Dodaj do ulubionych

KRWIODAWSTWO-warszawskim szpitalom brakuje krwi

18.07.02, 13:40
Lato to nie tylko czas rozrywki i urlopu.
To takze czas gdy brawura i głupota ludzka stają się przyczyną większej
ilości wypadków i tragicznych w skutkach zdarzeń.
Warszawskim szpitalom brakuje krwi niezbędnej do przeprowadzenia zabiegów.
Dziennie potrzeba ok. 350 litrów tego płynu ustrojowego, niestety w okresie
urlopowym bank krwi dysponuje tylko 100 litrami dziennie.
Dlatego apeluję, do tych którzy krew mogą oddać aby zgłaszali się do
terenowych Stacji Krwiodawstwa.
W najbliższy weekend po ulicach Warszawy będzie jeździł autobus z ruchomą
stacją poboru krwi, nie omijajcie go obojętnie.
Może kiedyś od czyjegoś dawstwa będzie zależało Wasze życie - podajcie rękę
oczekujacym.
Obserwuj wątek
    • Gość: łezka Re: KRWIODAWSTWO-warszawskim szpitalom brakuje kr IP: *.iry.warszawa.supermedia.pl 18.07.02, 13:57
      ...żeby Cię troche Sloggi uspokoić,że nie panuje totalna znieczulica,to na
      naszym forum jest przynajmniej jeden Honorowy Dawca Krwi - ale sam niech sie
      pochwali...
      • jhbsk Re: KRWIODAWSTWO-warszawskim szpitalom brakuje kr 22.07.02, 12:06
        Szpitalom brakuje, ale z drugiej strony sytuacja jest też dość szczególna. Ja zawsze się zapisuję na
        następny termin (bo oddaję nie pełną krew tylko osocze). I w czerwcu zapisano mnie dopiero na wrzesień
        (a nie jak zawsze na następny miesiąc), " bo lato i urlopy".
    • Gość: Pndzelek Re: KRWIODAWSTWO-warszawskim szpitalom brakuje kr IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 18.07.02, 14:12
      Kwestia nie leży w setkach litrów krwi, tylko w tym CZY WARTO ratować
      wszystkich! Wypadkom ulega przecież wiele jednostek NIEPOTRZEBNYCH NIKOMU! Czy
      warto na nich MARNOWAĆ krew?!

>>>---
      • sloggi Re: KRWIODAWSTWO-warszawskim szpitalom brakuje kr 18.07.02, 14:39
        Nie Tobie to oceniać.
        Czy ratując tonącego pytasz go kim jest - czy podajesz mu pomocną dłoń ?
        • Gość: Gosia Re: KRWIODAWSTWO-warszawskim szpitalom brakuje kr IP: *.pl 18.07.02, 14:58
          Cześć Sloggi,
          ja oddaję płytki na Chocimskiej, a Ty gdzie? jeśli wolno zapytać.
          • sloggi Re: KRWIODAWSTWO-warszawskim szpitalom brakuje kr 18.07.02, 14:59
            Boleję nad tym, ale nie mogę oddawać krwi ( ze względu na chorobę :(
            • Gość: Gosia Re: KRWIODAWSTWO-warszawskim szpitalom brakuje kr IP: *.pl 18.07.02, 15:12
              Wiadomo, że wciąż brakuje dawców krwi, honorowych i płatnych. Ludzie nie mają
              chyba motywacji. Dopiero gdy w rodzinie zdarza się jakiś nagły wypadek, wtedy
              potrafią się zmotywować. Ale nie do tego zmierzam. Oddaję płytki honorowo, bo
              mam później lepsze samopoczucie. Gdy patrzę na osoby, które odpłatnie zgłaszają
              się do punktu to ogarnia mnie przerażenie. Prawie sami pijacy, lumpy. W ich
              żyłach to płynie chyba sam alkohol. Tą krew dostają póżniej ci potrzebujący;
              np: dzieci. Feeeee...
              • eela Re: KRWIODAWSTWO-warszawskim szpitalom brakuje kr 18.07.02, 15:30
                Wydaje mi się, że krew powinno się oddawac honorowo, bo chyba nie ma na nią
                ceny. W poprzedniej epoce w każdym prawie większym zakładzie pracy było PCK,
                wokół którego skupiali sie honorowi krwiodawcy. Teraz to wszystko jakos upadło.
                Ludzie nie oddaja krwi chyba z niewiedzy i strachu, że sobie zaszkodzą.
                • Gość: eve Re: KRWIODAWSTWO-warszawskim szpitalom brakuje kr IP: *.pl 18.07.02, 16:30
                  A ile płacą za krew? Ciekawa jestem, ile mi przepada ;) bo oddaję honorowo...
    • Gość: zygzak Re: KRWIODAWSTWO-warszawskim szpitalom brakuje kr IP: *.orfe.pl / 10.1.4.* 18.07.02, 16:44
      Ok, dawno sie do tego przymierzałem.
      Gdzie w wawie są stacje? Interesuje mnie polnocno-wschodnia czesc i ew.
      Legionowo. Dalej sie nie zapuszczam, nawet w tak szczytnym celu.
      • sloggi Re: KRWIODAWSTWO-warszawskim szpitalom brakuje kr 18.07.02, 16:46
        Saska 59/61

w Legionowie Stacja Pogotowia Ratunkowego
        • Gość: zygzak Re: KRWIODAWSTWO-warszawskim szpitalom brakuje kr IP: *.orfe.pl / 10.1.4.* 18.07.02, 16:51
          Aha, znam tych konowałów. Podaj cos w wawie.
          • sloggi Re: KRWIODAWSTWO-warszawskim szpitalom brakuje kr 18.07.02, 16:53
            Warszawska Stacja Kwiodawstwa ul.Saska 59/61 dojazd autobusami 111, 123, 151 do
            przystanku Stacja Krwiodawstwa lub 117, 146, 147 do pl.Przymierza.
            • Gość: zygzak Re: KRWIODAWSTWO-warszawskim szpitalom brakuje kr IP: *.orfe.pl / 10.1.4.* 18.07.02, 16:58
              A rzeczony autobus to gdzie mozna bedzie spotkac?
              • sloggi Re: KRWIODAWSTWO-warszawskim szpitalom brakuje kr 18.07.02, 16:59
                Między innymi w okolicach pl.Zamkowego.
                • Gość: czeko Re: KRWIODAWSTWO-warszawskim szpitalom brakuje kr IP: *.chello.pl 18.07.02, 18:39
                  OK OK JA ZAWSZE BARDZO CHĘTNIE ODDAM KREW, JEDYNY PROBLEM TO TO, ŻE MAM 17
                  LAT !!! I choćbym stała w kolejce i błagała, żeby pobrali krew, i choćby
                  umierały tysiące, gdyż krwi brakuje, ja i tak jej nie oddam, bo nie mam
                  osiemnastki!

Trzeba podziękowac bezmózgiej biurokracji.
                  • Gość: Niech Re: KRWIODAWSTWO-warszawskim szpitalom brakuje kr IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 18.07.02, 18:50
                    Ale papierosy w kiosku to Ci chyba juz sprzedaja?
                    • Gość: czeko Niech IP: *.chello.pl 18.07.02, 19:14
                      a co cie to kolego interesuje? Spodziewałam się właśnie takiej odpowiedzi, na
                      moją deklarację pomocy i żal, że nie moge jej udzielić nabijanie się z mojego
                      wieku. Godne zresztą zmurszałego dziadka.
                      • Gość: Pndzelek Jeśli to było do mnie to odpowiadam. IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 18.07.02, 19:20
                        Jeśli to było do mnie to odpowiadam. Uwielbiam takie młode cipetki jak Ty,
                        jeśli do tego są jeszcze czeko-ladkowe no to MNIAMCIU SZYSZUNIA!!! Może jakiś
                        drobny sponsoring jest Ci potrzebny... no nie taki drobny. Czekam na odpowiedź
                        Malutka!

>>>---
                        • Gość: czeko Re: Jeśli to było do mnie to odpowiadam. IP: *.chello.pl 18.07.02, 19:27
                          Haha i proszę- wątek o pomocy potrzebującym no to i Pndzelek się dopasuje i
                          propozycję pomocy wystosuje.

Nie jestem zainteresowana. Proponuję szukac dalej w zakamarkach erotiki.
                          • Gość: Pndzelek Re: Jeśli to było do mnie to odpowiadam. IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 18.07.02, 19:31
                            No cóź Misiu trochę tracisz! Ale to Twoja sprawencja. Jakby co to chętnie
                            proponuję kolację w jednej z lepszych restauracji. I BEZ ŚNIADANIA! Żeby nie
                            było. Spać lubię sam wyłącznie. Papatki!

>>>---
                  • Gość: Pndzelek Ojej Czeko!!! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 18.07.02, 18:56
                    To Ty taka młodziusieńka jeszcze jesteś!!! MNIAMCIU ŚWIEŻYNKA!!!

>>>---
                    • Gość: czeko Pndzelku IP: *.chello.pl 18.07.02, 19:15
                      Ty lepiej pohamuj żądze :).
                  • Gość: zdzicha Re: KRWIODAWSTWO-warszawskim szpitalom brakuje kr IP: *.acn.waw.pl 19.07.02, 10:31
                    Gość portalu: czeko napisał(a):

> OK OK JA ZAWSZE BARDZO CHĘTNIE ODDAM KREW, JEDYNY
                    PROBLEM > TO TO, ŻE MAM 17 LAT !!! I choćbym stała w
                    kolejce i
                    > błagała, żeby pobrali krew, i choćby umierały tysiące,
                    > gdyż krwi brakuje, ja i tak jej nie oddam, bo nie mam
                    > osiemnastki!
                    >
                    > Trzeba podziękowac bezmózgiej biurokracji.

Ee tam... powinni raczej od Ciebie wziąć bez wstrętów.
                    Jak trzeba było wyskoczyć z literka na rzecz członka
                    rodziny, któremu dano krew z banku, to nikt się zdzini o
                    wiek nie pytał, a młodziutka zdzinia była wówczas, bo
                    jeszcze autkiem nie jeździła na właściwym miejscu.

zdrv
                    zdzicha
    • Gość: marcin Re: KRWIODAWSTWO-warszawskim szpitalom brakuje kr IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 18.07.02, 19:23
      a jak ktoś ma niebieską to też można ;))
      • Gość: czeko Re: KRWIODAWSTWO-warszawskim szpitalom brakuje kr IP: *.chello.pl 18.07.02, 19:46
        niebieską tak, ale z błękitna to się nie pokazuj.
        • Gość: marcin Re: KRWIODAWSTWO-warszawskim szpitalom brakuje kr IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 18.07.02, 19:51
          Gość portalu: czeko napisał(a):

> niebieską tak, ale z błękitna to się nie pokazuj.

błękitna ???, ee Kargul, Ty mnie lepiej nie obrazaj :))
          • Gość: czeko ja się nie chcę :))) IP: *.chello.pl 18.07.02, 22:08
            Spokojnie, ja tu się nie chcę w żadne forumowe konflikty plątać.

Dawien dawna, za pewnego września w jeden się uwikłałam i znajomość już rok
            trwa! :)

pozdro dla starogard dialupa
            czeko
            • Gość: ??? A ILE ZA TE KREW PLACĄ??? IP: *.pl 19.07.02, 09:34
              powiedzcie ile!!!
              • sloggi Re: A ILE ZA TE KREW PLACĄ??? 19.07.02, 09:55
                Mowa jest o KRWIODAWSTWIE, a nie KRWIOSPRZEDAWSTWIE - pojmujesz różnicę ?
    • Gość: Olga Re: KRWIODAWSTWO-warszawskim szpitalom brakuje kr IP: *.dhl.com / 10.85.101.* 19.07.02, 10:42
      nie moge byc krwiodawca - powiedzieli, ze jestem za stara!
      biora krew tylko od takich do 30stki :((
      • sloggi Re: KRWIODAWSTWO-warszawskim szpitalom brakuje kr 19.07.02, 10:43
        Gość portalu: Olga napisał(a):

> nie moge byc krwiodawca - powiedzieli, ze jestem za stara!
        > biora krew tylko od takich do 30stki :((

To bzdura, krew pobiera się od osób do 45 roku życia.
        • Gość: Olga Re: KRWIODAWSTWO-warszawskim szpitalom brakuje kr IP: *.dhl.com / 10.85.101.* 19.07.02, 12:17
          sloggi napisał:

> To bzdura, krew pobiera się od osób do 45 roku życia.

a jest to gdzieś napisane? jekiś regulamin?
          bo panienka przez telefon powiedziała, że osoby po 30stce
          mogą oddać krew tylko dla rodziny. Obcym nie, bo badania krwi są za drogie.
          • Gość: lo Re: KRWIODAWCA od 18 do 65 lat IP: *.acn.waw.pl 19.07.02, 18:17
            Widzę, że jest dużo nieporozumień na temat dopuszczalnegpo wieku krwodawców.
            Informuję więc, że krew mogą oddawać osoby mające od 18 do 65 lat.
    • aagnes Re: KRWIODAWSTWO-warszawskim szpitalom brakuje kr 19.07.02, 10:54
      Gdzie mozna znalezc liste punktow, gdzie mozna krew oddac? Przymierzam sie do
      tego od dawna, i az mi glupio, ze tak sie wybieram, jakby niewiadomo jak daleko
      trzeba bylo jechac.
      pozdrawiam
      • sloggi A D R E S Y Stacji Krwiodawstwa 19.07.02, 11:02
        Bank Krwi przy Wojewódzkim Szpitalu Bródnowskim
        0-22) 811 53 50
        03-242 Warszawa, Kondratowicza 8

Punkt krwiodawstwa Państwowego Szpitala Klinicznego nr 1 im.prof. W.Orłowskiego
        (0-22) 628 21 70
        00-415 Warszawa, Czerniakowska 231

Regionalne Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa
        (0-22) 619 19 47
        03-948 Warszawa, Saska 63/75

• tassman dawstwa 19.07.02, 11:03
          sloggi

Juz dosyć mi tutaj napsułeś krwi... !!! ;)))

tassman:)
          • sloggi Re: dawstwa 19.07.02, 11:06
            Tassman - nie jesteś zainteresowany wątkiem - to płyń; to zbyt poważny temat na
            głupawe handryczenia.
        • jhbsk Re: A D R E S Y Stacji Krwiodawstwa 22.07.02, 12:10
          Jeszcze Instytut Hematologii, ul Chocimska (na przeciwko ambasady Holandii), Szpital przy Wołoskiej.
    • Gość: ajax krew IP: *.ite.waw.pl 19.07.02, 15:10
      Ciekawi mnie odpowiedz na pytania :
      1. Jak w Europie i USA pozyskiwana jest krew dla szpitali ?
      2. Czy w tamtych krajach rowniez jest chroniczny niedostatek krwi ?
      3. Czy ich system da sie wprowadzic w Polsce ?
      4. Czy Polska handluje, wymienia sie krwia z zagranica ?

Moze system krwiodastwa jest niewlasciwy i nalezy go zreformowac ?

Ajax
      • tassman this blood's for you Sloggi 23.07.02, 07:54
        Sloggi napisał na starcie watku apel o oddawanie krwi. A ja wczoraj
        przeczytałem artykuł w Stołecznej i zalała mnie krew (w przenośni). Facet
        (frwiodawca-darczyńca od 20 lat) został w przychodni podczas oddawania przez
        niego krwi zarazony najgroźniejsza odmianą żółtaczki. pięć lat temu. Przez ten
        okres przychodnia nie zawiadomiła go (ponoc wysłała mu list zwykły którego on
        na oczy nie widział), że jest zarazony, a on ciagle w dobrej wierze oddawał
        krew za czekoladę. Krew zarazoną wirusem żółtaczki grupy C powoduje zniszczenie
        wątroby, jej marskość a na końcu raka i smierć.
        facet powiedział:"Oddawałem krew honorowo teraz mnie potraktowano gorzej niz
        psa!!" Szpital nie chce mu w tej sytuacji przebadać rodziny za friko. Teraz
        widać jak sie opłaca w Polsce po raz kolejny byc frajerem-ochotnikiem.

Sloggi oddawaj dalej.
        Bez motta hehe

• jhbsk Re: this blood's for you Sloggi 23.07.02, 08:05
          Drobna poprawka. Nie zastał zakażony w stacji krwiodawstwa (to raczej niemożliwe), tylko stwierdzono
          tam zakażenie i nie raczono poinformować. Sprzęt w stacjach jest wyłącznie jednorazowy. Zarazić mógłby
          się ewentualny biorca.
          • tassman Re: this blood's for you Sloggi 23.07.02, 08:14
            jhbsk

Stało sie jak stało. Gośc sie zaraził a oni go olali jak gówniarza. 20 lat
            honorowego oddawania krwi dla szczytnych idei mozna sobie wsadzić w upaprane
            gnojem gumofilce. To jest przykład na to jak z bohatera mozna stać sie
            zruinowanym zdrowotnie kaleką (frajerem) od którego wszyscy sie odwrócą.....
            Dobry przykład. Taki nasz, polski.

• jhbsk Re: this blood's for you Sloggi 23.07.02, 08:17
              Nie neguję broń Boże, że stacja zachowała się niewybaczalnie. Sama oddaję krew od wielu lat i gdyby
              mnie spotkało caś takiego, to chyba poczułabym się jak ostatni pętak, którego trzeba wykorzystać, a
              potem sprzedać kopa na do widzenia.
              • tassman this blood's for you jhbsk 23.07.02, 08:29
                jhbsk napisała:

> Nie neguję broń Boże, że stacja zachowała się niewybaczalnie. Sama oddaję
                krew
                > od wielu lat i gdyby
                > mnie spotkało caś takiego, to chyba poczułabym się jak ostatni pętak, którego
                t
                > rzeba wykorzystać, a
                > potem sprzedać kopa na do widzenia.

Jhbsk,

Widze cięzko pracujesz na tego kopa od naszej słuzby zdrowia......
                Szkoda, bo fajny z ciebie herbatnik....

PZDR
            • chaladia Jaki kraj - taka krew... 23.07.02, 08:22
              Spędziłem lat kilka w Afryce.
              Zaliczyłem parę ataków malarii, o co nad Nilem łatwo. To jest ciekawe uczucie,
              gdy się człowiek trzęsie z zimna zawinięty w koc przy 45-stopniowym upale.
              Oczywiście w Polsce mam zakaz bycie krwiodawcą co końca życia.
              Tymczasem w Afryce Saharyjskiej praktycznie 75% ludzi ma lub miało malarię i
              nikt nie robi z tego problemu przy krwiodawstwie.
              Może więc uzanć, że żółtaczka jest w Polsce tak samo chorobą powszechną, jak
              malaria w Sudanie i dalej pobierać krew?
    • jhbsk Re: KRWIODAWSTWO-warszawskim szpitalom brakuje kr 23.07.02, 11:18
      Nie bójcie się krwiodawstwa. Dwa ukłucia i dużo satysfakcji.
      • sloggi Re: KRWIODAWSTWO-brawo Legionowo 29.07.02, 12:37
        42 litry w jeden dzień

"Potrzebna krew. Twoja też. Zostań dawcą krwi" - ogromny ambulans opatrzony
        takimi napisami stanął w sobotę na legionowskim rynku. Przez pięć i pół godziny
        udało się zebrać ponad 42 litry cennego płynu. Cały zapas trafi do Regionalnego
        Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa. Później do pacjentów stołecznych
        szpitali, dla których dar mieszkańców Legionowa być może będzie oznaczał życie.
        Legionowo to jedna z niewielu podwarszawskich miejscowości, które nie tylko nie
        mają własnej stacji krwiodawstwa, ale nawet szpitala. - Ze względu na
        apele "Życia Warszawy" zdecydowaliśmy się przyspieszyć, planowaną na wrzesień,
        akcję oddawania krwi - twierdzi Zbigniew Ochrymowicz, legionowski radny.
        Podczas sobotniej akcji do ustawionego na rynku ambulansu zgłaszały się przede
        wszystkim osoby, które w ciągu tygodnia nie mają czasu, aby wybrać się do
        punktu pobrań w stolicy. - Planowałem oddać krew już wiele razy, ale nigdy nie
        chciało mi się jechać do szpitala do Warszawy i potem wracać do pracy w
        Legionowie - opowiadał Rafał Zakrzewski. - Zresztą podczas takiej akcji jakoś
        łatwiej się zmobilizować - dodał. - Przyszłam, bo miałam dług wdzięczności -
        mówi Stanisława Jankowska, mieszkanka Legionowa. - Gdy kilka lat temu
        wykonywano mi cesarskie cięcie, ktoś oddał mi swoją krew. Dziś uznałam, że ja
        także mogę komuś pomóc - tłumaczy. Mieszkańców Legionowa wsparła także grupa
        żołnierzy z Centrum Szkolenia Łączności i Informatyki w Zegrzu. Kadeci, którzy
        trafiają do Centrum, są informowani o możliwości przyłączenia się do ruchu
        honorowych krwiodawców. - Na dzień dobry deklaruje się ok. 50 proc. - opowiada
        Tadeusz Kowalewski, przewodniczący legionowskiej Rady Krwiodawstwa, który sam
        oddał już 87 litrów krwi. W sobotniej akcji w Legionowie wzięło udział ponad
        100 osób. 94 mogły zostać dawcami. Łącznie pobrano 42 litry 300 ml krwi.
    • sloggi Re: KRWIODAWSTWO-warszawskim szpitalom brakuje kr 22.11.02, 10:02
      Przypominam ten wątek, ponieważ zauważyłem zapytanie gdzie mozna oddać krew.
      W jednym z postów jest na to pytanie odpowiedź.
      • jhbsk Re: KRWIODAWSTWO-warszawskim szpitalom brakuje kr 22.11.02, 12:32
        To ja po raz kolejny polecam stację przy Wołoskiej (szpital MSWiA).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka