Dodaj do ulubionych

Nowe stacje metra...

11.05.01, 22:57
Jak się wam podobają nowe stacje: Świętokrzyska i Ratusz...
Według mnie Świętokrzyska jest odrobinę 'przesłodzona'- chodzi o kolor, trochę
źle ustawione wyjście ze stacji- mogłoby wychodzić na skrzyżowanie...
Z kolei Ratusz naprawdę mi się spodobał- przypomina londyńską stację
Westminster, byłem mile zaskoczony- część wyjść wychodzi bezpośrednio na Plac
Bankowy...nawet nazwa już tak nie razi...:)
Obserwuj wątek
    • Gość: alek Re: Nowe stacje metra... IP: *.dialup.tiscalinet.it 11.05.01, 23:13
      Zazdroszcze wam. Ja zobacze nowe stacje dopiero za 3 miesiace.
      • Gość: Kubi Re: Nowe stacje metra... IP: *.dialup.medianet.pl 19.05.01, 13:09
    • Gość: stp Re: Nowe stacje metra... IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 13.05.01, 16:09
      Szczerze mowiac mam mieszane uczucia.

Swietokryska to festyn. Widac, ze byla projektowana dawno temu - czasy i gusta sie zmieniaja. Tak powinna
      wygladac stacja "stadion 10-lecia", gdyby taka miala powstac. Ponadto wydaje mi sie zupelnie absurdalne
      budowanie trzech wyjsc ze stacji na tym samym rogu bardzo ruchliwego skrzyzowania. To tak, jakby zbudowac
      most wzdloz, a nie w poprzek rzeki, bo to taniej i/lub latwiej.

Co do Ratusza (pomijajac kwestie nazwy) to bardzo mi sie podoba. Zarowno pod wzgledem wystroju, nastroju,
      jak i tego, ze wyjscia wychadza na trzy narozniki bardzo waznego skrzyzowania. Szkoda tylko, ze niektore z
      wyjsc prosto pod kola tramwaju.
      Szkada tez, ze stacja nie znajduje sie pod samym placem. Wtedy niektore z wejsc moglyby znajdowac sie blizej
      bardzo kluczowych przystankow autobusowych i tramwajowych na placu. Wracajac do "mostowej analogii" to ta
      stacja jest troche jak most zbudowany w miejscu nie dokladnie w miejscu, gdzie najwiecej ludzi che sie
      przeprawic przez rzeke.

A co sadzicie o lokalizacji innych stacji (np. politechnika) i ich braku w innych kluczowych miejscach (plac
      konstytucji)?

stp
      • Gość: wirus Re: Nowe stacje metra... IP: 195.116.48.* 13.05.01, 17:30
        Stacja Pl.Konstytucji powsatnie później (tak słyszałem). Tu będzie krzyżowała
        się 1 i 3 linia metra (o ile ta druga powstanie). A co do wyglądu stacji to
        zgadzam się z poprzednikami. Ci którzy mają kłopoty z żołądkiem lepiej niech
        nie wchodzą na stację "Święt." bo im sie jeszcze gorzej zrobi od tych kolorów.
        Pozdrawiam wszystkich!
        • Gość: idgaf Re: Nowe stacje metra... IP: *.pl 18.05.01, 12:57
          Lawki na Swietokrzyskiej maja taki kolor, ze beda sie tam spotykac
          homoseksualisci. Proponuje od razu zmienic nazwe na "Pedalskaja".
      • Gość: olowek Re: Nowe stacje metra... IP: *.*.*.* 19.05.01, 08:58
        Zgadzam sie calkowicie, ze stacje maja kiepskie wyjscie, czy trudno tak
        zaprojwktowac aby mozna bylo wychodzic z metra w jak najbardziej potrzebnych
        miejscach: u zbiegu ulic?
    • Gość: f Re: Nowe stacje metra... IP: 212.160.114.* 14.05.01, 19:52
      eee tam, swietokrzyska nie jest taka zla kolorystycznie (wesola). najprosciej,
      pewnie, zrobic cos w czarnym i bialym i kolorystyka zapewniona... tylko ze taki
      dobor kolorow to prostactwo.
      stacje sa wspaniale.
      gorzej w wiatami; sa brzydkie (zbyt wysokie, za duze...) i nie wtapiaja sie w
      otoczenie (choc pewnie trudno 'wtopic' je w warszawskie otoczenie.)
      bardzo dziwne jest ze nie przebito sie pod marszalkowska (swietokrzyska) i
      niepotrzebne bylo umiejscowienie dwoch wyjsc w jednym miejscu.
      budowa stacji byla okazja do przerobienia tego placu (to co mamy tam to plac za
      stodola u chlopa) ale tego nie zrobiono :(

• Gość: makler Re: Nowe stacje metra... IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 16.05.01, 08:59
      mamy jedne z ładniejszych stacji metra w Europie
    • Gość: iza Re: Nowe stacje metra... IP: *.telkab.pl 16.05.01, 14:24
      A co oni poustawiali przy stacji RATUSZ...???
      Jakies takie jakby "domki" :)))
      Przy rzadnej innej stacji nie ma tego, a jakos
      dziwnie to dla mnie wyglada... i duzo miejsca zajmuje..
      Ale moze zdejma to po ukonczeniu budowy w tym miejscu?

• Gość: Dyzio Re: Nowe stacje metra... IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 18.05.01, 18:21
      Nazewnictwo nowych stacji to ewidentnie "produkcja" p.o. warszawiaków co to 3
      tygodnie po metryke wołami jechać muszą (np.Ratusz bo dla urzedasów to
      kojarzaca sie "wszystkim" (?!?) nazwa zamiast Arsenał, Muranów czy pl.Bankowy
      czy Wilanowska zamiast Dworzec Południowy).
      Kolorki i zabudowa trudna jeszcze do ocenienia bo zwłaszcza tzw. Ratusz to
      totalny plac budowy. Genialny w swej prostocie jest pomysł ruchomych schodów na
      Ratuszu: pociąg przyjeżdża na tor po wschodniej stronie peronu (po prawej
      patrząc na Żoliborz) a schody są po zachodniej w związku z czym zdążający do
      pociagu stojacego / czekającego na odjazd po zachodniej stronie
      peronu "radośnie" zderzają sie z wysiadającymi / wychodzącymi z peronu !!!
      A propos - dlaczego nikt nie napomyka o możliwości przedłużenia metra o jeden
      przystanek dalej niż Huta - do Cmentarza Komunalnego ???
    • Gość: nocoment Re: Nowe stacje metra... IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 19.05.01, 13:29
      Prawdziwą przewagą naszego metra nad innymi na świecie jest właśnie
      jego "świeżość". Jak byliście na zasyfionych stacjach w Londynie czy NYC, to
      wiecie o czym mówię. Nasze metro jest bardzo ładne. (Małe jest piękne) Pozdro

NO COMMENT

• Gość: olowek Re: Nowe stacje metra... to NoComment with a comment IP: *.*.*.* 19.05.01, 13:57
        Tu nie chodzi o piekno, tu chodzi o praktycznosc!

• Gość: nocoment Re: Nowe stacje metra... to NoComment with a comment IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 19.05.01, 13:58
          Gość portalu: olowek napisał(a):

> Tu nie chodzi o piekno, tu chodzi o praktycznosc!
          >

A nie jest praktyczne? Wolisz tramwaj? Pozdrawiam

NO COMMENT
      • radzio_pl Re: Nowe stacje metra... 19.05.01, 15:47
        Gość portalu: nocoment napisał(a):

> Prawdziwą przewagą naszego metra nad innymi na świecie jest właśnie
        > jego "świeżość". Jak byliście na zasyfionych stacjach w Londynie czy NYC, to
        > wiecie o czym mówię. Nasze metro jest bardzo ładne. (Małe jest piękne) Pozdro
        >
        > NO COMMENT

Nie wszystkie Londyńskie stacje są zasyfione... Szczególnie te nowe- na nich
        łatwiej jest utrzymać czystość. Poza tym londyńskie metro ma swój własny,
        niepowtarzalny urok, podobnie jak samo miasto!
        >

• Gość: olowek Re: Nowe stacje metra.../do NoComment IP: *.*.*.* 19.05.01, 15:11
      Cytuje moja wczesniejsza wypowiedz:
      "Zgadzam sie calkowicie, ze stacje maja kiepskie
      wyjscie, czy trudno tak zaprojwktowac aby mozna bylo
      wychodzic z metra w jak najbardziej potrzebnych
      miejscach: u zbiegu ulic?"

• Gość: f malkontenci IP: 212.160.114.* 20.05.01, 11:47
        komus kto jest malkontentem nie podoba sie nic (takze nowa stacja metra).
        ci ktorzy krytykuja nowe stacje to ludzie ktorzy byli nigdzie i widzieli nic...
        pozdrawiam ich goraco
        • radzio_pl Re: malkontenci 20.05.01, 12:12
          Jeśli chcesz pokaże Ci mój paszport...
    • Gość: Dyzio Re: Nowe stacje metra... IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 20.05.01, 12:57
      Ludkowie - to miało być o stacjach a nie o "pokazywaniu" sobie. Stacje na pewną
      są generalnie o wiele czystsze niż NYC czy Londynie, ale czyste są i w
      Sztokholmie i w (przepraszam za wyrażenie) Moskwie. Poza tym nie mniej ważne
      jest chyba i to ile wogóle jest stacji / linii (niepotrzebne skreślić) oraz co
      z czym łączą. Na razie ta cała dyskusja jest ciut (no może pół ciuta)
      moczopędna. Sorry
      • Gość: Kattia Re: Nowe stacje metra... IP: 193.0.73.* 21.05.01, 19:05
        Stacje w Sztokcholmie są fantastyczne,każda jest inna. Warszawa w porównaniu z
        innymi miastami, odpada szczególnie na stacjach południowych, które robią się
        już obskurne (poza Kabatami). Jeśli chodzi o nowe stacje to uważam, że trochę
        przesadzili z kolorami na Świętokrzyskiej.Taka stacja to się może podobać pod
        Siedlcami. Natomiast jeśli chodzi o tzw.Ratusz to jestem pełen uzanania. Mam
        nadzieję,że ta sama firma będzie projektować pozostałe stacje. Przy okazji, czy
        nie można zmienić tej nazwy na Arsenał? Przecież Ratusz i tak przeniosą? Mam
        pytanie: czy ostatnia stacja będzie nazywać się Młociny? Trochę, można by rzec
        mało elegancko. Ładniej byłoby Bielany.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka