Dodaj do ulubionych

Kredytowa 3 - alarm!

17.11.04, 11:12
ADK nr 6 skuwa podłoge wsapnaiłego przejazdu bramnego w tej okazałej,
zabytkowej kamienicy, czy ktoś z forumowiczów robił może zdjecia wystroju tej
bramy, bardzo się mogą przydać!
Obserwuj wątek
    • lmalczewski Re: Kredytowa 3 - alarm! 17.11.04, 14:07
      Podobno już niestety jest po sprawie ...
      Jeśli ktoś ma zdjęcia to poproszę. Nie ma się co cackać i trzeba złożyć
      zawiadomienie do prokuratury.
      • akcja1 Re: Kredytowa 3 - alarm! 17.11.04, 18:24
        O którwj kamienicy mówicie?
        Mam nadzieje, że to nie Sąd Gospodarczy
        • tomasz.urzykowski Re: Kredytowa 3 - alarm! 17.11.04, 21:02
          Zerwaniem ceramicznych płytek w przejeździe bramnym domu przy Kredytowej 3 i
          zastąpieniem ich kostką bauma zajął sie już Wojewódzki Konserwator Zabytków.
          Wysłał dziś na miejsce swego inspektora, który stwierdził skandaliczną
          dewastację i niecne zamiary inwestora - ADK nr 6. Obiecał nam wstrzymać remont
          jutro (czyli w czwartek) i nakazać położenie starych płytek w przejeździe
          bramnym oraz odtworzenie tych kafelków, które zostały zniszczone podczas
          zrywania. Jutro w „Gazecie” czytajcie tekst na ten temat, autorstwa naszej
          nowej - ale bardzo zaangażowanej - koleżanki Dominiki Dziobkowskiej. Mam
          nadzieję, że płytki uda się uratować.
          • sluzewiaczek No wreszcie!!! 17.11.04, 22:30
            Jedna z nieliczych, w ostatnim czasie, tak szybkich interwencji Urzędu
            Konserwatorskiego. Tym razem brawa!!!
            • erazm1 Re: ZOK 18.11.04, 10:26
              Prawda jest taka że gdyby nie ZOK to akcji inspektora by nie było, albo byłaby
              spóźniona albo by jej w ogóle nie było, ale od tego sa społęcznicy żeby w
              takich razach gonić urzedy do roboty, tak czy inaczej brawa dla pani inspektor
              Ziajkowskiej, któa jest doprawdy osoba zaangażowaną w to co robi, co w urzedzie
              konserwatroskim nie jest zbyt częste i brawo pani red. dziobkowska bo napsiałą
              niezły tekst i szybko o całej sprawie. Smutne, że wszędzie wdarli sie
              barbarzyńcy i niszczą nieliczne ocałąłe pamiatki naszego miasta...
              • lmalczewski Re: ZOK 18.11.04, 15:54
                Przy okazji, kolejny raz apeluję o założenie jakiegoś newslettera dla
                miłośników zabytków. Pozwoliłoby to na szybszą reakcję i alarmowanie
                odpowiednich służb. Niech barbarzyńcy "czują nasz oddech na karku" ! :)
              • tomasz.urzykowski Re: ZOK 19.11.04, 14:35
                Przyłączam się do gratulacji dla ZOK-u. Prezes tej organizacji - Tomasz
                Markiewicz - jako pierwszy zauważył co się dzieje w bramie zabytkowego domu
                przy Kredytowej. Szybko zawiadomił konserwatora i gazety (w jednym czasie
                napisały o tym „Stołaczna” i „Życie Warszawy”). Brawa też dla konserwatora,
                który natychmiast zareagował (czyżby pod nieobecność szefa urząd konserwatorski
                zaczął szybciej działać?). Mam nadzieję, że sprawa skończy się dobrze -
                zachowane kafelki wrócą na swoje miejsce, a zniszczone płytki zostaną
                zastąpione nowymi, identycznymi. Zasługa Tomasza Markiewicza i ZOK-u jest tu
                ogromna.
            • malka33 Re: No wreszcie!!! 19.11.04, 21:47
              bez przesady. to z urzedu na jasnej 2 kroki! i tak obok niszczeje spokojnie np
              zlota 1.
      • malka33 Re: Kredytowa 3 - alarm! 19.11.04, 21:46
        prokuratura umozy ze wzgledu na niska szkodliwosc spoleczna
        • tomasz.urzykowski Re: Kredytowa 3 - alarm! 23.11.04, 16:41
          Jaka prokuratura? Przecież nikt nie skierował sprawy do prokuratury.
          • sluzewiaczek Informacja z ADK 6. 24.11.04, 08:23
            Dostałem informację, od kompetentnej osoby z ADK 6, że kafle wrócą na swoje
            miejsce i obecnie są zabezpieczone...pzdr.
          • malka33 Re: Kredytowa 3 - alarm! 24.11.04, 08:54
            lmalczewski pisal ze trzeba zlozyc doniesienie do prokuratury (17.11.04), a ja
            wiem, ze jak sprawy dot zabytkow trafiaja do sadu to sa zwykle umazane ze
            wzgledu na niska szkodliwosc spoleczna. pzdr

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka