Dodaj do ulubionych

odpowiedź z biura poselskiego J. Piechocińskiego

22.06.05, 18:41
w wiadomej sprawie nowelizacji...

"Niestety sprawa jest wyjątkowo poważna, bo ci którzy realizują i
przygotowują zadania w Generalnej Dyrekcji potwierdzają negatywne
konstekwencje wdrożenia tej ustawy. Postaram się w ciągu tego tygodnia
przedstawić pełną analizę prawną,
na razie pozdrawiam.

Janusz Piechociński
20 czerwca 2005"

a więc ma jeszcze dwa dni...
Obserwuj wątek
    • jaa_ga Re: odpowiedź z biura poselskiego J. Piechociński 22.06.05, 18:48
      Nie wierzę Piechocińskiemu. Gra na zwłokę, hipokryta :((
      Czeka na analizę prawną?! Ile jeszcze tych analiz?!
      Tu trzeba natychmiast nowelizować Nowelizację w jednym
      (JEDNYM) artykule:
      Ustawa wchodzi w życie z dniem 15.07.2006 ( a nie 2005!)
      Jak nie wiadomo o co chodzi, to wiadomo o co chodzi.
      Wszystko to to jedna sitwa eseldowsko-peeselowska :(
      • dusza21 Re: Krasnoludki . 22.06.05, 21:19
        Pierwsza myśl mi się nasuwa: co robił Pan Piechociński z rzeszą kolegów posłów w trakcie przygotowywania nowelizacji tejże ustawy ?

Czyżby Prezydent w cichym ciemnym kątku dorwał stosik papierków i podpisał jak nikt nie widział ?

Luuuudzie ! Trzymajta mnie !!

To co robią Ministrowie i cała ekipa doradców tychże ministrów, że teraz larum ? że ustawa do du..y ??? że szkodzi ?? że niepoprawna gospodarczo ??

Generalna Dyrekcja w panice, Piechociński oniemiały. Czy to dyrektywy o pakowaniu szczypiorku czy o inwestycjach dotyczących naszego kraju ?

Kto przygotowywał ową ustawę do nowelizacji ? krasnoludki ???

• vampi_r Piechociński... 23.06.05, 02:03
          BTW. Cleofassie, jak żes to zrobił, że on Ci odpisał?
          • jaa_ga Re: Piechociński... 23.06.05, 09:04
            Wampirku...czyżby czołobitność wobec nazwisk?
            To ich psi obowiązek w końcu, nie uważasz?
            W czym Piechociński jest lepszy od Ciebie? W niczym:)
            • vampi_r Re: Piechociński... 23.06.05, 12:07
              No ale mamy przecież sami doświadczenia, że takie osoby, czy instytucje
              niechętnie odpisują.
              W zasadzie można to i nawet zrozumieć, bo niektórzy nie mogliby nic innego
              robić, tylko odpisywać na czyjeś listy.
              • jaa_ga Re: Piechociński... 23.06.05, 15:26
                Zawsze mogą przestać być urzędnikami, jeśli nie chce im się
                stosować do przepisów KPA.
                Dopóki są - mogą za łamanie tego Kodeksu trafić nawet pod sąd.
                W Kodeksie Postępowania Administracyjnego wyraźnie zakreślono
                obowiązek udzielenia odpowiedzi na pisma obywateli w terminie 14 (sic!) dni
                W przypadkach trudnych - do 30 dni.
                Jak widzisz - nagminnie łamią przepisy, ale my mamy DATY na pismach
                i zawsze możemy złożyć zażalenie na brak odpowiedzi.
          • cleofass Re: Piechociński... 24.06.05, 14:59
            Zwyczajnie, napisałem do niego wyważonego w sformułowaniach maila...:)))z
            zapytaniem, a on odpiał. Prezydent za to mnie olał... :(((
    • jaa_ga Re: Czy jest odpowiedz? 28.06.05, 19:52
      Cleofasie, jak tam obiecanki?
      • cleofass Re: Czy jest odpowiedz? 28.06.05, 20:15
        > Cleofasie, jak tam obiecanki?

jak to na polityka i dyplomatę przystało..:))), może potrzebuje więcej czasu,
        zaraz do niego napiszę ze nigdzie nie mogę znaleźć tej ekspertyzy prawnej i
        niech mówi gdzie jest...
        • jaa_ga Re: Czy jest odpowiedz? 28.06.05, 20:28
          Zapytaj przy okazji o szanse na wprowadzenie vacatio legis
          do Ustawy o Ochronie Środowiska. Wtedy zaczęłaby obowiązywać od 15 lipca 2006
          W kilku wywiadach obiecywał i zapewniał, że zrobi wszystko.
          Niech więc dotrzyma słowa, prawda?
          Pozdrawiam i czekam:)
          • cleofass Re: Czy jest odpowiedz? 28.06.05, 21:01
            Ok gotowe, teraz dajmy mu kilka dni na strawienie i przygotowanie odpowiedzi,
            zeszłym razem jak pamiętam minęły trzy...
            również pozdrawiam i również czekam :)))
            • jaa_ga Re: Czy jest odpowiedz? 28.06.05, 21:11
              A kopię listu sobie zostawiłeś?
              Czy będzie nietaktem zapytać Cię, co napisałeś?
              :)
              • cleofass Re: Czy jest odpowiedz? 28.06.05, 21:38
                Szanowny Panie Pośle
                Zgodnie z mailem jaki otrzymałem z Pańskiego Biura w dniu 20 czerwca 2005
                zadeklarował Pan gotowość przygotowania ekspertyzy prawnej dotyczącej wpływu
                nowelizacji Ustawy o ochronie środowiska na proces realizaji przedsięwzięć
                drogowych które przed dniem wejścia w życie znowelizowanej ustawy nie otrzyamły
                decyzji lokalizacyjnych. Chcialbym wiedzieć czy taka ekspertyza została juz
                przygotowana (zgodnie z deklaracją miała być do 26 czerwca), a jeśli nie to w
                jakim stadium przygotowań jest obecnie oraz kiedy będzie gotowa.
                Prosiłbym również o ocenę realności możliwości wprowadzania vacacio legis dla
                wyżej wspomnianej ustawy, które umożliwiłoby zaoszczędzenie od 150 do 300 mln
                złotych w związku z
              • cleofass Coś mi obcięło za pierwszy razem... 28.06.05, 21:45
                coś mi obcieło za pierwszy razem i błąd w łacinie znalazłem :)))

Szanowny Panie Pośle
                Zgodnie z mailem jaki otrzymałem z Pańskiego Biura w dniu 20 czerwca 2005
                zadeklarował Pan gotowość przygotowania ekspertyzy prawnej dotyczącej wpływu
                nowelizacji Ustawy o ochronie środowiska na proces realizaji przedsięwzięć
                drogowych, które przed dniem wejścia w życie znowelizowanej ustawy nie otrzyamły
                jeszcze decyzji lokalizacyjnych.
                Chcialbym wiedzieć czy taka ekspertyza została juz przygotowana (zgodnie z
                deklaracją miała być do 26 czerwca), a jeśli nie to w jakim stadium są obecnie
                prace nad nią, oraz kiedy będzie gotowa.
                Prosiłbym również o ocenę realności możliwości wprowadzania vacatio legis dla
                wyżej wspomnianej ustawy, które to umożliwiłoby zaoszczędzenie od 150 do 300 mln
                złotych w związku ze zwolnieniem projektowanych przedsięwzięć drogowych z
                przygotowania dodatkowych ekspertyz oddziaływania na środowisko.
                Łączę wyrazy szacunku
                • jaa_ga Re: Coś mi obcięło za pierwszy razem... 28.06.05, 21:56
                  Dziękuję, to bardzo miłe z Twojej strony:)
                  Teraz czekamy na uzgodnienia Komisji Infrastruktury.
                  Podobno ma odbyć posiedzenie w tej sprawie w najbliższym czasie:)
                • megan27 Re: Coś mi obcięło za pierwszy razem... 28.06.05, 22:08
                  Zastanówcie się trochę.
                  Wprowadzenie vacatio legis dla
                  nowej ustawy, które według was podobno "umożliwiłoby zaoszczędzenie od 150 do
                  300 mln złotych w związku ze zwolnieniem projektowanych przedsięwzięć drogowych
                  z przygotowania dodatkowych ekspertyz oddziaływania na środowisko" oznaczałoby
                  UTRATĘ PRZEZ POLSKĘ SETEK MLN EURO z Funduszu Spójności i Funduszy
                  Strukturalnych.
                  PRAWIDŁOWE przeprowadzenie pełnych procedur OOŚ jest warunkiem sine qua non
                  uzyskania dofinansowania unijnego na nasze drogi.

• jaa_ga Re: Coś mi obcięło za pierwszy razem... 28.06.05, 22:12
                    Czy jesteś może biegłą z listy Ministerstwa Ochrony Środowiska?
                    Jeśli nie - to przepraszam:)
                    A co do meritum:
                    nie masz racji. Uzasadniłam to w tym wątku:
                    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=23704&w=25781386&a=25790961
                    • megan27 Re: Coś mi obcięło za pierwszy razem... 28.06.05, 22:30
                      jaa_ga napisała:

"> Czy jesteś może biegłą z listy Ministerstwa Ochrony Środowiska?
                      > Jeśli nie - to przepraszam:)"

Nie jestem "biegłą z listy".
                      Jestem zwyczajną obywatelką, której zależy na zrównoważonym rozwoju naszego
                      kraju:)
                  • cleofass Re: Coś mi obcięło za pierwszy razem... 28.06.05, 22:12
                    Problem polega na tym że w przypadku nie wypełnienia terminów zadeklarowanych we
                    wnioskach o dofinansowanie poszczegolnych przedsięwzięć, co jest niemal pewne w
                    przypadku nie wprowadznenia vacatio legis, Polska utraci około 6 mld euro na
                    drogi...
                    • megan27 Re: Coś mi obcięło za pierwszy razem... 28.06.05, 22:27
                      Mylisz się na całej linii, cleofassie, polecam, żebyś najpierw wczytał się
                      uważniej w stanowisko Komisji Europejskiej w tej sprawie.

A niebezpieczeństwo utraty 6 mld euro na drogi jest jak najbardziej realne,
                      jeśli vacatio legis ZOSTAŁOBY UCHWALONE...
                      • cleofass Re: Coś mi obcięło za pierwszy razem... 28.06.05, 22:32
                        jesli uważasz że się nie wczytałem to może przedstaw je pokrótce, acha i
                        uzasdnij w jaki sposób NIE wprowadzenie vacatio legis umożliwi nam uzyskanie
                        owych 6 mld euro, wprzypadku gdy nie rozpoczniemy przedsięwzięć drogowych przed
                        końcem 2006 roku? moze KE odłoży je dla nas do skarbonki na później???
                        • dusza21 Re: Odnośnie nalociku ( w temacie rezerwistów) 01.07.05, 18:58
                          Padła propozycja by pomolestowac ździebko Pana Piechocińskiego ( zawód poseł )

Jak można prowadzić kulturalną i merytoryczną dyskusję z człowiekiem, który
                          już ma cholewę ??

Jeśli obywatel Poseł pisze, obiecuje , sygnując swoje wypowiedzi (
                          honorem ??? ) stanowiskiem bynajmniej - a później dostaje paraliżu niemożności
                          zrealizowania obietnic odpowiedzi na zadane pytanie ..

Dziś piątek. Ni widu ni słychu .
                          Na rozmowę z maślanymi oczami w tle nie mam jakoś zbytniej ochoty, nie
                          spodziewam się po panu Pośle niczego więcej po za bełkotem sloganów wyborczych.

Jednak opcja rozczarowania na pozytyw jest wielce mile widziana, chociaż
                          wątpliwa.
                          Stawiam piwo przeciw guzikom.

Pogaduchy w wersji maślane oczy nie interesują ani mnie, ani tym bardziej
                          innych zainteresowanych obligatoryjnymi wypowiedziami.
                          • yasioo7 Re: Odnośnie nalociku ( w temacie rezerwistów) 01.07.05, 19:53
                            W ostatni poniedziałek spotkałem się z posłem Piechocińskim i rozmawialiśmy
                            m.in. o nowym POŚ. Wygląda na to, że jest on sam po lewej stronie sali sejmowej
                            lub jest jednym z niewielu, którzy chcą okresu przejściowego dla nowego POŚ.
                            Sprawa jest prosta - lewica chce podrzucić śmierdzące jajo nowemu prawicowemu
                            rządowi.
                            Drugą śmierdzącą rzeczą jest sprawa bezpłatnych przejazdów TIRów przez
                            koncesjonowane odcinki autostrad. Koncesjonariusze mają dostawać z KFD
                            pieniądze za każdy przejazd TIRa. Wg obecnych szacunków ma to być 350 mln zł w
                            2006 roku, 460 mln zł w 2007 roku i nawet 1 mld zł w 2008 przy założeniu
                            uruchomienia nowych koncesji na nowych odcinkach A1, A2 i A4. KFD dysponuje
                            pieniędzmi w wielkości bodajże 650 mln zł rocznie. Jeżeli wszystkie te
                            pieniądze zostaną przeznaczone na darmowe przejazdy TIRów, to nie zobaczymy
                            nowych dróg, mimo że płacimy akcyzę zawartą w cenie paliwa. Kolejne śmierdzące
                            jajo podrzucone następcom...
                            • jaa_ga Re: Odnośnie przejazdów TIR 01.07.05, 20:29
                              Z tym nie jest tak źle, Jasiu:)
                              Zalinkuję Ci wczorajszy news ze Stołka

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=23704&w=25734478&a=25897301
                              • jaa_ga Re: Ups...:) Z Rzepy n/t 01.07.05, 20:30
                                I do tego z dzisiaj, nie z wczoraj:)
                                sorry

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka