Dodaj do ulubionych

Posąg gen. de Gaulle'a stanął na cokole

IP: 217.153.32.* 10.05.05, 21:35
Do Wisły z nim!!!!,
Albo złomiarzom oddać, przynajmniej pożytek z żabożercy bedzie.
Po co nam kupa złomu, na cześć kogoś, kto niczym się nam zasłużył.
Czy francuzy postawili w centrum Paryża pomnik któregoś z wielkich Polaków???
Obserwuj wątek
    • Gość: Ron Oczywistek Maria Curie Składowska też była kobietą?? IP: 5.5.* / 80.58.3.* 11.05.05, 00:00
      > Czy francuzy postawili w centrum Paryża pomnik któregoś z wielkich Polaków???

A Chopin?
      • Gość: obserwator Re: Maria Curie Składowska też była kobietą?? IP: 217.153.32.* 11.05.05, 21:38
        A znasz choć jednego francuza, który wie , że Chopin nie był francuzem?
    • Gość: pkin Re: Posąg gen. de Gaulle'a stanął na cokole IP: *.acn.waw.pl 11.05.05, 00:15
      Gość portalu: Obserwator napisał(a):

> Do Wisły z nim!!!!,
      > Albo złomiarzom oddać, przynajmniej pożytek z żabożercy bedzie.
      > Po co nam kupa złomu, na cześć kogoś, kto niczym się nam zasłużył.

gratuluję znajomości historii własnego kraju. W 1920 roku de Gaulle był jedną z
      nielicznych osób we francuskiej misji wojskowej w Warszawie, która cokolwiek
      robiŁa. był jedynym chyba francuskim oficerem, który cieszył się szacunkiem
      Polaków, no i mieszkał podobno na Nowym Świecie. Co więcej, człowiek jednak
      walczył z nazistami (czytaj Niemcami) co nie byŁo bardzo we Francji popularne w
      czasie wojny. Miał odwagę wycofać się z Algierii. no i jest to w końcu jeden z
      ojców Europy. Myśle, że można mu wybaczyć Quebeck i dziwaczną momentami politykę
      oraz mocarstwowe ciągoty. Był gościu jednak jakoś tam związany z Warszawą, a
      pomnik ufunowały Żabojady, jest w miarę Ładny (oczywiście szkoda, że nie jakiś
      oryginalny, tylko podróba paryskiego, ale większość ludzi tego wiedzieć nie
      będzie) więc może być!
    • Gość: MZ Re: Fajnie... tylko po co nam ten pomnik? IP: *.pwpw.pj / 217.168.193.* 11.05.05, 07:54
      Lubimy prezydenta de Gaulle'a. Pamietamy o nim. Wystarczy.
    • postkeeper Re: Posąg gen. de Gaulle'a stanął na cokole 11.05.05, 08:33
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=51&w=23742309
      :-)))
      • Gość: palma Komu palma odbiła? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.05, 22:04
        Co tam pomnik! Ja chcę mieć liście! Ratujcie mnie biedną!
        To szczyt, bym w szczycie nie miała liści na swym szczycie!
        Bez nich nie mam szczytowania!
        • de_oakville Pamietamy de Gaulle'a 12.05.05, 03:03
          Pamietamy slynne powiedzenie de Gaulle'a:

"Niech zyje Zabrze - najbardziej slaskie ze slaskich miast czyli najbardziej
          polskie z polskich miast"

I rownie slynne powiedzenie:

"Polityk, jako ze nie wierzy sam w to, co mowi, zdumiony jest, gdy mu sie wierzy
          na slowo"

• margala pomnik czeczeńskiej terrorystki 12.05.05, 09:18
      na razie pomnik wygląda jakby stała na nim czeczeńska 'terrorystka'
    • yoma Re: Posąg gen. de Gaulle'a stanął na cokole 12.05.05, 13:32
      Pomnik de Gaulle'a bardzo mi się podoba w tej płachcie. Mogliby zostawić. Teraz
      wygląda jak pomnik Śmierci z Pratchetta, a Śmierć to jeden z moich ulubionych
      bohaterów literackich.
    • Gość: t Re: Posąg gen. de Gaulle'a stanął na cokole IP: *.w82-123.abo.wanadoo.fr 15.05.05, 11:45

Tak, Mickiewicza.
      • faun Re: Posąg gen. de Gaulle'a stanął na cokole 15.05.05, 16:12
        Pomnik Mickiewicza nie stanalby w Paryzu, gdyby tej inicjatywy nie zainicjowali
        na poczatku XX wieku polscy dzialacze emigracyjni. Realizacja monumentu - od
        stworzenia idei do odsloniecia trwala dobrych kilkanascie lat...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka