Dodaj do ulubionych

1XX zamiast 319

IP: *.mg.gov.pl / *.mg.gov.pl 28.04.05, 11:44
Linia 319 obsługuje zakłądy pracy oraz mieszkających przy Puławskiej i
Karczunkowskiej. O ile zakłady pracy w dni wolne nie pracują, o tyle
mieszkańcy mieszkają. I jeżeli mieszkają przy Puławskiej, to mogą się
połoczyć w 709-tce. Tyle, że: moim zdaniem 709 trzeba zostawić Piasecznu
(zmniejszyć mu liczbę przystanków), a 319 zamienić na całodzienny typu
sto....ileśtam (np. 196).

Komunikacja zbiorowa - to przyszłośćkomunikacji na Puławskiej. Inaczej nawet
trzy, cztery itd... pasynie pomogą...
Pozdr,
Obserwuj wątek
    • Gość: MZ Re: 1XX zamiast 319 IP: *.pwpw.pj / 217.168.193.* 29.04.05, 14:06
      Wniosek do ZTM...
    • mr_x3 Re: 1XX zamiast 319 01.05.05, 02:44
      Na Puławskiej wystarczą 2x3 pasy ruchu ja teraz. Kluczem jest przepustowość
      skrzyżowań.
      Generalnie komunikacja publiczna Piaseczno-Warszawa to powinna być SKM a nie
      autobusy.
      Doraźnie powyższy pomysł wydaję się być dobrym. Ja bym dodał jeszcze
      skierowanie jakiejś 7setki zamiast do Wilanowskiej to na Ursynów np do stacji
      Imielin (najlepsza do przesiadki - Stokłosy byłyby niewygodne). Po co autobus
      ma sterczeć w korku od Płaskowickiej do Pileckiego i od Rzymowskiego do
      Niedźwiedziej? Na Płaskowickiej wystarczyłoby zlikwidować sygnalizację
      świetlną. Takie rozwiązanie byłoby optymalne w porannym szczycie. Autobus
      mógłby wracać Pileckiego (rano i popołudniu na Płaskowickiej i Roentgena są
      spore korki).
      Aha i jeszcze trzebaby było skrócić rozkładowy czas przejazdu - obecnie autobus
      straszliwie się wlecze (nawet gdy Puławska jest pusta).
      • Gość: Julianowska str. Re: 1XX zamiast 319 IP: *.mg.gov.pl / *.mg.gov.pl 04.05.05, 08:12
        > Na Puławskiej wystarczą 2x3 pasy ruchu jak teraz. Kluczem jest przepustowość
        > skrzyżowań.
        Kluczem jest publiczna komunikacja zbiorowa. Jak będą jeździć często i szybko
        autobusy typu ZTM, to rzeczywiście nie będzie korków, natomiast pisanie o
        wystarczających trzech pasach w każdą stronę jest nieporozumieniem. Już teraz
        gmina Piaseczno "buduje się na potęgę" bo "wolne miejsca pod budowę" w gminie
        Ursynów kosztują astronomiczne kwoty, albo po prostu są "na wykończeniu".
        Oczywiście: "płynność i przepustowość" to także rzecz kluczowa.

> Generalnie komunikacja publiczna Piaseczno-Warszawa to powinna być SKM a nie
        > autobusy.
        Generalnie miałbyś rację, jeżeli przyjąć, że bierzesz pod uwagę tych co
        mieszkają koło PKP i mają slisko z PKP Służewiec. Jak ja mieszkam na
        Julianowskiej / Okulickiego - i mam dojechać do Wilanowa to weź mapę do ręki i
        sprawdź trafność SKMu, albo jeżeli używasz określenie "Piaseczno" to dodawaj -
        stare Piaseczno, czy ścisłe centrum Piaseczna, bo obecna gmina, ma kilka
        kilkometrów wzdłuż i w poprzek. A dla mnie i moich sąsiadów (nie wspomnę o
        Julianowie i Józefosławiu) jesyne wyjście to autobus.

PS.
        1. PRZEDŁUŻYĆ WSZYSTKIE LINIE Z PĘTLI LAMINA ULICAMI: OKULICKIEGO I JULIANOWSKĄ
        DO PĘTLI KOŁO ŻWIROWEJ PRZED LASEM KABACKIM.
        2. JADĄC OD STRONY PIASECZNA - NIECH 709 ZAMIAST PO OBWPDNICY - JEŹDZI
        JULIANOWSKĄ DO OKULICKIEGO I DALEJ PUŁAWSKĄ JAK DOTYCHCZAS.
        POZDRAWIAM
        • sloggi Re: 1XX zamiast 319 06.05.05, 10:17
          A kto za to zapłaci?
          • Gość: Julianowska str. Re: 1XX zamiast 319 IP: *.mg.gov.pl / *.mg.gov.pl 06.05.05, 11:35
            > A kto za to zapłaci?
            1. Publiczna Kominikacja zbiorowa nie jest firmą komercyjną. Płacić mają gminy
            (tak jak napisano w odnośnej Ustawie w części mówiącej o rozwoju przestrzennym).
            2. Ludzie kupują bilety. Ja mieszkając kiedyś w W-wie kupowałem 3-m-czny za
            166 zł. Teraz płacę ponad dwieście cośtam za to, że korzystam z siedemsetek.
            Podobnie mnóstwo moich sąsiadów.
            Przecież MY płacimy tak samo, jak CI, którzy korzystają z takiego 724 w
            Chyliczkach iz 727 za Piasecznem. A w naszej okolicy tylko w ostatnich kilku
            latach przybyło kilkanaście tysięcy ludzi....
            Ludzi przybyło, a na terenie północno-wsch. Piaseczna i Julianowa
            (+Józefosławia) nie ma żadnego autobusu ZTM. A żyją tu ludzie płacący za
            Warszawską Kartę Miejską, chociaż nie mogący jeździć MZA. Czy to normalne, aby
            płacić i nie móc korzystać? A kilkanaście tysięcy ludzi tuż pod nosem W-wy, to
            dla ZTMu nie klienci, a dla Gminy nie TACY SAMI MIESZKAŃCY, jak CI, do któych
            dojeżdżają autobusy?
            W sprawach ZTM nie można zadawać pytania "ile to kosztuje", aby "uwalić" każdą
            nową linię, lub przedłużyć inne. Bez rozwoju komunikacji PUBLICZNEJ nie będzie
            rozwoju infrastrukturanego. A ifrastruktura MUSI się rozwijać> W końcu żyjemy w
            XXI wieku...
            Pozdrawiam,

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka