werttrew 25.11.05, 13:25 Przy al. Solidarności na wysokosci dawnego dworaca Wa-wa Wileńska, pomiedzy budynkami stoi elegancki schron, częściowo zasypany. Czy ktoś wie z jakiego jest okresu i jaką pełnił/ pełnić miał funkcję? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
s.fug Re: Schron przy Al. Solidarności 25.11.05, 22:37 Nie mam bliższych danych o tym obiekcie, ale wygląda na niemiecki schron przeciwlotniczy z 2. wojny światowej. Dość podobne stawiano też przy innych dworcach w Warszawie - długi korytarz, z ceglaną lub żelbetową obudową, dwoma lub więcej wejściami załamanymi pod kątem, całość częściowo zagłębiona i obsypana ziemią. Odpowiedz Link Zgłoś
werttrew Re: Schron przy Al. Solidarności 28.11.05, 10:29 słyszałem opinie że to powojenne dzieło, co ty na to? Odpowiedz Link Zgłoś
hiuppo Re: Schron przy Al. Solidarności 01.12.05, 08:44 Jako wymeldowany z sasiedniego bloku kolejowego w marcu tego roku, moge potwierdzic, ze jest to jak najbardziej kolejowy schron przedwojenny. Odpowiedz Link Zgłoś
werttrew Re: Schron przy Al. Solidarności 01.12.05, 12:02 Wysłałem wiadomość prywatną z porśbą o więcej szczegółów. Z góry dzięki Odpowiedz Link Zgłoś