przemyslaw.burkiewicz 28.11.05, 17:52 Czy to prawda, że gdy poszerzano ul. Waryńskiego podczas budowy metra, rozebrano kilka kamienic na Polnej? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jurek1987 Re: Rozbiórki kamienic na Polnej (Metro) 28.11.05, 18:31 Niestety tak-rozebrano wówczas międzywojenną kamienicę przy ul.Polnej 38. Fotografię tego domu można znalezc w "Spotkaniach z Zabytkami"nr.4/1983. Pozdr! Odpowiedz Link Zgłoś
korowiow86 Re: Rozbiórki kamienic na Polnej (Metro) 28.11.05, 21:15 Moglibyście podać dokładną (lub przybliżoną) datę rozbiórki? Z góry dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
przemyslaw.burkiewicz Re: Rozbiórki kamienic na Polnej (Metro) 28.11.05, 21:25 około 1995-8? Odpowiedz Link Zgłoś
jurek1987 Re: Rozbiórki kamienic na Polnej (Metro) 28.11.05, 22:05 Wydaje mi się że było to około 1995 roku. Pozdr! Odpowiedz Link Zgłoś
jarekzielinski Polna 38 28.11.05, 23:06 Czteropiętrowa kamienica z lat 1936-37 była jedną z ostatnich prac Józefa Napoleona Czerwińskiego. Miała dwa charakterystyczne trapezowe wykusze w fasadzie. Według mnie została rozebrana wcześniej niż sądzicie - w 1987 lub 1988. Pierwszą z tych dat mam w starych notatkach, ale ze znakiem zapytania. Odpowiedz Link Zgłoś
fidelw Re: Polna 38 29.11.05, 08:41 Z pewnością było to w latach 80-tych, rok 1987 jest najbardziej prawdopodobny. Mieszkam niedaleko :) Odpowiedz Link Zgłoś
fima Re: Polna 38 i Jaworzyńska 29.11.05, 11:58 jarekzielinski napisał: Według mnie została rozebrana wcześniej niż sądzicie - w 1987 lub > 1988. Pierwszą z tych dat mam w starych notatkach, ale ze znakiem zapytania. Oczywiście że w latach 87 i 88: przed uruchomieniem metra. Dodatkowo rozebrano ładną i w dobrym stanie kamienicę przy Jaworzyńskiej (od strony pl. Zbawiciela, na wschodniej jezdni Waryńskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
allgau Re: Mokotowska, styropian 29.11.05, 09:35 a mnie w tej okolicy niepokoi obkładanie styropianem ceramicznej elewacji kamienicy z lat 30. przy Mokotowskiej, pierwszy dom po lewej ręce patrząc od Trasy Ł. Odpowiedz Link Zgłoś
kszczot Nie masz racji... 29.11.05, 10:38 mieszkam po sąsiedzku. Oni wyremontowali boki i tył kamienicy na niezły kolor, natomist unikalny w Warszawie front (podłużne płytki) czyszczą i bedzie wyglądało super. Jeżeli masz czas to podejdź tam i sobie poogladaj. Brawo wspólnota!!!Nie robią nic na odwalonego, tylko konsekwentnie przywracaja dawny wygląd. Poza tym wreszcie na tym kawałku Mokotowskiej bedzie kładziony nowy - granitowy chodnik. Wreszcie coś sie dzieje!!! Najsampierw wymienili nawierzchnię ulicy, teraz chodniki. Brawo. Odpowiedz Link Zgłoś
allgau Re: Nie masz racji... 29.11.05, 14:57 granitowy chodnik? taki jak na Nowym Świecie? a kto to finansuje, też wspólnota, czy miasto wpadło na taki pomysł, a czy krawęznik dali przy oakzji remontu nawierzchni cementowy, czy zostawili stary granitowy? Odpowiedz Link Zgłoś
kszczot Pomyliłem się niestety.. 30.11.05, 15:18 ładne płyty chodnikowe bedą tylko w okolicy Koscioła, reszta (odcinek Mokotowskiej pomiędzy Rondem Jazdy a PL. ZBawiciela)to niestety dobrze nam znana kostka Bauma :-((( Odpowiedz Link Zgłoś
allgau Re: Pomyliłem się niestety.. 30.11.05, 21:25 a co z krawężnikami? zostawili stare kamienne, czy włądowali cementową chałę? Odpowiedz Link Zgłoś
sasiad11 Re: Rozbiórki kamienic na Polnej (Metro) 02.12.05, 23:06 Rozbiórka Polnej 38 to moim zdaniem 1988 rok, byłem wtedy w 6 klasie podstawówki i zerwaliśmy się z kolegami z lekcji, aby popatrzeć na to wydarzenie. Rozbiórka polegała na uderzaniu w konstrukcję budynku wielkim młotem (kulą) zawieszoną na linie dźwigu samojezdnego. Przy okazji naruszono konstrukcję części frontowej Polnej 40. Obecnie fronton kamienicy jestopasany dookoła metalową "bednarką", natomiast przez środek budynku przechodzą stalowe elementy wzmacniające konstrukcję. Czy ktoś wie jak dotrzeć do tego numeru "Spotkań z zabytkami", o których mowa w wątku? Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
sqh Re: Rozbiórki kamienic na Polnej (Metro) 03.12.05, 14:28 sasiad11 napisał: > Czy ktoś wie jak dotrzeć do tego numeru "Spotkań z zabytkami", o których mowa > w wątku? Jeśli chodzi o samo zdjęcie - to załączam je poniżej. Jest to jedno z około trzydziestu, zamieszczonych w tym artyklue, a przedstawiających budynki, zagrożone w 1983 roku wyburzeniem. fotopruszkow.w.interia.pl/polna38.JPG Odpowiedz Link Zgłoś
allgau Re: Rozbiórki kamienic na Polnej (Metro) 03.12.05, 17:51 Ciekawe, że nikomu nie przyszło do głowy ocalenie tych kamienic, przeciez juz przed wojna potrafiono przebić Bonifraterską przez sądy czyli oficynę Pałącu Rzeczypospolitej, a tu jak to w Warszawie - barbarzyństwo i tyle! Odpowiedz Link Zgłoś
sasiad11 Re: Rozbiórki kamienic na Polnej (Metro) 04.12.05, 00:43 Wielkie dzięki sqh za fotkę! Tak, to ta kamienica barbarzyńsko zniszczona przez budowniczych metra. Podobne wykusze posiada pobliska kamienica Polna 42. Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
jarekzielinski Artykuł 04.12.05, 15:04 Jeśli nie da się inaczej to w wolnej chwili odkopię ten numer "Spotkań" na strychu i zeskanuję, ale myślę, że ma go jurek1987, skoro tak dokładnie się nań powołuje. Odpowiedz Link Zgłoś
sasiad11 Re: Artykuł 04.12.05, 15:27 W związku z tym składam już teraz ogromne pokłony i podziękowania przed osobą, która zechce zeskanować ten artykuł i podesłać na mojego maila :-) Dziękuję i pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
sqh Re: Artykuł 04.12.05, 17:51 W "varsavianistycznym" nr 4/1983 nie ma artykułu o kamienicy jako takiej, tylko fotoreportaż pt. "Uwaga na zabytki Warszawy!!!" z 24 zdjęciami zagrożonych rozbiórką budynków. Z Polnej jest jedynie zdjęcie i krótki opis - tak jak na fotce, którą zalinkowałem powyżej. Ale "Spotkania" mam pod ręką, więc jeśli coś jeszcze trzeba, to mogę przefotografować (skanera nie mam). Odpowiedz Link Zgłoś
donkej Re: Artykuł 08.12.05, 19:34 O ile pamiętam na Polnej 40 mieszkała Maria Dąbrowska. Dużo o tym domu w jej Dziennikach i "Przygodach człowieka myślącego" - zwłaszcza wspomnienia z czasu Powstania bardzo ciekawe. I chyba tych okolic dotyczy opowiadanie "Tu zaszła zmiana". Chyba ta kamienica była zagrożona rozbiórką w związku z metrem, a w końcu zdecydowano się na klamry, ale mogę źle pamiętać. Odpowiedz Link Zgłoś
sqh Re: Artykuł 08.12.05, 21:26 Mieszkała tam. Przy bramie od strony Polnej wisi stosowna tablica pamiątkowa, a klatką schodową z podwórka (po przebiciu Waryńskiego otwartego i na tę stronę) wchodzi się do jej mieszkania - obecnie muzeum. Odpowiedz Link Zgłoś