Dodaj do ulubionych

Taksówki do kontroli

11.05.05, 01:02
Zatem mamy cudotwórcę.
Póki co reprezentowana przez niego instytucja nie jest w stanie opanować nie
tylko taksówek, ale również rozpadających się autobusów do Mińska Maz. i
Otwocka. Ale teraz Pan T. weźmie różdzkę i uczyni cud.
Trę juz kolanami na myśl o owocnych sukcesach.
Obserwuj wątek
    • Gość: @os Re: Taksówki do kontroli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.05, 01:27
      Podobne "taryfy" stoja na rogu Puławskiej i Rakowieckiej (pod bankiem PKO). Te
      dziwne taryfy tez podobna sa legalnym transportem. Spod Pulawskiej na Zwirki
      pajac krzyknal 30 zeta w bialy dzien... Oczywiscie prawo jest prawem, szkoda...
    • Gość: rider Re: Taksówki do kontroli IP: *.chello.pl 11.05.05, 10:05
      Ja rozumiem jak Taksówkarze z "tanich" korporacji, np. "Grosik" prowadzą
      działalność na zasadzie "umowy o przewóz osób" - omijaja w ten sposób kolejne
      bezsensowne obciążenia fiskalne jakimi obłozono taksówkarzy, ale robią to bez
      szkody a nawet na korzysc pasazerów. Te taksówki bowiem i tak mają
      zainstalowane taksometry a stawka podstawaowa wynosi 1,20 , dzieki czemu są to
      najtańsze taksóki w mieście. Ale problemem jest mafia taksówkowa czatująca na
      turystów pod kolumną zygmunta. Ci "taksókaze" jeśli nawet jeżdżą na taksometr
      to stawka wynosi minimum 3 pln. Obstawili niektóre postoje taxi tj. np. Przy
      placu zamkowym i odstraszaja przy pomocy pięści innych taksówkarzy. I z takimi
      trezba zrobić porzadek tu sie zgadzam. Obawiam się jednak że kontrole uderzą
      bardziej w uczciwych taksówkarzy z korporacji a mniej w taksówkarzy-gangsterów
      z pod Zygmunta lub z pod Centralnego, którym prawo piąchy pozwala naciagać
      turystów odwiedzających stolicę. Jak to się dzieje ze grupa dresiarzy w
      mercedesach zawłaszcza sobie newralgiczne postoje taksówkowe w mieście i
      naciaga turystów.
    • sebpl Re: Taksówki do kontroli 11.05.05, 10:37
      Tropienie nieuczciwych taksówkarzy? Buhhhaaaa.... wytropić to by należało te
      uczciwe i to chyba z pomocą jasnowidza i innych zjawisk paranormalnych.

Ostatnio często jeżdżę taksówkami w 99 proc. cierpiarz nie włącza taksometru.
      Najczęstrze odpowiedzi to:
      - zepsuł się;
      - przecież, umówilismy się na kwotę:
      - i tak nie ma tuszu do drukarki;

Za takie przestępstwa gospodarcze SM powinna chodzić z urzędnikami skarbówki i
      rekwirować "narzędzie przestępstwa", czyli taksówki (skarbówka ma takie prawo).
      • Gość: lucki Re: Taksówki do kontroli IP: *.escom.net.pl / *.escom.net.pl 11.05.05, 13:17
        Może Ty do autobusu wsiadasz zamiast do taksówki, co? Ja jeżdżę średnio 10 razy w tygodniu i ani razu jeszcze mi się nie zdarzyło, by taksówkarz nie włączył taksometru.

lucki
        • Gość: Automobilista Re: Taksówki do kontroli IP: *.bumar.com 18.05.05, 10:30
          Mi zdarzyło się raz w życiu, że taksiarz nie włączył taksometru - tak się na
          początku umówiliśmy, że zapłacę 1,40 zł za kilometr według wskazań licznika i
          istotnie tyle zapłaciłem. A że straci socjalistyczne państwo? Jakoś mało mnie
          to martwi.
      • Gość: Bielańczyk Re: Taksówki do kontroli IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.05, 15:57
        Niestety sekcja taxi w straży miejskiej została rozwiazana przez Komendanta
        Marczuka .
    • Gość: rider poradnik IP: *.chello.pl 11.05.05, 10:45

Taxi City tel 9459
      Taxi Plus tel 9621
      Taxi Volfra tel 9625
      Taxi Grosik tel 6464646

Powyzsze korporacje taksówkowe jeżdzą za 1,20 za kilometr w strefie miejskiej
      za dnia- są to najtańsze i jednoczesnie najuczciwsze korporacje w tym miescie.
      I niewazne czy prowadza dzialalnosc jako taksówki czy na umowe o przewoz osob.
      Dla pasazera nie ma to roznicy bo taksowkarz i tak wlacza taksometr i nalicza
      1,20 za km.
      Problem nie lezy w tym czy taksowki sa zarejestrowane jako taksowki czy
      prowadza dzialalnosc jako o przewoz osob. Problemem jest uczciwosc taksowkarzy
      wzgledem klientow.
      Aby uniknac kłopotów z oszustami, nie nalezy pod zadnym pozorem wsiadac do
      taksowek stojacych na postoju przy Dworcu Centralnym od strony Złotych Tarasów,
      przy Potundzie PKO oraz pod Kolumna Zygmunta. Nie należy też korzystać z usług
      typków z tabliczkami "official taxi driver" kręcacych się w hali ptrzylotów na
      Okęciu. Generalnie warto korzystać z usług korporacji na telefon- są tańsi i
      pewni. Mozna zadzwonić po taksówke wysiadając z pociagu na Centralnym i umówić
      się gdzieś przy Dworcu lub nawet poprosić aby taksówka podjechała na moment pod
      wyjście z Dworca. Taksówce zajmie to zaledwie kilka minut, bowiem wiekszość z
      tanich korporacji ma swoje nieformalne postoje w okolicy Dworca (nie mogą stać
      na postoju mafii taksowkowej wiec stają na parkingu przy Centralnym lub wzdłuż
      ul. Emilii Plater). Wezwana taksówka przyjedzie po nas pod Dworzec i zabierze
      nas, nie dajac zarobić ani grosza cwaniakom z "mafii". Nawet jak nie mamy
      telefonu przy sobie lub nie znamy numerów do korporacji warto wyjść po prostu
      na parking przy Centralnym i złapać korporacyjna taksówkę, których stoi tam
      mnóstwo. Zaoszczędzimi w ten sposób nawet kilkadziesiąt złotych , które
      zgarnąłby oszust z postoju! Trzeba mysleć i nie dac się nabić w butelkę! Nigdy
      nie dajmy sie namowic taksowkarzowi na jazdę " na umowioną kwote pieniedzy",
      zawsze ządajmy wlączenia taksometru. Zanim wsiądziemy do taksówki popatrzmy też
      na naklejkę z ceną za kilometr jazdy - jeśli naklejki nie ma z zadnej strony
      pojazdu- w ogóle nie wsiadajmy do taksówki! Są co najmniej cztrey korporacje
      jeżdzące za 1,20 (telefony podane na początku), sporo taksówek jeździ za 1,30
      lub 1,40 ( Tele, Extra, Partner), niektóre korporacje życzą sobie więcej od
      1,60 - nawet do 2,00 (MPT )- ale i tak są to "pewne" korporacje i nie oszukuja
      klientów. Dodatkowo droższe koropracje mają zazwyczaj nowsze i lepsze samochody
      (np. same mercedesy - Sawa czy Merc).
      • Gość: malcolm Re: poradnik IP: *.sejm.gov.pl 11.05.05, 13:05
        merc - prawdziwa "arytokracja". dzis rano jeden z panow kierowcow zrobil mi
        potezna awantura - najpierw dlaczego to ja jade tylko tak krotko, potem
        dlaczego nie dalem mu zadnego napiwku
        • Gość: lucki Re: poradnik IP: *.escom.net.pl / *.escom.net.pl 11.05.05, 13:15
          Szkoda, że nie trafił na mnie. Ja bym go oświecił od czego ten sałaciarz jest i ile będę mu płacił. Zawsze takich burków szybko sprowadzam do parteru.

lucki
        • Gość: rider Re: poradnik IP: *.chello.pl 11.05.05, 19:54
          hmm...podałem przyklad Merc Taxi jako korporacji droższej ale pewnej, a to ze
          maja same mercedesy to chyba dobrze bo te wozy sie nadaja przede wszystkim na
          taksowki- sa wygodne i przestronne nawet z tylu, i maja ładowne bagazniki. Co
          do kultury kierowcy to juz indywuidualna sprawa. Ja z kolei slyszalem ze
          kierowcy z korpo Bayer bywają agresywni, chociaz to tez tania i pewna
          korporacja ( 1,30 za km). Ja tam jak juz musze jechac taryfa to dzwonie po City
          albo Plusa (1,20 za km) i nigdy mi sie nie zdazylo zaplacic wiecej niż 20-30
          zeta nawet w nocy i to z reguly przy trasie przez całe miasto, wiec uwazam ze
          sa tani i solidni, nigdy nie trafilem na chamskiego taksowkarza w tych
          koroporacjach. polecam
    • tripper Re: Taksówki do kontroli 18.05.05, 10:17
      autobusy na linii otwockiej sa czesto w lepszym stanie niz te, ktorymi ze
      srodmiescia dojezdzam do pracy
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka