Dodaj do ulubionych

".....20 groszy na bulke...."

03.01.06, 17:33
Z zycia wziete.
Jechalem dzis tramwajem i wsiadla statystyczna rumunko-cyganka z dzieckiem no
i standard: "Boza familia..wszystkiegonajelepszego....dzieckoplacze...dajcie
20 groszy na bulke.."...
Nie wiem kto ale ktos jej dal..
Ni mniej ni wiecej tylko 20 gr. :)
Chwile potem zrobilo sie glosno rumunsko-cyganskie dziecko zaczelo plakac,
matka coraz glosniej i tylko zobaczylem jak wysiada z #$%@#$ na ustach a przy
okazji rzuca za siebie w srodek tramwaju te 20 gr.

Co ona by sobie za to kupila....waciki ?? :)
Obserwuj wątek
    • umfana Re: ".....20 groszy na bulke...." 03.01.06, 19:40
      Gdyby nikt jej nie dawał to by nie grasowała... Dlaczego nie deportują jej do
      rodzinnem kraju?
      • Gość: stasi Re: ".....20 groszy na bulke...." IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.06, 20:17
        Bo jej rodzinnem kraju jest Polska.
        • Gość: he he he Re: ".....20 groszy na bulke...." IP: *.chello.pl 03.01.06, 20:22
          "Boza familia..wszystkiegonajelepszego....dzieckoplacze...dajcie
          20 groszy na bulke.."...

dokwaterować do Umfany ,razem bedzie im łatwiej
          • Gość: stasi Re: ".....20 groszy na bulke...." IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.06, 20:26
            Przynajmniej się nie powielą.
            • horpyna4 Re: ".....20 groszy na bulke...." 03.01.06, 20:29
              Po prostu miała nadzieję, że jak tak mało poprosi, to więcej ludzi da i uzbiera
              jakąś sumkę. A tu kicha.
              • umfana Re: ".....20 groszy na bulke...." 03.01.06, 20:34
                Ludzie nie powinni dawać... nie byłoby problemu. Ale jak ktoś chce się
                odwartościować przed samym sobą za 20 gr to cóż :o)
                • Gość: stasi Re: ".....20 groszy na bulke...." IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.06, 20:44
                  Nie pisze się "odwartościować" tylko "zawartościować".
                  • sceptyk Re: ".....20 groszy na bulke...." 04.01.06, 00:05
                    Pisze sie "nawartosciowac".
                    • Gość: kto to Re: ".....20 groszy na bulke...." IP: *.aster.pl / *.aster.pl 04.01.06, 10:32
                      uwartosciowac. tak jak ubogacic
                      • Gość: kixx Re: ".....20 groszy na bulke...." IP: *.acn.waw.pl 05.01.06, 11:07
                        nie nie
                        pisze sie "przewartosciowac"
                • Gość: bera Re: ".....20 groszy na bulke...." IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.06, 20:50
                  Za 20 gr usłyszałeś piękną wiązankę.Taką samą usłyszałbyś gdybyś dał bułkę.
                  Morał z tego taki, że lepiej nic nie dać niż spotkać się ze wzgardą.
                  20 groszy dla biorącego było za mało,ale pomyślcie jak mógł poczuć się
                  darujący,który naprawdę podzielił się tym co miał?
                  • Gość: he he he Re: ".....20 groszy na bulke...." IP: *.chello.pl 03.01.06, 20:57
                    Gość portalu: bera napisał(a):

> Za 20 gr usłyszałeś piękną wiązankę.Taką samą usłyszałbyś gdybyś dał bułkę.
                    > Morał z tego taki, że lepiej nic nie dać niż spotkać się ze wzgardą.
                    > 20 groszy dla biorącego było za mało,ale pomyślcie jak mógł poczuć się
                    > darujący,który naprawdę podzielił się tym co miał?

a co darujący ?
                    pewnie mu zostało z tego co ukradł!

Pytanie brzmi : A CO Z UMFANĄ ?
                    Czy ona woli bułkę czy 20 groszy ?
                    • Gość: stasi Re: ".....20 groszy na bulke...." IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.06, 21:01
                      Umfana nie kupuje takich drogich bułek.
    • sebpl Re: ".....20 groszy na bulke...." 03.01.06, 21:41
      I to był błąd. Trzeba było dać jej 10 groszy i drugie kazać zarobić
      samodzielnie.
      • Gość: he he he Re: ".....20 groszy na bulke...." IP: *.chello.pl 04.01.06, 00:23
        sebpl napisał:

> I to był błąd. Trzeba było dać jej 10 groszy i drugie kazać zarobić
        > samodzielnie.
        >
        >

10 groszy podwyżki ? - przecież to 100% !
    • Gość: zaciekawiony Re: ".....20 groszy na bulke...." IP: *.aster.pl 04.01.06, 03:10
      20gr to dużo forsy!
      Kiedys dałem bułkę i dziadek się ucieszył bo rzeczywiście był głodny a nie
      zbierał na deportację do Rumunii..
      Może Umfana ją zabierze do siebie.
      • horpyna4 Re: ".....20 groszy na bulke...." 04.01.06, 09:24
        Zauważyłam, że coraz więcej żebrzących prosi o bardzo małe kwoty, bo wtedy
        ludzie mają mniej oporów z daniem. Czasem są to ćpuny zbierające na działkę,
        ale dla mnie najlepsza była starsza pani, która podchodziła na przystanku do
        ludzi czekających na autobus i prosiła o 50 groszy, bo jej zabrakło do biletu.
        Jeden facet dał. I trzeba było widzieć jego minę, jak wsiadła ze wszystkimi do
        autobusu, nie kupując oczywiście żadnego biletu, a po przejechaniu jednego
        przystanku wysiadła i wystartowała z tym samym do ludzi, którzy tam siedzieli.
        • Gość: bera Re: ".....20 groszy na bulke...." IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.06, 09:39
          Po prostu żebranina stała się dla wielu sposobem na życie, a nikt nie lubi być
          naciągany przez żerujących na ludzkim współczuciu.
        • pra_gosia Nie dawajmy pieniędzy 04.01.06, 09:44
          Kiedyś Rumuni opanowali Dworzec Wschodni (czy ktoś pamięta "kartonowe
          miasteczko" wzdłuż torów przy Kijowskiej?). Rumunki zbierały pieniądze,
          a potem grzecznie oddawały swym panom i władcom, czyli mężom. A oni,
          wiadomo, datki przeznaczali na przyjemności. Czyli na alkohol.
          Głodnym możemy dać jedzenie, ale nie pieniądze.
          • beer_forever Re: Nie dawajmy pieniędzy 05.01.06, 11:26
            pra_gosia napisała:

> Kiedyś Rumuni opanowali Dworzec Wschodni (czy ktoś pamięta "kartonowe
            > miasteczko" wzdłuż torów przy Kijowskiej?). Rumunki zbierały pieniądze,
            > a potem grzecznie oddawały swym panom i władcom, czyli mężom. A oni,
            > wiadomo, datki przeznaczali na przyjemności. Czyli na alkohol.
            > Głodnym możemy dać jedzenie, ale nie pieniądze.

A pamietacie kartonowe "Miami" zaraz kolo mostu Grota?. (1992-93)
            Miejsce przybysze z dalekiej Rumunii wybrali sobie klasa. Plaza, boskie wody
            matki rzeki. Zyc nie umierac .Wedka ,rybki, gorzala .Wieczorem grill przy
            ognisku. Robali na przynete w brod. Rybki troche smierdzialy, ale to niewazne.
            Widok tez byl OK. Na kominy elektrocieplowni na Zeraniu. Zylo im sie jak w
            bajce. Ale niestety. Wstretna policja za namowa tubylcow zrobila nalot na
            miasteczko z kartonow po lodowkach i pralkach. Zdeptala piekne hacjendy i
            zapakowala cale te mile towarzystwo w samoloty i odeslala w sina dal.
            Koniec bajki.
            • horpyna4 Re: Nie dawajmy pieniędzy 05.01.06, 16:57
              Z tym "żyć nie umierać" koło Mostu Grota to chyba nie całkiem prawda, bo kilku
              podobno zdążyło tam umrzeć. I swoi urządzili im na miejscu pochówek.
            • umfana Re: Nie dawajmy pieniędzy 05.01.06, 19:31
              Ja pamiętam akcję likwidacji "Miami"... Sympatycy Cyganów rumuńskich nie mają z
              nimi kontaktu, więc tak ich bronią. Nidy nie byli napastowani przez ich hordy
              żebrzące!
              • Gość: stasi [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.06, 21:29
                Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • jhbsk Re: ".....20 groszy na bulke...." 04.01.06, 09:45
      Dopóki ludzie będą dawać naciągaczom, dopóty będą naciągani.
      • Gość: stasi Re: ".....20 groszy na bulke...." IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.06, 09:47
        Odmawiacie ludziom napitku? Co by na to powiedział Chrystus? A tak w ogóle to
        bułki sa niezdrowe (vide Umfana).
        • Gość: bera Re: ".....20 groszy na bulke...." IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.06, 10:52
          Jakis czas temu siedział sobie pod murkiem na starówce pewien młodzieniec z
          kartką następującej treści: "Nie chce mi się pracować. Zbieram na piwio".
          Uczciwość została nagrodzona - dostał 2 zł ;)
    • sebpl Odwalcie sie od Umfany 04.01.06, 11:18
      Odwalcie sie od Umfany.
      Kazdego irytuja zebracy, ktorzy nie potrafia nic innego jak smierdziec i z
      zaplutym ryjem blagac o litosc.
      Chcecie byc szlachetni. Macie okazje. Niedlugo Orkiestra Swiateczecznej Pomocy.
      Tam wasze pieniadze zaostana zamienione na usmiech maluchow, miast ryku
      rozwydrzonego bachora, ktory bedzie kolejnym lancuszkiem w spolecznej patologii.
      • Gość: Dyzio Żebranie to popłatna profesja ... IP: *.starnettelecom.pl 04.01.06, 11:27
        Sporo ludności zrobiło sobie z tego całkiem niezłe źródło dochodu. A czy to są
        polscy, rumuńscy, bułgarscy czy ukraińscy cyganie czy tez nasze rodzime
        cwaniaki to nie ma wiekszego znaczenia. Czasami media pokazuja dochody biednych
        matek zbierających na dziecko w wózku czy inwalidów na operację - to są rzędy
        wielkości 3~4 tysiące miesięcznie i więcej (bez żadnych podatków). Policja nie
        gania ich praktycznie bo po pierwsze przy próbie zatrzymania od razu rozlega
        się głośny jazgot "obrońców" a po drugie nie bardzo wiadomo co dalej z taki
        delikwentem robić. Taka prawda. Howgh !!!
        • Gość: he he he Re: Żebranie to popłatna profesja ... IP: *.chello.pl 04.01.06, 12:31
          zlikwidować linie tramwajowe którymi jeżdżą żebracy
      • Gość: stasi Dowalcie Umfanie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.06, 11:34
        Bo się odwartościuje!
      • umfana Sebpl nie warto rozmawiać z anonimami :o) 04.01.06, 20:59
        Tutaj Sloggi ma dla nas zakątek warszawski:
        forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=35702
        • Gość: stasi Re: Sebpl nie warto rozmawiać z anonimami :o) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.06, 09:18
          Nie dość, że nie lubisz Cyganów, to nie lubisz też niezalogowanych. Gdybyś
          okazywała więcej szacunku bliźnim, może byś miała mniej pryszczy na facjacie. A
          pomysł z twoim przeniesieniem się na forum dla mniejszości jest doskonały. Pa!
          • Gość: http://mosad STASI odwal się od Umfany! IP: *.skynet.net.pl 05.01.06, 19:19
            Chcesz abyśmy się tobą zajęli?
            • Gość: stasi Re: STASI odwal się od Umfany! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.06, 21:27
              W dupę możesz mnie cmoknąć najwyżej. Jestem z dobrych Niemców - tych z NRD.
      • j_karolak Re: Odwalcie sie od Umfany 05.01.06, 09:13
        sebpl napisał:

> Odwalcie sie od Umfany.
        > Kazdego irytuja zebracy, ktorzy nie potrafia nic innego jak smierdziec i z
        > zaplutym ryjem blagac o litosc.

Nie każdego. Są ludzie, którzy w każdym widzą człowieka. Taką poronioną, twoim
        zdaniem, ideologię wyznają na przykład wierzący. Między innymi ja. To jednak
        nie wszystko. Choć mi w to nie uwierzysz, to napiszę Ci, że ja człowieka widzę
        nawet w Tobie. Choć pogubiłeś się w wartościach bardziej niż Ci żebracy.

> Chcecie byc szlachetni. Macie okazje. Niedlugo Orkiestra Swiateczecznej
        Pomocy.
        > Tam wasze pieniadze zaostana zamienione na usmiech maluchow, miast ryku
        > rozwydrzonego bachora, ktory bedzie kolejnym lancuszkiem w spolecznej
        patologii
        > .

Tego fragmentu za grosz nie rozumiem. Czy chodzi o to, że uznajesz tylko
        zinstytucjonalizowaną formę charytatywności? Czy może to, żeWOŚP daje na
        polskie, nie rumuńskie dzieci? Wolę się nie zagrzebywać w alsze domysły.
        Wytłumacz, proszę.
        >
        • sebpl Do Karolaka 05.01.06, 18:29
          j_karolak napisał:

>
          > Nie każdego. Są ludzie, którzy w każdym widzą człowieka. Taką poronioną,
          twoim zdaniem, ideologię wyznają na przykład wierzący. Między innymi ja. To
          jednak nie wszystko. Choć mi w to nie uwierzysz, to napiszę Ci, że ja człowieka
          widzę nawet w Tobie. Choć pogubiłeś się w wartościach bardziej niż Ci żebracy.
          >

Jedni klaszczą z radości jak im śmierdziel zastępuje drogę i błaga o piwo inni
          wręcz przeciwnie.
          Człowieczeństwo to godność --> poczucie, świadomość własnej wartości, szacunek
          dla samego siebie; honor, duma. Podaj mi choć jeden powód dlaczego mam szanować
          kogoś, kto sam siebie nie szanuje! (Tylko daruj sobie pseudoreligijne
          wynurzenia na temat bliźnich bo będę musiał Ci przypomnieć na czyje
          podobieństwo jesteśmy stworzeni, dlaczego zaniedbywanie się jest grzechem itd.
          itp.)

> > Chcecie byc szlachetni. Macie okazje. Niedlugo Orkiestra Swiateczecznej
          > Pomocy.
          > > Tam wasze pieniadze zaostana zamienione na usmiech maluchow, miast ryku
          > > rozwydrzonego bachora, ktory bedzie kolejnym lancuszkiem w spolecznej
          > patologii
          > > .
          >
          > Tego fragmentu za grosz nie rozumiem. Czy chodzi o to, że uznajesz tylko
          > zinstytucjonalizowaną formę charytatywności? Czy może to, żeWOŚP daje na
          > polskie, nie rumuńskie dzieci? Wolę się nie zagrzebywać w alsze domysły.
          > Wytłumacz, proszę.

Sorry, z niczego nie muszę się tłumaczyć. Mam taki kaprys i tyle.
          • j_karolak Re: Do Sebpla 06.01.06, 09:06
            sebpl napisał:

> Jedni klaszczą z radości jak im śmierdziel zastępuje drogę i błaga o piwo
            inni
            > wręcz przeciwnie.

A kto pisze o klaskaniu i radości? Chyba dla każdego normalnie myślącego
            człowieka bieda i nędza to powód do smutku, nie zachwytu.

> Człowieczeństwo to godność --> poczucie, świadomość własnej wartości, szacu
            > nek
            > dla samego siebie; honor, duma. Podaj mi choć jeden powód dlaczego mam
            szanować
            >
            > kogoś, kto sam siebie nie szanuje! (Tylko daruj sobie pseudoreligijne
            > wynurzenia na temat bliźnich bo będę musiał Ci przypomnieć na czyje
            > podobieństwo jesteśmy stworzeni, dlaczego zaniedbywanie się jest grzechem
            itd.
            > itp.)
            >
            Powód jest prozaiczny, choć przez Ciebie zostanie najpewniej uznany za
            pseudoreligijną brednie.

Bo to też człowiek. Istota żywa, myśląca, czująca. A że się pogubił, zbłądził,
            przegrał... Jeżeli mielibyśmy szacunkiem darzyć tylko zwycięzców, to w krótkim
            czasie z szacunku zostałaby tylko mieszanka strachu z podziwem.

Zaniedbywanie siebie jest oczywistym grzechem, ale czy chcesz przez to napisać,
            że na szacunek zasługują wyłącznie bezgrzeszni? Czy Tobie też się czasami nie
            zdarza zaniedbać pewnych spraw?

> > Wytłumacz, proszę.
            >
            > Sorry, z niczego nie muszę się tłumaczyć. Mam taki kaprys i tyle.

Doskonale to rozumiem. Nie rozkazuję Ci, a jedynie proszę.
            • sebpl Re: Do Sebpla 06.01.06, 09:57
              Drogi Karolaku,

Nie wiem czy zwrociles uwage, ale watek dotyczy naciagaczy. Do naciagaczy mam
              awersje, do smierdzacych naciagaczy zerujacych na litosci szczegolna. Tak wiec,
              drogi przyjacielu nie naciagaj mnie na dyskusje o wspolczuciu i dopatrywaniu sie
              blizniego w trutniu, bo niezaleznie jak dlugo bede sie wpatrywal, to w
              naciagaczu go nie zobacze.

Pozdrawiam i zycze milego dnia.
      • rezurekcja dajcie na Caritas albo PCK 05.01.06, 14:02
        ktore zajmuja sie wlasnie takimi przypadkami.
        Abo na "Chleb zycia" s. Malgorzaty Chmielewskiej lub inna organizacje
        zajmujaca sie bezdomnymi.
        Mozecie tez dac tym zebrzacym do ręki.
        A od Umfany faktycznie sie odczepcie.
    • bonawentura99 Re: ".....20 groszy na bulke...." 04.01.06, 13:08
      Przez lata widywałam mężczyznę w wieku 30-35 lat, szczupłego, schludnie i
      czysto ubranego, który wsiadał do tramwaju z siateczką i żebrał. Nie pamiętam
      dokładnie co mówił.Było tam coś o dzieciach i o tym,że stracił pracę.
      Przyjmował drobne monety, czasem trafił mu się banknot. Prosił też o jedzenie i
      środki czystości. Rozumiem,że za wyżebrane pieniądze, kupował jedzenie, odzież
      i inne dla siebie i swoich dzieci.
      Nie widziałam Go przez chyba 3 lata i spotkałam.Nic się nie zmienił.Tak samo
      szczupły i schludny.I wiecie co robił? W świąteczne popołudnie, w rzadko
      odwiedzanej aptece, wymieniał worek drobnych monet na banknoty. Dostał jeden
      banknot 200-złotowy. Miał też worek monet najdrobniejszych tj 1,2,5
      groszowych.I ten worek zostawił w prezencie aptekarzowi. Taki chojny żebrak.
      Co sądzicie o jego żebraniu na jedzenie? Na jedzenie wydałby monety. Po co
      wymieniał drobne na grube? Czy tak postępuje głodny żebrak?
      Ciekawa jestem Waszego zdania na Jego temat.Sama nie wiem, co o tym myśleć.
      Pozdrawiam
      • horpyna4 Re: ".....20 groszy na bulke...." 04.01.06, 14:21
        Po prostu w ten sposób zarabiał. Może na willę z ogródkiem...
      • sebpl Re: ".....20 groszy na bulke...." 04.01.06, 14:24
        W zasadzie twoj post sprowadza sie do postawy roszczeniowej: dalem - to wymagam.
        Jest tu jakas obberacja umyslowa, bo ofiarowujac cos komu wierzymy, ze dzialamy
        na jego korzysc. I tu zaczynaja sie "schody". Raptem to my wiemy lepiej, ze
        zurek z jajkiem bedzie lepszy od litra wodki dla zula, ktory nocuje w kanalach
        cieplowniczych, lub w tunelach dworca.
        Nigdy zulem nie bylismy, chlodu poranka w tunelach nie przezylismy, smrodu tych
        miejsc nie wachalismy, ale... wiemy lepiej!
        Obruszamy sie, ze nasze datki sa przepijane, nie zwracajac uwagi na to, ze
        wlasnie w tym stanie zul jest najszczesliwszy.
        Oczywiscie nasza pomoc w zamierzeniu ma na celu pomoc temu czlowiekowi przezyc i
        byc krokiem do normalnosci. Ale aby tak sie stalo nalezaloby tym ludziom
        zaoferowac prace, na tyle dobrze platna by ta jednostka mogla swiadomie
        oszczedzac na lepsze jutro .
        Tymczasem takich ofert dla nich nie ma, a oni maja gdzies prace za minimum,
        skoro i tak sie ktos na nimi zlituje.
        Tak wiec nie zastanawiajmy sie na co ida pieniadze dane do reki zulowi. On i tak
        wie co dla niego najlepsze. Jak naprawde chcesz miec kontrole nad swoimi
        ofiarowanymi pieniedzmi to poszukaj w swoim otoczeniu samotna emerytke/kogos
        potrzebujacego i rozwin nad nim swoj dyskretny mecenat.
        • Gość: he he he Re: ".....20 groszy na bulke...." IP: *.chello.pl 04.01.06, 14:29
          sebpl napisał:
          >Tak wiec nie zastanawiajmy sie na co ida pieniadze dane do reki zulowi. On i tak
          wie co dla niego najlepsze. Jak naprawde chcesz miec kontrole nad swoimi
          ofiarowanymi pieniedzmi to poszukaj w swoim otoczeniu samotna emerytke/kogos
          potrzebujacego i rozwin nad nim swoj dyskretny mecenat.

ta różnica , że emeryci maja swoje złote lub platynowe karty bankowe
          • Gość: kasia Re: ".....20 groszy na bulke...." IP: *.aster.pl 04.01.06, 20:44
            Wiem,że to zmarnowane pieniądze,lepiej pomóc komuś potrzebującemu kogo się zna.
            CZaem budzą moją litość starsze osoby chore psychicznie w łąchmanach-bo to
            widać ,że z choroby proszą o wsparcie.Ale daję również "odprowadzić wózek"
            25 letniemu wstawionemu osiłkowi pod Tesco ,bo się boję,że jak nie pozwolę to
            mi zarysuje samochód ,raz mi puścił "wiąchę"- a ochroniarza ani śladu.
            • j_karolak Re: ".....20 groszy na bulke...." 05.01.06, 09:20
              To drugie to nie żebractwo a wymuszanie.
      • Gość: kixx Re: ".....20 groszy na bulke...." IP: *.acn.waw.pl 05.01.06, 11:12
        bonawentura99 napisała:
        Nie widziałam Go przez chyba 3 lata i spotkałam
        W świąteczne popołudnie, w rzadko
        > odwiedzanej aptece, wymieniał worek drobnych monet na banknoty. Dostał jeden
        > banknot 200-złotowy. Miał też worek monet najdrobniejszych tj 1,2,5
        > groszowych.

€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€
        przez 3 lata 200 zl?
        reszte chyba przejadl
        • bonawentura99 Prędzej spodziewałabym się, że spotkam....... 05.01.06, 11:39
          ....Go w sklepie czy na bazarze w trakcie kupowania jedzenia.

Przykre jest to,że gdy ktoś płaczącym głosem prosi o drobne na jedzenie i ja mu
          je dam. To oczekuję, że faktycznie ta osoba, kupi sobie jedzenie. Nie chcę się
          czuć jak głupia,która dała się nabrać na udawane skomlenie.
    • obces CYGANIE A NIE RUMUNI !!! 05.01.06, 10:10
      Ciekawie prawicie. Tylko w końcu zakodujcie sobie w pustych łbach, że to nie są
      RUMUNI tylko CYGANIE z Rumunii.

Od Rumunów proszę mi się odpie..ć!!!
      • j_karolak Re: CYGANIE A NIE RUMUNI !!! 05.01.06, 10:54
        A skąd wiesz, że z Rumunii? A może właśnie ze Słowacji? A w ogóle, to skąd
        wiesz, że nie są to w istocie Rumuni? Tak na marginesie, to oni mi wyglądają na
        Polaków, ale to już inna sprawa.
        • pra_gosia Pozory mylą! 05.01.06, 11:00
          Ja też długo myślałam, że pewien mężczyzna kibicuje Legii, a okazało się,
          że jest wielbicielem Polonii. Pozory mylą!!!
          • sebpl Re: Pozory mylą! 05.01.06, 11:25
            A ja myslalem, ze nigdy go tam nie spotkam, a tu prosze.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=746&w=32732647&a=32732647
            (Stoi oczywiscie za aparatem)
        • obces Re: CYGANIE A NIE RUMUNI !!! 05.01.06, 11:37
          j_karolak napisał:

> A skąd wiesz, że z Rumunii? A może właśnie ze Słowacji?
          ---Cyganie ze Słowacji mówiliby lepiej po polsku.

A w ogóle, to skąd
          > wiesz, że nie są to w istocie Rumuni?
          ---Rumuni są biali i nie żebrzą.

Tak na marginesie, to oni mi wyglądają na
          >
          > Polaków, ale to już inna sprawa.
          ---Polacy też są biali. Nie żebrzą tylko kradną. No i lepiej mówią po polsku.

Ciekawy artykuł na ten temat:
          rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_051229/publicystyka/publicystyka_a_1.html

------------------------------
          – Tatusiu! Gdzie jest szmata?
          – Poszła na zakupy.
          • sebpl Re: CYGANIE A NIE RUMUNI !!! 05.01.06, 12:05
            Chciales pewnie napisac Romowie, obywatele Rumunii. Czyli nic sie nie zmienilo -
            Rumunii.
            • Gość: zaciekawiony Re: CYGANIE A NIE RUMUNI !!! IP: *.aster.pl 05.01.06, 12:14
              Jednak błąd powtarzasz po innych.
              Romowie to są polscy Cyganie. A w Rumunii żyją rumuńscy Cyganie.
              Ot taka mała pomyłka, a wiele zmienia.
              W Polsce żebrali Cyganie rumuńscy, ale także Rumuni oraz wszyscy z dawnego
              ZSRR - azerowie, ormianie, kazachy, uzbecy...
              Ot...
              • sebpl Re: CYGANIE A NIE RUMUNI !!! 05.01.06, 12:20
                Romowie, to Romowie. Zadne obywatelstwo nie zmienia ich przynaleznoci do nacji.
                Tak wiec Cygan/Rom pod kazda szerokoscia geograficzna bedzie Cyganem/Romem.
          • j_karolak Re: CYGANIE A NIE RUMUNI !!! 05.01.06, 13:04
            obces napisał:

> > A skąd wiesz, że z Rumunii? A może właśnie ze Słowacji?
            > ---Cyganie ze Słowacji mówiliby lepiej po polsku.

A to, przepraszam, niby dlaczego?! A pozatym, niby Ci mówią źle?

> A w ogóle, to skąd
            > > wiesz, że nie są to w istocie Rumuni?
            > ---Rumuni są biali i nie żebrzą.

Żaden Rumun nie żebrze?

> Tak na marginesie, to oni mi wyglądają na
            > > Polaków, ale to już inna sprawa.
            > ---Polacy też są biali. Nie żebrzą tylko kradną. No i lepiej mówią po polsku.

Jak to Polacy nie żebrzą? Sugerujesz, że wszyscy żebrzący to Cyganie? I wcale
            dobrze po polsku Polacy nie mówią, tak poza wszystkim.

> Ciekawy artykuł na ten temat:

Wcale nie jest taki ciekawy.
            • sebpl Re: CYGANIE A NIE RUMUNI !!! 05.01.06, 13:18
              j_karolak napisał:

> > Ciekawy artykuł na ten temat:
              >
              > Wcale nie jest taki ciekawy.

Dla mnie tez zbyt dyplomatyczny.
              Nie wiedziec czemu moje wrazenia z Bukaresztu, to naciagacze przy dworcu udajacy
              tajnikow na tropie falszywych dolarow, a ciec z dawnego osrodka securitate, to
              naganiacz ichniejszej mafii taksowkowej.
              • obces Re: CYGANIE A NIE RUMUNI !!! 05.01.06, 13:44
                sebpl napisał:

> a ciec z dawnego osrodka securitate, to
                > naganiacz ichniejszej mafii taksowkowej.
                >
                -------------------------
                Co innego w Polsce - byłby co najmniej dyrektorem departamentu w jakimś
                ministerstwie.

PS. Wrażenia turystów przybywających do Polski też nie są najlepsze.
            • obces Re: CYGANIE A NIE RUMUNI !!! 05.01.06, 13:46
              j_karolak napisał:

> Wcale nie jest taki ciekawy.
              ---No dobra, przyznaję rację, nie jest wcale taki ciekawy. Ale od biedy można
              go przeczytać.
              • mathias_sammer Re: CYGANIE A NIE RUMUNI !!! 05.01.06, 13:57
                Pif paf:)

M.S.
    • Gość: zaciekawiony Chrystus powiedział: Dajcie choć grosz, ale... IP: *.aster.pl 05.01.06, 12:12
      Chrystus powiedział: Dajcie choć grosz, ale jak nie wiecie jak mamona się
      zmiania w nieczysty interes to biada wam, bo lepiej niech wróg twój będzie ci
      waidom a przez to poznasz go i zmienisz, niz byś miał cudzym panom służyć.
      Jeśli nie znamy przeznaczenia pieniędzy które zbierają tzw. żebracy to nie
      dawajmy im pieniędzy, tylko jedzenie NAWET 1 BUŁKĘ.
      A propos "żebracy": kiedyś to był naprawdę zawód, ale dla ludzi kalekich,
      porzuconych przez rodziny, wygnanych, starszych bez wsparcia bliskich, i
      każdy "żebrak" był "zarejestrowany", wiedział o nim biskup i taki mógł żebrać
      tylko w tej diecezji gdzie był zarejestrowany i siedząc pod kościołem
      (przeważnie) musiał wystawić na piersiach tabliczkę z "glejtem od biskupa".
      Takie były czasy. A dzisiaj? Nowo-żebractwo...i tyle - nieraz sposób na dobre
      życie. Widziałem kiedyś jak babka się przebrała w łachmany i poszła pod Halę
      Mirowską tam siedziała i trzęsącym głosem prosiła o pomoc na jedzenie (choć pół
      godziny temu zrobiła wielkie zakupy żarcia w wsiadła do samochodu)...
      Co do Owsiaka i WOŚP... Mam mieszane uczucia. Na początku tej akcji dawałem i
      to niemało. Ale. Właśnie, ale. Pan Owsiak przez tv ma niezła kasę i promocję
      swojej subkultury i swojej osoby tez. Przecież nikt by nie kupował u niego
      witraży jakby nie popularność przez tv wywołana. Do tego Pan Owsiak za
      pieniążki z WOŚP robi sobie "wycieczki" niby po kolejnych "sponsorów" a to do
      Australii, a to do RPA, a to do Brazylii... Tylko czemu przy tym jest kamera? I
      po co pływa sobie kanoo z Indaianami Amozonii?
      ITP. ITD. I jeszcze nie tak dawno przeczytałem, że fundacje to najgorsza plaga
      społeczeństw demokracji, bo w samej administracji i zarządzaniu pieniędzy
      takich fundacji giną olbrzymie kwoty. (Nieraz i do 70% wpłacanych datków ginie
      bezpowrotnie - i tylko zarządzający funduszami żyją po ludzku).
      Ciekawe czy Pan Owsiak kiedyś się rozliczy z wszystkich swoich dochodów i czasu
      spędzonego w fundacji WOŚP???
      • sebpl Re: Chrystus powiedział: Dajcie choć grosz, ale.. 05.01.06, 12:27
        Z tego co wiem, to zebrane pieniadze leza przez rok na koncie i to na calkiem
        dobrym procencie. Tak wiec 100% zebranej kwoty idzie na dzieci, a z odsetek
        utrzymywana jest fundacja i organizowany koncert Przystanek...

Tak wiec nie obawiaj sie. Nikt Cie nie okrada.
      • Gość: wawa Re: Chrystus powiedział: Dajcie choć grosz, ale.. IP: 62.29.248.* 06.01.06, 13:36
        A skąd wiesz że Chrystus tak powiedział? Bo ja nie znajduję żadnego na to dowodu
        w Biblii.
    • Gość: MZ Nie dawac nic - nie beda zebrac IP: *.pwpw.pj / 217.168.193.* 05.01.06, 13:23
      • Gość: ulice warszawy CYGANIE IP: *.aster.pl / *.aster.pl 05.01.06, 17:13
        " JELENIÓW. Przed wieczorem w czwartek, 18 bm. przed budynkiem zajmowanym przez
        kilka rodzin narodowości cygańskiej zjawiła się grupa agresywnie zachowujących
        się młodych ludzi. Poszły w ruch m.in. kije bejsbolowe i kamienie. Szkody
        szacuje się na około 30 tys. zł.
        - Nie ukrywam, że uderzyłem tego młodzieńca. Działo się to obok sklepu w
        Kudowie, do którego poszedłem razem z dzieckiem. Rzucił butelką o ziemię, zaraz
        potem zamierzał mnie zaatakować. Więc się broniłem. Później szybko wskoczyłem
        do samochodu i odjechałem. Wieczorem przyszli z odwetem - mówi Mirosław
        Grabowski.
        W czwartek po godzinie 18. przed jeleniowski budynek poszkolny przywędrowała
        kilkunastoosobowa zgraja młodzieńców żądnych rozróby. Pochodzili z Kudowy
        Zdroju i gminy Lewin Kłodzki, a przyszli dać do wiwatu Cyganom, znajdującym się
        wewnątrz obiektu. Już wcześniej obrzucali ich inwektywami, kierowali pod ich
        adresem groźby, które miały zniechęcić tę społeczność do odwiedzania różnych
        miejsc. Także kawiarenki internetowej, gdzie doszło do pierwszej poważniejszej
        scysji. Romscy chłopcy ulegli jej pokusie, tymczasem na przeszkodzie stanęli
        miejscowi, wyzywający ich od czarnuchów, brudasów i in.
        - Przed rokiem, kiedy tutaj też zjechaliśmy na wypoczynek, mieliśmy kłopoty.
        Podpalono nam np. dwa samochody - przypomina M. Grabowski. - Dlatego też
        staraliśmy się unikać zaczepek, schodzić z drogi tym ludziom.
        Jeden z młodych Romów, widząc co dzieje się na zewnątrz, w ostatniej chwili
        zamknął drzwi do domu. Za nimi natomiast rozgrywały się dantejskie sceny.
        Ogarnięci chyba amokiem tubylcy drągami wielkości kijów bejsbolowych i głazami
        rozbijali samochody, walili w okna. Po kilkunastu minutach atak ustał i wtedy
        wezwano policję. Ustaliła ona i zatrzymała siedmiu najbardziej agresywnych
        napastników.
        Następnego dnia poszkodowanymi zajęły się Pracownice Powiatowego Centrum Pomocy
        Rodzinie. Było to konieczne ze względu na przeżyty stres. - Spaliśmy w
        ubraniach na zmianę czuwając, bo baliśmy się, że oni jeszcze wrócą i nas
        pobiją - przyznaje jedna z dziewcząt.
        - To jest coś niesamowitego. Chcemy, aby do nas przyjeżdżali turyści skąd się
        da, tymczasem takie powitanie urąga naszej gościnności - stwierdza
        zbulwersowany zdarzeniem wójt Bolesław Kędzierewicz.
        W Jeleniowie zatrzymało się kilka rodzin romowskich z Bydgoszczy, Włocławka i
        Tomaszowa Mazowieckiego."
    • krwawymsciciel Re: ".....20 groszy na bulke...." 05.01.06, 13:36
      w moim sklepie jakies kajzerkobulki kosztuja 15 gr
      • Gość: he he he ile kosztuje kostka cukru ? IP: *.chello.pl 05.01.06, 13:42
        za 20 groszy to pewnie z gaść
        • Gość: mizary w hurcie czy detalu? IP: 212.8.174.* 05.01.06, 17:49
    • Gość: 100% z faceta Re: ".....20 groszy na bulke...." IP: *.aster.pl / *.aster.pl 05.01.06, 17:24
      Prawdziwych cyganów już nie ma..
    • Gość: gosia Re: ".....20 groszy na bulke...." smutne zdarzenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.06, 19:22
      Kiedys zdarzyla mi sie taka historia, ze do domu przyszedl żebrak i zaczal
      blagac o pieniadze, ze nie ma za co zyc, dzieci glodne w domu. Moj tata
      stwierdzil, ze pieniedzy mu nie za, a ze akurat wrocilismy ze sklepu dostal
      karton mleka -dla glodnych dzieci. Nastepnego dnia szlam z tata do kosciola...
      co widze... zaraz za rogiem lezy to samo mleko, wyrzucone. Za pare dni znowu sie
      pojawil u nas przed domem, ale tym razem dostal dostal taka wiazanke od mojego
      taty, ze wiecej sie nie pojawil.. A co do mleka to tlumaczyl sie, ze mu wypadlo
      z torby. Coraz mniej jest uczciwych ludzi...
      • Gość: he he he Re: ".....20 groszy na bulke...." smutne zdarzeni IP: *.chello.pl 05.01.06, 20:28
        Gość portalu: gosia napisał(a):

> Kiedys zdarzyla mi sie taka historia, ze do domu przyszedl żebrak i zaczal
        > blagac o pieniadze, ze nie ma za co zyc, dzieci glodne w domu. Moj tata
        > stwierdzil, ze pieniedzy mu nie za, a ze akurat wrocilismy ze sklepu dostal
        > karton mleka -dla glodnych dzieci. Nastepnego dnia szlam z tata do kosciola...
        > co widze... zaraz za rogiem lezy to samo mleko, wyrzucone. Za pare dni znowu si
        > e
        > pojawil u nas przed domem, ale tym razem dostal dostal taka wiazanke od mojego
        > taty, ze wiecej sie nie pojawil.. A co do mleka to tlumaczyl sie, ze mu wypadlo
        > z torby. Coraz mniej jest uczciwych ludzi...

o zgrozo !!!!!!!!

przecież na głodnego to te pare łyków mleka zabiłoby tego żebraka
        a po drugie to prawdziwe dziadostwo...
    • Gość: POLAK Re: ".....20 groszy na bulke...." IP: *.aster.pl / *.aster.pl 05.01.06, 19:27
      biedotę, cyganów i żydów to..
    • buggi Re: ".....20 groszy na bulke...." 05.01.06, 20:35
      splkm napisał:

> Z zycia wziete.
      > Jechalem dzis tramwajem i wsiadla statystyczna rumunko-cyganka z dzieckiem no
      > i standard: "Boza familia..wszystkiegonajelepszego....dzieckoplacze...dajcie
      > 20 groszy na bulke.."...
      > Nie wiem kto ale ktos jej dal..
      > Ni mniej ni wiecej tylko 20 gr. :)
      > Chwile potem zrobilo sie glosno rumunsko-cyganskie dziecko zaczelo plakac,
      > matka coraz glosniej i tylko zobaczylem jak wysiada z #$%@#$ na ustach a przy
      > okazji rzuca za siebie w srodek tramwaju te 20 gr.
      >
      > Co ona by sobie za to kupila....waciki ?? :)

Cyganki to najbardziej niewdzieczne zebraczki. Malo, ze czlowiek da, to sie
      jeszcze naslucha inwektyw rzucanych pod wlasnym adresem, a i oplutym moze
      zostac. Wedle porzekadla: "niemila ksiedzu ofiara...". Nie rzuca sie perel przed
      swinie.
      • splkm Re: ".....20 groszy na bulke...." 06.01.06, 08:58
        To ja tak moze bardziej weekendowo:
        "...............wypijmy za cyganow...........lalalala"
      • j_karolak Re: ".....20 groszy na bulke...." 06.01.06, 09:07
        Perły za 20 grosze?
        • buggi Re: ".....20 groszy na bulke...." 07.01.06, 13:27
          j_karolak napisał:

> Perły za 20 grosze?

Dla nich, Cyganek wystarczy...chociaz jak widac tez nie.
    • Gość: POLACY Re: ".....20 groszy na bulke...." IP: *.aster.pl / *.aster.pl 08.01.06, 20:44
      O 20 groszy za drogo ceni się cygańska swołocz!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka