Dodaj do ulubionych

Gotowa fasada Ząbkowska 4 i rozbiórki na Targowej

01.12.05, 20:46
Właśnie dziś przed wieczorem rozbierali rusztowania przy Ząbkowskiej 4 i
widać odrestaurowaną fasadę kamienicy(jeszcze parter nie jest gotowy).
Wykonanao m.in. zdobienia, dość ciekawe, pod oknami poszczególnych
kondygnacji, ale brak jest jakichkolwiek naczółków nadokiennych, pozostawiono
powojenne balkony. I tu pytanie, myśle że do naszego eksperta i osób
poinformowanych. Na ile odtworzona fasada jest zrekonstruowana w oparciu o
przekazy (jakie?), z czego ewentualnie zrezygnowano przy remoncie, a co jest
nowym dodatkiem?

Zaczęły sie też prace rozbiórkowe przy oficynie opuszczonej kamienicy przy
Targowej 21. Czy wiadomo coś o planach zachowania frontowego domu ?
Obserwuj wątek
    • kosaciec Re: Gotowa fasada Ząbkowska 4 i rozbiórki na Targ 01.12.05, 23:00
      Coś mi się tu nie podoba-w stanowczo nie sprzyjającym pracom budowlanym sezonie
      mamy na Pradze prawdziwy rozbiórkowy boom-Kawęczyńska,Targowa,11
      Listopada,pałacyk Konopackiego(Środkowa róg Strzeleckiej)..Czy aby ktoś z
      urzędasów nie ma zbyt lekkiej ręki przy akceptowaniu tych decyzji?Nie pytam od
      razu za ile,nic z tych rzeczy..
      • miszka44 Re: Gotowa fasada Ząbkowska 4 i rozbiórki na Targ 02.12.05, 11:57
        Czy biorą się za pałacyk Konopackiego?!!! To granda.

Pzdr
        M44
        Warszawa subiektywnie
        • miszka44 Pałacyk Konopackiego 02.12.05, 14:17
          Szybka wizja lokalna: żadnych robotników, żadnych koparek, czyli nic złego się
          nie dzieje. Oczywiście, jeśli nie liczyć popadania zabytku w ruinę :-(

Pzdr
          M44
          Warszawa subiektywnie
          • kosaciec Re: Pałacyk Konopackiego 02.12.05, 21:06
            Jeszcze się nie dzieje:( Temat zagościł już na forum
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=437&w=32086446&a=32234003
    • jarekzielinski Re: Gotowa fasada Ząbkowska 4 i rozbiórki na Targ 01.12.05, 23:29
      Do kamienicy Ząbkowska 4 brak przekazów ikonograficznych, tak więc fasada to
      licentia poetica. Balkony zostawili jakie były, bo chyba nie mieli pomysłu na
      rekonstrukcję balustrad. W przypadku "dwójki" wskazałem balkon-niedobitek w
      podwórzu i frontowe są jego replikami. Przy "czwórce" chyba nie było na czym
      się wzorować, ale przy niej nie pracowałem, więc nie wiem dokładnie jak było,
      widać znów się komuś nie chciało...
      • fayd1 Re: Gotowa fasada Ząbkowska 4 i rozbiórki na Targ 02.12.05, 23:39
        jesli chodzi o zabkowska 4 to jest zrekonstruowana w fatalny sposob jesli
        chodiz o przekazy ikonograficzne to znajduje sie przynajmniej jedno zdjecie z
        okolo 1918 gdzie widac wyraznie ze na tym budynku nie bylo dekoracji tylko same
        proste nadczolki, ponadtto wzor balustrady balkonowej doskonale zachowal sie w
        podworzu i z latwoscia mozna je bylo odtworzyc, ale najgorsze w tym wszystkim
        jest to, ze przy ,,rekonstrukcji" usunieto oryginalna skrzynke na listy w
        formie regaliku, zlikwidowano drzwi do klatek schodowych i zamiast je
        odrestaurowac jak to zrobiono w innych kaiemicach na zabkowskiej, zastapiono je
        nowymi plastikowymi zupelnie innymi ponadtto zamurowano gablotki sklepowe w
        bramie, dodatkowo pragne dodac ze ogaldajac pilastry i gzymsy kamienicy z
        drugiej strony kamienicy widac ze nie trzymaja katow prostych, zabkowska 4 to
        najlepszy przyklad jak podczas remontu pogorszyc wyglad kamienicy nie wiem czy
        to tylko mi przeszkadz, dodam dla zainteresowanych, ze sam widizalem na wlasne
        oczy jak jeden z robotnikow po zainstalowaniu nowych drzwi do jednej z klatek
        porabal siekierom stare zabytkowe prawdopodbnie na opal
        • kosaciec Re: Gotowa fasada Ząbkowska 4 i rozbiórki na Targ 03.12.05, 00:49
          A gdzie widziałeś to zdjęcie,Demonie Interpunkcji?Co do gzymsów w studni (bo
          chyba o tym mowa)to jest tylko koronujący-i to prawdopodobnie jest błąd,powinny
          być i rozdzielające.Okna klatki schodowej powinny być zamknięte łukiem
          prostym,nie odcinkowym...A ogólnie-nie ma co narzekać na wystrój,jest ciekawy i
          harmonijny,kolorystyka O.K.Mimo że zaprojektowana na nowo,to obecnie moim
          zdaniem najciekawsza fasada na odcinku Targowa-Brzeska.Zresztą-podczas
          rekonstrukcji wystroju fasad innych kamienic przy Ząbkowskiej też popełniano
          błędy-czasem przez zaniechanie,niedoróbki,czasem Henio Łaguna sieknął
          komputerowo jakiś sztampowy detal o skali godnej MDM..Ale jedno można
          powiedzieć na pewno:jest dużo lepiej niż było,oblicze Pragi się zmienia,jeśli
          po remoncie Ząbkowskiej blask odzyska Targowa(TU NAPIERAM NA TZW.DZIAŁACZY)-
          będzie bajka.
          • fayd1 Re: Gotowa fasada Ząbkowska 4 i rozbiórki na Targ 03.12.05, 10:09
            hihi demon interpunkci urocze:), sluchaj chodzi mi o fasade od ulicy, co do
            wystroju budynku nie moge sie z toba zgodzic zupelnie jest tandetny,elementy
            nawet po otynkowaniu wygladaja jak zrobione ze styropianu, wszystkie inne
            kamienice na zabkowiskiej w jaims tam stopniu przypominaja swoj dawny wyglad,
            ta w zupelnosci nie, co do fotki jak tylko ja odnajde, a ne wiem czy
            przypadkiem nie ma jej w korzeniach miasta to ci podesle na maila:)
    • allgau Re: Gotowa fasada Ząbkowska 4 i rozbiórki na Targ 03.12.05, 18:05
      Nie bądź taki sobek i pdoeśłij tę fotkę na forum, to wszyscy zobaczymy jak
      powinno być!
      • fayd1 Re: Gotowa fasada Ząbkowska 4 i rozbiórki na Targ 04.12.05, 12:17
        hehe nie bede i jakos podesle jak tylko gdzies ja odnajde, bo widzialem ja w
        mellinie praskiej to takie znane zdjecie wylotu ulicy zabkowskiej:)
        • jarekzielinski Ząbkowska4 04.12.05, 15:15
          W "Korzeniach miasta" jest wprawdzie takie typowe ujęcie, ale przedstawia
          poprzedniczkę tej kamienicy z lat 70. lub 80. XIX w. I tam rzeczywiście były
          gzymsowe naczółki. Też jestem bardzo zainteresowany fotką obrazującą stan po
          1914 - akurat w sobotę miałem się wybrać wieczorkiem do "Meliny", ale jakoś nie
          dotarłem. Cy ktoś wie, czy projekt Ząbkowskiej 4 to też HeniA ŁAguny dzieło?
          • kosaciec Re: Ząbkowska4 04.12.05, 18:00
            Nie,to jakaś firma z Floriańskiej-mimo że dyskusyjny i dyskutowany,mający
            pewnie mało wspólnego z niegdysiejszym wystrój wprowadza pewną różnorodność na
            Ząbkowską.Nawet gdyby były tam wklęsłe maszkarony powstałe przez odciśnięcie
            gęby Michała Borowskiego w cemencie(co ja uczynił bym z radością)-jest lepiej
            niż było.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka