Dodaj do ulubionych

Zakończył się Festiwal Kultury Żydowskiej

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.04, 00:03
Jest nas w Polsce oficjalnie ok. 3%. Ciekaw jestem dlaczego poświęcają nam
media tyle życzliwej uwagi. Mało piszą o znacznie większych mniejszościach
narodowych w Poslce: Niemcach, Ukraińcach, Rosjanach? Zawsze mnie to
zastanawia.
Obserwuj wątek
    • Gość: israel Re: Zakończył się Festiwal Kultury Żydowskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.04, 00:15
      Moze dlatego, ze w przeciwienstwie do innych narodowosci kochamy swoja kulture i
      religie? Jestesmy dumni z tradycji naszego narodu? Ale jesli naprawde jestes
      Zydem to nie zastanawiaj sie nad tym dlaczego, tylko sie ciesz!
      • Gość: Roxie 3%? IP: *.putnamlovellnbf.com 18.10.04, 01:15
        A ja slyszalem, ze Zydow zostalo tylko ok. 20,000! Ale jak wiecej (3% to ok
        miliona), to sie ciesze (sam nie jestem Zydem).
        • Gość: Polak Re: 3%? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.04, 08:25
          Gość portalu: Roxie napisał(a):

> A ja slyszalem, ze Zydow zostalo tylko ok. 20,000! Ale jak wiecej (3% to ok
          > miliona), to sie ciesze (sam nie jestem Zydem).

ja tez nie jestem Zydem i tez bym sie cieszyl. zdecydowanie popieram tez
          organizowanie takich imprez/festiwali! im wiecej roznorodnosci kultur, narodow,
          tym lepiej :)
    • Gość: nn Re: Zakończył się Festiwal Kultury Żydowskiej IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 18.10.04, 02:15
      Jak wyglada statystyka oficjalnego pobytu Zydow w Polsce na przelomie ostatnich
      pieciu lat?
      Pare lat temu czytalam, ze w Polsce mieszka na stale ok 600 osob bedacych
      Zydami, czytajac to uznalam ze gazeta sie pomylila.
      Piszesz ze jest Was 3% (3% Zydow mieszka w Polsce czy 3% z prawie 40mln narodu
      to mniejszosc zydowska?)
      Wiem ze od momentu gdy bylo pewne ze wejdziemy do unii, liczba chetnych do
      polskiego paszportu wzrosla, jestem ciekawa co mowia liczby.

Jak udal sie festiwal?
    • Gość: gosc1a1 Re: Zakończył się Festiwal Kultury Żydowskiej IP: *.dsl.hstntx.swbell.net 18.10.04, 04:26
      czas skonczyc z tymi bzdurami...
      • Gość: @os Re: Zakończył się Festiwal Kultury Żydowskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.04, 05:59
        Racja. Trzeba skonczyc z tymi festiwalami, mediami. Jak chca to niech sobie to
        wszystko urzadzaja w piwnicy.
    • Gość: wawa Re: Lauder pięknie odnowił Próżną! IP: 194.181.197.* 18.10.04, 07:51
    • sebpl Re: Zakończył się Festiwal Kultury Żydowskiej 18.10.04, 08:40
      > Jest nas w Polsce oficjalnie ok. 3%. Ciekaw jestem dlaczego poświęcają nam
      > media tyle życzliwej uwagi. Mało piszą o znacznie większych mniejszościach
      > narodowych w Poslce: Niemcach, Ukraińcach, Rosjanach? Zawsze mnie to
      > zastanawia.

Oficjalnie to w ogóle Żydów nie ma w statystyce ludności polskiej ponieważ przy
      ostatnim spisie ludności rubryka religia była poza konkursem (wg wytycznych
      GIODO).

W ŻIH-u co do liczby Żydów, mieszkających w Polsce też nie są zgodni (stąd
      telefon zaufania dla ludzi szukających swoich korzeni).

A teraz zagadka dla Ciebie Aaronie. Według jakich kryteriów określić, czy ktoś
      jest Żydem? Według religi, aktu urodzenia po matce, czy poczucia przynależności
      do kultury?
      Pamiętaj, że odpowiedzi mogą być łączone.

I pytanie drugie, poza konkursem. Podaj dokładną liczbę hakałów w Polsce.
      No to miłego główkowania. Czas start.

---
      Śladami kota Filemona tup... tup... tup...
      • lewe_oko Re: Zakończył się Festiwal Kultury Żydowskiej 18.10.04, 09:28
        Hakałów??? Chyba kahałów...
        • sebpl Re: Zakończył się Festiwal Kultury Żydowskiej 18.10.04, 09:52
          Słuszna uwaga, też to teraz zauważyłem. Dziękuję.

---
      • Gość: Kocica Filemonka Re: Zakończył się Festiwal Kultury Żydowskiej IP: *.chello.pl 18.10.04, 11:06
        Żyd - to człowiek narodowości żydowskiej (owszem, jest taka), a miesza się z
        innymi dokładnie tak jak inne się mieszają. Pisany z małej litery żyd to
        człowiek wyznania mojżeszowego.
        Ja tam całe życie pisałam, że jestem narodowości żydowskiej (moja rodzina
        przeżyła wojnę poza Polską, nie miała więc zrozumiałego urazu, jaki mogą mieć
        ci, co się tu przechowali). I tak właśnie wpisałam się w ostatnim spisie
        ludności - ale dopiero na skutek zażalenia, jakie zgłosiłam, gdy poniewczasie
        zdałam sobie sprawę, że ankieter w ogóle mnie o narodowość nie zapytał!
        • sebpl Re: Zakończył się Festiwal Kultury Żydowskiej 18.10.04, 11:45
          Odpowiadasz na :
          Gość portalu: Kocica Filemonka napisał(a):

> Żyd - to człowiek narodowości żydowskiej (owszem, jest taka), a miesza się z
          > innymi dokładnie tak jak inne się mieszają. Pisany z małej litery żyd to
          > człowiek wyznania mojżeszowego.
          > Ja tam całe życie pisałam, że jestem narodowości żydowskiej (moja rodzina
          > przeżyła wojnę poza Polską, nie miała więc zrozumiałego urazu, jaki mogą mieć
          > ci, co się tu przechowali). I tak właśnie wpisałam się w ostatnim spisie
          > ludności - ale dopiero na skutek zażalenia, jakie zgłosiłam, gdy poniewczasie
          > zdałam sobie sprawę, że ankieter w ogóle mnie o narodowość nie zapytał!

Wielu żydów było Polakami w pełnym znaczeniu tego słowa (pierwsze z brzegu:
          Tuwim, Słonimski...).
          Dlatego ja nie uznaję podziału na Żyd, Polak. Tak samo jak chrześcijanin,
          buddysta.
          Liczy się cżłowiek. Dlatego rozróżnianie ludzi na narodowości, w jednym domu
          (Dmowski), innym niż kulturowym jest socjotechniką.
          W czasie spisu narodowego wyszło nam, ze mamy 0,002 procent Eskimosów :) Każdy
          może czuć się przynależny do takiej narodowości, która jest mu bliska.

Powracając do Festiwalu Kultury Żydowskiej to jestem jak najbardziej za takimi
          festiwalami. Nieszczęściem Polski jest jej homogenizacja narodowa po II W.Ś.
          Wystarczy posłuchać ludzi pamiętających Przemyśl sprzed Wojny. Miasto tygiel,
          gdzie różne kultury się przenikały (Żydzi, Ukraińcy, Austrowęgrzy, Polacy).
          Wszyscy się od siebie uczyli. No i jakież to było barwne miasto....

---

• Gość: Oozie Re: Zakończył się Festiwal Kultury Żydowskiej IP: *.handelsbanken.se 18.10.04, 15:54
            sebpl napisał:

> Dlatego ja nie uznaję podziału na Żyd, Polak.

Ale nawet ze stu Polaków minjanu nie będzie.
          • Gość: samwieszkto Re: Zakończył się Festiwal Kultury Żydowskiej IP: *.acn.waw.pl 18.10.04, 19:35
            sebpl napisal

Żydzi, Ukraińcy, Austrowęgrzy, Polacy.

Austrowęgrzy??
            raczej Austrozydoukrainowegropolacy
        • Gość: Oozie Re: Zakończył się Festiwal Kultury Żydowskiej IP: *.handelsbanken.se 18.10.04, 13:53
          Gość portalu: Kocica Filemonka napisał(a):

> Pisany z małej litery żyd to człowiek wyznania mojżeszowego.

Nie ma czegoś takiego jak Żyd przez "ż", takie rozróżnienie nie działa w tym
          wypadku.
          Żeby być wyznania mojżeszowego musi się być członkiem Klal Jisroel
          • Gość: Goldie Re: Zakończył się Festiwal Kultury Żydowskiej IP: *.mimuw.edu.pl / *.mimuw.edu.pl 18.10.04, 14:07
            Nie rozróżniasz, Oozie, inkluzji od równości. Żyd nie musi być wyznania
            mojżeszowego. A żyd to taki Żyd, który jest :-).
            • Gość: Oozie Re: Zakończył się Festiwal Kultury Żydowskiej IP: *.handelsbanken.se 18.10.04, 14:31
              Bynajmniej
              • niech Re: Zakończył się Festiwal Kultury Żydowskiej 18.10.04, 14:35
                A kim jest Zyd udajacy Zyda?
              • sebpl Re: Zakończył się Festiwal Kultury Żydowskiej 18.10.04, 15:01
                >Ale goj udający Żyda nie jest Żydem.
                Tak samo jak z szyksą (siksą), która udaje Żydówkę a nią nie jest :)

---
    • Gość: Aaron Re: Zakończył się Festiwal Kultury Żydowskiej IP: *.k.mcnet.pl 18.10.04, 09:23
      Ja oczyiście popełniłem lapsus - nie 3% tylko 0,3% populacji. Przepraszam. A
      moje pytanie miało charakter raczej prowokacyjny. Nie zgadzam się natomiast z
      tezą, że kultura żydowska jest w Polsce eksponowana dlatego, jakoby inne
      kultury nie miały takiej żywotności. Po prostu jest w Polsce tradycją, że
      kultura nasza ma większą siłę przebicia. I lepiej jest mówić wprost, bo inaczej
      narażamy się na podejrzliwość i teorie spiskowe. Myślę, że kultura żydowska i
      polska dobrze współistnieją i dopełniają. Gdyby jeszcze tylko było między nami
      mniej nieufności. Implikuje to pytanie: na ile jestem Żydem na ile Polakiem. A
      może to pytanie jest źle postawione?
    • Gość: antykultura Re: Zakończył się Festiwal Kultury Żydowskiej IP: *.anonymizationservice.com 18.10.04, 10:37
      A może dla tego ze nikt was nie lubi?
      Od tysiącleci jesteście najbardziej znienawidzonym narodem, jaki kiedykolwiek
      istniał na ziemi! A ty się jeszcze pytasz?
      I żeby było jasne wisi mi jak nazywasz boga w którego wierzysz!

• Gość: koleś Re: Zakończył się Festiwal Kultury Żydowskiej IP: *.mcnet.pl / *.mcnet.pl 18.10.04, 10:47
        Twoj nick swiadczy o tobie. Powiem wiecej: chamstwo.
        • Gość: polak Re: Zakończył się Festiwal Kultury Żydowskiej IP: *.aster.pl 18.10.04, 10:51
          chyba sie Tobie pomylilo - moze chodzilo o Niemcow, bo ich to nikt nie lubi
          • Gość: Aaron Re: Zakończył się Festiwal Kultury Żydowskiej IP: *.k.mcnet.pl 18.10.04, 11:12
            Mnie głupota niektórych nie zniechęca. Jestem Żydem z krwi, ale z urodzenia i
            wychowania - Polakiem. Czuję i myślę, jak Polak, choć nie wyrzekam się
            genetycznych korzeni. Dlatego śmieszą mnie wypowiedzi, które nawet nie są
            antysemickie, tylko po prostu wynikają z uprzedzeń wziętych z niewiedzy lub
            wyobrażeń.
            • Gość: juznieanty Re: Zakończył się Festiwal Kultury Żydowskiej IP: *.anonymizationservice.com 18.10.04, 11:27
              Jeżeli pijesz do mnie kolego to oświadczam ci ze nie jestem antysemitom (miał o
              tym świadczyć tekst, który napisałem pod swoja wypowiedzią)
              Stwierdziłem po prostu fakt: żydów nikt nie lubi – i powiem ci szczerze że sam
              nie wiem dlaczego.
              Bo o ile mogę zrozumieć niechęć do ortodoksów (chociażby ze względu na wygląd)
              to niechęć do przeciętnych żydów jest dla mnie niezrozumiałe tym bardziej ze
              większość tych pałających niechęcią nie jest w stanie odróżnić żyda od
              powiedzmy katolika

A tak korzystając z okazji czy ty jako żyd mógłbyś mi wyjaśnić, na czym polega
              koszernosc wódki?
              Na czym polega koszernosc z grubsza wiem ale nie wiem jak to się ma do wyrobów
              spirytusowych(czy ogólnie napojów )
          • Gość: antycham Re: Zakończył się Festiwal Kultury Żydowskiej IP: *.anonymizationservice.com 18.10.04, 11:19
            Ich tez nikt nie lubi to fakt.
            Ale ile razy widziałeś na Polskich murach Niemcy raus?
            A w pięknym mieście Łodzi do dnia dzisiejszego używają słowa żyd jako obelgi!

PS. Czy chamstwem jest zadanie pytania czy tylko zadanie niewłaściwego pytania?
    • Gość: Szkoda Szkoda, że to tylko festiwal... IP: 193.24.24.* 18.10.04, 15:09
      Było tak pięknie, Próżna ożyła, dotąd zapomniana: powinno być tam tak co
      tydzień! Byłam naprawdę wzuszona. Dziękuję Organizatorom!
      • margala Re: Szkoda, że to tylko festiwal... 18.10.04, 15:18
        jak dla mnie wiało za bardzo cepelią
    • Gość: Karol Ejgenberg A dank far grojsn jontew in Warsze! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.04, 17:29
      Pleciecie takie przeideologizowane i abstrakcyjne glupoty, ze przykro czytac.
      Martwie sie tylko, ze takie strony, to (w dodatku widac po zagranicznych IP
      piszacych) wazne zrodlo informacji dla tych, co przybyc w tym roku nie mogli.
      Spytalbym dyskutantow raczej, ilu z Was tanczylo z Nami pod kierunkiem Leona
      Blanka (szkoda, ze nie ma tu zdjecia, a m.in. zakonnica, dzieci, staruszkowie,
      wszyscy, cala ulica)? Ilu zna takie tance, tradycyjne aszkenazyjskie (nie mylic
      z przebrzydla izraelska dyskoteka!!!) z wlasnych przekazow rodzinnych i innych
      zrodel? Kto moze tez tu przyjechac i uczyc? Jaka czesc z obecnych na koncercie
      w sob. zdawala sobie sprawe, jakiej swiatowej rangi gwiazda jest od wielu lat
      (a nie dopiero cd z Nigelem Kennedym i wyroznienia BBC, bo inaczej polskie masz-
      media swoich nie dostrzega, "paw i papuga" stale ze wszystkim) zespol "Kroke"?
      Najwazniejsze, ilu zrozumialo dedykacje "Kroke" utworu "Czas" dla mieszkancow
      konkretnego, nieistniejacego juz dzis adresu na Proznej (obecnie Austriacki
      Instytut Kultury i obok) i jest osobiscie, rodzinnie tez zwiazane z ta
      historyczna ulica Warszawy, czyli w ogole o czym i jakim prawem Wy sie o tym
      tak wypowiadacie, drodzy goscie - troche pokory i szacunku. W niedz. bylem
      bardzo zniesmaczony "U Madagaskar" Maryli Rodowicz z kretynskim tekstem,
      przywolujacym najgorsze, bolesne historie i skojarzenia, w dodatku z muzykami
      w religijnych talesach, a to nie ozdobka. Bez zwiazku tez i idiotyczne tam
      Jej "tu jest Ameryka", a z kolei gimnastyka Justyny Steczkowskiej byla glownie
      do melodii wspolczesnych izraelskich, glownie opartych o tradycje Jemenu i
      okolic, zas adaptacja polska tekstu "Un mir zajnen alle brider" szkodliwie
      zdeformowana, przeslodzona, ale obok trafil sie genialny pomysl zespolu Teatru
      Zydowskiego, by dla zilustrowania tekstu piosenki rozdac tlumowi widzow
      obwarzanki bubliczki/bajgelech, tylko ;-) czemu jak chwile pozniej Nina Stiller
      spiewala "sznaps machn", to nie rozdali wodki? :-))) Oczywiscie, jest dosyc
      umowny, na pograniczu groteski zwiazek z miejscem tematyka tego festiwalu np.
      potraw kuchnii izraelskiej (czyli glownie orientalnej), czy wystawy zdjec wody
      morskiej (bo w biblijnym akcie stworzenia - to w nastepnych kolejno wszystko? :-
      ) ), ale trafily sie etz takie perelki, obok jzu wspomnianych, jak czarujace
      wystepy spiewacze Slawy Przybylskiej, Henryka Rajfera i innych artystow, co
      dobrze wiedza, co, po jakiemu i - przede wszystkim - dlaczego, komu spiewaja, a
      takze hipnotyzujacy, mistyczny spektakl "Tajbele i demony" Teatru NN z Lublina
      z muzyka Jarka Adamowa, poprzedzajacy festiwal koncert mlodych muzykow "Samech"
      z Krakowa (i to doipiero w zastepstwie przeziebionych starszych) i wiele, wiele
      innych - nie moglem byc np. na warsztatach piosenek w jidysz Teresy Wronskiej,
      bo niestety rownolegle z tancami Leona Blanka - a i sam pomysl docenienia
      wreszcie ulicy Proznej, tych ostatnich 4 XIX-wiecznych kamieniczek, obwieszenie
      ich starymi szyldami w jidysz itp. zywe, interaktywne inscenizacje... A szejnem
      dank! Zaj gezynd! Karol fin Warsze (KKE@plearn.edu.pl)
      P.S.: A zeby juz bylo zgodnie ze stereotypami o kepele do geszeftow, to
      faktycznie na nastepny rok "zacheca sie" :-) wszelkich mozliwych
      przyslowiowych "wujkow zza morza" o zasponsorowanie tak, by bylo wiecej
      ambitnej, subtelnej i zywiolowej zarazem muzyki klezmerskiej, jak w sobote (i
      piekne wzory festiwalu w Krakowie i niedawno 2. "Tratwy Muzykantow" w Sejnach,
      a wreszcie znaleziono w Warszawie wlasciwe miejsce i formule), a nie szol
      opierane o popularnosc wsrod starszych widzow pretensjonalnych gwiazd pop, jak
      troszke niestety zbyt chwilami w niedziele. No i, :-))) takim najbardziej
      pasujacym logo tego wlasnie festiwalu, w dodatku dokladnie w takim miejscu
      Warszawy, powinna byc :-))) historyczna maszyna do szycia firmy "Singer".
      Bagris fin Pojlin! A git jur!
      • xanaxy Re: A dank far grojsn jontew in Warsze! 18.10.04, 19:24
        A ja bylam.Na nauce spiewu z p.Wronska.Swietna. I obrazy - Krasuckiej.Byl
        klimat, brak pospiechu, przygladalam sie twarzom.Jestem zachwycona.Kiedy Prozna
        na zawsze odzyje? Pozdrawiam, dziekuje za dlugi list na forum.
      • Gość: Oozie Re: A dank far grojsn jontew in Warsze! IP: *.handelsbanken.se 21.10.04, 11:36
        Gość portalu: Karol Ejgenberg napisał(a):

> Pleciecie takie przeideologizowane i abstrakcyjne glupoty, ze przykro czytac.

A nie martwisz się że odtwarzano żydowska ulicę w Szabat?
        I że nikt w Szabat nie handlowałby menorami czy winem oraz starociami na
        chodnikach a kowal nie kuł by żelaza?
        Jak ma być wierność tradycji to niech będzie.
    • Gość: michaelb hitler nie skonczyl pracy ....!!!! IP: *.zen.co.uk 18.10.04, 19:57
      • Gość: MZ Re: Lecz sie kretynie!! IP: *.spray.net.pl 18.10.04, 20:08
        • anmanika Re: Lecz sie kretynie!! 19.10.04, 10:41
          Tańce z p. Blankiem były super!!!! Świetny był też koncert kantorów w
          synagodze, w związku z tym zrezygnowałam z koncertu p. Rodowicz bo to by był
          zbyt duży dyzonans.
          • hawka Re AM ISRAEL HAJ 19.10.04, 14:45
            To było piękne, wzruszające choć nie wszystko do końca naturalne.

Gdzie te Szlomki ,gdzie Aronki biegające po ulicach ?.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka