erazm1 17.11.04, 11:12 ADK nr 6 skuwa podłoge wsapnaiłego przejazdu bramnego w tej okazałej, zabytkowej kamienicy, czy ktoś z forumowiczów robił może zdjecia wystroju tej bramy, bardzo się mogą przydać! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lmalczewski Re: Kredytowa 3 - alarm! 17.11.04, 14:07 Podobno już niestety jest po sprawie ... Jeśli ktoś ma zdjęcia to poproszę. Nie ma się co cackać i trzeba złożyć zawiadomienie do prokuratury. Odpowiedz Link Zgłoś
akcja1 Re: Kredytowa 3 - alarm! 17.11.04, 18:24 O którwj kamienicy mówicie? Mam nadzieje, że to nie Sąd Gospodarczy Odpowiedz Link Zgłoś
tomasz.urzykowski Re: Kredytowa 3 - alarm! 17.11.04, 21:02 Zerwaniem ceramicznych płytek w przejeździe bramnym domu przy Kredytowej 3 i zastąpieniem ich kostką bauma zajął sie już Wojewódzki Konserwator Zabytków. Wysłał dziś na miejsce swego inspektora, który stwierdził skandaliczną dewastację i niecne zamiary inwestora - ADK nr 6. Obiecał nam wstrzymać remont jutro (czyli w czwartek) i nakazać położenie starych płytek w przejeździe bramnym oraz odtworzenie tych kafelków, które zostały zniszczone podczas zrywania. Jutro w „Gazecie” czytajcie tekst na ten temat, autorstwa naszej nowej - ale bardzo zaangażowanej - koleżanki Dominiki Dziobkowskiej. Mam nadzieję, że płytki uda się uratować. Odpowiedz Link Zgłoś
sluzewiaczek No wreszcie!!! 17.11.04, 22:30 Jedna z nieliczych, w ostatnim czasie, tak szybkich interwencji Urzędu Konserwatorskiego. Tym razem brawa!!! Odpowiedz Link Zgłoś
erazm1 Re: ZOK 18.11.04, 10:26 Prawda jest taka że gdyby nie ZOK to akcji inspektora by nie było, albo byłaby spóźniona albo by jej w ogóle nie było, ale od tego sa społęcznicy żeby w takich razach gonić urzedy do roboty, tak czy inaczej brawa dla pani inspektor Ziajkowskiej, któa jest doprawdy osoba zaangażowaną w to co robi, co w urzedzie konserwatroskim nie jest zbyt częste i brawo pani red. dziobkowska bo napsiałą niezły tekst i szybko o całej sprawie. Smutne, że wszędzie wdarli sie barbarzyńcy i niszczą nieliczne ocałąłe pamiatki naszego miasta... Odpowiedz Link Zgłoś
lmalczewski Re: ZOK 18.11.04, 15:54 Przy okazji, kolejny raz apeluję o założenie jakiegoś newslettera dla miłośników zabytków. Pozwoliłoby to na szybszą reakcję i alarmowanie odpowiednich służb. Niech barbarzyńcy "czują nasz oddech na karku" ! :) Odpowiedz Link Zgłoś
tomasz.urzykowski Re: ZOK 19.11.04, 14:35 Przyłączam się do gratulacji dla ZOK-u. Prezes tej organizacji - Tomasz Markiewicz - jako pierwszy zauważył co się dzieje w bramie zabytkowego domu przy Kredytowej. Szybko zawiadomił konserwatora i gazety (w jednym czasie napisały o tym „Stołaczna” i „Życie Warszawy”). Brawa też dla konserwatora, który natychmiast zareagował (czyżby pod nieobecność szefa urząd konserwatorski zaczął szybciej działać?). Mam nadzieję, że sprawa skończy się dobrze - zachowane kafelki wrócą na swoje miejsce, a zniszczone płytki zostaną zastąpione nowymi, identycznymi. Zasługa Tomasza Markiewicza i ZOK-u jest tu ogromna. Odpowiedz Link Zgłoś
malka33 Re: No wreszcie!!! 19.11.04, 21:47 bez przesady. to z urzedu na jasnej 2 kroki! i tak obok niszczeje spokojnie np zlota 1. Odpowiedz Link Zgłoś
malka33 Re: Kredytowa 3 - alarm! 19.11.04, 21:46 prokuratura umozy ze wzgledu na niska szkodliwosc spoleczna Odpowiedz Link Zgłoś
tomasz.urzykowski Re: Kredytowa 3 - alarm! 23.11.04, 16:41 Jaka prokuratura? Przecież nikt nie skierował sprawy do prokuratury. Odpowiedz Link Zgłoś
sluzewiaczek Informacja z ADK 6. 24.11.04, 08:23 Dostałem informację, od kompetentnej osoby z ADK 6, że kafle wrócą na swoje miejsce i obecnie są zabezpieczone...pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
malka33 Re: Kredytowa 3 - alarm! 24.11.04, 08:54 lmalczewski pisal ze trzeba zlozyc doniesienie do prokuratury (17.11.04), a ja wiem, ze jak sprawy dot zabytkow trafiaja do sadu to sa zwykle umazane ze wzgledu na niska szkodliwosc spoleczna. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś