Dodaj do ulubionych

aparat ortodontyczny

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.03.05, 15:36
Mam juz 8 miesiecy dolny aparat, a w kwietniu montuje góre. Ortodontka
mówiła, że trzeba usunąć dwie "4". I teraz jestem wyglupiony, bo nie umowila
mnie z dentysta jak ostatnio ( rwalem dwie "5" na dole w tygodniowych
odstepach), a powiedziala ze zapisuje mnie cala godzine do drutowania. Czy
mozna w jednym dniu wyrwac 2 zeby i od razu kleic aparat??? jestem troche tym
przerazony:/ Czy nie mozna tego rozlozyc w czasie??? Czy ktos tak mial??

Obserwuj wątek
    • pra_gosia Słówko o aparatach 25.03.05, 15:52
      Mam w rodzinie "aparatczyka", który miał proste zęby, ale nie mieściły
      mu się w szczęce. Trzeba mu było usunąć górne czwórki (bo tak się zazwy-
      czaj robi). Ale miał je usunięte wcześniej. I Ty też możesz usunąć sobie
      te czwórki przed założeniem aparatu. Musisz jednak mieć skierowanie na usu-
      nięcie zębów (chociaż może nie - zadzwoń do przychodni). I ten chłopak nosił
      półtora roku górny aparat, zanim mu założono dolny (na dole nie trzeba było
      rwać zębów). W sumie od założenia górnego aparatu do zdjęcia dolnego minęły
      cztery lata, ale zęby ma teraz równe i ładne. Przestrzegam przed szybkim
      zdejmowaniem aparatu, lepiej ponosić go dłużej dla pewności. Zdarza się, że
      zęby po zdjęciu aparatu znowu przesuwają się. "Ustanie" się zębów też wymaga
      czasu. Potem ten chłopak jeszcze raz musiał mieć aparat na górnych zębach
      (przez trzy miesiące) - na szczęście bezpłatnie. Teraz, kiedy mu się przyglą-
      dam (we wrześniu miał zdjęty aparat), to widzę, że jeden ząb jest "uparty"
      i minimalnie "odstaje" od innych. Ale ortodontka mówi, że to dlatego, że
      kiedy był krzywy, jego krawędzie starły się "inaczej" i teraz po wyprosto-
      waniu widać tę krzywiznę. Mimo wszystko aparat zmienia zęby nie do poznania.
      Choć to kosztowne leczenie - podsumowaliśmy, że to czteroletnie leczenie poch-
      łonęło około 10.000,- zł. Dlatego tak wiele osób ma i będzie miało krzywe
      zęby, bo ich na to nie stać. Aparaty ruchome w przypadku dużych wad niewiele
      dają i dzieci ich nie lubią. A aparat stały jest o niebo wygodniejszy i daje
      świetne rezultaty. W każdym bądź razie ten nasz rodzinny siedemnastolatek jest
      szczęśliwy, że teraz może śmiać się od ucha do ucha. A na ucho Ci powiem, że
      ma pierwszą dziewczynę w życiu! Poprzednio dwójki nachodziły mu na jedynki
      i wyglądał jak półwampirek. Całe szczęście, że "aparatczycy" nie są dyskrymi-
      nowani. Pozdrawiam!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka