Dodaj do ulubionych

Ulica Smętna

01.01.06, 10:55
Na przedwojennym planie Warszawy jest ul.Smętna ,odchodzi od ul.Spokojnej
dalej między cmentarzami powazkowskim oraz żydowskim dochodzi do
ul.Sołtyka.30 lat temu szukałem śladów tej ulicy ,lecz bez skutku.Czy jest to
możliwe żeby biegła miedzy cmentarzami.A moze była tylko planowaną ulicą.
Obserwuj wątek
    • andrzej_b2 Re: Ulica Smętna 01.01.06, 11:10
      Jest to nie tylko możliwe, ale i pewne. Oto, co pisze Kur. War. 1913 r. 22
      sierp. (pt.) nr 231, s. 3:
      >O rozszerzeniu cmentarza<
      Gmina żydowska jak wiadomo zakupiła na Woli place położone między ul. Średnio-
      Młynarską i cmentarzem powązkowskim w celu rozszerzenia cmentarza żydowskiego.
      Place te i cmentarz dzieliła droga (późn. ul. Smętna i fragment ul. Sołtyka -
      przyp. a_b2.) prowadząca od ul. Średnio-Młynarskiej do ul. Spokojnej, w r.z.
      gmina żydowska zagrodziła samowolnie tę drogę i dopiero wskutek nakazu
      magistratu ogrodzenie to zdjęto i przywrócono prawidłową komunikację.
      Obecnie grono właścicieli domów z przedmieścia wolskiego wystąpiło z podaniem
      do magistratu o zabronienie gminie żydowskiej urządzania cmentarzy bliżej jak na
      tysiąc kroków od domów mieszkalnych, jednocześnie złożyło podanie o rozszerzenie
      drogi łączącej ul. Średnio-Młynarską ze Spokojną, zabrukowanie jej i oświetlenie
      a również zniewolenie gminy żydowskiej do zasypania wykopanego rowu na tej
      drodze i nie pozwolenie na budowę mostu, który miał łączyć stary cmentarz
      żydowski z nowo zakupionymi placami. Podania te, zaopatrzone w kilkadziesiąt
      podpisów obywateli wolskich, delegacja, z p. (Władysławem - przyp. a_b2.)
      Strakaczem na czele złożyła wczoraj na ręce prezydenta.
      Pozdrawiam Noworocznie :-)
      • walek47 Re: Ulica Smętna 01.01.06, 11:22
        Dziekuję Ci bardzo,30 lat chodzenia i sprawdzania ,wielka ulga.Jeszcze raz
        wielkie dzięki.Wszystkiego najlepszego w Nowym ROKU.
    • ryszard.maczewski Re: Ulica Smętna 01.01.06, 17:17
      Ulica jest też dobrze widoczna na fotoplanie 1935.
      www.warszawa1939.pl/fotoplan/zestawienie_arkuszy.htm

Ja za to chciałbym się zapytać czy ktoś wie, który cmentarz wchłanął tę ulicę?
      • andrzej_b2 Re: Ulica Smętna 01.01.06, 19:17
        ryszard.maczewski napisal:
        > Ja za to chciałbym się zapytać czy ktoś wie, który cmentarz wchłanął tę ulicę?

Porównując plany Cmentarza Powązkowskiego z 1915 r. – a więc z okresu, z
        którego pochodzi przywołana notatka Kur. War. 1913 r. 22 sierp. (pt.) nr 231, s.
        3 – z aktualnym wnioskuję, że uliczka nazwana w okresie międzywojennym Smętną,
        została po społu wchłonięta przez obydwa cmentarze.
        Na prostym odcinku muru, od styku z Wawrzyszewską, aż do ostrego załamania w
        prawo przejął ją Cmentarz Żydowski. Na odcinku tym bowiem na obydwu planach
        widnieją wszystkie kwatery Cm. Powązkowskiego, patrząc od załamania aż do
        Wawrzyszewskiej, tj. od kw. 182 do kw. 316 i dalej. Za owym załamaniem, kwatery
        Cm. Powązkowskiego: I, IV i II są obecnie powiększone. Aktualnie mają kształt
        trapezów (zapewne kosztem likwidacji uliczki) a nie prostokątów, jak na planie z
        1915 r. Znaleziono więc salomonowe wyjście!
        Noworoczne pozdrowienia dla Ciebie Ryszrdzie.
    • jarekzielinski Re: Ulica Smętna 02.01.06, 16:55
      Może trudno w to uwierzyć, ale widziałem ul. Smętną na własne oczy, na terenie
      cmentarza żydowskiego, właśnie tam gdzie ją lokalizujecie. Było to w latach
      80., po jakichś deszczach, czy roztopach, tego dokładnie nie pamiętam.
      Zwiedzając cmentarz zauważyłem ze zdumieniem wymyte wodą i częściowo zasypane
      liśćmi pasmo bruku (kocie łby), otwartą studzienkę kanalizacyjną (bez pokrywy)
      oraz - to najbardziej niesamowite - ułomek trzonu latarni gazowej. W
      późniejszych latach usiłowałem (bezskutecznie) odnaleźć "to coś". Niestety.
      Przypuszczam, że prace ziemne na cmentarzu zrobiły swoje i dziś poziom gruntu
      jest tam wyższy niż przez 20 laty. Ale ulica tam na pewno jest, "pochowana"
      jakieś pół metra pod warstwą ziemi. Pzdr.
      • tukee Re: Ulica Smętna 02.01.06, 22:40
        Napiszcie mi bardzo prosze kiedy i przez kogo organizowane sa spacery z
        przewodnikiwm po cm Zydowskim na Okopowej. Wiele razy spaceruje tam sama,
        odkrywam przerozne cudownosci, ale chcialabym chociaz raz pojsc z przewodnikiem,
        zeby dowiedziec sie wiecej i odwiedzic miejsca ktore pominelam w moich wedrowkach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka