Dodaj do ulubionych

okolice fortu bema

29.12.05, 19:25
szukam wszelakich informacji o zakładach niemieckich blisko fortu Bema oraz
innych informacji z czasów okupacji z tych terenach.
Obserwuj wątek
    • s.fug Re: okolice fortu bema 29.12.05, 22:36
      Czy pisząc "blisko Fortu Bema" masz na myśli teren przedwojennej Fabryki
      Amunicji nr 1?
      O ile dobrze pamiętam, widok bramy do fabryki, z umieszczonym nad nią
      łukowatym, ażurowym szyldem, był w zbiorze zdjęć wykonanych przez niemieckiego
      żołnierza - wystawa była kiedyś w Królikarni.
      Resztki muru wokół są przedwojenne, dostawione do niego schrony wartowniczo-
      bojowe to już wykonane przez Niemców umocnienia przeciwpartyzanckie - więc
      produkcja musiała być wznowiona.
      Jak sqh wróci po świętach, to pewno napisze coś więcej.
      • walek47 Re: okolice fortu bema 29.12.05, 22:51
        To nie była żadna fabryka.To była Wytwórnia Amunicji,i mieściła sie własnie na
        Forcie Bema od roku1924 do 28 września 1939.
      • walek47 Re: okolice fortu bema 29.12.05, 23:00
        Napisz dokładniej ,gdzie widziałeś resztki muru i schrony bojowe.
        • s.fug Re: okolice fortu bema 30.12.05, 22:36
          Może i Wytwórnia, piszę z pamięci.
          W każdym razie określenie "na Forcie Bema" jest nieścisłe, bo to był znacznie
          większy teren. Ewentualnie "na fortach Bema", bo tak się potocznie określało
          ten teren - choć nie wiem, czy już przed wojną.
          Mur i schrony są od strony Lasku na Kole, a jeden stoi na wale międzyfortowym
          przy dawnej strzelnicy. Sądziłem, że nie sposób ich nie zauważyć...
          • walek47 Re: okolice fortu bema 01.01.06, 18:04
            Dla
            s.fug
            Odwiedzilem dziś rodziców ,a ze mój Ojciec przed wojną grał w drużynie
            piłkarskiej juniorów klubu Fort Bema ,dowiedziałem się trochę ciekawych
            rzeczy.Główne wejście na FORTY ,masz rację na FORTY było od
            ul.Powazkowskiej.Kawałek za bramą po prawej stronie ,gdzie dzis jest
            boisko ,stały drewniane imurowane budynki w których mieszkali wojskowi oraz
            pracownicy cywilni.Po lewej stronie były korty tenisowe ,i boisko pilkarskie.Na
            tę cześć Fortów wystarczała zwykła przepustka jaką miał np.mój Ojciec.Na
            wysokości dzisiejszego hotelu ,stała własciwa brama do Wytwórni Amunicji.Iznowu
            chyba masz racje,Wytwórnia kończyła drugą bramą w lasku na Kole.Na tę częsć
            potrzebna była specjalna przepustka.Dyrektorem nacz.Wytwórni był
            płk.Kulbicz,dyr.adm.Siarkiewicz ,szef bezp.rotmistrz Zdanowski.Wytwórnia była
            bardzo chronionym obiektem.Przykład.Gdy podczas treningu piłka wpadła na teren
            Wytwórni ,syn dyrektora telefonował do ojca ,nastepnie dyr.telefonował na
            wartownię ,dca warty wysyłał żołnierza po piłke.Sumujac.Mur od strony Lasku na
            Kole może być resztkami Wytwórni Amunicji nr1.
      • jarekzielinski Re: okolice fortu bema 02.01.06, 17:07
        Mówisz o zdjęciach dra Hansa-Joachima Gerkego. Są one opublikowane w albumie
        Warszawa 1940-1941 (oficyna "Rytm", 1996), s. 144-146. Pokazują one: 1 - bramę,
        2 - jeden z budynków produkcyjnych Fabryki Amunicji, 3 - ruiny innego obiektu w
        tym zespole, 4 - fragment budynku biurowego lub laboratoryjnego, oznaczonego
        numerem 18 i zdobyczną tankietkę TK-3. Gmachy fabryki wzniesiono z szarej
        cegły, a budynek 18 miał dodatkowo cokół licowany (chyba) kamiennymi płytkami.
        Kolejne zdjęcie w tym zestawie przedstawia gmach koszar Luftwaffe na
        Boernerowie. Pzdr.
    • werttrew Re: okolice fortu bema 30.12.05, 11:07
      he, he ja kiedyś dostałem taką odpowiedź na podobną prośbę, choć o
      innych "umocnieniach" - jest ich tyle, że nie pamiętam ... ;) mam nadziej, że
      tym razem pamięć nie zawiedzie.
    • walek47 Re: okolice fortu bema 30.12.05, 21:37
      Niemcy stacjonowali w kilku miejscach w okolicy Fortu Bema.W samym forcie,w
      szkole na ul.Elbląskiej,w t.z. sprawdzianach t.z.n.w dzisiejszym
      Inst.Mech.Prec. przy ul Duchnickiej ,oraz w powstałym 29 czerwca 1924r,Pułku
      Radiotelegraficznym zwanym potocznie pionierpark, przy ul
      Powązkowskiej.Prostopadle do ul.Powązkowskiej stały magazyny wybudowane za
      czasów carskich.Reszta budynków w głebi terenu pochodziła z lat 20,30 i
      40.Jeszcze w roku 1974 na niektórych budynkach zachowały się napisy żołnierzy
      niemieckich pisane ku pamięci.To wszystko zostało rozebrane w
      r.2004,2005.Zachowało śię do tej pory 6 budynków magazynowych wybudowanych
      przez Niemców przy ul.Powazkowskiej,teraz są tam jakieś magazyny ,i warsztaty
      samochodowe.Niemcy stacionowali też w Naftusi przy ul.Ostroroga.
      • warszawiak2 Re: okolice fortu bema 01.01.06, 01:18
        Schrony w lasku na kole to widziałem. Lecz ponoć na ternie zakładów lotniczych
        są jakieś zabudowania niemieckie.
        • walek47 Re: okolice fortu bema 01.01.06, 10:26
          Masz pełną rację,lecz trudno to sprawdzić,zakaz wstępu.A może ktoś tam był,lub
          pracował,i coś napisze na ten temat.
    • warszawiak2 Re: okolice fortu bema 02.01.06, 14:01
      mam już telefon do dyrekcj i zaczynam kontakt w sprawie przepustki
      • walek47 Re: okolice fortu bema 02.01.06, 17:42
        Po sprawdzeniu napisz jak to wszystko wygląda.
        • warszawiak2 Re: okolice fortu bema 03.01.06, 15:02
          Dzwoniłem potrzebne jest podanie, które właśnie pisze, zobaczymy czy rozpatrzą
          pozytywnie.
          • s.fug Re: okolice fortu bema 03.01.06, 20:48
            Powodzenia. Mam nadzieję, że podałeś jakieś solidne uzasadnienie, typu
            zbieranie materiałów do konkretnej pracy naukowej, publikacji, ewentualnie
            poparcie jakiejś instytucji - np. uczelni.
            Polecam też wszystkim zainteresowanym spacer po ogólnie dostępnych terenach
            między Fortem Bema i Laskiem na Kole - tam też zachowało się sporo ciekawych
            budynków, w tym przedwojennych. Np. nastawnia kolejowa z wieżą, czy zagadkowy
            budynek formą przypominający kościółek. Znajomy pasjonat kolei mówił mi, że
            jest tam także mała parowozownia, ale nie udało mi się jej zidentyfikować.

Moim zdaniem przedwojenne są także "baraki" przy Powąskowskiej. Zwracam też
            uwagę, że "pionier" to po naszemu saper. A więc "pionierpark" można tłumaczyć
            jako składnicę sprzętu saperskiego.
            W każdym razie nie wiem jak Wy, ale ja pomału dojrzewam do wycieczki, której
            pomysł padł już wcześniej na forum - obiektów do oglądania i tematów do
            dyskusji będzie multum.
            • jota.40 Re: okolice fortu bema 03.01.06, 23:58
              Właśnie, ja bym się podłączyła, bo mój dziadek pracował przed wojną w Wytwórni
              Amunicji. Chętnie bym zerknęła na okolicę.
            • warszawiak2 Re: okolice fortu bema 04.01.06, 18:02
              o Nastawni pierwsze słysze gdzie ona konkretnie jest?
              • s.fug Re: okolice fortu bema 05.01.06, 14:10
                Jak to nastawnia - przy dawnym torze kolejowym. Niedaleko miejsca, gdzie główny
                tor wchodził od wschodu na teren Fortów (nie fortu!) i przed jego
                rozgałęzieniem na nitkę biegnącą prosto (z lekkimi łukami dla ominięcia
                stjących tu już wcześniej budynków) na sam fort (po usypanej w tym celu grobli,
                którą ostatnio bezmyślnie przerobiono), oraz łukami w lewo i w prawo - wzdłuż
                szeregu "dworkowatych" budyneczków, które ustawiono po łuku właśnie ze względu
                na tor, i dalej wzdłuż uliczki, która nie wiedzieć czemu wciąż nie ma osobnej
                nazwy i określana jest jako Powąskowska. Torowiska są częściowo czytelne,
                gdzieniegdzie widać jeszcze szyny i podkłady.

Jeszcze raz polecam spacery w tym rejonie - najlepiej ze starym planem lub
                zdjęciem w ręku.
                • warszawiak2 Re: okolice fortu bema 05.01.06, 14:33
                  Czy widać ja od strony lasku na Kole? jeśli tak to ją widziałem

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka