Dodaj do ulubionych

Torby ekologiczne w Leclerku

04.07.05, 22:52
Byłem dzisiaj w tym hipermarkecie. Przy kasie sa wieksze torby, ktore kosztuja
1,20. Torby te sa biale, z niebieskim zdjeciem i napisem "l'eau".

Takie:

www.e-leclerc.com/c2k/portail/decouvrir/images/environ_sac_img1b.gif
Na torbie, na gorze, pisze wielkimi literami, po francusku, ze Leclerc
wymienia taka torbe kazdorazowo przy kasie, jak tylko sie zuzyje. Chodzi o to,
zeby nie brac zbyt duzo jednorazowych malych torebek, tylko wykorzystywac te
duze i mniej zanieczyszczac srodowisko. We Francji. Nie ma tlumaczenia tego
napisu na polski, nie wiem, czy w Polsce tez wymieniaja... Nie chcialo mi sie
pytac.
Obserwuj wątek
    • Gość: stefan Re: Torby ekologiczne w Leclerku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.05, 00:29
      Tak, wymieniają. Za jedyne 1,20.
      • Gość: Zyzio Re: Torby ekologiczne w Leclerku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.05, 08:09
        I jeszcze elegancko zapakują w foliową, by się materiał nie pobrudził.

--
        Mów mi Zyzio, mała
        • Gość: Obcy Re: Torby ekologiczne w Leclerku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.05, 13:04
          Obok mojego domu stoją dzwony na segregowane odpadki - Szkło, Plastik, Papier -
          bardzo nam to odpowiada ponieważ nie licząc idei można tam bezpłatnie wyrzucać
          posegregowane odpadki (w domach jednorodzinnych płaci się za objętość, a nie
          ryczałtem).
          Co jakiś czas podjeżdza samochód i kolejno każdy dzwon wysypuje na jedną pakę
          ponownie wszystko mieszając.
          MAM W DUPIE EKOLOGIĘ I TYM PODOBNE BZDETY W TYM CHORYM KRAJU.
          • Gość: Roberto Re: Torby ekologiczne w Leclerku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.07.05, 13:40
            A skad wiesz czy ten samochod nie ma paki przedzielonej na kilka czesci?
            • Gość: gośka Re: Torby ekologiczne w Leclerku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.05, 13:44
              dokładnie! i nie ma tam zużytych podpasek, pampersów, kapuchy z obiadu, etc.
              segreguję śmieci już dłuuugo i nie zniechęcam się i nie wnerwiam tak łatwo
              może walka z wiatrakami, ale mam czyste sumienie
              • jijiji Re: Torby ekologiczne w Leclerku 05.07.05, 17:40
                Ja tez segreguje i mimo roznych zniechet (np. kawal drogi do pojemnikow) jakos udaje mi sie w tym
                trwac. No i szlag mnie trafia na setki tysiecy foliowych toreb, rozdawanych namietnie w sklepach bez
                zadnego pomyslunku. To naprawde jest kwestia wymuszenia na klientach pewnych zachowan - gdyby
                nie byly za free, ludzie nauczyliby sie nosic ze soba torby, chocby plastikowe. A tak, hulaj dusza, potem
                lata to wszystko po wsiach i miastach.
                Jedna sprawa zakupy spozywcze a inna np. empiki, gdzie plyte kompaktowa (juz zafoliowana) panienka
                pakuje w foliowa reklamowke? Po co? Od dawna juz zwracam na to uwage, zwykle obsluga jest
                zdumiona, ze ktos nie chce.
                • Gość: e-ekologiczna Re: Torby ekologiczne w Leclerku IP: *.aster.pl 05.07.05, 18:04
                  No właśnie, niektórzy sprzedawcy dziwią się, że przeważnie nie chcę , aby mi
                  zpakować jakiś drobiazg w filiową torebkę. Zgorszonym wzrokiem odprowadzją mnie
                  klienci jak robię jakąś słowną wstawkę o świadomości ekologicznej. Na zakupy
                  warzywne chodzę z koszem i do niego wszystko wkładam, na ziemniaki przynoszę już
                  używane torebki. W aptece, drogerii, EMPiKu i wielu innych sklepach poprostu nie
                  biorę torebek. PO CO? Aby je za chwilę wyrzucić?
                  Bardzo przydałaby się akcja propagująca torby z materiału, czasem z nadrukiem
                  firmowym.
                  Kiedyś nawet miałam prosić o to Gazetę, aby wyprodokowała tego dużo i np. w
                  wydaniu sobotnio-niedzielnym dołożyła do "Wysokich ObcasóW" albo do "Wysokich
                  Obrotów. Nawet za jakąś symboliczną opłatą. TO SIĘ OPŁACI !
                  Zapomniałam dodać: Segreguję śmieci od paru lat!
                  • varsovik papierowe powinny być 05.07.05, 18:38
                    Szybciej się zużywają, ale łatwiej je przetworzyć.
                    • sebpl Re: papierowe powinny być 06.07.05, 01:07
                      Papierowe jak najbardziej. Stare poczciwe, szare torby gdzież one?
                      Niejednokrotnie rezygnuję z kupna pączka, który próbują mi pakować w folię. Nie
                      dość, ze nieestetycznie i niewygodnie je się pączka, z przylepionym do torby
                      lukrem to jeszcze ma się świadomość, że ta torba albo się nie rozłoży, albo
                      będzie spalona, trując wyziewami środowisko.
                      Widzę postęp. Specjalnie dla takich marud jak ja, świadome cukiernie mają
                      papierowe torby :)
                • Gość: Roberto Re: Torby ekologiczne w Leclerku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.05, 08:00
                  Polska jest chyba jedynym krajem w Europie, w ktorym "reklamowki" sa rozdawane
                  za darmo. Taka sytuacja to nic innego jak pozwolenie na smiecenie a jesli
                  bedziemy smiecic w tym tempie to gdzie nasze dzieci beda wyjezdzac pod namiot?
                  Do parku czy do innych krajow Europy?
            • Gość: Obcy Re: Torby ekologiczne w Leclerku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.05, 20:10
              Nie ma - paka jest jedna duża na wszystko razem, też tak pomyślałem ale wlazłem
              na górę i z okna widziałem wszystko jest wsypywane razem. Dla kogoś co
              przyjedzie do tego porąbanego kraju wszystko jest OK są dzwony odpadki się
              segreguje, a to że potem i tak je się miesza no to co ale były segregowane
              przed zmieszaniem.
              • Gość: mania Re: Torby ekologiczne w Leclerku IP: *.tvp.pl 06.07.05, 12:10
                Rozmawiałam kiedyś z gościem obsługującym taką śmieciarkę i powiedział, że to
                wszystko mimo, ze jest zrzucane na jedną pakę jest potem segregowane na terenie
                zakładu przez osoby które dzieki temu mają pracę i pewnie są z tego zadowolone.
                I myślę, że to słuszne, bo ludzie do pojemników wrzucaja tak różne rzeczy, ż
                potrzebna jest jeszcze druga selekcja. Tak, że nie zrażajmy się i
                SEGREGUJMY!!!!!
                • Gość: tot Zgadza się! IP: *.aster.pl 06.07.05, 15:13
                  To wszystko trafia na taśmę i ludzie segregują te śmieci, tworzywa są
                  sergegowane w/g gatunków, szkło w/g kolorów i rodzaju zabrudzenia, część idzie
                  do spalarni.
    • Gość: proekologiczna Precz z reklamówkami z plastiku ! IP: *.aster.pl 06.07.05, 10:30
      Proponuję, aby reklamówki z plastiku zamienić na reklamówki z materiału, a w
      nich nosić zakupy pakowane w torebki papierowe, no może z wyjątkiem śledzi,
      ogórków kiszonych i paru jeszcze, ale nie wszystkiego!
    • gosiik Re: Torby ekologiczne w Leclerku 09.07.05, 13:07
      To się nigdy nie zmieni, dopóki ludzie będą dostawać torby foliowe za darmo -
      proste. Warto brać na zakupy swoje siaty, poza tym nie dawać pakowac
      wszystkiego w folię (ostatnio pan mi chciał big milka w reklamówkę zapakować).
      I jeszcze jedno - mieszkam na Starówce i sporo wysiłku kosztuje mnie
      segregowanie śmieci - jedyne pojemniki są przy stadionie Polonii. Miasto
      promuje segregowanie śmieci, ale o pojemniki każe pytać w administracji, która
      oczywiście spławia, ech... proekologiczne klimaciki...
      • pra_gosia Gazeto - pisz częściej o papierowych torbach !!! 10.07.05, 21:48
        Jestem zdania, że gdyby Gazeta częściej "wałkowała" ten temat, to może
        więcej sklepów wprowadziłoby papierowe torby. Na razie to ja widzę - na
        Pradze - papierowe torby na jajka na swoim bazarku i papierowe torby na
        rzeczy kupowane w swoim ulubionym sklepie z upominkami "Szuflada".
        A na plastikowe reklamówki nie mogę patrzeć!
        • Gość: stefan Re: Gazeto - pisz częściej o papierowych torbach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.05, 22:04
          Są też papierowe torby w samolotach. Ale przemiękają.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka