Dodaj do ulubionych

Coraz więcej torów tramwajowych w Warszawie

IP: 2.1.* / *.pnu.com 03.09.02, 11:42
Zauważyłem, że coraz stare tory tramwajowe zalane asfaltem przy likwidowaniu
linii wyłażą coraz śmielej na wierzch. Tak jest na Grzybowskiej (koło
Towarowej), pl. Grzybowskim, Królewskiej, pl. Trzech Krzyży, Kruczkowskiego.

Gdzie jeszcze?

Może warto je zostawić w spokoju, a jak już całe torowiska wyjdą na wierzch
to skierować na nie tramwaje?
Obserwuj wątek
    • Gość: SOLARIS Re: Coraz więcej torów tramwajowych w Warszawie IP: 212.244.106.* 03.09.02, 14:41
      Kolego,tramwje to przezytek...
      Proponuje akcje pt:ASFALT NA SZYNY :))
      • Gość: Wojtas Re: Coraz więcej torów tramwajowych w Warszawie IP: 2.1.* / *.pnu.com 03.09.02, 15:41
        Kolego to właśnie autobusy w centrum miasta są przeżytkiem. Smrodzą, hałasują i
        wożą o wiele mniej pasażerów niż tramwaje.
        • sloggi Re: Coraz więcej torów tramwajowych w Warszawie 03.09.02, 15:56
          W większości są to tory sprzed pekucia na węższy rozstaw, sprzed 1950 roku, a
          zatem tylko relikt.
          • Gość: Wojtas Re: Coraz więcej torów tramwajowych w Warszawie IP: 2.1.* / *.pnu.com 03.09.02, 16:06
            Akurat nie bo po nich jeździły tramwaje w latach 70-tych i są pełnowymiarowe.
            może tylko trochę krzywe.
      • tarantula01 Re: Coraz więcej torów tramwajowych w Warszawie 20.03.03, 13:05
        No pewnie, bo bezczelnie wyłażą na skrzyżowaniu Marszałkowskiej i Królewskiej
        po tym jak je ostatnim razem przykryto w ramach podobnej "akcji".
    • sloggi Re: Coraz więcej torów tramwajowych w Warszawie 03.09.02, 16:09
      Gość portalu: Wojtas napisał(a):

> Zauważyłem, że coraz stare tory tramwajowe zalane asfaltem przy likwidowaniu
      > linii wyłażą coraz śmielej na wierzch. Tak jest na
      Grzybowskiej (koło Towarowej) dojazd do zajezdni zlikwidowany ok. 1960 roku
      pl. Grzybowskim, Królewskiej ostania linia jeździła tu chyba w 1959 roku
      pl. Trzech Krzyży, Kruczkowskiego do roku 1960 jeździła tędy linia 9
      • iwo_ Re: Coraz więcej torów tramwajowych w Warszawie 03.09.02, 18:59
        Mam nadzieję, że zabytkowe tory nie zostaną zalane - lubię takie rzeczy... :-)
        Teraz remontowana jest ulica Staszica. Robione są chodniczki, jest nowa
        nawierzchnia (na całej długości ulicy). Tory, po których wiele lat kursowały
        tramwaje niestety zostały wyrwane. :-(((((((
    • Gość: abc Re: Coraz więcej torów tramwajowych w Warszawie IP: *.auth-el-0209568.acn.pl 05.09.02, 16:04

> linii wyłażą coraz śmielej na wierzch. Tak jest na Grzybowskiej (koło
      > Towarowej), pl. Grzybowskim, Królewskiej, pl. Trzech Krzyży, Kruczkowskiego.
      >
      > Gdzie jeszcze?
      >
      > Może warto je zostawić w spokoju, a jak już całe torowiska wyjdą na wierzch
      > to skierować na nie tramwaje?

Dobry pomysł. Popieram.
      • Gość: albert Re: Coraz więcej torów tramwajowych w Warszawie IP: *.pl 07.09.02, 20:23
        Ktoś napisał powyżej o przekuciu szyn w 1950 roku.
        Czyżby przedtem szyny miały inny rozstaw ?
        • Gość: GAWEŁ Re: Coraz więcej torów tramwajowych w Warszawie IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 14.09.02, 19:37
          Gość portalu: albert napisał(a):

> Ktoś napisał powyżej o przekuciu szyn w 1950 roku.
          > Czyżby przedtem szyny miały inny rozstaw ?
          A no właśnie.. Coś mi świta że rozstaw 100mm był w warszawie ale dotyczył
          wąskotorówki do Wilanowa i Piaseczna (wzdłuż Puławszkiej)a niedawno podczas
          zrywania czerniakowskiej takie tory 1000mm odkopali.
          Czy ktoś coś wie o tym?
          • Gość: Glonojad Re: Coraz więcej torów tramwajowych w Warszawie IP: *.chello.pl 15.09.02, 21:33
            Nienienie, tory na Czerniakowskiej to byl regularny tramwaj.
            Ktos "madry" wymywslil, ze sie tramwaj na Wislostradzie
            nie zmiesci miedzy jezdniami.
            A teraz miasto za grube, grube miliony bedzie budowac
            tory w tym samym miejscu...
            • Gość: GAWEŁ Re: Coraz więcej torów tramwajowych w Warszawie IP: *.polkomtel.com.pl 16.09.02, 08:00
              Chyba tak. Ktoś nie przewidział że Warszawa będzie się rozbudowywać.
            • Gość: Wojtas Re: Coraz więcej torów tramwajowych w Warszawie IP: 2.1.* / *.pnu.com 16.09.02, 15:24
              Wtedy to tramwaje rzekomo były mniej opłacalne w eksploatacji niz autobusy.
            • Gość: Wojtas Re: Coraz więcej torów tramwajowych w Warszawie IP: 2.1.* / *.pnu.com 16.09.02, 15:43
              Wtedy to tramwaje rzekomo były mniej opłacalne w eksploatacji niz autobusy.
              • sloggi Tylko bez legend o rozstawie torów. 16.09.02, 16:00
                Do roku 1950 rozstaw torów był 1525 mm, później pozostał 1435 mm.
                Przekuwanie trwało 1947-1950 i obyło się bez zawieszania kursowania linii.
                Funkcjonowały dwa rozstawy torów i dwa układy linii tramwajowych.
                W Warszawie nigdy nie było "łódzkiego" rozstawu torów 1000 mm.
                • Gość: Gaweł Re: Tylko bez legend o rozstawie torów. IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 16.09.02, 21:26
                  Ja sugerowałem pozostałości po starych torach Kolei Wilanowskiej, stąd 1000mm.
    • Gość: Mr X Re: Coraz więcej torów kolejowych w Warszawie IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 18.02.03, 19:30
      Tory kolejowe wyłaniają się z ul Marsa przy Żołnierskiej. Zdaje się, że jest
      tam nawet jeszcze spory odcinek zupełnie zarośnięty wzdłuż Rekruckiej.
    • olivvka Re: Na Nowym Świecie też 26.02.03, 10:01

> linii wyłażą coraz śmielej na wierzch. Tak jest na Grzybowskiej (koło
      > Towarowej), pl. Grzybowskim, Królewskiej, pl. Trzech Krzyży, Kruczkowskiego.
      >
      > Gdzie jeszcze?
      >
      > Może warto je zostawić w spokoju, a jak już całe torowiska wyjdą na wierzch
      > to skierować na nie tramwaje?

Witajcie,
      A ja wczoraj specjalnie przeszłam się przez Plac Trzech Krzyży. O tym, że tory
      wyszły spod asfaltu na Placu od strony Sheratona (na łuku, tam była pętlica)
      już pisałam. Ale wczoraj zauważyłam także, że na skrzyżowaniu Placu Trzech
      Krzyży, Nowego Światu i Książęcej także odsłonięty został kawałek bruku z
      torami tramwajowymi. Nie omieszkałam tego uwiecznić na zdjęciach. To kolejny
      kawałek historii warszawskich tramwajów, który po latach ukazuje się naszym
      oczom.

pozdrawiam
      olivvka
    • tarantula01 Re: Coraz więcej torów tramwajowych w Warszawie 11.03.03, 15:29
      Są jeszcze bodajże na skrzyżowaniu Szczęsliwickiej i Bitwy..., ale to chyba są
      tory dawnej EKD, które widać (właściwie to łatę ukośną z asfaltu) w al.
      Jerozolimskich za pl. Zawiszy w stronę dw. zachodniego.

Wszystkie te wyliczanki dają obraz jak marnie jest w tej chwili z komunikacją
      tramwajową. Odcinek Bemowo - Piaski jest już w planach od dawna, a realizacji
      nie widać. To samo dotyczy budowy części obwodnicy tramwajowej poprzez Prymasa
      Tysiąclecia i dalej Bitwy..., Banacha, kawałek Pola Mokotowskiego do
      Chodkiewicza.
      • olivvka Re: Coraz więcej torów tramwajowych w Warszawie 26.03.03, 11:10
        tarantula01 napisał:

> Są jeszcze bodajże na skrzyżowaniu Szczęsliwickiej i Bitwy..., ale to chyba

> tory dawnej EKD, które widać (właściwie to łatę ukośną z asfaltu) w al.
        > Jerozolimskich za pl. Zawiszy w stronę dw. zachodniego.
        >

Witaj,
        Trochę nie zrozumiałam: na skrzyżowaniu Szczęśliwickiej i Bitwy W. tory EKD
        mogą oczywiście być (nawet przejdę się dzisiaj lub jutro po południu by to
        sprawdzić, daleko od domku nie mam i ewentualnie uwiecznić to na fotografiach),
        ale w Al. Jerozolimskich tory po EKD? I to za placem Zawiszy?

Trasa EKD biegła przecież tak: Nowogrodzka, Tarczyńska, Niemcewicza,
        Szczęśliwicka. Nie wychodziła więc na Al. Jerozolimskie. Chyba, że mówisz np. o
        kawałku Al. Jerozolimskich pomiędzy Niemcewicza a Szczęśliwicką, tylko tam
        teoretycznie mogłyby zostać jakieś wspomnienia po starym torowisku EKD.

Zechcesz mi więc przybliżyć, gdzie jest dokładnie ta "łata" na asfalcie?

pozdrawiam
        olivvka
        • tarantula01 Re: Coraz więcej torów tramwajowych w Warszawie 28.03.03, 09:18
          Ta łata była mniej więcej pomiędzy zjazdem z alej w Niemcewicza, a Spiską.
          • olivvka Re: Coraz więcej torów tramwajowych w Warszawie 28.03.03, 10:51
            tarantula01 napisał:

> Ta łata była mniej więcej pomiędzy zjazdem z alej w Niemcewicza, a Spiską.

Jeśli pomiędzy zjazdem z Al. Jerozolimskich w Niemcewicza a Spiską, to raczej
            nie mogły to być tory EKD, bowiem trasa EKD biegła dokładnie w tamtych
            okolicach tak:
            Tarczyńska, skręt w prawo w Niemcewicza, przecięcie Grójeckiej (tutaj na
            skrzyżowaniu był przystanek), później dalej Niemcewicza, skrzyżowanie ze
            Szczęśliwicką (dzisiaj tego skrzyżowania nie ma, bo Niemcewicza wpada w Al.
            Jerozolimskie, a Szczęśliwicka także dochodzi do alej - i tam też przystanek
            EKD), skręt w lewo w Szczęśliwicką i dalej już prosto cały czas Szczęśliwicką.

Nie pasuje mi więc zupełnie odcinek pomiędzy Spiską a Niemcewicza czy
            Białobrzeską jako ten, gdzie mogła być "łata" po torach EKD. Ale ponieważ jest
            to niemalże pod moimi oknami, to jeszcze dzisiaj wracając do domku sprawdzę to.

pozdrawiam
            olivvka
          • olivvka Re: Sprawdziłam to 31.03.03, 10:34
            tarantula01 napisał:

> Ta łata była mniej więcej pomiędzy zjazdem z alej w Niemcewicza, a Spiską.

Sprawdziłam Twoją informację i.... "łata" o której mówisz, jest w Alejach
            Jerozolimskich pomiędzy ul. Białobrzeską a Szczęśliwicką. Dokładnie to jest na
            przedłużeniu osi ulicy Szczęśliwickiej na północnej nitce Alei Jerozolimskich.
            Stoi jeszcze nawet słup trakcyjny, który także jest prawdopodobnie z tamtych
            czasów. Tory są zalane asfaltem, choć wyraźnie odróżnia się ten fragment od
            reszty jezdni. Przy krawędzi, przy chodniku (przy samym Spin Clubie) kawałek
            torów wychodzi spod asfaltu. Ale...... są to tylko dwie szyny.

I tutaj moje pytanie: czy ten odcinek dawnej trasy EKD był jednotorowy?

Byłam także na skrzyżowaniu Bitwy Warszawskiej i Szczęśliwickiej i tam spod
            asfaltu wystają dwa tory.

pozdrawiam
            olivvka
            • tarantula01 Re: Sprawdziłam to 31.03.03, 12:27
              olivvka napisała:

> I tutaj moje pytanie: czy ten odcinek dawnej trasy EKD był jednotorowy?
              >
              > Byłam także na skrzyżowaniu Bitwy Warszawskiej i Szczęśliwickiej i tam spod
              > asfaltu wystają dwa tory.
              >
              > pozdrawiam
              > olivvka

Zupełnie nie wiem. Być może tor ten prowadził do Warszawy Głównej zanim
              powstało obecne torowisko linii średnicowej.
            • Gość: Bartosz Re: Sprawdziłam to IP: *.acn.waw.pl 31.03.03, 18:38
              olivvka napisała:

> tarantula01 napisał:
              >
              > > Ta łata była mniej więcej pomiędzy zjazdem z alej w Niemcewicza, a Spiską.
              >
              > Sprawdziłam Twoją informację i.... "łata" o której mówisz, jest w Alejach
              > Jerozolimskich pomiędzy ul. Białobrzeską a Szczęśliwicką. Dokładnie to jest
              > na przedłużeniu osi ulicy Szczęśliwickiej na północnej nitce Alei
              > Jerozolimskich.

Pociągi jeździły tamtędy od 7 grudnia 1963, kiedy to wycofano je z ulic
              Niemcewicza, Tarczyńskiej i Nowogrodzkiej i skierowano wykopem linii
              średnicowej do nowej stacji Warszawa Śródmieście WKD. 5 stycznia 1975 linia WKD
              została usunieta ze Szczęśliwickiej i skierowana od przystanku Warszawa Raków
              przez nowe przystanki Warszawa Reduta Ordona i Warszawa Zachodnia WKD.

> I tutaj moje pytanie: czy ten odcinek dawnej trasy EKD był jednotorowy?

Nie. Jednotorowe było odgałęzienie do Włoch, zlikwidowane w 1971.

BR
              • olivvka Re: Sprawdziłam to 01.04.03, 09:53
                Witaj,

Gość portalu: Bartosz napisał(a):

> olivvka napisała:
                >
                > > tarantula01 napisał:
                > >
                > > > Ta łata była mniej więcej pomiędzy zjazdem z alej w Niemcewicza, a Sp
                > iską.
                > >
                > > Sprawdziłam Twoją informację i.... "łata" o której mówisz, jest w Alejach
                > > Jerozolimskich pomiędzy ul. Białobrzeską a Szczęśliwicką. Dokładnie to jes
                > t
                > > na przedłużeniu osi ulicy Szczęśliwickiej na północnej nitce Alei
                > > Jerozolimskich.
                >
                > Pociągi jeździły tamtędy od 7 grudnia 1963, kiedy to wycofano je z ulic
                > Niemcewicza, Tarczyńskiej i Nowogrodzkiej i skierowano wykopem linii
                > średnicowej do nowej stacji Warszawa Śródmieście WKD. 5 stycznia 1975 linia
                WKD
                >
                > została usunieta ze Szczęśliwickiej i skierowana od przystanku Warszawa Raków
                > przez nowe przystanki Warszawa Reduta Ordona i Warszawa Zachodnia WKD.
                >

Zacytowałeś mi fragment z monografii WKD (bodajże 70 lecie WKD). A wcale nie o
                to mi chodziło. Interesuje mnie bowiem, czy resztka toru w Al. Jerozolimskich
                jest po WKD, które jeździło jeszcze ul. Niemcewicza, czy też już po
                przeniesieniu WKD do wykopu średnicowego.
                Jak nie trudno bowiem zauważyć, dzisiaj nie ma skrzyżowania ulic
                Niemcewicza/Szczęśliwicka, które kiedyś było. A być musiało właśnie gdzieś w
                okolicach Spin Clubu.

> > I tutaj moje pytanie: czy ten odcinek dawnej trasy EKD był jednotorowy?
                >
                > Nie. Jednotorowe było odgałęzienie do Włoch, zlikwidowane w 1971.
                >
                > BR

Też przypuszczam, że drugi tor w Al. Jerozolimskich przy Szczęśliwickeij
                usunięto przy rozbieraniu trasy WKD, ale chciałam uzyskać pewność.

pozdrawiam
                olivvka
              • olivvka Re: Uzupełnienie 01.04.03, 14:05
                Gość portalu: Bartosz napisał(a):

>>
                > > I tutaj moje pytanie: czy ten odcinek dawnej trasy EKD był jednotorowy?
                >
                > Nie. Jednotorowe było odgałęzienie do Włoch, zlikwidowane w 1971.
                >
                > BR

Bartoszu,
                Na zdjęciu do którego załączam link:

www.stalus.iq.pl/show.php/idc/7/ida/5
                widać wyraźnie, że na Niemcewicza był jednak chyba tylko jeden tor. A więc
                odcinek miejski kolejki WKD (poza odgałęzieniem do Włoch), także miał chyba
                fragmenty jednotorowe z mijankami. Być może już po wojnie dorobiono drugi tor.
                Przed wojną jednak ten fragment trasy był prawdopodobnie jednotorowy.

pozdrawiam
                olivvka
                • Gość: Bartosz Re: Uzupełnienie IP: 195.205.45.* 02.04.03, 16:24
                  olivvka napisała:

> Na zdjęciu do którego załączam link
                  > widać wyraźnie, że na Niemcewicza był jednak chyba tylko jeden tor.

Być może drugi tor jest za plecami wykonującego zdjęcie.
                  Z lewej strony, w głebi, widać coś jakby linki podtrzymujące przewód trakcyjny,
                  rozpięte między słupami. Sugeruje to, że przewodów jest więcej niż jeden. Ale
                  to tylko gdybanie. Spróbuję się czegoś więcej dowiedzieć.

BR
    • tarantula01 Przy Arsenale 01.06.03, 20:52
      Tory tramwajowe istnieją na tyłach arsenału (obecna ulica Bohaterów Getta) i
      przy skręcie w długą urywają się.
      • Gość: pershing Re: Przy Arsenale IP: *.student.pw.edu.pl 02.06.03, 00:01
        Te tory przy arsenale to chyba pozostałość po lini na dawnych Nalewkach.
    • tarantula01 Do Olivvki 10.06.03, 08:31
      Na południowej części ul. 3 Maja od ul. Solec w stronę Muzeum Narodowego leżą
      sobie spokojnie tory (jedna para), na których parkują samochody.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka