocny wschód ma ominąć miasto?

Warszawę taki transport może ominąć obwodnicą numer 50. To chyba oczywiste.
        Dla transportu N-S budowana jest autostrada A1.

) 6. Którędy maja jechać tiry z Błonia do Łomianek?

Napewno nie przez Mińsk Mazowiecki i Wołomin.
        Wjadą od strony Konotop, potem albo do trasy NS i TT, albo dookoła Bemowa i w TT, a następnie nową trasą budowaną na obrzeżach Bielan.
        Takiego tranzytu nie unikniesz przy projekcie który ty promujesz. Nie zmusisz TIRa by jechał 250 km zamiast 40.

) 7. Czy tesco, Wola Park, Auchan, Arkadia, Carrefour Wileńska, Złote Tarasy,
        ) hale Marcpolu przy pałacu Kultury, Sadyba Best Mall leżą przy aktualnej bądź
        ) planowanej autostradzie?

:-)))))))))
        Nie rozumiem pytania. Czy możesz uściślić? Autostrada kończy się w Konotopach i zaczyna w Koniku.

) 8. Czy tiry wieloosiowe z naciskiem 11,5 tony na oś powinny jeżdzić po Al.
        ) Jerozolimskich (Złote Tarasy), Al. Solidarności (Carrefour), alei KEN (Tesco)
        ) itp. ulicach? Czy powinny jeździć po moscie Poniatowskiego i Śląsko-Dąbrowskim, bo tamtędy prowadzi najkrótsza droga?

:-))))))))))))))))))))))) Nie powinny jeździź i nie jeżdzą.

) 9. Jaki procent mieszkańców Ursynowa jest przeciwnych drodze lokalnej z
        ) ograniczeniem tonażu samochodów wzdłuż ul. Płaskowickiej, łączącej Ursynów z
        ) Wawrem i Ursusem? Czy takie pytanie padnie w planowanym referendum?

Nie jestem duchem świętym i nie potrafię odpowiedzieć.
        Jedno jest pewne - przy ewentualnym referendum Warszawiacy, a Ursunowiacy w szczególności powinni znać wszystkie projekty alternatywne. Niech wybiora najlepszy ich zdaniem. Nie może byc pytanie sugerujące lub ukrywające coś. Ja na tak zadane pytanie w referendum, które było w 2000 roku tez bym odpowiedział NIE. I w tajemnicy ci powiem, że niektórzy z grupy SISKOM głosowali na NIE w referendum. Dopiero jak dowiedzieli sie co nieco o projekcie, to im się zmieniło.

) 10. czy autostrada bądź trasa ekspresowa nie może mieć łuków i zakrętów
        ) (oczywiscie, odpowiednio wyprofilowanych)?

Może odpowiednio wyprofilowane. Nawet więcej - powinny być zakrety, nawet gdy jest miejsce by poprowadzić prosto. Prosta droga to (o dziwo ) więcej wypadków, bo kierowcy po prostu zasypiają.

) 11. czy trasa nr 50 wystarczy jako Europejski Korytarz Transportowy? Kiedy nie
        ) wystarczy? I co wtedy powinno sie zrobić? Wybudowac autostrade ptrzez Górę
        ) Kalwarię czy powiększyć trase przez Ursynów do 8 pasów w każda stronę?

Już odpowiedziałem na to pytanie w pyt. 1.
        Nikt nie zamierza powiększać do 8 pasów w kazdą strone POW. Powiem więcej - jak ewentualnie zbudujecie waszą trasę szybkiego ruchu dwupasmową, to szybko trzeba będzie ją poszerzać o kolejne 2 pasy i dodatkowo budować wiadukty, bo ta "wasza" trasa inaczej rozerwie się w szwach.

) 12. Jakiego rodzaju droga powinna przechodzic przez burzliwuie rozwijające sie
        ) miejscowosci podwarszawskie: Brwinów - Wolica - Piaseczno - Konstancin -
        ) Józefów? Taka jak obecnie? W jakim usytuowaniu? Czy most przez Wisłę na tym
        ) szlaku nie jest potrzebny?

Tam powinna przechodzić trasa łącząca te miejscowości i służąca tylko mieszkańcom i tylko dla ruchu osobowego. Konstancin to kurort, a Pn.konstancin to Ogród Botaniczny. Obecna trasa jest wąska i kręta. Trzeba ją wyremontować.
        Przydałby się tez most między Konstancinem a Otwockiem. Mój kumpel mieszkający w Otwocku, a pracujący w Konstancinie bardzo by się ucieszył.
        Ale tak i tak, powinna być to trasa TYLKO dla ruchu lokalnego między tymi miejscowościami. Jeśli ktos planuje tam trasę szybkiego ruchu dla samochodów tranzytowych, czy warszaskich, to jest niespełna rozumu. Jest to typowy przykład, że niektórzy warszawiacy mają zbyt duze mniemanie o sobie i swoej śmieci wtykają innym.
        )
        ) 13. Dlaczego tekst o (niedokończonych) rezultatach badań firmy Atkins, datowany na 27 stycznia 2004 r., ukazał się 12 października 2004 r.? Dlaczego ten tekst n
        • vampi_r Re: Czekamy na pytania od Komagane 13.10.04, 01:18
          > 13. Dlaczego tekst o (niedokończonych) rezultatach badań firmy Atkins, datowany na 27 stycznia 2004 r., ukazał się 12 października 2004 r.? Dlaczego ten tekst nie jest uaktualniony? Jakie są ostateczne rezultaty badan Atkinsa? Dlaczego - waszym zdaniem - początkowo optował za drogą przez Brwinów, a potem (rzekomo) zmienil zdanie i juz woli autostrade przez Ursynów? Jakie czynniki na to wpłynęły?
          >

A skąd my mamy to wiedzieć? mogę ci snuć tu różne wersje, ale to byłaoby opowiadanie bajek, a ja nie wypowiadam się na tematy o których nie mam pojęcia. Spytaj się mnie lepiej kto zanił JFK.

> 14.Kiedy będzie przykryta Trasa Łazienkowska na odcinku zagłębionym w wykopie?
          > Kiedy będa zrobione ekrany wyciszające na odcinkach biegnących po gruncie?

Oby jak najszybciej. Ani ja, ani nikt z nas nie ma wpływu na to.
          Niech mieszkancy tych okolic pisża skargi, chodzą do urzedów, wymuszają, przekupują, ... itp. A najlepiej żeby pomogli im w tym aktywnie dzialajacy ekolodzy w wielu potęznych (i bogatych) stowarzyszeniach. Ostatecznie taka też powinna być ich rola.
          >
          > 15. Dlaczego oponenci z SISKOMu nigdy nie dostrzegają cienia słuszności w moich postach? Czyżbym była aż tak głupia? (och, och, chyba sie zapłaczę!!)

Ależ nikt nie napisał, że jesteś głupia. Jeśli tak, tozaraz dorwę sk..... jeśli ja tak napisałem, to najwyraźniej zrobiłem literówkę.
          Nie dostrzegamy cienia słuszności w tym co piszesz, bo naszym zdaniem (przynajmniej moim) wiesz o wiele więcej, niż piszesz, a często piszesz z niedomówieniami, czy wręcz sugerujesz nieprawdę. Tak było w sytuacji gdy pisałaś, że A2 minie MPK, ze tabuny chińskich TIR jeżdżą po Polsce, czy jak plączesz się z ruchem TIR - jednych przekonujesz, że TIRy rozjadą Górę kalwarię, a innym, że Ursynów. Twoje podawane pomiary ruchu tez robione sa tendencyjnie, sugerujesz, że każdy TIR wjeżdżający do Warszay od strony Janek wyjedzie Trasa Toruńska z Warszawy, pisalaś też o koleinach na Trasie Łazienkowskiej i tabunach TIR na Trasie Siekierkowskiej. To wszystko nieprawda.
          Podobnie jak to, co napisałaś o nas, a twój tekst stał się przyczynkiem powstania tego wątku. To była prawda? No weź i sama sobie odpowiedz z ręką na sercu.
          Pisz prawdę, nie pisz insynuacji, a nikt nie bedzie się z ciebie nabijał.
          No i najgorza rzecz jaką napisalas, to że Ursynowiacy wiedzą o tej waszej drodze zbiorczej i powszechnie ją akceptują. Ja ze swego doświadczenia wiem, że Ursynowiacy nic nie wiedzą nawet o obecnie planowanej trasie. Natomiast w referendum pytanie było zadane tak, ze sugerowało, że będzie na Ursynowie albo jakaś trasa, albo nic. Wy planujecie im wtrynić cichaczem trasę, która szybciej niz się spodziewasz, zamieni się w trasę szybkiego ruchu, tylko o wiele bardziej uciążliwą dla mieszkańców, niż trasa w tunelu.

>Dlaczego oponenci zarzucają mi kłamstwo, łapownictwo i oszczerstwa? Czy nieznajomość zawartości strony Piechocińskiego jest kłamstwem? Kiedy i kogo oczerniłam? (no,może "farbowanego" kalwaryjczyka, ale cóż, takie jest moje głębokie przekonanie, więc pisze to w całkowicie dobrej wierze) Od kogo żądałam łapówki?
          >

Po części już wyjaśniłem. Ja osobiście wpierw myślałem, że te rzeczy które wypisujesz mijają sie z prawdą przez brak wiedzy u ciebie, dopóki nie przekonalem się, że wiesz o wiele więcej, niż piszesz.
          O tej stronie piechocińskiego nie dalej jak 2 tygodnie temu informował niejaki Mel na f. Ursynów dotyczacym moich zapytań o projekt alternatywny.
          Ja osobiście nie wierzę, że tej prezentacji nie znasz. A jesli nie znasz, to ... dziwne, bo Mel zna, a ty nie?

> Czy nie powinnam teraz żądac od Admina odtajnienia danych osób pomawiających
          > mnie o takie rzeczy i żądania satysfakcji? [W kodeksie moralnym, którym sie
          > kieruje w zyciu, kłamstwo to bardzo powazne wykroczenie]

To ja może przypomnę zaraz twoje posty w których oczerniasz mnie, Yasiaa, Jaagę i innych. Jest post w którym sugerujesz, że łapówki nalezy wpłacac na konto SISKOM (dać tu link). poza tym poczytaj posty twojego przyjaciela (przyjaciół) Jacka, PIOTRA i innych. Tam znajdziesz o wiele większe podstawy do skarżenia, niż u nas. My odkąd jesteśmy SISKOM unikamy pyskówek i Jaaga mocno nas strofuje gdzy gdzieś do jakiejs dojdzie. Za innych nie odpowiadamy.
          Naszym celem pobytu na tym forum od zawsze było rozmawianie i konstruktywna dyskusja. Jesli były z naszej strony pyskówki, to tylko jako odpowiedź na zaczepki jacka, bo to zawsze on zaczynał.
          pokazać ci post kolegi PIOTRA, gdy napisalem bez loginu i pojawił się mój adres IP *.pkp.wroc.pl ?
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=643&w=16018731&a=16428846
          I rzecz najważniejsza - to przez Was (a raczej dzieki wam) powstał SISKOM. To taka reakcja wymiotna, nie byłoby z waszej strony agresji, a normalna dyskusja, to my nigdy byśmy się nie zjednoczyli.

>
          > Jak doczekam sie sensownych odpowiedzi na te pytania, napisze nastepne.
          >

No to czekamy. Bo jak na razie to nie postarałas sie zbytnio. Na jedno z pytań ci nie odpowiedziałem, bo nie chcę pisac o rzeczach na temat których ktoś inny z naszej grupy wie więcej i lepiej. Przekażę Yasioowi.

Jak bedziesz konczyć pytania to napisz, że to koniec, bo ja mam wiele do napisania i w zasadzie najważniejszych rzeczy nie napisałem (bo nie padły w pytaniach). Nie pisze więc,nie chcąc ci zabierac przyjemności w zadawaniu pytań. Na koniec jak oczekiwane pytania nie padną, to dopiszę reszte.

Aha - Kalwaryjczyk to nie ja. Ja mu tylko przekazałem mapki od ciebie, bo i sama prosiłaś. Dodalem też szeroki mój opis. Na koniec podrzuciłem mu ten link piechocińskiego.
          I tu przyznam się, że ja mialem taki pomysł perfidny, by jako wasz zwolennik (a zwłaszcza twój) wyciagnąc od ciebie wszystkie te informacje, co Kalwaryjczyk. Załozyłem nawet konto pinki_floyd. Ale Kalwaryjczyk nagle zaczął cię ciagnąc za język, więc ja dałem se spokój.
          Miałem więc perfidny plan, ale nie użyłem go i teraz się przyznaję i podaje nawet nick pod jakim mialem się wam podlizywać. To na znak pokoju.
          • komagane Re: Czekamy na pytania od Komagane 13.10.04, 16:50

Czy to są te pytania które wielokrotnie zadawałaś, a na które nie chcieliśmy
            odpowiedzieć? To pokaż jeszcze gdzie je
            przedtem zadawałaś?

Sami sobie poszukajcie, jak nie umiecie czytac.

) 1. Którędy pojedzie tranzyt z zachodu na wschód? Przez Ursynów czy przez
            droge
            ) nr 50 (przez Górę Kalwarię)?

Uwaga, Kalwaryjczycy. Tranzyt z zachodu za wschód i odwrotnie bez wątpienia
            będzie przechodzić przez Wasze piekne miasto jeszcze wiele dziesiątków lat.
            Jedyna poprawa to "obwodnica ronda". Czy wystarczająca? Ustalenia GDDKiA
            wykluczają budowę trasy Europejskiego Korytarza Transportowego na wiele, wiele
            lat.

) ograniczonego użytkowania? Jak wielki musi byc ten obszar? Jak szerokie pasy
            ) ochronne? Czego moga sie domagac mieszkańcy tego obszaru? Ile to będzie
            ) kosztować?

Odpowiedź wymijająca. Tymczasem, owszem, inwestycje typu autostrada wymagaja
            ustanowienia obszaru ograniczonego uzytkowania. Dane Ministerstwa Środowiska
            mówią o pasach o szerokości od 200 do 350 m po obu stronach. Mieszkańcy obszaru
            mają prawo domagac się odszkodowania lub wykupu nieruchomosci od GDDKiA, czyli
            od Skarbu Państwa.

) 3. Jak rozwiązać problem Wrześni, tj. nadmierny ruch ciężkiego transportu po
            ) drogach niższej kategorii, ponieważ autostrada jest za droga? Jat ten problem
            ) objawi sie w okolicach Warszawy, gdy autostrada dojdzie juz do Konotopy?

Ten kto zapłaci, pojedzie do Konotop. Kto będzie chciał jechac darmo, pojedzie
            normalną szosą. Tyczy sie to i samochodów
            osobowych i cieżarowych. W tej dziedzinie nie ma większych różnic, czy
            autostrada pójdzie w okolicach GK, czy dojdzie do
            Konotop.

I tak dalej. To znaczy, że nie ma pomysłu na rozwiązanie problemu, a - mimo
            wybudowania autostrady - ruch na obecnej s 2 przez Sochaczew i Błonie nie
            zmaleje.

) 4. Gdzie powinny byc lokowane hurtownie? Gdzie nowe hurtownie? Jesli za
            ) miastem, to dlaczego lokowane sa w środku miasta, przy drogach bez dobrego
            ) dojazdu? Co samorząd powinien zrobic z tym problemem?

Hurtownie powinny być lokowane tam, gdzie jest na nie miejsce. Warszawa
            rozrasta sie na wszelkie strony. Kiedyś hurtownie
            ulokowane na Słuzewcu Przemysłowym były praktycznie poza miastem. Teraz są
            niemal w sercu stolicy.
            Środek miasta, to złe sformułowanie. W ścisłym centrum Warszawy nie ma
            hurtowni. Ja przynajmniej nic o tym nie wiem.
            Samorząd powinien coś zrobić z tym problemem. W ciągu roku, czy dwóch nie
            przeniesiesz hurtowni z Warszawy.
            Trzeba czynić działania, ale czy to da jakiś efekt? Samo apelowanie do
            hurtpowni by się wynosiły gdzies indziej, to mało. No
            i problem z infrastrukturą - hurtownia która ma w Warszawie wielkie hale, nie
            wyniesie sie nagle na pole. Hurtownie są w
            warszawie i nic na to nie poradzisz. A jesli uważasz że poradzisz, to spróbuj
            usunąc choc jedną.
            O tym problemie możnaby ksiązkę napisać. Na razie więc tyle, ale wiem, ze nie
            wyczerpałem tematu.

Wazny problem potraktowany bez podstawowej wiedzy, za to "po łebkach".
            Tymczasem postawienie byle kiosku z warzywami czy budki telefonicznej wymaga
            pozwoleń, zgodności z planami zagospodarowania, warunków zabudowy
            okreslających, co i gdzie może dojechać. Warunki i pozwolenia wydają stosowne
            wydziały architektury, geodezji i urbanistyki organów samorządowych. Jesli
            hurtownia powstanie bez zezwoleń, sankcją sa m. in. nakazy rozbiórki. Za ład
            przestrzenny odpowiadają władze lokalne.

) 5. Jak tranzyt z południa na północ i połnocny wschód ma ominąć miasto?

Uwaga, handlujący z Litwą, Łotwą, Estonią i Finlandią, nie mówiąc o
            Kaliningradzie. Będziecie jeździć z południa Polski na Litwę przez Gdańsk. Że
            nadłożycie kilometrów? Cóż, tylko handlujący z Warszawą maja prawo kręcić się
            po stolicy najkrótszymi drogami.

) 6. Którędy maja jechać tiry z Błonia do Łomianek?

Napewno nie przez Mińsk Mazowiecki i Wołomin.
            Wjadą od strony Konotop, potem albo do trasy NS i TT, albo dookoła Bemowa i w
            TT, a następnie nową trasą budowaną na
            obrzeżach Bielan.
            Takiego tranzytu nie unikniesz przy projekcie który ty promujesz. Nie zmusisz
            TIRa by jechał 250 km zamiast 40.

Uwaga mieszkańcy Woli, Bemowa i Żoliborza. Ruch cięzkich samochodów
            transportowych nie zniknie spod waszych okien.

) 7. Czy tesco, Wola Park, Auchan, Arkadia, Carrefour Wileńska, Złote Tarasy,
            ) hale Marcpolu przy pałacu Kultury, Sadyba Best Mall leżą przy aktualnej bądź
            ) planowanej autostradzie?

:-)))))))))
            Nie rozumiem pytania. Czy możesz uściślić? Autostrada kończy się w Konotopach i
            zaczyna w Koniku.

Nie rozumie? To proste.

) 8. Czy tiry wieloosiowe z naciskiem 11,5 tony na oś powinny jeżdzić po Al.
            ) Jerozolimskich (Złote Tarasy), Al. Solidarności (Carrefour), alei KEN (Tesco)
            ) itp. ulicach? Czy powinny jeździć po moscie Poniatowskiego i Śląsko-
            Dąbrowskim, bo tamtędy prowadzi najkrótsza droga?

:-))))))))))))))))))))))) Nie powinny jeździź i nie jeżdzą.

A jak dojadą do w/w centrów handlowych Tesco, Carrefour Wileńska i Złotych
            Tarasów? A może jednak nie tiry tam jeżdżą? Może to fatamorgana?

) 9. Jaki procent mieszkańców Ursynowa jest przeciwnych drodze lokalnej z
            ) ograniczeniem tonażu samochodów wzdłuż ul. Płaskowickiej, łączącej Ursynów z
            ) Wawrem i Ursusem? Czy takie pytanie padnie w planowanym referendum?

Nie jestem duchem świętym i nie potrafię odpowiedzieć.

Odpowiedź wymijająca, jak zwykle. Tymczasem członkowie grupy siskom (np. była
            radna jaaga) nawołują do tego, by pytano w ew. referendum tylko o tunel bądź
            jego brak.

) 10. czy autostrada bądź trasa ekspresowa nie może mieć łuków i zakrętów
            ) (oczywiscie, odpowiednio wyprofilowanych)?

Może odpowiednio wyprofilowane. Nawet więcej - powinny być zakrety, nawet gdy
            jest miejsce by poprowadzić prosto. Prosta
            droga to (o dziwo ) więcej wypadków, bo kierowcy po prostu zasypiają.

To dlaczego nie można jej tak wyprofilować przez mazowiecki Park Krajobrazowy,
            by ominąć najcenniejsze rezerwaty przyrody?

) 11. czy trasa nr 50 wystarczy jako Europejski Korytarz Transportowy? Kiedy
            nie
            ) wystarczy? I co wtedy powinno sie zrobić? Wybudowac autostrade ptrzez Górę
            ) Kalwarię czy powiększyć trase przez Ursynów do 8 pasów w każda stronę?

Już odpowiedziałem na to pytanie w pyt. 1.
            Nikt nie zamierza powiększać do 8 pasów w kazdą strone POW. Powiem więcej - jak
            ewentualnie zbudujecie waszą trasę szybkiego
            ruchu dwupasmową, to szybko trzeba będzie ją poszerzać o kolejne 2 pasy i
            dodatkowo budować wiadukty, bo ta "wasza" trasa
            inaczej rozerwie się w szwach.

Odpoiwedź wielce wykrętna, jako że w planach polityki transportowej Polski
            ("Infrastruktura - kluicz do rozwoju" Marka Pola i innych podobnych) zawsze b
            yło przeprowadzenie trasy ekspresowej przez Górę Kalwarię i Tarczyn, tylko
            odsunięte w czasie. Tylko Wampir razem z Kalwaryjczykiem rżną głupa, udają, że
            nic nie wiedzą, bo łukowate klapy na oczach kieruja ich wzrok tylko na Ursynów.

) 12. Jakiego rodzaju droga powinna przechodzic przez burzliw
            Super! Toteż, mieszkańcy Konstancina, Piaseczna, Józefowa, a także Babic,
            Borzęcina, Lipkowa, Izabelina, nie spodziewajcie się, że w dającej sie
            przewidzieć przyszłości dotrze do was przyzwoita droga. Jedyne, co wam zrobią,
            to wyremontują (załatają dziury), bo wszystkie środki GDDKiA ida w kierunku
            obwodnicy dla warszawy przez Ursynów i Wawer. Problem obwodnicy Warszawy przez
            Wasze miejscowości powróci jak bumerang za 20-30 lat, kiedy już tereny w
            pobliżu planowanej obwodnicy obudowane będa szczelnie. Wtedy na was przyjdzie
            kolej, by protestować.
            Jest to typowy przykład, kiedy to Warszawiacy z dawnej gminy centrum urządzają
            się kosztem dzielnic i gmin ościennych.

) ) 13. Dlaczego tekst o (niedokończonych) rezultatach badań firmy Atkins, da
            ) towany na 27 stycznia 2004 r., ukazał się 12 października 2004 r.? Dlaczego
            ten tekst nie jest
            • Gość: megasam Re: Czekamy na pytania od Komagane IP: *.aster.pl / *.aster.pl 13.10.04, 17:28
              Jak czytalem twoje pokretne posty to wiedziałem ze jestes zlosliwa ropucha,ale
              jak zobaczylem dzisiaj zdjecie to dodam ze jestes do tego jeszcze stara i
              wstretyna ropucha cha cha
              • vampi_r Re: Czekamy na pytania od Komagane 13.10.04, 18:12
                Nene - wykluczam cię z dyskusji, Megasam. Masz czerwoną kartkę.
                I nie pokazuj się tu więcej. Pókim dobry.
                • Gość: megasam Re: Czekamy na pytania od Komagane IP: *.aster.pl / *.aster.pl 13.10.04, 18:20
                  Wykluczac to ty mnie mozesz na swoim forum, wampir.
                  Ja sie tak denerwuje jak widze posty tej manipulantki ze bielma na oczach
                  dostaje,Na twoim miejscu juz dawno bym ja olal.
                  • vampi_r Re: Czekamy na pytania od Komagane 13.10.04, 18:25
                    Gość portalu: megasam napisał(a):

> Wykluczac to ty mnie mozesz na swoim forum, wampir.
                    > Ja sie tak denerwuje jak widze posty tej manipulantki ze bielma na oczach
                    > dostaje,Na twoim miejscu juz dawno bym ja olal.

Spoko. Ja jestem cierpliwy.
                    A na nasze forum zapraszam, ale bez takich tekstów, bo zaraz wywalimy i
                    wykasujemy.
                    • Gość: megasam Re: Czekamy na pytania od Komagane IP: *.aster.pl / *.aster.pl 13.10.04, 18:31
                      Ja codziennie czytam wasze forum, bo przeciez czytac kazdemu wolno, nie?
                      A ta Barbara Szults napewno nie czyta,bo ona wie swoje i jest najmundrzejsza z
                      calej zaluskowej wsi bo jej wcale nie chodzi o dobro warszawiakow tylko swojej
                      miedzy i probuje durniow z nas robic.
                      A na to nie pozwole.Ja i ursynow.
                      • vampi_r Re: Czekamy na pytania od Komagane 13.10.04, 19:21
                        My jako SISKOM otwarci jestesmy na wszelkie...
                        co ja plotę, kurna. Dosyć tych bredni - ma być jak ja chce i koniec.
                        Autostrada przez Łazienki, zlikwidować wszystkie parki, wszędzie wspuścić TIR-
                        y, zabetonowac trawniki. I już!!!
                        • Gość: megasam Re: Czekamy na pytania od Komagane IP: *.aster.pl / *.aster.pl 13.10.04, 19:26
                          Wy jeszcze do tego ze powaznie piszecie to jeszcze macie poczucie humoru cha
                          cha!!!
                          • vampi_r Re: Czekamy na pytania od Komagane 13.10.04, 20:23
                            To nie poczucie humoru, to chwilowy kryzys wartości moralnych.
                            Nie zabetonujemy wszystkiego - zostawimy mały trawnik i jedno drzewko w Załuskch.....

.... by pieski z całej Warszawy miały gdzie robić sisiu.
                            • vampi_r Re: Czekamy na pytania od Komagane 13.10.04, 20:50
                              vampi_r napisał:

> Nie zabetonujemy wszystkiego - zostawimy mały trawnik i jedno drzewko w Załuskch.....
                              >
                              >
                              >
                              >
                              >
                              >
                              >
                              >
                              >
                              > .... by pieski z całej Warszawy miały gdzie robić sisiu.

No dobra - to żart i to w kiepskim stylu.
                              Do Załusek nic nie mam. Tak naprawdę to nawet dobrze nie wiem gdzie to jest....
                              ;-)=
            • vampi_r Re: Czekamy na pytania od Komagane 13.10.04, 18:09
              komagane napisała:

) Sami sobie poszukajcie, jak nie umiecie czytac.

No nie, nikt z nas nie ma tyle samozaparcia, by czytać wszystkie twoje posty.
              Jak są posty zatytułowane do mnie, czy innych siskomowców, to owszem.

) ) 1. Którędy pojedzie tranzyt z zachodu na wschód? Przez Ursynów czy przez
              ) droge) nr 50 (przez Górę Kalwarię)?
              )
              ) Uwaga, Kalwaryjczycy. Tranzyt z zachodu za wschód i odwrotnie bez wątpienia
              ) będzie przechodzić przez Wasze piekne miasto jeszcze wiele dziesiątków lat.
              ) Jedyna poprawa to "obwodnica ronda". Czy wystarczająca? Ustalenia GDDKiA
              ) wykluczają budowę trasy Europejskiego Korytarza Transportowego na wiele,
              wiele lat.

Ależ ten tranzyt nie zniknąłby tez po wybudowaniu tam A2. Sama wielokrotnie
              twierdziłas, że samochody wybierają trasę bezpłatną.
              I ustalenia GDDKiA nie wykluczają wcale zbudowania tam autostrady, ale za 10
              lat. Czy to jest wiele, wiele lat? to pojęcie względne - dla motyla czy komara
              to nieskonczonośc.

) 2. Czy trasa ekspresowa (autostrada) przez miasto musi mieć obszar
              ) ) ograniczonego użytkowania?
              )
              ) Odpowiedź wymijająca.

Ależ napisałem ci, że na to pytanie lepiej odpowie ci Yasioo. I zapewne
              odpowie, dałem mu cynk. Jak tylko chłopak znajdzie czas. Nie ma przecież
              obowiązku siedzenia non stop przed internetem - on tez ma swoje prywatne życie.

)
              ) I tak dalej. To znaczy, że nie ma pomysłu na rozwiązanie problemu, a - mimo
              ) wybudowania autostrady - ruch na obecnej s 2 przez Sochaczew i Błonie nie
              ) zmaleje.

I on by nie zmalał na S2 po wybudowania A2 pod Górą Kalwarią. Zresztą my nie
              mamy wpływu na decyzje władz, czy kogos tam o wysokości opłat na autostradzie.
              Jak opłaty będa za wysokie, to nikt nie pojedzie, więc będa musieli obniżyć.
              Typowe prawo rynku. A najlepiej by autostrady były bezpłatne. Tylko jak to
              zrobić? Masz jakiś pomysł?

)
              ) ) 4. Gdzie powinny byc lokowane hurtownie?
              )
              ) Wazny problem potraktowany bez podstawowej wiedzy, za to "po łebkach".

No bo późna noc była jak pisałem, a to dopiero 4 pytanie. Na ten temat trzeba
              by otworzyć osobny wątek, a nawet forum.

) Tymczasem postawienie byle kiosku z warzywami czy budki telefonicznej wymaga
              ) pozwoleń, zgodności z planami zagospodarowania, warunków zabudowy
              ) okreslających, co i gdzie może dojechać. Warunki i pozwolenia wydają stosowne
              ) wydziały architektury, geodezji i urbanistyki organów samorządowych. Jesli
              ) hurtownia powstanie bez zezwoleń, sankcją sa m. in. nakazy rozbiórki. Za ład
              ) przestrzenny odpowiadają władze lokalne.

Masz całkowitą rację. Tyle, że władze ani lokalne, ani miejskie nie potrafia
              pozbyć się budy z hot-dogami spod Św. Anny. Ja osobiście nie wiem, jak pozbyć
              się hurtowni z granic Warszawy. A ty?
              Moge tez jedynie napisac, jak ty, że nalezy to zrobić i że powinny zając się
              tym władze. Ot i problem rozwiązany, a hurtownie i tak zostaną.

) ) 5. Jak tranzyt z południa na północ i połnocny wschód ma ominąć miasto?
              )
              ) Uwaga, handlujący z Litwą, Łotwą, Estonią i Finlandią, nie mówiąc o
              ) Kaliningradzie. Będziecie jeździć z południa Polski na Litwę przez Gdańsk. Że
              ) nadłożycie kilometrów? Cóż, tylko handlujący z Warszawą maja prawo kręcić się
              ) po stolicy najkrótszymi drogami.

Nene, bo znów widze, że odnosisz się do części mojej odpowiedzi i usiłujesz coś
              imputowac na tej podstawie. Napisałem przecież, że dookoła Warszawy biegnie
              obwodnica nr 50. Trzeba tą drogę wyremontować, poszerzyć, zrobić "obwodnice
              rond" i na jakiś czas wystarczy. Napewno na 15-20 lat.
              Dla mnie oosobiście wazniejsze jest wpierw rozładowanie ruchu w Warszawie
              poprzez zbudowanie obwodnicy, a następnie myślenie o wygodzie ruskich,
              litewskich, czy japońskich TIR. Nikt z nas nie wyklucza budowania Via-Baltika i
              innych tras. To ma być robione. Dla SISKOM jednak najważniejszy priorytet to
              obwodnica w Warszawie. Czyli ruch obwodowy dla TIR po 50-tce, a w Warszawie
              bezkolizyjna obwodnica. Potem budowa autostrad i tras udogadniających ruch TIR.
              Poza tym, ty pytałas się o ruch Północ-Południe bez uściślania, że chodzi ci o
              ruch na Litwę, czyli Północny wschód. Jakie pytanie, taka odpowiedź.

) ) 6. Którędy maja jechać tiry z Błonia do Łomianek?
              )
              ) Uwaga mieszkańcy Woli, Bemowa i Żoliborza. Ruch cięzkich samochodów
              ) transportowych nie zniknie spod waszych okien.

I on by nie zniknął przyjmując wasze rozwiązanie. Czy ty naprawdę myślisz, że z
              Błonia do Łomianek ktoś pojedzie przez Wołomin?
              Napisz w takim razie jak wg ciebie ma być puszczony taki ruch - przez Piaseczno
              Powsin Konstancin, Otwock, Wołomin, Radzymin?

) ) 7. Czy tesco, Wola Park, Auchan, Arkadia, Carrefour Wileńska, Złote Tarasy,
              ) ) hale Marcpolu przy pałacu Kultury, Sadyba Best Mall leżą przy aktualnej
              bądź planowanej autostradzie?
              )
              ) Nie rozumiem pytania. Czy możesz uściślić? Autostrada kończy się w Konotopach
              i zaczyna w Koniku.
              )
              ) Nie rozumie? To proste.

No to u sciślij. Pytasz się czy te markety lezą przy aktualnej bądź planowanej
              autostradzie? Nie wiem o co chodzi. Aktualnie w okolicach Warszawy nie ma
              autostrad, a planowana jest do Konotop i Konika.

) ) 8. Czy tiry wieloosiowe z naciskiem 11,5 tony na oś powinny jeżdzić po Al.
              ) ) Jerozolimskich (Złote Tarasy), Al. Solidarności (Carrefour), alei KEN
              (Tesco) itp. ulicach? Czy powinny jeździć po moscie Poniatowskiego i Śląsko-
              ) Dąbrowskim, bo tamtędy prowadzi najkrótsza droga?
              )
              ) :-))))))))))))))))))))))) Nie powinny jeździź i nie jeżdzą.
              )
              ) A jak dojadą do w/w centrów handlowych Tesco, Carrefour Wileńska i Złotych
              ) Tarasów? A może jednak nie tiry tam jeżdżą? Może to fatamorgana?

Do Złotych Tarasów TIR-y z towarem nie jeżdżą. Jeśli je widzisz, to
              fatamorgana. Przez wymienione przez ciebie mosty TIRy nie jeżdżą. Jeśli ty je
              widzisz, to fatamorgana.
              Do tych centrów handlowych towar jakoś musi być dowieziony. Po to między innymi
              projektuje się i chce się wybudowac obwodnice, by ułatwić ruch docelowy TIR po
              Warszawie. Uprzedzę twoją ripostę i od razu napisze, że my nigdy nie
              twierdziliśmy, że po obwodnicy nie będzie ruchu TIR. Będzie !!!! Ruch TIR
              dowożących towary. Nie powinny byc to TIR-y najcieższe, ale tez nie mogą to byc
              zwykłe samochody dostawcze.
              Nie bójmy się TIR. 40 tonowy TIR nie przeładowany i sprawny, niszczy drogi i
              spala sporo mniej, niz 4 cięzarówki 10 tonowe. Problemem są TIRy przeładowane,
              a od kontroli tego powinny być wagi na granicach i inspekcja drogowa.

) ) 9. Jaki procent mieszkańców Ursynowa jest przeciwnych drodze lokalnej z
              ) ) ograniczeniem tonażu samochodów wzdłuż ul. Płaskowickiej, łączącej Ursynów
              z Wawrem i Ursusem? Czy takie pytanie padnie w planowanym referendum?
              )
              ) Nie jestem duchem świętym i nie potrafię odpowiedzieć.
              )
              ) Odpowiedź wymijająca, jak zwykle.

No znów cos imputujesz. Pytasz się jakie pytanie padnie w referendum i jaki
              procent jest za czymś. Ja raz ze nie jestem OBOP, a dwa że nie będę ustalał
              pytania w referendum, tym bardziej że nie wiadomo czy referendum będzie i
              kiedy. Co mam odpisac?

)Tymczasem członkowie grupy siskom (np. była radna jaaga) nawołują do tego, by
              pytano w ew. referendum tylko o tunel bądź jego brak.
              )

Ty pytałas się mnie jakie pytanie będzie w referendum, a nie do czego nawołuje
              Jaaga. My w siskom nie musimy się ze sobą zgadzać w najmniejszym drobiazgu. Ja
              swoje stanowisko co do referendum zaprezentowałem w swojej odpowiedzi, której
              nie przytoczyłas.

) ) 10. czy autostrada bądź trasa ekspresowa nie może mieć łuków i zakrętów
              ) ) (oczywiscie, odpowiednio wyprofilowanych)?
              )
              ) Może odpowiednio wyprofilowane. Nawet więcej - powinny być zakrety, nawet gdy
              ) jest miejsce by poprowadzić prosto. Prosta
              ) droga to (o dziwo ) więcej wypadków, bo kierowcy po prostu zasypiają.
              )
              ) To dlaczego nie można jej tak wyprofilować przez mazowiecki Park
              Krajobrazowy, by ominąć najcenniejsze rezerwaty przyrody?

Bo i tak
              • vampi_r Re: Czekamy na pytania od Komagane 13.10.04, 18:10
                > To dlaczego nie można jej tak wyprofilować przez mazowiecki Park
                Krajobrazowy, by ominąć najcenniejsze rezerwaty przyrody?

Bo i tak przejdzie przez MPK. Ty gdzieś sugerowałas że A2 może przejśc idealnie
                po planie obecnej 50-tki. Nie moze, bo 50-tka za bardzo sie kręci przechodząc
                przez ten park. Ma zakręty za ostre jak na autostradę. Ja osobiście jestem
                przeciwny temu, by przez MPK przechodziła autostrada nawet wijąc sie jak
                piskorz. Należy w przyszłości A2 przesunąc o najmniej 10 km na południe i
                odsunąc od Góry Kalwarii i od MPK.

> Nikt nie zamierza powiększać do 8 pasów w kazdą strone POW. Powiem więcej -
                jak ewentualnie zbudujecie waszą trasę szybkiego
                > ruchu dwupasmową, to szybko trzeba będzie ją poszerzać o kolejne 2 pasy i
                > dodatkowo budować wiadukty, bo ta "wasza" trasa inaczej rozerwie się w szwach.
                >
                > Odpoiwedź wielce wykrętna, jako że w planach polityki transportowej Polski
                > ("Infrastruktura - kluicz do rozwoju" Marka Pola i innych podobnych) zawsze b
                > yło przeprowadzenie trasy ekspresowej przez Górę Kalwarię i Tarczyn, tylko
                > odsunięte w czasie. Tylko Wampir razem z Kalwaryjczykiem rżną głupa, udają,
                że nic nie wiedzą, bo łukowate klapy na oczach kieruja ich wzrok tylko na
                Ursynów.
                >

Nie powołuj się na Pola, bo mi się zaraz źle robi. Ja wiem jakie są plany. Ale
                plany są po to, by je zmieniac. Ja, jak i cały SISKOM, jesteśmy przeciwni
                przeprowadzeniu autostrady akurat tą trasą. Poza tym nie wiem czy to sa plany,
                czy tylko koncepcja Pola. Koncepcje sa po to, by je tym bardziej zmieniac.
                Co raz mniej podoba mi się twój natarczywy ton - rżna głupa. Co to za język?
                Ja ci odpowiadam grzecznie. Prosze więc żebys tez dostosowała się do tego
                poziomu.
            • vampi_r Re: Czekamy na pytania od Komagane 13.10.04, 18:23
              12. Jakiego rodzaju droga powinna przechodzic przez burzliw
              Super! Toteż, mieszkańcy Konstancina, Piaseczna, Józefowa, a także Babic,
              Borzęcina, Lipkowa, Izabelina, nie spodziewajcie się, że w dającej sie
              przewidzieć przyszłości dotrze do was przyzwoita droga. Jedyne, co wam zrobią,
              to wyremontują (załatają dziury), bo wszystkie środki GDDKiA ida w kierunku
              obwodnicy dla warszawy przez Ursynów i Wawer. Problem obwodnicy Warszawy przez
              Wasze miejscowości powróci jak bumerang za 20-30 lat, kiedy już tereny w
              pobliżu planowanej obwodnicy obudowane będa szczelnie. Wtedy na was przyjdzie
              kolej, by protestować.
              Jest to typowy przykład, kiedy to Warszawiacy z dawnej gminy centrum urządzają
              się kosztem dzielnic i gmin ościennych.

Ale o co chodzi?
              Ty chcesz tam przeprowadzić teraz przelotową trasę szybkiego ruchu dla Warszawy
              i TIRów. Ja pisze, że tam nie powinna przechodzić taka trasa, tylko trasa o
              znaczeniu lokalnym. Jeśli mieszkancy tych miejscowości sa innego zdania, to
              stawiam ci piwo.
              Plany zagosodarowania przestrzennego robi się na 30 lat naprzód, by właśnie
              wszyscy którzy zamierzaja się budowac, mogli te plany poznać i wiedziec, co ich
              czeka i ewwentualnie wejść z inwestycja lub nie. To że developer kupi tanio
              grunt i buduje, nie znaczy, że ktos ma to kupować. A jak sprawdził plany i
              kupił, to niech się nie dziwi, że za 30 lat ktoś mu zbuduje trasę.
              Plany takie własniue musza powstawac przynajmniej na 30 lat naprzód. Tu zarzut
              wasz, że 30 lat temu planowano trasę a teraz jest inna sytuacja, jest zupełnie
              bez sensu. Tak się planuje.
              Nie może być sytuacji, że kupisz dom, sprawdzisz plany na 30 lat naprzód i nic
              nie stwierdzisz, a tu nagle za rok powstaje nowy plan, który zaklada, że że za
              pół roku zbudują ci pod oknem spalarnie śmieci. To byłaby granda i tak nie
              wolno.
              Pisałem ci to już kiedyś, ale widac albo nie doczytałas, albi zapomniałas,
              albo "rżniesz głupa" (że zacytuję ciebie).
              • Gość: komagane Re: Czekamy na pytania od Komagane IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 13.10.04, 19:00
                > Plany zagosodarowania przestrzennego robi się na 30 lat naprzód, by właśnie
                > wszyscy którzy zamierzaja się budowac, mogli te plany poznać i wiedziec, co
                ich
                >
                > czeka i ewwentualnie wejść z inwestycja lub nie. To że developer kupi tanio
                > grunt i buduje, nie znaczy, że ktos ma to kupować. A jak sprawdził plany i
                > kupił, to niech się nie dziwi, że za 30 lat ktoś mu zbuduje trasę.
                > Plany takie własniue musza powstawac przynajmniej na 30 lat naprzód. Tu
                zarzut
                > wasz, że 30 lat temu planowano trasę a teraz jest inna sytuacja, jest
                zupełnie
                > bez sensu. Tak się planuje.
                > Nie może być sytuacji, że kupisz dom, sprawdzisz plany na 30 lat naprzód i
                nic
                > nie stwierdzisz, a tu nagle za rok powstaje nowy plan, który zaklada, że że
                za
                > pół roku zbudują ci pod oknem spalarnie śmieci. To byłaby granda i tak nie
                > wolno.

No właśnie, właśnie. Akurat nasze Załuski są ofiarą takiego (bez)planowania.
                Przed wojną jeszcze planowano pozostawienie pasa gruntw ornych pod drogę
                lokalną. Ale planiści poprowadzili drogę (nie lokalną, ale ekspresową) przez
                osiedle, a na gruntach ornych zbudowano szereg inwestycji (stacje benzynową,
                dealera Peugeota, bank Fortis i budynek Panasonica.
                I teraz wysiedlać chcą mieszkańców, a nie te banki. Plany zmieniały się
                kilkakrotnie, a samorząd powołuje sie na te wersje planów, które aktualnie
                najbardziej odpowiada.
                To j e s t granda.
                gdyby mój dziadek, który tu kupił ziemię i postawił pierwszy dom, mógł
                przewidzieć, że za parę lat urodzi się dyrektor Dąbrowski, a jaaga przeniesie
                sie do Warszawy i że wsadzą mu drogę przez dom, to zapewne działki by tu nie
                kupił.

• vampi_r Re: Czekamy na pytania od Komagane 13.10.04, 19:18
                  Gość portalu: komagane napisał(a):

>
                  > No właśnie, właśnie. Akurat nasze Załuski są ofiarą takiego (bez)planowania.
                  > Przed wojną jeszcze planowano pozostawienie pasa gruntw ornych pod drogę
                  > lokalną.

No nie, przed którą wojną?

> Ale planiści poprowadzili drogę (nie lokalną, ale ekspresową) przez
                  > osiedle, a na gruntach ornych zbudowano szereg inwestycji (stacje benzynową,
                  > dealera Peugeota, bank Fortis i budynek Panasonica.
                  > I teraz wysiedlać chcą mieszkańców, a nie te banki. Plany zmieniały się
                  > kilkakrotnie, a samorząd powołuje sie na te wersje planów, które aktualnie
                  > najbardziej odpowiada.
                  > To j e s t granda.
                  > gdyby mój dziadek, który tu kupił ziemię i postawił pierwszy dom, mógł
                  > przewidzieć, że za parę lat urodzi się dyrektor Dąbrowski, a jaaga przeniesie
                  > sie do Warszawy i że wsadzą mu drogę przez dom, to zapewne działki by tu nie
                  > kupił.
                  >

Posłuchaj no. Kiedy ziemię tam kupował twój dziadek, to było daleko poza
                  miastem. Nie wiem jakie wtedy były plany, zwłaszcza przed wojną.
                  Gdyby Wars i Sawa wiedzieli jak miasto się rozbuduje, toby nie budowali swojego
                  domu.

Jeśli uważasz, że plany zmieniały się dziwnie i wszystko było ustawione dziwnie
                  pod banki i inne inwestycje kosztem mieszkanców, to trzeba to zgłosić do sądu.
                  Niech zburza stację benzynową i banki, a zostawią osiedle.

Ja jednak i tak nie rozumiem jak 2 pasy więcej w drodze moga tak drastycznie
                  wpłynąc na twoja opinie o trasie.
                  Do pewnego czasu pisałem, że cię rozumiem, bo nikt nie chce mieć trasy pod
                  swoim oknem. A ty nie chcesz mieć 3-pasmowej, a chcesz 2-pasmową.
                  I tego nie rozumiem. O ile jest to jedyny powód twoich opinii tu prezentowanych
          • komagane Re: Czekamy na pytania od Komagane 13.10.04, 18:06
            vampi_r napisał:

> > 13. Dlaczego tekst o (niedokończonych) rezultatach badań firmy Atkins, da
            > towany na 27 stycznia 2004 r., ukazał się 12 października 2004 r.? Dlaczego
            ten
            > tekst nie jest uaktualniony? Jakie są ostateczne rezultaty badan Atkinsa? Dlac
            > zego - waszym zdaniem - początkowo optował za drogą przez Brwinów, a potem
            (rze
            > komo) zmienil zdanie i juz woli autostrade przez Ursynów? Jakie czynniki na
            to
            > wpłynęły?
            > >
            >
            > A skąd my mamy to wiedzieć? mogę ci snuć tu różne wersje, ale to byłaoby
            opowia
            > danie bajek, a ja nie wypowiadam się na tematy o których nie mam pojęcia.
            Spyta
            > j się mnie lepiej kto zanił JFK.

Znowu wykrętna odpowiedź. Od dawna domagacie sie linków do rezultatów badań
            ATKINSa i SISKOMu, których nie ma, tj. nie sa opublikowane. A teraz, gdy
            konflikt o A 2 sie zaostrza, nagle wypływa jak diabeł z pudełka - tekst sprzed
            9 miesięcy o jednoznacznej wymowie. Tymczasem, wedle mojej wiedzy, oba
            opracowania jako obwodnice warszawy preferowały wariant podmiejski (Brwinów -
            Konstancin). Nie dziwi was, że nie publikuje sie argumentów za tym wariantem,
            tylko tłucze powtarzając po sto razy "tunel, tunel, tunel przez Ursynów"?
            >
            > > 14.Kiedy będzie przykryta Trasa Łazienkowska na odcinku zagłębionym w wyk
            > opie?
            > > Kiedy będa zrobione ekrany wyciszające na odcinkach biegnących po gruncie
            > ?
            >
            > Oby jak najszybciej. Ani ja, ani nikt z nas nie ma wpływu na to.
            > Niech mieszkancy tych okolic pisża skargi, chodzą do urzedów, wymuszają,
            przeku
            > pują, ... itp. A najlepiej żeby pomogli im w tym aktywnie dzialajacy ekolodzy
            w
            > wielu potęznych (i bogatych) stowarzyszeniach. Ostatecznie taka też powinna by
            > ć ich rola.

Szkoda, że wykręcacie sie od odpowiedzi i nie próbujecie tego zbadać. Bo
            przykrycie trasy Łazienkowskiej na odcinku zagłębionym było planowane już za
            Gierka. Co z tego wynikło, każdy widzi. I jak tu wierzyć drogowcom oraz władzom
            miasta? Najpierw przepchnie sie autostrade, a potem czekaj na tunel ad calendas
            graecas.

> >
            > > 15. Dlaczego oponenci z SISKOMu nigdy nie dostrzegają cienia słuszności w
            > moich postach? Czyżbym była aż tak głupia? (och, och, chyba sie zapłaczę!!)
            >
            > Ależ nikt nie napisał, że jesteś głupia. Jeśli tak, tozaraz dorwę sk.....
            jeśli
            > ja tak napisałem, to najwyraźniej zrobiłem literówkę.

Ble, ble, ble. A prawda jest taka, że "kto nie z nami, ten przeciw nam, a więc
            skopać go, zgnoić i powiesić". Dlatego żąden argument przeciw autostradzie nie
            może byc sensowny "z natury rzeczy". Do kitu z takim dialogiem!

>
            > >Dlaczego oponenci zarzucają mi kłamstwo, łapownictwo i oszczerstwa? Czy ni
            > eznajomość zawartości strony Piechocińskiego jest kłamstwem? Kiedy i kogo
            oczer
            > niłam? (no,może "farbowanego" kalwaryjczyka, ale cóż, takie jest moje
            głębokie
            > przekonanie, więc pisze to w całkowicie dobrej wierze) Od kogo żądałam
            łapówki?

> Po części już wyjaśniłem. Ja osobiście wpierw myślałem, że te rzeczy które
            wypi
            > sujesz mijają sie z prawdą przez brak wiedzy u ciebie, dopóki nie przekonalem
            s
            > ię, że wiesz o wiele więcej, niż piszesz.
            > O tej stronie piechocińskiego nie dalej jak 2 tygodnie temu informował
            niejaki
            > Mel na f. Ursynów dotyczacym moich zapytań o projekt alternatywny.
            > Ja osobiście nie wierzę, że tej prezentacji nie znasz. A jesli nie znasz,
            to ..
            > . dziwne, bo Mel zna, a ty nie?

No właśnie. "Osobiście nie wierzę", "wiesz więcej niz mówisz" - to na pewno
            musisz być z Przyjaznego Miasta i żądać nienaleznych haraczy! Jak wam nie
            wstyd?!

> > Czy nie powinnam teraz żądac od Admina odtajnienia danych osób pomawiając
            > ych
            > > mnie o takie rzeczy i żądania satysfakcji? [W kodeksie moralnym, którym s
            > ie
            > > kieruje w zyciu, kłamstwo to bardzo powazne wykroczenie]

No pewnie, że powinnam.
            >
            > To ja może przypomnę zaraz twoje posty w których oczerniasz mnie, Yasiaa,
            Jaagę
            > i innych. Jest post w którym sugerujesz, że łapówki nalezy wpłacac na konto S
            > ISKOM (dać tu link). poza tym poczytaj posty twojego przyjaciela (przyjaciół)
            J
            > acka, PIOTRA i innych. Tam znajdziesz o wiele większe podstawy do skarżenia,
            ni
            > ż u nas. My odkąd jesteśmy SISKOM unikamy pyskówek i Jaaga mocno nas strofuje
            g
            > dzy gdzieś do jakiejs dojdzie. Za innych nie odpowiadamy.
            > Naszym celem pobytu na tym forum od zawsze było rozmawianie i konstruktywna
            dys
            > kusja. Jesli były z naszej strony pyskówki, to tylko jako odpowiedź na
            zaczepki
            > jacka, bo to zawsze on zaczynał.

"Psze pani, to nie ja, to on zaczynał". Wykręty poniżej poziomu. A liste
            oszczerstw możesz sobie darować, bo doprawdy przerzucanie sie oszczerstwami to
            bicie piany.

• vampi_r Re: Czekamy na pytania od Komagane 13.10.04, 18:54
              komagane napisała:

> vampi_r napisał:
              >
              > > > 13. Dlaczego tekst o (niedokończonych) rezultatach badań firmy Atki
              > ns, da
              > > towany na 27 stycznia 2004 r., ukazał się 12 października 2004 r.? Dlacze
              > go
              > ten
              > > tekst nie jest uaktualniony? Jakie są ostateczne rezultaty badan Atkinsa?
              > Dlac
              > > zego - waszym zdaniem - początkowo optował za drogą przez Brwinów, a pote
              > m
              > (rze
              > > komo) zmienil zdanie i juz woli autostrade przez Ursynów? Jakie czynniki
              > na
              > to
              > > wpłynęły?
              > > >
              > >
              > > A skąd my mamy to wiedzieć?
              >
              > Znowu wykrętna odpowiedź. Od dawna domagacie sie linków do rezultatów badań
              > ATKINSa i SISKOMu, których nie ma, tj. nie sa opublikowane. A teraz, gdy
              > konflikt o A 2 sie zaostrza, nagle wypływa jak diabeł z pudełka - tekst
              sprzed
              > 9 miesięcy o jednoznacznej wymowie.

No ale jaka nasza w tym rola? My szukamy co dzien jakichś linków na temat A2,
              obwodnicy, 50-tki, itp. Jak cos znajdziemy, to publikujemy. Nie mamy siły
              sprawczej, że nagle pojawia się gdzies jakiś artykuł. Przeceniasz nas. No i
              znów ten diabeł z pudełka. Czy ty masz jakąs manię przesladowczą, albo wszedzie
              widzisz spisek sił piekielnych?

> Tymczasem, wedle mojej wiedzy, oba
              > opracowania jako obwodnice warszawy preferowały wariant podmiejski (Brwinów -
              > Konstancin). Nie dziwi was, że nie publikuje sie argumentów za tym wariantem,
              > tylko tłucze powtarzając po sto razy "tunel, tunel, tunel przez Ursynów"?

No i co ja mam ci odpisac. Masz całkowitą rację.

> > > 14.Kiedy będzie przykryta Trasa Łazienkowska na odcinku zagłębionym
              > w wykopie?
              > Kiedy będa zrobione ekrany wyciszające na odcinkach biegnących po gruncie?
              > >
              > > Oby jak najszybciej. Ani ja, ani nikt z nas nie ma wpływu na to.
              > > Niech mieszkancy tych okolic pisża skargi, chodzą do urzedów, wymuszają,
              > przekupują, ... itp. A najlepiej żeby pomogli im w tym aktywnie dzialajacy
              ekolodzy w
              > > wielu potęznych (i bogatych) stowarzyszeniach. Ostatecznie taka też powin
              > na być ich rola.
              >
              > Szkoda, że wykręcacie sie od odpowiedzi i nie próbujecie tego zbadać.

To dziwne - spodziewałem się takiego komentarza.
              Ależ droga Komagane - my istniejemy od 2 tygodni (jako zorganizowana grupa).
              Działamy społecznie poza godzinami naszej pracy. Problemów jest wiele do
              zbadania. Nie zbadaliśmy tez jeszcze afery Orlen i FOZZ. Ale niedługo się
              zabieramy.
              Potem wyjaśnimy kto zabił JFK i kto robi tajemnicze kręgi na zbożu.

> Bo przykrycie trasy Łazienkowskiej na odcinku zagłębionym było planowane już
              za
              > Gierka. Co z tego wynikło, każdy widzi. I jak tu wierzyć drogowcom oraz
              władzom miasta?

My nie jesteśmy ani drogowcami, ani władza miasta. Zgadzam się, ze przykrycie
              trasy i ekrany to rzecz, która trzeba zrobić. OK - aby to przyspieszyć zacznę
              jutro strajk głodowy w siedzibie Kaczora. Pasuje?
              Napisałem ci przeciez, że w Warszawie az roi się od zorganizowanych grup
              ekologów i to co poniektóre z wielka kasa.Niech spróbuja cos zrobić w tej
              kwestii.

> Najpierw przepchnie sie autostrade, a potem czekaj na tunel ad calendas
              > graecas.

No schodzisz do poziomu niegodnego ciebie. Odcinek obwodnicy na Ursynowie nie
              może być budowany wpierw jako droga, a potem tunel.
              Nie używaj taniej demagogii, bo to jest własnie to, co spowodowało, że wszyscy
              się tu z ciebie śmieją.

To ja napisze - przepchnie się wpierw budowe 2-pasmowej drogi zbiorczej przez
              Ursynów, a potem dobuduje estakady, poszerzy o kolejna 2 pasy i mamy autostradę.
              Pytałem cie wielokrotnie w naszych dyskusjach - chcesz znów wejśc na taki
              poziom?

> > > 15. Dlaczego oponenci z SISKOMu nigdy nie dostrzegają cienia słuszn
              > ości w
              > > moich postach? Czyżbym była aż tak głupia? (och, och, chyba sie zapłaczę!
              > !)
              >
              > Ble, ble, ble. A prawda jest taka, że "kto nie z nami, ten przeciw nam, a
              więc
              > skopać go, zgnoić i powiesić". Dlatego żąden argument przeciw autostradzie
              nie
              > może byc sensowny "z natury rzeczy". Do kitu z takim dialogiem!

Boshhhh. Kobieto, apeluje o więcej samokrytycyzmu. Kto tu najbardziej ujada w
              dyskusjach o A2? - twoi poplecznicy.

>
              >
              > No właśnie. "Osobiście nie wierzę", "wiesz więcej niz mówisz" - to na pewno
              > musisz być z Przyjaznego Miasta i żądać nienaleznych haraczy! Jak wam nie
              > wstyd?!

Ty Komagane wiesz dużo o róznych opracowaniach. Przewertowałas masę dokumentów.
              Stoisz na czele oficjalnie zarejestrowanego stowarzyszenia. I to od lat.
              I nie znasz opracowania, które raz że jest na stronie "piechociński" i ma duże
              znaczenie dla sprawy?

>
              > "Psze pani, to nie ja, to on zaczynał". Wykręty poniżej poziomu. A liste
              > oszczerstw możesz sobie darować, bo doprawdy przerzucanie sie oszczerstwami
              to bicie piany.

Też tak uważam. Tyle, że skoro pytasz, to ja ci odpowiadam.
              Posądzasz nas o oszczerstwa, to ja ci odpowiadam kto tu w zasadzie puszcza
              najwięcej oszczerstw.
              I to ty w tym pytaniu zaczęłas pytac się o oszczerstwa. Nie odpowiedziałbym ci,
              to byś napisała, ze nie odpowiadam, bo nie wiem co odpowiedziec, odpowiedział
              za mało, to by było, że lecę po łebkach, odpowiedziałem tak, to źle, bo bije
              pianę.

A ja chce żeby twoje pytania wobec nas były związane ze sprawą A2 i obwodnicy.

PS. Przekazałem znak pokoju.
      • rysiek_z_klanu tylko jedno wtrącenie 13.10.04, 09:26
        komagane napisała:

> 15. Dlaczego oponenci z SISKOMu nigdy nie dostrzegają cienia słuszności w
        moich postach? Czyżbym była aż tak głupia? (och, och, chyba sie zapłaczę!!)

Trzeba było nie przymilać się i nie kokietować debilnych postów jacusia, nell i
        piotrusia, to może ktoś traktowałby Cię wciąż poważnie. Nie da się jednoczesnie
        poważnie dyskutować i z całkowitą powagą podpisywać się po kretynizmem.
        Tak wyszłaś jedynie na szukającą poklasku (i stołka) za wszelką cenę nawiedzoną
        działaczkę "społeczną".
        • Gość: kibic Re: tylko jedno wtrącenie IP: *.aster.pl / *.aster.pl 13.10.04, 09:47
          czy nie przychodzi ci do pały,niepełnej zresztą, że nic z tej dyskusji
          nierozumiesz boś sam debil?
          Wiec załóż to na chwilę i zobaczysz o ile twe zycie będzie lepsze.
          Ba,pełniejsze w pewien sposób. Że debilny? Ja ci powiem tak:
          Takis się ukocił i taki zyc musisz. Jedni są piękni inni wysocy,a ty masz
          główke pustawą (choroba zwana powszechnie debilizmem). Nie spieraj się ze swą
          naturą. Taki juz jesteś i tego nie przeskoczysz , rychu z czegoś tam.
          • rysiek_z_klanu dziękujemy za cenny głos w duskusji :-))), 13.10.04, 10:42
            • rysiek_z_klanu dziękujemy za cenny głos w dyskusji :-))), 13.10.04, 10:43
              a teraz powiedz jak się wczesniej podpisywałeś, piotruś ? ;-)
              • Gość: jacek rysio - nie bij diny lopatką fam-piłka IP: *.u.mcnet.pl 13.10.04, 10:46
                podciagnij spodnie i wytrzyj sobie buzie !!!

co za lobuziak !!!
        • komagane Re: tylko jedno wtrącenie 13.10.04, 17:49
          A ciebie zapytam o ekologów, na które to pytanie kilka dni wcześniej nie
          raczyłeś odpowiedzieć?
          Czy uważasz,że sprawą lokalizacji dróg powinni zajmowac się wylacznie drogowcy,
          bez uwzględniania opinii innych zainteresowanych, m. in. ekologów? Czy warto
          budowac autostrade w takim miejscu, gdzie spowoduje to wyginięcie roslin i
          zwierząt, wycięcie starego lasu, wyschnięcie bagien, zaburzenia w ekosystemie?
          Czy to słuszne, że drogowcy widzą tylko asfalt, a uwagi ekologów traktuja jako
          upierdliwe brzęczenie? Czy na tym polega dialog społeczny?
          Czy lokalizacja drogi musi koniecznie doprowadzać do wyburzen i niszczyć więzi
          społeczne? Czy jest godziwe lokalizowac drogę tak, by spowodowało to liczne
          wyburzenia i wykupy nieruchomości, a nie wybrac mniej kolizyjnego wariantu,
          nawet gdy jest taka możliwość? Czy fajnie jest powodowac konflikty społeczne?
          Czy nie można rządzić inaczej?
          • Gość: megasam to EKOLODZY chca zniszczyc Mazowiecki Park!!! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 13.10.04, 18:01
            W waszym projekcie az 16 km autostrady biegnie przez Mazowiecki Park
            Krajobrazowy!!! Rzygac mi sie chce na twoje nedzne klamstwa i machinacje ze
            niby taka obronczyni przyrody z ciebie! Czy myslisz ze my wszyscy tu jkestesmy
            analfabetami??? że nie potrafimy czytac i myslec??
            Walczysz tylko o swoja zaluskowa d..., kretaczko!!!
            Byly chinskie tiry, teraz ze drogo i nieekologicznie i CO JESZCZE chcesz nam
            wmowic?! Pakuj sie tam w swoich wlosciach bo jkuz czas na czerwone kropki
            nastal a ustawa pozwala teraz takich krzykaczy skutecznie wywlaszczyc jak za
            duzo chca i za glosno dra geby.
            • Gość: lelek Re: to EKOLODZY chca zniszczyc Mazowiecki Park!!! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 13.10.04, 20:30
              co wziełaś ,tez chciałabym ,fajnie daje
          • vampi_r Re: tylko jedno wtrącenie 13.10.04, 19:00
            komagane napisała:

> A ciebie zapytam o ekologów, na które to pytanie kilka dni wcześniej nie
            > raczyłeś odpowiedzieć?
            > Czy uważasz,że sprawą lokalizacji dróg powinni zajmowac się wylacznie
            drogowcy,
            >
            > bez uwzględniania opinii innych zainteresowanych, m. in. ekologów? Czy warto
            > budowac autostrade w takim miejscu, gdzie spowoduje to wyginięcie roslin i
            > zwierząt, wycięcie starego lasu, wyschnięcie bagien, zaburzenia w
            ekosystemie?

Czy masz na myśli A2 przez Mazowiecki Park Krajobrazowy w okolicach Całowania?

> Czy to słuszne, że drogowcy widzą tylko asfalt, a uwagi ekologów traktuja
            jako
            > upierdliwe brzęczenie? Czy na tym polega dialog społeczny?

Czy na tym polega dialog społeczny, że ekolodzy zawsze mówią 'Nie bo nie"?

> Czy lokalizacja drogi musi koniecznie doprowadzać do wyburzen i niszczyć
            więzi
            > społeczne? Czy jest godziwe lokalizowac drogę tak, by spowodowało to liczne
            > wyburzenia i wykupy nieruchomości, a nie wybrac mniej kolizyjnego wariantu,
            > nawet gdy jest taka możliwość? Czy fajnie jest powodowac konflikty społeczne?
            > Czy nie można rządzić inaczej?

Wyjasnij mi tylko, jaki wpływ na wielkość tych wyburzeń ma wasza pełna zgoda i
            aprobata wobec trasy 2 pasmowej, a całkowity brak zgody na 3 -pasmową.
            Czy jeden pas więcej musi powodować aż takie konflikty społeczne?

Rozumiałbym to co piszesz, gdyby twoja opcja była - obwodnica NIE, jakakolwiek
            droga NIE.
            Tym czasem dla ciebie 3 pasmowa droga to tragedia życiowa, a 2 pasmowa to sam
            miód. Nie rozumiem, jak pragnę zdrowia, nie rozumiem.
          • Gość: V KOMAGANE RACJA! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 14.10.04, 23:40
            co prawda nie wiem jak Ty ale wiem ze ja i moi znajomi z SISKOMU na te pytanie
            NIE - i dlatego jestesmy za budowa tunelu, po to własnie by uratowac przed
            wyginieciem bagna,rosliny i stary las!po to by nie było wyburzen, w imie
            dialogu spoecznego i wspołpracy z ekologami. komagane,olej lewa kase od
            ekotereorystow, przyłacz sie do nas, razem bedziemy walczyc o lepsza Polske!
      • yasioo7 Re: Czekamy na pytania od Komagane 13.10.04, 21:52
        1. Którędy pojedzie tranzyt z zachodu na wschód? Przez Ursynów czy przez droge
        nr 50 (przez Górę Kalwarię)?

ad. 1. Moim zdaniem TIRy wybiorą drogę nr 50, ponieważ:
        - będzie bezpłatna - na A2 przed węzłem Konotopa i za węzłem Konik będą punkty
        poboru opłat,
        - będą na niej obwodnice większych miejscowości - ruch będzie przebiegał
        płynniej niż obecnie,
        Po wprowadzeniu opłat na A4 (przypomnę - 2 punkty poboru, na każdym opłata -
        samochód osobowy 5 zł, samochód ciężarowy 11 zł) kierowcy skłonni byli
        nadkładać do 35 km drogi, byleby tylko nie płacić. Przy założeniu, że opłata na
        jednym punkcie poboru na A2 wyniesie około 15 zł możemy zrobić prosty rachunek.
        2 punkty poboru opłat około to 30 zł. Z proporcji 30 zł * 35 km / 22 zł = 47,72
        km - tyle w przybliżeniu będzie skłonny nadłożyć TIR, byleby nie płacić na 2
        punktach na A2.
        Ruch na drodze nr 50 jest niewielki jak na polskie realia.
        Aktualnie wynosi około 1000 P/h w obu kierunkach. Jezdnia w niektórych
        miejscach ma tylko 6 m szerokości. Po przebudowie będzie miała 12 m szerokości
        (2 pasy ruchu po 3,5 m + 2 pobocza po 2,5 m). To wręcz luksusowe warunki jak na
        drogę o tak niewielkim obciążeniu.

ograniczonego użytkowania? Jak wielki musi byc ten obszar? Jak szerokie pasy
        ochronne? Czego moga sie domagac mieszkańcy tego obszaru? Ile to będzie
        kosztować?

ad. 2. Dz. U. nr 62 z 2001 r., poz. 627, cytuję Rozdz. 3., Art. 135., pkt 1.:
        Jeżeli z postępowania w sprawie oceny oddziaływania na środowisko, z analizy
        porealizacyjnej albo z przeglądu ekologicznego wynika, że mimo zastosowania
        dostępnych rozwiązań technicznych, technologicznych i organizacyjnych nie mogą
        być dotrzymane standardy jakości środowiska poza terenem zakładu lub innego
        obiektu, to dla oczyszczalni ścieków, składowiska odpadów komunalnych,
        kompostowni, trasy komunikacyjnej, lotniska, linii i stacji
        elektroenergetycznej oraz instalacji radiokomunikacyjnej, radionawigacyjnej i
        radiolokacyjnej tworzy się obszar ograniczonego użytkowania.

Nigdzie nie podano wielkości jaką musi mieć obszar ograniczonego użytkowania
        lub pasy ochronne. Zgodnie z wyżej cytowaną ustawą obszar ograniczonego
        użytkowania tworzy wojewoda w drodze rozporządzenia lub rada powiatu w drodze
        uchwały.
        Zgodnie z Art. 174., pkt 3. obszar ograniczonego użytkowania powstały w związku
        z eksploatacją drogi, linii kolejowej, linii tramwajowej lub lotniska musi mieć
        taka wielkość, aby nie powodować przekroczenia standardów jakości środowiska
        poza tym obszarem.
        Zgodnie z Art. 136., pkt 1. W razie ograniczenia sposobu korzystania ze
        środowiska, w wyniku ustanowienia obszaru ograniczonego użytkowania, właściwymi
        w sprawie odszkodowania lub nakazania wykupu nieruchomości są sądy powszechne.
        2. Obowiązany do wypłaty odszkodowania lub wykupu nieruchomości jest ten,
        którego działalność spowodowała wprowadzenie ograniczeń w związku z
        ustanowieniem obszaru ograniczonego użytkowania.

Z powyższych punktów wynika, że:
        - mieszkańcy mają prawo domagać się, aby standardy jakości środowiska nie były
        przekroczone poza obszarem ograniczonego użytkowania,
        - mają prawo do odszkodowań od GDDKiA po rozpatrzeniu sprawy przez sąd
        powszechny,
        Wszystko to pod warunkiem, że powstanie obszar ograniczonego użytkowania.
        Decyduje o tym wykonana:
        - ocena oddziaływania na środowisko (przed budową),
        - analiza porealizacyjna lub przegląd ekologiczny (po budowie)

3. Jak rozwiązać problem Wrześni, tj. nadmierny ruch ciężkiego transportu po
        drogach niższej kategorii, ponieważ autostrada jest za droga? Jat ten problem
        objawi sie w okolicach Warszawy, gdy autostrada dojdzie juz do Konotopy?

ad. 3. W Koninie wprowadzono zakaz ruchu samochodów ciężarowych powyżej 10 ton.
        Jego egzekwowanie prowadzi policja. Prosta kalkulacja pokazuje, że taniej
        pojechać płatną autostradą A2 niż zapłacić konińskiej policji. To samo można
        zrobić we Wrześni. I to samo może zrobić ZDM w Warszawie.

4. Gdzie powinny byc lokowane hurtownie? Gdzie nowe hurtownie? Jesli za
        miastem, to dlaczego lokowane sa w środku miasta, przy drogach bez dobrego
        dojazdu? Co samorząd powinien zrobic z tym problemem?

ad. 4. Hurtownie powinny być lokalizowane na obrzeżach miasta lub w dzielnicach
        o przeznaczeniu przemysłowo – handlowo – logistycznym. Hurtownie są
        lokalizowane w mieście ponieważ nie ma aktualnego planu zagospodarowania
        przestrzennego dla Warszawy. Tylko 15% powierzchni stolicy ma lokalne plany
        zagospodarowania przestrzennego.

5. Jak tranzyt z południa na północ i połnocny wschód ma ominąć miasto?

ad. 5. Jeżeli chodzi Ci o tranzyt dalekiego zasięgu (powyżej 500 km od
        Warszawy) południe - północ, to pojedzie on autostradą A1. Na północny wschód
        może on pojechać z S8 lub S7 na 50 i wrócić na S8.

6. Którędy maja jechać tiry z Błonia do Łomianek?

ad. 6. TIRy z Błonia pojadą 2E30, Połczyńską, od węzła Mory łącznikiem
        Dywizjonu 303, zjadą na Trasę Mostu Północnego i dalej:
        - zjadą na przedłużenie Trasy NS i dojadą do Kiełpina,
        - zjadą na Wisłostradę i dojadą do Łomianek

7. Czy tesco, Wola Park, Auchan, Arkadia, Carrefour Wileńska, Złote Tarasy,
        hale Marcpolu przy pałacu Kultury, Sadyba Best Mall leżą przy aktualnej bądź
        planowanej autostradzie?

ad. 7. Nie. Podobno odpowiedź jest prosta.

8. Czy tiry wieloosiowe z naciskiem 11,5 tony na oś powinny jeżdzić po Al.
        Jerozolimskich (Złote Tarasy), Al. Solidarności (Carrefour), alei KEN (Tesco)
        itp. ulicach? Czy powinny jeździć po moscie Poniatowskiego i Śląsko-Dąbrowskim,
        bo tamtędy prowadzi najkrótsza droga?

ad.8. W tej chwili ilość TIRów na Al. Jerozolimskich koło Złotych Tarasów,
        Moście Poniatowskiego i Śląsko-Dąbrowskim jest marginalna. W Al. Solidarności
        problem TIRów sprowadza się głównie do braku obwodnicy Pragi. Te pojedyncze
        sztuki do Carrefoura to nic w porównaniu z tysiącami samochodów osobowych na
        skrzyżowaniu koło Wawy Wileńskiej. Do Tesco zaś prowadzi tylko KEN przez cały
        Ursynów. Te TIRy, które widzimy nie są w tych miejscach dlatego, że mają tam
        najkrótszą drogę. One mają tam swoje punkty docelowe i tego się nie zmieni.
        Chyba że ktoś „mądry” zakaże handlu nie tylko w niedzielę...

9. Jaki procent mieszkańców Ursynowa jest przeciwnych drodze lokalnej z
        ograniczeniem tonażu samochodów wzdłuż ul. Płaskowickiej, łączącej Ursynów z
        Wawrem i Ursusem? Czy takie pytanie padnie w planowanym referendum?

ad. 9. Zabij mnie, nie wiem. Kiepsko mi idzie czytanie w myślach. Wiem za to,
        że jeżeli postawi się pytanie „Czy wolisz drogę łączącą dzielnice na
        powierzchni zamiast drogi w tunelu?”, to 90% ludzi odpowie nie. Tunel to jedyna
        rozsądna alternatywa dla drogi po powierzchni.

10. czy autostrada bądź trasa ekspresowa nie może mieć łuków i zakrętów
        (oczywiscie, odpowiednio wyprofilowanych)?

ad. 10. Każda droga musi mieć zakręty. Nie wolno budować zbyt długich odcinków
        prostych. Przyjmuje się, że najdłuższy odcinek prosty w planie drogi powinien
        wynosić 20 * vp [m], gdzie vp [km/h] – prędkość projektowa.

11. czy trasa nr 50 wystarczy jako Europejski Korytarz Transportowy? Kiedy nie
        wystarczy? I co wtedy powinno sie zrobić? Wybudowac autostrade ptrzez Górę
        Kalwarię czy powiększyć trase przez Ursynów do 8 pasów w każda stronę?

ad. 11. Trasa nr 50 wystarczy jako Europejski Korytarz Transportowy jeszcze
        przez co najmniej kilkanaście lat. Myślę, że po 2015 roku trzeba będzie
        rozważyć zasadność budowy autostrady A2 w okolicy Góry Kalwarii. Oczywiście
        omijającej Górę Kalwarię, a następnie Mazowiecki Park Krajobrazowy od południa.

12. Jakiego rodzaju droga powinna przechodzic przez burzliwuie rozwijające sie
        miejscowosci podwarszawskie: Brwinów - Wolica - Piaseczno - Konstancin -
        Józefów? Taka jak obecnie? W jakim usytuowaniu? Czy most przez Wisłę na tym
        szlaku nie jest potrzebny?
        • komagane Re: Czekamy na pytania od Komagane 13.10.04, 23:54
          yasioo7 napisał:

> 2. Czy trasa ekspresowa (autostrada) przez miasto musi mieć obszar
          > ograniczonego użytkowania? Jak wielki musi byc ten obszar? Jak szerokie pasy
          > ochronne? Czego moga sie domagac mieszkańcy tego obszaru? Ile to będzie
          > kosztować?
          >
          > ad. 2. Dz. U. nr 62 z 2001 r., poz. 627, cytuję Rozdz. 3., Art. 135., pkt 1.:
          > Jeżeli z postępowania w sprawie oceny oddziaływania na środowisko, z analizy
          > porealizacyjnej albo z przeglądu ekologicznego wynika, że mimo zastosowania
          > dostępnych rozwiązań technicznych, technologicznych i organizacyjnych nie
          mogą
          > być dotrzymane standardy jakości środowiska poza terenem zakładu lub innego
          > obiektu, to dla oczyszczalni ścieków, składowiska odpadów komunalnych,
          > kompostowni, trasy komunikacyjnej, lotniska, linii i stacji
          > elektroenergetycznej oraz instalacji radiokomunikacyjnej, radionawigacyjnej i
          > radiolokacyjnej tworzy się obszar ograniczonego użytkowania.
          >
          > Nigdzie nie podano wielkości jaką musi mieć obszar ograniczonego użytkowania
          > lub pasy ochronne. Zgodnie z wyżej cytowaną ustawą obszar ograniczonego
          > użytkowania tworzy wojewoda w drodze rozporządzenia lub rada powiatu w drodze
          > uchwały.
          > Zgodnie z Art. 174., pkt 3. obszar ograniczonego użytkowania powstały w
          związku
          >
          > z eksploatacją drogi, linii kolejowej, linii tramwajowej lub lotniska musi
          mieć
          >
          > taka wielkość, aby nie powodować przekroczenia standardów jakości środowiska
          > poza tym obszarem.
          > Zgodnie z Art. 136., pkt 1. W razie ograniczenia sposobu korzystania ze
          > środowiska, w wyniku ustanowienia obszaru ograniczonego użytkowania,
          właściwymi
          >
          > w sprawie odszkodowania lub nakazania wykupu nieruchomości są sądy
          powszechne.
          > 2. Obowiązany do wypłaty odszkodowania lub wykupu nieruchomości jest ten,
          > którego działalność spowodowała wprowadzenie ograniczeń w związku z
          > ustanowieniem obszaru ograniczonego użytkowania.
          >
          > Z powyższych punktów wynika, że:
          > - mieszkańcy mają prawo domagać się, aby standardy jakości środowiska nie
          były
          > przekroczone poza obszarem ograniczonego użytkowania,
          > - mają prawo do odszkodowań od GDDKiA po rozpatrzeniu sprawy przez sąd
          > powszechny,
          > Wszystko to pod warunkiem, że powstanie obszar ograniczonego użytkowania.
          > Decyduje o tym wykonana:
          > - ocena oddziaływania na środowisko (przed budową),
          > - analiza porealizacyjna lub przegląd ekologiczny (po budowie)

Z tego wynika, że większa część autostrady będzie musiała miec wyznaczony
          obszar ograniczonego uzytkowania.
          Z analizy ekspertów Ministerstwa środowiska wynika, że ten obszar będzie miał
          od 200 do 350 m od skraju jezdni.
          Mieszkańcy tego terenu będa mogli domagac sie odszkodowań albo wykupu domów.
          Prawdopodobnie zażądają wykupu, bo nie da się życ przy autostradzie.
          Pytanie: kto za to zapłaci? Jak oszacowano koszta? Czy chce się bojkotowac
          prawa mieszkańców, podobnie jak robi to PPL (w wypadku oou wokoł lotniska na
          1850 złozonych wniosków pozytywnie rozpatrzył.... pięć)?

>
          > 3. Jak rozwiązać problem Wrześni, tj. nadmierny ruch ciężkiego transportu po
          > drogach niższej kategorii, ponieważ autostrada jest za droga? Jat ten problem
          > objawi sie w okolicach Warszawy, gdy autostrada dojdzie juz do Konotopy?
          >
          > ad. 3. W Koninie wprowadzono zakaz ruchu samochodów ciężarowych powyżej 10
          ton.
          >
          > Jego egzekwowanie prowadzi policja. Prosta kalkulacja pokazuje, że taniej
          > pojechać płatną autostradą A2 niż zapłacić konińskiej policji. To samo można
          > zrobić we Wrześni. I to samo może zrobić ZDM w Warszawie.

To dlaczego ZDM nie egzekwuje zakazów ruchu samochodów o wyższym tonażu niż
          popkazuja znaki? (A może egzekwuje, ale wybiórczo?) Jak ZDM może cokolwiek
          egzekwowac, jeżeli przy ulicy z ograniczeniem tonażu do 10 t ulokowano centrum
          logistyczne i buduje sie drugie? (Przykład z mojego podwórka)
          Jeżeli dzis zakazy sa papierowe, to czy mozna liczyc na poprawe sytuacji?

>
          > 4. Gdzie powinny byc lokowane hurtownie? Gdzie nowe hurtownie? Jesli za
          > miastem, to dlaczego lokowane sa w środku miasta, przy drogach bez dobrego
          > dojazdu? Co samorząd powinien zrobic z tym problemem?
          >
          > ad. 4. Hurtownie powinny być lokalizowane na obrzeżach miasta lub w
          dzielnicach
          >
          > o przeznaczeniu przemysłowo – handlowo – logistycznym. Hurtownie są
          >
          > lokalizowane w mieście ponieważ nie ma aktualnego planu zagospodarowania
          > przestrzennego dla Warszawy. Tylko 15% powierzchni stolicy ma lokalne plany
          > zagospodarowania przestrzennego.

No właśnie. A czy ktokolwiek wyciągnął konsekwencje wobec samorządów, które nie
          wykonały planów? O ile wiem, dawni burmistrzowie odpowiedzialni za brak planów
          mają sie świetnie, a hurtownie kolidujące z sąsiadująca zabudową pracują pełna
          parą. Jak tu nie podejrzewać obu stron o korupcję?

>
          > 5. Jak tranzyt z południa na północ i połnocny wschód ma ominąć miasto?
          >
          > ad. 5. Jeżeli chodzi Ci o tranzyt dalekiego zasięgu (powyżej 500 km od
          > Warszawy) południe - północ, to pojedzie on autostradą A1. Na północny wschód
          > może on pojechać z S8 lub S7 na 50 i wrócić na S8.

Kalwaryjczyk twierdzi cos wręcz przeciwnego, automobilista również: nikt nie
          będzie nakładał drogi, wszyscy nadal będa jeździc przez miasto.

>

>
          > 7. Czy tesco, Wola Park, Auchan, Arkadia, Carrefour Wileńska, Złote Tarasy,
          > hale Marcpolu przy pałacu Kultury, Sadyba Best Mall leżą przy aktualnej bądź
          > planowanej autostradzie?
          >
          > ad. 7. Nie. Podobno odpowiedź jest prosta.

Jest prosta. Ale podobno do tych centrów handlowych towary muszą byc dowiezione
          tirami (liczne posty wielu autostradofilów). Ale tirami nie wolno w zasadzie po
          dojazdowych drogach i przez dojazdowe mosty.
          Z tego wniosek, że towary do tych centrów nie są dowozone tirami (poza
          niektórymi wyjątkami). Zadaje to kłam twierdzeniu, że tiry w warszawie musza
          być jako źródło zaopatrzenia centrów handlowych.Nie muszą.

>
          > 8. Czy tiry wieloosiowe z naciskiem 11,5 tony na oś powinny jeżdzić po Al.
          > Jerozolimskich (Złote Tarasy), Al. Solidarności (Carrefour), alei KEN (Tesco)
          > itp. ulicach? Czy powinny jeździć po moscie Poniatowskiego i Śląsko-
          Dąbrowskim,
          >
          > bo tamtędy prowadzi najkrótsza droga?
          >
          > ad.8. W tej chwili ilość TIRów na Al. Jerozolimskich koło Złotych Tarasów,
          > Moście Poniatowskiego i Śląsko-Dąbrowskim jest marginalna.

Teraz jest marginalna, ale Złote tarasy są w budowie. Budowa kiedys się
          skończy. Pytanie: czy Złote tarasy w ogóle można będzie zaopatrywac przy pomocy
          tirów?

> 9. Jaki procent mieszkańców Ursynowa jest przeciwnych drodze lokalnej z
          > ograniczeniem tonażu samochodów wzdłuż ul. Płaskowickiej, łączącej Ursynów z
          > Wawrem i Ursusem? Czy takie pytanie padnie w planowanym referendum?
          >
          > ad. 9. Zabij mnie, nie wiem. Kiepsko mi idzie czytanie w myślach. Wiem za to,
          > że jeżeli postawi się pytanie „Czy wolisz drogę łączącą dzielnice na
          > powierzchni zamiast drogi w tunelu?”, to 90% ludzi odpowie nie. Tunel to
          > jedyna
          > rozsądna alternatywa dla drogi po powierzchni.

Założenie, że tunel to jedyna rozsądna alternatywa jest załóżeniem sugerującym
          odpowiedź. Czy wam si,e to podoba, czy nie, w referendum ludzie powinni miec
          możliwość wyboru. Nie tylko wyboru "tunel lub brak tunelu", ale i wyboru"trasa
          ekspresowa lub trasa lokalna". Bez takiej alternatywy referendum nie ma sensu.

• vampi_r Re: Czekamy na pytania od Komagane 14.10.04, 01:24
            komagane napisała:

> To dlaczego ZDM nie egzekwuje zakazów ruchu samochodów o wyższym tonażu niż
            > popkazuja znaki? (A może egzekwuje, ale wybiórczo?) Jak ZDM może cokolwiek
            > egzekwowac, jeżeli przy ulicy z ograniczeniem tonażu do 10 t ulokowano centrum
            > logistyczne i buduje sie drugie? (Przykład z mojego podwórka)

To pisz do ZDM, wołaj policję, wyrzuć to centrum logistyczne z twojego podwórka. Możliwości masz wiele. czemu nas się o to pytasz? My równie dobrze możemy takie pytanie zadać tobie - czemu przepisy nie sa egzekwowane? Czemu umieszczono centrum logistyczne na twoim podwórku?
            To w sumie dobty przykład i argument dla nas - wyrzucenie hurtowni i centrów logistycznych nie będzie łatwe, albo i niemożliwe. Więc puszczenie A2 pod Góra Kalwarią nie spowoduje zmniejszenie ruchu TIR w Warszqawie. Czyli potrzeba jest budowania obwodnic w mieście i to szybko, a nie poza nim.

> Jeżeli dzis zakazy sa papierowe, to czy mozna liczyc na poprawe sytuacji?

Tu wiele też zależy od nas. My mamy w tej dziedzinie wspólne cele - jak najbardziej ograniczyć ruch TIR przez miasto. Wspólne cele, tylko różnimy się w drogach dojścia do tych celów. Jak przepisy nie są egzekwowane, to i nie będą niezależnie od tego, czy A2 będzie tu, czy tam. Jak przepisy będa egzekwowane, to też nie ma znaczenia, gdzie i którędy dojdzie A2.

My też uważamy, że hurtownie powinny byc poza miastem. Twierdzimy jednak, że nie jest to łatwe do zrobienia i raczej nie mamy złudzeń, że wiele wody w Wiśle upłynie, kiedy to się spełni. Na razie mamy stan taki jaki mamy - masa TIR wjeżdża do Warszawy bo jest to ich cel podrózy.
            Jak sprawimy, że hurtownie i TIRy znikną z miasta, to w zasadzie przebieg A2 nie ma znaczenia. Ty uważasz, że wyrzucenie hurtowni to pryszcz - więc wyrzuć tą spod swojego domu.

>A czy ktokolwiek wyciągnął konsekwencje wobec samorządów, które nie wykonały planów?

Nikt. Ale mamy nadzieję, że ty tego dokonasz.

> > ad. 5. Jeżeli chodzi Ci o tranzyt dalekiego zasięgu (powyżej 500 km od
            > > Warszawy) południe - północ, to pojedzie on autostradą A1. Na północny wschód
            > > może on pojechać z S8 lub S7 na 50 i wrócić na S8.
            >
            > Kalwaryjczyk twierdzi cos wręcz przeciwnego, automobilista również: nikt nie
            > będzie nakładał drogi, wszyscy nadal będa jeździc przez miasto.

Nie wiem co dokładnie twierdzi Automobilista i Kalwaryjczyk. Mozesz to jakoś przytoczyć? Oni zresztą nie są czynnymi członkami SISKOM. A`my nie możemy odpowiadać za czyjeś prywatne wypowiedzi na tym forum.
            Ja uważam, ze każdy samochód, jak mu się stworzy warunki i mu się opłaca, to skróci se drogę. To oczywiste. W naszym przypadku rzecz polega na tym, by TIR-om tranzytowym nie opłacało się skracać drogi. I tyle. Będa jeździć przez miasto i w "twoim" projekcie i w "naszym", jesli przepisy nie będa egzekwowane.

> > 7. Czy tesco, Wola Park, Auchan, Arkadia, Carrefour Wileńska, Złote Tarasy,
            >

> Ale podobno do tych centrów handlowych towary muszą byc dowiezione tirami (liczne posty wielu autostradofilów). Ale tirami nie wolno w zasadzie po
            > dojazdowych drogach i przez dojazdowe mosty.
            > Z tego wniosek, że towary do tych centrów nie są dowozone tirami (poza
            > niektórymi wyjątkami). Zadaje to kłam twierdzeniu, że tiry w warszawie musza
            > być jako źródło zaopatrzenia centrów handlowych.Nie muszą.
            >

Małe sprostowanie - ja nie piszę, że muszą być dowożone TIR-ami. Ja twierdze, że fobia TIR-owa jaką prezentujecie nie ma żadnych podstaw. Lepiej dowieść towar jednym TIR 40t, niż 4 samochodami o ładowności 10t.
            Natomiast powinien być całkowity zakaz wjazdu duzych TIR do ścisłego centrum miasta i przejazdu przez mosty inne, niż Toruński i nowy obwodnicowy (hm... ciekawe jak się będzie nazywał????) Większość centrów handlowych umiejscowiona jest poza centrum - ba nawet sporo bedzie umiejscowione przy obwodnicy. To dobrze, bo samochody dostawcze, czy nawet TIR-y łatwiej dojadą z towarem bez konieczności lawirowania uliczkami nie przystosowanymi do takiego ruchu.
            Towar do Złotych Tarasów będzie dowożony tak samo, jak do Domów Towarowych Centrum (teraz Galerii Centrum) i innych domów towarowych w centrum miasta.
            Centrum miasta zwykle jest zabudowane gęsto i najcześciej są w nim domy towarowe, biura, centra rozrywkowe. Złote Tarasy to znakomita inwestycja miasta. Polepszenie wyglądu centrum i stworzenie zaczątków City. Czekam momentu kiedy wreszcie zabudują plac Defilad. Czekam momentu, by centrum naszej stolicy zaczęło wreszcie tętnić życiem i żeby nie było się czego wstydzić jak teraz.

Ja nie bardzo rozumiem do czego dążysz? TIR nie jest jakimś potworem, który kopci i zieje ogniem. Jestem za tym, by tranzytu nie wpuszczać do miasta - egzekwować zakazy. Jednak twierdzę, że taka TIRofobia w twoim i (zwłaszcza) jacka wydaniu jest co najmniej dziwna. Wiesz ile pali TIR, a wiesz ile pali zwykły star? Jak myślisz, co lepsze - przewieśc towar jednym TIR, czy 4 samochodami ciężarowymi? Co lepsze dla stanu dróg i ilości spalin?
            TIR-y te docelowe nie nie powinny jeździć tam gdzie nie ich miejsce - po wąskich uliczkach, czy drogach nie przystosowanych do ciężkiego ruchu. Towar najlepiej dowieźć w nocy. To oczywiste. Ale ten towar trzeba jakoś dowieść.
            Najekologiczniej byłoby wozić towar rowerami lub taczkami.
          • yasioo7 Re: Czekamy na pytania od Komagane 14.10.04, 08:26
            > Z tego wynika, że większa część autostrady będzie musiała miec wyznaczony
            > obszar ograniczonego uzytkowania.
            > Z analizy ekspertów Ministerstwa środowiska wynika, że ten obszar będzie
            > miał od 200 do 350 m od skraju jezdni.
            > Mieszkańcy tego terenu będa mogli domagac sie odszkodowań albo wykupu domów.
            > Prawdopodobnie zażądają wykupu, bo nie da się życ przy autostradzie.
            > Pytanie: kto za to zapłaci? Jak oszacowano koszta? Czy chce się bojkotowac
            > prawa mieszkańców, podobnie jak robi to PPL (w wypadku oou wokoł lotniska
            > na 1850 złozonych wniosków pozytywnie rozpatrzył.... pięć)?

Długo czekałem na ten tekst, w którym podajesz szerokość obszaru ograniczonego
            użytkowania (200 do 350 m od skraju jezdni). Wniosek nr 1 - masz dostęp do
            oceny oddziaływania na środowisko, stąd wniosek nr 2 - organizacje ekologiczne
            kłamią, mówiąc, że nie powstała ocena oddziaływania na środowisko. Teraz tylko
            pytanie kiedy powstała ta "analiza ekspertów z MŚ". Jeżeli przed 2000 rokiem,
            to można ją śmiało wrzucić do kosza. Mam co najmniej 2 sposoby, żeby
            wyeliminować hałas, kolejne 2, by oczyścić ścieki i następne 2, by ograniczyć
            problemy z pyłami i spalinami. Dzisiaj już są możliwości.
            • vampi_r Re: Czekamy na pytania od Komagane 14.10.04, 09:54
              Ja juz dawno przekonałem się, że ona ma szerszy dostęp do materiałów
              źródłowych, niz nam się wydaje. Tylko czemu się z tym tak kryje?

np. Od dawna wyczytałem u niej, że popiera projekt SETEC. Tylko potem pisze, że
              w zasadzie nic nie wie na temat tego projektu, bo materiały nie opublikowane, a
              jaj ktoś odmówił pokazania.
              Pytanie: jak można popierać coś, o czym nic się nie wie lub ma wiedzę
              szczątkową?
            • komagane Re: Czekamy na pytania od Komagane 14.10.04, 13:04
              Znowu 'kłamią", znowu kłamią". Uważaj na słowa, bo w moim środowisku sie nie
              kłamie!

O ile wiem, nie powstała ocena oddziaływania na środowisko, bo nie było
              projektu, tylko koncepcje. Ministerstwo środowiska oraz Instytut Ochrony
              środowiska robiły przyczynkowe ekspertyzy, które nastepnie prezentowane były na
              kilku panelach z udziałem radnych, w MŚ, w gminie Ursynów, w Radzie Warszawy.
              Czyżby radna Igras tego nie znała? To co ona robiła w tej gminie?

Oczywiście, że te ekspertyzy sa juz nieaktualne, bo dotyczyły koncepcji
              autostrady poprzedniej. Dowiedzcie sie wreszcie, że sprawa autostrady A-2, a
              teraz trasy szybkiego ruchu wałkuje sie już dobre kilkanaście lat.

Nawiasem mówiąc, zgodnie ze specustawą z dnia 10 kwietnia 2003 r.(art. 5,
              par.5), ocena oddziaływania drogi na środowisko i tak będzie musiała byc
              wykonana. Być może to jest przyczyna opóźnień i poslizgów, bo czarne na białe
              przemalowuje się bardzo trudno.

A skąd to wiem? Bo sie tym interesowałam od dawna. Wbrew pozorom, mieszkańcy,
              jak tylko mają czas i mozliwości, interesuja się tym, co sie wokoł nich dzieje.
              I nie daja sobie wmówić byle czego.
      • yasioo7 Re: Czekamy na pytania od Komagane cz.2 13.10.04, 21:54
        ad. 12. Przez te miejscowości powinna przechodzić droga klasy G. Podejrzewam,
        że jest to taka droga jak obecnie. Na dzień dzisiejszy wymaga ona jednak
        remontu, poszerzenia jezdni, dobudowania utwardzonych poboczy (na niektórych
        odcinkach właśnie się to robi), ewentualnie budowy kilku obwodnic i
        ograniczenia dostępności. Oczywiście most w ciągu drogi 721 jest niezbędny.

13. Dlaczego tekst o (niedokończonych) rezultatach badań firmy Atkins, datowany
        na 27 stycznia 2004 r., ukazał się 12 października 2004 r.? Dlaczego ten tekst
        nie jest uaktualniony? Jakie są ostateczne rezultaty badan Atkinsa? Dlaczego -
        waszym zdaniem - początkowo optował za drogą przez Brwinów, a potem (rzekomo)
        zmienil zdanie i juz woli autostrade przez Ursynów? Jakie czynniki na to
        wpłynęły?

ad. 13. Cieszy mnie, że tak poważne pytanie kierujesz do nas. Trochę jednak
        przeceniasz nasze możliwości. Nie jesteśmy pracownikami GDDKiA, ani Atkinsa,
        żeby znać odpowiedzi na te pytania. Podejrzewam, że nawet gdybyśmy byli, to
        obowiązywałaby nas tajemnica handlowa.

14.Kiedy będzie przykryta Trasa Łazienkowska na odcinku zagłębionym w wykopie?
        Kiedy będa zrobione ekrany wyciszające na odcinkach biegnących po gruncie?

ad. 14. Im szybciej tym lepiej. Jak tylko będą na to pieniądze. Jakiej chcesz
        odpowiedzi? Dla mnie przykrycie Trasy Łazienkowskiej to świetny pomysł. Tylko
        czekam, aż zrobią tam zieleniec i zaraz wybieram się na spacer.

15. Dlaczego oponenci z SISKOMu nigdy nie dostrzegają cienia słuszności w moich
        postach? Czyżbym była aż tak głupia? (och, och, chyba sie zapłaczę!!) Dlaczego
        oponenci zarzucają mi kłamstwo, łapownictwo i oszczerstwa? Czy nieznajomość
        zawartości strony Piechocińskiego jest kłamstwem? Kiedy i kogo oczerniłam? (no,
        może "farbowanego" kalwaryjczyka, ale cóż, takie jest moje głębokie
        przekonanie, więc pisze to w całkowicie dobrej wierze) Od kogo żądałam łapówki?
        Czy nie powinnam teraz żądac od Admina odtajnienia danych osób pomawiających
        mnie o takie rzeczy i żądania satysfakcji? [W kodeksie moralnym, którym sie
        kieruje w zyciu, kłamstwo to bardzo powazne wykroczenie]

ad. 15. Przyznam się, że dostrzegam w Twoich postach nawet coś więcej, niż cień
        słuszności. Masz rację, że powinien powstać most w ciągu drogi 721. Masz rację,
        że powinno się przykryć Trasę Łazienkowską. Masz rację, że powinno się budować
        ekrany dźwiękochłonne i wały ziemne obsadzone zielenią. I pewno tych racji
        znalazłoby się więcej, gdybym poszukał.
        Nigdy zaś nie zgodzę się ze słusznością pomiarów, które prowadziłaś czy ze
        zgodą ursynowian na budowę drogi po powierzchni, miast w tunelu. Wywołujesz
        zażenowanie pisząc o chińskich TIRach, o koleinach na Trasie Łazienkowskiej czy
        Siekierkowskiej. To są momenty, w których skazujesz siebie na zarzuty o
        niewiedzę, a wręcz kłamstwo. Spływa po mnie, gdy posądzasz mnie o łapówki i
        interesowną usłużność wobec GDDKiA. Patrzę w portfel i czasem widzę dziurę w
        studenckim budżecie.

> Jak doczekam sie sensownych odpowiedzi na te pytania, napisze nastepne.

Czekam na dalsze sensowne pytania.
        • Gość: jaa_ga Yasioo:)) IP: *.aster.pl / *.aster.pl 13.10.04, 22:55
          Jesteś wspaniałym młodym człowiekiem
          i strasznie się cieszę, że dzieki wspólnym poglądom
          miałam zaszczyt Cie poznać.
          Zwyczajnie jestem dumna z Ciebie:)
          • vampi_r Re: Yasioo:)) 13.10.04, 23:20
            Że też ci się chciało.... te wszystkie ustawy...
            baj de łej. Jakbyś wlazł na forum DOM. Tam jest pytanie o most północny w Warszawie. Może wiesz.
            Ja skierowałem człowieka do naszego forum, ale ... jakby ci sie chciało i miał czas odpowiedzieć na forum DOM.
        • tarantula01 Re: Czekamy na pytania od Komagane cz.2 14.10.04, 11:49
          Komagane napisała:
          > 13. Dlaczego tekst o (niedokończonych) rezultatach badań firmy Atkins,
          datowany na 27 stycznia 2004 r., ukazał się 12 października 2004 r.? Dlaczego
          ten tekst nie jest uaktualniony? Jakie są ostateczne rezultaty badan Atkinsa?
          Dlaczego - waszym zdaniem - początkowo optował za drogą przez Brwinów, a potem
          (rzekomo) zmienil zdanie i juz woli autostrade przez Ursynów? Jakie czynniki na
          to wpłynęły?

yasioo7 napisał:
          > ad. 13. Cieszy mnie, że tak poważne pytanie kierujesz do nas. Trochę jednak
          > przeceniasz nasze możliwości. Nie jesteśmy pracownikami GDDKiA, ani Atkinsa,
          > żeby znać odpowiedzi na te pytania. Podejrzewam, że nawet gdybyśmy byli, to
          > obowiązywałaby nas tajemnica handlowa.

Tekst datowany na 27 stycznia 2004 wypłynął 12 października 2004r. Dlaczego? Po
          pierwsze przepraszam, że wogóle cokolwiek zacząłem szukać na temat ATKINS i
          SETEC odnośnie A2 (jak znowu coś znajdę, to na pewno opublikuję). Cóż 12
          października 2004 r. wypłynął na forum GW. W Życiu Warszawy ukazał się właśnie
          w styczniu (na stronach MI też jest; trzeba wejść na stronę MI i wpisać ATKINS
          w wyszukiwarkę). Do tej pory nikt po prostu nie zadał sobie trudu, żeby go
          wydobyć i pokazać. Ekolodzy nie, bo jest sprzeczny z ich tezami. My (SISKOM)
          też nie, bo jeszcze się nie zorganizoawaliśmy. Przyznasz, że gdy się
          skrzyknęliśmy, to materiały o A2 stały się bardziej dostępne:).

Dlaczego tekst jest bez aktualizacji i jakie są końcowe wynika badań ATKINS? Ja
          nie wiem. Może dziennikarze Życia coś więcej w tym temacie mają do powiedzenia?
          W każdym razie większość informacji znajduję w oparciu o wyniki NIKu.

Dlaczego optował, a potem zmienił zdanie?
          ATKINS powie zapewne, że przebadał, zanalizował i wyszło po porównaniu za i
          przeciw, że obwodnica przez Ursynów jest lepszym rozwiązaniem i być może o
          nieporównywalnie lepszym (szybszym) czasie realizacji. Bo czas realizacji
          inwestycji też jest nie bez znaczenia.
          • Gość: jacek genialne tezy tarantuli IP: *.u.mcnet.pl 14.10.04, 13:14
            budowanie tuneli i estakad, potezne wywlaszczenia najdrozszych dzialek, ogromne
            odszkodowania (OOU) i ekrany - to nie tylko taniej niz poza Warszawa

ale jeszcze szybciej !!!!!!!!!!!!!!

owszem szybciej - do lewej kasy
        • Gość: v bravo:-) IP: *.aster.pl / *.aster.pl 14.10.04, 23:52
          merytorycznie i z klasa:-)
    • rawek3 Re: Czekamy na pytania od Komagane 14.10.04, 14:51
      siskom_tak napisał:

> Gość portalu: Komagane napisał(a):
      >
      > >
      > > Przy okazji, ja tez waszemu towarzystwu zadałam szereg pytań i tylko na
      > jedno
      > > (co do obwodnicy ronda) doczekałam sie odpowiedzi.
      >
      > Czy masz na myśli SISKOM?
      > Gdzie te pytania? My jakoś ciebie na naszym forum nie widzimy.
      > Jeśli te pytania bez odpowiedzi są gdzies indziej, to je wskaż.
      > Może nikt z nas ich po prostu nie zauważył. Nie mamy obowiązku przdelatywania
      > wszystkich twoich postów, których multum co dzień wysyłasz. Może nam coś
      > umknęło.
      >
      > Jeśli wiec piszesz prawdę z tymi pytaniami bez odpowiedzi, to umieśc te
      > pytania w osobnym wątku tytułowanym do SISKOM. Napewno odpowiemy. Albo pokaż
      > gdzie i w jakim wątku zadawałas nam pytania.
      >
      > > Oczywiscie pozostałe pytania towarzystwo zignorowało (niewygodne?).
      >
      > To poważny zarzut. My żadnych pytań nie ignorujemy. Nie ma też dla nas
      > niewygodnych pytań.
      > Wskaż prosze te pytania, a dostaniesz odpowiedź.
      >
      > > Mam zreszta gdzies brak waszych odpowiedzi, bo odpowiadając uczciwie
      > > musielibyscie sie podkładac, a od odpoiwedzi nieuczciwych roja sie wasze
      > posty.
      >
      > Proszę o przykłady.
      > Nie możesz pisać czegoś takiego, nie podając przykładów.
      >
      >

Pytanie o uczciwość jest pytaniem filozoficznym
      • Gość: PIOTR Re: Czekamy na pytania od Komagane IP: *.aster.pl / *.aster.pl 14.10.04, 15:02
        rawek3 napisał:
        > Pytanie o uczciwość jest pytaniem filozoficznym

ciekawe ,mógłbyś rozwinąć temat? Przy jałowości tej autostradowej dyskusji
        byłaby to miła odmiana
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka