Dodaj do ulubionych

Ocena wariantów S-7

12.02.05, 10:50
Na podstawie spotkań informacyjnych, jakie odbywały się na Bemowie można już
dokonać wstępnej oceny czterech wariantów przebiegu
trasy szybkiego ruchu S-7.

Poglądowa mapa wariantów:
www.bemowo.waw.pl/aktualnosci/trasa/bemowo_small.jpg
Wariant 1 to w zasadzie modernizacja istniejącego wylotu na Gdańsk. Nie
tworzy się nowej trasy wylotowej. Jak wykazała analiza,
przepustowość tego rozwiązania osiągnie 0 (zero) w roku 2015. Zero!!! Czyli
totalny korek.
Dlatego rozważane są inne warianty. Największe szanse na realizację daje się
wariantowi 2 i 4.

Wariant 4 jest gorszy ze względów ruchowych od wariantu 2. W zasadzie zbuduje
się trasę tylko dla tranzytu lokalnego, a nie dla Warszawy. Brak jest węzłów
pośrednich - tylko jeden na styku z S8 i drugi w Łomiankach, czyli na
początku i na końcu.
Jest też problem z doprowadzeniem Trasy Mostu Północnego - trasa musiałaby
zakręcać niemal pod kątem prostym za Hutą Luccini (widać na rysunku taki
wariant TMP). Połączenie z TMP trasy wariantu 4 stworzyłoby trzeci węzeł
pośrdni. Tylko że też wjechanie na S-7 nie byłoby łatwe dla mieszkańców
Bemowa. Należałoby wtedy może uekspresowić przedłużenie Powązkowskiej i
doprowadzić do trasy w wariancie 4 poprzez TMP. Ale wtedy Bielany się
obruszą, bo ulica Gen. Maczka planowana jest blisko osiedla Chomiczówka.
Trasa wariantu 4 przechodzi przez tereny leśne. I co najważniejsze - nie była
nigdy tam planowana. Wymaga wyburzenia kilkudziesieciu domów i to nowych
domów, niektóre właśnie budowane. Podważa to zaufanie społeczeństwa do
Państwa i tworzy niebezpieczny precedens.
Dodatkowo jest niebezpieczeństwo, że UE nie da pieniędzy na to rozwiązanie.

Wariant 3 obarczony jest podobnymi wadami i wchodzi jeszcze bardziej w tereny
rezerwatów przyrody, niż wariant 4.

Wariant 2 jest pozbawiony powyższych wad, ale przechodzi przez tereny gęściej
zamieszkane.
Jednak ze względów ruchowych jest to rozwiązanie idealne. S7 w tym wariancie
to naturalna kontynuacja Trasy NS. To nowy i dobry wylot na północ.

Jednak czy nie o to chodzi, by trasa przechodziła przez tereny o większej
liczbie mieszkańców i służyła tym samym tym ludziom?
Jak sie zastanowić, to wada wariantu 2 (tereny o gęstszej zabudowie) jest
jego największą zaletą. Ostatecznie trasa ta ma służyć warszawiakom, a
głownie mieszkańcom północnych dzielnic Warszawy.
Myślę, że przykrycie wykopu w wariancie 2 spowoduje zminimalizowanie
protestów społecznych i GDDKiA powinna poważnie rozważyć takie rozwiązanie.

Ja jakbym miał wybierać, to wolałbym mieszkać 50 m od trasy szybkiego ruchu
(w przekopie i z ekranami dźwiękochłonnymi), niż 50 m od Al. Niepodległosci,
czy Górczewskiej. A ja niestety teraz mieszkam przy tej pierwszej ulicy, a
mieszkanie kupiłem przy tej drugiej (w odległości 300 m od Trasy NS i 600 m
od węzła NS z Trasą AK). I w obu przypadkach jest to 50 m.

Reasumując: wybór jest prosty.
Tylko wariant 2 przebiegu trasy S-7 nadaje się do realizacji.

Na koniec należy nadmienić, że planowany układ drogowy w Warszawie przewiduje
wybudowanie nowych tras wylotowych z Warszawy w niemal każdym kierunku.
www.zdm.waw.pl/imgs/pic679.jpg
Na wschód i zachód będzie to autostrada A2.
Na południe Trasa Salomea-Wolica.
Na północny wschód Trasa S-8.
Na północ MUSI być zbudowany któryś z warantów S-7.
Obserwuj wątek
    • rosebud68 Re: Ocena wariantów S-7 14.02.05, 21:51
      ooo...
      2 dni mnie nie było i widzę, że dbacie o prawomyslność...
      • vampi_r Re: Ocena wariantów S-7 14.02.05, 22:13
        Kolego Rosebud.
        Na tym forum trzymamy pewien poziom. Będzie nam niezwykle miło, jak się do niego podciągniesz. Masz konkretne i merytoryczne uwagi? To prosimy o ich zaprezentowanie.

Pozdrawiam serdecznie.
        • lilly5 Re: Ocena wariantów S-7 15.02.05, 09:07
          vampi_r napisał:

> Kolego Rosebud.
          > Na tym forum trzymamy pewien poziom. Będzie nam niezwykle miło, jak się do
          nieg
          > o podciągniesz. Masz konkretne i merytoryczne uwagi? To prosimy o ich
          zaprezent
          > owanie.
          >
          > Pozdrawiam serdecznie.
          >

O tak. Wyznacznikiem tego poziomu jest wyłącznie wygłaszanie opinii zgodnych ze
          zdaniem SISKOM. Jak ktos wygłasza swoje nieco odmienne zdanie. To od razu
          SISKOM to kasuje, twierdząc, że wygłaszane opinie nie trzymają wyznaczonego
          przez SISKOM poziomu. Przecież mamy demokrację i może czasem warto zweryfikować
          własne zdanie ze zdaniem innych.

lilly
          • siskom_tak Re: Ocena wariantów S-7 posty niemerytoryczne 15.02.05, 10:15
            Posty niemerytoryczne będziemy kasować, dlatego lilly, mamy nadzieję że
            po raz OSTATNI zamieściłaś(eś) szczypankę, a nie post ad rem.
            To jest nasze forum PRYWATNE i nikt nikogo nie zmusza,
            aby tu pisać. dLA PRZECIWNIKÓW JEST FORUM "NIE DLA OBWODNICY"
            ale jak dotąd żadnej działalności "lilly" "rosebud" czy "nie_przez_bemowo"
            tam nie widać. Może tam znajdziecie zrozumienie?
            Bo u nas możecie się wielu rzeczy dowiedzieć, ale nie pozwolimy,
            abyście wprowadzali w naszym domu swoje zasady ataków personalnych i wszelakiego
            rodzaju docinków. Tutaj dzielimy się wiedzą merytoryczną. I tylko tym!
            SISKOM - Społeczny i Spontaniczny Komitet Obwodnicy Miejskiej
            siskom_tak@autograf.pl

TAK dla warszawskiej obwodnicy
          • vampi_r Re: Ocena wariantów S-7 15.02.05, 10:16
            Demokracja nie polega na głoszeniu tez zgodnych z logiką leppera.
            Kasujemy wątki, ktore nie mieszczą się w granicach dobrego wychowania oraz te, które nie zawierają wypowiedzi merytorycznych, tylko same banialuki.
            Jak dobrze poszukasz, to znajdziesz na tym forum wiele wypowiedzi przeciwników obwodnic w Warszawie. Jednak, co by nie mówić, poziom Komagane (Załuski), Zebonki, Asfalda (Wawer), Xkya (Ursynów) i wielu innych jest o niebo większy od reprezentowanego przez grupę bemowaską.

Wejdzie do twojego domu jakiś pijaczek, nabluzga ci, a ty mu nic nie powiesz, bo on powoła się na demokrację?
            No zastanówcie się choć przez chwilę.

Macie krytyczne i rzeczowe uwagi, co do wariantu 2 i 4, to piszcie. Chcecie się nas o cos zapytać - piszcie, chcecie merytorycznie podyskutowac - piszcie.
            Jeśli natomiast włazicie tu tylko po to, by wylewac pomyje, to dowidzenia.
            I koniec dyskusji na ten temat.
            • lilly5 Re: odpowiedź 15.02.05, 11:28
              Na szczęście tezy populizm głoszony przez Pana Leppera jest mi obcy, więc
              proszę mnie nie obrażać. Nie należę też do grupy cyt. "bemowaską".

Nie używam wulgaryzmów i nikogo nie obrażam, więc Wy też tego nie róbcie.
              Jeżeli jednak uważacie, że jest inaczej to proszę wskazać post w którym rzekomo
              tak robię? Wtedy przeproszę i już mnie nie usłyszycie. Nie oczerniajcie kogoś
              jeżeli nie macie na to dowodów.

Skoro Wasze forum słuzy do wymiany rzetelnych informacji to pozwólcie dać się
              wypowiedzieć innym osobom o odmiennych poglądach. Myślę, że wspólnie możemy się
              czegoś od siebie nauczyć, bez obrażania, kasowania wypowiedzi itp.

Przepraszam, że zaśmieciłam ten wątek postem nie związanym z tematem tego
              wątku, ale ewidentnie na mnie naskoczyliście, pomówiliscie o rzeczy które są mi
              obce, zagroziliście skasowaniem wypowiedzi.

Pozdrawiam,

lilly

• michalfront a ja mam pytanie 15.02.05, 15:30
                w którym miejscu mogę znaleźć aktualną proponowaną mapkę przebiegu tras przez
                Bemowo (we w miarę dobrej rozdzielczości - żeby dało się to jakoś oglądać)

właśnie kupiłem mieszkanie na Bemowie i doskonale zdawałem sobie sprawę z
                planowanych inwestycji drogowych w tym regionie - są potrzebne i to jest fakt,
                ale o szczegółach można jeszcze dyskutować (np. tunel czy przykryty wykop - jak
                dla mnie nie jest to to samo)

jakby ktoś z SISKOM rzucił mi mapkę albo link na maila, byłbym wdzięczny

zastanawiałem się także dlaczego lansowany jest w ogóle temat obwodnicy PRZEZ
                Warszawę, a nie wokół niej? czy nie lepiej byłoby gdyby ruch lokalny był
                rozprowadzany od granic miasta lokalnymi ulicami (max. 2 x 2), zaś ruch
                tranzytowy szedł w ogóle poza Warszawą (niechby i 50 km na pólnoc bądź
                południe)???
                • yasioo7 Re: a ja mam pytanie 15.02.05, 21:20
                  Mapka przebiegu tras przez Bemowo jest już na Twojej gazetowej skrzynce
                  mailowej. Rodzielczość 3,5 megapikseli, myślę że wystarczy.

Wokół Warszawy istnieje już ciąg obwodnic. Są to drogi krajowe DK50 (zachód,
                  południe i wschód aglomeracji) oraz DK62 (północ aglomeracji). Aktualnie
                  prowadzi się na nich remonty, poszerza przekroje jezdni z 6 m do 11 m, podnosi
                  do klasy GP oraz buduje obwodnice małych miejscowości. Wszystko to finansuje
                  się z funduszu ISPA. Dzięki tym inwestycjom Warszawa ma obwodnicę pozamiejską,
                  która wystarczy na najbliższe kilkanascie lat.
                  Problem z ruchem w aglomeracji warszawskiej polega na tym, że 80% ruchu jest
                  ruchem tzw. źródło - docelowym, a więc z i do Warszawy. Pozostałe 20% to ruch
                  tranzytowy, czyli taki, który nie ma swojego celu w Warszawie. Aby doprowadzić
                  te 80% ruchu do stolicy potrzeba czegoś więcej niż kolizyjne ulice o przekroju
                  2x2 czy 2x3 takie jak Połczyńska, Puławska, al. Krakowska czy Pułkowa. Stąd
                  idea budowy bezkolizyjnej sieci obwodnic ekspresowych, które doprowadzą i
                  wyprowadzą ruch z Warszawy. Pozwolą one też na sprawne przemieszczanie się
                  pomiędzy dzielnicami oraz ominięcie centrum Warszawy.
                  • aisog3 Re: a ja mam pytanie 15.02.05, 22:22
                    Jasiu, właśnie takich krótkich, jasnych i na temat wypowiedzi brakowało na
                    spotkaniach GDDKiA z mieszkańcami. Byłam na wszystkich pięciu, ostatnie to po
                    prostu kompromitacja – i to obu stron!!! Niestety panowie z GDDKiA nie mają
                    talentu do publicznego przekazywania informacji! Oczywiście nie można mieć do
                    nich o to pretensji, może powinni pomyśleć o zatrudnieniu kogoś, kto będzie
                    odpowiedzialny za kontakty z mieszkańcami, kto będzie potrafił budować jasne
                    wypowiedzi.
                    Moim zdaniem część problemów (z przeciwnikami wariantów) jest wynikiem braku
                    informacji!!! A trzeba podkreślić, że przecież to było głównym celem tych spotkań!
                    Mieszkańcy zadawali pytania (czasem nawet sensowne), otrzymywali na nie pokrętne
                    skomplikowane odpowiedzi często nie na temat!
                    Inna sprawa, że mieszkańcy nie słuchają!!! Często nie chcą słuchać! Często nie
                    dało się słuchać – panowie mruczeli pod nosem! Mieszkańcy mogą też nie rozumieć
                    tego co się do nich mówi, bo przecież używa się fachowych pojęć, np. „węzeł” –
                    nikt nie raczył wytłumaczyć co to oznacza (a przecież nie wszyscy muszą to
                    wiedzieć)!
                    Napisany przez Ciebie tekst jest idealny!!! Szkoda, że nie było takich
                    wypowiedzi na spotkaniach!!!
                    Pozdrawiam,
                    Aisog
                    • vampi_r Re: a ja mam pytanie 16.02.05, 00:08
                      Mnie na tych spotkaniach brakowało wielu rzeczy.
                      Masz całkowitą rację, ze normalny człowiek nie musi znać się na projektach tras komunikacyjnych. I wiele osób nie wie nic lub niewiele (przykłady na forum "Nie przez Bemowo").

Byłem na dwóch spotkaniach.
                      Czego brakło?:
                      1. materiałow informacyjnych. No czyż ja mam inwestować w drukowanie mapek? Na pierwszym rozdałem 20, na drugim 40. Poszły w minutę.
                      2. Mapy Polski z zaznaczonymi autostradami. Znów ktos rzucał, ze przez Bemowo poleci tranzyt Kraków -Gdańsk, a Dąbrowski nic nie wspomnial o A1.
                      3. Mapy warszawskich obwodnic pozamiejskich. Na spotkaniu 10 lutego powiesili jakąs schematyczną mapkę, bo Ekostrada zaczęła znów swoje, że aobwodnice buduje się poza miastem
                      4. Mapy wszystkich obwodnic w Warszawie, by ludziom uzmysłowić całokształt rozwiązania. Takiej mapy co Zerocin podrzucił nam link.
                      Bo znów były głosy z sali, po co im na Bemowie trasa, skoro nigdzie nią nie dojadą.

Trzeba będzie zwrócić GDDKiA uwagę na to. Ludzie nic nie wiedzą o planach obwodnic i jak widzą tylko mapę wariantów na Bemowie, to myślą, że S7 urywa się zaraz za węzłem z AK. No bo i tak jest na mapie. A przeciez dalej jest trasa NS.

Spotkania informacyjne nalezałoby zacząc od prezentacji autostrad w Polsce, z wyjasnieniem ich przebiegu. Potem pokazanie obwodnic pozamiejskich z omówieniem ich klasy i nateżenia ruchu. Następnie pokazanie mapy Warszawy z całokształtem obwodnic, a na koniec przejść do wariantów na Bemowie.
                      Taka prezentacja zamknęłaby usta wielu krzykaczom.

Nie da się wytłumaczyć ludziom całek i różniczek, nim nie nauczy się ich, ze 1+1=2.
              • vampi_r Re: odpowiedź Lilly 17.02.05, 10:18
                lilly5 napisała:

> Na szczęście tezy populizm głoszony przez Pana Leppera jest mi obcy, więc
                > proszę mnie nie obrażać. Nie należę też do grupy cyt. "bemowaską".

Dlatego my mówimy do ciebie, a nie o tobie.

> Skoro Wasze forum słuzy do wymiany rzetelnych informacji to pozwólcie dać się
                > wypowiedzieć innym osobom o odmiennych poglądach. Myślę, że wspólnie możemy się
                >
                > czegoś od siebie nauczyć, bez obrażania, kasowania wypowiedzi itp.

Do tej pory skasowaliśmy posty obrażające, czy takie, które nie najlepiej świadczyły o inteligencji piszącego. Nie kasujemy postów ludzi mających inne zdanie i takich masę tu znajdziesz. Zapraszamy do dyskusji.
            • ajaskolski Re: Ocena wariantów S-7 23.02.05, 14:33
              Mam pytanie,
              jak planowane są zjazdy z łącznika w obrębie Bemowa?
              Przecież te drogi mają być dla nas.

Pozdr, Arek
              • yasioo7 Re: Ocena wariantów S-7 23.02.05, 17:42
                W obrębie Bemowa na trasie S7 w wariancie 2 planowane są następujące węzły:
                - z ul. gen. Maczka umożliwiający wyjazd z Bemowa w kierunku Łomianek i
                Tarchomina (Trasa Mostu Północnego) i na odwrót,
                - z ul. Powstańców Śląskich umożliwiający wyjazd z Bemowa w kierunku Trasy NS
                oraz Trasy AK (S8) i na odwrót,
                Dodatkowo na przedłużeniu S7 na południe (Trasa NS) powstanie węzeł z ul.
                Górczewską umożliwiający relacje we wszystkich kierunkach.

W obrębie Bemowa na Trasie AK (S8) planowane są następujące węzły:
                - z ul. Górczewską umożliwiający relacje we wszystkich kierunkach,
                - z ul. Lazurową umożliwiający relacje we wszystkich kierunkach,
                - z al. Prymasa Tysiąclecia umożliwiający relacje we wszystkich kierunkach,
                - z ul. Powązkowską umożliwiający relacje we wszystkich kierunkach (istniejący
                węzeł do modernizacji)
                Istnieje jeszcze możliwość budowy węzła z ul. Powstańców Śląskich
                umożliwiającego relacje we wszystkich kierunkach.

Oprócz tego planuje się budowę węzła na skrzyżowaniu Trasy AK (S8) i S7
                umożliwiającego relacje we wszystkich kierunkach.
                • piotr1271 Re: Ocena wariantów S-7 03.03.05, 11:36
                  Yasioo, a czy wiadomo Ci coś na temat węzłów w Łomiankach (czy będzie jeszcze
                  jakiś oprócz tego w Kiełpinie)?
                  • vampi_r Re: Ocena wariantów S-7 03.03.05, 15:43
                    Będzie tylko ten w Kiełpinie. Trasa S-7 połączy się wtedy z włąsciwa trasą na
                    Gdańsk.
                    • piotr1271 Re: Ocena wariantów S-7 03.03.05, 16:07
                      OK. Dzięki Vampi_r.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka