Gość: zły mumin IP: *.compi.net.pl 11.01.06, 20:37 Wszystko dlatego, że "gorący przycisk" to mit - kierowcy i tak otwierają wszystkie drzwi. :( Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: 5520 Re: Pasażerowie znowu narzekają na ziąb w autobus IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.06, 20:50 z treści artykułu wynika raczej ze chodzi o Ikarusy - które czegoś takiego jak ciepły guzik - nie posiadają. Natomiast wreszcie widać jakiś postep - tym razem wreszcie przyznają sie że problem tkwi w taborze a nie jak kilka lat temu - zwalili wsyztsko na niewiele winnych kierowców. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: www A mnie nikt nie pytał o zdanie IP: *.chello.pl 11.01.06, 22:31 Ja się skarżę na nowe autobusy, gdzie sa twarde siedzenia, za wąskie, nie ma miejsca na nogi, połowa tyłem do kierunku jazdy, a okna malutkie tak, że latem można się udusic.Tak, tak, widze, że tu mowa o zimie i w 100% wybieram stare autobusy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Re: A mnie nikt nie pytał o zdanie IP: 195.136.112.* 12.01.06, 09:03 Częściowo się zgadzam: weźmy tylne siedzenia w Solarisach - trudno trzem osobom tam usiąść, a z rękami nie ma co zrobić. Do tego w przegubowych Solarisach zwyczajnie śmierdzi. Nie trafiłem jeszcze na takowego, żeby nie śmierdziało. może to coś związane jest z klimą, bo w innych Solarisach i Manach jest w miarę normalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JK Re: A mnie nikt nie pytał o zdanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.06, 16:30 Po prostu śmierdzą nowością. :P Ale mimo to i tak są już pomazane... :/ Zwłaszcza na tyle, koło osłony silnika. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: artek Re: A mnie nikt nie pytał o zdanie IP: *.aster.pl 12.01.06, 18:26 Bo hołota jezdzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JK Re: A mnie nikt nie pytał o zdanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.06, 20:04 Ano jeździ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wrxp2005 Re: Pasażerowie znowu narzekają na ziąb w autobus IP: *.manc.cable.ntl.com 12.01.06, 07:34 wszystko przez te sterówki dla kierowców. jest paka dla publiki i ziejąca gorącem buda wokół kierownicy. jak by tej budy nie było, to sami kierowcy zadbali by o ogrzewanie. a tak Pankierowca może tylko współczuć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka.. Re: Pasażerowie znowu narzekają na ziąb w autobus IP: *.aster.pl 12.01.06, 10:45 Pan kierowca pracuje 8 10 godzin i musi mieć ćiepło.A ty fiutku jedziesz 2lub 3 przystanki i narzekasz.To kołdrę na śiebie narzuć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chaja1 Re: Pasażerowie znowu narzekają na ziąb w autobus IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.06, 20:43 Ty Anka nie badz taka wulgarna i prymitywna. Pomysl tez o tych,ktorzy spedzaja w autobusie po 40-50 min.Czy musza marznac?????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan A w tramwajach? IP: 195.136.112.* 12.01.06, 08:59 Dlaczego jest zimno także w tramwajach, także tych nowszych "żółtych"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: artur. Re: A w tramwajach? IP: *.aster.pl 12.01.06, 10:38 Bo w tych tramwajach ogrzewaniem steruje specjalny czujnik. Prawdopodobnie jest uszkodzony lub żle wyregulowany Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr PKS oszczędza na ogrzewaniu IP: *.lot.pl 12.01.06, 09:09 A ja zauważyłem, że firma PKS obsługująca nowymi Jelczami np. linię 505 bezczelnie oszczędza na ogrzewaniu. W ich autobusach jest zawsze zimno!!! No chyba, że ja mam takiego pecha, że zawsze trafiam na zepsuty autobus. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JJJ Re: Pasażerowie znowu narzekają na ziąb w autobus IP: *.crowley.pl 12.01.06, 09:21 Tak - to jest mit, ale to tylko dlatego, że w zasadzie w ogóle się do tego nie przygotowano. Np. w Poznaniu wenętrzne przyciski do otwierania drzwi przez pasażera są jednolite we wszystkich pojazdach MPK Poznań, a więc zarówno we wszystkich tramwajach, jak i autobusach. Dodatkowo są one podświetlane. Tymczasem w Warszawie, co autobus, to inaczej. W Solarisach jest najgorzej ponieważ owszem są przyciski, ale nie podświetlane. Pasażer nigdy nie wie kiedy może nacisnąć przycisk. Poświetlanie jest na zewnątrz pojazdu. Dodatkowo w 15-metrowych Solarisach Urbino 15 przyciski nie posiadają "pamięci", a to oznacza, że naciśnięcie przycisku przed przystankiem nic nie daje i trzeba czekać aż pojazd zatrzyma się na przystanku, a następnie domyślić czy kierowca już aktywował te przyciski, czy jeszcze nie. O wiele lepiej jest z Solarisami Urbinetto 10, firmy "Mobilis" oraz w najnowszych Solarisach Urbino 18 III. Pasażer, który naciśnie przycisk z napisem "drzwi" przed przystankiem (jeszcze w czasie jazdy) gwarantuje sobie otwarcie "swoich" drzwi w momencie aktywacji przez kierowcę na przystanku. Dodatkowo w wielu starszych pojazdach (Ikarusy, Jelcze 120 MM/1, M121/181 M) w ogóle nie ma takich przycisków. Dlatego moja sugestia dla MZA oraz "ajentów", jeśli wprowadzamy akcję "ciepły guzik" w autobusach, to proszę się do tego - technicznie ! - przygotować. Tzn. ujednolicić wewnętrzne przyciski otwierania drzwi i najlepiej, gdyby były one podświetlane, tak jak mają to np. MAN-y NG313 (MZA), NL223 (ITS). Warto taki system wprowadzić na pozostały tabor, a dopiero potem szkolić pasażerów. I jeszcze jedno. Jeżeli jest akcja "ciepły guzik". To dlaczego, na 10 -ciu statystycznych kierowców: - jeden faktycznie aktywuje przyciski na przystankach przy małych potokach pasażerskich i robi to z rozsądkiem, - jeden aktywuje przyciski wszędzie, również wtedy, gdy na przystanku stoi tłum ludzi, albo autobus jest makabrycznie zatłoczony, ... a cała reszta w ogóle z tego nie korzysta (mam na myśli kierowców Solarisów oraz MAN-ów)... A nie korzystają z tego, ponieważ mają dosyć stałych kłótni i bezcelowych dyskusji z wściekłymi pasażerami... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JJJ Re: Pasażerowie znowu narzekają na ziąb w autobus IP: *.crowley.pl 12.01.06, 09:25 Przepraszam, uzupełnię swoją wypowiedź. W powyższym poście pisałem o akcji "ciepły guzik", ma ona nie bagatelny wpływ na ciepło w autobusach komunikacji miejskiej w Warszawie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka. Re: Pasażerowie znowu narzekają na ziąb w autobus IP: *.aster.pl 12.01.06, 10:58 Pasażerom nie zalezy aby w autobusie czy tramwaju było ciepło.Wsiadaja trzy osoby i kazdy otwiera drzwi, tak jakby nie mogli wśiąść lub wyśiąść jednymi drzwiami.A potem narzeka jeden z drugim ze jest zimno w autobusie.A po za tym jest zima i moze być zimno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wanda Tramwaje 13N IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.06, 12:52 Nie zgodzę się z opiniami, że w Ikarusach jest zimno. Jest, ale chłodno, a to zupełnie co innego. Najchłodniej jest w naczepach Ikarusów przegubowych, a to dlatego, że tam nie ma ogrzewania wcale. Za to winię Zarząd MZA, któremu "nie chce sie" zainstalować tam grzejników. Kłamstwem jest, że jadąc w chłodnym autobusie można się przeziębić: to dobrze, że jest chłód, ponieważ po wyjściu z takiego autobusu pasażer nie jest narażony na gwałtowną zmianę temperatury. Wychodząc z autobusu, w którym jest ciepło (w niektórych jest wręcz gorąco) można się przeziębić natychmiast. Jednak karygodna sytuacja panuje w przestarzałych, ponad 40-letnich tramwajach 13N: tam faktycznie jest bardzo zimno, ponieważ ogrzewania nie ma wcale; nie ma także "ciepłych guzików". Zarząd Tramwajów Warszawskich powinien jak najszybciej zakupić nowe-stare używane tramwaje z np.zachodu Europy, a wszystkie 13N skasować. Ale Prezes Krzysztof Karos ma to gdzieś: dostał od Kaczyńskiego (a dokładniej od NAS) ok.50 tys. zł premii i ma pasażerów w "nosie". Od ponad 5 lat Wawie nie przybył ani jeden nowy tramwaj ! Ponadto "Tramwaje Warszawskie Sp. z o.o. dokonały dnia 09.12.2005r. wyboru Wykonawcy w postępowaniu na dostawę 15 tramwajów przegubowych, wieloczłonowych, całkowicie lub częściowo niskopodłogowych z napędem silnikami asynchronicznymi i sterowaniem mikroprocesorowym. Wybrana została oferta złożona przez Pojazdy Szynowe PESA Bydgoszcz Spółka Akcyjna Holding z siedzibą w Bydgoszczy przy ul. Zygmunta Augusta 11. Cena wybranej oferty wynosi 72 750 000,00 PLN netto i 88 755 000,00 PLN brutto. Na decyzję Zamawiającego o odrzuceniu oferty złożonej przez H.Cegielski Fabryka Pojazdów Szynowych Sp. z o.o. z Poznania oraz wyborze oferty złożonej przez PS Pesa został złożony protest, który został oddalony przez Zamawiającego. Dnia 27.12.2005r. firma H.Cegielski złożyła odwołanie od rozstrzygnięcia protestu do Prezesa Urzędu Zamówień Publicznych. Dnia 10.01.2006r. odbyło się w Urzędzie Zamówień Publicznych posiedzenie Zespołu Arbitrów w sprawie odwołania złożonego przez H.Cegielski Fabryka Pojazdów Szynowych Sp. z o.o. z Poznania w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego na dostawę 15 tramwajów niskopodłogowych. Zespół Arbitrów unieważnił postępowanie w tej sprawie. Potwierdził jednak zasadność odrzucenia oferty Cegielskiego, a unieważnienie postępowania nastąpiło jedynie z uwagi na dokonanie przez Tramwaje Warszawskie dwóch poprawek w ofercie Pojazdy Szynowe PESA Bygdoszcz Spółka Akcyjna Holding (wybranej jako najkorzystniejsza), które w ocenie Zespołu Arbitrów nie były oczywistymi omyłkami, jak je zakwalifikowały Tramwaje Warszawskie. Spółka TW oczekuje na doręczenie wyroku wraz z uzasadnieniem. Jednocześnie trwa analiza prawna możliwości jak najszybszego dokonania zakupu 15 tramwajów niskopodłogowych, aby móc skorzystać z dofinansowania tego zakupu ze środków Unii Europejskiej". Wygląda na to, że dzięki Krzysztofowi Karosowi jeszcze przez wiele, wiele lat musimy podróżować rozpadającymi się gomółkowskimi tramwajami 13N T_T Tramwaje Warszawskie Tramwaje Warszawskie-Kontakt Telefoniczny Odpowiedz Link Zgłoś
tom_aszek Się przyjrzyjcie autobusowym drzwiom... 12.01.06, 13:37 Większość z nich zamiast jakichś szczotek czy czegoś takiego na dolnej krawędzi nie ma nic. To znaczy - ma: dziurę, przez które wpada świeże powietrze, o temperaturze ostatnio poniżej zera. Tym dziurom, połączonym z otwieraniem i zamykaniem drzwi, żadne ogrzewanie nie poradzi :( Odpowiedz Link Zgłoś
metron1 Re: Się przyjrzyjcie autobusowym drzwiom... 12.01.06, 21:06 A tak to się zgadza Sam wielokrotnie widziałem że drzwi w autobusach są pozbawione uszczelnień na dole i górze Na szpary po kilkanascie centymetrów nie poradzi ani ciepły guzik ani ogrzewanie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lok Re: Pasażerowie znowu narzekają na ziąb w autobus IP: *.aster.pl / *.aster.pl 12.01.06, 13:47 nie kumam, sorry ale jak jest zima to jest logiczne że musi byc zimno, natomiast jeżeli chodzi o pojazdy komunikacji miejskiej, to w nich jest zawsze wyższa temperatura niż na zewnątrz, dodatkowo jeszcze ludzie wytwarzają ciepło i są zazwyczaj ciepło ubrani... inna sprawa to to , że kierowcą nie zawsze się chce grzać albo nie mogą, ostatnio też widziałem kierowcę Ikarusa, który był skazany na chłód, bo nawet w jego miescu pracy czyli kabinie wysiadło ogrzewanie, siedział w czapce, rękawicach i grubej kurtce a przecież najwiecej spędza czasu w takim pojeżdzie, natomiast jesli chodzi o ciepły guzik to kierowcy otwierają wszystkie drzwi na zatłoczonych przystankach, gdzie są duze potoki pasażerów albo chcąc zaoszczędzić czas, gdyż wielokrotnie się zdarza, że ludzie szukają ciepłego guzika a czas dla kierowcy leci... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wrxp2005 Re: Pasażerowie znowu narzekają na ziąb w autobus IP: *.manc.cable.ntl.com 12.01.06, 19:25 na pace w ikarusach jak zwykle ogrzewanie nie działa. akcja ciepły guzik nigdy nie zda egzaminu jak ogrzewanie jest wyłączone. wiadomo że jest zima i dlatego powinno to ogrzewanie działać. zapewniono warunki dla szofera i koniec. w dodatku w zimnie ten wehikuł wytrzęsa mi kości. pewnie przywykłem do lepszych standardów. a jak to jest że w linii prywatnej nawet w autosanie h10 mimo że ciemno to czuć że się grzeje? Odpowiedz Link Zgłoś
tom_aszek Bareja wiecznie żywy... 13.01.06, 08:56 Gość portalu: lok napisał(a): > (...) ale jak jest zima to jest logiczne że musi byc zimno No tak... A dalej było w tym filmie: "Pani kierowniczko, czy ja palę? Ja palę cały czas!" :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lutzek A ja o mało dzisiaj się nie ugotowałem w 521 IP: *.escom.net.pl / *.escom.net.pl 13.01.06, 00:17 Dzisiaj jechałem Solarisem (na linii 521). Na swoje nieszczęście, specjalnie wybrałem autobus niskopodłogowy wcześniej sprawdzając na stronach ZTM, o której właśnie taki przyjedzie na mój przystanek. A pokonywałem trasę przez prawie całą Warszawę: Pl. Narutowicza-PKP Międzylesie i dlatego pomyślałem sobie, że jak mam jechać z jednego końca miasta na drugi, to wybiorę sobie autobus "trzymający ciepło". I co?...I o mało się nie ugotowałem z gorąca. Było mi tak gorąco, że poważnie rozważałem przesiadkę na kurs następny. Dodam tylko, że z natury jestem zmarźluchem i siedziałem... przy samiutkich tylnych drzwiach. W autobusie był "ciepły guzik". Problem na pewno nie dotyczy Solarisów, tylko starych Ikarusów. lutzek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lutzek2 Lutzek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.06, 12:57 Piszesz "starych Ikarusów". Przecież to logiczne, że *starych* (nie odkryłeś Ameryki) :-p W Wawie nie ma *nowych* Ikarusów (najmłodsze mają po 7 lat) :-p Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lutzek Cóż za bystrzacha IP: *.escom.net.pl / *.escom.net.pl 14.01.06, 19:25 No co za błyskotliwa wypowiedź. Dzięki że uszczegółowiłeś, bo pewnie nie domyślelibyśmy się. lutzek PS. I nie przywłaszczaj sobie mojego nicka, z łaski swojej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ppp Re: Pasażerowie znowu narzekają na ziąb w autobus IP: *.centertel.pl 19.01.06, 23:57 "Jednak karygodna sytuacja panuje w przestarzałych, ponad 40-letnich tramwajach 13N: tam faktycznie jest bardzo zimno, ponieważ ogrzewania nie ma wcale; nie ma także "ciepłych guzików". Zarząd Tramwajów Warszawskich powinien jak najszybciej zakupić nowe-stare używane tramwaje z np.zachodu Europy, a wszystkie 13N skasować. Ale Prezes Krzysztof Karos ma to gdzieś: dostał od Kaczyńskiego (a dokładniej od NAS) ok.50 tys. zł premii i ma pasażerów w "nosie". Od ponad 5 lat Wawie nie przybył ani jeden nowy tramwaj !" Czy w tej sytuacji można nie kasować biletu - niedotrzymanie warunków umowy prze ZTM ? Odpowiedz Link Zgłoś
urban_legend A po co na pętlach otwarte są wszystkie drzwi? 23.01.06, 08:10 Na pętli autobus spędza zazwyczaj trochę czasu, zanim ruszy w następny "rejs" a kierowca idzie sobie do budyneczku, żeby się wypróżnić, ogrzać, zrobić sobie herbatę itd podczas gdy pasażerowie wsiadają sobie spokojnie do autobusu. I bardzo dobrze. Tylko po co otwarte są wszystkie drzwi w autobusie? Bardziej pomysłowi kierowcy otwierają tylko jedne, te najszersze (w razie gdyby wchodził ktoś z wózkiem) a reszta jest zamknięta. Ludzie sobie z tym świetnie poradzą a ciepło nie ucieka wówczas tak szybko jak przy wszystkich drzwiach. Odpowiedz Link Zgłoś