Dodaj do ulubionych

Kosztowna kompromitacja - komentarz

05.10.05, 01:37
Panie Śmietana, niech Pan napisze więcej. Jest kilka ciekawych wątków w
temacie SKM:
- skandaliczny sposób przeprowadzenia przetargu (ustawiony pod jedną firmę, z
jednym uczestnikiem, właśnie ową firmą-manufakturą z Nowego Sącza, bez
jakigokolwiek doświadczenia w produkcji nowoczesnych jednostek trakcyjnych)
- skandaliczna cena prawie 10 mln złotych za skład (wyłącznie za remont
przedpotopowej jednostki, bez wymiany napędu; za niewiele mniej Koleje
Mazowieckie płacą 1,5 mln zł od składu)
- skandaliczne zarządzanie spółką SKM (nie potrafiła zaklepać sobie wcześniej
rozkładu jazdy w PLK, nie miała i nie ma żadnej spójnej koncepcji
funkcjonowania poza rozbudowanym "chciejstwem")

PS. Przeczytane na innym forum:

Re: SKM - WKM: Wirtualna Kolej Miejska
Autor: Gość: kolejarz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl
Data: 03.10.05, 22:33 + dodaj do ulubionych wątków

skasujcie post

+ odpowiedz cytując + odpowiedz

------------------------------------------------------------------------------
--
W RFM FM podawali ,że popsuły się drzwi.A tak naprawdę nie wiem czy ktoś
zwrócił uwagę na fakt ,że firma która modernizowała to cudo za 9 mln zł za
sztukę jest własnościa Jakubasa przyjaciela zarządu Kaczora.Zresztą u
Jakubasao
drukowane są wszystkie bilety(mennica) naszego miasta.Będąc w Łodzi
dowiedziałem się ,że śmieją się z nas bo kupili nowego ezt od jakiejś firmy z
Bydgoszczy za 10 czy 11 mln zł i to nówkę. Czyżby zakup modernizowanego zombi
zwanego Halnym to wyborczy rewanż dla Jakubasa?Widziałem go na dworcu i miał
fatalnie pofałdowną powierzchnię -ocoś tu nie gra.

Obserwuj wątek
    • przewoz_pw Re: Kosztowna kompromitacja - komentarz 05.10.05, 09:30
      najśmieszniejsze jest to, że ten "stary pociąg wypożyczony z Gdańska" jest chyba
      nawet nieco młodszy (technologicznie) od tego "nowego" w SKM, bo ma numer 1107,
      więc został zbudowany później niż te składy, z których został złożony 14WE
      • tarantula01 Skoro się pociąg ciągle psuje 05.10.05, 09:54
        Skoro się pociąg ciągle psuje, to jak przeszedł pozytywne testy dopuszczające
        go do ruchu??
        • przewoz_pw Re: Skoro się pociąg ciągle psuje 05.10.05, 10:27
          Jakoś wcześniej jeździł bez problemów. Ale tak zcęsto bywa. podobnie jest z
          szynobusami, podobnie było z nowym EN95 dla WKD, jakieś problemy przeżywa też
          EN81 w Krakowie, więc czemu 14WE miałoby zachowywać się inaczej? Najlepsze jest
          to, ze to te nowe elementy zawodzą. To co niezawodne było w starym EN57,
          konstruktorzy zostawili. Strach pomyśleć, co by było, jakby jednak wstawili i
          silniki z układem rozruchowim i sterowaniem nowym...
          • Gość: Damian Samochód a pociąg IP: *.crowley.pl 05.10.05, 20:58
            Rozumiem, ze wolisz jeździć 30 letnim Polonezem niz nowym Golfem?
            • przewoz_pw Re: Samochód a pociąg 05.10.05, 23:35
              14WE, to 30-letni silnik Poloneza w nowym Golfie. Taką kombinacją nie chcę
              jeździć Jak pomyślę, że za kilka mln. więcej byłby skład z prawdziwego zdarzenia
              z nowoczesnym układem napędowym i dużym przyspieszeniem, a nie tylko nowe pudło,
              to mi się scyzoryk w kieszeni otwiera.
              Jak dodać, że modernizacja bez nowego pudła, tylko wnętrza kosztuje 1,5 mln i
              sobie pomyślę ile składów za 55mln można było tak odnowić, to już mam drui
              scyzoryk otwarty i tylko nie wiem, na kogo.
              • Gość: rudy Klepiemy panowie biedę IP: 195.94.208.* 06.10.05, 10:24
                14WE to nie jest silnik Poloneza w nowym Golfie, człowieku. To silnik Poloneza
                w Polonezie wyklepanym na kształt nowego Golfa. Pamiętasz takią reklamę
                Peugeota z Arabem, który starego gruchota dobija do muru, a potem wyklepuje
                gumowym młotkiem karosierię w kształt nowiutkiego Peugeota? No to właśnie z
                takim raczej przypadkiem mamy do czynienia... poza nowym eleganckim nadwoziem
                dołączono jeszcze parę głupot, jak winda dla niepełnosprawnych która w
                przypadku uzycia zatrzyma skład na dobre pięc minut na stacji i inne
                ciekawostki. To jest po prostu proto-prototyp - wykonany szybko i jeszcze
                niedopracowany. Niemcy takie kosntrukcje testuja najpierw kilka lat, a potem
                budują dopiero seryjny pociag eliminując wszystkie niedociagnięcia - ich
                konstrukcje z lat 30-tych XX wieku, które jeździły na Dolnym Sląsku były
                bardziej zaawansowane, szybsze i miały spokojniejszy bieg niz ten antyk - parę
                jeździ do dziś w Niemczech jako pojazdy historyczne. Oczywiście przez 70 lat
                technika "trochę" poszła do przodu, więc nasze ZNTKi od producentów zachodnich
                dzieli po prostu przepaść technologiczna.
                Zadajcie pytanie, dlaczego takiego pociagu nie potrafi wykonać nasz zacny
                Pafawag we Wrocławiu czy Konstal w Chorzowie? Ano, sprzedano je koncernom
                zahodnim a one montuja tam teraz jedynie klocki budowane na zachodzie. Działów
                rozwoju nie ma, zdolni inzynierowie wyemigrowali i czyszczą wychodki w Londynie.
                Pozostali tylko kombinatorzy - pełno takich Celińskich i Kaczyńskich budujących
                kariery, a jak znają się na transporcie widać po efektach.
                • przewoz_pw Re: Klepiemy panowie biedę 06.10.05, 18:10
                  no wiesz... Mój przedmówca nazwał ten sprzęt Golfem...
                  Ja doskonale wiem, co to na prawdę jest.
                  Dziś jedna babka się pytała, dlaczego ten pociąg nie jedzie szybciej niż
                  zwykły... Wszyscy wierzyli chyba, że to będzie nówka.
    • postkeeper Re: Kosztowna kompromitacja - komentarz 05.10.05, 09:38
      jak się Gazeta ostro angażuje w jakąś kampanie wyborczą, to ten ktos na bank
      przegra.
      • Gość: Damian Niskopodłogowe tramwaje dla Elbląga IP: *.crowley.pl 05.10.05, 21:02
        Również Elbląg daje kaczyzmowi odpór i kupuje niskopodłogowe tramwaje w Pesie
        www.pesa.pl/php/index_pl.php?id_dzial=111&%20id_sesja=0
        • Gość: miki Re: Niskopodłogowe tramwaje dla Elbląga IP: 195.94.208.* 06.10.05, 10:29
          Ano, Elbląg też kupuje coś, co istnieje jedynie na desce projektowej. Pierwszy
          pociąg elektryczny z PESY dostarczony dla WKD nie potrafil nawet wyjechac na
          tory odstawcze, bo nie był dostosowany do promienia łuków. Ale chyba jakos ten
          prototyp o własnych silach jeździ. na pewno w części elekrycznej jest
          nowoczesniejszy.
    • Gość: brona URBAŃSKI PREMIEREM! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.05, 13:50
      Może to jednak sabotaż, sprokurowany Kaczyńskiemu, Urbańskiemu i innym
      ratuszowym luminarzom przez zawistną konkurencję? Przecież udał się numer z
      nową spółką, ustawionym przetargiem, i liftingiem starego rzęcha. Tylko
      dlaczego nie chce jeżdzić? Trzeba niezwłocznie znależć winnych i skazać na
      dożywotnie galery.
      • habitus Re: URBAŃSKI PREMIEREM! 05.10.05, 16:56
        Galery są za mało widowiskowe. Lepsze byłyby dyby lub pręgierz. Najlepiej na
        placu pod PKiN.
        • Gość: Pestka Re: URBAŃSKI PREMIEREM! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.05, 17:37
          Jakiej wysokości jest typowy pręgież? Trzeba będzie skracać?
    • hernandez Pytanie:dlaczego sprawa dopiero teraz sie pojawila 06.10.05, 15:58
      odpowiedz; bo wczesniej rzadzilo SLD w Polsce i nie mozna bylo zle o PO/PiSie
      pisac
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka