Dodaj do ulubionych

Stare napisy na scianach i murach

09.02.05, 12:03
Witam
Czy ktos z Was wie, gdzie w Warszawie zachowaly sie (na murach i scianach)
napisy z lat 80. - np. Precz z komuna, Telewizja klamie, PZPR-NSDAP, WRON Won
i inne tego typu kwiatki? Oczywiscie chodzi mi o oryginaly, a nie wspolczesna
radosna tworczosc grafficiarzy ;-)
Obserwuj wątek
    • sqh Re: Stare napisy na scianach i murach 09.02.05, 22:49
      Słabo już widoczne "TVP KŁAMIE" widnieje nad wiatą przystanku
      autobusowego "Marszałkowska", w stronę Pragi. Wygląda staro, ale głowy nie dam,
      czy jest z epoki.
      • sibelius1 Dzieki, prosze o jeszcze;-))) 10.02.05, 11:06
        bt
        • tomasz.urzykowski Re: Dzieki, prosze o jeszcze;-))) 17.02.05, 01:37
          Ten napis "TVP klamie" znam, inne też pamiętam, ale jakoś mi ostatnio zniknęły
          z pola widzenia (pod tynkiem i farbą). A to przecież też jakiś znak czasu, tak
          jak napisy na murach z czasów okupacji (patrz - swastyka na szubienicy przy
          Ligockiej na Mokotowie, czy znak Polski Walczącej na słupku na terenie Liceum
          Batorego), albo z okresu powojennego rozminowania miasta (szpital dziecięcy
          przy Litewskiej). Wiem, że w Szkole Głownej Handlowej prowadzone są zajęcia z
          historii PRL-u, gdzie takie napisy, głównie z lat 80., służą jako pomoc
          dydaktyczna. Może ktoś kojarzy jeszcze jakieś inne napisy. Czy nie zachowaly
          się gdzieś w waszej okolicy? Może warto przynajmniej kilka z nich objąć ochoną,
          zakonserwować, przykryć szybą. Co o tym sądzicie?
          • eela Re: Dzieki, prosze o jeszcze;-))) 17.02.05, 13:14
            Kiedys różne napisy były na murze przy torach kolejowych między Włochami i
            Warszawa Zachodnią. Jak jest teraz nie wiem, bo tamtędy nie przejeżdzam. Nawet
            widziałam tam reklamę mydła Jeleń :-)
            Uważam, że powinno je się chronić, są znakiem epoki i czasami pewnej odwagi.
            • mp36 Re: Dzieki, prosze o jeszcze;-))) 18.02.05, 08:51
              Na Bródnie na Chodeckiej 13 na ścianie bocznego magazynu przy budynku
              administracji osiedlowej jest zamalowana ale widoczna litera S połączona z
              kotwicą, czyli "Solidarność walcząca". Podobny znak był jeszcze pare lat temu
              na ścianie sklepu przy Turmonckiej 22, ale zniknął razem z rozbiórką budynku
              pod nowy spółdzielczy dom mieszkalny. Pamietam że jakiś napis "z epoki" był na
              ścianie szczytowej jednego z 4-piętrowych bloków przy Łabiszyńskiej na Bródnie
              ale został pokryty ocieplajacym blok styropianem.
              • sibelius1 Dzieki ;-) Czy znacie moze ... 22.08.05, 20:52
                ... jeszcze jakies inne miejsca, w ktorych moge znalezc podobne napisy?
    • zwierz.alpuhary co prawda nie w Warszawie ale w Pruszkowie 23.08.05, 00:22
      ale może kogoś zainteresuje:)
      pruszkow.blox.pl/html/1310721,2883586,13,160.html?22601,y
    • tuzin_cwks Re: Stare napisy na scianach i murach 23.08.05, 03:52
      grono.net/user/topic-show.jsp?id=143806
      • pburkiewicz Józef Tkaczuk walczy! 23.08.05, 17:17
        Napisy, związane wyłącznie z osobą pana J. Tkaczuka (ciecia z SP nr 15)
        pojawiły się za komuny na Saskiej Kępie. Były rozmaite: Józef Tkaczuk-nasz
        idol, Tkaczuk, gdzie jesteś, Most Tkaczuka, Ulica Walecznych Tkaczuków, Szkoła
        im. J. Tkaczuka...
        Może jeszcze gdzieś zdobią ściany saskokępskich budynków...
        • sibelius1 Re: Józef Tkaczuk walczy! 23.08.05, 22:06
          O tych napisach trochę informacji jest w książce Saskiej Kępie, którą wydała
          niedawno Hanna Faryna - Paszkiewicz (wspomnienia mieszkańców). Można ją jeszcze
          kupić w Empikach i Trafficu przy Brackiej.
      • zwierz.alpuhary Re: Stare napisy na scianach i murach 23.08.05, 19:48
        niestety nie jestem członkiem grona.net
        • sibelius1 Re: Stare napisy na scianach i murach 23.08.05, 22:11
          Ten napis z Pruszkowa - rewelacja! Znacie jeszcze jakieś inne?
          • zwierz.alpuhary Re: Stare napisy na scianach i murach 24.08.05, 15:36
            amo mamy gołąbka pokoju przy stacji PKP, mamy też mural na ścianie szczytowej
            przy budynku starostwa z hasłem "Polska-Partia" z konturem Polski ale takich
            opozycyjnych to nie kojarzę, choć pewnie jakieś są:)
            A autorem powyższego zdjęcia jest znany tu skądinąd sqh;)
        • tuzin_cwks Re: Stare napisy na scianach i murach 24.08.05, 17:03
          Daj maila to Cie zaprosze.

Dodam jeszcze ze chyba nie ma problemu zeby dotrzec do autorow tego napisu w
          Aninie.
          • zwierz.alpuhary Re: Stare napisy na scianach i murach 25.08.05, 15:07
            e, jakoś mnie nie ciągnie. Postanowiłem, że będę kontestował grono.net.
    • adalek79 Re: Stare napisy na scianach i murach 23.08.05, 23:52
      na okeciu, tuz przy petli tramwajowej kolo zakladow lotniczych.

jadac od strony centrum mijamy zaklady i po lewej stronie jest uliczka prowadzaca do terminala Cargo lotniska. po lewej strone stoi 1 czy 2 - pietrowy budyneczek koloru nieokreslonego i na nim jest (zamazany - chyba przez bezpieke) napis solidarnosc - tzn zamazany w formie laczenia liter tak ze mimo wszystko widac co autor napisal.

ale ten napis to pikus - na rogu mojej ulicy, czyli zlota rog zelaznej stoja sobie, po dwoch stronach zelaznej dwie starutkie kamienice. jedna (slynna kamienica Wolfa Krengolda Zlota 83) juz jest wyludniona, w tej drugiej nadal mieszkaja ludzie. no na tej wlasnie kamienicy (na jej stronie od ulicy Twardej) zdjeto ostatnio jakies stare tablice czy szyldy. a pod spodem jakies stare, bardzo stare napisy! (mysle ze przedwojenne) niestety nie mialem okazji dokladniej sie temu przyjrzej ale w wolnej chwili postaram sie tam dotrzec i moze zrobie jakies zdjecia.
      • przemyslaw.burkiewicz Do mp36- "S" na Bródnie 24.08.05, 00:05
        Czy ten napis nadal istnieje? I czy jest na budynku administracji, czy
        parterowych baraków wzdłuż Chodeckiej? Pozdro!
      • adalek79 Re: Stare napisy na scianach i murach 06.09.05, 21:03
        no i tak jak obiecalem - napisy które "wylazly" na kamienicy twarda rog zelaznej

adalek79.w.interia.pl/IMG_0965.jpg
        adalek79.w.interia.pl/IMG_0967.jpg
    • fima "ZNAK" - z marca 1968... 06.09.05, 21:48
      Traugutta, ściana d.Wydz.Filozofii UW, prostopadła do chodnika, przy skręcie
      ku zakrystii Św.Krzyża, na wysokości oczu.
      Z,N,A,K - machnięte mocną grubą, czrną krechą, tyle razy zamalowywane i wciąż
      wyłażące - nawet dziś - spod warstw farby i przypadkowych graffiti, jak
      cieszyły w Marcu i po Marcu. Więc ktoś wie, pamięta, ma odwagę podkraść się o
      zmroku i przypomnieć - jakiż znak otuchy wtedy...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka