agushia 06.09.05, 11:47 Jeszcze jedno pytanie do "wszystkich Mądrych Ludzi" Ile w Wawie - jest pomników Syrenki, tzn, te 2 oczywiste K.Hegla i L.Nitschowej , dobrze znam, ale obiło mi się o resztki mózgu, że jest jeszcze 3, GDZIE ???? Dzieki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tom_aszek Re: Syrenka (ki) Warszawskie 06.09.05, 11:55 1/ Nad Wisłą 2/ Na Rynku Starego Miasta 3/ Na Wiadukcie Markiewicza tudzież (4) na Inżynierskiej, choc to raczej płaskorzeźba, dlatego wpisuję 4 w nawiasie... Odpowiedz Link Zgłoś
ryszard.maczewski Re: Syrenka (ki) Warszawskie 06.09.05, 13:36 > 1/ Nad Wisłą > 2/ Na Rynku Starego Miasta > 3/ Na Wiadukcie Markiewicza > tudzież (4) na Inżynierskiej, choc to raczej płaskorzeźba, dlatego wpisuję 4 w > nawiasie... Te trzy faktycznie są pomnikami z prawdziwego zdarzenia. Oprócz nich jest dzikie stado płaskorzeźb rozsianych po całym mieście: - wspomniana na Inzynierskiej - pięć (!!) w tym dwie rzeźby na budynku Towarzystwa Kredytowego Miejskiego - Czackiego 21, - na Kredytowej 3, - na budynku Zakładu Filtrów Pośpiesznych (widoczna od strony ulicy Krzywickiego), - na Elektrowni Tramwajowej - obecnym muzeum Powstania Warszawskiego, - i tu mi się chwilowo kończą pomysły - ale syrenka jest naprawde popularnym motywem zdobniczym, wiec jest ich jeszcze naprawdę sporo. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej_b2 Re: Syrenka (ki) Warszawskie 06.09.05, 13:49 Dorzucę jeszcze jedną, która była na budynku Warsztatów Głównych Tramwajów Miejskich przy ul. Młynarskiej 2, a stanowiła zasadniczy element „logo” tramwajowego. Sądzę, że zachowała się do tej pory, dzięki miłośnikom d. komunikacji miejskiej. Jest to niestety teren zakładowy i przeciętni obywatele tam wstępu nie mają. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
zwierz.alpuhary Re: Syrenka (ki) Warszawskie 06.09.05, 18:33 czy chodzi o tą syrenkę? www.republika.pl/warszawa_zwyczajna_niezwyczajna/zajezdnia_mlynarska/ZAJEZDNIA28.html zdjęcie/a zrobiłem podczas zeszłorocznych dni otwartych w zajezdni Odpowiedz Link Zgłoś
palker Re: Syrenka (ki) Warszawskie 06.09.05, 13:53 dołożę jeszcze ładną syrenkę z budynku praskiej straży pożarnej na rogu Marcinkowskiego i Zamoyskiego:-) Odpowiedz Link Zgłoś
ryszard.maczewski Re: Syrenka (ki) Warszawskie 06.09.05, 14:59 No i jeszcze jest syrenka napewno na jednej Hali Mirowskiej (a może i na obydwu?). Odpowiedz Link Zgłoś
freemason Re: Syrenka (ki) Warszawskie 10.09.05, 01:24 ... jedna syrenka zdobi też wejście do Hotelu Warszawa (nie mam pewności, czy to płaskorzeźba przed- czy powojenna)... Odpowiedz Link Zgłoś
ryszard.maczewski Re: Syrenka (ki) Warszawskie 11.09.05, 11:48 > ... jedna syrenka zdobi też wejście do Hotelu Warszawa (nie mam pewności, czy > to płaskorzeźba przed- czy powojenna)... Powojenna - przed wojną wejście do budynku wyglądało zupełnie inaczej. Co w żadnym stopniu Syrenki nie dewaluuje :-) Odpowiedz Link Zgłoś
agushia Re: Syrenka (ki) Warszawskie 06.09.05, 20:14 Bardzo wszystkim dziekuje. Jesli moge jeszcze zapytac, kto jest autorem I tworca tej na wiadukcie Markiewicza ??? Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
palker Re: Syrenka (ki) Warszawskie 06.09.05, 21:51 Rzeźby "Warszawa" oraz "Syrena" a także pozostałą dekorację rzeźbiarską wykonał w 1905 r. Jan Woydyga (Wojdyga). Pierwotnie były zrobione z cynku. W 1914 roku odkuto je w kamieniu (piaskowiec). Odpowiedz Link Zgłoś
palker Re: Syrenka (ki) Warszawskie 06.09.05, 22:04 moja jest wg katalogu Marty Leśniakowskiej, Architektura w Warszawie, wyd.II popr. Warszawa 2000:-) Odpowiedz Link Zgłoś
sqh Re: Syrenka (ki) Warszawskie 06.09.05, 22:09 A moja wg "Encyklopedii Warszawy", Warszawa 1984 :-) Odpowiedz Link Zgłoś
sqh Re: Syrenka (ki) Warszawskie 06.09.05, 21:57 Wiadukt zaprojektował i przypuszczam, że wstępnie rozplanował jego detal rzeźbiarski Stefan Szyller (jest monografia twórczości tegoż architekta, pióra dr M. Omilanowskiej - ja jej niestety nie mam, a tam mogą być zamieszczone projekty). Wzniesiono go w latach 1903-05, ale ozdoby, w tym Syrenkę, wykonał dopiero w 1913 Jan Woydyga. Odpowiedz Link Zgłoś
palker Re: Syrenka (ki) Warszawskie 06.09.05, 22:14 no to uzupełnię metryczkę: "Wiadukt im. dra Stanisława Markiewicza 1903-1905, ślimakowy zjazd projektu zapewne inż. Kajetana Moscickiego i Kazimierza Dankowskiego; konstrukcja żelbetowa inż. K. Sommer z firmy Arnolda Bronikowskiego. Oprawa architektoniczna wg. projektu 1902 Stefana Szyllera. Neorenesans z elementami secesji" O dekoracji rzeźbiarskiej napisałem w poprzednim poście. Jest jeszcze dopisek: "Po 1945 r. usunieto obeliski lamp" I to tyle u Leśniakowskiej. Marty zresztą:-) Odpowiedz Link Zgłoś
palker Re: Syrenka (ki) Warszawskie 06.09.05, 22:19 u J.Zielińskiego w V tomie Atlasu (s.273), jest ta sama wersja, co u Leśniakowskiej:-) Odpowiedz Link Zgłoś
sqh Re: Syrenka (ki) Warszawskie 07.09.05, 00:18 O, faktycznie, przecież on jest przy Karowej... :-) Odpowiedz Link Zgłoś