Dodaj do ulubionych

&# 8222;Wojna polsko-ruska&# 8221;

IP: *.stacje.agora.pl 30.09.02, 14:51
Od wtorku Gazeta Stołeczna będzie drukować fragmenty książki Doroty
Masłowskiej: „Wojna polsko-ruska”. Czy znasz tą książkę? Co o niej myślisz?
Czy nie wydaje Ci się, że wszędzie dookoła rzeczywiście trwa wojna polsko-
ruska?
Obserwuj wątek
    • Gość: Niech Re: &# 8222;Wojna polsko-ruska&# 8221 IP: 217.197.165.* 30.09.02, 15:18
      A czy te fragmenty zloza sie na calosc? Bo ja mam GW za darmo, znajomy wyklada
      nia kuwete kotu, i ja mu to w nocy zabieram. Fakt, ze ma specyficzny zapach i
      kolor, ale czesciowo wietrze ja na szurkach do wieszania bielizny i zatykam nos
      w czasie lektury. No to mialbym ksiazke za darmo (kiedys dawali telefoniczne,
      ale teraz juz nie daja - zreszta jeszcze nie doszedlem do konca tej z 2000
      roku.)
      PS. Chociaz nie wiem, czy to nie bedzie za trudna lektura - juz sam tytul z
      tymi & i # jest dla mnie malo zrozumialy. A co znacza te dziwne liczby? Bo
      jesli to sa daty tej wojny, to juz nic nie rozumiem.
      • Gość: ctyberpunk Re: &# 8222;Wojna polsko-ruska&# 82 IP: *.stacje.agora.pl 30.09.02, 15:31
        na pewno nie chodzi tu o bitwę w 1920r. Chodzi o współczesność. O drechów i
        walkę z wszystkim co kiepskie i badziewne
        • Gość: Niech Re: &# 8222;Wojna polsko-ruska&# IP: 217.197.165.* 30.09.02, 15:42
          Ctyberpunk, ale ci sie nicki zmieniaja jak w kalejdoskopie. Ja widze, ze nie
          chodzi o rok 1920 i historie, ale tez rok 8222 trudno nazwac wspolczesnoscia -
          dla mnie w kazdym razie to pojutrze. Jestem coraz bardzie ciekaw tych
          fragmentow, bo piszesz o rzeczach o ktorych wczesniej nie slyszalem: drechy.
          Dredy - to kumam, krechy, prochy, ale drechy - nie. Bardzo chcialbym to
          przeczytac - zaraz pobiegne do kuwety kota sasiada.
    • Gość: Ted Re: &# 8222;Wojna polsko-ruska&# 8221 IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 30.09.02, 20:40
      Bylem na imprezie Lampy i Iskry Bozej z okazji wydania kolejnego numeru Lampy z
      fragmentem Wojny polsko ruskiej. Na imprezie byl niejaki Patyczak, ktory na
      predce napisal fraszke.
      Wychodzi Patyczak i mowi:
      "Sluchajcie Pawel Dunin Wasowicxz przelal mi mailem fragment ksiazki Doroty
      Maslowskiej z komentarzem "sluchaj, ale super laska przez tydzien napisala 200
      tysiecy znakow." No to ja napisalem fraszke pt. Pawel Dunin - Wasowicz wyznaje
      milosc Dorocie Maslowskiej:

Bara bara
      Riki tiki tak
      Jesli mnie kochasz
      Napisz jakis znak.
    • Gość: trollbk Re: &# 8222;Wojna polsko-ruska&# 8221 IP: *.polcard.com.pl 01.10.02, 12:57
      A w ogóle po co Światu powieść dresiarska? Co kogo obchodzi co oni myślą!? Czy
      posunie to literaturę lub kulturę naprzód? Z fragmentów w Wysokich Obcasach
      wynika że to raczej nic specjalnie rozwijającego język lub horyzonty myślowe.
      Panna która powieść tą napisała też w rozmowie nie wypadła zbyt błyskotliwie.
      Bo jak ocenić wypowiedzi typu (cytuję z pamięci)"ta bohaterka jest głupia"
      albo "ta to dopiero jest głupia" albo "znam to środowisko z ławki pod blokiem"
      albo "takich ludzi poznaje się kupując narkotyki u tych samych dilerów" itp...
      Autorka stara się moim zdaniem być ponad środowisko "dresiarskie", ale niestety
      ze swoimi infantylnymi osądami i hmm nieco prowincjonalnymi kompleksami wrasta
      w jego sam środek!!!
      No to tyle. Ale książkę mimo to przeczytam, chociaż nie bardzo widzę powód do
      nadmuchiwania przez GW balonu euforii, że oto pojawiła się nowa wielka postać
      literatury polskiej a może i światowej...
      • Gość: królik SUPER WOJNA IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 01.10.02, 13:45
        No i FANTASTYCZNIE, że jest ta ksiązka, bo przynajmniej będzie można cos
        ciekawego w tej gazecie przeczytać. Według mnie Masłowska jest ogromnym
        wydarzeniem - na skalę ogólnopolską jak najbardziej.
        Język polski to nie tylko Ą i Ę a la Mickiewicz ale również kurwa pizda chuj i
        to na codzień. Ten język to nasze, polaków, dzieło, ekspresja naszych emocji i
        poglądów - TO MA BYĆ NIE WAŻNE???
        Świat drechów także nie jest czymś marginalnym i niewaznym - jest to OGROMNY
        (choć może brzydki) kawał rzeczywistości w której żyjemy. I dlatego jest
        ciekawy. Drech też człowiek - a jaki inny. tylko jaki właściwie jest taki
        drech. Kto ma choc trochę duszy humanisty - na pewno zadał juz sobie to
        pytanie. I super że w końcu można o tym przeczytać w gazecie. I super że w
        kawałkach książki. Tego kawałka rzeczywistości z drechami nie da się opisać w
        żaden inny sposób jak tylko w książce - niech tam jakiś redaktorek spróbuje
        napisać tekst gazetowy o drechach - kiszka i żenada.
        Dla mnie super - tylko czy to będzie caŁA KSIĄZKA?
      • Gość: cyberpunk Re: &# 8222;Wojna polsko-ruska&# 82 IP: *.stacje.agora.pl 01.10.02, 21:04
        A ja się nie zgadzam. Popatrz na to inaczej. Ona odpowiada po prostu i trafia w sedno. Pomysl jak trudno
        tak powiedziec, ze ktos jest glupi. A tymczasem to prawda, po prostu ludzie sa glupi a juz na pewno
        glupie sa Angele. Po prostu tak jest. Maslowska nie owija w bawelne i za to ja szanuje.
        Nie sciemniajmy!
      • eela Re: &# 8222;Wojna polsko-ruska&# 82 01.10.02, 21:14
        Swiatu może ta książka nie jest potrzebna, ale dresom i ich rówieśnikom przyda
        sie na pewno. To jest książka głownie dla nich. Każde pokolenie powinno miec
        coś o sobie.
        • Gość: Niech Re: $# 8222;Wojna polsko-ruska$# IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 02.10.02, 10:32
          A jaka ksiazka jest o Pani?
          • eela Re: $# 8222;Wojna polsko-ruska$# 02.10.02, 10:51
            Chyba "Słoneczniki" i "Paladyni" H. Snopkiewicz. Pewna jednak nie jestem, bo
            upłynęło sporo lat. Natomiast był o moim pokoleniu głośny film "Beata".
            • Gość: trollbk Re: $# 8222;Wojna polsko-ruska$# IP: *.polcard.com.pl 02.10.02, 11:29
              A ja się nie zgadzam żeby moje pokolenie reprezentowała książka o dresiarzach!!!
              Ponadto nie jest to napewno książka O TYM pokoleniu a o pewnej grupie ludzi
              którzy istnieją w każdym pokoleniu. To poprostu prostacy i chamy. Trudno
              również uogólniać że jest to ksiązka o wszystkich dresiarzach, czy że jest
              napisana dresiarskim językiem. Można powiedziec że jest to książka: o tzw
              karkach. Czyli właśnie ludziach najuboższych kulturowo i myślowo. Tylko czy o
              tym trzeba pisać książki. Przecież każdy spotyka takie towarzystwo na codzień
              na ulicach słucha ich języka i patrzey na ich gadżety. Tylko jakoś w naturze
              mało kto za tym przepada...
              Krwisty i PRAWDZIWY język (ozdobniki typu "kurwa, błędy językowe...) też moim
              zdaniem nie musi być aż eksponowany w ogólnopolskim dzienniku. Po co
              dowartościowywać coś co jest śmieciem intelektualnym...?

• eela Re: $# 8222;Wojna polsko-ruska$# 02.10.02, 11:44
                Za moich szkolnych czasów nie było dresiarstwa, ale była tzw. bananowa
                młodzież, oficjalnie tępiona, bo niesłuszna ideologicznie. O tej części mojego
                pokolenia na pewno nic liczącego się nie zostało napisane. Może jednak szkoda,
                bo nie da się ukryc, że to zjawisko istnialo. Książke Masłowskiej można chyba
                zaliczyć do zbeletryzowanej literatury faktu? i tak ją traktować. Czy powinna
                byc reklamowana w GW? Chyba niekoniecznie, tu zgadzam się z Tobą.
                • Gość: trollbk Re: $# 8222;Wojna polsko-ruska$# IP: *.polcard.com.pl 02.10.02, 11:53
                  Ja tylko w kwestii formalnej. Bananowa młodzież (rozumiem że to ci co mieli
                  długie włosy i słuchali zachodniej muzyki) to nie to samo co dresiarze. Myślę
                  że jej kontynuacją jest licealna anarchizująca młodzież z kolczykami w uszach i
                  ubrankach z demobilu. Obecni dresiarze to kiedyś byli GITOWCY i ogólnie
                  dawniejsi chuligani...
              • Gość: ronja Re: $# 8222;Wojna polsko-ruska$# IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 02.10.02, 15:33
                dupek z ciebie sztywniaku jeden
                widzisz tylko to co chcesz widzieć i wydaje ci się, ze mówić można o tym tylko
                co właściwe i słuszne, bez brzydkich słów, wszystkie gówna pod wycieraczkę.
                Drech to drech, bo ma drech - szacunku trochę dla tego człowieka, pochyl kark
                anty-karku wymuskany. Trochę refleksji nad tym co cię otacza.
                dla mnie tą książkę warto reklamować i podsuwać ludziom - a kto to robi - to
                wszystko jedno. Trochę szkoda, że tylko jedna gazeta wpadła na ten pomysł.
                • sir_fred Re: $# 8222;Wojna polsko-ruska$# 02.10.02, 16:23

Moje refleksje są takie, że karki na żaden szacunek nie zasługują. Ale opisywać
                  ich można, czemu nie.
                  • Gość: karkówka Kochajmy karki IP: *.ipartners.pl 02.10.02, 22:30
                    sir_fred napisał:

>
                    > Moje refleksje są takie, że karki na żaden szacunek nie zasługują. Ale
                    opisywać
                    >
                    > ich można, czemu nie.

Kark też człowiek. Tez może mieć coś ciekawego do powiedzenia. Zawsze może stać
                    się dobrym i mądrym człowiekiem. Oczywiście jeśli jeszcze nie jest. Ja znałam
                    jednego karka z bemowskiego osiedla, który przeszedł (z miłości) ogromną
                    przemianę wewnątrzną i wtedy dopiero się okazało, że pod karkiem bije wielkie
                    serce spragnione miłości i czułości. Stał się dobrym człwoiekiem, który nie raz
                    mi życie uratował kiedy niereformowane karki mnie na tymże osiedlu zaczepiały.
                    Może Silny też się kiedyś zakocha?
            • Gość: Niech Re: $# 8222;Wojna polsko-ruska$# IP: 217.197.165.* 02.10.02, 13:52
              dziekuje. Film widzialem, ksiazek nie znam. A ja jestem "Czlowiek z zelaza".
              • eela Re: $# 8222;Wojna polsko-ruska$# 02.10.02, 15:45
                Te książki czytały głównie dziewczyny, ale chyba warto zajrzeć. Jak się
                wybierałam na "Człowieka z żelaza" akurat ogłosili stan wojenny. Miał być w
                ramach pokazu "Robotnicy 80"
    • Gość: Judek Postulat IP: 195.94.207.* 02.10.02, 15:48
      Ja nie mam zdania na ten temat, ale uważam, że w TV jest za mało krwi!!!
      • Gość: Niech Re: Postulat IP: 217.197.165.* 02.10.02, 16:07
        Kup sobie kaszanke.
    • Gość: latawiec Re: &# 8222;Wojna polsko-ruska&# 8221 IP: *.ipartners.pl 02.10.02, 22:32
      A czy ktoś tu czytał tę książkę? Czy to forum anty dresiarskie?
      • Gość: Ted Re: &# 8222;Wojna polsko-ruska&# 82 IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 03.10.02, 08:01
        Jestem za Maslowska. Nie dlatego ze mnie sie jej ksiazka jakos specjalnie
        podoba, ale dlatego ze jest to wreszcie cos co odnosi sie do wspolczesnosci. od
        10 lat mamy zupelnie nowa rzeczywistosc, nowe problemy a nasi literaci wydali
        sie zupelnie tego nie zauwazyc. Starzy zajmuja sie tymi samymi dylematami
        moralnymi co 20 lat temu, mlodzi postmodernistycznymi zabawami formalnymi. Nikt
        zupelnie nie raczyl odniesc sie do nowej rzeczywistosci. Pierwszym autorem,
        ktory mnie z tego powodu zaskoczyl, byl Marek Kochan, rowniez drukowany w
        Lampie i Iskrze Bozej i jego opowiadania np: "Muzyka supewrmarketow".
        • Gość: karkówka Re: &# 8222;Wojna polsko-ruska&# IP: *.ipartners.pl 03.10.02, 15:30
          no własnie, właśnie, własnie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka