Dodaj do ulubionych

Praga Północ

03.01.05, 19:26
Mam 2 pytania: a) który budynek jest najstarszy w tej dzielnicy? oraz b) czy
podział na Pragę Pn. i Płd. jest naturalny? Czy Praga Pd. od czasu wlaczenia
Pragi do Warszawy byla jej czescia? Jestem ignorantem, wiem... Wybaczcie...
Obserwuj wątek
    • beata_ Re: Praga Północ 03.01.05, 21:45
      Powtórz może swoje pytanie jeszcze tu:

forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=297

zwiększasz szansę na szybką odpowiedź o 100% :-)
      Pozdrawiam
      • masstah Re: Praga Północ 03.01.05, 23:10
        Czemu od razu odsyłać, może my tutaj też coś poradzimy ;-)

Najstarszym budynkiem dzisiejszej dzielnicy Praga Północ jest chyba kościół MB
        Loretańskiej na Ratuszowej. W każdym razie korzenie ma co najmniej XVII wieczne
        i to z pierwszej połowy XVII wieku. Z głowy więcej nie pamiętam poza tym że
        wiekszość kościoła i klasztoru została zniszczona w czasie bodajże wojen
        napoleońskich, to co pozostało to ledwie resztki całości. A nastepna w
        kolejności starszenstwa będzie pewnie dawna komora wodna na Kłopotowskiego.

A co do podziałów - sam podział jest w sumie dość naturalny, mniej więcej
        wzdłuz granicy prawdziwej historycznej Pragi. Natomiast nazwa Praga Południe
        nie ma żadnego sensu - bo w jej skład nie wchodzi ani centymetr kwadratowy
        Pragi, tylko Saska Kępa, Grochów, Kamionek, Gocław itp.
        • beata_ Re: Praga Północ 03.01.05, 23:56
          No nieee - niezupełnie odsyłać, raczej "dosyłać" w jedno jeszcze miejsce - nie
          zawadzi, prawda? :-)

A chodzi o to, że na praskim forum jest parę osób, które z rzadka tu
          zaglądają...może inaczej, rzadziej widuję te osoby piszące tutaj niż tam, stąd
          mój pomysł "dosyłki".

Pozdrawiam nieustająco :-)
          • utrat Re: Praga Północ 04.01.05, 14:48
            wyslalem :)
            tak wlasnie mi sie wydawalo, ze praga pd wcale nie jest praga...
            • tomasz.urzykowski Re: Praga Północ 10.01.05, 23:12
              Kilka lat temu w "Gazecie Stołecznej" i dzielnicowym dodatku "Metro"
              zainicjowałem dyskusję o nazwach dzielnic na prawym brzegu Wisły. Zwłaszcza
              chodziło o nazwę Praga - Południe, która jest - oczywiście - sztuczna. Ta część
              miasta powinna się raczej nazywać Grochowem, ale wiem, że zaraz podniosą się
              głosy mieszkańców Kamionka, Gocławka, Gocławia, a zwłaszcza Saskiej Kępy,
              którzy z Grochowem się nie identyfikują. Z tamtej dyskusji niewiele wynikało,
              bo nikomu specjalnie nie zależało na wywoływaniu waśni między poszczególnymi
              częściami dzielnicy i - nie daj Boże - rozpadzie Pragi - Południe. Bo gdyby
              przemianować ją na Grochów, Saska Kępa i Gocław na pewno chciałyby się odłączyć.
              Praga - Północ nie ma takich problemów.
              Bez wątpienia najstarszym budynkiem Pragi jest kościół Matki Bożej Loretańskiej
              przy ul. Ratuszowej. To skromna resztka (dokładniej - dawna kaplica)
              nieistniejącego dziś potężnego kompleksu kościoła i klasztoru o.o. Bernardynów.
              Kamień węgielny pod kompleks wmurowano w 1617 r. w obecności króla Zygmunta III
              Wazy. Domek Loretański - zachowany do dziś wewnątrz świątyni - zaczęto budować
              ok. 1640 r. Zespół bernardyńskich budowli niszczony był podczas potopu
              szwedzkiego i rosyjskiej rzezi Pragi. Ostatecznie z rozkazu Napoleona rozebrano
              go w 1811 r. w związku z budową fortyfikacji. Pozostała tylko kaplica z Domkiem
              Loretańskim, czyli obecny kościół.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka