Dodaj do ulubionych

Najbrzydszy pomnik stolicy

IP: 10.1.127.* 31.08.01, 12:35
Dziś jechałem Bankowym. I znowy uderzył mnie swą pokracznością pomnik Staryznskiego - ta mała
głowka stercząca z jakiejś platformy. Brr, ohyda.
Jaki jest waszym zdaniem najbrzydszy pomnik stolicy? ja oddaję głos za Starzyńskim - karzełkiem...
Obserwuj wątek
    • eela Re: Najbrzydszy pomnik stolicy 31.08.01, 13:00
      1. Pomnik Starzynskiego
      2. Barykada Września na Grójeckiej przy Opaczewskiej
      3. Pomordowanym na wschodzie na Muranowskiej
      • Gość: sloggi Re: Najbrzydszy pomnik stolicy IP: *.system.net.pl 31.08.01, 13:53
        Koszmar to kolumna Jazdy Polskiej i płyta wybuchu powstania na Świętokrzyskiej.
    • Gość: lelesio Czterech braci śpiących. IP: *.*.*.* 31.08.01, 14:19

• eela Re: Czterech braci śpiących. 31.08.01, 14:27
        A mnie się 4 spiacych podoba, szczególnie nazwa :), tylko gdyby go umyli..
        • Gość: lelesio Re: Czterech braci śpiących. IP: *.*.*.* 31.08.01, 14:38
          Nazwa jest rzeczywiście cudowna bo ... nieoficjalna
          (nawet kurde nie pamiętam jak on się oficjalnie
          nazywa), ale sam pomnik ... hmmm ... brrr. Ale pasuje
          do równie pięknej architektury budynku za nim, chyba
          teraz tam jest PKP?
          :)))
          • eela Re: Czterech braci śpiących. 31.08.01, 14:59
            Tez nie wiem jaka jest oficjalna nazwa. Może przyjaźni polsko-radzieckiej?
            Ciekawe, czy na forum ktos wie. No to co, przyjdziesz 8-go na Starówke? :)))
            • Gość: sloggi Czterech śpiących, trzech walczących. IP: *.system.net.pl 31.08.01, 15:02
              Warszawiacy i nie wiedzą - wstyd.
              Jest to pierwszy powojenny pomnik - notabene bardzo udany i świetnie
              wkomponowany w otoczenie.
              Nosi on nazwę Pomnika Braterstwa Broni.
              Mało kto wie, że plac na którym on stoi od 1.08.2001 nosi nazwę Placu
              Wileńskiego.
              • Gość: Gral Re: Czterech śpiących, trzech walczących. IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 01.09.01, 15:09
                Gość portalu: sloggi napisał(a):

> Mało kto wie, że plac na którym on stoi od 1.08.2001 nosi nazwę Placu
                > Wileńskiego.

a jak sie nazywal przed 1.08, jesli mozna zapytac?

GraL
                • eela Re: Czterech śpiących, trzech walczących. 03.09.01, 09:22
                  Gość portalu: Gral napisał(a):

> Gość portalu: sloggi napisał(a):
                  >
                  > > Mało kto wie, że plac na którym on stoi od 1.08.2001 nosi nazwę Placu
                  > > Wileńskiego.
                  >
                  > a jak sie nazywal przed 1.08, jesli mozna zapytac?

chyba nie miał nazwy?
                  >
                  > GraL

• Gość: sloggi Re: Czterech śpiących, trzech walczących. IP: *.system.net.pl 03.09.01, 16:55
                    Zgadza się, wcześniej plac ten był bezimienny.
        • palker Re: Czterech braci śpiących. 05.09.01, 19:50
          eela napisał(a):

> A mnie się 4 spiacych podoba, szczególnie nazwa :), tylko gdyby go umyli..

Pełna nazwa: "Czterech Śpiacych - Trzech Walczących". Słyszałem, jak pewna pani
          zapytała, widząc efekt gołębiej działalności: A co oni tak... posiwieli :-)
    • Gość: js Re: Najbrzydszy pomnik stolicy IP: *.pgi.waw.pl 31.08.01, 15:07
      Zdecydowanie pomnik Starzyńskiego przy Placu Bankowym. Wygląda jakby prezydent zasłaniał się ręcznikiem i
      wskazywał na genitalia.
      • Gość: sloggi Re: Najbrzydszy pomnik stolicy IP: *.system.net.pl 31.08.01, 15:10
        Chciałem aby Warszawa była wielka..............., to ma wskazywać gest
        Prezydenta.
        I nie obrażajcie Starzyńskiego. Pomnik to nie jego wina. A zginął śmiercią
        męczeńską.
        • Gość: beata Re: Najbrzydszy pomnik stolicy IP: *.acn.waw.pl 31.08.01, 21:01
          Wyjątkowao paskudna jest Konopnicka w Ogrodzie Saskim. Moja córka bała sie tego
          pomnika panicznie, kiedy jako 2-3 letnie dziecko chadzała tam ze mna na spacery.
          Zawsze starałam sie omijać to miejsce szerokim łukiem:-)
          • Gość: Grzegorz Re: Najbrzydszy pomnik stolicy IP: 10.129.128.* / *.acn.pl 01.09.01, 02:02
            moje typy to Prus z wodogłowiem na Krakowskim Przedmieściu (zaprojektowany
            najwyraźniej na wysoki postument a postawiony na chodniku...) i ta
            nadekspresyjna, z przerośniętym biustem i rozdartą gębą Nike - okropna - całe
            szczęście że ją trochę schowali...
            ale naprawdę straszny był pomnik utrwalaczy władzy ludowej na Osi Saskiej -
            ludzie mówili o nim, że chwycili orła za nogi i nie pozwalają mu wzlecieć -
            zankomicie że został rozebrany: czy ktoś pamieta jeszcze to paskudztwo ?
            Grzegorz
    • Gość: IKA_24 Re: Najbrzydszy pomnik stolicy IP: 192.168.2.* / 217.8.164.* 01.09.01, 10:36
      zdecydownaie pomnik przy muranowskiej - poleglym i pomordowanym na wschodzie -
      jest tak koszmarny ze nie sposob mowic o nim inaczej niz pomnik ofiar PKP

2. pomnik bodajze zolnierzy armii hallera a moze czynu zbrojnego polonii (???) -
      w alei wojska polskiego przy placu grunwaldzkim - paskudztwo

3. powstania ? powstancow? warszawskich na placu krasinskich - teraz juz tak
      nie straszy, ale zanim powstal gmach sadow bylo to jedno z koszmarniejszych
      miejsc w stolicy
      • Gość: Bartek Re: Najbrzydszy pomnik stolicy IP: *.chello.pl 01.09.01, 11:06
        1. Pomnik przy Muranwskiej - "Ofiar PKP". Koszmar.
        2. Pomnik Starzyńskiego. Toż to naigrywanie się z jednego z największych
        Polaków w naszej historii.
        3. Pomniki Piłsudskiego i Prusa. Czarna rozpacz, a "w dodatku" ustawiona w
        pobliżu.
        • Gość: f Matejki, Piłsudskiego, Prusa.... IP: 212.160.114.* 02.09.01, 16:39
          ...sa tak doslowne ze az lzy mi ciekna po plecach kiedy na nie patrze.
          Zreszta, w Warszawie zbyt duzo jest takich pomnikow w stylu z poprzednich epok
          (takie pomniki stawialo sie 200 lat temu).
          Starzynskiego to plagiat pomyslu alegori rozbioru Polski (nikt nie zwrocil sie
          o odszkodowanie za prawa atorskie?) ale i tak jest duzo lepszy niz wszystkie te
          sztywne postacie na cokolach..
        • Gość: sloggi Re: Najbrzydszy pomnik stolicy - ofiar PKP IP: *.system.net.pl 03.09.01, 16:59
          Przy odsłonięciu pomnika na placu Muranowskim pani reporterka zapytała się
          mnie, jak mi się podoba bryła pomnika i jedyne co przyszło mi do głowy to :
          - Taki cmentarz na kółkach - i oni to puścili w Kurierze Warszawskim.
          Ależ mi było głupio, jak następnego dnia jakaś stara rozdropa zwyzywała mnie na
          przystanku.
          • eela Re: Najbrzydszy pomnik stolicy - ofiar PKP 04.09.01, 10:37
            Jak ten pomnik odsłaniali, to mnie nie było w Polsce. Gdy wróciłam i wieczorem
            wypadła mi droga obok tego pomnika, to mało zawału nie dostałam. Myslałam, ze
            tam się wydarzyła jakas straszna katastrofa, że wyrwało wagon z szynami. Nawet
            nie pomyslałam, że tam najwyzej mógły ulec wypadkowi tramwaj. Po prostu
            zgłupiałam, tak to było nieoczekiwane
    • nocomment Re: Najbrzydszy warszaski pomnik 05.09.01, 16:53
      Gość portalu: ja napisał(a):

> Dziś jechałem Bankowym. I znowy uderzył mnie swą pokracznością pomnik Staryznsk
      > iego - ta mała
      > głowka stercząca z jakiejś platformy. Brr, ohyda.
      > Jaki jest waszym zdaniem najbrzydszy pomnik stolicy? ja oddaję głos za Starzyńs
      > kim - karzełkiem...

Jeśli o pomniki się rozchodzi to moim zdaniem najbrzydsze są te wszystkie
      piaskowcowe typu MDM lub pod PKiN.

• Gość: Sol Re: Najbrzydszy warszaski pomnik IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 06.09.01, 17:19
        najsmutniejsze jest to, ze w naszym kraju, a szczegolnie w naszym miescie nie trzeba wiele zeby
        postawic pomnik. Wystarczy zawiazac komitet budowy pomnika XXX i wystarczy. No, jakas tam
        akceptacja projektu - ale to formalnosc. I dlatego powstaja takie ohydy...blee, szkaradzienstwa. Nikt
        nad tym nie panuje. Te wszystkie kamienie polne chwalace 50-lecie, 100-lecie i inne takie. Po co to
        komu? tez ohydne bo jeszcze zawsze musza jakis placyk z kostki bauma wokol tego zrobic. Od dawna
        nie powstal w Wwie naprawde ciekawy pomnik. A ten dziadek general przy Belwederze? No
        paskuda...Akademizm i to jeszcze niemrawy......
        PS Czy ktos wie dlaczego po wyslaniu postu on na forum wychodzi taki pokawalkowany????
    • Gość: kwieto Re: Najbrzydszy pomnik stolicy IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 07.09.01, 10:59
      Widze, ze nawet nie przyjzales sie dobrze pomnikowi, ktory krytykujesz -
      ta "jakas tam platforma" to jest po prostu plan Warszawy. I jest on na tyle
      czytelny, ze ja, mieszkajac w W-wie od raptem 5 lat nie mam problemow ze
      zrozumieniem przeslania tego pomnika. Moze dlatego, ze wiem, kim byl
      Starzynski...
    • Gość: kwieto Re: Najbrzydszy pomnik stolicy IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 07.09.01, 11:34
      Ja za najgorsze uwazam te pomniki, ktore powstaly ostatnio, albo nie powstaly
      (na szczescie wogole). z pomnikow ostatnich - "Sobieski i dwa pieski"

Z tych ktore nie powstaly:
      - "Wieza Jednosci Narodowej", mialo takie cos stanac w Porcie Praskim, i wg
      slow autora projektu mialo wygladac jak "rozplomieniony tors kobiety, 200m
      wysokosci, zbudowany ze szkla i stali"
      - "Bulawa Marszalkowska", miala stanac w Wilanowie, miec tez kolo 200m
      wysokosci, i taras widokowy na szczycie

Dodac jeszcze cokol postawiony pod Warszawska Syrenka (betonowy klocek,
      postawiony na "falach" fontanny, nie pasujacy zupelnie do samej syrenki), oraz
      postument wystawiony pod Warszawska Nike (tak, ze teraz ten pomnik stoi
      wlasciwie nigdzie), i to bedzie wszystko...
      • Gość: kwieto Re: Najbrzydszy pomnik stolicy IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 07.09.01, 11:50
        A z idei wg mnie genialnych - pomysl na "Pomnik Wiecznego Studenta" - bodaj
        przed BUW-em miala stanac laweczka, na ktorej siedziala zgarbiona nad ksiazka
        postac. "Student" wolna reka siegal po stojaca przy laweczce flaszke wina...
        • Gość: obcy Re: Najbrzydszy pomnik stolicy IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 09.09.01, 18:20
          Ja tam uważam , że cała Warszawa to pomnik - syf . To nie jest podobne do
          niczego .
          Ale jest to niestety wina rządów komunistów. Jeszcze trochę potrwa zanim władzę
          w stolicy przejmą normalnie wyedukowani architekci itp.

P.S.
          Jak chcecie zobaczyć ładne miasta to zapraszam na Dolny Śląsk
          • Gość: palker Re: Najbrzydszy pomnik stolicy - do obcego IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 09.09.01, 18:38
            Bardzoś obcy......
    • Gość: mmikki Re: Najbrzydszy pomnik stolicy IP: *.chello.pl 09.09.01, 18:36
      Gość portalu: ja napisał(a):

> Dziś jechałem Bankowym. I znowy uderzył mnie swą pokracznością pomnik Staryznsk
      > iego - ta mała
      > głowka...

Przyjacielu-esteto! Dziękuj Bogu, że już Feliks Edmundowicz Dzierżyński nie stoi
      na przeciwko.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka