Dodaj do ulubionych

segregacja smieci

18.01.05, 14:43
Mili, z tego co widzialam ten watek zostal juz czesciowo poruszony, ale
szybko sie wypalil. Jako, ze ochrona naszego srodowiska jest mi rzecza bliska
proponuje zebysmy jeszcze raz podejeli temat segregacji smiaci. Uwazam, ze na
takie warunki jak tu mamy i mieszkancow, ktorzy do swiatlych ludzi naleza,
warto zainwestowac i w naszym pieknym smietniku postawic kosze na papier,
puszki, szklo, itp... Co Wy na to?
Obserwuj wątek
    • ppppp1 Re: segregacja smieci 18.01.05, 14:53
      Technicznie jest to nie możliwe,te pojemniki muszą być na zewnątrz
      budynku.Podnoszone są przez dźwig i wywożone.
      • wenus2005 Re: segregacja smieci 18.01.05, 15:02
        jestes pewien? to szkoda bardzo. ale moze istnieje jakas wersja "kieszonkowa",
        ktora mozna by wyprowadzic na zewnatrz i tam dopiero podnosic dzwigiem...? to
        uciazliwe jezdzic z tym do Geant (chyba, ze cos jest blizej moze?)
        • ppppp1 Re: segregacja smieci 18.01.05, 15:18
          Na pewno jest coś bliżej.Teraz nie kojażę,ale przejadę sie po okolicy i dam
          znać.A co do wersji mini to nie ma takiej.
          • wenus2005 Re: segregacja smieci 18.01.05, 15:23
            a gdyby tak dorobic im koleczka, tym kontenerom, to moze by udalo sie nimi do
            takiego dzwigu podjechac... a moze sa mniejsze dzwigi...? ;)))
            • ppppp1 Re: segregacja smieci 18.01.05, 15:35
              to są ciężkie pojemniki ta opcja odpada.
              • wenus2005 Re: segregacja smieci 18.01.05, 16:22
                Wlasnie rozmawialam z administracja. Pan Administrator powiedzial, ze jak ktos
                znajdzie odpowiednie kosze to on chcetnie bedzie koordynowac reszte prac. Tak
                wiec do roboty! moze uda nam sie cos wygooglowac :)
                • zzrobert Re: segregacja smieci 20.01.05, 23:58
                  hmmm przecież od lipca/sierpnia wiadomo o nich.
        • krecia777 Re: segregacja smieci 18.01.05, 23:16
          no pewnie, ze sa niedaleko takie pojemniki! Skrecasz z Granitowej w prawo, kolo
          bramy wyscigow oczywiscie tez w prawo, potem w lewo, nad kanalkiem-smrodka,
          przejezdzasz trzech lezacych policjantow, ulica sie konczy sklepem o wdziecznej
          nazwie "Am Spozywcz" i wowczas mozna w prawo lub w lewo. Jest to ulica
          Bartlomieja. Tam w prawo (teraz jest tam remont sieci energetycznej, czy cos
          takiego) i na koncu tej uliczki sa pojemniki do segregacji smieci!

ja lubie sobie robic spacerek ze smieciami, przyjemne z pozytecznym ;)
      • zzrobert Re: segregacja smieci 20.01.05, 23:57
        Są jednak takie.
        Już w lecie znaleźliśmy jeden z takich modeli używany na ulicy Jaworowej na
        Ursynowie i to w liczbie kilkunastu więc to nie jest raczej przeróbka.
        Niestety my nadal nie mamy takich i nie bardzo wiem dlaczego.
    • blacky35 Re: segregacja smieci 18.01.05, 16:21
      no coz to chyba propozycja z tych utopijnych.
      • wenus2005 Re: segregacja smieci 18.01.05, 16:23
        blacky 35 Ty strasznie pesymistycznie nastawiony jestes :) wiara czyni cuda :)))
        • ppppp1 Re: segregacja smieci 18.01.05, 16:47
          Tym powinien zająć sie chyba administrator nie będziemy go wyręczać.Ale takich
          koszy nie ma.
          • wenus2005 Re: segregacja smieci 18.01.05, 21:46
            Masz racje. Ale skoro on nie ma checi...
            • ppppp1 Re: segregacja smieci 18.01.05, 22:24
              Musi mieć chęć za to bierze kasę.
      • lohengrin77 Re: segregacja smieci 18.01.05, 22:39
        Utopizm nie jest tu taki znowu przesadzony.

W Polsce dość często zawartość takiego posegregowanego pojemnika wsypuje się do
        jednej śmieciarki albo na jedną stertę śmieci.

Być może ma to zadanie tylko wychowawcze, tak aby następne pokolenia, nauczywszy
        się 'wrzucać selektywnie' dorosły do wprowadzania utylizacji właściwej.
        • blacky35 Re: segregacja smieci 19.01.05, 10:39
          i tu sie zgadzam. Sam osobiscie widzialem jak pod trzy kolorowe pojemniki
          podjechała ciezarówka i wszystko (ze wszystkich trzech) wsypała w jeden
          kontener. To bylo ze 2 lata temu i wtedy to wlasnie idea segregacji smieci w
          naszym kraju prysła jak banka mydlana. Dlatego tez uwazam pomysl segregacji
          smmieci w naszybm bloku za absurdalny.
          • wenus2005 Re: segregacja smieci 19.01.05, 11:47
            tzn. że nawet nie warto probowac dbac o ochrone srodowiska, tak...? gdyby
            wszyscy wychodzili z takiego zalozenia jeszcze teraz korzystalibysmy z
            wychodkow... najlatwiej jest krytykowac i nie walczyc o poprawe sytuacji...
            • blacky35 Re: segregacja smieci 19.01.05, 14:39
              Ale dlaczego takie oburzenie. Ja nie twierdze ze nie warto dbac o srodowisko
              wrecz nawet przeciwnie. Alz tego co widze Pani propozycja polega na postawieniu
              kontenerów do segregacji. A to i tak i tak nic nie da szkodz czasu. Po co
              zalatwiac kontenery stawiac je (sa niesty paskudne) wkladac prace czyli
              segregowac jak potem tak i tak wyladuja w jednym kotle. Nietety obawiam sie
              zeby to mialo sens to musi Pani powalczyc najpierw o gigantyczne inwestycje na
              utylizacje smieci.Potem zadbac zeby trafily w kompetentne rece (tutaj nawet bo
              zdobyciu inwestycji daje 3% szansy). Potem nauczac przez 20 lat w szkole a
              potem dopiero oddzielne pojemniczki w domu.
        • zzrobert Re: segregacja smieci 21.01.05, 00:00
          hmm niektóre (o ile nie wszystkie) firmy nie biorą opłaty za wywóz takich
          śmieci. Za to opłaty za "normalne" będą rosły. Chociażby z tego powodu warto
          się tym tematem zająć.
    • jhkjbk Re: segregacja smieci 19.01.05, 20:08
      Drodzy sasiedzi ! Ten dialog choc piekny w formie, niestety nie prowadzi do
      konstruktywnych wnioskow... Zacznijmy od rzeczy malych, ktore moga byc
      pierwszym krokiem do rozwiazywania rzeczy wielkich i ponetnych - mysle o tzw.
      suchym chlebie dla konia ! Panie Administratorze do dziela - pojemnik na
      czerstwe pieczywo na pewno by sie wszystkim mieszkancom przydal !!! A
      dalej ... to juz z gorki. Sic.
      • blacky35 Re: segregacja smieci 20.01.05, 11:13
        :)
        problem w tym ze teraz to i o czerstwy chleb trudno. Sama chemia przez tydzien
        jak z pieca a 8 dznia nawet kon by tego nie zjadl.
      • zzrobert Re: segregacja smieci 21.01.05, 00:03
        Może by tak śmietnik np. przed wejściem przy schodach na osiedle bo zginiemy w
        śmieciach.
        • blacky35 Re: segregacja smieci 21.01.05, 11:27
          Prosze o przyblizenie idei smietnika przy schodach. Po co niby on tam ma byc.
          Sa smietniki na terenie osiedla (straszne co prawda paskudztwa).
          • zzrobert Re: segregacja smieci 21.01.05, 14:09
            Normalny kosz bo teren przy wejściu wygląda często koszmarnie a sam widziałem
            jak ludzie wchodzący na nasz teren wyrzucali pety i papierki pod nogi (liczę na
            to że tylko dlatego że nie było kosza).
      • dominika_2003 Re: segregacja smieci 22.01.05, 19:49
        Zwłaszcza ża konie mamy "za płotem"
    • dominika_2003 Re: segregacja smieci 22.01.05, 20:05
      Pomysł bardzo dobry, jak przeczytałam poniżej może być ciężko z jego realizacją.
      Ale chcę się podzielić kilkoma moimi uwagami na ten temat, może razem coś
      wymyślimy.
      Dla mnie segregacja odpadów jest czymś jak najbardziej naturalnym, w mojej
      pracy obowiązuje wszystkich pracowników segregowanie śmieci, które sami
      generujemy - więc mam to "we krwi".
      Zanim sprowadziłam sie na Wyścigową mieszkałam w podwarszawskiej miejscowości
      gdzie segregacja odpadów jest powszechna - jest to dobry sposób na zmniejszenie
      kosztów za wywóz śmieci - za odbiór posegregowanych odpadów nic się nie
      płaciło - przy osiedlach stały kontenery, a dla domów jednorodzinnych był
      wydawany komplet worków do segregacji w urzędzie miejskim - raz w miesiącu
      przyjeżdżał samochód i zabierał worki ze śmieciami i zostawiał nowe.
      Parę miesięcy temu do mojej firmy przyjechał pewien pan, który prowadzi zakład
      pracy chronionej (zdaje się z Nadarzyna) i z tego co pamiętam to zajmują się
      oni zbiórką posegregowanych śmieci w blokach, z ulotki pamiętam, że śmieci w
      określone dni należało zostawić przed drzwiami mieszkania, i nie wiem czy nie
      działają nawet na Ursynowie. Może to byłby dobry pomysł dla nas. Może można się
      z nimi umówić że u nas nie będą chodzić po blokach tylko będą odbierac te
      odpady z naszego śmietnika - nie wiem, trzeba by się już nimi dogadywać. Jeśli
      uważacie, że to rozwiązanie byłoby mozliwe u nas do zrealizowania, to postaram
      się odszukać namiar do tej firmy.
      Co o tym sądzicie?
      • ppppp1 Re: segregacja smieci 23.01.05, 11:33
        Chodzić po blokach i zbierać śmieci-myśę,że to nie najlepszy pomysł.Po co ma
        się ktoś kręcić.
        • worek1972 Re: segregacja smieci 28.01.05, 19:18
          Zdecydowanie nie jest to dobry pomysl aby sie ktos szwendal u nas po klatkach.
          Ale za to wydzielone kontenery na posegregowane smieci w smietniku to moim
          zdaniem zalatwia sprawa o ile bedziemy sie do tego wszyscy stosowac.
          Pomysl super i pozdrawiam sasiada, ktory mnie kiedys pytal w windzie czy smieci
          ktore mam ze soba sa posegregowane. To super ze twoj pomysl powrocil.

Worek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka