Dodaj do ulubionych

KALORYFERY

27.12.05, 08:28
Czy ktoś z Was zauważył że nasze kaloryfery ponownie nie grzeją tak jak
nalezy ? A może na okres Świąt zostały przykręcone tak w
ramach "oszczędności" ??????
Wczoraj miałam w mieszkaniu 17 stopni a na dworze wcale nie było tak
ciepło....
zastanawiam się jak długo będziemy musieli jeszcze znosić te wszystkie
niedogodności !!!!!!!!!
Obserwuj wątek
    • sjon1234 Re: KALORYFERY 27.12.05, 10:00
      Hej,
      u mnie caly czas jest fatalnie - jak przyjechalem ze swiat to dwa kaloryfery
      nie grzaly w ogole... !!!!!!
      • marcinkiewicz Re: KALORYFERY 27.12.05, 10:04
        Spędziliśmy święta w domu, w okropnym zimnie. Sprawdziłem, że woda wchodząca do
        mieszkania miała tmperaturę 36-43 stopnie, a wychodząca 28-31 stopni. Czyli
        średnio temperatura grzejników wynosia tyle ile temperatura naszego ciała.
        Pewnie na święta Arche postanowiło zakręcic kurek, bo było mało osób (na
        Wigilię światło świeciło się w trzech oknach).
        Może dziś włączą...
        Marcin
    • artur415 Re: KALORYFERY 27.12.05, 10:42
      Witam,

Temat kaloryfera zacząłem drążyć jak na zewnątrz zrobiło się zimno, natomiast w
      mieszkaniu nie było zbyt ciepło. Dowiedziałem się, że nasze mieszkania nie są
      jeszcze ocieplone w 100%. Nie opłaca się ogrzewać wszystkich mieszkań w
      sytuacji kiedy są puste. Także z węzła ciepłowniczego "idzie" tylko ok 50% mocy.
      Zaczął mnie zastanawiać grzejnik, który posiadam w salonie, a w szczególności
      jego moc. Okazuje się, że mój kaloryfer o wymiarach 60X120 i mocy 1976 vat -
      nie jest w stanie ogrzać mojego pomieszczenia. Średnio przyjmuje się 110/120vat
      na m2 powierzchni. Łatwo obliczyć, że potrzeba mocy ok 2600-2800vat. Muszę
      nadmienić, że salon łączy się z korytarzem i kuchnią, w których to
      pomieszczeniach nie ma kaloryferów. Także robi się duże pole do ogrzania
      grzejnikiem o małej mocy.
      Interwencja (zamiana kaloryfera) w arche (czyt. z małej litery) - oczywiście
      nic nie dała. I tu dotykamy Twojego drugiego pytania, ale to za chwilkę.
      Obecnie status mojego problemu jest taki, że kupiłem grzejnik, stary oddam,
      natomiast kosztem obciążę developera przy rozliczeniu końcowym.
      Smutne jest to, że przy sprzedaży mieszkania, atmosfera była wręcz rodzinna. W
      momencie pojawiania się kłopotów developer nie reaguje. Wiem, wiem, nie jestem
      naiwny - tak się dzieje przy każdej sprzedaży, ale przy płaceniu sporej kasy za
      mieszkanie powinniśmy wymagać równie dużo. Temat samej budowy to jakaś kpina.
      Postęp prac jest skandalicznie wolny. Prace wykończeniowe mojej klatki (VI)
      trwają od sierpnia, a koniec - cóż już wspominałem. O tym, jak pewnie wszyscy
      mieszkańcy mógłbym długo.
    • spid199 Re: KALORYFERY 27.12.05, 10:57
      Witam,

My spedzilismy Swieta w domu - temperatura od Wigilii do dzisiaj spadla od 19
      do 15,8 stopnia - codziennie o stopien w dol. Gdy dzwonilem dzis rano do Arche,
      wykazali daleko posuniete zdziwienie - jak to? Zimno? niemozliwe - to znowu ten
      SPEC.... - ale mi sie juz nie chce w to wierzyc.

Moze spiknijmy sie razem, napiszmy jakas petycje/zazalenie/reklamacje - tak aby
      zostal jakis slad w postaci pisma, cos co mozna potem miec jako dowod ze
      interweniowalismy bez skutku - ktos juz chyba wczesniej proponowal cos
      takiego...

Mam 6-miesieczne dziecko, ktore dzis od rana kaszle i ma sine z zimna usta a
      naprawde juz mamy z zona tego serdecznie dosc... nie po to placilsmy grube
      pieniadze za mieszkanie, zeby teraz marznac i byc traktowani jak smieci.

pozdrawiam

Bartek
      • artur415 Re: KALORYFERY 27.12.05, 11:28
        Myślę, że pismo, w którym moglibyśmy zadać parę pytań, może odnieść jakiś
        skutek. Nasze indywidualne akcje są widać mało skuteczne. Zacznijmy wreszcie
        rozliczać naszego developera. Jak sobie pomyśle, że arche ma administrować
        budynkiem jeszcze przez rok od oddania - osłabka.

Zaproponujmy parę zagadnień, każdy ma jakieś zastrzeżenia. Poprosimy o
        odpowiedź i terminy realizacji.

Wersję roboczą, na której będziemy pracować mogę zredagować na jutro.
        Ostateczną do podpisu zostawimy na dyżurce. Kto będzie chciał podpisze się i
        wyślemy.

Co Wy na to?

Artur
        • adams123 Re: KALORYFERY 27.12.05, 11:56
          Jestem za ! Święta a człowiek ma imno w domu :((((

Ja się podpisuje.

Pozdrawiam
          Adam
        • sjon1234 Re: KALORYFERY 27.12.05, 11:58
          jestem bardzo za
        • marcinkiewicz Re: KALORYFERY 27.12.05, 12:09
          Spisuję od czwartku (od dnia kiedy się sprowadziliśmy) temperaturę wody
          wchodzącej i wychodzącej. Możemy wpisać to do listu.
          Marcin
        • pkaras3 Re: KALORYFERY 27.12.05, 12:15
          Ja jestem za. Czy wrzucisz na forum robocza wersje i kazdy dopisze to, czego mu
          jeszcze brakuje, tak?
          Budowa utkwila w jakims martwym punkcje. Z jednej strony Arche nie zdazylo
          oddac budynku gminie w obiecywanym terminie (u mnie w umowie byl to 30
          wrzesnia), z drugiej strony nie robi prawie nic, zeby prace przyspieszyc. Czy
          ktos orientuje sie, jak jest z finansami naszego dewelopera? W sasiedniej
          Marinie prace trwaja do poznych godzin wieczornych.

Piotr

• artur415 Re: KALORYFERY 27.12.05, 12:41
            Przedstawię moja propozycje jutro na forum, a na razie przesyłajcie, proszę
            uwagi na prv.
            Pozdr
            Artur
            • spid199 Re: KALORYFERY 27.12.05, 14:13
              Super Artur!!!

Jak to jutro wrzucisz, mysle ze kazdy z nas dopisze kilka zastrzezen. Ja
              wrzucam swoje:

1) Temperatura w mieszkaniu oscyluje w granicach 16 - 18 stopni. Pomimo
              wielokrotnych prosb sytuacja bez zmian. Arche za kazdym razem obarcza winą
              SPEC, pomimo ze dzis w rozmowie telefonicznej Pani Monice wymknelo sie ze to
              tylko KWESTIA ODKRECENIA ZAWORU ABY ZNOW BYLO CIEPLO!!! Na pytanie kto go
              zakrecil przed Swietami i dlaczego, odpowiedzi juz nie uzyskalem
              2) Ciepla woda - do 15 grudnia ciagle braki w dostawie cieplej wody. W dniach
              16 - 18 grudnia byla ciepla woda, ale nie bylo zimnej
              3) Wilgoc w mieszkaniu - z powodu niskiej temperatury skrapla sie para wodna na
              szybach i splywa na podloge, ktora powoli zaczyna gnic...
              4) Wspolpraca z Arche - kazdorazowe zgloszenie usterki wywyoluje ta sama
              reakcje: prosze zadzwonic na budowe, bo to ich sprawa (a ja podpisywalem umowe
              z Arche a nie z Pania Kierownik z budowy i bede dzwonil do Arche za kazdym
              razem). Druga standardowa odpowiedz jak dzwonie po 16.00 to: co pan tak pozno
              dzwoni, prosze zadzwonic jutro, bo na budowie nikogo nie ma...
              5) Wykonczenie klatek schodowych: do dzis nie mamy skonczonego korytarza: czesc
              glazury bez fugi, sciany nieotynkowane

Na razie to wszystko, jak sobie cos przypomne to jutro dopisze

pozdrawiam

Bartek
              • migdala Re: KALORYFERY 27.12.05, 16:23
                Witam

Do listy skarg i wniosków dorzuciłbym jeszcze:
                - brak oświetlenia na klatkach (przynajmniej u mnie przy windzie brakuje lampy
                i sterczą tylko przewody, oczywiście nie wspominam tu już o pomalowaniu klatek,
                - garaże - piloty można odbierać, jednak same garaże nie są jeszcze najlepiej
                przygotowane, jak w niedzielę usiłowałem wjechać do garażu to musiałem pokonać
                slalomem pozostawione narzędzia i materiały przed garażem i w garażu, dodatkowo
                niektóre miejsca postojowe są jeszcze zamurowane (w tym moje).

Z pozostałymi wnioskiami również się zgadzam. Myślę, że wystosowanie pisma do
                developera z prośbą o podanie terminu usuniecia wszystkich niedogodności jest
                bardzo wskazane. Oczywiście proponowałbym, aby ton listu wskazywał na to że ma
                być to początek rzeczowej dyskusji, w której spodziewamy sie otrzymać wiążące
                odpowiedzi.

Pozdrawiam
      • maja.s77 Re: KALORYFERY 27.12.05, 21:15
        Witam,

My również spędziliśmy święta w domu. U nas w mieszkaniu sytuacja z
        kaloryferami jest (i była przez te dni) wręcz odwrotna. Musimy prawie cały czas
        wietrzyć, gdyż bez tego mamy temperaturę 25 stopni w domu (mieszkamy w 6
        klatce).

Kaloryfery były przez cały czas gorące, więc to chyba nie jest kwestia
        przykręcenia ogólnego kurka.

Pozdrawiam,

Marta

ps. Czy dokupiliście sobie termostaty do kaloryferów w pokojach? Bo przy
        naszych ich nie ma i nie można ich przykręcić. Jeśli tak, to gdzie takie cudo
        można kupić?
        • akiv Re: KALORYFERY 27.12.05, 22:03
          U nas jest "kurek" do regulacji ogrzewania (wydawalo mi sie ze stanowi to
          calosc kaloryfera) i najsmieszniejsze jest to ze podobno gdy nastawi sie na
          maksymalne ogrzewanie (na 6) to temperatura w mieszkaniu powinna wynosic okolo
          28 stopni, tak mi tlumaczyl pan z budowy... Szkoda tylko ze w tej chwili nawet
          na tym ustawieniu mam a w zasadzie mialam przez kilka dni max 20 stopni. W
          swieta oczywiscie bylo 17.

Co do wielkosci kaloryferow, to od poczatku zastanawialam sie czy 2 kaloryfery
          nie za duze rozmiarowo (60x80 i 30x140) beda w stanie ogrzac duzy salon,
          kuchnie i korytarz. W tej chwili jest to trudno stwierdzic bo nawet dwa razy
          wieksze nie ogrzalyby mieszkania skoro nie wszystko jeszcze dziala tak jak
          powinno. Pytanie: kiedy to sie zmieni? Na wiosne? Jak skonczy sie okres
          grzewczy??

Jestem jak najbardziej za napisaniem pisma, ciagle telefony do arche oslabiaja
          mnie, szczegolnie gdy slysze nowe historie dlaczego dzis akurat nie ma
          ogrzewania albo cieplej wody albo zimnej albo nie ma cisnienia wody...

pozdrawiam
        • migdala Re: KALORYFERY 02.01.06, 22:50
          Termostaty powinny być zainstalowane. Zgłoście się do developera niech Wam
          uzupełni ten brak.
          • kamilz12 Re: KALORYFERY 03.01.06, 01:01
            Trochę mnie dziwi ta sytuacja. Bo zrobienie hudrauliki czy ogrzewania to
            bedka ,Dlaczego to działa na pół gwizdka , nie wiadomo ???

Ale to jakieś bezsensowne niedopatrzenie.
            • marcinkiewicz Re: KALORYFERY 03.01.06, 10:11
              Działa na pół gwizdka, bo developer bedzie musiał zapłacić za ogrzewanie
              mieszkań, które nie są jeszcze odebrane. Więc albo zamawiają mniej energii,
              albo przykręcają zawory.
              M
              • akiv Re: KALORYFERY 03.01.06, 11:49
                U mnie jest caly czas zimno. Przyszla juz druga ekipa z budowy i dziwi sie, ze
                jak moze byc zimno skoro wedlug licznikow wyglada ze wszystko chodzi no i
                kaloryfery sa cieple. Cieple to one sa ale widac ze to nie wystarcza zeby
                ogrzac mieszkanie do komfortowej temperatury (od swiat termometry caly czas
                pokazuja 17-18 stopni, dodam ze dogrzewam wlasnym "sprzetem"). Zaproponowano ze
                moze wykonaja pomiary ciepla powietrza w roznych miejscach, tak jakby mi nie
                wierzyli ze jest zimno. Czyli jak termometr bedzie pokazywal 21 to juz jest
                ok?? Personalnie mi to by wystarczylo ale przeciez termostaty sa po to zeby
                samemu regulowac cieplo.
                Na pytanie czy zawory sa calkowicie odkrecone uslyszlam ze oczywiscie tak bo
                przeciez Arche na tym nic nie oszczedza. Ciekawa jestem czy rachunek
                za "cieplo" bedzie taki jakby faktycznie wszystko bylo poustawiane na 100%.

• marcinkiewicz Re: KALORYFERY 17.01.06, 12:53
      Chyba wczoraj (16.01.06) pierwszy raz kaloryfery były naprawdę gorące.
      M

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka